Πολίτες με διαγωνισμό θα γίνονται αξιωματικοί
Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
Του Λουκά Δημάκα
ΚΑΡΙΕΡΑ στο στράτευμα ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί θα μπορούν να κάνουν πλέον μαζικά και πτυχιούχοι των- μη στρατιωτικών- Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανήγγειλε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος, παρουσιάζοντας το γενικό στίγμα τού υπό εξέταση σχεδίου για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στις υπάρχουσες Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές. Παράλληλα, όπως είπε, λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα τραβά προσωρινά «χειρόφρενο» στις μεγάλες αγορές όπλων εστιάζοντας ταυτόχρονα στην πλήρη αναβάθμιση καί αξιοποίηση της διαθεσιμότητας των μέσων που ήδη έχει στο οπλοστάσιό της. Παρά τη στενότητα βέβαια- τόνισεεξοπλιστικές δαπάνες θα υπάρξουν για την αγορά ανταλλακτικών και πυρομαχικών που είναι απαραίτητα, την επέκταση της χρήσης εξομοιωτών κ.λπ.
Ειδικότητες υποστήριξης
Το ελληνικό Πεντάγωνο είναι πολύ κοντά στην απόφαση να καταργήσει την εκπαίδευση αξιωματικών μη επιχειρησιακών ειδικοτήτων στις υπάρχουσες Στρατιωτικές Σχολές και να αντλήσει στελέχη γι΄ αυτές από την αγορά, με διαγωνισμό. Οι προσλαμβανόμενοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ πριν να φορέσουν τα γαλόνια θα υφίστανται μόνον ενός έτους στρατιωτική εκπαίδευση και εξειδίκευση. Μεταξύ των ειδικοτήτων που θα καλύπτονται από την αγορά είναι οι μετεωρολόγοι, νοσηλευτές, ηλεκτρονικοί, πολιτικοί μηχανικοί.
Ακόμα και οι ιατρικές ειδικότητες είναι πιθανόν να περιληφθούν σε επόμενο στάδιο. «Εξετάζουμε διάφορες πτυχές και κυρίως το οικονομικό κόστος» είπε ο πτέραρχος Γιάγκος. Στόχος του υπουργείου είναι ορισμένες τουλάχιστον από τις καταργούμενες ειδικότητες να μην περιληφθούν στο Μηχανογραφικό του υπουργείου Παιδείας από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Ανάλογα με την κατάληξη της μελέτης, ίσως κλείσουν και κάποια Τμήματα που, όπως ειπώθηκε, κοστίζουν πολύ ακόμα και ως κτιριακές υποδομές.
Τα Νέα
1 σχόλια:
H Eπιλογή αξιωματικών από τα πανεπιστήμια δεν είναι κάτι προτόγνωρο αφού εδώ και χρόνια ο θεσμός ισχύει για οικονομικούς μετερεωλόγους, νομικούς, και άλλεσ συναφείς ειδικότητες. Επομένως μιλάμε για επέκταση του ήδη υπάρχοντος θεσμού και σε άλλες ειδικότητες και όχι έναν νέο θεσμό.
Πέρα από αυτά όμως καλό θα ήταν η στρατιωτική ηγεσία να κοιτάξειτους μη πτυχιούχους απόφοιτους των στρατιωτικών σχολών δεδομένου ότι δεν λαμβάνουν οι αξιωματικοί πτυχίο εξιδείκευσης παρά μόνον ένα πτυχίο που αναφέρει την στρατιωτική σχολή αποφοίτησης. Τι γίνεται με τις σχολές υπαξιωματικών που ενώ στο εξωτερικό η διάρκεια φοίτησης είναι 18 μήνες, εδώ έχει χαθεί ο χρόνος έως ότου ο απόφοιτος βγεί στην παραγωγική διαδικάσί,έως και 40 μήνες . Δυστυχώς το στράτευμα συνεχίζει την λειτουργεία του με τις οργανωτικές δομές συμπεριφοράς της δεκαετίας του 60 .Για να γίνουν τομές χρηάζεται όραμα στόχος και σχέδιο.
Δημοσίευση σχολίου