Για τους άταφους πεσόντες του Αλή Βεράν

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ως γνωστόν στην γειτονική Τουρκία δεν υπάρχει ούτε ένα Ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο και τα οστά των χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών που χάθηκαν σε μάχες όπως αυτή του Αλή Βεράν παραμένουν μέχρι και σήμερα σκυλεμένα και πεταμένα. Αντιθέτως στην Νίκαια υπάρχει σχετικός χώρος ο οποίος λειτουργεί ως Τουρκικό στρατιωτικό νεκροταφείο, το οποίο μάλιστα επισκέπτονται συχνά πυκνά Τούρκοι επίσημοι για να αποδώσουν τις πρέπουσες τιμές στους νεκρούς τους.

Μάλιστα σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, ο εν λόγω χώρος παραχωρήθηκε μονομερώς το 1890 από το Ελληνικό Δημόσιο (Υπ. Οικονομικών) στο Δήμο Πειραιώς, που με τη σειρά του δώρισε τον χώρο με συμβολαιογραφικό έγγραφο στο τουρκικό δημόσιο για χρησιμοποίησή του ως Μωαμεθανικό κοιμητήριο.


Το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα και αμείλικτο: Γιατί δεν έχει τεθεί ακόμα επισήμως το αίτημα δημιουργίας στρατιωτικού νεκροταφείου από την Ελληνική πλευρά, στα πλαίσια της πολυδιαφημισμένης αμοιβαιότητας;

Βλέπε σχετικά : Έλληνες Αγνοούμενοι - Απο το 1922 στο 1974 (1,2)

13 σχόλια:

enkripto 8 Απριλίου 2012 στις 10:46:00 π.μ. EEST  

Φίλε Αρματιστή σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την δεύτερη φωτογραφία

Ευστάθιος Παλαιολόγος 8 Απριλίου 2012 στις 4:41:00 μ.μ. EEST  

Η σημασία που δείχνει ένα έθνος προς τους νεκρούς του είναι ενδεικτική της εκτίμησης που τρέφει προς τη θυσία τους

Αρματιστής 8 Απριλίου 2012 στις 6:34:00 μ.μ. EEST  

Εγώ ευχαριστώ για την ανάρτηση

ΑΧΕΡΩΝ 8 Απριλίου 2012 στις 9:51:00 μ.μ. EEST  

Aυτὸ εὶναι λοιπὸν το Αλἦ Βερὰν...
Αρματιστὴ,προσθὲτω και εγὼ τις ευχαριστὶες μου σ´αυτὲς του ''εν κρυπτὼ''.

famas 8 Απριλίου 2012 στις 11:50:00 μ.μ. EEST  

Σε σειρά περιοδικού του αμυντικού χώρου, όπου γίνεται μνεία της βιβλιογραφίας είχε αναγραφεί ότι το 2001 είχαν βρεθεί στο Ουσάκ τα λείψανα 400 στρατιωτών που ενδεχομένως ήταν Έλληνες.

bob 9 Απριλίου 2012 στις 12:13:00 μ.μ. EEST  

προς κ. αρματιστη
μηπως θα σας ηταν ευκολο μια αποτυπωση σε φωτογραφια απο το google earth?

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 1:24:00 μ.μ. EEST  

Έχω ακούσει από την αείμνηστη μητέρα μου, ότι κατά την δεκαετία του 1920 οι Τούρκοι εξέθαψαν τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών και τα πούλησαν σε Ολλανδούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θα τα κονιορτοποιούσαν και θα τα χρησιμοποιούσαν ως λίπασμα στην Ολλανδία.

Μάλιστα, ότι δύο εμπορικά πλοία με το φορτίο τους πέρασαν και από τον Πειραιά.

Τότε, όπως μου εξιστόρησε η μητέρα μου, είχαν γραφεί πύρινα άρθρα στον τύπο της εποχής για να αγοραστούν από εμάς και θλιβερά ποιήματα για το ιερό περιεχόμενο των δύο πλοίων και την μελλοντική οικτρή κατάληξή τους.

Κατά την διήγησή της, το τότε Ελληνικό κράτος δεν είχε χρήματα να διαθέσει για να αγοράσει αυτό, τα κόκαλα των θανόντων Ελλήνων και να τα κηδέψη χριστιανικά.

Αληθεύει ή απλά πρόκειται περί μιας τελείως λανθασμένης ανάμνησης και εξιστόρησης ;

Φιλικά


Ευμένης Καρδιανός

Υ.Γ. Είχα έρθει σε επαφή με τον 94χρονο τότε Αντιπτέραρχο Ποταμιάνο, τ. Διοικητή του θείου μου αξιωματικού αεροπόρου (πετούσε με Μπλένχαϊμ) που σκοτώθηκε στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Του είχα θίξει το θέμα ενός Ελληνικού Στρατιωτικού νεκροταφείου για τους θανόντες Έλληνες πολεμιστές στην Βόρειο Ήπειρο αλλά ο αείμνηστος Ποταμιάνος ήταν πολύ απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 3:18:00 μ.μ. EEST  

Κύριοι λυπάμαι πολύ που ενώ γενικά διαθέτετε υψηλό iQ αναρωτιέστε ακόμη γιατί το ελληνικό κράτος δεν έκανε κάτι γιά τους νεκρούς έλληνες...ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ,ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Mithridates 9 Απριλίου 2012 στις 6:07:00 μ.μ. EEST  

Σε σειρά περιοδικού του αμυντικού χώρου, όπου γίνεται μνεία της βιβλιογραφίας είχε αναγραφεί ότι το 2001 είχαν βρεθεί στο Ουσάκ τα λείψανα 400 στρατιωτών που ενδεχομένως ήταν Έλληνες.

Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί, τότε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, στην εφημερίδα Επενδυτής ο Μάνος Ηλιάδης.

Επίσης τα παρακάτω έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον:

http://www.enkripto.com/2009/08/1922.html

http://www.enkripto.com/2009/08/1922-1974.html

http://www.enkripto.com/2009/09/1922-1974.html

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 6:24:00 μ.μ. EEST  

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ Η ΕΝΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ POLATLI 60 ΚΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΟΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΆ .ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΑΣ . Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ . ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ ΔΙΟΤΙ Ο ΠΡΟΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙ ΤΟ ΧΩΡΟ. ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ ΣΤΗ ΜΥΚΑΛΗ . ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΡΩΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ. ΄΄ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ΄΄ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΘΑΛΑΣΣΟΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΞΟΥΝ . ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥ ΗΡΩΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ. ΗΜΑΣΤΕ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ.

Ανώνυμος 9 Απριλίου 2012 στις 9:43:00 μ.μ. EEST  

έχω την εντύπωση ότι το περιστατικό με τους Αθηναίους στρατηγούς δεν ήταν στην Μυκάλη αλλά στην ναυμαχία των Αργινουσών κατά την διάρκεια του Πελοπονησιακού πολέμου αλλά δεν είμαι σίγουρος.

ΑΧΕΡΩΝ 10 Απριλίου 2012 στις 12:15:00 π.μ. EEST  

@9/4/2012 9:43
Απὸ ὸτι θυμὰμαι επρὸκειτο για τις Αργινοὺσες,και ναὺαρχος ὴταν ο Κὸννων.

Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:17:00 π.μ. EEST  

η χωρα προεκυψε ως προστατευομενη πολιτεια μετα τη ναυμαχια του Ναυαρινου....οποτε οι εχοντες την εξουσια εκτοτε υπηρξαν και ειναι πιονια των εκαστοτε προστατων...οταν το προτεκτορατο ξεφυγε απο τα ορια,τιμωρηθηκε και φυσικα δεν θα υπηρχε οικτος ουτε για τα οστα των νεκρων....η Τουρκια αποτελει ενα ειδος μετεξελιξης της βυζαντινης λογικης,με την κακη ενοια,εξαλλου υπαρχει πολυ αιμα ελληνικο εκει,αλλο που εχει εξισλαμισθει....
σημειωστε και τη σταση των ρωσων,σοβιετικων ή ππως θελετε πειτε τους το 1922 οπου τροφοδοτησαν και αυτοι με οπλα τον κεμαλ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP