Προς συμφωνία με τα Σκόπια

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Κοντά σε συμφωνία για το θέμα του ονόματος βρίσκονται Αθήνα και Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», υπό την πίεση ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης προκρίνεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», που καλύπτει την ελληνική απαίτηση περί γεωγραφικού προσδιορισμού, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ευρέως από τους πολίτες της γειτονικής χώρας.

Η χρήση γεωγραφικών περιοχών ή ποταμών ως συστατικό της επίσημης ονομασίας βρέθηκε επανειλημμένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι εντατικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχουν αποδώσει καρπούς. Από αμερικανικής πλευράς με το θέμα ασχολήθηκε εκτενώς ο δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο επισκέφτηκε επανειλημμένα τις δύο χώρες.

http://www.skai.gr

5 σχόλια:

Κώστας Μπ 13 Ιουνίου 2010 στις 2:59:00 μ.μ. EEST  

Και πως θα λέγονται οι κάτοικοι της χώρας αυτής αλλά και η ίδια η χώρα για λόγους "συντομίας"; Άλλωστε κανείς δε χρησιμοποιεί και τώρα το FYROM ή το Fyromians!
Η κυβέρνηση τώρα θα εκφράσει την (αυτο)ικανοποίησή της για την απαλλαγή από το βαρίδι και θα αρχίσουν τα καραγκιοζιλίκια του τύπου "το δικό μας όνομα ήταν καλύτερο" ή "αν είμαστε εμείς κυβέρνηση θα επιβάλλαμε όνομα Δημοκρατία της Παπαρίας" κλπ κλπ.
Αν δεν αποκτήσουμε κυβερνήσεις που να βλέπουν και να σχεδιάζουν λίγο πιο πέρα από τη μύτη τους (δηλ την τετραετία) στα ίδια χάλια θα είμαστε μια ζωή σε όλους τους τομείς...

Ανώνυμος 13 Ιουνίου 2010 στις 3:14:00 μ.μ. EEST  

"Κρατίδιο των Σκοπίων" και τέρμα. Αυτή είναι η ονομασία που τους ταιριάζει και δεν τους προσβάλλει.
Επειδή ποτέ δεν είναι αργά, αν υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί σε αυτή την χώρα, ας το επαναφέρουν.

Ανώνυμος 13 Ιουνίου 2010 στις 10:42:00 μ.μ. EEST  

ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ..... ΤΙΠΟΤΑ ,,, ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ ...ΠΑΕΙ....

Ανώνυμος 14 Ιουνίου 2010 στις 11:02:00 π.μ. EEST  

Εμείς οι Βόρειοι Έλληνες, Μακεδόνες, Θράκες και Ηπειρώτες,

Ποτέ δεν θα λησμονήσουμε τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ που θα δεχθούν να υπογράψουν ένα τέτοιο κατάπτυστο σύμφωνο!

Αυτούς τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ, που υποκύπτοντας στις πιέσεις μιας δρακός διεθνών καθαρμάτων, εδέχθησαν να απεμπολήσουν τους αγώνες αιώνων του Ελληνικού λαού, του Ελληνικού Έθνους

Οι κατάρες μας θα συνοδεύουν όχι μόνον τους σημερινούς φρικτούς αυτουργούς αυτής της απαισίας πράξεως αλλά και όλους τους απογόνους των!

Κατάρα και Ανάθεμα στους Προδότες Εφιάλτες της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου μας.

Ευμένης ο Καρδιανός

Λόγιος 17 Ιουνίου 2010 στις 12:19:00 μ.μ. EEST  

Μάλιστα ... "Μακεδονία του Βαρδάρη". Ένα όνομα που ανέκαθεν χρησιμοποιείτο στα Σκόπια, σε αλυτρωτικά συμφραζόμενα, σε αντιδιαστολή με τα "αλύτρωτα" τμήματα της κατ' αυτούς ευρύτερης Μακεδονίας ("Μακεδονίας του Αιγαίου" και "Μακεδονίας του Πιρίν") προκειμένου να αναπαράγει τον αλυτρωτικό εθνικισμό των νεόκοπων "Μακεδόνων" των Σκοπίων. Καμμία απορία για το ενδεχόμενο αποδοχής της συγκεκριμένης "σύνθετης" ονομασίας από τους γείτονες, υποκρινόμενους μάλιστα ότι προβαίνουν και σε μεγάλο συμβιβασμό.
Ρεαλιστικά μιλώντας, ο λιγότερο βλαπτικός για την Ελλάδα τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι όντως μία σύνθετη ονομασία, και όχι τώρα (που έχει πλέον παγιωθεί διεθνώς το σκέτο Μακεδονία εξ αιτίας της εθνικά μειοδοτικής αδιαφορίας των εδώ κυβερνόντων), αλλά ήδη από το '92. Το μεγάλο πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στις συμπεριφορές και στις πολιτικές των ίδιων των Σκοπίων, αλλά στην γενικευμένη διεθνή ταύτιση του λόγου περί Μακεδονίας, κάθε σχετικής αναφοράς, της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας κλπ., με τα Σκόπια. Δυστυχώς σήμερα, παντού στον κόσμο, η ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας έχει συνδεθεί με τα Σκόπια και όχι με την Ελλάδα (μόνο συγκριτικά ελάχιστοι αρχαιογνώστες επιστήμονες και γενικότερα φιλίστορες γνωρίζουν την αλήθεια για το τι ήταν η Μακεδονία του Φιλίππου και του Αλέξανδρου). Έχει συντελεστεί παγκοσμίως ένα πραγματικό έγκλημα ιστορικής διαστρέβλωσης, ένα πόλιτιστικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και η μεγαλύτερη ευθύνη πίπτει στους όμους των Ελλήνων κυβερνόντων που άφησαν και αφήνουν διεθνώς τους διάφορους καλοθελητές να χρησιμοποιούν το Μακεδονία, ενώ θα έπρεπε να αντιδρούν με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο. Ας μην ξεχνάμε ότι η συμφωνία εισδοχής των Σκοπίων στον ΟΗΕ προέβλεπε την χρήση του ΠΓΔΜ - FYROM αποκλειστικά ως αρκτικόλεξο. Θυμάμaι δυστυχώς αυτόν τον αλήτη, τον αγράμματο, τον Σρέντερ να λέει στα μούτρα του Καραμανλή αυτό το Republik von Mazedonia και ο Καραμανλής δυστυχώς να μην αντιδρά, να μην λέει λέξη. Αν είχε βάλει τότε στη θέση του on camera εκείνον τον αλήτη είμαι σίγουρος ότι θα είχε αρκετές τετραετίες εξασφαλισμένες. Μία σύνθετη ονομασία του τύπου "Βόρεια" ή "Νέα Μακεδονία" όσο και αν θα ήταν επώδυνη για μας θα έχει τουλάχιστον το πλεονέκτημα ότι 1. θα μπορεί να καθιερωθεί σε τρέχουσα, καθημερινή διεθνή χρήση (όπως Βόρεια Κορέα ή Νέα Ζηλανδία), αρκεί βέβαια η Ελλάδα να πάλευε γι' αυτό και να μην άφηνε τους καλοθελητές να χρησιμοποιούν σκέτο το "Μακεδονία", 2. επειδή αυτομάτως θα έδειχνε στους πάντες ότι ή Μακεδονία εν γένει και ό,τι σημαίνει αυτή δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με τα Σκόπια.
Το συγκεκριμένο όμως όνομα "Μακεδονία του Βαρδάρη" δεν έχει κανένα απολύτως πλεονέκτημα, αλλά μόνο μειονεκτήματα. 1. Δεν υπάρχει περίπτωση να υιοθετηθεί σε τρέχουσα διεθνή χρήση. 2. Ακόμη και αν υιοθετηθεί, δεν θα δείχνει την ύπαρξη και άλλης Μακεδονίας πλην των Σκοπίων. 3. Θα ενισχύει τον αλυτρωτικό εθνικισμό εντός των Σκοπίων, όπου ήδη χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες με αυτό το σκοπό. Τυχόν αποδοχή του από την Ελλάδα δεν θα είναι συμβιβασμός αλλά άτακτη υποχώρηση. Ισοδυναμεί με απλή αποδοχή του σκέτου Μακεδονία, και πρέπει να κάνουμε αγώνα για να καταδειχθεί αυτό στον ελληνικό λαό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP