Επίσκεψη εκπαιδευτικού πλοίου του Ρωσικού Ναυτικού

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010


Στα γαλανά νερά του ανατολικού Αιγαίου πλέει από εχθές το τρικάταρτο ιστιοφόρο του Ρωσικού Ναυτικού Мир (Ειρήνη), στα πλαίσια εκπαιδευτικού ταξιδιού. Το 2,385 τόννων ιστιοφόρο Мир καθελκύστηκε το 1987 στα ναυπηγεία Λένιν του Γκντάνσκ, είναι το τρίτο πλοίο αυτής της κλάσης (καθελκύστηκαν συνολικά 6) και αποτελεί το κύριο εκπαιδευτικό σκάφος της Ναυτικής Ακαδημίας Αγίας Πετρούπολης.

Όχι τυχαία, ανάμεσα στους σταθμούς του ταξιδιού των Ρώσων δοκίμων, ήταν ορισμένα από τα σημαντικότερα ναυτοχώρια του Ανατολικού Αιγαίου, ζωντανά σύμβολα της ναυτοσύνης των Ελλήνων : Τα Καρδάμυλα και οι Οινούσσες (με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο), όπου οι δόκιμοι επισκέφτηκαν το Ναυτικό Μουσείο. Κατόπιν το ρωσικό σκάφος θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Χίου, όπου και θα παραμείνει για ένα διήμερο. Μετά από την σύντομη στάση στην Χίο το πλοίο θα κατευθυνθεί προς την θαλάσσια περιοχή στην οποία έλαβε χώρα η Ναυμαχία του Τσεσμέ (26 Ιουνίου 1770), όπου ο Ρωσικός στόλος κατατρόπωσε το Οθωμανικό ναυτικό. Στην ναυμαχία έλαβαν μέρος και αρκετοί Έλληνες καπεταναίοι όπως ο εθνικός ευεργέτης Ι.Βαρβάκης.

Περισσότερες φωτογραφίες :




4 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Ιουνίου 2010 στις 3:45:00 μ.μ. EEST  

Αν θυμάμαι καλά οι Ρώσοι χρησιμοπιούσαν Ψαριανούς πλοηγους. Στην ναυμαχία του Τσεσμέ οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν πυρπολικά για να αποτεφρώσουν τον Τουρκικό στόλο και απο κει φαίνεται ότι έμαθαν -οι Ψαριανοί- την τρομερή αποτελεσματικότητά τους. Ήταν λοιπόν ζήτημα χρόνου να χρησιμοποιηθεί ξανά αυτό το όπλο στα χέρια τους, βελτιωμένο τόσο ώς προς την κατασκευή, όσο και ώς προς την τακτική του χρηση.

Ανώνυμος 13 Ιουνίου 2010 στις 9:38:00 μ.μ. EEST  

Λέτε να είναι αυτό το περίφημο «χιλιάρμενο» της προφητείας του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού;

(Βέβαια ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται...)

Ανώνυμος 14 Ιουνίου 2010 στις 2:23:00 π.μ. EEST  

Άμα περιμένουε προφητείες είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Οι Τούρκοι θα φτάσουν στην Ακρόπολη. Ξυπνάτε!

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2010 στις 8:40:00 μ.μ. EEST  

τι όμορφα που είναι τα πλοία με κατάρτια ρε γαμώτο, σαν στολίδια στην θάλασσα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP