Εfes 2010 και Τουρκικό Ναυτικό
Τρίτη 1 Ιουνίου 2010
Θυμάστε την τουρκική κορβέτα F-501 Bodrum η οποία είχε καρφωθεί σε ύφαλο ανοιχτά του Καστελόριζου, τον περασμένο Σεπτέμβρη; (βλέπε : Βράχο βράχο τον καημό μου..) Όχι μόνο επανήλθε σε υπηρεσία , αλλά οι θαλασόλυκοι του Τούρκ ντενίζ Κουβετλερι κατάφεραν να την επιστρέψουν στον ναύσταθμο χωρίς να απολέσουν ηχοβολιστικές συσκευές ή λοιπούς αισθητήρες, γεγονός ενδεικτικό της αναβάθμισης ικανοτήτων των Τούρκων αξιωματικών (και της έλλειψης υφάλων στην περιοχή της άσκησης..)
Φυσικά γίνεται λόγος για την άσκηση Εfes 2010 που ολοκληρώθηκε πριν απο λίγες μέρες, κατα την οποία οι ΤΕΔ δοκίμασαν τις ικανότητες διεξαγωγής κύριας αποβατικής ενέργειας εναντίον Ελληνικής νήσου. Στα πλαίσια της άσκησης αποβατικός στολίσκος μαζί με σκάφη συνοδείας κινήθηκαν απο τον ναύσταθμο Φώκαιας (έδρα της διοίκησης αποβατικών πλοίων και της Τ/Ξ Πεζοναυτών) προς την ακτή απόβασης, στην περιοχή Ντογανμπει ~42 nm νοτιοανατολικά της πόλης της Χίου. Χωρισμένος σε ομάδες ο στολίσκος κινήθηκε υπο την συνοδεία ενός περιπολικού PGM-71 (P-123), 2 κορβετών Α-69 (της F-503 Beykoz και της γνωστής σε όλους μας F-501 Βodrum) , ναρκοθηρευτικών (Μ267 - Μ270) και ναρκαλιευτικών του τουρκικού ναυτικού.
Τον αποβατικό στολίσκο συγκροτούσαν τα μεγάλα LST NL123 Sarucabey και NL124 Κaramurselbey, το L401 Ertugrul (κλάσης Terrebone Parish) και πλήθος μικρότερων LCT (μεταξύ άλλων τα C145 , C142 , C146, C150) και LCM. Όλα τα σκάφη ήταν έμφορτα με οχήματα και προσωπικό της Ταξιαρχίας ΠΖΝ. Στην τελική φάση της άσκησης έλαβαν μέρος επιθετικά ε/π Cobra και μεταφορικά Blackhawk καθώς και προσωπικό λοιπών μονάδων της 4ης Στρατιάς (συμμετείχαν ~7.000 άνδρες)
Τρία σημεία στα οποία θα πρέπει να σταθούμε, είναι :
1) To γεγονός ότι η άσκηση κατάληψης ελληνικής νήσου δια αποβατικής επιχείρησης έγινε λίγες μόνο μέρες μετά απο την "επίθεση φιλίας" της τουρκικής αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε την Αθήνα.
2) Το φετινό "μέρισμα ειρήνης" (την καλησπέρα μας στον κ.Μπεγλίτη) ήταν σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές καθώς στην αποβατική άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά 39 σκάφη διαφόρων τύπων, ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού αποβατικού στόλου στο Αιγαίο.
3)Τα σκάφη αυτά ξεκίνησαν απο τον ναύσταθμο Φώκαιας και κατευθύνθηκαν προς την περιοχή των ασκήσεων διαμέσου του διαύλου Χίου-Κρήνης (Τσεσμέ), κάνοντας "παρέλαση" μπροστά απο την πόλη της Χίου για προφανείς λόγους..
3 σχόλια:
Εξαιρετικό και λεπτομερές το άρθρο για την άσκηση. Τόσες ωραίες φωτογραφίες πού τις βρήκατε ρε παιδιά; (το αιώνιο ερώτημα - φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να απαντήσετε!)
ΠΚΠ
εχουμε μάτια παντού :D
Δεν νομίζω να τους χαλάσει αν τα δουν τα σκάφη τους ως κατοικίες ψαριών και άλλων έμβιων ζώων της θάλασσας...
Δημοσίευση σχολίου