Υπουργείο Εξω(φρε)νικών

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Το Κόσοβο, όπως είναι γνωστό, δεν έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα, τόσο για λόγους αρχής όσο και λόγω του ψευδοκράτους στην Κύπρο. Απλώς δεν καταλαβαίνουμε ποιο είναι το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον κοσοβάρο ηγέτη και πρώην οπλαρχηγό του UCK κ. Θάτσι. Κατανοούμε τις πιέσεις, υπερατλαντικές και ευρωπαϊκές, αλλά ας μην τα διαλύσουμε όλα…

Έχουμε δει την προσωπική διπλωματία του Γ. Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών και μετά ως πρωθυπουργού, έχουμε δει τα τετ-α-τετ της κ. Μπακογιάννη με τούρκους αξιωματούχους χωρίς κανείς ποτέ να μαθαίνει τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, φυσικό είναι να μην έχει γίνει σύσκεψη, καθώς τότε θα υπήρχαν συμπεράσματα, κατευθύνσεις και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ακολουθούμενης πολιτικής...

Μα και για τα Βαλκάνια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Ούτε οι πιο παλιοί δεν θυμούνται πότε έγινε ουσιαστική σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης και τη χάραξη πολιτικής.Εδώ και μήνες βλέπουν ότι κάτι κινείται στην Αλβανία, είτε με την υπόθεση της ακύρωσης της συμφωνίας θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα είτε με τους τσάμηδες... Η πρεσβεία και ο πρέσβης Ν. Πάζιος έχουν εγκαταλειφθεί και δίνουν μόνοι τη μάχη τους, αφού η Αθήνα αγρόν ηγόραζε...

Ισχύει το γνωστό δόγμα (του ισογείου) του Νεοκλασικού: «Οι συσκέψεις δεν είναι παραγωγικές». Επομένως μπορούμε μόνοι μας να αποφασίζουμε για όλα, να χαράσσουμε πολιτική για όλα και να εφαρμόζουμε ό,τι προλάβουμε απ' όλα αυτά...

Χαλαρή εμφανίζεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών στις ειδήσεις που φθάνουν για την απόσυρση της Βουλγαρίας από τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης. Βρε μπας και ο κ. Παπανδρέου κάνει τον σταυρό του που βγήκε ο κ. Μπορίσοφ και το πάγωσε; Καθώς, αν θυμάμαι καλά, από τους πρώτους που ήγειραν σοβαρές επιφυλάξεις για τον αγωγό ήταν ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην προεκλογική περίοδο. Και για να μην ξεχνάμε, ούτε οι Αμερικανοί θέλουν τέτοιους αγωγούς

Τώρα βέβαια το πρόβλημα είναι ότι εάν οι Βούλγαροι κάνουν κι άλλα «τσαλιμάκια» στους Ρώσους, τότε το περίφημο σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο θα κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη, αφού η Ελλάδα θα γίνει σχεδόν απόλυτα εξαρτημένη ενεργειακά από την Τουρκία. Είναι κι αυτό ένα ακόμη βήμα δορυφοροποίησης της χώρας από τη νέα «Μεγάλη Πύλη», που φαίνεται ότι το ονειρεύονται και κάποιοι εδώ...

Είδαμε τη δεύτερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την επιστροφή του κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς η «φίλη» κυβέρνηση του κ. Ερντογάν έχει γράψει στα παλιά της υποδήματα την πρώτη απόφαση. Αυτό που ήταν εντελώς εξοργιστικό ήταν ο τρόπος που προβλήθηκε από πολλά ΜΜΕ στην Ελλάδα το θέμα αυτό, καθώς θα νόμιζε κανείς ότι είναι η τουρκική κυβέρνηση που… επέστρεψε το ιστορικό κτίριο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Βλέπετε, την Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί και πάλι με τον Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και πολύ θα ήθελε η κυβέρνηση να εμφανίσει ότι κάποια πρόοδος υπάρχει μετά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Και αφού δεν υπάρχει φυσικά απολύτως τίποτα, κάποιοι μπήκαν στον πειρασμό να εμφανίσουν τη δεύτερη καταδίκη της Τουρκίας για το Ορφανοτροφείο ως... κίνηση καλής θέλησης της τουρκικής κυβέρνησης…

Κάποιοι βιάζονται να κλείσει το Σκοπιανό και στη βιασύνη τους αυτή πλασάρουν διάφορα ονόματα, που μόνο ζημιά κάνουν στη διαδικασία. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η ξαφνική και άνευ λόγου κινητικότητα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί από τα ΜΜΕ, με επίκεντρο το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».

Με τον ρόλο πάντως που έχει αναθέσει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην ευρωβουλευτή Μ. Κοππά στη διερεύνηση των σκοπιανών προθέσεων, απλώς επιτείνει την αβεβαιότητα στο υπουργείο Εξωτερικών, με συνέπειες στην αποτελεσματική λειτουργία του.

Γνωρίζετε πόσα χρόνια έχει να γίνει στην Ελλάδα, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών,
συνολική σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και διευθύνσεις του υπουργείου, για το θέμα της Τουρκίας; Ούτε ένα ούτε δύο, επτά (7) ολόκληρα χρόνια...

Και μετά μας φταίνε ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου. Δυστυχώς, το μοντέλο που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια είναι να υπάρχει ένας επικεφαλής διεύθυνσης που να μην ενοχλεί και όλα να γίνονται και να καταστρώνονται είτε από εξωθεσμικούς παράγοντες είτε από παράλληλες διαδικασίες και κανάλια.

Απο την στήλη "Υπουργείο Εξωφρενικών", στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP