341 Μοίρα, αφιέρωμα (βίντεο)
Σάββατο 28 Απριλίου 2012
Θα έρθει η μέρα...(1)
Σημεία των καιρών; Μάλλον η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Οι καιροί αλλάζουν και η ΠΑ προσαρμόζεται σ΄αυτούς. Πάντα το έκανε. Με ευλάβεια, σχέδιο και επαγγελματισμό. Στην καινοτομία των επιχειρησιακών τακτικών και στρατηγικών εξελίξεων. Στα καλύτερα σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από το ΚΕΑΤ και το ΣΟΤ ως το Empire Test Pilots' School. Μελέτη, σχεδιασμός κι εκπαίδευση, εκπαίδευση και ακόμα περισσότερη εκπαίδευση. Η τολμηρά φύσις του Έλληνος (2) όντως κατέστησε την ΠΑ όχι μόνο λαμπρό εν πολέμω όπλο, αλλά και το αποτελεσματικότερο εργαλείο αποτροπής κι εξασφάλισης της ειρήνης και της ασφάλειας των Ελλήνων.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία 10-15 χρόνια, από τις φωτογραφικές μηχανές και τις βιντεοκάμερες ως το διαδίκτυο, έδωσαν στην ΠΑ την δυνατοτητα να προβάλλει το έργο της όχι μόνο στον Ελληνικό λαό τον οποίο έχει ορκιστεί να υπερασπίζει, αλλά και παγκοσμίως. Το παρακάτω βίντεο αποτελεί ένα τέτοιο δείγμα. Δείγμα αγάπης προς το όπλο, την Αεροπορική Ιδέα και την Πατρίδα, σεβασμού και μνήμης στους παλαιότερους, περηφάνειας και τιμής στους υπηρετούντες και έναυσμα στη νεολαία να ψάξει, να μάθει, να εμπνευστεί.
Το ΓΕΑ, με σταθερά βήματα δείχνει ότι οι τυχόν αγκυλώσεις που υπήρχαν παλιότερα έχουν ξεπεραστεί και η δημιουργικότητα τόσο των στελεχών όσο και ιδιωτών, μπορεί να εκφραστεί, να λάβει συγκεκριμένη μορφή και να προβάλλει την ΠΑ στα πέρατα του κόσμου.
Σημ Εν Κρυπτώ (1):
ἔσσεται ἦμαρ ὅτ᾽ ἄν ποτ᾽ ὀλώλῃ Ἴλιος ἱρὴ
Ζεὺς δέ σφι Κρονίδης ὑψίζυγος αἰθέρι ναίων
αὐτὸς ἐπισσείῃσιν ἐρεμνὴν αἰγίδα πᾶσι
τῆσδ᾽ ἀπάτης κοτέων· τὰ μὲν ἔσσεται οὐκ ἀτέλεστα·
Ομήρου Ιλιάδα Δ' (164-168)
Θα ξημερώσει μέρα κάποτε πού θα χαθεί το κάστρο
της Τροίας κι ο Πρίαμος ο πολέμαρχος κι όλος μαζί ο λαός του.
Κι ο γιος του Κρόνου, που αψηλόθρονος βιγλίζει απ᾿ τον αιθέρα,
το μαύρο ατός του βροντοσκούταρο μπρος σ᾿ όλους θα τραντάζει,
γι᾿ αυτή την πιβουλιά θυμώνοντας. ό,τι σου λέω θα γένει.
(Απόδοση στη Νέα Ελληνική: Νίκος Καζαντζάκης καὶ Ἰωάννης Κακριδῆς)
Σημ Εν Κρυπτώ (2): Στις 8 Φεβρουαρίου 1912, ένα Nieuport ΙV G με κινητήρα των 50 ίππων ανυψώνεται στους αιθέρες του Φαλήρου για πεντάλεπτη πτήση με χειριστή τον Εμμανουήλ Αργυρόπουλο κι επιβάτη τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Η μετά την πτήση δήλωση του τότε Πρωθυπουργού έχει μείνει ιστορική:
«Τό αεροπλάνο ενδείκνυται ως τό όπλον των αδυνάτων. Η ριψοκίνδυνος μάλιστα καί τολμηρά φύσις του Έλληνος θά καταστήση τούτο λαμπρόν εν πολέμω όπλον, μέλλον νά προσφέρη μεγάλας υπηρεσίας».
9 σχόλια:
ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΕΚΛΠΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΑΣ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ
ΣΕΛΕΥΚΟΣ
PEACE,THROUGH SUPERIOR FIREPOWER
''Το σὴμα της μοὶρας,σε σχὴμα ρωμα'ι'κὴς ασπὶδας''
Γιατὶ ρωμα'ι'κὴς,παὶδες;
Δεν μποροὺσατε να γρὰψετε θυρεὸς;
Ὸταν βλὲπω να πετὰνε Αετοὶ,και ειδικὰ απὸ πὰνω μου,ξεχνὼ προς στιγμὴν τα εγκὸσμια και νοιὼθω προνομιοὺχος που εὶμαι Ὲλλην,και τὼρα μου μοστρὰρετε ''ρωμα'ι'κὴ''ασπὶδα,και μὰλιστα στην αρχὴ του βὶντεο;
Γιατὶ πρὲπει πὰντα κὰποια λεπτομὲρεια να στραβὼνει;
Δεν είναι λατινική "Ρωμαϊκή" (scutum). Δεν είναι Κλασσική Ελληνική, δεν είναι Οκτόσχημη, Βοιωτική, Μακεδονική κλπ. Μοιάζει με Βυζαντινή η οποία φυσικά τον καιρό που χρησιμοποιούνταν στη μάχη, η Αυτοκρατορία της καθ' ημάς Ανατολής αυτοαποκαλούταν Ρωμαίϊκη.
Είναι το Ασπίδιο που χρησιμοποιούν οι ΕΕΔ για τα εμβλήματα όπλων, σχηματισμών και λοιπών μονάδων.
@Mithridates
Ὸπως ὲγραψα πιὸ πὰνω ,θα μποροὺσαν να γρὰψουν θυρεὸς,και να σταματὴσει το πρὰγμα εκεὶ.
Ὸσο για το ὸτι η Αυτοκρατορὶα της καθ´ημὰς Ανατολὴς αυτοαποκαλοὺνταν Ρωμαὶ'ι'κη,δεν νομὶζω ὸτι μας τιμὰ,οὺτε και εὶναι παρηγορὶα.
Εξ ὰλλου,κατὰ την αυτὴ λογικὴ,και τα Σκὸπια αυτοποκαλοὺνται Μακεδονὶα,ἂν καταλαβαὶνεις τον συνειρμὸ.
καταφύγιον τῶν Χριστιανῶν, ἐλπίδα καὶ χαρὰν πάντων τῶν Ἑλλήνων, τὸ καύχημα πάσι τοῖς οὔσιν ὑπὸ τὴν τοῦ ἡλίου ἀνατολήν
Χρονικὸν τοῦ Μεγάλου Λογοθέτου Γεωργίου Σφραντζῆ ἢ Φραντζῆ
Ἐκδοθὲν ἐν Κερκύρᾳ ἔτει 1477
Όταν ο Κωνσταντίνος 'ΙΑ ο Παλαιολόγος, στον οποίο ανήκουν τα παραπάνω λόγια και όλοι οι προηγούμενοι από αυτόν Αυτοκράτορες, αποκαλούνταν "Βασιλεύς και Αυτοκράτωρ Ρωμαίων", η δική μας γνώμη περισσεύει νομίζω. Δεν υπάρχει λόγος να βρίσκουμε αφορμές για να διχαζόμαστε (Αρχαία Ελλάδα-Βυζάντιο, Greeks-Hellenes κ.ο.κ).
ΥΓ Οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμμία σχέση με τους Μακεδόνες, οι Βυζαντινοί είναι 'Ελληνες, συνεπώς μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.
Μithridates
Ὲχω την αὶσθηση ὸτι χανὸμαστε στην μετὰφραση.Πὲρα απὸ την αυθὸρμητη ερὼτηση τὶ ὲχουν πεὶ περὶ Ελλὰδος οι περισσὸτεροι προκὰτοχοι του Κωνσταντὶνου ΙΑ,εγὼ θεωρὼ,και επιμὲνω,ὸτι πρὲπει να τονὶζουμε την ελληνικὴ μας κληρονομὶα,και ὸχι να εκχωροὺμε μὲρος της σε καμμὶα Ρὼμη.
ΑΧΕΡΩΝΤΑ ξέρεις τη ρίζα της λέξη ρώμη - ρωμαλέος;
Γιατί είναι ντροπή δηλαδή να ξεγράψουμε το ρωμαϊκό μας κομμάτι δεν θα το καταλάβω ποτέ.
Εκτός αν πιστεύεις οτι οι Ρωμαίοι γενετικά ήταν .. κατώτεροι...
@5/5/12:36
Δεν νομὶζω ὸτι ρὼμη στα λατινικὰ σημαὶνει το ὶδιο που σημαὶνει στα ελληνικὰ.Απὸ ὸτι (δεν)θυμὰμαι,ὰλλος εὶναι ο λατινικὸς ὸρος περὶ ρὼμης.
Τοὺς Ρωμαὶους δεν τους θεωρὼ κατὼτερους,ἂν και οι ὶδιοι οι Ρωμαὶοι ὲκαναν στους Ελληνες την μεγὰλη τιμὴ να τους αντιγρὰψουν.
Βεβαὶως,δεν χωρὰ σε ὲνα σχὸλιο η συζὴτηση για το ποιοὶ ὴσαν οι μεν και ποιοὶ ὴσαν οι δὲ.
Αυτὸ που ὲγραψα,και αναγκαστικὰ θα επαναλὰβω,εὶναι,απλοὺστατα ὸτι οφεὶλουμε ως Ὲλληνες(που θὲλουμε να αποκαλοὺμαστε),να προβὰλλουμε την ελληνικὴ μας κληρονομὶα.
Ρωμα'ι'κὲς ασπὶδες δεν ορθὼθηκαν ποτὲ για να προ-ασπὶσουν την Ελλὰδα,αλλὰ την Ρὼμη.
Ὲχει την σημασὶα του,νομὶζω.
Δημοσίευση σχολίου