Συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν;

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στο στόχαστρο

Δημοσίευμα της εφημερίδας Τhe Times αποκαλύπτει ότι η Σαουδική Αραβία διεξήγαγε ειδική άσκηση απενεργοποίησης των συστημάτων αεράμυνας, ώστε την κατάλληλη στιγμή να μπορεί χωρίς προβλήματα να επιτρέψει τη διέλευση ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της, τα οποία θα έχουν αποστολή το βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Το δημοσίευμα που εμφανίζεται λίγες μόνον ώρες μετά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει ότι το Ριάντ συμφώνησε να παραχωρήσει στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ένα στενό αεροδιάδρομο στα βόρεια της χώρας, ώστε να μικρύνει η απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν τα ισραηλινά αεροσκάφη, αν προχωρήσουν σε βομβαρδισμό του Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία θέλει να διασφαλίσει την ανώδυνη διέλευση των ισραηλινών αεροσκαφών, γι αυτό και προχώρησε σε ασκήσεις απενεργοποίησης των συστημάτων αεράμυνας, ώστε να μην απογειωθούν τα δικά της πολεμικά αεροσκάφη για να αναχαιτίσουν τα ισραηλινά, και να μην εκτοξευθούν, όπως θα γινόταν σε περίπτωση παραβίασης του εναερίου χώρου της, αντιαεροπορικοί πύραυλοι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαδικασίες αυτές και οι ασκήσεις, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, και με την απόλυτη έγκριση του αμερικανικού Πενταγώνου. Κυβερνητικές πηγές της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρουν ότι είναι ευρέως αποδεκτό στην κυβέρνηση του Βασιλείου, ότι υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, σε περίπτωση βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Άλλωστε, η πολιτική αντιπάθεια για το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, αλλά και ο φόβος για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, θεωρείται από διεθνείς αναλυτές, κάτι κοινό μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Οι πιθανότεροι στόχοι της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, σε περίπτωση βομβαρδισμού του Ιράν, θεωρούνται, οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στις περιοχές Νatanz και Qom, οι αποθήκες φυσικού αερίου στο Ιsfahan και ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Αrak. Στους δευτερεύοντες στόχους περιλαμβάνεται και ο υπό κατασκευή πυρηνικός αντιδραστήρας στο Bushehr, που εκτιμάται ότι όταν θα ολοκληρωθεί θα έχει τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα. Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται ως και 2.250km μακριά από το Ισραήλ, απόσταση που υπερβαίνει την ακτίνα δράσης των ισραηλινών αεροσκαφών, ακόμη και αν αυτά ανεφοδιαστούν στον αέρα. Ένας ανοιχτός αεροδιάδρομος πάνω από τη Σαουδική Αραβία θα μειώσει αρκετά την απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη. Μια επίθεση κατά του Ιράν θα χρειαστεί πολλαπλά κύματα βομβαρδιστικών, που θα πρέπει να περάσουν πάνω από την Ιορδανία, τη βόρεια Σαουδική Αραβία αλλά και το Ιράκ. Μια επίθεση κατά του Βushehr, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, θα εμπλέξει πιθανότατα και τον εναέριο χώρο του Κουβέιτ, από τα νοτιοδυτικά.

Οι πτήσεις ισραηλινών αεροσκαφών πάνω από το Ιράκ, απαιτούν τη συγκατάθεση της Ουάσινγκτoν. Η κυβέρνηση του Προέδρου Οbama, αρνήθηκε ως τώρα να δώσει το πράσινο φως σε μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, και προσπαθεί να δώσει πολιτική και διπλωματική λύση στο πρόβλημα, κάτι που προς το παρόν έχει εμποδίσει το Ισραήλ από το να εκτελέσει χωρίς καθόλου πολιτική κάλυψη την επίθεση, λόγω του υψηλού πολιτικού κόστους. Άλλωστε στρατιωτική αναλυτές, αμφιβάλλουν για το αν μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση θα εξουδετερώσει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, που είναι πολύ καλά οχυρωμένες, και χτισμένες βαθιά κάτω από τη γη. Αν όμως οι νέες διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν αποτύχουν να λύσουν το πρόβλημα, οι ισραηλινές πιέσεις προς το Λευκό Οίκο για πράσινο φως στο βομβαρδισμό του Ιράν, θα ενταθούν. Το Ιράν διατείνεται ότι θα συνεχίσει και θα επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ, που τις θεωρεί χωρίς καμία πρακτική αξία.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Binyamin Netanyahu έχει αρνηθεί επανειλημμένα, να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν, ενώ ο Aharaon Zeevi Farkash, επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών ως το 2006, που έχει σχεδιάσει και ασκήσεις βομβαρδισμού του Ιράν σε εξομοιωτές της Iσραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε πρόσφατα ότι "η Σαουδική Αραβία φοβάται όσο και το Ισραήλ τις πυρηνικές δυνατότητες της Τεχεράνης".

Οι ηγεσίες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας είχαν πολλαπλές συναντήσεις για το ζήτημα, ενώ πληροφορίες φέρουν τον Meir Dagan, επικεφαλής της Mossad, να έχει συναντήσει αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, για να ζητήσει εγγυήσεις, ότι η χώρα τους θα επιτρέψει στα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο του Βασιλείου. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι αυτές οι συναντήσεις, έλαβαν χώρα. Το Ιράν δε διατείνεται ότι προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα για ειρηνικούς πολιτικούς σκοπούς, και ότι το μόνο που επιθυμεί το Ισραήλ αλλά και άλλες δυνάμεις της Δύσης, είναι να στερήσουν από μια ανεξάρτητη χώρα, την ενεργειακή, οικονομική και τεχνολογική της πρόοδο και αυτονομία.
Ο κίνδυνος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου είναι τεράστιος. Μια σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ, μπορεί να έχει ανυπολόγιστές, οικονομικές, πολιτικές, στρατιωτικές αλλά και περιβαλλοντικές συνέπειες, και να πυροδοτήσει αλυσιδωτές εξελίξεις και καταστροφές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου μπορεί να υπονομεύσει άμεσα την ασθενή ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

Επίσης ο βομβαρδισμός του Ιράν θα δώσει τροφή και επιχειρήματα στους παντός είδους και διαμετρήματος εξτρεμιστές και φανατικούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο, θα αποκτήσουν επιχειρήματα και βήμα, για να κερδίσουν την ψυχή και την Καρδιά των μεγάλων μαζών. Κύματα ισλαμικού φονταμενταλισμού και αγανάκτησης αναμένεται να σαρώσουν τον Ισλαμικό και Αραβικό Κόσμο ενώ δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση μεγάλων δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Κίνα, που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως γεωοικονομικό, για το Ιράν.
Τα αποτελέσματα μιας ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν δεν είναι εγγυημένα, οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις μάλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να λειτουργούν μετά την επίθεση. Εγγυημένες όμως είναι οι πολιτικές επιπτώσεις μια τέτοιας επίθεσης, καθώς το θεοκρατικό καθεστώς θα έχει την ευκαιρία να αναπαραχθεί ιδεολογικά, πολιτικά και προπαγανδιστικά, και να πνίξει κάθε μετριοπαθή αντιπολιτευτική φωνή. Τα φιλοδυτικά συντηρητικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, το ίδιο και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama, ο οποίος προσπαθεί να ακολουθήσει πολιτική ανοικτών θυρών και συνεννόησης, με τους Άραβες και τον Ισλαμικό Κόσμο. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα πρακτικά αποτελέσματα ενός αεροπορικού βομβαρδισμού του Ιράν, θα είναι μάλλον πενιχρά, οι ευρύτερες όμως πολιτικές και οικονομικές συνέπειες θα είναι τεράστιες και θα πυροδοτήσουν εξελίξεις “που θα ανοίξουν τις θύρες ενός διεθνούς φρενοκομείου".

http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

2 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Ιουνίου 2010 στις 10:31:00 μ.μ. EEST  

ανοησίες και αντιπερισμπασμός

αν γίνει επίθεση θα γίνει με πύραυλο από Ισραηλινό υποβρύχιο από τον Κόλπο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ 15 Ιουνίου 2010 στις 7:26:00 μ.μ. EEST  

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΒΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP