Τι επιδιώκει η Αγκυρα στο Αιγαίο : Η στρατηγική του "πρώτου πλήγματος"

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Του Παναγιώτη Κονδύλη (ένα παλιό αλλά επίκαιρο άρθρο του μεγάλου στοχαστή, δημοσιευτηκε το 1998)

Σε μιαν από τις εμπεριστατωμένες και ακριβείς αναλύσεις, στις οποίες μας έχει συνηθίσει, ο διπλωματικός συντάκτης του «Βήματος» κ. Ν. Μαράκης παρουσίασε τις ελληνικές επιτελικές εκτιμήσεις για τις τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο («Το Βήμα», 1.2.1998). Τέτοιες εκτιμήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφθούμε ότι οι μείζονες στρατιωτικές ασκήσεις δεν αποτελούν απλώς θαλάσσιες ή αεροπορικές εκδρομές για ξεμούδιασμα ή προς γενική επίδειξη ισχύος αλλά διεξάγονται εν όψει ορισμένων επιτελικών σχεδίων πολέμου και συνιστούν μιαν υποτυπώδη εφαρμογή τους σε καιρό ειρήνης. Η ανάλυσή τους συνεπάγεται επομένως διείσδυση στις στρατηγικές προθέσεις της άλλης πλευράς. Και οι προθέσεις, σύμφωνα με τους έλληνες επιτελείς και τον κ. Μαράκη, διαγράφονται ως εξής:

«Καθήλωση» της ελληνικής αεροπορίας και του ελληνικού ναυτικού, πρόκληση «εκτεταμένης ζημίας» στην αμυντική ικανότητα της Ελλάδας «πριν από την απόπειρα κατάληψης εδάφους», «σοβαρότατη μείωση της μαχητικής ικανότητας» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ως προϋπόθεση της «διαπραγματευτικής αδυναμίας» της Ελλάδας. Ειδικότερα επισημαίνεται η τουρκική προσπάθεια για «αύξηση της ικανότητας διείσδυσης των επιτιθέμενων αεροπλάνων», εφοδιασμένων με άκρως σύγχρονα συστήματα στοχοποίησης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Με βάση αυτά τα δεδομένα επιβάλλεται να ανασυγκροτήσουμε το ευρύτερο τουρκικό σχέδιο πολέμου και να αντλήσουμε τα αντίστοιχα διδάγματα. Εν όψει του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων, η τουρκική πλευρά θα διέπραττε ένα σοβαρό σφάλμα αν διεξήγαγε πόλεμο έτσι όπως νομίζουν πλείστοι όσοι ότι θα τον διεξαγάγει: ότι δηλαδή θα θελήσει να προβεί απευθείας στην επιθυμητή εδαφική κατάκτηση, επικεντρώνοντας εκεί τις δυνάμεις της και κάνοντας το πολύ πολύ παραπλανητικούς αντιπερισπασμούς. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε για τους Τούρκους μεγάλα μειονεκτήματα, γιατί δεν θα τους επέτρεπε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ένοπλες δυνάμεις, άρα την υπεροπλία τους: όσο μικρότερο είναι το θέατρο του πολέμου τόσο ευκολότερα μπορεί ο υποδεέστερος να εξουδετερώσει την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου, ο οποίος μόνο ένα κλάσμα των δυνάμεών του μπορεί να αναπτύξει μέσα σε στενά όρια. Επιπλέον έτσι παρατείνεται η επιχείρηση, οπότε ο χρόνος εργάζεται εναντίον του επιτιθεμένου (και ισχυροτέρου), προπαντός όταν αναμένεται εύλογα επέμβαση του διεθνούς (διάβαζε: αμερικανικού) πολιτικοστρατιωτικού παράγοντα προς διακοπή των εχθροπραξιών.

Γι' αυτόν τον λόγο η τουρκική πλευρά, έστω και αν έχει περιορισμένες μόνον εδαφικές βλέψεις, δεν θα διεξήγε πόλεμο επιδιώκοντας απευθείας αυτές και επικεντρώνοντας σε αυτές το στρατιωτικό της δυναμικό. Όπως υποδηλώνει η παραπάνω ανάλυση των ασκήσεών της, θα έκανε κάτι πολύ διαφορετικό: θα προκαλούσε ένα θερμό επεισόδιο (είτε στο έδαφος που θα διεκδικούσε άμεσα είτε κάπου αλλού) αλλά δεν θα έριχνε εδώ το κέντρο βάρους, παρά θα το χρησιμοποιούσε ως πρόσχημα και ως εφαλτήριο για να καταφέρει ένα μαζικό πρώτο πλήγμα στρεφόμενο εναντίον του κορμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ήτοι του κύριου όγκου της αεροπορίας (ίσως προτού ακόμη βρεθεί στον αέρα) και των κύριων μονάδων του στόλου.

Η τουρκική πλευρά γνωρίζει εξίσου καλά όσο και κάθε άλλος τη βασική αρχή της στρατηγικής: πρωταρχικός σκοπός του πολέμου δεν είναι η κατάληψη εδαφών αλλά η συντριβή των εχθρικών ενόπλων δυνάμεων· αν αυτή συντελεσθεί, τότε καταλαμβάνεις με την ησυχία σου όσα εδάφη θέλεις. Έτσι η τουρκική επίθεση θα επικεντρωνόταν σε στρατηγικώς καίρια σημεία και αν πετύχαινε, θα καθιστούσε, με τη διαθέσιμη σήμερα δύναμη πυρός, αδύνατη κάθε συνέχιση του πολέμου από ελληνικής πλευράς. Το μαζικό πρώτο πλήγμα θα δημιουργούσε επιπλέον τετελεσμένα, τα οποία θα βάραιναν αποφασιστικά όχι μόνο σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των αμέσως ενδιαφερομένων αλλά και σε διαμεσολαβητικές προσπάθειες τρίτων. Το βλέπουμε στην Κύπρο: κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευθεί σαν να μην είχε γίνει η τουρκική κατάκτηση. Το ιδεώδες για την Τουρκία θα ήταν να διαπραγματευθεί κάποτε με την Ελλάδα από την ίδια θέση όπως με την Κύπρο.

Θα ήταν κεφαλαιώδες στρατηγικό σφάλμα η εμμονή σε σκουριασμένες αντιλήψεις του τύπου: «οι πόλεμοι δεν κρίνονται από την πρώτη μέρα». Όσοι τα λένε αυτά, ανατρέχοντας νοσταλγικά στο 1940, δεν έχουν κατανοήσει πόσα και ποια πράγματα έχουν μεταβληθεί στα τελευταία 10 - 15 χρόνια. Τόσο σε σχέση με τη γενικότερη διεθνή εξέλιξη του πολεμικού φαινομένου όσο και σε συνάφεια με μιαν ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση, είχα την ευκαιρία να τονίσω πρόσφατα («Θεωρία του Πολέμου», πρβλ. «Το Βήμα», 30.11.1997) ότι η υφή των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων προσδίδει καθοριστική σημασία στην εναρκτήρια φάση όχι μόνο ενός πυρηνικού αλλά και ενός συμβατικού πολέμου. Όπως διαγράφεται το πιθανότερο σενάριο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, θα επικρατήσει όποιος περάσει γρήγορα και αποφασιστικά από το θερμό επεισόδιο στο μαζικό πρώτο πλήγμα. Η τουρκική πλευρά γνωρίζει ότι μόνον αυτή έχει σήμερα τούτη τη δυνατότητα, ενώ η ελληνική πλευρά τη στερείται. Ακριβώς γι' αυτό έχει προφανώς επικεντρώσει το πολεμικό της σχέδιο στο σημείο όπου υπερέχει ­ και τούτο συμβαίνει να είναι το κρίσιμο σημείο. Η ανάλυση των τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων επιβεβαιώνει πλήρως αυτή τη διάγνωση, στην οποία άλλωστε καταλήγει κανείς και με μόνη τη γνώση των στρατηγικών δεδομένων, αρκεί να ξέρει πώς πρέπει να τα ερμηνεύσει. Δεν είναι τόσο σημαντικό αν την έννοια και τη στρατηγική βαρύτητα του μαζικού πρώτου πλήγματος στον σύγχρονο πόλεμο δεν τις κατανοούν αιθεροβάμονες πολιτευόμενοι, διανοούμενοι και δημοσιογραφούντες. Θα ήταν όμως ολέθριο αν δεν τις συνειδητοποιούσε η υπεύθυνη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Και ακόμη μια σκουριασμένη προκατάληψη θα όφειλε να λησμονήσει για πάντα η ελληνική πλευρά: ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «έχουν τα χάλια τους» και δεν είναι σε θέση να διεξαγάγουν ταχύ και αποτελεσματικό πόλεμο. Δημιουργεί παραπλανητικές ψευδαισθήσεις και ένα κλίμα επικίνδυνης ευφορίας όποιος ανατρέχει π.χ. στις στρατιωτικές προχειρότητες της τουρκικής απόβασης στην Κύπρο για να υπαινιχθεί ότι η Τουρκία δεν είναι και τόσο αξιόμαχη (είδα με λύπη μου να το κάνει αυτό ο πτέραρχος κ. Οικονόμου και να το επικροτεί ο κ. Παπαθεμελής, βλ. αντιστοίχως «Το Βήμα», 25.1 και 1.2.1998). Από τότε πέρασαν 24 χρόνια και μου φαίνεται αδόκιμο να συγχέουμε τις αναμνήσεις μας με τις προβλέψεις μας. Επιπλέον είναι ασυνεπές αφενός να θεωρεί κανείς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις περίπου «μπουνταλάδικες» και αφετέρου να ζητεί ραγδαίο εκσυγχρονισμό των ελληνικών.

Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη την αυτάρεσκη υποτίμηση του αντιπάλου και τις βαρύγδουπες ρήσεις περί «ψυχής που νικά τα όπλα» και καταγράφοντας ως την έσχατη λογική τους συνέπεια τα σύγχρονα στρατηγικά και εξοπλιστικά δεδομένα, η ελληνική πλευρά θα όφειλε σήμερα να κάμει δύο πράγματα, ένα βραχυπρόθεσμα και ένα μακροπρόθεσμα. Καθώς οι Τούρκοι, διαθέτοντας την υπεροπλία, έχουν τη δυνατότητα και ­ όπως φαίνεται επίσης ­ την πρόθεση του μαζικού πρώτου πλήγματος, η υποδεέστερη ελληνική πλευρά καλά θα έκανε να δείξει στο προσεχές μέλλον ύψιστη φρόνηση και να μην εμπλακεί σε κανενός είδους θερμό επεισόδιο, το οποίο η Τουρκία έχει κάθε λόγο να επιζητεί σήμερα ως αφορμή και ως εφαλτήριο του μαζικού πρώτου πλήγματος (σημ ΕνΚρυπτώ : η κατάσταση στον αέρα έχει αλλάξει άρδην από το 1998, με την ΠΑ να αποκτά ξεκάθαρο ποιοτικό πλεονέκτημα). Παράλληλα θα όφειλε να συντονίσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα κατά τρόπο ώστε να αποκτήσει και αυτή την ίδια δυνατότητα ­ όχι φυσικά και την ίδια πρόθεση. Μακροπρόθεσμα η μόνη δραστική αποτροπή είναι να γνωρίζει η Τουρκία ότι το μαζικό πρώτο πλήγμα, που η ίδια ετοιμάζει, μπορεί να γίνει μπούμερανγκ και να στραφεί εναντίον της.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το τουρκικό επιτελείο γιατί με τις στρατιωτικές του ασκήσεις καθιστά διαφανέστερες τις προθέσεις του ­ τουλάχιστον στα μάτια όσων δεν είναι ανίατα αφελείς. Πρέπει επίσης να χαιρόμαστε γιατί, σύμφωνα με τα γραφόμενα του κ. Μαράκη, οι Έλληνες επιτελείς αναλύουν ορθά το στρατηγικό νόημα αυτών των ασκήσεων. Ας ευχηθούμε ότι θα βγάλουν και τα ορθά συμπεράσματα περί του πρακτέου.

Βήμα

100 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2010 στις 4:20:00 π.μ. EEST  

Το άρθρο αυτό σηκώνει πολύ κουβέντα...
Πάντως ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο το βιωτικό επίπεδο αναπτύσσεται της γείτονος χώρας και όσο ακολουθεί τον δυτικό κόσμο (παγκοσμιοποίηση κ.τ.λ)τόσο θα απομακρύνεται από αυτές τις βλέψεις.
Σε γενικές γραμμές θερμό επεισόδιο ναι μπορεί να έχουμε,αφού θερμοκέφαλοι υπάρχουν πολλοί(και απο τις δύο πλευρές).Πόλεμο όμως ΟΧΙ.Ο ίδιος ο κόσμος της Τουρκίας δεν θα αφήσει να γίνει ποτέ πόλεμος επειδή το θέλουν οι στρατιωτικοί και μόνο.Η Τουρκία σαν Τουρκία απλά κάνει ότι κάνει προσπαθώντας να βγάλει από την μύγα ξύγκι που λέει και ο λαός.Δηλαδή προσπαθεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο αιγαίο για να αποκτήσει και αυτή δικαιώματα στον πλούτο του.
Όλα σε αυτόν τον κόσμο για τα λεφτά γίνονται...και οι πόλεμοι είναι ζημιογόνοι!!Εμείς σαν κράτος αυτό που οφείλουμε είναι να έχουμε μια μικρή αλλά καλολαδομένη και ευκίνητη πολεμική μηχανική για να μπορεί να φοβίζει τους απέναντι όποτε χρειάζεται...

Armatistis 27 Ιουνίου 2010 στις 10:15:00 π.μ. EEST  

Όντως υπάρχουν κάποιοι αφελείς Έλληνες που πιστεύουν και διακηρύσσουν ότι το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής, το ανυπέρβλητο θάρρος των Ελλήνων πολεμιστών, το υψηλό φρόνημα και όλες οι υπόλοιπες αρετές μας, είναι αρκετά για να κατατροπώσουν τους μπουνταλάδες Τούρκους.

Η πλάνη είναι μεγίστη και όλοι όσοι ψυλλίζουν τέτοιες μπουρδολογίες είναι απλώς ανιστόρητοι και αφελείς αν όχι κάτι χειρότερο.

Οι Τούρκοι είναι φορείς μιας μεγάλης στρατιωτικής παράδοσης και κουλτούρας που στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία.

Είναι αξιοθαύμαστο πως μία φυλή Τουρκομάνων πολεμιστών, τετρακοσίων σκηνών που εγκαταστάθηκε περί το 1270 στη περιοχή της Βιθυνίας, κατόρθωσε μέσα σε 50 χρόνια να εκδιώξει και τους τελευταίους βυζαντινούς από τη Μ. Ασία, το 1352 να διεκπεραιωθούν στην Ευρώπη καταλαμβάνοντας την Καλλίπολη, το 1390 ο Βυζαντινός αυτοκράτορας να προσφέρει στρατιωτική υπηρεσία στον σουλτάνο Βαγιαζήτ ως υποτελής και μάλιστα για την κατάκτηση της τελευταίας ελεύθερης βυζαντινής πολιτείας στη Μ. Ασία, της Φιλαδέλφειας, το 1390 να πολιορκούν για 10 χρόνια την Κωνσταντινούπολη και μέχρι το 1400 να ελέγχουν πλήρως όλη τη βαλκανική. Το 1453 κατέλαβαν την Πόλη κατάργησαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και δημιούργησαν μια τεράστια αυτοκρατορία που περιελάμβανε τη Βαλκανική τη Μ. Ασία, τη μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Μέχρι και το 1700 απείλησαν δύο φορές και τη κεντρική Ευρώπη πολιορκώντας τη Βιέννη.

Ένα λαό που μεταφέρει τέτοια ιστορία δεν το υποτιμάς σαν αντίπαλο λέγοντας κάποιοι ότι είναι μπουνταλάδες και ότι εμείς οι τρισένδοξοι θα τους κατατροπώσουμε και …. φθάσουμε στη κόκκινη μηλιά.

Αλλά και στις πολεμικές αντιπαραθέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τα τελευταία 115 χρόνια, το ισοζύγιο είναι συντριπτικό σε βάρος της πατρίδας μας.

1) Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. Ηττηθήκαμε στη Μελούνα, για όσους δεν γνωρίζουν είναι η τοποθεσία στον ορεινό όγκο βορείως του Τύρναβου και υποχωρήσαμε καταδιωκόμενοι στη Λαμία. Για να μας επιστρέψουν και πάλι τη Θεσσαλία πληρώσανε για λογαριασμό μας οι «διεθνείς και ντόπιοι τοκογλύφοι» μια τεράστια αποζημίωση στους Τούρκους και για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους μας βάλανε καπέλο το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΟΕ) κάτι σαν το ΔΝΤ, που μας άρμεγε περίπου 80 χρόνια. Δηλαδή τον πόλεμο που έκαναν κάποιοι ηλίθιοι Ελληναράδες το 1897 και την ήττα την πληρώσανε οι επόμενες γενιές.

2) Στους Βαλκανικούς πολέμους νικήσαμε τους Τούρκους και στη Μακεδονία και στην Ήπειρο. Αυτό έγινε δυνατό κάτω από ευνοϊκές συνθήκες «θερμοκρασίας και πίεσης». Δεν χρειάζεται να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, απλά να πούμε ότι ο όγκος του Τουρκικού στρατού αντιμετώπιζε στη Θράκη τρεις ετοιμοπόλεμες Βουλγαρικές στρατιές (πως μπόρεσαν και τις συγκρότησαν μέσα σε 30 χρόνια ελεύθερου βίου;!) και στη περιοχή των Σκοπίων τις Σερβικές στρατιές και τους Μαυροβούνιους. Απέναντι στην Ελλάδα στο Σαραντάπορο είχαν δύο υποδεέστερες Μεραρχίες και στην Ήπειρο άλλες δύο Μεραρχίες. Ο Αβέρωφ που κάποιοι μαλάκες σήμερα τον έκαναν μπουρδέλο και ναιτ κλαμπ, καταναυμάχησε δύο φορές τον Τουρκικό στόλο και εμπόδισε τη μεταφορά Τουρκικών ενισχύσεων από τη Συρία και τη Σμύρνη στη Μακεδονία. Η Ελληνική στρατιά αποτελούμενη από επτά μεραρχίες και μια ταξιαρχία ιππικού (συντριπτική υπεροχή) νίκησε τους Τούρκους στο Σαραντάπορο και τα Γιαννιτσά σε δύο μάχες που δεν έχουν να επιδείξουν κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς τακτικής σχεδίασης (κατά του απέναντι εχθρού εμπρός μαρς), πλην της μεγάλης ανδρείας των Ελλήνων πολεμιστών και έτσι ελευθερώθηκε η Μακεδονία. Στην Ήπειρο η μάχη για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων αν και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, έχει να δείξει σημαντικά στοιχεία υψηλής σχεδίασης εναντίον δύο απομονωμένων Τουρκικών μεραρχιών.
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Armatistis 27 Ιουνίου 2010 στις 10:19:00 π.μ. EEST  

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
3) Κατά την προέλαση της Ελληνικής στρατιάς προς τη Θεσσαλονίκη συνέβη ένα σοβαρό περιστατικό που λίγο έλλειψε να φέρει τα πάνω κάτω. Το ονομάζουν το ατύχημα της V μεραρχίας. Η Πέμπτη μεραρχία διατέθηκε από το στρατηγείο για τη κάλυψη του αριστερού της στρατιάς και έτσι προέλασε από Κοζάνη προς Αμύνταιο. Διοικούμενη κάκιστα, στη στενωπό του Κλειδίου δυτικά του Αμυνταίου προσεβλήθη τη νύκτα ενώ ήταν σε καταυλισμό από ένα Τουρκικό λόχο υπό κάποιο υπολοχαγό ονόματι Εσάτ, ο οποίος με βάρκες μετέφερε μέσα από τη λίμνη Χειμαδίτιδα το λόχο του στα νώτα της μεραρχίας . Επικράτησε αφάνταστος πανικός και η μεραρχία υποχώρησε τρέχοντας (φυγάδες δηλαδή) στη Κοζάνη και ύστερα στη γέφυρα των Σερβίων όπου τη σταμάτησαν οι Εύζωνοι με πολυβόλα. Εννοείται ότι η μεραρχία έτρεχε χωρίς να τη καταδιώκει κανείς. Δεν υπήρχαν διαθέσιμες Τουρκικές δυνάμεις.

4) Τώρα για τη Μικρασιάτικη εκστρατεία τι να πούμε!! Έστω και επιγραμματικά αν θελήσουμε να αναφερθούμε στα γεγονότα θα πρέπει να αφιερώσουμε δεκάδες σελίδες. Απλά απέναντι στο μεγάλο Κεμάλ τον Ινονού, το Φεβζή υπήρχαν απλώς μετριότητες. Η Ελληνική στρατιά μπορεί να νίκησε(;) σε πολλές τακτικές μάχες αλλά έχασε το πόλεμο. Όποιος θέλει να μελετήσει τη Τουρκική στρατιωτική σκέψη, το Τουρκικό στρατό, τη Τουρκική πολιτική βούληση (Νταβούτογλου) δεν έχει παρά να διαβάσει την υπόψη εκστρατεία. Μόνο για τη μάχη συντριβής που έδωσαν οι Τούρκοι εναντίον της Ελληνικής στρατιάς στη περιοχή του Αφιόν που σήμανε και τη καταστροφή, θέλω να δώσω τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Οι Τούρκοι συγκέντρωσαν νότια του Αφιόν έναντι του σημείου συνδέσμου των I και IV Ελληνικών μεραρχιών (στη πραγματικότητα υπήρχε κενό 6 χλμ), ένδεκα (11) δικές τους μεραρχίες πεζικού και τρεις (3) Ιππικού.

β) Την 13/8/1922 οι Τούρκοι επιτέθηκαν με κυρία προσπάθεια στο σημείο συνδέσμου των δύο Ελλ μεραρχιών.

γ) Συγχρόνως ένα σύνολο 200 πυροβόλων συνέτριβε τα πάντα στην Ελλ αμυντική τοποθεσία.

δ) Παράλληλα οι τρεις (3) Τουρκ μεραρχίες Ιππικού από ένα ορεινό πέρασμα, μη επιτηρούμενο, υπερκέρασαν το δεξιό της Iης μεραρχίας και βρέθηκαν στα νώτα των Ελλήνων διαλύοντας τις μονάδες ΔΜ και σπέρνοντας το πανικό.

ε) Ο υπερσυγκεντρωτικός αρχιστράτηγος ήταν στη Σμύρνη και οι εφεδρείες ήσαν μακριά και δεν διατέθηκαν, αντίθετα εκδόθηκαν ουτοπικές διαταγές για εκτόξευση αντεπιθέσεων εκτός τοποθεσίας στα μετόπισθεν των Τούρκων. Τρέχα γύρευε.

ζ) Το αριστερό της I και το αριστερό της IV συνετρίβησαν και υποχώρησαν. Η διάρρηξη της τοποθεσίας συντελέστηκε. Διατάχθηκε απαγκίστρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας υπό τη πίεση του εχθρού.

η) Τη νύκτα της 15 προς 16/8 από ένα σοβαρό λάθος που συνέβη στη διάταξη της IV μεραρχίας λόγω της πίεσης του πανικού και της γενικότερης αταξίας που επικράτησε κατά την απαγκίστρωση, οδήγησε την επομένη στη διάλυση της υπόψη μεραρχίας και στο διαχωρισμό των Ελληνικών δυνάμεων. Επανασύνδεση δεν επετεύχθη και ακολούθησε η μάχη καταστροφής στη κοιλάδα του θανάτου στο Αλή Βεράν.

θ) Από εκεί και ύστερα ακολούθησε ένας δρόμος ντροπής και φυγής των υπολειμμάτων των Α’ και Β’ Σωμάτων Στρατού και των άλλων μονάδων προς τα λιμάνια και τη σωτηρία.

Όποιος έχει αντοχή ας διαβάσει.

Για τα πρόσφατα των τελευταίων εξήντα ετών ας μη αναφερθούμε γιατί τα γεγονότα είναι πρόσφατα και πονάνε. Μόνο τιτλοποιημένα:

• Πορεία Κυπριακού από 1950 μέχρι και σήμερα. Μια διαρκής υποχώρηση.

• Εισβολή στη Κύπρο – στρατιωτική ήττα – κατοχή

• S-300 και κατάρρευση του δόγματος του ΕΑΧ

• Παράδοση Οτσαλάν
• Ίμια
• Και ότι γίνεται σήμερα

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Armatistis 27 Ιουνίου 2010 στις 10:21:00 π.μ. EEST  

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
Κατά την ταπεινή μου άποψη, όταν κάποιος αναλύει όλα τα παραπάνω γεγονότα, πάντοτε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο βασικός παράγοντας της αποτυχίας είναι η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού. Βεβαίως μιλάμε για στρατιωτικές αποτυχίες και ως εκ τούτου φθάνουμε στους στρατιωτικούς ηγέτες. Αλλά η επιλογή της ηγεσίας είναι επιλογή του πολιτικού προσωπικού και έτσι πρέπει να γίνεται. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσει κάποιος στους στρατιωτικούς. Πάνω από όλα ο πόλεμος είναι πολιτική. Πάντοτε ο σκοπός του πολέμου είναι πολιτικός. Και ως εκ τούτου ποιος ήταν ο πολιτικός σκοπός του πολέμου στη Μ. Ασία; …. Ή τίνος ήταν επιλογή οι αρχιστράτηγοι της Μικρασιατικής εκστρατείας; … ή τίνος επιλογή ήταν ο ναύαρχος Λυμπέρης;

Και επιτρέψτε μου να θέσω ένα ακόμη ζήτημα;

Απόφαση μας είναι να μη εμπλακούμε σε πόλεμο, δηλαδή να αποτρέψουμε το πόλεμο, όχι όμως υποχωρώντας στις απαιτήσεις του αντιπάλου, αλλά από θέση ισχύος. Δηλαδή όχι εξορκίζοντας το πόλεμο, αλλά προετοιμαζόμενοι για πόλεμο. Όταν λοιπόν το δόγμα σου είναι αποτρεπτικό, τέτοιοι πρέπει να είναι και οι εξοπλισμοί σου. Δηλαδή πρέπει να διαθέτεις αξιόλογα όπλα που μπορούν να σου δώσουν ισχυρό αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Οπωσδήποτε τέτοια δεν είναι τα άρματα και τα ΤΟΜΑ για τα οποία διατίθενται τρομακτικά ποσά. Αγοράσαμε με δυο δις ευρώ 180 καινούργια άρματα τα οποία στερούνται πυρομαχικών και δεν έχουμε αξιόλογα συστήματα αναγνώρισης και προειδοποίησης, ή δεν διαθέτουμε πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, όσο επιτρέπεται. Οι Τούρκοι με 350 εκατ αγόρασαν 350 μεταχειρισμένα άρματα αντίστοιχου επιπέδου με τα δικά μας, λίγο κατώτερα μόνο. Τώρα θέλουμε να αγοράσουμε 400 ΤΟΜΑ αξίας 1,8 δις τη στιγμή που δεν έχουμε σύγχρονα Α/Κ πυροβόλα, πυραυλικά συστήματα, ή μας λείπουν Α/Φ…. ή δεν έχουμε μεγάλης εμβέλειας UAV……

D-Mitch 27 Ιουνίου 2010 στις 3:09:00 μ.μ. EEST  

Εξαιρετικός ο κ, Αρματιστής στην ανάλυση του. Επιτέλους κάποιος λέει τα πράγματα με το όνομα τους!

Έχω βαρεθεί τα σχόλια του τύπου: να πάρουμε εκείνο, να πάρουμε το άλλο, θα τους δείξουμε εμείς και άλλα παρόμοια του κλασικού Ελληναρά που κουβέντα δεν σηκώνει και είναι έτοιμος να αρπαχτεί και να βρίσει άσχημα τον συμπατριώτη του επειδή τόλμησε (!)να έχει αντίθετη άποψη.

Ξεπεράστε πια τον Λεωνίδα, τον Περικλή και τους υπολοίπους γιατί εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς τόσο στο φρόνημα αλλά και στο μεγαλείο της ψυχής! Οι ίδιοι μισούμε ο ένας τον άλλον και αυτό φαίνεται στα καθημερινά σχόλια σε αυτό το blog και στο strategy-geopolitics. Η ελληνική ιστορία έχει αποδείξει ότι ο χειρότερος εχθρός του Έλληνα είναι ένας άλλος Έλληνας!

Νήμα 27 Ιουνίου 2010 στις 4:41:00 μ.μ. EEST  

Μερικές -σχεδόν σκόρπιες-:-) σκέψεις:

Αν έχουν οι Τούρκοι στρατιωτική Ιστορία άλλο τόσο και περισσότερο έχουν οι 'Ελληνες στο πέρασμα των αιώνων. Βέβαια, το να υποτιμάς τον αντίπαλο είναι απο μόνο του ΛΑΘΟΣ ανεξάρτητα απο τον αντίπαλο ΑΛΛΑ ούτε και να τον υπερτιμάς.

Το Βυζάντιο είχε ήδη εξασθενίσει και παρακμάσει όταν τα τουρκικά φύλα εμφανίστηκαν και επεκτάθηκαν στην Μ. Ασία και εντέλει επιβλήθηκαν σε μια 'ΗΔΗ τελειωμένη κατάσταση. Θα βρείτε αναφορά σε αυτό στην συνέντευξη του Edward Luttwak που είχε αναρτήσει το εν κρυπτώ.

Το Ελληνικό φρόνημα και στρατιωτική ομοψυχία σταματάει το 1940 με την νίκη επι των Ιταλών και την σθεναρή αντίσταση σχεδόν όλων των Ελλήνων κατά των Γερμανών/Ιταλών/Βούλγαρων.
Απο τότε σα να υπάρχει μια συνεχής αποδυνάμωση μιας και έχουμε υποστεί σοβαρές ήττες αποκορύφωμα το 1974 σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο και φτάνουμε στα σημερινά αδιέξοξα και χάλια.

Ένα πολύ γενικό σχήμα του πως βλέπω την Ελληνο-τουρκική αντιπαλότητα :

'Αλλο να είσαι συνεχώς επιτιθέμενος (Τουρκία) όπου στο τέλος πάντα κάτι κερδίζεις (όσο μικρό κι αν είναι αυτό-στο πέρασμα των χρόνων γίνεται ακόμα μεγαλύτερο) και άλλο να είσαι συνεχώς (απο το 1922 και μετά) αμυνόμενος που προσπαθείς συνεχώς να μην χάσεις κάτι (Ελλάδα) όπου στο τέλος όλο και κάτι χάνεις.

Νομίζω οι χονδροειδείςς εκφράσεις είναι -το περισσότερο- μια ένδειξη πληγωμένης υπερηφάνιας των Ελλήνων παρά ένδειξη κωλοπαιδισμού και αγκαουγκικής συμπεριφοράς.


Ελπίζω να αλλάξουμε πολιτική ματιά και νοοτροπία και πάνω απο'όλα να βασιστούμε στην Πολιτιστική υπεροχή που ΘΑ μπορούσαμε να έχουμε αν ξέραμε τι μας γίνετε και που κατοικούμε και ποια γλώσσα μιλάμε.


Νήμα

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2010 στις 5:22:00 μ.μ. EEST  

Συνοπτική και περιεκτική ανάλυση από τον Αρματιστή, με βάση τα γεγονότα και τη λογική.
Αυτοί είμαστε, πάντα υπερβολικοί στις αντιδράσεις και στις κρίσεις μας, χωρίς μέτρο.
Και ανοργάνωτοι και πρόχειροι και αρπακόλες (πλην εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα).
Μόνο που έτσι δεν πάμε μπροστά σαν κράτος και κοινωνία - πόσο μάλλον να κάνουμε και πόλεμο!
ΑLX

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2010 στις 5:58:00 μ.μ. EEST  

Για όποιον ενδιαφέρεται για άρθρα του (και για τον) Π. Κονδύλη

http://kondylis.wordpress.com/

Ειδικά η απολαυστική (και συντριπτική) αντιπαράθεση (μέσω του Κυριακάτικου Βήματος) με τον Ρ. Σωμερίτη (που στάθηκε η αφορμή να γνωρίσω αυτόν τον μεγάλο Ελληνα στοχαστή)

Στάθης Δ.

http://kondylis.wordpress.com/2008/11/24/someritis/

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2010 στις 6:15:00 μ.μ. EEST  

Ξεπεράστε πια τον Λεωνίδα, τον Περικλή και τους υπολοίπους γιατί εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς τόσο στο φρόνημα


ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.ΤΑΥΤΙΣΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΗΝΑΚΗ ΚΑΙ ΑΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΑΣΟΥΜΕ.ΕΣΥ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ.ΠΡΟΣ ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ:ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ή Η ΜΙΤ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΤΡΙΑ.ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΑΛΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΑΡΜΕΝΙΩΝ,ΠΟΝΤΙΩΝ,ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΥΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ...ΗΡΩΩΝ),ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΕΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.ΟΙ ΑΦΕΛΕΙΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ ΕΝΑ ΕΧΘΡΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ.ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΤΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.ΗΤΑΝ Ο ΤΣΟΜΑΚΗΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟ ΤΟΥ.ΗΤΑΝ Ο ΗΛΙΑΚΗΣ,Ο ΣΙΑΛΜΑΣ,Ο ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ,Ο ΒΛΑΧΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΛΟΨΟΣ.ΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ(?) ΕΛΛΗΝΑΣ.ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΕ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗ...Η ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΙΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ...ΧΑΡΑΜΙΖΕΣΑΙ ΕΔΩ ΓΚΙΑΟΥΡΗ.Ε ΓΚΙΑΟΥΡΗ.

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2010 στις 7:37:00 μ.μ. EEST  

"η ελληνική πλευρά θα όφειλε σήμερα να κάμει δύο πράγματα, ένα βραχυπρόθεσμα και ένα μακροπρόθεσμα. Καθώς οι Τούρκοι, διαθέτοντας την υπεροπλία, έχουν τη δυνατότητα και ­ όπως φαίνεται επίσης ­ την πρόθεση του μαζικού πρώτου πλήγματος, η υποδεέστερη ελληνική πλευρά καλά θα έκανε να δείξει στο προσεχές μέλλον ύψιστη φρόνηση και να μην εμπλακεί σε κανενός είδους θερμό επεισόδιο, το οποίο η Τουρκία έχει κάθε λόγο να επιζητεί σήμερα ως αφορμή και ως εφαλτήριο του μαζικού πρώτου πλήγματος"

Aυτο ειναι και το ζουμι του αρθρου.Ελεγα και γω που διαολο το παει?Τι να πουν οι Ισρηλιτες εκει κατω και οι Κουρδοι που τους πολεμουν και τους εχουν ξεσκισει με δυο αρβυλα μονοφορη!Τους ψευτοτσαμπουκαδες των Τουρκων καποια ελιτ τους λεει τωρα "θερμο επεισοδιο"!!!Ετσι δε παει?Πως παει κανες?Εγω τα Ελληνικα μου δε τα εχω ξεχασει,ασχετα αν δε τα γραφω και τοσο καλα.
Για να μη πω και γραψω κανα σεντονι και εγω, να πω μονο αυτο:Θελει Αρετη και Τολμη η Ελευθερια.

AegeanHawk 27 Ιουνίου 2010 στις 8:13:00 μ.μ. EEST  

Τι θα πει "ξεπεράστε" τον Λεωνίδα και τον Περικλή ?

Οποιος διαφωνεί με κάποιον άλλο δεν σημαίνει ότι τον μισεί κιόλας.

Η διαφωνία και η διαφορετική άποψη παράγουν σκέψη και ιδέες, φτάνει να έχομε μάθει "ανάγνωση".

Κανείς δεν είναι αυθεντία.....

Armatistis 27 Ιουνίου 2010 στις 9:30:00 μ.μ. EEST  

Φίλε D-Mitch

Ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
Ότι έγραψα το έκανα μόνο για να τονίσω ότι η Τουρκία είναι πολύ ικανός και ισχυρός αντίπαλος που δεν αντιμετωπίζεται με αφορισμούς, αλλά μόνο με σοβαρότητα.

Αυτό θέλει να τονίσει και η ανάρτηση.

Κάποια λάθη στο σχολιασμό μου ας συγχωρηθούν μια και ότι έγραψα έγινε πολύ γρήγορα χωρίς καμιά διόρθωση.

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 12:30:00 π.μ. EEST  

"ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΤΡΙΑ.ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΑΛΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΑΡΜΕΝΙΩΝ,ΠΟΝΤΙΩΝ,ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΥΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ...ΗΡΩΩΝ),ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΕΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ."



Οι ΑΝΣΚ των Τούρκων επετεύχθησαν κατα πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο, άν αυτό σου λέει κάτι. Όπως έχει πει και ο Πάττον, ο ρόλος του στρατιώτη δεν είναι να σκοτωθεί για την Πατρίδα του αλλά να κάνει τον αντίπαλο ^%$@ να σκοτωθεί για τη δική του.

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 12:51:00 π.μ. EEST  

Χαίρομαι πολύ με αυτά που διαβάζω από τον Αρματιστή εδώ και αλλού, γιατί δείχνουν έναν αξιωματικό με εξαιρετικό επίπεδο γνώσεων και επαγγελματισμού.

wagelis 28 Ιουνίου 2010 στις 1:51:00 π.μ. EEST  

Το να εκφράζει ο κάθε ένας την άποψη του είναι λογικό.Αλλα να μην γνωρίζει την Ιστορία τις πατρίδος του είναι έγκλημα. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος,ποιος είπε στο φίλο "αρματιστι" ότι οι Τούρκοι είναι φορείς μεγάλης Στρατιωτικής παράδοσης και κουλτούρας?Η που το είδε. Σίγουρα κάθε χωρα στην ιστορία τις είχε και νίκες και ήττες.Αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί είναι πολεμιστές και εμείς όχι!!! Και για να γίνω συγκεκριμένος,ας πάμε πρόσφατα. Ίσος πολλοί από εσάς να μην ήταν γεννημένοι,αλλα το 74 είναι πρόσφατο.Θα αγνοεί ο φίλος η δεν ξέρει ότι χωρίς αντίπαλο Στόλο και αεροπορία οι Τούρκοι έχασαν ολόκληρο Αντιτορπιλικό και αχρήστεψαν αλλα δυο.Σε αερομαχία έχασαν δυο F-102 από Ελληνικά F-5Και να σκεφτεί κανεις ότι οι δικοί μας είχαν διαταγές να μην εμπλακούν.
Πρέπει να ξεπεράσουμε το κόμπλεξ του ειρηνιστή και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση οποια και να είναι με σοβαρότητα και όχι περιστασιακά και χωρίς βάθος χρόνου.Αυτό είναι το λάθος μας δεν μελετάμε,δεν σχεδιάζουμε και δεν μαθαίνουμε.Το 74 πέρασε,το 76 πέρασε,το 87 πέρασε ,το 96 πέρασε και ακόμα δεν καταλάβαμε η κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν,που δυστυχώς αυτοί έχουν και την ευθύνη των αποφάσεων. Οι Τούρκοι δεν είναι υπερδύναμη.Απλός όσο δεν αντιδρούμε αυτό θα συνβαίνει.Αν αντιδράσουμε και δείξουμε αποφασιστικότητα τότε θα δείτε. Φυσικά πρέπει να αλλάξουμε πολλά σε εμάς.Όχι απόλυτα με κόστος χρήματος.Ισα ισα και με λιγότερα Λεφτά. Αυτό όμως είναι κάτι που θέλει πραγματικούς ηγέτες και όχι Τσαρλατάνους.
Και για να τελειώνουμε ,δεν λύνονται προβλήματα μόνον με Στρατιωτικά μέσα αλλα ούτε και μόνον με πολιτικά. Αυτά είναι αλληλένδετα.

Armatistis 28 Ιουνίου 2010 στις 3:02:00 π.μ. EEST  

Προς: Ανώνυμο 27 Ιουνίου 2010 6:15:00 μ.μ. GMT+0300

Παραλογίζεσαι και μάλλον δεν καταλαβαίνεις τίποτε από ότι έχω γράψει.

Αν τo σχόλιό μου το λαμβάνεις σαν κείμενο της ΜΙΤ και όχι σαν κραυγή η σαν σάλπιγγα για να ξυπνήσουν αυτοί που κοιμούνται τον ύπνο της εθνικής αφασίας τι να πω!! Σου γράφω φίλε ότι στρατός, ένοπλες δυνάμεις δεν γίνονται με ονειρώξεις, αλλά με σοβαρότητα.

Γράφω σε σένα και σε όλους που σκέπτονται σαν και σένα, που νομίζουν ότι αν φωνάξουν αέρα θα πάρουμε τη Πόλη και την Αγιασοφιά, ότι θα πάρουνε τον πούλο.

Αέρα φωνάζανε και οι τσολιάδες του 2/39 ΣΕ στο Καραγουγιού και οι ήρωες του 43 ΣΠ που πάτησαν τις κορυφές του Κάλε Γκρότο, αλλά οι αρχηγοί δεν ήταν οι κατάλληλοι για να αξιοποιήσουν τη θυσία τους. Τώρα αυτά τα ονόματα και τα νούμερα σε σένα τον Ελληναρά τον απόγονο του Λεωνίδα και του Κολοκοτρώνη, φαντάζομαι ότι δε λένε και πολλά πράγματα. Αλλά αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι να σου μάθει κάποιος που γνωρίζει, απάντησε και θα σου πω που θα τα βρεις. Μια φορά αν περάσεις από τον άγνωστο κοίταξε εκεί ψηλά στις ασπίδες και κάτι θα δεις.

Μάθε λοιπόν ότι η ιστορία διδάσκει και πολλές φορές επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία χειρότερη από τη προηγουμένη. Η αλήθεια είναι πικρή, αλλά μόνο αν τη γνωρίζουμε και τη μελετάμε μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Τώρα τι να κάνουμε αν κάποια ονομαστή «Εθνική Εταιρεία» με μέλη μόνο ακράτητους Ελληναράδες έσπρωξε τον Δεληγιάννη να κάνει πόλεμο με τη Τουρκία το 1897, αυτόν το λεγόμενο ατυχή που τον πλήρωνε το έθνος για 80 χρόνια. Δυστυχώς είχαμε δύο μεραρχίες, αρχιστράτηγο ένα άπειρο διάδοχο 27 ετών, δεν διαθέταμε επιτελικούς αξιωματικούς, το μόνο όπλο μας ήταν οι γκράδες και φθάσαμε στη Λαμία.

Το ότι η V μεραρχία ηττήθηκε από ένα Τουρκικό λόχο πρέπει να το κρύβουμε; Μήπως βλέπεις κάποια ομοιότητα με τα Ίμια; Ο διοικητής της V μεραρχίας ήταν ένας συνταγματάρχης του μηχανικού ονόματι Ματθαιόπουλος, ευνοούμενος των ανακτόρων. Το ότι ο ναύαρχος Λυμπέρης ήταν επανελθών που είχε πολιτευθεί και ήταν επιλογή και εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ, έχει κάποια ομοιότητα με το Ματθαιόπουλο και το ατύχημα της V μεραρχίας;

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Armatistis 28 Ιουνίου 2010 στις 3:07:00 π.μ. EEST  

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

Το ότι ο Γούναρης θέλησε να καταλάβει όλη τη Τουρκία και πήγε το στρατό πέρα από το Σαγγάριο και τον κατέστρεψε θα πρέπει να το αγνοήσουμε; Ποιος ήταν ο σκοπός του πολέμου που έκανε; Αν διαβάσεις θα μάθεις ότι η εκστρατεία προς την Άγκυρα έγινε για να καταστρέψουν 150 χλμ σιδηροδρομικής γραμμής!! Πληρώθηκε όμως με ένα αγώνα 20 ημερών, 7.000 νεκρούς και 15.000 σακατεμένους.... Άξιζε;;;

Το ότι απέναντι στο μέγεθος του Κεμάλ ήταν ο Χατζανέστης που είχε νοσηλευτεί σε νευρολογική κλινική και νόμιζε ότι είχε γυάλινα πόδια, αλλά ήταν ευνοούμενος των ανακτόρων, θα πρέπει να το κρύψουμε;

Μήπως πρέπει να αποκρύψουμε ότι κατά τη τελική μάχη στο Αφιόν στις 13/8/1922:

1) Ο Κεμάλ διεύθυνε τη μάχη από το παρατηρητήριο του Κοτσά Τεπέ σε απόσταση 6 χλμ από τη γραμμή μάχης και ο Έλληνας αρχιστράτηγος ήταν στη Σμύρνη.

2) Κάποιες μονάδες επέδειξαν επαίσχυντη συμπεριφορά, ειδικά το 49 Σύνταγμα πεζικού της I μεραρχίας που αμυνόταν στο αριστερό της Μεραρχίας στο ύψωμα Τιλκί Κιρί Μπελ και που επανειλημμένα το έβαλε στα πόδια, καθώς και το 4ο ΣΠ που δεν εκτέλεσε αποστολές αντεπίθεσης, κάποιοι ηγήτορες δείλιασαν και δεν εκτέλεσαν διαταγές, πολλά τμήματα πανικοβλήθηκαν και ότι πολλοί άνδρες αυτοπυροβολήθηκαν στο αριστερό χέρι!

3) Μετά τη μάχη στο Αλή Βεράν ακολούθησε ένας δρόμος ντροπής και φυγής των υπολειμμάτων των Α’ και Β’ Σωμάτων Στρατού και των άλλων μονάδων προς τα λιμάνια και τη σωτηρία. Άτακτα στίφη φυγάδων έκαψαν, λήστεψαν, βίασαν, σκότωσαν το ντόπιο πληθυσμό. Μαζί με το όνειδος της ήττας και η ξεφτίλα της συμπεριφοράς των φυγάδων. Υπάρχει και ραδιοφωνικό μήνυμα των Τούρκων που ζητούσε από τους Έλληνες να σταματήσουν και να πολεμήσουν.

4) Η κυβέρνηση δεν είχε άποψη της κατάστασης ενώ τα πάντα είχαν διαλυθεί και μέσα στη παραζάλη της, στις 21/8/1922 έπαυσε τον Χατζανέστη και διόρισε αρχιστράτηγο τον διοικητή του Α΄ΣΣ υποστράτηγο Τρικούπη, ο οποίος όμως ήταν αιχμάλωτος του Κεμάλ από τις 20/8

Αν δε γνωρίζεις τον αντίπαλό σου είναι καλύτερα να μπεις σε μια τρύπα και να λουφάξεις.

Τώρα προσωπικά για μένα. Το αρματιστής δεν είναι τυχαίο. Είμαι ακόμα φαν αν και απόστρατος, των τεθωρακισμένων. Έχω κάνει 13 χρόνια σε διάφορες Επιλαρχίες του νομού Έβρου και δύο χρόνια σε μεγάλο νησί του αρχιπελάγους. Έχω διοικήσει Ίλες αρμάτων και Επιλαρχία πρώτης γραμμής. Έχω κάνει και τρία χρόνια υποδιοικητής Επιλαρχίας. Περηφανεύομαι για το επίπεδο εκπαίδευσης πειθαρχίας και ετοιμότητας που είχαν τα τμήματα που διοίκησα και για τα οποία ήμουν υπεύθυνος.

Αν έχεις κάτι σοβαρό και με επιχειρήματα να πεις ή να προτείνεις, εκτός από τις κραυγές των γνωστών "Ελληναράδων" που θέλουν να φάνε τη τουρκιά, έχει καλώς. Διαφορετικά άσε τις παπαρολογίες, κάνε τουμπεκί και άνοιξε κάνα βιβλίο για να μάθεις. Και οπωσδήποτε μάθε να γράφεις Ελληνικά.

Νήμα 28 Ιουνίου 2010 στις 12:56:00 μ.μ. EEST  

Το ότι ηττηθήκαμε στην Μικρά Ασία
απο στρατιωτικο-πολιτικά χοντρά λάθη δικά μας δικαιολογεί "'Ελληνες" να καταθέτουν στεφάνι στον Κεμάλ;
Προσωπικά πιστεύω είναι το λιγότερο απαράδεκτο και προσβλητικό προς όλους τους 'Ελληνες.

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 1:12:00 μ.μ. EEST  

Από τα παραπάνω σχόλια προκύπτει ότι δυστυχώς και πάλι δεν μας άγγιξε ο Κονδύλης. Διότι στα παραπάνω σχόλια μαίνεται η αντιπαράθεση των αφελών που "υποτιμούν αυτάρεσκα" τον αντίπαλο (βλ. "Τούρκοι μπουνταλάδες") και των "ειδικών" που θεωρούν ότι η Τουρκία είναι περίπου έτοιμη να καταρρεύσει εσωτερικά από το κουρδικό πρόβλημά της και συνεπώς κανέναν κίνδυνο δεν διατρέχουμε κλπ., με τους μηδενιστές κυνικούς που βλέπουν ότι "οι πόλεμοι γίνονται για τα λεφτά" και ότι οι Τούρκοι "μπλοφάρουν" και "δεν θα τολμούσαν" να κάνουν πραγματικό πόλεμο, αλλά όλα αυτά είναι παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση της γείτονος και συσχετισμού δυνάμεων πολιτικών - στρατιωτικών κλπ.
Ενώ λοιπόν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εφευρίσκουμε διάφορους τρόπους για να είμαστε μακάριοι, η ιστορία λέει ότι:
α) Τελευταία φορά που νικήσαμε Τούρκους, ήταν στον α΄ βαλκανικό πόλεμο.
β) Όλες μας οι νίκες επί των τούρκων, είτε συντελέστηκαν σε συνεργασία με άλλα κράτη (βλ. βαλκανικοί πόλεμοι), είτε μας χαρίστηκαν από μεγάλες δυνάμεις (βλ. ακόμα και την ανεξαρτησία μας, το 1827, μετά το Ναβαρίνο).
γ) Αμέσως μετά τη μέγιστη επέκταση του ελληνικού κράτους (1920), άρχισε η συρρίκνωσή του, η οποία για πρώτη φορά μετά από τους αρχαίους χρόνους, συνδυάστηκε με συρρίκνωση του ελληνικού έθνους (βλ. Μικρασιατική Καταστροφή).
δ) Έκτοτε, κάθε αναμέτρησή μας με τον "τουρκικό επεκτατισμό" οδηγεί σε περαιτέρω συρρικνώσεις της κυριαρχίας μας, ενίοτε χωρίς πόλεμο (βλ. Ίμια), πολύ εσχάτως δε, χωρίς καν ... διαμαρτυρία (βλ. πτήσεις τούρκικων μαχητικών πάνω από τα νησιά μας και κρουαζιέρες τούρκικων πολεμικών ανοιχτά του Σουνίου).
Κατά τα λοιπά, εσείς που θεωρείτε τους Τούρκους περίπου ανίκανους, εσείς που τους θεωρείτε έτοιμους προς κατάρρευση και εσείς που τους θεωρείτε τακτικιστές της πολιτικής, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι ότι δεν τους συμφέρει να κάνουν πόλεμο.
Εγώ πάλι, με βάση και τον Κονδύλη, που δυστυχώς για εμάς και μάλλον ευτυχώς για τον ίδιο, έφυγε νωρίς (λοιδορούμενος από τη διανόηση που επινόησε την ευρωπαϊκή προοπτική της τουρκίας ως αμυντική στρατηγική), βγάζω τα εξής συμπεράσματα:
1ον) Με βάση τη μορφολογία του εδάφους μας, αλλά και την ανάγκη που (θα) υφίσταται και για εμάς, ως εμπολέμους, να προκαλέσουμε το μέγιστο δυνατό πλήγμα στον αντίπαλο, ο εξοπλισμός μας όφειλε να είναι κατεξοχήν "επιθετικός", κατατείνοντας στην καταστροφή των υποδομών του, στην κατάληψη κρίσιμων εδαφών - "κλειδιών" για την εξέλιξη της αναμέτρησης, αλλά και ως "ισοδύναμου τετελεσμένου" για την μετέπειτα φάση των διαπραγματεύσεων και, τέλος, στην ενδεχόμενη ανακατάληψη καταληφθέντων εδαφών, δεδομένου ότι είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να αντιτάξουμε εξαρχής αποτελεσματική άμυνα στο σύνολο του νησιωτικού χώρου μας, αλλά και ολέθριος ο εκ των προτέρων κατακερματισμός των δυνάμεών μας, ώστε σε κάθε νησί να διαθέτουμε "κρέας" για τις τουρκικές βόμβες.
β) Ενόψει των παραπάνω, είναι καίρια η σημασία ιδίως της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχει την απόλυτη προτεραιότητα στους εξοπλισμούς, τόσο διότι είναι η μόνη αποτρεπτική δύναμη άμεσης επέμβασης που μπορεί να καταστρέψει εν τη γενέσει τους τις όποιες επιθετικές ενέργειες των αντιπάλων, όσο και διότι είναι το μόνο όπλο που μπορεί να εκμηδενίσει τον ολοένα και δυσμενέστερο για εμάς πληθυσμιακό συσχετισμό των δύο χωρών (πρβλ. και τη σωτηρία ολόκληρης της Αγγλίας από τους "τόσο λίγους" της αεροπορίας της, κατά Τσώρτσιλ).
Καιρός λοιπόν να παραμερίσουν και οι γαλονάδες μας τους γελοίους ανταγωνισμούς και τις κορώνες περί "ιστορικότητας" και "παράδοσης" των διαφόρων σωμάτων και, σύμφωνα με την επιταγή του εθνικού συμφέροντος, να αποδώσουν στον εξοπλισμό της ΠΑ τη δέουσα προτεραιότητα! Ειδικά σήμερα, που απ' ότι φαίνεται χρήματα δεν περισσεύουν για όλους. Αλλιώς, φίλε Εν Κρυπτώ, το προσωρινό ποιοτικό πλεονέκτημα δεν θα μας συντροφεύσει για πολύ ακόμα.

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 1:41:00 μ.μ. EEST  

Οι πόλεμοι κερδίζονται - ή αποφεύγονται - με προετοιμασία και χρήματα. Από την στιγμή που υπάρχουν αυτά το φρόνημα είναι δεδομένο. Η συνεχής υποβάθμιση των Τούρκων, μόνο προβλήματα προμηνύει.

D-Mitch 28 Ιουνίου 2010 στις 1:41:00 μ.μ. EEST  

Ο κύριος στις 6:15:00 είναι ακριβώς αυτός ο τύπος του Ελληναρά που έγραψα παραπάνω. Επιβεβαίωσε με το παραπάνω τα λεγόμενά μου! Φωνάζει, αναπολεί και στο τέλος κάνει προσωπικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας αστείες εκφράσεις τύπου γκιαούρη, τουρκομόγγολους και τουρκοφιλία (το σύνδρομο του ανόητου που πάντα πιστεύει στην προδοσία και στα άλλα Χολυγουντιανά). Εγώ εσένα αμόρφωτε φίλε μου θα σε πρόσεχα περισσότερο από τον Τούρκο εχθρό..

Για περί Λεωνίδα, Περικλή και τους άλλους ένδοξους προγόνους μας δεν εννοώ βέβαια να μην τους θυμόμαστε αλλά να μην "πουλάμε" μόνο αυτούς στους ξένους και να κοιτάξουμε να κάνουμε και εμείς κάτι σε μια χώρα που δεν παράγει πολιτισμό αλλά ούτε έστω.. και μια οδοντογλυφίδα!

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 2:13:00 μ.μ. EEST  

Αρματιστή, συνέχισε έτσι!

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 2:52:00 μ.μ. EEST  

"Θα ήταν κεφαλαιώδες στρατηγικό σφάλμα η εμμονή σε σκουριασμένες αντιλήψεις του τύπου: «οι πόλεμοι δεν κρίνονται από την πρώτη μέρα». Όσοι τα λένε αυτά, ανατρέχοντας νοσταλγικά στο 1940, δεν έχουν κατανοήσει πόσα και ποια πράγματα έχουν μεταβληθεί στα τελευταία 10 - 15 χρόνια."

Δεδομένου οτι τη πρώτη ύλη του άρθρου την παίρνουμε απο το Βήμα του 1998, ενα Βήμα που έλεγε τα δικά του μετά τη κρίση των Ιμίων, θα θυμίσω τον πόλεμο των 6 ημερών σχετικά με το αν μπορούν να κριθούν πόλεμοι απο τη πρώτη μέρα η όχι. Στο κάτω κάτω η πρώτη ημέρα του θεατού πολέμου δεν είναι και η πρώτη μέρα του πραγματικού πολέμου. Ένας πόλεμος διεξάγεται με πολλά μέσα, αντιθέτως με αυτά που νομίζει ο περισσότερος κόσμος και για τον οποίο παρόμοια άρθρα του Βήματος είναι φτιαγμένα.

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 3:07:00 μ.μ. EEST  

Για τις "νίκες" του "μεγάλου" Τουρκικού Στρατού ας μας πληροφορήσουν οι γράφοντες κυρίως για τη διπλωματική εικόνα της εποχής εκείνης.
Η εικόνα αυτή συνθέτει, οπλισμό, δάνεια, υποστήριξη τη κοινή γνώμη κτλπ. για τη γείτονα χώρα.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί 80 και 100 χρόνια τώρα κανείς δεν μιλά γι αυτά τα θέματα, ως σαν μην θιχτούν οι "σύμμαχοι".
Είμαστε πλέον σε μια εποχή που πρέπει μα επανεξεταστεί ο ρόλος των συμμάχων μας. Επίσης δεν είναι πλέον 1996 ή 1997, η λογική του τάδε ή του δείνα σχεδίου απο τη Τουρκία και τους συμμάχους της έχει προχωρήσει και σε άλλα στάδια απο αυτά που έβλεπε τότε το "Βήμα", οι θαυμαστές του "μεγάλου" Τουρκικού στρατού, και οι απαξιωτές της Ελληνικής κοινωνίας. Ρεαλισμός έγκειται στο πως να χειριστείς ενα αθέατο πόλεμο, ασύμμετρης στρατηγικής. Αν τολμήσει να μιλήσει άνθρωπος για τέτοια εγχειρήματα ενάντια στη Τουρκία θα βγούν λυτοί και δεμένοι απο τα "Βήματα" να μας φάνε ζωντανούς ως ρατσιστές και ξενόφοβους.
Απο την άλλη είναι και η στρατηγική των "ανταποδοτικοού" ωφέλους. Να πάρουμε κάτι για να μην μας δημιουργούν πρόβλημα.
Ας μας που τελικά κάποιοι, ορέγονται ΚΑΙ τα Abrams εκεί στο Υπ.Εξ. μαζί με τα Bradley?

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 3:10:00 μ.μ. EEST  

"εκτός από τις κραυγές των γνωστών "Ελληναράδων""

Αγαπητέ πρέπει να είσαι ο συγκεκριμένο9ς πόστερ που συνήθως βλέπει "Ελληναράδες" η "Λιακοπουλικούς" εδω μέσα.
Τελικά με τα Abrams τι γίνεται θα μας πει κανείς?

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 3:12:00 μ.μ. EEST  

Πάντοτε το όπλο το κρατάει ένας άνθρωπος, δεν πολεμάει μόνο του και αν αυτός δεν έχει ΨΥΧΗ τότε το όπλο είναι άχρηστο γι αυτό λοιπόν δεν συμφωνώ ότι πλέον είναι παρελθόν οι λέξεις ΨΥΧΗ, ΑΝΔΡΕΙΑ και ΗΡΩΙΣΜΟΣ.
Κάνετε ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ κύριοι, οι Έλληνες είναι ταγμένοι από την ιστορία να είναι πάντα λιγότεροι με χειρότερα όπλα με, με, με κλπ αλλά πάντα να λένε ΟΧΙ στον εχθρό και να παραδίδουν μαθήματα σε όλο τον κόσμο πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι.
Δέκα μεραρχίες δεν κάνουν ένα γενναίο στρατιώτη, καταλάβετέ το!!!!
ΤΙΜΗ στους ήρωες του παρελθόντος και του μέλλοντος. ΖΗΤΩ η ΠΑΤΡΙΔΑ μας!!!!

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 3:36:00 μ.μ. EEST  

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.ΤΙΣ ΑΣΠΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΕΣΥ ΜΕΓΑΛΕ ΣΟΦΙΣΤΗ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΑΓΟΥΛΑ.ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΤΟΝ ΡΑΜΠΟ-ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ-ΤΑΒΛΑΔΟΡΟ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ.ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΜΑΣ.ΕΣΥ ΜΑΛΛΟΝ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙΣ ΤΑ ΩΘΩΜΑΝΙΚΑ ΣΟΥ ΓΟΥΣΤΑ...ΑΚΟΥΣΕΣ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΛΕΩ ΝΑ ΦΑΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ?ΕΥΚΟΛΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ.ΕΔΩ ΕΣΥ ΕΒΓΑΛΕΣ ΕΝ ΟΛΟΙΓΙΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ.ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΣΟΙ ΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ (ΑΙΣΧΡΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ) ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΕ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ...ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ.ΕΣΥ (ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ) ΜΑΣΑΣ ΣΙΔΕΡΑ.ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΙΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΜΑΧΟΥΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ?ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ.ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΕ ΔΡΑΓΩΝΑ...ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΕΛΕΓΕΣ?ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΠΟΖΑΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ?ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ ΤΑ ΕΝΔΟΞΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ?ΝΑ ΠΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ.ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΟΥ.13 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ ΑΦΕΛΕΙΑ.

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 3:59:00 μ.μ. EEST  

ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ????ΠΙΠΕΡΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΞΥΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΙΣΙΝΟ ΑΝΟΗΤΕ ΕΛΛΗΝΑΡΑ-ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΕ-ΝΕΦΕΛΙΜ.ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΩΡΕ.ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΑΝ.ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ (ΜΟΝΟ ΜΕ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΧΑΧΑΧΑ).ΠΟΙΑ ΨΥΧΗ.ΠΟΙΑ ΑΝΔΡΕΙΑ.ΠΟΙΟΣ ΗΡΩΙΣΜΟΣ?ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ?ΤΟΥΜΠΕΚΙ.ΤΙ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ?ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ.ΠΑΝΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ.ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΣΑΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΗΛΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕΡΝΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΘΑΥΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΡΚΙΑ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΚΑΠΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΕΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ?ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΔΗ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΟΠΟΙΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.ΕΙΔΕΣ ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ?ΜΕ ΕΠΕΙΣΕΣ ΤΕΛΙΚΑ.

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 4:21:00 μ.μ. EEST  

Eγώ πάντως Αρματιστή, αν και δεν σε γνωρίζω, θα σε ήθελα διοικητή μου στα δύσκολα. Γιατί δυστυχώς, στον τόπο που ζούμε, έχει περισσέψει η υποκρισία, οι κραυγές, η αναξιοκρατία και η ανοησία!
Είχα την τιμή, πριν λίγο καιρό, να σκαρφαλώσω και να περιεργαστώ το απόλυτο όπλο του Ελλην. Στρατού, το LEO2 HEL και έφυγα με αντιφατικά συναισθήματα.
Χωρίς να επεκταθώ περισσότερο, τα γραφόμενα του Αρματιστή αντικατοπτρίζουν πλήρως και διαχρονικά τα μειονεκτήματα μας.
Αν δεν σοβαρευτούμε και δεν αλλάξουμε νοοτροπία σαν κράτος και σαν κοινωνία, μάλλον μαύρα τα μαντάτα απ' τους λύκους που μας περιτριγυρίζουν.
ALX

D-Mitch 28 Ιουνίου 2010 στις 4:23:00 μ.μ. EEST  

Συνεχίζει ο γνήσιος απόγονος του Λεωνίδα με τα κεφαλαία στις 3:36:00 μ.μ.. Με τον τρόπο που μιλάς έτσι και θα γράφεις. Φωνάζεις, εθελοτυφλείς και μην έχοντας να στηρίξεις κάπου τα λεγόμενά σου επιτίθεσαι. Δεν πολυθυμίζει η "ευγενική" συμπεριφορά σου τους αρχαίους μας προγόνους..

Ξέχασες να τον πεις γιουσουφάκι και άλλα τέτοια που ξέρεις..

Όταν κάνει επιθετικό επεκτατικό πόλεμο η χώρα μας είναι ήρωες και στρατηλάτες. Ωραία ερμηνεία!

Α.. πρόσθεσε και ένα ζήτω η πατρίς στο τέλος για να δέσει! Και να ανοίγεις και κανένα βιβλίο να διαβάζεις που και που, όχι μόνο τα σχολικά..

Αρματιστή αν σε έβλεπα πραγματικά θα σου έσφιγγα το χέρι! Μη χαλιέσαι με τον κάθε ανόητο γιατί από τέτοιους έχει πολλούς αυτή η χώρα. Για αυτό πάμε και κατά διαόλου δυστυχώς.. Τα Abrams μας μαράνανε..

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 4:29:00 μ.μ. EEST  

Εγώ θέλω να πω στον Αρματιστή να συνεχίσει να γράφει εδώ. Το Εν Κρυπτώ έχει αποδείξει ότι είναι και δημοκρατικό (γι' αυτό και δημοσιεύει όλα τα παραπάνω ανούσια κεφαλαία), αλλά πάνω απ' όλα σοβαρό. Στον πατριωτικό χώρο περισσεύουν δυστυχώς οι φωνές που μιλούν για το μεγαλείο της φυλής μας κλπ. και λείπουν χαρακτηριστικά οι σοβαρές αναλύσεις όπως αυτή του Αρματιστή. Νομίζω ότι το Εν Κρυπτώ είναι ένα κατάλληλο βήμα γι' αυτές.

enkripto 28 Ιουνίου 2010 στις 4:31:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμε 3.36

Όπως αντιλαμβάνεσαι το πρώτο σου σχόλιο, έτσι όπως έχει δεν γίνεται να ανέβει..Μπορούμε να κάνουμε σκληρότατη κριτική και "με το γάντι", δεν ειναι απαραίτητο να πιάσουμε τα γαλλικά

Νήμα 28 Ιουνίου 2010 στις 4:33:00 μ.μ. EEST  

Για τον ιμπεριαλισμό της Τουρκίας που πιεστικά συνεχίζεται θα μιλήσει κανείς; Tο ότι μας ταλαιπωρεί καθημερινά και μας πρήζει τα ****** θα μιλήσει κανείς;

Εντάξει έχουμε τα προβλήματά μας που είναι και σημαντικά ΑΛΛΑ φτάνει με το τουρκογλείψιμο.
Τους βλέπουμε με τους Κούρδους τι "μεγάλοι" και "τρανοί" είναι.
Ευχαριστώ.

Armatistis 28 Ιουνίου 2010 στις 4:47:00 μ.μ. EEST  

Προς: wagelis 28 Ιουνίου 2010 1:51:00 π.μ. GMT+0300

Αν το “να μην γνωρίζει την Ιστορία τις πατρίδος του είναι έγκλημα" απευθύνεται σε μένα, τότε κτύπησες λάθος πόρτα.

Την ιστορία μας παλαιότερη και νεώτερη την έχω μελετήσει πάρα πολύ καλά, αλλά ακόμη δεν είμαι ευχαριστημένος και συνεχώς ψάχνομαι.

Το να μιλάμε για μεμονωμένα ηρωικά γεγονότα είναι πολύ εύκολο, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι αν μπορούμε να αποτρέψουμε τον πόλεμο, όχι βεβαίως ακολουθώντας πολιτικές κατευνασμού αλλά από θέση ισχύος, αλλά και αν τελικά οδηγηθούμε σε πόλεμο να είμαστε σίγουροι ότι ακόμα και αν δεν το κερδίσουμε, δε θα χάσουμε απολύτως τίποτε..

Ηρωικά γεγονότα μπορώ να σου αραδιάσω πολλά, αλλά αυτό πέρα από την αιώνια ευγνωμοσύνη που πρέπει να οφείλει το έθνος στους ήρωες και το ότι η θυσία τους πρέπει να φρονηματίζει τους ζωντανούς, δεν λύνει το πρόβλημα. Και το σοβαρότερο πρόβλημα αν κατάλαβες από αυτά που γράφω, είναι η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού που ως γνήσιοι απόγονοι των κοτζαμπάσηδων και του μεγάλου Τζουμπέ, είναι διεφθαρμένοι μέχρι μυελού οστών.

Δες τι γίνεται γύρω μας. Κάνανε τον "Αβέρωφ" μπουρδέλο και αποστρατεύτηκε ένας επανελθών αρχιπλοίαρχος. Στο πολεμικό μας μουσείο ο κανακάρης του Ζαγορίτη έφερε για π....α την εθνική πορνοστάρ και διατάχθηκε απλώς ΕΔΕ. Ο γιος της Λάτση από το κέντρο πήρε 15νθήμερη για διακοπές, ενώ η μετάθεσή του ήταν για το γραφείο του Α/ΓΕΝ... Σε ρωτώ γίνεται στρατός έτσι;; Γιατί τα "κωλόπαιδα" που τρώνε τη λάσπη και το κρύο του Έβρου να πολεμήσουν; Για να μη υπάρξουν παρεξηγήσεις κωλόπαιδα τους θεωρούν οι πολιτικοί μας.

Τώρα όσο αφορά αυτό που έγραψα, ότι «οι Τούρκοι είναι φορείς μεγάλης Στρατιωτικής παράδοσης και κουλτούρας», πιστεύω ότι έτσι είναι και δεν πρέπει να μας κάνει να νοιώθουμε μειονεκτικά, διότι και εμείς έχουμε αντίστοιχη και μεγαλύτερη και σπουδαιότερη πολεμική ιστορία. Η φράση μου τέθηκε για να μη τους θεωρούμε μπουνταλάδες. Ένα παράδειγμα για να μάθεις ότι πρέπει να σεβόμαστε τον αντίπαλο. Όταν ο Κεμάλ μπήκε στη Σμύρνη του έστρωσαν μία Ελληνική σημαία για να τη πατήσει και αρνήθηκε. Ο Κωνσταντίνος όμως όταν πήγε στη Σμύρνη το 1921 δέχτηκε να πατήσει πάνω σε Τουρκική σημαία.

θα ήθελα να σε ρωτήσω αν και εσύ πιστεύεις ότι είμαστε γιοί των παππούδων μας; Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις την ερώτηση, αλλά οι περισσότεροι ξεχνάνε ότι μετά την ήττα της Αχαϊκής συμπολιτείας από τους Ρωμαίους στην Κόρινθο το 196 πχ και μέχρι το 1821, μεσολάβησαν 2.000 χρόνια. Δηλαδή ξεχνάνε αυτούς που πραγματικά μας γέννησαν.

Τέλος για να τελειώνει αυτός ο κύκλος συζήτησης, εγώ αναφέρθηκα μόνο στο ισοζύγιο των Ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων τα τελευταία 110 χρόνια και είπα ότι δυστυχώς είναι σε βάρος της Ελλάδας και αυτό οφείλεται όχι στα παιδιά που έχυσαν το αίμα τους στο πεδίο των μαχών, αλλά αποκλειστικά και μόνο στις ανίκανες ηγεσίες που μας έλαχαν. και μια και μίλησα για τα παιδιά που έχυσαν το αίμα τους, μάθε ότι το πανάθλιο Ελληνικό κράτος δεν φρόντισε ποτέ να βρει τους τάφους τους, όσων είναι δυνατό και να δημιουργήσει στρατιωτικά νεκροταφεία. Πήγαινε κατά Σαραντάπορο μεριά και θα καταλάβεις τι εννοώ.

AegeanHawk 28 Ιουνίου 2010 στις 5:11:00 μ.μ. EEST  

[Γιατί τα "κωλόπαιδα" που τρώνε τη λάσπη και το κρύο του Έβρου να πολεμήσουν;]

Κανένα νόημα δεν έχει η ερώτησή σου, εκτός και αν είναι εκ του πονηρού, που ελπίζω να μην είναι.
Μα είναι πολύ απλή η απάντηση. Θα πολεμήσουν για εκείνους, θα πολεμήσομε για μας και την Ελλάδα μας.
Δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας αφορά τι κάνουν οι νέοι, τύπου "υιός Ζαγορίτη". Τους αγνοούμε και τους περιφρονούμε. Εχομε σαν πρότυπα τον Λεωνίδα και τους ομοίους του.

enkripto 28 Ιουνίου 2010 στις 5:16:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Αρματιστή, μπορείς να στείλεις στο enkripto@gmail.com ενα email επικοινωνίας;

Νήμα 28 Ιουνίου 2010 στις 5:36:00 μ.μ. EEST  

"θα ήθελα να σε ρωτήσω αν και εσύ πιστεύεις ότι είμαστε γιοί των παππούδων μας; Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις την ερώτηση, αλλά οι περισσότεροι ξεχνάνε ότι μετά την ήττα της Αχαϊκής συμπολιτείας από τους Ρωμαίους στην Κόρινθο το 196 πχ και μέχρι το 1821, μεσολάβησαν 2.000 χρόνια. Δηλαδή ξεχνάνε αυτούς που πραγματικά μας γέννησαν."

Θέλω να πω μερικά πράγματα επ'αυτού
(αν και δεν απευθύνεσαι σε εμένα) τα άλλα που γράφεις στο τελευταίο σου σχόλιο με βρίσκουν βέβαια σύμφωνο Αρματιστή.

Ναι πιστεύω ότι είμαστε γιοί των παπούδων μας ακόμα και εάν έχουν μεσολαβήσει 2000 χρόνια θα μπορούσαν να είναι και 200000 χρόνια :-)
Τι σημασία έχουν τα χρόνια.... Γιατί αυτό;
Προσωπικά πιστεύω λόγω της γλώσσας. Αυτή την γλώσσα κατάφεραν να την κρατήσουν ζωντανή οι παπούδες μας μέσα σε όλους αυτούς τους αιώνες ακόμα και αν φυσιολογικά μεταλλάχθηκε. Οι απαρχές όμως είναι εκεί και φαίνονται ακόμα και σε αυτον που γνωρίζει ελάχιστα για την ελληνική γλώσσα και Ελληνική γραμματεία.
Ο Ιστορικός Ν. Σβορώνος κάπου λέει ότι αυτό το αντιστασιακό πνεύμα είναι που κράτησε τους 'Ελληνες ενωμένους και κατάφεραν απο κατακτημένοι να υπερισχύσουν πολιτιστικά στην Ρωμα'ι'κή αυτοκρατορία και σε άλλους εχθρούς.
Δες πολιτιστικά τι COPY έγινε απο τους Ρωμαίους μην μιλήσουμε για τους Οθωμανούς. Το Μπλέ τζαμί στην Κωνσταντινούπολή copy-paste η Αγία Σοφιά είναι.

Ο Σβορώνος αποκαλεί θαύμα πως κρατήσαμε ζωντανή την γλώσσα μας μετά απο τόσες κατακτήσεις.

Ναι είμαστε οι γιοι των παππούδων μας αρκει να γνωρίζουμε ποιοι ήταν και τι έκαναν και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να τους ξεπεράσουμε! Χωρίς κομπλεξαρίσματα, προγονοπληξίες και λοιπά ανούσια.

Πρωτίστως για μένα η συνέχεια είναι πολιτιστική. Βέβαια αν δεις την Ελλάδα σήμερα όπως την έχουμε καταντήσει ΟΛΟΙ μας (όλοι δεν φέρουν την ίδια ευθύνη βέβαια) μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί σε όποιον αγαπάει πραγματικά την Ελλάδα μέσα στην διαχρονία της.

Τα περί γεννετικής τα θεωρώ εκ του πονηρού αν και υπάρχουν μελέτες και γι'αυτό.Μια σοβαρή είναι και η παρακάτω

To DNA των κατοίκων της Ελλάδας Συγγραφέας:
Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης*



Φιλικά,
Νήμα

flanker7 28 Ιουνίου 2010 στις 6:58:00 μ.μ. EEST  

Θέλω να σχολιάσω μια ανάρτηση που έγινε και να πώ ότι αν το μόνο σου εφόδιο στη μάχη είναι η ΨΥΧΗ τότε το μόνο που σε περιμένει είναι μία θέση στο νεκροταφείο, ηρωικά πεσόντας. Η ψυχή, το ηθικό, είναι απαραίτητα, πρέπει όμως να πηγάζουν από την εκπαίδευση και την αυτοπεποιθηση που αυτή δίνει, την γνώση(και σεβασμό στις ικανότητες) του αντιπάλου, και την σωστή πνευματική και σωματική προετοιμασία. Δεν πρέπει να πηγάζουν από ένα άκρατο φανατισμό περί δικής μας ανωτερότητας και δικαίου του αγώνα κλπ...
Υ.Γ. Προς Αρματιστή. Μου θυμίζεις έναν Ίλαρχο στη ΣΜΥ το '96

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 7:17:00 μ.μ. EEST  

@ Armatistis

"Ένα παράδειγμα για να μάθεις ότι πρέπει να σεβόμαστε τον αντίπαλο. Όταν ο Κεμάλ μπήκε στη Σμύρνη του έστρωσαν μία Ελληνική σημαία για να τη πατήσει και αρνήθηκε. Ο Κωνσταντίνος όμως όταν πήγε στη Σμύρνη το 1921 δέχτηκε να πατήσει πάνω σε Τουρκική σημαία. "

Συμφωνώ με όσα έχεις γράψει, και ειδικά για την ανάγκη να μην υποτιμάμε αλλά ούτε να υπερτιμάμε τον αντίπαλο, αλλά για το συγκεκριμένο περιστατικό που αναφέρεις έχω τις επιφυλάξεις μου.

Αναφέρομαι στο "Ο Κωνσταντίνος όμως όταν πήγε στη Σμύρνη το 1921 δέχτηκε να πατήσει πάνω σε Τουρκική σημαία."
Οι μόνες αναφορές που έχω βρει για το περιστατικό αυτό είναι από Τούρκους σε ελληνοτουρκικές διαδικτυακές συζητήσεις (και διαμάχες) και συνιστώνται στο εξής:
Όταν ο Κεμάλ αρνήθηκε να πατήσει πάνω στην ελληνική σημαία, ο Τούρκος που την είχε απλώσει απάντησε στην επίπληξη του Κεμάλ "δικαιλογούμενος" ότι και οι Έλληνες είχαν κάνει το ίδιο.
Δεν έχω βρει όμως άλλες πηγές για το περιστατικό αυτό και πιθανολογώ ότι πρόκειται για μία ψεύτικη ιστορία, που χρησίμευσε απλά ως δικαιολογία της στιγμής.

Αν τυχόν γνωρίζεις κάποια πηγή για το περιστατικό, ότι ο Κωνσταντίνος πάτησε πάνω στην τουρκική σημαία, μπορείς να την αναφέρεις;
Αλλιώς να παραμείνουμε στο ότι ο Κεμάλ αρνήθηκε να πατήσει πάνω στην ελληνική.

Αρματιστής 28 Ιουνίου 2010 στις 7:28:00 μ.μ. EEST  

Προς: Ανώνυμο 28 Ιουνίου 2010 3:36:00 μ.μ. GMT+0300

Είναι αδύνατη η συζήτηση μαζί σου, όπως και ο οποιοσδήποτε σχολιασμός των όσων γράφεις. Με φωνές δεν γίνεται κουβέντα. Το ερώτημα είναι αν κατανοείς αυτά που διαβάζεις;

Κάποιος πριν μερικές μέρες σε ένα άλλο μπλογκ, χρησιμοποιώντας το ίδιο σκεπτικό με σένα πρότεινε να ανοίξει η Μακρόνησος... για τους "αντιφρονούντες Έλληνες"!

Τι να πει κανείς.

Αρματιστής 28 Ιουνίου 2010 στις 8:44:00 μ.μ. EEST  

Προς: flanker7

Δεν έχω κάνει στη ΣΜΥ.

Στο στρατό υπάρχει ένας κανονισμός που ονομάζεται "ΣΚ Πόλεων και Φρουρίων".

Γενικά ήμουν αξιωματικός των φρουρίων όχι των πόλεων.

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 8:55:00 μ.μ. EEST  

μετά την ήττα της Αχαϊκής συμπολιτείας από τους Ρωμαίους στην Κόρινθο το 196 πχ και μέχρι το 1821, μεσολάβησαν 2.000 χρόνια. Δηλαδή ξεχνάνε αυτούς που πραγματικά μας γέννησαν.

ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ ΤΑ 1000 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ? ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΥΝΟΘΗΛΕΥΜΑ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. ΟΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΟΛΗ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΗΤΑΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΕΣΥ Η Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΟΥ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ.

encripto ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΦΡΟΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ CHP? ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΕΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΣ. ΙΣΧΥΕΙ?

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 9:56:00 μ.μ. EEST  

O Ρεαλισμός που έγκειται στο πως να χειριστείς ενα αθέατο πόλεμο, ασύμμετρης στρατηγικής, συμβαινει τωρα στη Θρακη.Οι τουρκοι εκαναν ενα αθεατο πολεμο ασυμμετρης στρατηγικης και εχουν βαλει στο χερι τη Θρακη.Εδω,σε αυτο το παραδειγμα βρισκει πεδιο εφαρμογης το "θερμο επεισοδιο".Τη θρακη εχουν στοχο γιατι οι συνθηκες ειναι ωριμες μεσα απο τον "αθέατο πόλεμο, ασύμμετρης στρατηγικής" που ειπε-καλως- ο 28 Ιουνίου 2010 3:07:00 μ.μ. GMT+0300 .Το δε πρωτο πληγμα αφορα το internet και τις τηλεπικοινωνιες οπως και τον ηλεκτρισμο και το νερο.Αυτη ειναι η Θεωρια του πρωτου χτυπηματος και δεν αφορα τοσο στρατ.εγκαταστασεις οσο πολιτειακες-δημοτικες.
Ετσι θα ξεκιναγαν στη Θρακη-αν ξεκιναγαν ποτε-τα καλα μας τα μεμετακια.
υγ.Καλα που δε ζει ο Γερος ακομη,γιατι παλι τρελον θα τονε λεγανε.Δε κανουν τα ρασα το παπα παιδιααα!

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 11:34:00 μ.μ. EEST  

''Θέλω να σχολιάσω μια ανάρτηση που έγινε και να πώ ότι αν το μόνο σου εφόδιο στη μάχη είναι η ΨΥΧΗ τότε το μόνο που σε περιμένει είναι μία θέση στο νεκροταφείο, ηρωικά πεσόντας.''




Όλα τα όπλα να έχεις και την καλύτερη προετοιμασία και εκπαίδευση και στρατηγικη και και και.Αν ΔΕΝ εχεις ψυχή τοτε το μόνο που σε περιμένει στη μάχη είναι μια σφαίρα στην πλάτη την ώρα που θα τρέχεις να σώσεις το τομαρι σου.Πες μας σε παρακαλώ στην Μάχη της Κρητης τι επέφερε μια πανωλεθρία στα πιο επίλεκτα σώματα αλεξιπτωτιστών?Ηταν καλύτερα εξοπλισμένοι οι κρητικοί?Μάλλον όχι.Αν δεν έχεις όπλο σε τελική αναλυση πολέμας και με...πέτρες.Αν δεν έχεις ΨΥΧΗ τα όπλα σου είναι άχρηστα.Ενας δειλός πιλότος ή ενας δειλός κυβερνητης πολεμικού πλοίου ακόμα και αν έχει στη διάθεση του τα πλέον εξελιγμένα συστήματα,τι μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα?Μην τα ισοπεδώσουμε όλα.Η ψυχή είναι το βασικό.Βέβαια και 40 SU-35 δεν θα πήγαιναν χαμένα :)

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 11:50:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 8:55:00 μ.μ. GMT+0300

"ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ ΤΑ 1000 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ? ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΥΝΟΘΗΛΕΥΜΑ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ."

Ακριβώς το αντίθετο λέει: αυτοί που μας γέννησαν έζησαν σ' αυτά τα 1000 χρόνια.

Μην γράφεις με κεφαλαία, εκτός από αγενές είναι και κουραστκό. Επίσης χρησιμοποίησε την αυτόματη διόρθωση προς αποφυγή ορθογραφικών λαθών.

@ Wagelis

"Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος,ποιος είπε στο φίλο "αρματιστι" ότι οι Τούρκοι είναι φορείς μεγάλης Στρατιωτικής παράδοσης και κουλτούρας?Η που το είδε. Σίγουρα κάθε χωρα στην ιστορία τις είχε και νίκες και ήττες.Αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί είναι πολεμιστές και εμείς όχι!!! "

Oι Τούρκοι έχουν και στρατιωτική παράδοση και κουλτούρα. Όσο καλύτερα την γνωρίζουμε τόσο πιο αποτελεσματικά 8α μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε.

"Και για να γίνω συγκεκριμένος,ας πάμε πρόσφατα. Ίσος πολλοί από εσάς να μην ήταν γεννημένοι,αλλα το 74 είναι πρόσφατο.Θα αγνοεί ο φίλος η δεν ξέρει ότι χωρίς αντίπαλο Στόλο και αεροπορία οι Τούρκοι έχασαν ολόκληρο Αντιτορπιλικό και αχρήστεψαν αλλα δυο.Σε αερομαχία έχασαν δυο F-102 από Ελληνικά F-5Και να σκεφτεί κανεις ότι οι δικοί μας είχαν διαταγές να μην εμπλακούν."

Και λοιπόν; Κι εμείς ρίξαμε 2 δικά μας Νοράτλας με Κ/Δ. Στον πόλεμο γίνονται λάθη. Τα λάθη αυτά όμως δεν απέτρεψαν τους Τούρκους από το να μας νικήσουν. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και όσο αρνούμαστε να την κοιτάξουμε κατάματα, δε θα μπορέσουμε να μάθουμε για να μην ξαναπάθουμε!




Αρματιστή τα συγχαρητήρια μου!

wagelis 29 Ιουνίου 2010 στις 12:44:00 π.μ. EEST  

Αγαπητέ Armatisti.

Έχεις μπερδευτεί νομίζω λίγο. Ξεκινήσαμε πριν από 200 χρονια με σχεδόν ανύπαρκτη παιδεία,και φτάσαμε να είμαστε ανώτεροι από όλες τις όμορες χώρες.Αυτό δεν νομίζω ότι το αμφισβητείς. Υποστήκαμε αρκετές εθνικές καταστροφές και ειδικά τον B´ παγκόσμιο πόλεμο με τον εμφύλιο όπου άφησε πολλές πληγές μέχρι τις μέρες μας.Και όμως είμαστε ανώτεροι.Τώρα οι απειλές και τα τσαλίμια τον Τούρκων, δεν τους καθιστά υπερδύναμη.Σε πληροφορώ αν αντιδράσουμε δυναμικά θα καταλάβεις ότι είναι σαπουνόφουσκα. Εγώ προσωπικά δεν τους υποτίμησα ποτε αλλα και δεν τους φοβήθηκα.Και λέω δεν τους φοβήθηκα διότι ήρθα πολλές φορες αντιμέτωπος μαζί τους.Δεν ήταν τόσο σπουδαίοι που να με φέρουν σε δύσκολη θέσει. Θα έλεγα μάλλον λίγο μουδιασμένοι και ασταθείς αν τους ζορίζαμε.Σήμερα αν οι πολιτικοί μας ήταν πιο σοβαροί, αυτά που κάνουν οι Τούρκοι απλά δεν θα γινόταν. Δεν γνωρίζω τι επιχειρησιακές και τακτικές γνώσεις διαθέτεις.Σε πληροφορώ όμως ότι κάποιοι θα μείνουν έκπληκτοι αν συμβεί το απευκταίο.Δεν είναι όλοι λαμόγια και αυτό το αποδεικνύεις ο ίδιος με το ότι ανησυχείς.Μην όμως θεοποιείς τους τούρκους και δείχνεις τόσο απαισιοδοξία για τους Έλληνες. Έχω πολλές προσωπικές εμπειρίες που δείχνουν το αντίθετο για τον αήττητο τουρκικο στρατό.
Τώρα το ότι για κάποιους έχουν αλλάξει τα ιδανικά και αξιες,αυτούς θα τους σβήσει η Ιστορία. Όπως έπραξε και στο παρελθόν.Γιατί και τότε υπήρχαν τέτοια λαμόγια.Μονο που τότε δεν τους γνώριζαν πολλοί γιατί δεν υπήρχε τηλεόραση.Στο μαραθώνα ήταν 11.000 Έλληνες.Δεν ήταν όλοι εκεί.Ήταν αρκετοί όμως για να πράξουν το καθήκον τους.Και στις Θερμοπύλες ήταν ακόμα πιο λίγοι.Αλλα και το 40´δεν ήμασταν περισσότεροι.Όπως βλέπεις πάντα θα υπάρχουν κάποιοι Άγνωστοι Στρατιώτες όπου θα πράττουν το καθήκον τους.
Y.Γ Δεν υπάρχουν περισσότερο η λιγότερο Έλληνες.Αυτό δεν το πιστεύω.Απλά σκέπτοντε διαφορετικά. Ας το σεβαστούμε.

wagelis 29 Ιουνίου 2010 στις 1:09:00 π.μ. EEST  

Προς: 28 Ιουνίου 2010 11:50:00 μ.μ.

Ρίξαμε 3 με ένα ολική απώλεια πλην ενός επιζών. Και όχι μέρα όπως αυτοί, αλλα Νύχτα με όλα τα επακόλουθα αναγνωρίσεις. Ούτε και μας νικησαν αφού δεν εμπλακήκαμε. Το ότι οι Τούρκοι πάτησαν πόδι στην Κύπρο,αυτό σημαίνει ότι κάναμε τραγικά λάθη.Όχι μόνον οι Έλληνες. Περισσότερα έκαναν οι Κύπριοι.Αυτό όμως θέλει πολύ συζήτηση.

enkripto 29 Ιουνίου 2010 στις 1:10:00 π.μ. EEST  

οι Ελλαδίτες θες να πείς

wagelis 29 Ιουνίου 2010 στις 1:17:00 π.μ. EEST  

@ enkripto
οι Ελλαδίτες θες να πείς.



Επέτρεψε με να έχω δικοίμου άποψη.

enkripto 29 Ιουνίου 2010 στις 1:26:00 π.μ. EEST  

Σαφώς και επιτρέπεται να έχεις την αποψη σου, αλίμονο.

Ακόμα και αν αυτή ταυτίζεται απόλυτα με εκείνη των εθνομηδενιστών που σπονσοράρουν τα ιδεολογήματα περι νεοκυπριων.

Νήμα 29 Ιουνίου 2010 στις 1:38:00 π.μ. EEST  

"Oι Τούρκοι έχουν και στρατιωτική παράδοση και κουλτούρα. Όσο καλύτερα την γνωρίζουμε τόσο πιο αποτελεσματικά 8α μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε."

Φυσικά αυτό λέω κι εγώ οσο καλύτερα την γνωρίσουμε την κουλτούρα τους τόσο πιο αποτελεσματικά θα την αντιμετωπίσουμε.

CULTURE

Πες τα σε κάποιον Κούρδο (κι όχι μόνο) αυτά περί κουλτούρας να δούμε τι θα σου πει.

wagelis 29 Ιουνίου 2010 στις 1:56:00 π.μ. EEST  

Δεν νομίζω ότι έδωσα την εντύπωση του Έθνομηδενιστή.
Εκτος αν δεν εννοείς εμενα. Όσο για το κεφαλαιο Κύπρος,θέλει πολύ συζήτηση. Και πρώτα απ´όλα όχι φτηνούς συναισθηματισμούς. Ελπίζω να με κατάλαβες.

Armatistis 29 Ιουνίου 2010 στις 2:01:00 π.μ. EEST  

Προς: Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 7:17:00 μ.μ. GMT+0300

Το περιστατικό με τη σημαία το έχω διαβάσει ακρετές φορές σε διάφορα βιβλία και ιστορικές αναφορές. Πιθανό να βασίζεται στην ίδια πηγή και να αναπαράγεται. Ένα βιβλίο που μου έρχεται στη μνήμη είναι από μία σειρά βιβλίων που κυκλοφόρησε πριν πολλά χρόνια με το όνομα νομίζω "φοβερά ντουκουμέντα". Το βιβλίο για τη μικρασιατική εκστρατεία το είχε γράψει κάποιος συγραφέας με το όνομα, νομίζω ίσως κάνω και λάθος, Γρηγοριάδης.

Τώρα τελευταία διάβασα το "Δακρυσμένη Μικρασία" του Βασίλη Τζανακάρη. Πολύ ενδιαφέρον, κατατοπιστικό και ιδιαίτερα συγκινητικό. Δηλαδή, και διηγώντας τα να κλαις. Στη σελίδα 295 και 296 αναφέρεται σε αυτό το γεγονός. Αλλά και σε αυτό αναπαράγεται η πληροφορία από το βιβλίο Αλεξάντρ Ζεβακχοφ.

Το "Δακρυσμένη Μικρασία" καλό είναι να το διαβάσουν και όλοι αυτοί οι Ελληναράδες με τα μαχαίρια στο στόμα.

Επίσης τους συνιστώ και τα "Ματωμένα Χώματα" της Διδώς Σωτηρίου. Θα τους κάνει καλό.

enkripto 29 Ιουνίου 2010 στις 2:22:00 π.μ. EEST  

wagelis, συ ειπας. Εγώ κάνω μια απλή διαπίστωση. Οτι δηλαδή τα ίδια λένε και οι σπόνσορες του ιδεολογήματος των Νεοκυπρίων.

Αδυνατώ να διακρίνω τον "φθηνό συναισθηματισμό" σε αυτή την απλή παρατήρηση

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2010 στις 2:40:00 π.μ. EEST  

"Ρίξαμε 3 με ένα ολική απώλεια πλην ενός επιζών. Και όχι μέρα όπως αυτοί, αλλα Νύχτα με όλα τα επακόλουθα αναγνωρίσεις. Ούτε και μας νικησαν αφού δεν εμπλακήκαμε. Το ότι οι Τούρκοι πάτησαν πόδι στην Κύπρο,αυτό σημαίνει ότι κάναμε τραγικά λάθη.Όχι μόνον οι Έλληνες. Περισσότερα έκαναν οι Κύπριοι.Αυτό όμως θέλει πολύ συζήτηση"

Κατερρίφθησαν 2(δύο), τα 52-133 και 52-139. Τα 53-107 και 52-143 προγειώθηκαν αλλά λογω βλάβης το πρώτο και έλλειψης καυσίμων το δεύτερο, πυπρολήθηκαν από τα πληρώματά τους ενώ τα υπόλοιπα επέστρεψαν.

Ώστε δε μας νίκησαν; Μάλιστα. Οι Κ/Δ μέσα στα Νοράτλας και οι ΕΛΔΥΚάριοι τί ήταν δηλαδή; Αρειανοί; Δε νομίζεις ότι λέγοντας τέτοια πράγματα τους προσβάλλεις;

Τους Κύπριους δεν τους θεωρείς Έλληνες προφανώς, είναι για σένα κάτι το ενοχλητικό μήπως; Άν δεν βρίσκονταν εκεί θα ήμασταν πολύ καλύτερα κατά την άποψή σου; Οι Καστελοριζιοί τί είναι; Οι Πόντιοι; Οι Ίμβριοι;

Εκτός από ανιστόριτη η λογική σου είναι και προσβλητική!

"Πάτησαν πόδι" ε; Πέστο βρε παιδάκι μου, να νιώσω καλύτερα! Δεν μας νίκησαν! Μα τι λέω, τους ΝΙΚΗΣΑΜΕ και δεν το πήρα είδηση!
Αίσχος! Ζητώ ταπεινά συγγνώμη που δεν γνώριζα ότι το 1974...νικήσαμε!


Δυστυχώς η άρνηση να αποδεχτούμε την πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να θεραπεύσουμε τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ και να μην επαναλάβουμε στο μέλλον τα ίδια λάθη. Άνθρωποι σαν τον Αρματιστή, που γνωρίζουν τον εχθρό καλά, μπορούν και να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Armatistis 29 Ιουνίου 2010 στις 2:43:00 π.μ. EEST  

Προς: wagelis 29 Ιουνίου 2010 12:44:00 π.μ. GMT+0300

Άλλη μια φορά μήπως και γίνω κατανοητός.

Ο σημερινός μας αντίπαλος είναι η Τουρκία. Δεν είναι ούτε οι Πέρσες, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Βούλγαροι. Ως εκ τούτου αναφέρομαι στο ισοζύγιο των αναμετρήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο δυστυχώς είναι δυσμενές για μας. Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη ηρωισμού και αυτοθυσίας από τους Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες, αλλά στην ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού.

Στη Κύπρο ηττηθήκαμε ανεξάρτητα αν δεν έγινε ουσιαστικά πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Την άμυνα της Κύπρου την είχε εγγυηθεί η Ελλάδα και απέτυχε να το πράξει. Και σήμερα την έχει εγγυηθεί.

Μπορείς να χάσεις ένα πόλεμο χωρίς να πέσει έστω και μια ντουφεκιά.

Και μια απάντηση για κάποιο που δεν κατάλαβε αυτό που έγραψα, για το ποιοι είναι οι πατεράδες μας. Νομίζω ότι την απάντηση την έδωσε και ο Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 8:55:00 μ.μ..

Οι αρχαίοι Έλληνες είναι οι προπαππούδες μας και οι παππούδες μας. Πατεράδες μας είναι οι κάτοικοι αυτής της χώρας που έζησαν κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας, της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (Βυζαντινής) και της Τουρκοκρατίας. Εξ ου και ο όρος Ρωμιός …. ή «εγώ ρωμιός γεννήθηκα ρωμιός θε να πεθάνω» ….. ή «τη Ρωμιοσύνη μη τη κλαις».

Δηλαδή η εθνική αυτογνωσία είναι αυτή που μπορεί να μας εξασφαλίσει σταθερότητα ασφάλεια ελευθερία πρόοδο και εθνική ανεξαρτησία.

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2010 στις 3:01:00 π.μ. EEST  

@ Νημα

"Πες τα σε κάποιον Κούρδο (κι όχι μόνο) αυτά περί κουλτούρας να δούμε τι θα σου πει."


Προτιμώ να τα πω στους προπαππούδες και τις προγιαγιάδες μου εκεί ψηλα που βρίσκονται, που διέφυγαν από τύχη από Τούρκους και Βούλγαρους.

Δεν είπα ότι έχουν καλή, αξιόλογη ή θαυμαστή κουλτούρα. Απλά ότι έχουν στρατιωτική παράδοση και κουλτούρα. Δεν διατύπωσα κρίση αλλά γεγονός. Μάθε να τα ξεχωρίζεις.

Άν δεν επρόκειτο για ΑΙΜΑ θα μπορούσα να γελάσω με το αστείο σου. Τώρα απλά το περιφρονώ...

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2010 στις 10:21:00 π.μ. EEST  

αρματιστη να σε ρωτησω κατι τεχνικο. σε σασι λεο-1 μπαινει πυργος απο μερκαβα4 με πυροβολο 120μμ ή αλλος πυργος χαμηλου προφιλ με το ιδιο διαμετρημα πυροβολου? ειναι εφικτο?

γάτος

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2010 στις 11:04:00 π.μ. EEST  

Σύμφωνοι φίλε Αρματιστή,
ότι μετράνε και η εκπαίδευση και οι τακτικές του πολέμου αλλά πιο πολύ απο αυτά μετράει το θάρρος και η ψυχή στην μάχη.
Θα μου επιτρέψεις δε, να μην συμφωνήσω μαζί σου, επειδή οι βαθμοί και τα αξιώματα είναι στην καρδιά του στρατιώτη και όχι πάνω στις επωμίδες. Δεν πολεμάει ο στρατηγός αλλά ο φαντάρος (και στο λέει ένας μικρός έφεδρος ανθυπολοχαγός και εσύ είμαι σίγουρος το ξέρεις καλύτερα αυτό, δεν χρειάζεται να στο πω εγώ). Αυτός γράφει ιστορία κατα κύριο λόγο, όχι οι στρατηγοί. Σίγουρα οι τακτικές παίζουν ρόλο και τα όπλα αλλά πρωτά το κουράγιο. Ο Μακρυγιάννης, Ο Καραΐσκάκης, Ο Κολοκοτρώνης, σε ποιά στρατιωτική σχολή πήγαν, τι εκπαίδευση και τι όπλα είχαν?
Και τέλος ούτε παραπάνω Έλληνας είμαι από κανένα, μιλάω σαν "αγαθός και τίμιος πατριώτης" που έλεγε ο Μακρυγιάννης. Οι Τούρκοι δεν έχουν ούτε κουλτούρα, ούτε στρατιωτική ιστορία. Μια ζωή κάναν και κάνουν τους νταήδες με ξένες πλάτες and you know what i mean....

Φιλικά.

Νήμα 29 Ιουνίου 2010 στις 11:47:00 π.μ. EEST  

"Οι αρχαίοι Έλληνες είναι οι προπαππούδες μας και οι παππούδες μας. Πατεράδες μας είναι οι κάτοικοι αυτής της χώρας που έζησαν κατά τη διάρκεια της Ρωμαιοκρατίας, της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (Βυζαντινής) και της Τουρκοκρατίας. Εξ ου και ο όρος Ρωμιός …. ή «εγώ ρωμιός γεννήθηκα ρωμιός θε να πεθάνω» ….. ή «τη Ρωμιοσύνη μη τη κλαις»."

OK τα ίδια πιστεύουμε. Απλά η αρχική σου διατύπωση όπως το έθετες δεν ήταν ιδιαίτερα κατανοητή.

'Ελληνες/Ρωμιοί/Γραικοί
Αυτοί είμαστε.

Νήμα 29 Ιουνίου 2010 στις 12:04:00 μ.μ. EEST  

29 Ιουνίου 2010 3:01:00 π.μ. GMT+0300

"Προτιμώ να τα πω στους προπαππούδες και τις προγιαγιάδες μου εκεί ψηλα που βρίσκονται, που διέφυγαν από τύχη από Τούρκους και Βούλγαρους."

'Οπως αγαπάς. Η στρατιωτική ιστορία (όποια κι αν είναι) των τούρκων φτιάχτηκε και πάνω στα κορμιά των παππούδων μου γι'αυτό είμαι και σκεπτικιστής και καχύποπτος προς αυτούς και την "μεγάλη" στρατιωτική τους ιστορία.

"Δεν είπα ότι έχουν καλή, αξιόλογη ή θαυμαστή κουλτούρα. Απλά ότι έχουν στρατιωτική παράδοση και κουλτούρα. Δεν διατύπωσα κρίση αλλά γεγονός. Μάθε να τα ξεχωρίζεις."

Ευχαριστώ για την συμβουλή αγαπητέ αλλά δεν θα την χρειαστώ. Κρίση είναι το γεγονός ότι πιστεύεις ότι έχουν στρατιωτική παράδοση. Δεν το πιστεύουν όλοι αυτό -(είτε μας αρέσει είτε όχι) και ας μας έχουν στριμώξει τα τελευταία πενήντα χρόνια (ο λόγος γνωστός σε όλους-) και γι'αυτό κρίση.

Η κρίση δεν χρειάζεται επίθετα για να είναι τέτοια μπορεί και με ουσιαστικά ή ρήματα ή προθέσεις.

Το μόνο λάθος που μπορείς να μου προσάψεις είναι ότι πίστεψα ότι μιλούσες για πολιτισμό/κουλτούρα.


"Άν δεν επρόκειτο για ΑΙΜΑ θα μπορούσα να γελάσω με το αστείο σου. Τώρα απλά το περιφρονώ..."

Δεν είναι αστείο -ούτε ειπώθηκε ως τέτοιο- αλλά σοβαρό. Μάθε να ξεχωρίζεις το αστείο απο το σοβαρό. Η Αλήθεια είναι ότι σοβαρότατα το είπα. Μην περιφρονήσεις την σοβαρότητα του λοιπόν.

Φιλικά,
Νήμα

Νήμα 29 Ιουνίου 2010 στις 12:22:00 μ.μ. EEST  

"Ο σημερινός μας αντίπαλος είναι η Τουρκία. Δεν είναι ούτε οι Πέρσες, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Βούλγαροι. Ως εκ τούτου αναφέρομαι στο ισοζύγιο των αναμετρήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο δυστυχώς είναι δυσμενές για μας. Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη ηρωισμού και αυτοθυσίας από τους Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες, αλλά στην ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού."

Δεν είναι και τόσο σημερινός αντίπαλος και αυτό οφείλει να μας βάζει σε σκέψεις.
Ξέρουν πολύ καλά ποιοι είμαστε και εμείς τουλάχιστον αρκετοί απο αυτούς.

Η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού πέρα απο το ότι δείχνει πολλά για την ποιότητα της ίδιας της "δημοκρατίας" μας δείχνει για τους απέναντι -με αποκαλυπτό τρόπο- την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής παρέμβασης στα στρατιωτικά θέματα όπου υπάρχει ξεκάθαρα επεκτατική και ιμπεριαλιστική διάθεση.
Γι'αυτό πριν μιλήσουμε για την στρατιωτική τους ιστορία καλό είναι να βλέπουμε ΠΟΥ όλο αυτό το στρατιωτικό-φασιστικό οικοδόμημα τους στηρίζεται και αναπτύσσεται (με την ανοχή της κοινωνίας φυσικά-φυσικά). ΠΟΥ; Βασίζεται πάνω σε άλλους καταπιεσμένους ή και φοβισμένους λαούς.


Νήμα

wagelis 29 Ιουνίου 2010 στις 12:30:00 μ.μ. EEST  

Αλλάξαμε θέμα αλλα είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Ναι ρε φιλε δεν μας νικησαν.Γιατί δεν εμπλακήκαμε. Εκτος αν θεωρείς Την αποστολή NIKI και την ELDIK. Πήρε η Πολεμική Αεροπορία και ο Στόλος μέρος στις συγκρούσεις.Όσο για τους Ελληνοκυπριους ποτε είπα δεν είναι Έλληνες.Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τα λάθη τις τότε ηγεσίατης.Και δεν εννοώ το 74 αλλα πιο πίσω. Αλλα και τώρα για δες.Που πήγαν οι Σ-300! Αν θέλουν μπορούν να αποκτήσουν και Αεροπορία,και Ναυτικό,και ότι άλλο θέλουν.Το θέμα είναι θέλουν? Και τι θα πει προσβλητική λογική.Το πάτησαν πόδι? Ναι "φιλεμου" πάτησαν.Εκτος αν τα τουρκικα στρατεύματα κατοχής είναι στρατεύματα ειρήνης όπως τα αποκαλούν οι Τούρκοι.

Τώρα τα περί πατριωτισμού,το διαπίστωσα το 96. Δυο φορες εξελέγη ο Σημίτης από τότε. Αλλα στα ΙΜΙΑ δεν μας νικησαν,αφού δεν έγινε πόλεμος. Στους βομβαρδισμούς τις Σερβίας κλείσαμε όλους τους δρόμους από διαδηλώσεις,για τους Παλαιστινιους αποχωρούμε από κατεχόμενα Λιμάνια,για την μείωση τις θητείας,μας βολεύει,κατά τα αλλα πατριώτες.Αλήθεια υπηρέτησες στις Ένοπλες Δυνάμεις η το θεωρείς χαμένο χρόνο.

Δυστυχώς είτε ήττα το πούμε είτε παράδοση,το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Για την ασφάλεια τις Κύπρου ήταν υπεύθυνοι και Άγγλοι και Τούρκοι.Μπερδεμένα πράγματα φιλε άστα.Και ποσα δεν ξέρουμε ακόμα.Οι ευθύνες είναι πολλές και σε πολλούς.Ακόμα και εμείς ο Λαός.Ανεχόμαστε τα σοβαρά,και αντιδρούμε σε ασήμαντα. Και παρ´όλα αυτά δεν προσπαθήσαμε από τότε να διορθωθούμε.Δες σήμερα.Το μεγαλύτερο θέμα στην Ελλάδα οι συντάξεις.Μονο αυτό μας απασχολεί. Αα! και αν οι Πακιστανοί πάρουν Ιθαγένεια αυτό και αν δεν είναι θέμα.

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2010 στις 5:32:00 μ.μ. EEST  

@ Νημα

"'Οπως αγαπάς. Η στρατιωτική ιστορία (όποια κι αν είναι) των τούρκων φτιάχτηκε και πάνω στα κορμιά των παππούδων μου γι'αυτό είμαι και σκεπτικιστής και καχύποπτος προς αυτούς και την "μεγάλη" στρατιωτική τους ιστορία."

Το ότι δεν συμπαθείς τους Τούρκους και τους θεωρεις (πολύ σωστά) εχθρούς, δε σημαίνει ότι πρέπει να μεροληπτείς με τόσο χονδροειδή τρόπο για λόγους γοήτρου. Ματζικέρτ, Πόλη, Καλλίπολη, Αφιόν Καραχισάρ, και Κύπρος κατά τη γνώμη σου δεν συνέβησαν ποτέ; Και άν συνέβησαν πως γίνεται να μην συνιστούν στρατιωτική παράδοση; Επειδή ηττηθήκαμε δεν αναγνωρίζουμε την αλήθεια; Ωραια λογική!


"Ευχαριστώ για την συμβουλή αγαπητέ αλλά δεν θα την χρειαστώ. Κρίση είναι το γεγονός ότι πιστεύεις ότι έχουν στρατιωτική παράδοση. Δεν το πιστεύουν όλοι αυτό -(είτε μας αρέσει είτε όχι) και ας μας έχουν στριμώξει τα τελευταία πενήντα χρόνια (ο λόγος γνωστός σε όλους-) και γι'αυτό κρίση."

Άντε πάλι! Αυτό που κάνεις αγαπητέ είναι στρουθοκαμηλισμός. Χώνεις το κεφάλι σου στην άμμο επειδή αυτό που βλέπεις δεν σ' αρέσει. Συγγνώμη αλλά εγώ προτιμώ να κοιτώ την αλήθεια κατάματα και να μην κρύβομαι!

Οι Τούρκοι δεν έχουν πολεμήσει ποτέ; Δεν έχουν νικήσει ποτε; Όλο με ευφημισμούς μιλάμε όταν δε μας συμφέρει η αλήθεια: "μας στρίμωξαν", "πάτησαν πόδι" κλπ. Άκου "μας στρίμωξαν"!!!

Και για να έχουμε καλό ρώτημα, μετά το στρίμωγμα ξέρεις τί ακολουθεί, έτσι; Μη ντρέπεσαι, πέστο!

"Η κρίση δεν χρειάζεται επίθετα για να είναι τέτοια μπορεί και με ουσιαστικά ή ρήματα ή προθέσεις."

Από προθέσεις έχεις μεσάνυχτα πάντως.

Από θάρρος να παραδεχτείς ότι ο αντίπαλός μας μας έχει νικήσει στο παρελθόν, έχεις επίσης μεσάνυχτα.

"Το μόνο λάθος που μπορείς να μου προσάψεις είναι ότι πίστεψα ότι μιλούσες για πολιτισμό/κουλτούρα."

Η Στρατιωτική κουλτούρα είναι κι αυτό ένα είδος -χαμηλής μεν- πολιτιστικής -δε- κουλτούρας. Άλλο να είσαι Ακρίτας με τον εχθρό να σε απειλεί καθημερινά και άλλο να είσαι στα μοναστήρια της Πόλης περιμένωντας το θαύμα να σε σώσει από τους κατώτερους και στερούμενους πολιτισμού εχθρούς σου.

Και οι Τούρκοι ως νομαδικός λαός έχουν ακόμα την Στρατιωτική κουλτούρα που τους διέκρινε ανέκαθεν.

Εμείς ακόμα τους υποτιμούμε ε; Προφανώς αισθάνεσαι καλύτερα έτσι. Εγώ πάλι όχι.

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2010 στις 6:00:00 μ.μ. EEST  

@ Wagelis

"Αλλάξαμε θέμα αλλα είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Ναι ρε φιλε δεν μας νικησαν.Γιατί δεν εμπλακήκαμε. Εκτος αν θεωρείς Την αποστολή NIKI και την ELDIK. Πήρε η Πολεμική Αεροπορία και ο Στόλος μέρος στις συγκρούσεις"

Με το να αρνείσαι να παραδεχτείς ότι εμπλακήκαμε προσβάλεις τους νεκρούς μας αλλά και τους βετεράνους Αεροπόρουw, Στρατιώτες και Ναύτες! Αυτή η λογική είναι που τους θεωρούσε βετεράνους του Αλβανικού! Η απόλυτη ΞΕΦΤΥΛΑ! Άμα δεις κανένα βετεράνο του 74, τόλμα να του πεις ότι δεν "ενεπλάκη"!

Είναι κλασσικό παράδειγμα συλλογικής ενοχής το να μην παραδέχεσαι την αλήθεια. Καιρός να το ξεπεράσουμε επιτέλους!



"Όσο για τους Ελληνοκυπριους ποτε είπα δεν είναι Έλληνες"

Έλα! Αφού εσύ είπες ότι "έχεις δική σου άποψη"! Διαχωρίζεις σαφέστατα τους "Έληνες" από τους "Κύπριους". Τελικά αποφάσισε τί είναι και πέστο μας να μη μπερδευόμαστε.

"Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τα λάθη τις τότε ηγεσίατης.Και δεν εννοώ το 74 αλλα πιο πίσω. Αλλα και τώρα για δες.Που πήγαν οι Σ-300! Αν θέλουν μπορούν να αποκτήσουν και Αεροπορία,και Ναυτικό,και ότι άλλο θέλουν.Το θέμα είναι θέλουν? Και τι θα πει προσβλητική λογική.Το πάτησαν πόδι? Ναι "φιλεμου" πάτησαν.Εκτος αν τα τουρκικα στρατεύματα κατοχής είναι στρατεύματα ειρήνης όπως τα αποκαλούν οι Τούρκοι."

Δεν "πάτησαν". Έκαναν στρατιωτική επιχείρηση, εισέβαλαν, πολέμησαν, σκότωσαν, έκαψαν, βίασαν, δολοφόνησαν!

Με το να στρουθοκαμηλίζεις κι εσύ όπως ο Νήμα προσβάλεις τους νεκρούς μας! Άκου "πάτησαν"! Το ότι ο Ελληνισμός έκανε τραγικά λάθη, δεν αναιρεί την πραγματικότητα. Εϊναι σα να λες ότι το σεντερμπακ δεν έκανε καλή προετοιμασία, ο τερματοφύλακας αισθανόταν ενοχλήσεις, άρα το γκολ δε μετράει. Έλα όμως που το κοντέρ έγραψε! Άς προσέχαμε!

"Αλήθεια υπηρέτησες στις Ένοπλες Δυνάμεις η το θεωρείς χαμένο χρόνο."

'Οχι, πήρα απαλλαγή από το βύσμα μου για να χώσω εσένα στην καλλιόπη!

"Δυστυχώς είτε ήττα το πούμε είτε παράδοση,το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Για την ασφάλεια τις Κύπρου ήταν υπεύθυνοι και Άγγλοι και Τούρκοι.Μπερδεμένα πράγματα φιλε άστα.Και ποσα δεν ξέρουμε ακόμα.Οι ευθύνες είναι πολλές και σε πολλούς.Ακόμα και εμείς ο Λαός.Ανεχόμαστε τα σοβαρά,και αντιδρούμε σε ασήμαντα. Και παρ´όλα αυτά δεν προσπαθήσαμε από τότε να διορθωθούμε.Δες σήμερα.Το μεγαλύτερο θέμα στην Ελλάδα οι συντάξεις.Μονο αυτό μας απασχολεί. Αα! και αν οι Πακιστανοί πάρουν Ιθαγένεια αυτό και αν δεν είναι θέμα."

Έ αφού είναι το ίδιο, άς χρυσώσουμε το χάπι και το γόητρό μας! Μόνο που όσο τα ρίχνουμε στους ξένους -οι οποίοι πάντα κάνουν τα δικά τους-
τόσο αρνούμαστε τα δικά μας λάθη. Άν δεν παραδεχτούμε τα λάθη μας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τα επαναλάβουμε! Υποτίθεται ότι από την ιστορία μαθαίνουμε αλλά εμείς μάλλον εφυσηχάζουμε σε στερεότυπα ξεπερασμένα πλέον!

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2010 στις 8:29:00 μ.μ. EEST  

@ Armatistis

"Προς: Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 7:17:00 μ.μ. GMT+0300

Το περιστατικό με τη σημαία το έχω διαβάσει ακρετές φορές σε διάφορα βιβλία και ιστορικές αναφορές. Πιθανό να βασίζεται στην ίδια πηγή και να αναπαράγεται. Ένα βιβλίο που μου έρχεται στη μνήμη είναι από μία σειρά βιβλίων που κυκλοφόρησε πριν πολλά χρόνια με το όνομα νομίζω "φοβερά ντουκουμέντα". Το βιβλίο για τη μικρασιατική εκστρατεία το είχε γράψει κάποιος συγραφέας με το όνομα, νομίζω ίσως κάνω και λάθος, Γρηγοριάδης.

Τώρα τελευταία διάβασα το "Δακρυσμένη Μικρασία" του Βασίλη Τζανακάρη. Πολύ ενδιαφέρον, κατατοπιστικό και ιδιαίτερα συγκινητικό. Δηλαδή, και διηγώντας τα να κλαις. Στη σελίδα 295 και 296 αναφέρεται σε αυτό το γεγονός. Αλλά και σε αυτό αναπαράγεται η πληροφορία από το βιβλίο Αλεξάντρ Ζεβακχοφ.

Το "Δακρυσμένη Μικρασία" καλό είναι να το διαβάσουν και όλοι αυτοί οι Ελληναράδες με τα μαχαίρια στο στόμα.

Επίσης τους συνιστώ και τα "Ματωμένα Χώματα" της Διδώς Σωτηρίου. Θα τους κάνει καλό."

Αν κατάλαβα καλά, στα βιβλία που αναφέρεις, δεν αναφέρεται πουθενά αυτοτελές το περιστατικό με τον Κωνσταντίνο, παρά μόνο ως "συνέχεια" (και δικαιολογία) του περιστατικού με τον Κεμάλ.

Ανώνυμος 30 Ιουνίου 2010 στις 12:52:00 π.μ. EEST  

Τι κάθεστε και συζητάτε βρε παιδιά για τους Τούρκους και άλλα τινά, αφού ότι και να κάνουμε είμαστε όλοι μας βολεμένοι στην καλοζωία και την ευμάρεια. Δεν κουνιόμαστε με τίποτα και για τίποτα. Μόνο μέχρι την αυλή μας θα βγούμε και τίποτε περισσότερο. Και οι στρατιωτικοί και οι λάτρεις των στρατιωτικών έχουν φουλ τα παράσημα (ωραίοι είναι στολισμένοι), αλλά όλοι είναι "άκαπνοι". Εμπειρία μόνο σε γυμνάσια και αυτά με φανταστικά σενάρια και στο τέλος όλα είναι καλά και αξιόμαχα. Οπότε μετά τη σχετική τεχνογνωσία θα πατάνε το κουμπί και θα βγαίνει μια χοντρή, αφού έτσι θα αποφαίνεται ο κάθε βλάκας πολιτικός προϊστάμενος που θα χειρίζεται τις τύχες του στρατού. Όσο οι στρατιωτικοί θα γλύφεται τις ποδιές των πολιτικών και δε θα κρατάτε την αξιοπρέπεια σας τόσο ο στρατός θα εκφυλίζεται. Έχουμε δημοκρατία αλλά ο στρατός έπρεπε να χειρίζεται τις τύχες της ασφάλειας της χώρας. Αλλιώς θα είναι ένα όπλο σε ένα άχρηστο και ανειδίκευτο που δε θα ξέρει πως να το χρησιμοποιήσει.

Nήμα 30 Ιουνίου 2010 στις 1:24:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμος
"Το ότι δεν συμπαθείς τους Τούρκους και τους θεωρεις (πολύ σωστά) εχθρούς, δε σημαίνει ότι πρέπει να μεροληπτείς με τόσο χονδροειδή τρόπο για λόγους γοήτρου. Ματζικέρτ, Πόλη, Καλλίπολη, Αφιόν Καραχισάρ, και Κύπρος κατά τη γνώμη σου δεν συνέβησαν ποτέ; Και άν συνέβησαν πως γίνεται να μην συνιστούν στρατιωτική παράδοση; Επειδή ηττηθήκαμε δεν αναγνωρίζουμε την αλήθεια; Ωραια λογική! "

Ο εχθρός δεν είναι αντίπαλος επειδή δεν τον συμπαθείς. Τι είναι αυτά που λες; Τέλος πάντων.Δεν συμπαθώ ούτε αντιπαθώ τους αντιπάλους μου.

Αν διαβάσεις παραπάνω κάποια σχόλια μου φυσικά δέχομαι ότι έχουν στρατιωτική παράδοση αλλά δεν την υπερτιμώ ή υπερτονίζω. Η θέση της είναι εκεί που είναι -όπου και αν είναι- αλλά όχι παραπάνω όπως θέλουν να υπερθεματίσουν μερικοί και να δημιουργούν ηττοπάθεια .


"Άντε πάλι! Αυτό που κάνεις αγαπητέ είναι στρουθοκαμηλισμός. Χώνεις το κεφάλι σου στην άμμο επειδή αυτό που βλέπεις δεν σ' αρέσει. Συγγνώμη αλλά εγώ προτιμώ να κοιτώ την αλήθεια κατάματα και να μην κρύβομαι!"

Κοιτάς την αλήθεια που θέλεις να κοιτάξεις όπως όλοι μας. Δεν κάνεις τίποτε παραπάνω! Αν νομίζεις ότι κάνεις... τότε εσύ στρουθοκαμηλίζεις και χωρίς το κεφάλι μέσα στην άμμο!
Αυτό κάνεις.
Η Αλήθεια δεν είναι προ'ι'όν επίπλων οφείλεις να το μάθεις ΑΛΛΆ ζώντων ανθρώπων με σάρκα και οστά!


"Η Στρατιωτική κουλτούρα είναι κι αυτό ένα είδος -χαμηλής μεν- πολιτιστικής -δε- κουλτούρας. Άλλο να είσαι Ακρίτας με τον εχθρό να σε απειλεί καθημερινά και άλλο να είσαι στα μοναστήρια της Πόλης περιμένωντας το θαύμα να σε σώσει από τους κατώτερους και στερούμενους πολιτισμού εχθρούς σου."

Α καλό σημάδι ότι έχεις κάποια αίσθηση ιεραρχίας. Δεν θα είμαι σκληρός μαζί σου.
Προτιμώ τον πολιτισμό της φιλοσοφίας και της μουσικής. Φυσικά
σέβομαι και τα πράσινα τα μπερέ όπου και υπηρέτησα.
Πάντως δεν τα γνωρίζεις καλά γιατί μαζί με τον Παλαιολόγο στην Πόλη πολέμησαν και καλόγεροι. Διάβασε τον Steve Ranciman και ίσως δεν θα ξανα-υπεραπλουστεύσεις για αυτό το θέμα.


"Και οι Τούρκοι ως νομαδικός λαός έχουν ακόμα την Στρατιωτική κουλτούρα που τους διέκρινε ανέκαθεν.
Εμείς ακόμα τους υποτιμούμε ε; Προφανώς αισθάνεσαι καλύτερα έτσι. Εγώ πάλι όχι."

Αν έχουν οι Τούρκοι στρατιωτική Ιστορία άλλο τόσο και περισσότερο έχουν οι 'Ελληνες στο πέρασμα των αιώνων. Βέβαια, το να υποτιμάς τον αντίπαλο είναι απο μόνο του ΛΑΘΟΣ ανεξάρτητα απο τον αντίπαλο ΑΛΛΑ ούτε και να τον υπερτιμάς.

Σχόλιο που έγραψα πριν μπείς στην συζήτηση. Για σένα RE-PLAY!


Νήμα

Ανώνυμος 30 Ιουνίου 2010 στις 1:54:00 π.μ. EEST  

Προς ανώνυμο

29 Ιουνίου 2010 6:00:00 μ.μ.

Δεν θέλω να μπλεχτώ σε αντιπαράθεση με κάποιον
όπου δεν έχει όνομα(έστω και ψευδώνυμο)όπως εγώ και κάποι άλλοι. Mάλλον δεν έχεις καταλάβει τι γραφεις.Αλλιώς δεν θα πόσταρες τέτοιες μπούρδες.
Σε πήρξε η λέξη πάτησαν ?και όχι ότι έχασαν 200.000 άνθρωποι τις έσειες τους? Σε πείραξε το δεν εμπλακήκαμε,και όχι το ότι ακόμα ο Φάκελος Κύπρος δεν έχει ανοίξει για να αποδοθούν έστω και για τον τύπο ευθύνες?
Μήπως μάθαμε τίποτα για το Ελικόπτερο του Ναυτικού στα ΙΜΙΑ.Μήπως μάθαμε τι ακριβώς έγινε με τον Ηλιακή?
Και ποσα δεν θα μάθουμε ακόμα.
Όσο για το βύσμα που είχες μπράβο,συνεχίζεις την παράδοση.Και για την Καλλιόπη ναι είχα την τιμή.
Αν θέλεις γίνομαι πιο συγκεκριμένος.
Υπηρέτησα από το 1976 μέχρι το 2005 στην Πολεμική Αεροπορία.Και Τούρκους αντιμετώπισα αλλα κύριος κάτι Ελληναράδες σαν μερικούς που νόμιζαν ότι η Πατρίδα τους ανήκει.Αυτοί ήταν και είναι πιο επικίνδυνοι από τους Τούρκους.Δεν θα μου πεις λοιπόν τι εστί Πατρίδα.Αν παρόλ´αυτά δεν σε πειθώ μπορώ να σου δώσω κάποια τηλεφωνα συναδέλφων μου να σου πουν και αυτοί την άποψη τους.Το μονο κακό είναι ότι όταν είσαι εν ενέργεια δεν λες πολλά για ευνόητους λόγους.
Μην δώσει ο Θεός φιλε μου και βρεθείς σε καταστάσεις που βρέθηκα εγώ.Θα αλλάξεις σίγουρα τον τρόπο σκέψης. O εξάδελφος μου ήταν στο NIKI 4.Ένας επέζησε μονο από εκείνη την καταστροφή και αυτός δεν ήταν ο εξάδελφος μου.
Λες να θέλω να προσβάλω Νεκρούς?
Ο φίλος μου ο Armatistis ανησυχεί.Καλά είναι να ανησυχείς και εσύ.Δεν είναι κακό.Κακό είναι να υποτιμάς την αποτρεπτική ισχύ τις χώρας μας,και να υπερεκτιμάμε τον αντίπαλο.(Αυτό είναι προσβολή,προς όλους αυτούς που δίνουν και τι ίδια τους την Ζωή,για να συζητάμε όλοι εμείς σήμερα άνετα).Δυστυχώς αυτό δεν είναι σημερινό φαινόμενο.Υπήρχε και στο παρελθόν.Κάποι (άσχετοι)νόμιζαν ότι τα ήξεραν όλα και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις παραπληροφορώντας τους ανίδεους.Τι χειρότερο.
Αν σκεφτόταν και οι πατεράδες μας το 40 απαισιόδοξα
σήμερα δεν θα γιορτάζαμε 28 Οκτωμβρίου.

wagelis 30 Ιουνίου 2010 στις 2:18:00 π.μ. EEST  

30 Ιουνίου 2010 12:52:00 π.μ. GMT+0300

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Έχεις σε πολλά δίκαιο.Μπορείς όμως να μου πεις τι να κάνει ο Στρατιωτικός.Χούντα ?Αλλιώς δεν γίνεται. Πιστεύεις ότι θα διακινδύνευε κάποιος Στρατηγός,Πτέραρχος,Ναύαρχος να πάει φυλακή? Γιατί εκεί θα καταλήξει. Για δες τους Απριλιανούς οι περισσότεροι πέθαναν μέσα και ακόμα οι πιο πολλοί από εμάς τους αναθεματίζουν. Για σκέψου λοιπόν. Οποτε γίνονται εκλογές μπορούμε να τους αλλάξουμε. Όπως είπες και ο ίδιος είμαστε καλοπερασάκηδες.
Όσο για τους άκαπνους δεν χρειάζεται να είναι κανεις καπνισμένος για να κάνει καλά την δουλειά του.

Νήμα 30 Ιουνίου 2010 στις 4:53:00 π.μ. EEST  

"Οι Τούρκοι δεν έχουν πολεμήσει ποτέ; Δεν έχουν νικήσει ποτε; Όλο με ευφημισμούς μιλάμε όταν δε μας συμφέρει η αλήθεια: "μας στρίμωξαν", "πάτησαν πόδι" κλπ. Άκου "μας στρίμωξαν"!!!"

Τι παραλήρημα είναι αυτό. Ηρέμησε δεν βρίστηκε η μητέρα σου! Εάν είσαι Κεμαλικός να μου το πείς να χρησιμοποιώ τις λέξεις που θέλεις απο δω και πέρα. Αλλά δεν θα σου κάνω την χάρη ούτως ή άλλως.

Αν γνωρίζω ή όχι το περί αυτών που λες το δείχνει η παρουσία μου εδώ και τα σχόλια που έχω κάνει κατά καιρούς.
Αν μιλάω με ευφημισμούς δες όλα τα σχολιά μου.
και δεν μας παρατάς στην τελική με τους Τούρκους. Αρκετά το γλείψιμο.


"Και για να έχουμε καλό ρώτημα, μετά το στρίμωγμα ξέρεις τί ακολουθεί, έτσι; Μη ντρέπεσαι, πέστο"

Μετά το στρίγμωμα πες τους να έρθουν με την όπισθεν εδώ θα είμαστε να μας τα κλ****ν!.

"Από προθέσεις έχεις μεσάνυχτα πάντως.

Από θάρρος να παραδεχτείς ότι ο αντίπαλός μας μας έχει νικήσει στο παρελθόν, έχεις επίσης μεσάνυχτα."

Ευχαριστώ μέγα διαφωτιστή! Πάλι καλά που βρέθηκες στον δρόμο μου
και μου έδειξες το φώς το αληθινό.

Σε ευγνωμονώ μεγά τρανέ
ανοησιουργέ!
Για κανένα παιδάκι σε κόβω.

enkripto 30 Ιουνίου 2010 στις 10:52:00 π.μ. EEST  

να κάνω μια μικρή παρέμβαση λέγοντας πως για να γίνει έντιμος διάλογος είναι απαραίτητες προυποθέσεις 1) να αποδίδονται τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς χωρίς πλαστογραφίες και 2)μα καταβαλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατανόηση τους..


Ο Αρματιστής εξέφρασε μια πολύ συγκεκριμένη άποψη, και καλό θα ήταν η όποια κριτική να γίνεται επι των θέσεων που εξέφρασε και όχι επι των θέσεων που νομίζουμε οτι εξεφρασε (διαβαζοντας μονο 2 γραμμες στην αρχή)

Αρματιστής 30 Ιουνίου 2010 στις 2:40:00 μ.μ. EEST  

Προς: Φίλε «εν κρυπτώ»

Εγώ έγραψα ένα σχόλιο στο οποίο ανάφερα ότι οι Τούρκοι, είτε σαν Οθωμανική αυτοκρατορία, είτε σαν Τουρκική δημοκρατία, διαθέτουν, (από τη στιγμή που τους γνωρίζουμε ιστορικά και για μας ιδιαίτερα μετά την καταστροφική μάχη στο Ματζικέρτ το 1071 μχ), μια πολύ μεγάλη στρατιωτική παράδοση και ότι το ισοζύγιο των μεταξύ μας αναμετρήσεων τα τελευταία 113 χρόνια είναι σε βάρος μας. Αυτό το ανέφερα για να προβάλω την άποψή μου, ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται με αφορισμούς και εξορκισμούς, με δήθεν παλικαριές και τζάμπα μαγκιές από δήθεν παλικάρια που ενδεχομένως έχουν αποφύγει και τη στράτευση και έχω συναντήσει αρκετούς τέτοιους τύπους. Η Τουρκία αντιμετωπίζεται μόνο με περίσκεψη λογική σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι αν βάλουμε στα G3 τη ξιφολόγχη και φωνάξουμε αέρα θα τους πάρουμε αμπάριζα. Δυστυχώς όμως για όσους τα ισχυρίζονται αυτά, οι πόλεμοι γίνονται κάπως διαφορετικά και από ότι φαίνεται, (ιδιαίτερα σήμερα), οι Τούρκοι το έχουν κατανοήσει απόλυτα.

Αλλά η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, (και ιδιαίτερα αυτών που άπτονται της ασφάλειας της πατρίδας), με υπευθυνότητα και όχι με μαγκιές, είναι πάνω απ’ όλα ζήτημα παιδείας, γνώσης και ενός ελάχιστου ευαίσθητου αισθητηρίου αντίληψης των γεγονότων. Διαφορετικά όταν κάποιος δεν συμφωνεί μαζί σου θα αρχίζει τις βρισιές και θα σε αποκαλεί πράκτορα της ΜΙΤ, ή το «ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙΣ ΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΣΟΥ ΓΟΥΣΤΑ...». Αντιλαμβάνεσαι το επίπεδο ξεφτίλας του γνωστού …. Ελληναρά με τη φαλτσέτα στο στόμα για να κόψει το λαιμό των Τούρκων. Δεν είχα προσέξει αυτό το σημείο από τις ακατάσχετες παπάρες που έγραφε εν λόγω ηλίθιος και ως εκ τούτου του οφείλω μια απάντηση. Ο γιός μου είναι Λοχαγός το Ελληνικού Στρατού γιατί αυτή ήταν η επιλογή του με βάση τα ιδανικά που του εμφύσησα, με κάνει υπερήφανο που υπηρετεί με υπευθυνότητα τη πατρίδα τώρα στην ακριτική Θράκη, ο δε συχωρεμένος ο πατέρας μου έχει τιμηθεί με τρεις πολεμικούς σταυρούς, αριστείο ανδρείας και προαγωγή επ’ ανδραγαθία. Για τον εαυτό μου δεν επιτρέπεται να μιλήσω.

Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι δεν διάβασαν ολόκληρο το κείμενο του σχολίου μου και ως εκ τούτου έμειναν στο, «Οι Τούρκοι είναι φορείς μιας μεγάλης στρατιωτικής παράδοσης και κουλτούρας που στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Είναι αξιοθαύμαστο πως μία φυλή Τουρκομάνων πολεμιστών, τετρακοσίων σκηνών που εγκαταστάθηκε περί το 1270 στη περιοχή της Βιθυνίας, κατόρθωσε μέσα σε 50 χρόνια να εκδιώξει και τους τελευταίους βυζαντινούς από τη Μ. Ασία, να διεκπεραιωθούν το 1352 στην Ευρώπη καταλαμβάνοντας την Καλλίπολη…….»

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Αρματιστής 30 Ιουνίου 2010 στις 2:46:00 μ.μ. EEST  

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Είναι η ιστορία. Οι Τούρκοι είναι νομαδικός λαός της κεντρικής Ασίας που υπό την πίεση των Μογγόλων μετακινήθηκαν δυτικά. Υπολογίζονταν σαν εξαίρετοι πολεμιστές και για αυτό προσλάμβαναν σαν μισθοφόρους. Οι Σελτζούκοι με τους οποίους αρχικά ήρθαν σε επαφή οι Βυζαντινοί στο Ματζικέρτ, ήταν μισθοφόροι του χαλίφη της Βαγδάτης. Οι Οθωμανοί πριν καταλάβουν τη Καλλίπολη, είχαν προσληφθεί πολλές φορές σαν μισθοφόροι από το Καντακουζηνό και τους Παλαιολόγους στους μεταξύ τους δυναστικούς πολέμους και έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να εκτελέσουν «επιχειρησιακές αναγνωρίσεις» στη Βαλκανική και ιδιαίτερα στη Θράκη. Ο Ι. Καντακουζηνός έδωσε τη 13χρονη κόρη του για σύζυγο στο γέρο Ορχάν για να του στείλει μισθοφόρους. Τη Καλλίπολη την κατέλαβαν όταν ένας ισχυρός σεισμός γκρέμισε τα τείχη της. Δηλαδή επωφελήθηκαν μιας ξαφνικής αδυναμίας των Βυζαντινών εξ αιτίας ενός φυσικού φαινομένου και αμέσως την εκμεταλλεύτηκαν. Έτσι ενεργούσαν οι νομάδες στις στέπες της Ασίας. Ήταν πολύ καλοί πολεμιστές, σκληροί και βίαιοι, πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον αδύναμων φυλών για να αρπάξουν κοπάδια γυναίκες και δούλους και προσέφεραν υπηρεσία σε ισχυρότερους ηγεμόνες. Αυτά τα αρχέγονα ένστικτα, είναι «γονίδια» που μεταδίδονται. Κοιτάξτε τι γίνεται σήμερα. Ο πρωθυπουργός και άλλοι σημαντικοί κυβερνητικοί παράγοντες μίλησαν για μειωμένη εθνική κυριαρχία, ο Πάγκαλος μίλησε για εδαφικές και συνοριακές διαφορές που τις σκαρφίζονται διπλωμάτες, έχουν επιβληθεί περιορισμοί για εξοικονόμηση καυσίμων στις πτήσεις των μαχητικών και στις κινήσεις των μεγάλων μονάδων του στόλου και καταλήξαμε να βλέπουμε τους Τούρκους να περιπολούν στο Σούνιο, να ασκούνται στα δυτικά της Κεφαλονιάς, να πετάνε πάνω από τις φρεγάτες μας, να κυκλώνουν τη Κρήτη και να κάνουν σουρωτήρι τον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Θέλω να αναφέρω και κάτι σχετικό με την εξοικονόμηση πόρων, με τη περικοπή δαπανών που αφορούν την άμυνα της χώρας, για να δείξω πόσο ολέθριο μπορεί να αποδειχθεί αυτό. Εγώ πιστεύω ότι πατεράδες μας είναι οι κάτοικοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ιδιαίτερα κατά τη περίοδο των Παλαιολόγων που άρχισε να ξυπνάει η Ελληνική συνείδηση του γένους. Ένας από του Παλαιολόγους, ο Ανδρόνικος ο Β’ (βασίλεψε 46 χρόνια) έκαψε το στόλο γιατί στοίχιζε πολύ και ανέθεσε τη ναυτική άμυνα στους Ενετούς και τους Γενουάτες, μείωσε το στρατό σε τρεις χιλιάδες (1000 για τη Μ. Ασία και 2000 για τη Βαλκανική) και κάλεσε την περιβόητη Καταλανική εταιρεία μισθοφόρων (πάλι μισθοφόροι και κάθε ομοιότητα με ότι συμβαίνει σήμερα είναι απλώς σύμπτωση) για να αντιμετωπίσει τους Οθωμανούς, η οποία επειδή δεν πληρώθηκε τα συμφωνημένα ρήμαξε για δέκα χρόνια την αυτοκρατορία… και φθάνοντας στον Ιωάννη τον Ε’ (50 χρόνια αυτός) επί της εποχής του οποίου ξέσπασε ένας ατέλειωτος εμφύλιος μεταξύ του αυτοκράτορα και του Καντακουζηνού που ρήμαξε ότι είχε απομείνει. Αυτοί οι δύο κάλεσαν κατά καιρούς ως μισθοφόρους στη δούλεψη τους, τμήματα Οθωμανών ………. Κλπ.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Αρματιστής 30 Ιουνίου 2010 στις 2:47:00 μ.μ. EEST  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Σήμερα όποιος ενδιαφέρεται να μάθει δεν έχει παρά να κτυπήσει στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ την αντίστοιχη λέξη και θα βρει πάρα πολλά στοιχεία.

Η υποτίμηση όμως του αντιπάλου ή οι εκπτώσεις στα θέματα της κυριαρχίας και της εθνικής ασφάλειας μόνο δεινά μπορεί να προκαλέσουν. Όσο για την φιλοπατρία των Ελλήνων και τον ηρωισμό των μαχητών στα διαφορά πεδία των μαχών, αυτό είναι γνωστό και δεδομένο. Εκείνες οι τοποθεσίες που αναγράφονται δίπλα στις ασπίδες στον Άγνωστο Στρατιώτη, πχ οι τοποθεσίες στα νοτιοδυτικά κράσπεδα της Άγκυρας Σαγγάριος - Τσαλ Νταγ - Αρδιζ Νταγ – Κάλε Γκρότο – Ταμπούρ Ογλού, αποτελούν μνημεία θυσίας αίματος και άφθαστου ηρωισμού των Ελλήνων μαχητών. Δυστυχώς όμως χωρίς αντίκρισμα, αλλά μόνο και μόνο για να καταστραφούν 150 χλμ σιδηροδρομικής γραμμής, που μάλιστα αφού πρώτα την ανατίναξαν οι Τούρκοι, την αποκατέστησε το Ελληνικό μηχανικό και μόλις την ολοκλήρωσε την κατέστρεψε. Συγχρόνως όμως και η καταστροφική ήττα το 1897 και η άδικη ήττα στο Αφιόν και το θανατικό στη κοιλάδα του θανάτου στο Αλή Βεράν και η ντροπιασμένη πορεία της μεγάλης στρατιάς από το Τουμλού Μπουνάρ μέχρι το Τσεσμέ και το «τρεχάτε ποδαράκια μου» και το «του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε» και οι 35.000 λιποτάκτες της μικρασιατικής εκστρατείας και η ήττα στη Κύπρο το 1974, δικά μας κατορθώματα είναι, δεν πρέπει να φοβόμαστε να τα αναφέρουμε και πρέπει να σκεφτόμαστε πως δεν θα επαναληφθούν.

Κατά τα άλλα διαβάστε και πάλι το αρχικό μου σχόλιο.

enkripto 30 Ιουνίου 2010 στις 4:54:00 μ.μ. EEST  

μα δεν βλέπω που διαφωνούμε, προσυπογράφω.

όπως είπε και ο flanker παραπανω :

"Θέλω να σχολιάσω μια ανάρτηση που έγινε και να πώ ότι αν το μόνο σου εφόδιο στη μάχη είναι η ΨΥΧΗ τότε το μόνο που σε περιμένει είναι μία θέση στο νεκροταφείο, ηρωικά πεσόντας. Η ψυχή, το ηθικό, είναι απαραίτητα, πρέπει όμως να πηγάζουν από την εκπαίδευση και την αυτοπεποιθηση που αυτή δίνει, την γνώση(και σεβασμό στις ικανότητες) του αντιπάλου, και την σωστή πνευματική και σωματική προετοιμασία. Δεν πρέπει να πηγάζουν από ένα άκρατο φανατισμό περί δικής μας ανωτερότητας και δικαίου του αγώνα κλπ..."

ας θυμηθούμε και την περίφημη ρήση του Παττον..

Armatistis 30 Ιουνίου 2010 στις 6:52:00 μ.μ. EEST  

Φίλε "εν κρυπτώ"

Καμιά απολύως διαφωνία. Απλά επείδη κάποιες φορές δεν έχω το χρόνο για μια κόμη ματιά σε αυτά που γράφω, δεν ήμουν αρκετά σαφής.

Το τελευταίο σχόλιο μου ήταν η δική μου απόλυτη συμφωνία στο ακριβώς από πάνω δικό σου:
"Ο Αρματιστής εξέφρασε μια πολύ συγκεκριμένη άποψη, και καλό θα ήταν η όποια κριτική να γίνεται επι των θέσεων που εξέφρασε και όχι επι των θέσεων που νομίζουμε οτι εξεφρασε (διαβαζοντας μονο 2 γραμμες στην αρχή)"

Κατά τα άλλα το σχετικό που γράφτηκε:
"αν το μόνο σου εφόδιο στη μάχη είναι η ΨΥΧΗ τότε το μόνο που σε περιμένει είναι μία θέση στο νεκροταφείο, ηρωικά πεσόντας. Η ψυχή, το ηθικό, είναι απαραίτητα, πρέπει όμως να πηγάζουν από την εκπαίδευση και την αυτοπεποιθηση που αυτή δίνει, την γνώση(και σεβασμό στις ικανότητες) του αντιπάλου, και την σωστή πνευματική και σωματική προετοιμασία. Δεν πρέπει να πηγάζουν από ένα άκρατο φανατισμό περί δικής μας ανωτερότητας και δικαίου του αγώνα κλπ..."

Λακωνικό και απόλυτα περιεκτικό.

Κατά τα άλλα χαίρομαι που υπάρχει το "εν κρυπτώ", όπως και κάποια άλλα αντίστοιχης θεματολογίας μπλογκς, δηλαδή ένα ελεύθερο βήμα στο οποίο αναρτώνται πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, κείμενα και ειδήσεις που επιμελώς αποκρύπτονται και αποσιωπόνται από τα περισότερα μέσα και τους αλλοτριωμένους μεγαλοδημοσιογράφους. Πιστεύω ότι στα χρόνια που έρχονται η ενημέρωση η δική σας, αν δεν τη φιμώσουν, θα είναι άκρως απαραίτητη.

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2010 στις 2:35:00 π.μ. EEST  

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που διατηρείτε ένα ιστότοπο που προσφέρει τέτοια ενημέρωση και σε άσχετους 25άρηδες αυτής της χώρας.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι στις μεταξύ μας διαμάχες μεταξύ των Τούρκων/Οθωμανών πάντα μεγάλο ρόλο έπαιζε η στάση των μεγάλων δυνάμεων και γι'αυτό ξεκάθαρη άποψη του ποιός ****** ποιόν δεν μπορούμε να εκφέρουμε.

Κατά τα άλλα, όσο οι πολιτικοί αυτής της χώρας είναι πιόνια και κατευθυνόμενοι πράκτορες ξένων συμφερόντων η υποχώρηση, η συρρίκνωση και αποτέλεσμα αυτών η γκρίνια κ η εθνική κατάπτωση δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν.

Η παιδεία και η έλλειψη ιδανικών επίσης είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί. Τον νεοΈλληνα δεν τον απασχολεί αυτή τη στιγμή αν το σισμίκ κόβει βόλτες στη Σαμοθράκη αλλά που θα βρεί λεφτά να πάει στη Μύκονο να πηδ*ξει καμιά τουρίστρια, ή να αγοράσει με 1000 δόσεις το κάμπριο που είδε στη διαφήμιση για να το παίζει μούρη.

Ειλικρινά, δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον και δυστυχώς επίσης πιστεύω δεν είναι ένα κλίμα το οποίο μπορεί να αντιστραφεί.

Να είστε καλά και να συνεχίσετε να μας ενημερώνετε.

Ένας αναγνώστης.

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2010 στις 7:10:00 μ.μ. EEST  

Αρματιστής
"το ισοζύγιο των μεταξύ μας αναμετρήσεων τα τελευταία 113 χρόνια είναι σε βάρος μας"

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 1:12
"Όλες μας οι νίκες επί των τούρκων, είτε συντελέστηκαν σε συνεργασία με άλλα κράτη (βλ. βαλκανικοί πόλεμοι), είτε μας χαρίστηκαν από μεγάλες δυνάμεις (βλ. ακόμα και την ανεξαρτησία μας, το 1827, μετά το Ναβαρίνο)."

Ποιο είναι το "ισοζύγιο των μεταξύ μας αναμετρήσεων"; Ποια ήταν η Ελλάδα ή η Τουρκία του 1897 και τι είναι σήμερα; Αν δεν γνωρίζετε ιστορία, τουλάχιστον ρίξετε μάτι σε έναν χάρτη.

Το 1821 οι Έλληνες μόνοι τους νίκησαν τους Τουρκαλβανούς. Μετά την αποτυχία τους οι Τούρκοι ζήτησαν την συνδρομή των Αιγυπτίων, άρα αυτοί ηττήθηκαν “σε συνεργασία με άλλα κράτη” όπως και εμείς κερδίσαμε (κατά των Αιγυπτίων και Τουρκαλβανών) με την υποστήριξη άλλων. Πώς μας μειώνει ότι όταν γονατίσαμε μια αυτοκρατορία ΜΟΝΟΙ μας, τότε ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις (και στις δύο πλευρές);

Αγνοείτε επίσης μεγάλες νίκες του Ελληνικού έθνους που περιορίστηκαν στην εφαρμογή λόγο της αντίδρασης των μεγάλων δυνάμεων. Και αναφέρομε στην απελευθέρωση της Κρήτης (1897-1898), την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου (1913, 1914, 1940), και την απελευθέρωση της Κύπρου (1959).

Την περίοδο 1914-1922 θεωρητικά τουλάχιστον ήμασταν μέλη μίας συμμαχίας που αντιμετώπισε την Τουρκία και τους δικούς της συμμάχους. Και λέω θεωρητικά, γιατί όταν οι σύμμαχοι επέβαλαν την αναγνώριση των κατακτήσεων τους στην Κεμαλιστική Τουρκία όχι απλά σταμάτησαν την υποστήριξη προς εμάς αλλά παρείχαν και βοήθεια στους Τούρκους. Με τι χρήματα και όπλα αντιστάθηκε ο Κεμάλ κατά του ΕΣ;

The Italians also leave behind them plenty of materiel, and more is illicitly sold to Kemal by both the Italians and the French. Weapons are smuggled out of caches in Istanbul, where they are supposedly under guard.

Οι Ιταλοί αντί να μας παραδώσουν τα Δωδεκάνησα (όπως όριζε η Συνθήκη των Σεβρών) συνθηκολόγησαν με τους Τούρκους και τα κράτησαν. Οι Αγγλογάλλοι και αυτοί αδιαφόρησαν για την τύχη της Μικρασίας και του χριστιανικού πληθυσμού εφόσον τα συμφέροντα τους στο Ιράκ και την Συρία είχαν εγγυηθεί. Αυτά για τους συμμάχους μας, για να μην αναφερθούμε για τα "αδέλφια" μας τους Ρώσους.

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2010 στις 7:58:00 μ.μ. EEST  

@Nήμα

"Ο εχθρός δεν είναι αντίπαλος επειδή δεν τον συμπαθείς. Τι είναι αυτά που λες; Τέλος πάντων.Δεν συμπαθώ ούτε αντιπαθώ τους αντιπάλους μου. "

Λέω ότι την όποια παράδοση των Τούρκων στο στρατιωτικό τομέα, την αγνοείς όχι για λόγους γοήτρου. Κατανοητόν;"

"Αν διαβάσεις παραπάνω κάποια σχόλια μου φυσικά δέχομαι ότι έχουν στρατιωτική παράδοση αλλά δεν την υπερτιμώ ή υπερτονίζω. Η θέση της είναι εκεί που είναι -όπου και αν είναι- αλλά όχι

παραπάνω όπως θέλουν να υπερθεματίσουν μερικοί και να δημιουργούν ηττοπάθεια ."

Το συμπέρασμά από τα γραφόμενά σου είναι ότι τους απαξιώνεις στρατιωτικά. Αποφεύγεις χαρακτηριστικά να την αξιολογήσεις χρησιμοποιώντας ευφημισμούς και αοριστίες ( π.χ. Η θέση της είναι
εκεί που είναι -όπου και αν είναι-) αντί να πεις τα πράγματα με τ' όνομά τους.

"Κοιτάς την αλήθεια που θέλεις να κοιτάξεις όπως όλοι μας."

Το 22 και το 74 δεν συνέβησαν στην φαντασία μου συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιλογής για το αν λαμβάνονται υπ' όψη. Μάλλον δεν θες να τα κοιτάξεις κατάματα. Δικαίωμά σου.

" Δεν κάνεις τίποτε παραπάνω! Αν νομίζεις ότι κάνεις... τότε εσύ στρουθοκαμηλίζεις και χωρίς το κεφάλι μέσα στην άμμο!
Αυτό κάνεις.
Η Αλήθεια δεν είναι προ'ι'όν επίπλων οφείλεις να το μάθεις ΑΛΛΆ ζώντων ανθρώπων με σάρκα και οστά!"

Προφανώς.

Έχουν ή δεν έχουν στρατιωτική παράδοση οι Τούρκοι; Η απάντηση δίνεται από την ιστορία όσο δυσάρεστη και άν είναι.
Όσο για το ποιός στρουθοκαμηλίζει, είναι προφανές σε όποιον διαβάσει όλα τα σχόλια εδώ.

"Α καλό σημάδι ότι έχεις κάποια αίσθηση ιεραρχίας. Δεν θα είμαι σκληρός μαζί σου."

Ευχαριστώ πολυχρονεμένε μου Πατισάχ!
Ο Αλλάχ να κόβει παραδόσεις από τους εχθρούς σου και να σου χαρίζει κατώτερους ιεραρχικά για να μην είσαι σκληρός μαζί τους!

"Προτιμώ τον πολιτισμό της φιλοσοφίας και της μουσικής. Φυσικά
σέβομαι και τα πράσινα τα μπερέ όπου και υπηρέτησα."

Τώρα νιώθω καλύτερα για τις βάσεις ιεραρχίας και σωστής κρίσης που σου έδωσαν τα πράσινα μπερέ.

"Πάντως δεν τα γνωρίζεις καλά γιατί μαζί με τον Παλαιολόγο στην Πόλη πολέμησαν και καλόγεροι. Διάβασε τον Steve Ranciman και ίσως δεν θα ξανα-υπεραπλουστεύσεις για αυτό το θέμα."

Τον Runciman τον έχω διαβάσει, δυστυχώς όμως δεν έπιασες το υπονοούμενο.


"Αν έχουν οι Τούρκοι στρατιωτική Ιστορία άλλο τόσο και περισσότερο έχουν οι 'Ελληνες στο πέρασμα των αιώνων."

Τί σχέση έχει το ένα με το άλλο; Ποιός ανέφερε εδώ σε αυτή την σελίδα ότι οι Έλληνες δεν έχουμε στρατιωτική ιστορία; Ουδείς!
Από μόνος σου συγκρίνεις και βγάζεις συμπεράσματα που στηρίζονται στο γόητρο και όχι στην λογική.

Φυσικά και έχουν οι Τούρκοι στρατιωτική ιστορία. Τελεία και πάυλα. Μας αρέσει δε μας αρέσει έτσι είναι. Θα πει αυτό πως εμείς δεν έχουμε; Όχι φυσικά!
Αυτό ο τρόπος σκέψης, του ποιός δηλαδή την έχει πιό μεγάλη (την στρατιωτική ιστορία) ταιριάζει σε μαθητές δημοτικού. Εγώ αδυνατώ να την παρακολουθήσω.

συνεχίζεται...

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2010 στις 8:06:00 μ.μ. EEST  

συνέχεια...

@ Νήμα


"Βέβαια, το να υποτιμάς τον αντίπαλο είναι απο μόνο του ΛΑΘΟΣ ανεξάρτητα απο τον αντίπαλο ΑΛΛΑ ούτε και να τον υπερτιμάς."

Μα αυτο ακριβώς έκανες, τους υποτίμησες! Και φυσικά αυτό είναι κακό όχι γιατί πρέπει να κοπτόμεθα για το γόητρο των Τούρκων, αλλά γιατί έτσι οδηγούμαστε πάλι στα ίδια λάθη.


"Τι παραλήρημα είναι αυτό. Ηρέμησε δεν βρίστηκε η μητέρα σου! Εάν είσαι Κεμαλικός να μου το πείς να χρησιμοποιώ τις λέξεις που θέλεις απο δω και πέρα. Αλλά δεν θα σου κάνω την χάρη ούτως ή άλλως."

Αντί να χαρακτηρίζεις, καλό θα ήταν να είχες το θάρρος να απαντήσεις στα ίσια. Κεμαλικός δεν είμαι πάντως. Μαζί με Χίτλερ και Στάλιν μου προκαλούν αηδία.
Καμμιά απάντηση θα διαβάσουμε αντί για εξυπνάδες;

"Αν γνωρίζω ή όχι το περί αυτών που λες το δείχνει η παρουσία μου εδώ και τα σχόλια που έχω κάνει κατά καιρούς."

Δε με απασχολεί άν γνωρίζεις. Ούτε κι εσένα πρέπει να σε απασχολεί.

"Αν μιλάω με ευφημισμούς δες όλα τα σχολιά μου. "

Το "μας στρίμωξαν" εσύ δεν το έγραψες;

"και δεν μας παρατάς στην τελική με τους Τούρκους. Αρκετά το γλείψιμο."

Τον εχθρό μου δεν θα τον παρατήσω μέχρι να τον μάθω απ έξω κι ανακατωτά και να τον "στριμώξω" κι εγώ. Εσύ αφού δεν γουστάρεις τότε μην ασχολείσαι!

"Μετά το στρίγμωμα πες τους να έρθουν με την όπισθεν εδώ θα είμαστε να μας τα κλ****ν!."

Όντως επαληθεύονται οι γνώσεις σου, το ήθος σου, η αυτοσυγκράτηση σου και η πειθαρχία σου. Μη μου πεις, στα πράσινα μπερέ τα έμαθες!

"Ευχαριστώ μέγα διαφωτιστή! Πάλι καλά που βρέθηκες στον δρόμο μου
και μου έδειξες το φώς το αληθινό.

Σε ευγνωμονώ μεγά τρανέ
ανοησιουργέ!
Για κανένα παιδάκι σε κόβω."

Φςςςς, τσακμάκι είσαι! (Φεβζί Τσακμάκ, τό πιασες το υποννοούμενο έτσι;)

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2010 στις 8:09:00 μ.μ. EEST  

@ 30 Ιουνίου 2010 1:54:00 π.μ. GMT+0300 (Wagelis;)

Δεν θέλω να μπλεχτώ σε αντιπαράθεση με κάποιον
όπου δεν έχει όνομα(έστω και ψευδώνυμο)όπως εγώ και κάποι άλλοι. "

Μην μπλέκεσαι τότε, τί μας το δηλώνεις;
Ευτυχώς στο διαδίκτυο υπάρχουν χώροι που μπορούμε να εκφραστούμε ελέυθερα και να συζητήσουμε. Και το Εν κρυπτώ είναι ένας από αυτούς. Το ψευδώνυμο, ή και το κανονικό σου

ονοματεπώνυμο δεν εξαγνίζει τις σκέψεις σου ούτε σου δίνει έξτρα επιχειρήματα. Αν δεν σ' αρέσει, τί να κάνουμε; Δε σε υποχρεώνει κανείς να συμμετέχεις.

"Mάλλον δεν έχεις καταλάβει τι γραφεις.Αλλιώς δεν θα πόσταρες τέτοιες μπούρδες."

Πάντως έχεις φοβερά επιχειρήματα! Και τρόπους φυσικά! Εύγε!

"Σε πήρξε η λέξη πάτησαν ?και όχι ότι έχασαν 200.000 άνθρωποι τις έσειες τους?"

Με πέιραξε γιατί την επόμενη φορά θα κάνουμε τα ίδια λάθη άν δεν παραδεχτούμε εκείνα που κάναμε στο παρελθόν. Η συλλογική Εθνική συνείδηση συμπυκνώνεται στα πιστοποιητικά του ΥΕΘΑ που

πήραν οι βετεράνοι της Κύπρου και τους ανέφεραν ώς βετεράνους της Αλβανίας! Ακολουθείς την ίδια λογική: κρύβουμε τις ακαθαρσίες κάτω από το χαλάκι γιατί κατα βάθος γνωρίζουμε ότι και

χάσαμε και φταίμε για το ότι χάσαμε!

Άν γράφωντας ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν, πολέμησαν, σκότωσαν, έκαψαν βίασαν και δολοφόνησαν,σου έδωσα την εντύπωση ότι δεν με "πείραξε", τότε άς στο πω πιο αναλυτικά:
Η λέξη πάτησαν είναι ευφημισμός. Σχήμα λόγου. Χρησιμοποιείται όπως λέει και ο Τριανταφυλλίδης " αντικαθιστώντας μια δυσοίωνη, απαγορευμένη ή γενικά πολύ αρνητικά φορτισμένη λέξη ή

φράση, με μια άλλη που έχει εντελώς αντίθετη σημασία, π.χ. «Ειρηνικός Ωκεανός» αντί «τρικυμιώδης», «γλυκάδι» αντί «ξίδι», «Ευμενίδες» αντί «Ερινύες» κτλ. "

Γιατί δε λες τα πράγματα με τ' όνομά τους;

"Σε πείραξε το δεν εμπλακήκαμε,και όχι το ότι ακόμα ο Φάκελος Κύπρος δεν έχει ανοίξει για να αποδοθούν έστω και για τον τύπο ευθύνες?"

Το πας στο πολιτικό ενώ η συζήτηση είναι καθαρά για την στρατιωτική πλευρά. Πετάς τη μπάλλα στην εξέδρα.
Με πείραξε ότι η στρατιωτική ηγεσία της εποχής δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα να χαθεί η μισή Κύπρος.

"Μήπως μάθαμε τίποτα για το Ελικόπτερο του Ναυτικού στα ΙΜΙΑ.Μήπως μάθαμε τι ακριβώς έγινε με τον Ηλιακή?"

Άν έχεις αποκλειστικές πληροφορίες, διαφώτισέ μας! Περιμένω με αγωνία!


συνεχίζεται...

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2010 στις 8:10:00 μ.μ. EEST  

συνέχεια...

"Όσο για το βύσμα που είχες μπράβο,συνεχίζεις την παράδοση.Και για την Καλλιόπη ναι είχα την τιμή."

Το βύσμα μου προφανώς ήταν συνάδελφός σου. Τα παράπονά σου εκεί.

"Υπηρέτησα από το 1976 μέχρι το 2005 στην Πολεμική Αεροπορία.Και Τούρκους αντιμετώπισα αλλα κύριος κάτι Ελληναράδες σαν μερικούς που νόμιζαν ότι η Πατρίδα τους ανήκει.Αυτοί ήταν και

είναι πιο επικίνδυνοι από τους Τούρκους.Δεν θα μου πεις λοιπόν τι εστί Πατρίδα."

Δεν σου είπα τι εστί Πατρίδα. Σου είπα τι εστί να προσβάλεις συνάδελφό σου βετεράνο αρνούμενος να παραδεχτείς ότι πολέμησε. Δεν ενεπλάκη η 354; Ο Χατζηαντωνίου ο Συμεωνίδης ο

Παναγόπουλος ο Δάβαρης και ο Άνθιμος τί έκαναν ακριβώς; Δεν πολέμησαν; Γιατί αρνείσαι να το παραδεχτείς; Άν δεν καταλαβαίνεις ότι έτσι προσβάλεις τη μνήμη τους, δε μπορώ να κάνω κάτι γι

αυτό.

"Αν παρόλ/αυτά δεν σε πειθώ μπορώ να σου δώσω κάποια τηλεφωνα συναδέλφων μου να σου πουν και αυτοί την άποψη τους.Το μονο κακό είναι ότι όταν είσαι εν ενέργεια δεν λες πολλά για

ευνόητους λόγους."

Δεν χρειάζεται, μετέφερέ την εσύ. Σου έχω εμπιστοσύνη.

"Μην δώσει ο Θεός φιλε μου και βρεθείς σε καταστάσεις που βρέθηκα εγώ.Θα αλλάξεις σίγουρα τον τρόπο σκέψης. O εξάδελφος μου ήταν στο NIKI 4.Ένας επέζησε μονο από εκείνη την καταστροφή

και αυτός δεν ήταν ο εξάδελφος μου."

Ο εξάδελφός σου δεν πολέμησε κατά τη γνώμη σου; Δεν "ενεπλάκη"; Γιατί αυτό μας λές τόση ώρα. Είναι όντως εντυπωσιακό.

"Λες να θέλω να προσβάλω Νεκρούς?"

Δε μπορώ να διαβάζω προθέσεις. Τα γραφόμενά σου διαβάζω και κρίνω. Κατά τη γνώμη μου ναι, τους προσβάλεις αρνούμενος να παραδεχτείς ότι "εμπλάκήκαμε".

"Ο φίλος μου ο Armatistis ανησυχεί.Καλά είναι να ανησυχείς και εσύ.Δεν είναι κακό.Κακό είναι να υποτιμάς την αποτρεπτική ισχύ τις χώρας μας,και να υπερεκτιμάμε τον αντίπαλο.(Αυτό είναι

προσβολή,προς όλους αυτούς που δίνουν και τι ίδια τους την Ζωή,για να συζητάμε όλοι εμείς σήμερα άνετα).Δυστυχώς αυτό δεν είναι σημερινό φαινόμενο.Υπήρχε και στο παρελθόν.Κάποι

(άσχετοι)νόμιζαν ότι τα ήξεραν όλα και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις παραπληροφορώντας τους ανίδεους.Τι χειρότερο."

Η κότα έκανε το αυγό, ή το αυγό την κοτα; Προτιμώ να ανησυχώ υπερβολικά και να υποτιμώ την χώρα μου παρά τον αντίπαλο, από το να ξαναζήσω δεύτερο 74!

wagelis 2 Ιουλίου 2010 στις 3:11:00 π.μ. EEST  

Προς
01 Ιουλίου 2010 8:10:00 μ.μ.

ονοματεπώνυμο δεν εξαγνίζει τις σκέψεις σου ούτε σου δίνει έξτρα επιχειρήματα. Αν δεν σ' αρέσει, τί να κάνουμε; Δε σε υποχρεώνει κανείς να συμμετέχεις.

-----------------------------------
Σίγουρα δεν εξαγνίζει τι σκέψη,αλλα προτιμώ ο συνομιλητής μου να έχει ένα όνομα.Θα μπορούν και οι υπόλοιποι να έχουν καλύτερη εικόνα.Εν πάση περιπτώσει εάν δεν το επιθυμείς σεβαστό.
-----------------------------------

Πάντως έχεις φοβερά επιχειρήματα! Και τρόπους φυσικά! Εύγε!
-----------------------------------Αν σε έθιξα ζητω συγγνώμη. Bελπεις όμως στην Ελλάδα του Σήμερα αυτός ο τρόπος έχει επικρατήσει.Η μήπως διαφωνείς.

-----------------------------------

Με πέιραξε γιατί την επόμενη φορά θα κάνουμε τα ίδια λάθη άν δεν παραδεχτούμε εκείνα που κάναμε στο παρελθόν. Η συλλογική Εθνική συνείδηση συμπυκνώνεται στα πιστοποιητικά του ΥΕΘΑ που

πήραν οι βετεράνοι της Κύπρου και τους ανέφεραν ώς βετεράνους της Αλβανίας! Ακολουθείς την ίδια λογική: κρύβουμε τις ακαθαρσίες κάτω από το χαλάκι γιατί κατα βάθος γνωρίζουμε ότι και

χάσαμε και φταίμε για το ότι χάσαμε!
-----------------------------------
Πως γίνεται να συνφονουμε διαφωνώντας. Ίσoς είναι από τις ιδιαιτερότητες τις φίλης μας. Από την μεταπολίτευση έως σήμερα είχαμε αν δεν κάνω λάθος 13 η 14 κυβερνήσεις.Πόσοι από εμάς απαίτησαν να μάθουν την αλήθεια.Βάζω και τον εαυτό μου γιατί εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση.Και μην νομίζεις λόγο υπηρεσίας είχα πρόσβαση σε τέτοια αρχεία.Μόνον από κάποιες μαρτυρίες παλαιών Συναδέλφων άκουγες κάποιες ιστορίες και αυτές κατά ποσο αντιστοιχούσαν στην αλήθεια δεν το γνωρίζω. Τώρα όσο για τους φόβους σου μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη....μα έχουν επαναληφθεί κατά εξακολούθηση. Το 76 θέλεις το 87 το 96 και που είσαι ακόμα.
Εκτος αν αυτά δεν σου είναι τόσο σοβαρά.
Σίγουρα το 74 ήταν το χειρότερο αλλα τι διορθώσαμε από τότε,εγώ λέω τίποτα.Εννοώ νοοτροπία πολιτικών αλλα και λαου.

Τώρα για το αν εμπλακήκαμε η όχι,επίσημα η χωρα μας δεν ενεπλάκη.Σίγουρα η αποστολή NIKI,η εμπλοκή του Αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ,η εμπλοκή των 2 F-5 στο Αιγαίο και γενικά όσοι έλαβαν μέρος τότε δεν αγνοείται και κύριος από εμενα. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ ότι οι Τούρκοι μας νικησαν. Γιατι οι Ένοπολες Δυνάμεις μας δεν πήραν μέρος βάσει σχεδίου.Αν εφαρμόζετο το σχέδιο K τα πράγματα θα είχαν άλλη τροπή.Τώρα γιατί δεν έγιναν όλα αυτά,τα γνωρίζουν οι κρατούντες την εξουσία τις χώρας μας την εποχή εκείνη.
-----------------------------------

Η κότα έκανε το αυγό, ή το αυγό την κοτα; Προτιμώ να ανησυχώ υπερβολικά και να υποτιμώ την χώρα μου παρά τον αντίπαλο, από το να ξαναζήσω δεύτερο 74!
-----------------------------------
Το μεγαλύτερο λάθος είναι όταν υποτιμάς την Πατρίδα σου.
Το να ανησυχείς το καταλαβαίνω,διορθώνεις τις ατέλειες σου όχι όμως να υποτιμάς.Αυτό σημαίνει έλλειψη ψυχραιμίας και αυτός που χάνει την ψυχραιμία του κάνει τραγικά λάθη. Αν στην οικογένεια σου κάποιος πήρε λάθος δρόμο τον επαναφέρεις στον σωστό δρόμο δεν τον υποτιμάς.

Δεν γνωρίζω την ηλικία σου αλλα αν είσαι νέος χαίρομαι που ασχολείσαι με ένα τέτοιο σοβαρό θέμα.Σε διαβεβαιώ όμως ότι δεν είναι όλα μαύρα.Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε μια αναμέτρηση θα τα βρούν σκούρα. Άσε που σε περίπτωση που δεν πετύχουν τον σκοπό τους διαλύονται σαν χωρα κάτι που δεν θα συμβεί σε μας. Ο μύθος του αήττητου Τουρκικου Στρατού είναι για τους αφελείς και τα τουρκάκια.

Και επειδή μένω τα τελευταία χρονια εξωτερικό, και οι εδώ συνπατριώτες μας το ίδιο πιστεύουν. Καλά για τους Τούρκους του εξωτερικού δεν συζητάω. Αλλα αυτοί ρε παιδάκι μου είναι τόσο άσχετοι που νομίζουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου.Άσε τους να το πιστεύουν.Το όνειρο καμια φορα γίνεται εφιάλτης.

wagelis 2 Ιουλίου 2010 στις 12:52:00 μ.μ. EEST  

Και για να τελειώνουμε
όλες οι αναλύσεις του κυριου Κονδύλι καλές είναι, αλλα δεν παύει να πραμένουν θεωρία. Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να γίνει και ανάποδα. Χωρίς όμως σοβαρό λόγο μια τέτοια επιχείρηση το μονο που θα καταφέρει να κάνει η Τουρκια είναι να γίνει μικρά κρατίδια. Μην συγκρίνετε τους Ισραηλινούς με τους Τούρκους. Με την λογική του κυριου Κονδύλι,εμείς θα μπορούσαμε να ισοπεδώσουμε τα Σκοπια και την Αλβανία. Λίγο σοβαρότης δεν βλάπτει. Αλλα αν όντως υπήρχε τέτοια περίπτωση,το κατά ποσο αυτό θα είχε επιτυχία με Τουρκικη υπεροχη,δύσκολο να απαντηθεί.Στα υποθετικά σενάρια δεν σημαίνει ότι καταλήγουν έτσι.Εκτος αν πιστεύετε ότι η Πολεμική Αεροπορία θα μείνει απλός θεατής.
Άλλοι περνούν αποφάσεις ποτε που και με ποιον τρόπο θα γίνουν τέτοια σενάρια.Και όχι η Τουρκια. Γιατί νομίζετε δεν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα.
Φοβόμαστε το Casus Belli τις Τουρκίας ?

Θαλασσινός 2 Ιουλίου 2010 στις 3:06:00 μ.μ. EEST  

;Έχω μείνει έκθαμβος από την αστείρευτη αρετή της Δημοκρατίας και του Έλληνα. Μόλις πρίν από λίγω είδα τα σχόλια γενικά. Θαυμάζω το μεγαλείο της Ελληνικής Σοφίας. Και οι ύβρης ακόμη, δηλώνουν το ανυπότακτο και το ατίθασο στοιχείο του χαρακτήρα του Έλληνα, που αν εφαρμοστούν σωστά έχουν να προσδώσουν μόνο ωφέλεια. Μόνο θα προτιμούσα να μην βριζόμαστε μεταξύ μας, αλλά να προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σκέψη μας και να εμβαθύνουμε στα σημεία των καιρών και να γράφουμε σκέψεις, προτάσεις, που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη του Ελληνικού Έθνους. Οπωσδήποτε είμαστε σε παρακμή, αλλά η κατάσταση θέλω να πιστεύω και να ελπίζω, ότι είναι αναστρέψιμη και θα πρέπει όλοι μας να βάλουμε τον κατάλληλο λίθο. Αγαπητέ armatisti θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου από το πρώτο σου σχόλιο που αναφέρεις ότι δεν υπάρχει το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής και το υψηλό φρόνημα των Ελλήνων πολεμιστών. Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό που τα γράφεις, αλλά έτσι αδικείς εκείνους που όντως έχουνε θαυμάσια και γενναία Ελληνική ψυχή. Υπάρχει αγαπητέ μου και παραυπάρχει και στο υπογράφω ως πρώην Αξιωματικός (Ανθυποπλοίαρχος Π.Ν.) που εκείνη την αποφράδα νύχτα των Ιμίων ήτανε παρών στο πολεμικό κάλεσμα της Πατρίδος μας και διαπίστωσα αυτο που σου καταθέτω. Νά σαι σίγουρος για αυτό. Βέβαια μπορεί να μήν είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους άλλους τους αδιάφορους όταν έρθει η ώρα για το πολεμικό σάλπισμα. Διότι και η μικρή φλόγα αλλά και η σπίθα εάν είναι θέλημα και βοήθεια Θεού γίνονται έκρηξη αλλά και πυρκαγιά και παρανάλωμα.
Χαιρετισμούς σε όλους τους γράφοντες. Θα πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι και μέσα από τις διαφωνίες μας.

Με αγάπη και πόνο για το Έθνος των Ελλήνων.

Μαρίνος Ριτσούδης
Πρώην Υποπλοίαρχος Π.Ν. απόφοιτος ΣΝΔ τάξεως 1990

enkripto 2 Ιουλίου 2010 στις 3:14:00 μ.μ. EEST  

Αντιχαιρετούμε Υποπλοίαρχε, ευχαριστούμε για την παρέμβαση

Armatistis 2 Ιουλίου 2010 στις 4:09:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ φίλε υποπλοίαρχε

Αν μου επιτρέπεις, η ακόλουθη εντός εισαγωγικών πρότασή σου αποδεικνύει ότι δεν με διάβασες καλά. Γράφεις:

«Αγαπητέ armatisti θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου από το πρώτο σου σχόλιο που αναφέρεις ότι δεν υπάρχει το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής και το υψηλό φρόνημα των Ελλήνων πολεμιστών.»

Για την ακρίβεια γράφω το ακόλουθο:

«Όντως υπάρχουν κάποιοι αφελείς Έλληνες που πιστεύουν και διακηρύσσουν ότι το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής, το ανυπέρβλητο θάρρος των Ελλήνων πολεμιστών, το υψηλό φρόνημα και όλες οι υπόλοιπες αρετές μας, είναι αρκετά για να κατατροπώσουν τους μπουνταλάδες Τούρκους»

Πουθενά δεν γράφω ότι δεν «ΥΠΑΡΧΕΙ» το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής …..κλπ

Αντίθετα φίλε μου, πάντα όταν διαβάζω την ιστορία και μελετώ ότι μπορώ από τους αγώνες του έθνους, γονατίζω νοερά στο μεγαλείο και τις θυσίες των παιδιών της Ελλάδας. Πριν λίγο διάβαζα για τη μάχη της Σαπάντζας και το Ελληνικό αίμα που χύθηκε στον επονομαζόμενο και «ματωμένο λόφο» και στη συνέχεια για την όπως αναγράφεται «αιματηρή μάχη του Καρακουγιού», για τη κατάληψη ενός λόφου που επανειλημμένα καταλήφθηκε χάθηκε και ανακαταλήφθηκε, μέχρι στο τέλος να παραμείνει στα χέρια των ηρωικών ευζώνων του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. Ο λόφος ονομάστηκε «λόφος Καραχρήστου», από το όνομα του διοικητή του Συντάγματος Συνταγματάρχη Βλάση Καραχρήστου, που έπεσε μαχόμενος και εκεί βρίσκονται ακόμη τα οστά του.

Οι παραπάνω δύο μάχες, όπως και πολλές άλλες, διεξήχθησαν στα νοτιοδυτικά κράσπεδα της Άγκυρας, με τελικό αποτέλεσμα, μόνο τη καταστροφή 150 χλμ σιδηροδ…… κλπ.

Ο αγώνας εκείνων των παιδιών ήταν ηρωικός και μεγαλειώδης, τιμά την ιστορία του έθνους, τιμά τις σημαίες των ηρωικών συνταγμάτων, αλλά δυστυχώς ήταν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

flanker7 2 Ιουλίου 2010 στις 6:07:00 μ.μ. EEST  

Σε συμφωνία, πιστεύω, με αυτά που έγραψε ο κύριος Υποπλοίαρχος και ο Αρματιστής, θέλω να πώ ότι στιγμές παρακμής υπήρξαν καθ 'όλη την διάρκεια της Ελληνικής Ιστορίας. Δηλαδή, και η αρχαία και Ελληνιστική Ελλάδα, και το Βυζάντιο,και η περίοδος της παλλιγενεσίας δεν ήταν εποχές αγγελικά πλασμένες όπου σύσσωμο το ελληνικό έθνος υψώθηκε σε θεόρατα ύψη αρετής και φιλοπατρίας. Όπως και σήμερα έτσι και τότε, πιστεύω, υπήρχαν και οι μεν και οι δε. Και αγνοί πατριώτες με καθαρή ελληνική ψυχή και δοσίλογοι και προδότες. Πάντα χρειαζόταν η δράση μερικών τίμιων Ελλήνων για να ξυπνήσουν την μεγάλη πλειοψηφία των "κοιμόμενων" πατριωτών που, όπως και σήμερα, απορροφημένοι από την καθημερινότητα τους δεν ασχολούνται με τα εθνικά θέματα, διότι απλά δεν έχουν τον χρόνο, την ευχέρια ή την παρακίνηση να το κάνουν. Όμως, όλο το σκοτάδι του κόσμου δεν μπορεί να κρύψει την φλόγα ενός μικρού κεριού, και μοιραία, κάποια στιγμή, εκείνη η φλόγα θα φουντώσει και θα γίνει πυρκαϊά

Ανώνυμος 2 Ιουλίου 2010 στις 7:02:00 μ.μ. EEST  

Υποναυαρχέ μου σε χαιρετώ!

http://ellinikosanemos.blogspot.com/2008/03/z-1996.html

Θαλασσινός 2 Ιουλίου 2010 στις 7:54:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ armatisti εχεις δικιο, το ανακαλώ. Όντως δεν διαβασα σωστά και δεν ερμήνευσα σωστα. Να με συγχωρείς και εσύ αλλά και οι υπόλοιποι αναγνώστες.

Τα υπόλοιπα ως έχουν.

Αγαπητέ ανὠνυμε δεν γνωρίζω ποιός είσαι και δεν είμαι υποναύαρχος. Πρώην Υποπλοίαρχος και δεν ξἐρω εάν είναι ειρωνικό το σχόλιό σου.

Μαρίνος Ριτσούδης
marrinos@gmail.com

Νήμα 4 Ιουλίου 2010 στις 2:22:00 μ.μ. EEST  

@Ανώνυμος

"Καμμιά απάντηση θα διαβάσουμε αντί για εξυπνάδες;"

Ακρίβώς αυτό λέω κι εγώ. Εσύ θεωρείς τις δικές μου απαντήσεις εξυπνάδες κι εγώ επίσης το ίδιο.
Που σημαίνει διάλογος δεν γίνεται.
Εν κατακλείδι πήγαινε να την πέσεις σε κάνεναν άλλο αφού την κρατάς (την αλήθεια) στο χέρι.

>Φςςςς, τσακμάκι είσαι! (Φεβζί >Τσακμάκ, τό πιασες το >υποννοούμενο έτσι;)

Γκομενίστικα υποννοούμενα στους φίλους σου.

Νήμα

Ανώνυμος 7 Ιουλίου 2010 στις 5:35:00 μ.μ. EEST  

@ Wagelis
Αν σε έθιξα ζητω συγγνώμη. Bελπεις όμως στην Ελλάδα του Σήμερα αυτός ο τρόπος έχει επικρατήσει.Η μήπως διαφωνείς.

Δεν τίθεται θέμα.

Πως γίνεται να συνφονουμε διαφωνώντας. Ίσoς είναι από τις ιδιαιτερότητες τις φίλης μας. Από την μεταπολίτευση έως σήμερα είχαμε αν δεν κάνω λάθος 13 η 14 κυβερνήσεις.Πόσοι από εμάς
απαίτησαν να μάθουν την αλήθεια.Βάζω και τον εαυτό μου γιατί εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση.Και μην νομίζεις λόγο υπηρεσίας είχα πρόσβαση σε τέτοια αρχεία.Μόνον από κάποιες μαρτυρίες παλαιών

Συναδέλφων άκουγες κάποιες ιστορίες και αυτές κατά ποσο αντιστοιχούσαν στην αλήθεια δεν το γνωρίζω. Τώρα όσο για τους φόβους σου μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη....μα έχουν επαναληφθεί
κατά εξακολούθηση. Το 76 θέλεις το 87 το 96 και που είσαι ακόμα.
Εκτος αν αυτά δεν σου είναι τόσο σοβαρά.
Σίγουρα το 74 ήταν το χειρότερο αλλα τι διορθώσαμε από τότε,εγώ λέω τίποτα.Εννοώ νοοτροπία πολιτικών αλλα και λαου.


Το 76 και το 87 είχαμε λάβει διάταξη μάχης πολύ νωρίτερα από τους Τούρκους και είχαμε καταστησει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα χρησιμοποιούσαμε στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση που η Τουρκία έβγαζε ωκεανογραφικό για έρευνες στο Αιγαίο. Στον πολιτικό τομέα μετά τις δύο αυτές κρίσεις είχαμε το μεν Πρωτόκολλο της Βέρνης το 76 και το Νταβός-mea cupla το 88.

Το 96 παρά τα λάθη πάλι οι μονάδες "ήταν έξω", η 7 και η 1 πετούσαν ολη νύχτα μέσα σε καιρό, στα Λιμνιά είχαμε περισσότερες μονάδες και παρ 'ολ αυτά υποχωρήσαμε ακριβώς επειδή είχαμε καταστήσει σαφές σε όλους ότι δεν θα χρησιμοποιούσαμε στρατιωτικά μέσα. Αυτή ήταν και η διαφορά.



Τώρα για το αν εμπλακήκαμε η όχι,επίσημα η χωρα μας δεν ενεπλάκη.Σίγουρα η αποστολή NIKI,η εμπλοκή του Αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ,η εμπλοκή των 2 F-5 στο Αιγαίο και γενικά όσοι έλαβαν μέρος τότε δεν αγνοείται και κύριος από εμενα.

Τυπικά και με το νόμο 2641 του 98 η περίοδος χαρακτηρίζεται ως πολεμική για όσους συμετείχαν.

Δεν μπορώ όμως να δεχτώ ότι οι Τούρκοι μας νικησαν. Γιατι οι Ένοπολες Δυνάμεις μας δεν πήραν μέρος βάσει σχεδίου.Αν εφαρμόζετο το σχέδιο K τα πράγματα θα είχαν άλλη τροπή.Τώρα γιατί δεν έγιναν όλα αυτά,τα γνωρίζουν οι κρατούντες την εξουσία τις χώρας μας την εποχή εκείνη.

Δυστυχώς το ότι δεν πήραμε μέρος βάσει σχεδίου είναι δικό μας λάθος και δεν αναιρεί την πραγματικότητα. Άς προσέχαμε. Οι Τούρκοι πέτυχαν ΟΛΟΥΣ τους ΑΝΣΚ και ακόμα παραπάνω, συνεπώς μας νίκησαν.

Την επόμενη φορά καλό θα είναι να μην κάνουμε πάλι τα ίδια λάθη!

σνεχίζεται...

Ανώνυμος 7 Ιουλίου 2010 στις 5:44:00 μ.μ. EEST  

...συνέχεια

Το μεγαλύτερο λάθος είναι όταν υποτιμάς την Πατρίδα σου.

Δεν υποτιμώ την Πατρίδα μου με το να παραδέχομαι τα λάθη του παρελθόντος. ϊσως έπρεπε να χρησιμοποιήσω εισαγωγικά στο "υποτιμώ" μιας και το ενοούσα σύμφωνα με τη δική σου λογική.

Το να ανησυχείς το καταλαβαίνω,διορθώνεις τις ατέλειες σου όχι όμως να υποτιμάς.Αυτό σημαίνει έλλειψη ψυχραιμίας και αυτός που χάνει την ψυχραιμία του κάνει τραγικά λάθη. Αν στην

οικογένεια σου κάποιος πήρε λάθος δρόμο τον επαναφέρεις στον σωστό δρόμο δεν τον υποτιμάς.


Έχεις την εντύπωση ότι διορθώνουμε ατέλειες;

Δεν γνωρίζω την ηλικία σου αλλα αν είσαι νέος χαίρομαι που ασχολείσαι με ένα τέτοιο σοβαρό θέμα.Σε διαβεβαιώ όμως ότι δεν είναι όλα μαύρα.Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε μια

αναμέτρηση θα τα βρούν σκούρα. Άσε που σε περίπτωση που δεν πετύχουν τον σκοπό τους διαλύονται σαν χωρα κάτι που δεν θα συμβεί σε μας. Ο μύθος του αήττητου Τουρκικου Στρατού είναι για

τους αφελείς και τα τουρκάκια.


Πολλά στερεότυπα μαζεμένα διαβάζω και ανησυχώ. Ίσως και να μην τα βρουν σκούρα. 40 χρόνια τώρα "διαλύονται". Αήτηττοι δεν είναι, όπως δεν είμαστε κι εμείς.

Και επειδή μένω τα τελευταία χρονια εξωτερικό, και οι εδώ συνπατριώτες μας το ίδιο πιστεύουν. Καλά για τους Τούρκους του εξωτερικού δεν συζητάω. Αλλα αυτοί ρε παιδάκι μου είναι τόσο

άσχετοι που νομίζουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου.Άσε τους να το πιστεύουν.Το όνειρο καμια φορα γίνεται εφιάλτης.


Σαφώς και έχουν αλαζονική συμπεριφορά, το κουμπί είναι εμείς να είμαστε σοβαροί και ταπεινοί γιατί άν τους συναγωνιζόμαστε στην αλαζονεία τότε βράσε όρυζα.


Και για να τελειώνουμε
όλες οι αναλύσεις του κυριου Κονδύλι καλές είναι, αλλα δεν παύει να πραμένουν θεωρία. Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να γίνει και ανάποδα. Χωρίς όμως σοβαρό λόγο μια τέτοια επιχείρηση το μονο

που θα καταφέρει να κάνει η Τουρκια είναι να γίνει μικρά κρατίδια. Μην συγκρίνετε τους Ισραηλινούς με τους Τούρκους. Με την λογική του κυριου Κονδύλι,εμείς θα μπορούσαμε να ισοπεδώσουμε τα

Σκοπια και την Αλβανία. Λίγο σοβαρότης δεν βλάπτει. Αλλα αν όντως υπήρχε τέτοια περίπτωση,το κατά ποσο αυτό θα είχε επιτυχία με Τουρκικη υπεροχη,δύσκολο να απαντηθεί.Στα υποθετικά

σενάρια δεν σημαίνει ότι καταλήγουν έτσι.Εκτος αν πιστεύετε ότι η Πολεμική Αεροπορία θα μείνει απλός θεατής.


O Kονδύλης είναι σοβαρός και αυτό που λέει είναι άν δεχτούμε εμείς το πρώτο πλήγμα θα είναι πολύ δυσκολότερο ν' αντιδράσουμε απ ότι άν το καταφέρουμε εμείς.

Ανώνυμος 7 Ιουλίου 2010 στις 5:55:00 μ.μ. EEST  

@ Νημα

Ακρίβώς αυτό λέω κι εγώ. Εσύ θεωρείς τις δικές μου απαντήσεις εξυπνάδες κι εγώ επίσης το ίδιο.
Που σημαίνει διάλογος δεν γίνεται.
Εν κατακλείδι πήγαινε να την πέσεις σε κάνεναν άλλο αφού την κρατάς (την αλήθεια) στο χέρι.


To λες αλλά δεν το κάνεις.
Πάμε πάλι μηπως και απαντήσεις αυτή την φορά:

Οι Τούρκοι δεν έχουν πολεμήσει ποτέ; Δεν έχουν νικήσει ποτε; Όλο με ευφημισμούς μιλάμε όταν δε μας συμφέρει η αλήθεια: "μας στρίμωξαν", "πάτησαν πόδι" κλπ. Άκου "μας στρίμωξαν"!!!

Έχεις κάτι ν΄απαντήσεις εκτός από χαρακτηρισμούς;

Γκομενίστικα υποννοούμενα στους φίλους σου.

Δεν ήταν γκομενίστικο, γνώσεων ήταν. Αλλά θα μου πεις όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.

Νήμα 7 Ιουλίου 2010 στις 7:43:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο

"To λες αλλά δεν το κάνεις."

Είναι γιατί θέλω να σου κάνω παρέα. 'Εχεις πλάκα.

"Πάμε πάλι μηπως και απαντήσεις αυτή την φορά:"

'Εχω ήδη δώσει απάντηση αλλά μιας και ψάχνεσαι πάρτην ξανά. Δες παρακάτω.

"Οι Τούρκοι δεν έχουν πολεμήσει ποτέ; Δεν έχουν νικήσει ποτε; "

Εννοείται. Τι ανόητη ερώτηση είναι αυτή. Την έχεις την απάντηση και κερδίζεις.... ένα μίξερ. Στην έδωσα και παραπάνω την απάντηση επι του συγκεκριμένου -και την προσπέρασες- μιας και θέλεις παρέα απ'ότι φαίνεται.

μέρος 1ο

Νήμα 7 Ιουλίου 2010 στις 7:45:00 μ.μ. EEST  

@Ανώνυμο

"Όλο με ευφημισμούς μιλάμε όταν δε μας συμφέρει η αλήθεια: "μας στρίμωξαν", "πάτησαν πόδι" κλπ. Άκου "μας στρίμωξαν"!!!"

Ερμηνεύεις κατά το δοκούν όπως όλοι που τα γκομενίστικα υποννοούμενα που κάνουν τα περνούν για γνώσεις.

Για να τελειώνουμε : οι εκφράσεις αυτές πήγαινουν σε αυτά που γίνονται καθημερινά στο Αγαίο -και όχι μόνο- και "εμείς"(;) τα δεχόμαστε. Επίσης εκτός και αν έχεις γλωσσικό πρόβλημα θα έπρεπε να ξέρεις ότι η γλώσσα δεν κυριολεκτεί πάντα.

Κόλλησες στο "στρίγμωμα" και μάλλον υπήρξε στρίμωγμα αφού
είπα και κάμποσα άλλα που άφησες αναπάντητα.
Αν και δεν χρειάζονται απάντηση αφού είναι αυταπόδεικτα.

1. Το ότι ηττηθήκαμε στην Μικρά Ασία απο στρατιωτικο-πολιτικά χοντρά λάθη δικά μας δικαιολογεί "'Ελληνες" να καταθέτουν στεφάνι στον Κεμάλ;

2.Για τον ιμπεριαλισμό της Τουρκίας που πιεστικά συνεχίζεται θα μιλήσει κανείς; Tο ότι μας ταλαιπωρεί καθημερινά και μας πρήζει τα ****** θα μιλήσει κανείς;

Πήρες την απάντησή σου μην με ξαναενοχλήσεις (κύριε ανακριτά).

Νήμα


ΥΣ: Τους αδικαιολόγητους χαρακτηρισμούς τους αφήνω σε εσένα.
Για μένα κρατώ τους δικαιολογημένους.



FIN

Ανώνυμος 7 Ιουλίου 2010 στις 9:48:00 μ.μ. EEST  

@ Νημα

Είναι γιατί θέλω να σου κάνω παρέα. 'Εχεις πλάκα.

Χαίρομαι που διασκεδάζεις!

'Εχω ήδη δώσει απάντηση αλλά μιας και ψάχνεσαι πάρτην ξανά. Δες παρακάτω.

Πού ακριβώς άν επιτρέπεται γιατί μόνο χαρακτηρισμούς απάντησες (Κεμαλ παραληρήματα κλπ).

Εννοείται. Τι ανόητη ερώτηση είναι αυτή.

Tόσο ανόητη που δεν την απάντησες με την πρώτη.

Την έχεις την απάντηση και κερδίζεις.... ένα μίξερ. Στην έδωσα και παραπάνω την απάντηση επι του συγκεκριμένου -και την προσπέρασες- μιας και θέλεις παρέα απ'ότι φαίνεται.

Λάθος, η απάντησή σου είναι εκτός χρόνου. Άρα εσύ δεν κερδίζεις τίποτα.

Ερμηνεύεις κατά το δοκούν όπως όλοι που τα γκομενίστικα υποννοούμενα που κάνουν τα περνούν για γνώσεις.

Mε το μπαρδόν αλλά τα γκομενίστικα (sic)υπονοούμενα τα ξεκίνησες εσύ. Το "μας στρίμωξαν" φαίνεται να είναι αγαπημένη σου φράση. Συνεπώς μάλλον τα έχεις λίγο μπερδεμένα τα πράγματα.

Για να τελειώνουμε : οι εκφράσεις αυτές πήγαινουν σε αυτά που γίνονται καθημερινά στο Αγαίο -και όχι μόνο- και "εμείς"(;) τα δεχόμαστε.

Aφού τα δέχεσαι τότε τί σ' ενοχλει; Αποφάσισε για να ξέρουμε κι εμείς.

Εγώ και οι περισσότεροι πάντως δεν "τα δεχόμαστε".

Επίσης εκτός και αν έχεις γλωσσικό πρόβλημα θα έπρεπε να ξέρεις ότι η γλώσσα δεν κυριολεκτεί πάντα.

Για ανέλυσέ μας την μεταφορική έκφραση "μας στρίμωξαν" ώ μεγάλε στριμωξιολόγε!

Κόλλησες στο "στρίγμωμα" και μάλλον υπήρξε στρίμωγμα αφού
είπα και κάμποσα άλλα που άφησες αναπάντητα
1. Το ότι ηττηθήκαμε στην Μικρά Ασία απο στρατιωτικο-πολιτικά χοντρά λάθη δικά μας δικαιολογεί "'Ελληνες" να καταθέτουν στεφάνι στον Κεμάλ;


Oι νίκες των Τούρκων, όσο δυσάρεστες και να είναι για μας, συνιστούν γι αυτούς στρατιωτική παράδοση. Απλά πράγματα.

Τώρα ποιός και πού είπε κάτι τέτοιο για στεφάνια; Γιατί ψάχνεις για δικαιολογίες και δεν έχεις τα κότσια να παραδεχτείς το αυτονόητο στα ίσια και το πας μέσω Λαμίας;

2.Για τον ιμπεριαλισμό της Τουρκίας που πιεστικά συνεχίζεται θα μιλήσει κανείς; Tο ότι μας ταλαιπωρεί καθημερινά και μας πρήζει τα ****** θα μιλήσει κανείς;

Mάλλον δεν διαβάζεις το Εν κρυπτώ συχνά.

Και πάλι όταν δεν έχεις απάντηση μην αλλάζεις το θέμα.

ΥΣ: Τους αδικαιολόγητους χαρακτηρισμούς τους αφήνω σε εσένα.
Για μένα κρατώ τους δικαιολογημένους.


Δεν σε χαρακτήρισα πουθενά -εκτός άν έχεις "γλωσσικό πρόβλημα"- αντίθετα οι δικοί σου χαρακτηρισμοί δείχνουν και το τί άνθρωπος είσαι.

Στη διάθεσή σου always!

Nήμα 9 Ιουλίου 2010 στις 12:25:00 μ.μ. EEST  

@Ανώνυμο
"Δεν σε χαρακτήρισα πουθενά -εκτός άν έχεις "γλωσσικό πρόβλημα"- αντίθετα οι δικοί σου χαρακτηρισμοί δείχνουν και το τί άνθρωπος είσαι."


Αν υποθέτεις ότι είσαι δείγμα ή υπόδειγμα ανθρώπου( η αυταρέσκεια πάει μαζί με την αυτοικανοποίηση) προτιμώ να μην έχω σχέση καν' με αυτό το είδος.

As ever forever.
Yours.

Ανώνυμος 9 Ιουλίου 2010 στις 2:51:00 μ.μ. EEST  

@ Νημα

Διάβασε όλα τα σχόλια μου και άν βρεις έναν (1) χαρακτηρισμό δείξτον μου. Χρησιμοποιώ σε εισαγωγικά (") τις δικές σου εκφράσεις.

Καλό θα είναι να μάθεις ν' απαντάς με επιχερήματα ακόμα και σε απόψεις που δεν σ' αρέσουν, αντί να χαρακτηρίζεις, ν' αλλάζεις θέμα, να λες πράγματα που ο συνομιλιτής σου ουδέποτε έχει αναφέρει κλπ κλπ.

Π.χ. μας αναφέρεις ότι "Αν υποθέτεις ότι είσαι δείγμα ή υπόδειγμα ανθρώπου( η αυταρέσκεια πάει μαζί με την αυτοικανοποίηση) προτιμώ να μην έχω σχέση καν' με αυτό το είδος." ενώ σε προκάλεσα να βρεις έναν χαρακτηρισμό που να σου έχω προσαψει.

Τί σχέση έχει το ένα με το άλλο; Καμμία! Τί σημαίνει αυτό; α) δεν έψαξες καν ή β) έψαξες, δεν βρήκες κανέναν και προσέφυγες στη γνωστή σου πρακτική να πετάς εξυπνάδες ανάμεικτες με υπονοούμενα μιας και δεν έχεις κάτι καλύτερο να πεις.

Υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν τα άρθρα και τα σχόλια με προσοχή και που ενδιαφέρονται να διαβάζουν επιχειρήματα και όχι τις εξυπνάδες σου.

Semper asiduus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP