“Mavi Marmara” : Συμπεράσματα με βάση τα δεδομένα

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Παραμερίζοντας τις συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις και τις όποιες προσωπικές πεποιθήσεις αρχής επί θεμάτων ευρύτερης πολιτικής, σε σχέση με το Ισραήλ, το Παλαιστινιακό και την Μέση Ανατολή, είναι καλό να επιχειρηθεί μία ψύχραιμη προσέγγιση στα γεγονότα της 31ης Μαΐου, στα ανοικτά της Γάζας.
Θα ήταν παράλογο να υποστηρίξει κανείς ότι οι Ισραηλινοί είχαν εξ αρχής σκοπό το αιματοκύλισμα, με την επέμβασή τους στα πλοία του «Στολίσκου Ειρήνης» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Μια τέτοια προσέγγιση θεωρεί ότι το Ισραήλ επεδίωξε σε πολιτικό επίπεδο την «εθνική αυτοκτονία», διευρύνοντας την απομόνωσή του από την διεθνή κοινότητα.
Είναι σαφές ότι όπως και τις 8 προηγούμενες φορές που εμποδίστηκε η προσέγγιση πλοίων στην Γάζα, οι Ισραηλινοί θα έπρατταν το ίδιο. Το είχαν δηλώσει σε όλους τους τόνους. Η διαφορά στην περίπτωση αυτή, ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός πλοίων - ακτιβιστών και, από «ποιοτικής» απόψεως, η τουρκική «αρχηγία» στο εγχείρημα.
Το ξυλοφόρτωμα των Ισραηλινών ναυτών από τους ακτιβιστές, είναι αδιαμφισβήτητο στοιχείο. Αποκαλύπτει ότι στον σχεδιασμό τους οι Ισραηλινοί υποτίμησαν την αντίδραση των ακτιβιστών κατά την διάρκεια της εφόδου. Συνυφασμένο με τον σχεδιασμό στοιχείο, είναι η ταυτότητα του τμήματος που εκτέλεσε την επιχείρηση. Ενώ σχεδόν όλοι μιλούν για «κομμάντος» και άλλοι εξειδικεύουν αναφέροντας ότι επρόκειτο για βατραχανθρώπους (Στολίσκος 13), είναι πολύ πιθανό να επρόκειτο απλώς για ειδικά εκπαιδευμένα αγήματα του Ισραηλινού Ναυτικού.
Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός που βασίστηκε στον εφοδιασμό των ανδρών με «όπλα» “Paintball” για την «απόκρουση» τυχόν επιτιθεμένων και ένα πιστόλι, ως μέσο αυτοάμυνας στην εσχάτη περίπτωση, αξίζει σχολιασμού. Κατά πρώτον, δηλώνει σαφώς ότι πρόθεση δεν ήταν ο φόνος ακτιβιστών. Εάν υπήρχε τέτοια πρόθεση, οι Ισραηλινοί θα είχαν ανοίξει πυρ με πυρά πολυβόλων από τα ελικόπτερα και τα θύματα θα ήταν περισσότερα. Κατά δεύτερον, φανερώνει υπερβολική αυτοπεποίθηση ή υποτίμηση των «αντιπάλων». Κατά τρίτον, ενδεχομένως απηχεί την συσσωρευμένη εμπειρία από τις προηγούμενες «καταλήψεις» πλοίων ακτιβιστών, όπου οι Ισραηλινοί δεν χρειάστηκε να ανοίξουν πυρ.


Στο βίντεο που αποδεσμεύτηκε, διακρίνεται καθαρά τουλάχιστον ένας Ισραηλινός που κάνει χρήση του “Paintball” και αποκρούει ακτιβιστές. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι ο Κανόνας Εμπλοκής για χρήση των πιστολιών, αποδεσμεύτηκε όταν ακτιβιστές που πήραν τα πιστόλια από τους δύο πρώτους ναύτες που ξυλοκόπησαν, άνοιξαν πυρ. Χωρίς να μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα από παρατηρητές όπως εμείς, η εκδοχή των Ισραηλινών δείχνει βάσιμη.
Η από αέρος έφοδος των Ισραηλινών, επιχειρήθηκε με ταχεία καταρρίχηση από ελικόπτερο, με την τεχνική “Fast Rope”. Πριν ο πρώτος άνδρας προλάβει να πατήσει στο κατάστρωμα, ακτιβιστές είχαν αρχίσει να τραβούν το σκοινί, φέροντάς το σε περίπου οριζόντια θέση. Αυτό παρεμπόδισε την κάθοδο του πρώτου ανδρός, με αποτέλεσμα να αφήσει το σκοινί, να πέσει στο κατάστρωμα και να δεχθεί την επίθεση των ακτιβιστών, δίχως περιθώρια αντιδράσεως.
Εδώ οι ακτιβιστές διέπραξαν το μεγάλο λάθος. Αντί να συνεχίσουν να κρατούν το σκοινί τεντωμένο σε σχετικώς οριζόντια θέση, το άφησαν και επέτρεψαν την συνέχιση της καταρριχήσεως των Ισραηλινών. Εάν υπήρχε γνώση και σωστή καθοδήγηση, θα μπορούσαν να ματαιώσουν εντελώς το εγχείρημα των Ισραηλινών, διότι θα ετίθετο ζήτημα ασφαλείας και του ελικοπτέρου, οπότε αυτό θα ήταν υποχρεωμένο να απελευθερώσει τα σκοινιά και να απομακρυνθεί.
Αντί να εκμεταλλευτούν οι Ισραηλινοί το σφάλμα των ακτιβιστών και να επιταχύνουν την καταρρίχηση, η ροή της οποίας είχε διακοπεί σε κρίσιμο σημείο, συνέχισαν με αργό ρυθμό. Το αποτέλεσμα ήταν μόλις ένας άνδρας πατούσε στο κατάστρωμα να καθίσταται εύκολος στόχος επιθέσεως. Απαιτήθηκε η καταρρίχηση του τετάρτου και πέμπτου ανδρός για να αρχίσει να υπάρχει μία ανταπόδοση και να κερδίσουν οι Ισραηλινοί την πρωτοβουλία.
Ο αργός ρυθμός καταρριχήσεως των Ισραηλινών, δικαιολογείται ενδεχομένως από την βαθμονόμηση αντοχής βάρους του βαρούλκου, από το οποίο είχε προσαρμοστεί η συλλογή “Fast Rope”. Εάν εξαιτίας αυτής της παραμέτρου υπήρχε περιορισμός να «κρέμεται» κάθε φορά από το σκοινί ένας μόνο άνδρας, τότε η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας σε μια πραγματική επιχείρηση, αποδεικνύεται ακόμη και ολέθρια. Η ελεγχόμενη παραβίαση του κανόνα ασφαλείας, για επιτάχυνση της καταρριχήσεως, απαιτεί υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως στην συγκεκριμένη τεχνική, κάτι που ενδεχομένως δεν υπήρχε από το συγκεκριμένο προσωπικό.

Συνοψίζοντας, η αιματοχυσία προέκυψε από τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στους Ισραηλινούς η αντίδραση – αντίσταση των ακτιβιστών, με αποτέλεσμα να διακυβευτεί η επιτυχία της επιχειρήσεως. Για να αποφευχθεί αυτό και να αποφευχθούν οι απώλειες στο τμήμα επεμβάσεως, οι άνδρες αυτού υποχρεώθηκαν να ανοίξουν πυρ.
Κάτι που διαφεύγει της προσοχής, είναι ότι όλα τα ανωτέρω, συνέβησαν μόνο σε ένα από τα 6 πλοία τα οποία κατέλαβαν οι Ισραηλινοί. Τα υπόλοιπα κατελήφθησαν με ελάχιστη ή καθόλου αντίσταση. Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η αιματοχυσία δεν ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στην επιχείρηση των Ισραηλινών, αλλά η εξαίρεση.

Μπουλέντ Γιλντιρίμ, πρόεδρος του IHH


Η εξαίρεση αυτή προέκυψε από την «ποιοτική» διαφοροποίηση που, όπως αναφέραμε, υπήρχε στην συγκεκριμένη αποστολή ανθρωπιστικής βοηθείας. Το “Mavi Marmara” ήταν η «ναυαρχίδα» του στολίσκου, όπου επέβαιναν κυρίως Τούρκοι ακτιβιστές. Δεδομένου ότι κυρίαρχο ρόλο στην όλη οργάνωση είχαν τα μέλη μιας τουρκικής ισλαμιστικής Μη Κυβερνητικής Οργανώσεως (ΙΗΗ), είναι φυσιολογικό να υποθέσει κανείς ότι η ασυνήθιστα έντονη αντίδραση εναντίον των Ισραηλινών υποκινήθηκε από φανατικά στοιχεία και όχι από τον μέσο ιδεολόγο ακτιβιστή που συμμετείχε ενσυνείδητα, δίχως όμως να βιαιοπραγήσει...
Βεβαίως, όταν το αίμα ρέει, είναι αδιανόητο να αναμένει κανείς ότι θα γίνει πιστευτός, όσο δίκαιο και αν έχει.
Ωστόσο, δίχως να επεκταθούμε, θα σημειώσουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα, όσον αφορά στην «πολιτική διαπλοκή» της όλης υποθέσεως.
Η Τουρκία γνώριζε ότι η ΙΗΗ διακρίνεται από χαρακτηριστικά φονταμενταλιστών ισλαμιστών. Γνώριζε ότι σε αυτή την άνευ προηγουμένου μαζική προσπάθεια, υπήρχε αυξημένη πιθανότητα να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου. Δεν έκανε κάτι για να την παρεμποδίσει.

Η Κυπρία ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, με συμμετοχή σε παλαιότερη αποστολή στην Γάζα, αφού καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, κατήγγειλε ότι στο τουρκικό πλοίο επέβαιναν και πράκτορες της ΜΙΤ και πως, «υπήρχαν πληροφορίες ότι μέσα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν παρεισφρήσει άτομα, που δεν είχαν καμιά σχέση με αυτές». Το Ισραήλ είχε εκφράσει στην Άγκυρα τις ανησυχίες του για την δραστηριότητα της ΙΗΗ. Ο υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπάρακ την χαρακτήρισε «τρομοκρατική» ενώ ο αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι χρησιμοποίησε τον όρο «εξτρεμιστική».

Συμπερασματικώς, το αιματοκύλισμα στο “Mavi Marmara” υποκρύπτει έντονο παρασκήνιο και ασφαλώς σοβαρές πολιτικές σκοπιμότητες. Μάλλον από τουρκικής κι όχι ισραηλινής πλευράς. Για τον Έλληνα παρατηρητή, το αξιοπερίεργο είναι ότι οι μόνες δύο χώρες της περιοχής που κάνουν ανεξέλεγκτα χρήση ένοπλης βίας, αλληλοκατηγορούνται για έλλειψη σεβασμού του διεθνούς δικαίου!


* Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού «Δούρειος Ίππος».

10 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Ιουνίου 2010 στις 10:58:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω ότι είναι η πιο ρεαλιστική ερμηνεία των γεγονότων...

Ανώνυμος 3 Ιουνίου 2010 στις 9:55:00 π.μ. EEST  

Γιατι τοτε, ρε αδερφε, τους αμολανε ολους και δεν τους ξεμπροστιαζουν;

Ανώνυμος 3 Ιουνίου 2010 στις 12:16:00 μ.μ. EEST  

Φαίνεται ότι πέφτει πολύ χρήμα!
Δεν εξηγείται αλλιώς το απίστευτο: Με κάθε τρόπο, από την επιστημονικοφανή ανάλυση της "επιχείρησης" μέχρι τις κομμουνιστικού τύπου θεωρίες συνομωσίας από τηλεοράσεως (βλ. Σκάι), επιχειρείται να δοθεί διαφορετική ερμηνεία σε ένα έγκλημα.
Αλήθεια, τι ενδιαφέρουν οι μύχιοι στόχοι της τουρκικής οργάνωσης;
Τι ενδιαφέρει ο νεο-οθωμανικός ηγεμονισμός, που τον ανακαλύπτουμε μόνο όταν στρέφεται κατά του Ισραήλ;
Και τι ενδιαφέρουν, εν προκειμένω, οι ...αγαθές προθέσεις των κομάντος (όπως και αν ονομάζονται);
Τα γεγονότα είναι αμείλικτα: Τα πλοία δέχθηκαν επίθεση σε διεθνή ύδατα, ενώ ήταν βέβαιο ότι δεν μεταφέρουν όπλα (εκτός από τα μαχαιράκια που "ανακάλυψαν" οι ίδιοι οι Εβραίοι).Πάνοπλοι και εκπαιδευμένοι επιτέθηκαν εναντίον άοπλων και ανεκπαίδευτων.

Τις λοιπές δηλώσεις περί "λιντσαρίσματος" των κομάντος από τους ακτιβιστές και περί αυτοάμυνας των ... εισβολέων (!) από τους επιβάτες που είχαν το "θράσος" να μην αποδεχθούν παθητικά τη σύλληψή τους και να αντιδράσουν (!!), θα τις ζήλευε και ο Αδόλφος!
Ώρα είναι τώρα, με τη γενικευμένη διάλυση που μας διέπει και με 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους ανάμεσά μας, να ταυτιστούμε με το Ισραήλ και τη γελοία προπαγάνδα του...

enkripto 3 Ιουνίου 2010 στις 5:16:00 μ.μ. EEST  

εμ βέβαια! το να δίνεται διαφορετική ερμηνεία απο αυτή που επιτάσει η υστερία σου είναι ύποπτο!

τα έχει πιάσει ο άνθρωπος, δεν εξηγείται αλλιώς

Ανώνυμος 3 Ιουνίου 2010 στις 6:05:00 μ.μ. EEST  

Μπορεί να μας πει ο ανώνυμος 12:16:00 περί των..."αμειλίκτων" γεγονότων και πώς επιτέλους αυτός ο τρισμέγιστος υπερπράκτορας γνωρίζει ότι "ήταν βέβαιο ότι δε μεταφέρουν όπλα" στα πλοία;

Μήπως βασίζει τις αγανακτισμένες αερολογίες του στην ίδια αθωότητα με την οποία ο Ερντογάν και ο Μπασμπούγ και οι συν αυτοίς δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι τα τουρκικά μαχητικά αναγκάζονται να πετούν οπλισμένα (!) για να αντιμετωπίσουν τους εχθρικούς Έλληνες πιλότους; Ή μήπως στην "πλήρους αθωότητας" δήλωση του Ερντογάν μέσα στο ίδιο μας το σπίτι ότι "ουδέποτε στην πρωθυπουργία του βομβάρδισε άλλη χώρα"; Οι Κούρδοι είναι μάλλον...ψύλλοι! Και τι ψύλλοι στον κόρφο του!

Για τους λόγους αυτούς ανώνυμε και όλοι οι υπόλοιποι δοσίλογοι που ανερυθρίαστα αναπαράγετε την βρωμερή ΣΥΡΙΖΑϊκή προπαγάνδα κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και χαθείτε από προσώπου γης όσο είναι νωρίς....ο τόπος αυτός είναι ιερός για να τον μολύνετε με την παρουσία σας!

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2010 στις 4:15:00 μ.μ. EEST  

συγχαρητήρια στον κ. Βλάσση για την επαγγελματική ανάλυση των γεγονότων. Ως πτυχιούχος διεθνολόγος θα ήθελα να επισημάνω μία λεπτομέρεια που δεν αναφέρθηκε στα αριστεροαλλοιθωρίζοντα ΜΜΕ. Εκτός από τα χωρικά ύδατα (ή αιγιαλίτιδα ζώνη) που μπορεί να εκτείνεται μέχρι τα 12νμ, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας έχει θεσπιστεί και η συνορεύουσα ζώνη που προεκτείνεται πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης, φτάνει μέχρι τα 24νμ και στην οποία το κράτος έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε ελέγχους για λόγους υγείας, ασφάλειας κλπ. Εφόσον υπήρχε πληροφόρηση ότι επιβαίνουν στο πλοίο τρομοκρατικά ή απειλώντα την εθνική τάξη και ασφάλεια στοιχεία, η νηοψία δεν είναι "απαράδεκτη παράνομη ενέργεια" αλλά δυναμική προστασία των συμφερόντων ενός σοβαρού κράτους.
Μήπως τελικά αυτό που ενοχλεί την πλειοψηφία εδώ είναι η παραδειγματική έμπρακτη προστασία των συμφερόντων ενός κράτους σε αντιδιαστολή με τη δική μας χαλαρότητα και σταδιακή απεμπόληση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων;

enkripto 5 Ιουνίου 2010 στις 4:59:00 μ.μ. EEST  

Προς τον θερμοκέφαλο ανώνυμο :

δεν έχω κανένα πρόβλημα με την διαφωνία σου -άλλωστε γι'αυτό υπάρχουν τα σχόλια- αλλά τέτοιες ύβρεις δεν πρόκειται να τις ανεβάσω.

Ανώνυμος 6 Ιουνίου 2010 στις 5:26:00 π.μ. EEST  

@ Aνώνυμε 03 Ιουνίου 2010 12:16:00 μ.μ. GMT+0300

Φαίνεται ότι πέφτει πολύ χρήμα!

Μπαξίσι λέγεται Εφέντη!

Δεν εξηγείται αλλιώς το απίστευτο: Με κάθε τρόπο, από την επιστημονικοφανή ανάλυση της "επιχείρησης" μέχρι τις κομμουνιστικού τύπου θεωρίες συνομωσίας από τηλεοράσεως (βλ. Σκάι), επιχειρείται να δοθεί διαφορετική ερμηνεία σε ένα έγκλημα.

Τα κανάλια έχουν διαχρονικά τα πρωτεία στην ασχετοσύνη και τον εντυπωσιασμό.

Αλήθεια, τι ενδιαφέρουν οι μύχιοι στόχοι της τουρκικής οργάνωσης;

Έλα μου ντε;! Αλοίμονο! Λες και η Θράκη συνορεύει με την Τουρκία! Αίσχος!

Τι ενδιαφέρει ο νεο-οθωμανικός ηγεμονισμός, που τον ανακαλύπτουμε μόνο όταν στρέφεται κατά του Ισραήλ;

Ναι, τον υπόλοιπο καιρό ασχολούμαστε με τους Γκρίζους Λύκους και τις αγαθοεργίες τους.

Και τι ενδιαφέρουν, εν προκειμένω, οι ...αγαθές προθέσεις των κομάντος (όπως και αν ονομάζονται);

Aλοίμονο! Σιγά μην ενδιαφέρουν ο σχεδιασμός η εκτέλεση και οι ...προθέσεις, περισσότερο απο το να δημιουργήσουμε εντυπώσεις!

Τα γεγονότα είναι αμείλικτα: Τα πλοία δέχθηκαν επίθεση σε διεθνή ύδατα, ενώ ήταν βέβαιο ότι δεν μεταφέρουν όπλα (εκτός από τα μαχαιράκια που "ανακάλυψαν" οι ίδιοι οι Εβραίοι).Πάνοπλοι και εκπαιδευμένοι επιτέθηκαν εναντίον άοπλων και ανεκπαίδευτων.

Να υποθέσω ότι τα έλεγξες εσύ ένα προς ένα και σπιθαμή προς σπιθαμή; Ή έχεις εμπιστοσύνη στις "αρχές" του ψευδοκράτους και των φασιστοειδών μαριονετών του;

Τις λοιπές δηλώσεις περί "λιντσαρίσματος" των κομάντος από τους ακτιβιστές και περί αυτοάμυνας των ... εισβολέων (!) από τους επιβάτες που είχαν το "θράσος" να μην αποδεχθούν παθητικά τη σύλληψή τους και να αντιδράσουν (!!), θα τις ζήλευε και ο Αδόλφος!

Τελικά έγινε "λυντσάρισμα" ή δεν έγινε; Άν δεν έγινε γιατί λές περι "θράσους" παρακάτω και αντιφάσκεις; Άν έγινε περίμενες οι Ισραηλινοί να μην έχουν το ίδιο "θράσος";

Ξεκαθάρισέ τα πρώτα στο μυαλό σου και μετά τα ξαναλέμε.

Ώρα είναι τώρα, με τη γενικευμένη διάλυση που μας διέπει και με 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους ανάμεσά μας, να ταυτιστούμε με το Ισραήλ και τη γελοία προπαγάνδα του...

Εμ βέβαια! Τζιζ! Μακρυά! 'Οτι κάνει το Ισραήλ είναι κακό και προπαγάνδα! Israelis go home!

Ποιός νοιάζεται για την αλήθεια τώρα, σημασία έχει να είμαστε πολιτικά ορθοί!

Κάτσε και ξαναδιάβασε με προσοχή αυτή τη φορά το άρθρο, και άν έχεις κανένα επιχείρημα της προκοπής, gel burda!

enkripto 6 Ιουνίου 2010 στις 11:13:00 π.μ. EEST  

όσοι έχουν αμφιβολίες για το αν οι Τούρκοι "ακτιβιστές" επιτέθηκαν ή όχι στους Ισραηλινούς, ας ρίξουν μια ματιά στις φωτογραφίες που δημοσίευσε χθές οι Χουριέτ..

http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/GaleriDetay.aspx?cid=36575&p=1&rid=2

ορισμένους τους ξεβράκωσαν κυριολεκτικά

Ανώνυμος 13 Ιουνίου 2010 στις 6:28:00 μ.μ. EEST  

Το Ισραήλ καλώς ή κακώς είναι σε πόλεμο όχι μόνο με τη Γάζα, αλλά ουσιαστικά με όλους τους Άραβες και τα υπόλοιπα Μουσουλμανοειδή της περιοχής. Έτσι είναι φυσιολογικό να μην επιτρέπει οποιεσδήποτε περισπαστικές για το σκοπό του κινήσεις είτε αυτές λέγονται πράξεις ακτιβισμού είτε άλλου είδους ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Άλλωστε δήλωσε και το δηλώνει καθημερινά ότι στην περιοχή είναι η μόνη σοβαρή δύναμη και δεν θα ανεχτεί καμμία άλλη "ηγεμονική παρουσία" όπως η Τουρκία. Βέβαια σκοτώθηκαν άνθρωποι και αυτό σε κάθε περίπτωση είναι κατακριτέο, ωστόσο ετιμώ ότι αποτέλεσε γερό χαστούκι προς την Τουρκία και τα σχέδιά της για την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σίγουρο ότι η Τουρκία δεν θα ξαναπρωτοστατήσει σε ανάλογο εγχείρημα στην περιοχή γιατί απλά διαπίστωσε ότι "δεν την παίρνει". Άλλωστε εκεί δεν είναι Αιγαίο, ούτε το Ισραήλ είναι Ελλάδα. Αλήθεια μήπως και η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται ανάλογα; Μήπως είναι καιρός να εκμεταλλευθούμε την κατάσταση από κοινού με το Ισραήλ (ως έθνη ανάδελφα) και να αρχίσουμε και εμείς από το Αιγαίο να ρίχνουμε καμιά σφαλιάρα; Τώρα που και οι ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένες με την Τουρκο-Ιρανική προσέγγιση κλπ, μήπως Ελλάδα και Ισραήλ υποστηριζόμενες από τα αντίστοιχα Lobies στις ΗΠΑ πρέπει να ενωθούν ενάντια σε ένα κοινό σκοπό. Να βάλουμε στη θέση τους όλους τους ανερχόμενους και επίδοξους μεμέτηδες και τους απανταχού υποστηρικτές τους; Τέλος δηλώνω και πάλι ότι συμπονώ τα θύματα του Mavi Μarmara και όλων των κρίσεων και πολέμων γενικότερα. Όμως αυτοί πέθαναν και η ζωή συνεχίζεται.'Ας εκμεταλλευθούμε σαν χώρα τις συγκυρίες και ας κάνουμε σωστές συμμαχίες ώστε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας και υποστηρίξουμε επιτέλους αποτελεσματικά τα εθνικά μας θέματα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP