Ερντογάν: «Ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο...δεν είναι κατοχικός»

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

«Ο τουρκικός στρατός δεν είναι κατοχικός στην Κύπρο, αλλά βρίσκεται στο νησί για τις ανάγκες που προκύπτουν από την ιδιότητα της Τουρκίας, ως εγγυήτριας χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση σχετικά με την πληροφορία περί αποστολής ισραηλινού πλοίου στην Κύπρο, με σκοπό τη διαμαρτυρία για την κατοχή της Κύπρου.

«Εάν το πλοίο αυτό πάει στη Νότια Κύπρο, το θέμα δεν μας αφορά», είπε, ενώ στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι πρόκειται περί διαμαρτυρίας για τα κατοχικά στρατεύματα, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε: «Έτσι κι αλλιώς διαμαρτύρονται. Ο τουρκικός στρατός δεν είναι κατοχικός. Βρίσκεται εκεί για τη διασφάλιση της ειρήνης (!!!)και λόγω των αναγκών, που σχετίζονται με την ιδιότητα της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι απαράδεκτος. Εξάλλου, στρατιώτες υπάρχουν και στη Νότια Κύπρο».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε την παραπάνω δήλωση κατά τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη με το Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ ελ Άσαντ, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Ασία, η οποία άρχισε σήμερα.

Αναλαμβάνει διαμεσολάβηση σε Φάταχ και Χαμάς

Η Τουρκία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ένα ρόλο πολύ ενεργό για να επιτύχει μια συμφιλίωση των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών κινημάτων, της Φάταχ και της Χαμάς, δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη o Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη. Αλλά γι' αυτό, είναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να τάσσονται υπέρ της ειρήνης. Η Χαμάς πρέπει να υποστηρίξει την ειρήνη, η Φάταχ πρέπει να επίσης να υποστηρίξει την ειρήνη», ανέφερε ο κ. Ενρτογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

«Οι υπεύθυνοι της Χαμάς μας εμπιστεύθηκαν για το ζήτημα αυτό και μας είπαν ότι επιθυμούν να επιλυθεί το πρόβλημα. Τώρα λοιπόν θα έχουμε μια συνεργασία και με την Φάταχ για να δούμε εάν μπορύμε να επιτύχουμε την ίδια αντιμετώπιση» (με αυτήν την Χαμάς), ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ερντογάν επέμεινε στην αναγκαιότητα να μην εξοστρακιστεί η ριζοσπαστική Χαμάς, που από πολλές χώρες θεωρείται ως μια τρομοκρατική οργάνωση.

«Το να λέγεται ότι η Φάταχ είναι μια οργάνωση με την οποία μπορούμε να συζητήσουμε και ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση είναι μεγάλο λάθος», εκτίμησε καταλήγοντας ο κ. Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι η Φάταχ και η Χαμάς έχουν διακόψει κάθε σχέση αφότου η Χαμάς πήρε την έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2006, ενώ η αιματηρή επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας το 2008, αρχές του 2009 διόγκωσε περαιτέρω τις διαφορές των δύο αυτών παλαιστινιακών οργανώσεων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

Ανώνυμος 8 Ιουνίου 2010 στις 11:45:00 π.μ. EEST  

Nα δεις ποιες κωλοφυλάδες μας τον παρουσίαζαν για μεγάλο δημοκράτη, και ποια γιουσουφάκια έβαζαν φαρδιές πλατιές από κάτω από τα αρθρίδια τους.

Ανώνυμος 8 Ιουνίου 2010 στις 12:17:00 μ.μ. EEST  

Ναι, ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο δεν είναι κατοχικός και οι γάιδαροι πετάνε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP