Η πρόκληση συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Του Χρήστου Ιακώβου - Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Οι Ελληνοισραηλινές σχέσεις έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο μικροσκόπιο μετά το σπάσιμο του πάγου που επικρατούσε για δεκαετίες στις σχέσεις των δύο κρατών (σημειωτέον ότι Ελλάδα και Κύπρος υπήρξαν οι τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισαν de jure το Ισραήλ). Οι νέες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές πραγματικότητες που δημιούργησε ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003, λόγω της ανατροπής του καθεστώτος Σαντάμ Χουσείν σε συνδυασμό με την άρνηση της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί τόσο με τις πολεμικές όσο και με τις μεταπολεμικές επιλογές των ΗΠΑ και του Ισραήλ καθώς επίσης και οι νέοι προσανατολισμοί της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, που στοχεύουν στη διεύρυνση του πεδίου πολιτικής και διπλωματικής δράσης στο μουσουλμανικό κόσμο, αναγκάζουν το Ισραήλ να επανεξετάσει τις μεταψυχροπολεμικές του συμμαχίες στην περιοχή.


Ο τουρκοισραηλινός άξονας, ο οποίος θεωρείτο μέχρι προσφάτως, από αμφοτέρους, μείζονος στρατηγικής σημασίας, εδραίωνε τα δύο κράτη ως ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, με ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο στον αμερικανικό στρατηγικό σχεδιασμό για τη μεταψυχροπολεμική Μέση Ανατολή. Η αβεβαιότητα για το πολιτικό μέλλον στην Τουρκία, λόγω της παρατεταμένης αντιπαράθεσης ισχύος κεμαλικών – ισλαμιστών, έθεσε ήδη όρια στην τουρκοισραηλινή συνεργασία. Επίσης, η εμφανής τάση της Τουρκίας να καταστεί πυρηνική δύναμη και η νέο-οθωμανική στρατηγική υπερεξάπλωση της κυβέρνησης Ερντογάν δεν μπορούν να ταυτιστούν είτε μεσοπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα με τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ. Για ένα κράτος με εδραιωμένη υψηλή στρατηγική, όπως το Ισραήλ, οι εναλλακτικές λύσεις είναι μέρος του μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού και όχι αποσπασματικών αποφάσεων.

Το άνοιγμα που επιχειρεί σήμερα το Ισραήλ προς Ελλάδα και Κύπρο, μετά τη χειροτέρευση των Τουρκοϊσραηλινών σχέσεων αποτελεί επιλογή ανάγκης λόγω των αδιεξόδων που του δημιούργησε η Τουρκία. Κομβικής σημασίας για την κατανόηση του ανοίγματος του Ισραήλ είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι Ισραηλινές κυβερνήσεις εκλαμβάνουν τον παράγοντα ασφάλεια στη διαμόρφωση της διπλωματίας. Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ (1948) η εθνική ασφάλεια είχε ως αφετηρία την αντίληψη ότι το εβραϊκό κράτος βρίσκεται υπό μόνιμη απειλή και δεν έχει άλλη διέξοδο από το να διεξάγει μόνιμο αγώνα για την επιβίωσή του. Η μεγιστοποίηση της προτεραιότητας της εθνικής ασφάλειας είχε σαν αποτέλεσμα την αλληλεξάρτηση πλείστων των πολιτικών και διπλωματικών αποφάσεων. Μέσα σε αυτή τη σχέση, η διπλωματία υποτάχθηκε ευθύς εξ αρχής στην στρατηγική αντί το αντίθετο όπως συμβαίνει στον δυτικό κόσμο. Η αντίληψη ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε μόνιμο καθεστώς ‘λανθάνοντος πολέμου’ και όταν ακόμη δεν υπάρχουν εχθροπραξίες έδιδε και συνεχίζει να δίδει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην εθνική επιβίωση και την καθιστά τον κεντρικό σκοπό τόσο της στρατιωτικής στρατηγικής όσο και της διπλωματίας.

Η Κύπρος και η Ελλάδα μπορούν να προσφέρουν στο Ισραήλ διέξοδο από το μόνιμο μειονέκτημα που του επιβάλλει η έλλειψη στρατηγικού βάθους, αφού γεωγραφικά αποτελεί μία μικρή και στενή λωρίδα η οποία περιβάλλεται από αραβικά κράτη με στρατηγικό βάθος. Επιπλέον, η Ελλάδα και η Κύπρος προσφέρουν μακροπρόθεσμα στο Ισραήλ μία γέφυρα με τον ανεπτυγμένο και πολιτικά σταθερό χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ερώτημα, όμως, που αφορά Κύπρο και Ελλάδα, είναι: τι μπορεί να προσφέρει το Ισραήλ στα δύο κράτη; Το Ισραήλ θα πρέπει, πρωτίστως, να πείσει την Ελληνική πλευρά για τις προθέσεις του, ότι δηλαδή πρόκειται για μία ουσιαστική και όχι κατ’ όνομα διμερή συνεργασία και ούτε εγγράφεται στη λογική εκβιασμού της Τουρκίας, όπου χρησιμοποιείται Ελλάδα και Κύπρος προκειμένου να εξαναγκαστεί η Άγκυρα να επανέλθει στην προηγούμενη τροχιά των σχέσεών της με το Ισραήλ. Με άλλα λόγια, το Ισραήλ θα πρέπει να πείσει τα δύο κράτη ότι το κέρδος από μία τέτοια συνεργασία θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος.

Το κέρδος για την Ελληνική πλευρά, από μία ελληνοισραηλινή συνεργασία, θα είναι η ενίσχυση των συντελεστών διπλωματικής ισχύος έναντι της Τουρκίας. Πρώτον, θα διαμορφωθεί ένας φιλοδυτικός άξονας στην περιοχή με σταθερές προοπτικές έναντι των νέων ισλαμικών και προφανώς αντιδυτικών αξόνων που επιχειρεί να κάνει η Τουρκία και δεύτερον θα εξασφαλιστούν προσβάσεις στο αμερικανοεβραϊκό λόμπυ, με όλες τις προεκτάσεις που αυτό συνεπάγεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Το πιθανό κόστος από μία τέτοια συνεργασία για την ελληνική πλευρά, ενδεχομένως να έρθει από πιθανές αντιδράσεις του αραβικού κόσμου. Εδώ όμως μπαίνει το δίλημμα: θα παραμείνει η ελληνική πλευρά προσηλωμένη στην παραδοσιακή, πλην όμως αδύνατη υποστήριξη των αράβων ή θα επιδιώξει διπλωματική ενίσχυση μέσω των αμερικανοεβραίων και του Ισραήλ. Με τα νέα ανοίγματα της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, είτε έτσι είτε αλλιώς ο αραβικός κόσμος θα αρχίσει να βλέπει με μεγαλύτερη κατανόηση τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό.

Η ελληνοισραηλινή προσέγγιση είναι για την ελληνική πλευρά μία πρόσκληση και συνάμα μία πρόκληση που πρέπει να προσεγγισθεί μέσα στα πλαίσια υψηλής στρατηγικής και όχι μέσα από στερεότυπα και υπεραπλουστεύσεις.

www.geopolitics-gr.blogspot.com

6 σχόλια:

Eastrader 28 Ιουνίου 2010 στις 11:55:00 π.μ. EEST  

Εδω ειναι η δημοσιευση στην ιστοσελιδα των Γερακιων του Κουρδισταν οπου αναλαμβανουν την ευθυνη για το χτυπημα στο λεωφορειο.



BASINA VE KAMUOYUNA

22 HAZİRAN 2010 İSTANBUL EYLEMİ

İNTİKAM EYLEMLERİMİZ DEVAM EDİYOR…



İstanbul Halkalı'da askeri lojman yakınlarında askeri otobüsün geçişi sırasında meydana gelen patlamayı Teyrêbazên Azadiya Kürdistan (TAK) olarak gerçekleştirdik.

Günlerdir Türk Devleti ve onun tüm organları; ordusu, polisi, hükümeti,devlet kurum ve kuruluşlarının Kürt Halkı üzerine bir katliam planladıkları, Başkan APO’ya yönelik bir saldırı konsepti içinde oldukları ortadadır. Ordusuyla, hükümetiyle, emniyeti vb. tüm organları ile ortak bir saldırı konsepti içine giderek uygulamaya geçmiştir.

Bu eylemimiz tamamen planlı olarak askeri araca yönelik yapılmıştır. Geçmişten beri Türk güvenlik güçleri sivilleri bir kalkan olarak kullanmıştır. Bu eylemimizde sivillerin zarar görmesinden tümüyle Türk Devleti sorumludur. Türkiye'deki tüm sivilleri askeri alan ve araçları kullanmamaları yönünde uyarıyoruz. Gelecekte yaşanacak benzer durumlardan biz sorumlu olmayacağız.

TAK olarak Kürt Halkına karşı yürütülen bu topyekun saldırıya karşı pozisyonumuzu koruyacağımızı daha önce bildirmiş ve daha da güçlendireceğimizi açıklamıştık. Bu söylemlerimiz halen daha güncelliğini korumakta ve hatta daha da fazla eylem dozajımızı arttıracağız. Faşist Türk Devletinin bu gün içinde bulunduğu pozisyon bizi daha şiddetli eylem yapmaya zorlamaktadır.

Bijî Serok Apo

Bijiî Kürdistan a Serbixwe û Azad

Yaşasın Kürt Halkının Savaş Örgütü TAK

TeyrêBazên Azadîya Kurdistan



OUR ATTACKS WILL GO ON...

We claim responsibility for the blast in Istanbul which rocked bus carrying soldiers. It was organized as an revengeful attack against unjust war in Kurdistan.

The all military forces and areas, bureaucratic persons who have a role in this racialist war against Kurdish people are always our target. Also at this blast our militants have attacked the bus carrying soldiers. But the Turkish Security Forces always use the civilians as turbot to protect themselves. We warn the security forces not to use civilians as turbot and also warn the civilians not to use military areas, vehicles for their security. Otherwise, we will not answer for the happenings in the future.



As we said since the past, we are going to increase our attacks by becoming intensified until Fascist Turkish State stop its dirty policies on Kurdish People. This is our promise to Kurdish People and we will do what is necessary.



DOWN WITH STATE'S TERROR, TRIATORS AND COMPRADORS!
LONG LIVE OUR PEOPLE'S FORCE OF VENGEANCE!
DOWN WITH FASCIST TURKISH STATE!

TeyrêBazên Azadîya Kurdistan (TAK)

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 2:48:00 μ.μ. EEST  

Με βάθος ορίζοντα το 2024 με 25 η Τουρκία θα έχει πλήρη διαστημική κάλυψη των επιχειρησιακών της κινήσεων. Τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα για τους μεγάλους γείτονες στην περιφέρεια της. Η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρον μια όποια ελληνοισραηλινή συνεργασία με απόκτηση πυραυλικής τεχνογνωσίας και να καταστρώσει στρατηγικές για απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 9:02:00 μ.μ. EEST  

enkripto ΞΕΡΕΙΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ CHP ΤΙ ΦΡΟΥΤΟ ΕΙΝΑΙ? ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΕΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ?
ΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ?

enkripto 28 Ιουνίου 2010 στις 9:18:00 μ.μ. EEST  

ρίξε μια ματιά εδώ

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=55443&colid=37&catid=40&dt=2010-06-27&search=%CA%E9%EB%E9%F4%F3%ED%F4%DC%F1%EF%E3%EB%EF%F5

το πρόσωπο πίσω απο το ψευδώνυμο Κ.Βοσπορίτης έχει βαθυτατη γνώση της τουρκικής πολιτικής..

Ανώνυμος 28 Ιουνίου 2010 στις 11:55:00 μ.μ. EEST  

Πρόκειται για τον πρώην ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Χρήστο Ιακώβου;

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2010 στις 10:23:00 π.μ. EEST  

ευχαριστω ενκρυπτο. δηλαδη απο οτι καταλαβα δεν τα παει και πολυ καλα με τους δικους του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP