Νέα αιφνιδιαστική άσκηση με εντολή Α/ΓΕΕΘΑ: Σενάριο επίθεσης στη Χίο με τη δύναμη "Δ" σε ρόλο εχθρικής απεικόνισης

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αιφνιδιαστικές ασκήσεις ετοιμότητας, τις οποίες ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος έχει αναγάγει σε πολύτιμο εργαλείο βελτίωσης της εκπαίδευσης, αλλά και της επαγρύπνησης των ΕΔ, χωρίς να παραγνωρίζεται και η αξία του αποτρεπτικού μηνύματος που εκπέμπουν προς Ανατολάς. Σήμερα το πρωί ξεκίνησε στη Χίο αιφνιδιαστική άσκηση απόκρουσης εχθρικής επίθεσης, στην οποία ο εχθρός απεικονίζεται από δυνάμεις της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (γνωστής και ως "Δ").

Πρωτεύοντα στόχο της επιχείρησης της "εχθρικής" δύναμης αποτέλεσε το αεροδρόμιο της νήσου με αεροκίνητη επιχείρηση, όπως άλλωστε αναμένεται να συμβεί και σε πραγματικές συνθήκες. Οι συνθήκες διεξαγωγής της άσκησης προσομοιώνουν εκτεταμένο στρατηγικό αιφνιδιασμό, καθώς η διοίκηση της 96 ΑΔΤΕ ενημερώθηκε για την έναρξη της άσκησης ταυτόχρονα με την έναρξη της "επίθεσης".

Το κύριο ζητούμενο είναι η επιτυχής αντίδραση της "αμυνόμενης" διοίκησης με την έγκαιρη ανταπόκριση των τμημάτων άμεσης επέμβασης και ιδίως της μηχανοκίνητης εφεδρείας εντός των προβλεπόμενων χρόνων. Οπωσδήποτε είναι ενδιαφέρουσα η επιλογή της Χίου ως νήσου - "στόχου", δεδομένης της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί τον Αύγουστο λόγω εμπρησμού, και πιθανώς αντανακλά εύλογη ανησυχία της ηγεσίας.

Είναι επίσης ενδιαφέρουσα (και πολύ θετική) η σημασία που δίνεται στα αεροδρόμια του Αν. Αιγαίου, με δεδομένο ότι και η προηγούμενη αιφνιδιαστική άσκηση διεξήχθη σε ανάλογο πεδίο. Θα ήταν ευχής έργο αν η έμφαση αυτή οδηγούσε και στην αναθεώρηση κάποιων ατυχών επιλογών του παρελθόντος ως προς τις μονάδες που τα καλύπτουν...

Νεότερα για την άσκηση θα έχουμε σε λίγο.

22 σχόλια:

"Δόκιμος" 3 Οκτωβρίου 2012 στις 3:37:00 μ.μ. EEST  

… ναι καλά «δεν γνώριζε κανείς τίποτα».. Δεν είχε ειδοποιηθεί κανείς….
Εδώ τις εποχές που δεν υπήρχαν κινητά έπεφτε τηλέφωνο από τον κολλητό, το ξάδερφο, το σειρά, κοκ ότι πρόκειται να έχουμε «έφοδο», «συναγερμό», «επεισόδιο» κ.ο.κ και όλοι οι κοπανατζήδες μαζευόντουσαν μέσα στα στρατόπεδα. Όσοι ήταν ακράτητοι και έπρεπε να την «κοπανήσουν» άφηναν τηλέφωνα, ονόματα κλπ για να ειδοποιηθούν. Τα πάντα ήταν έτοιμα-κομπλέ ούτε για απόβαση να πηγαίναμε… Και μόλις δινόταν το πράσινο φως πεταγόντουσαν όλοι από τα κρεβάτια τους, ντυμένοι, σε χρόνο μηδέν, ο όρχος θύμιζε μεσημέρι Δευτέρας, υπήρχε ένας οργασμός που όλοι έτριβαν τα μάτια τους…
Και μετά παραμυθιαζόμασταν για την ετοιμότητα κλπ. Ας μην υπήρχε η άτυπη ειδοποίηση, ας μην είχαν καλυφθεί οι ανάγκες σε υλικό από την προηγούμενη, ας μην είχαν δανείσει -ανταλλάξει οι μονάδες υλικά, ας μην είχαν φροντίσει να επαναλειτουργήσουν τα μισά Στάγιερ τη τελευταία στιγμή, ας μην είχαν κάνει μερικά σύντομα σεμινάρια οι παλιοί στους νέους (και δε μιλάω μόνο για τους φαντάρους, αλλά και για τους νέο-αφιχθέντες ανθυπολοχαγούς κλπ) και ας σήμαινε συναγερμός ένα βραδάκι ανυποψίαστα! Άλλα εντελώς ανυποψίαστα. Εκεί να δείτε ετοιμότητα! Τότε και μόνο τότε θα έβγαιναν πραγματικά συμπεράσματα. Αλλά θα καιγόντουσαν διοικητές, υποδιοικητές, αξυπ-άδες, επόπτες, φανταράκια… όλοι.

Ανώνυμος 3 Οκτωβρίου 2012 στις 4:50:00 μ.μ. EEST  

O Δόκιμος δεν λέει ψέματα για ένα λόγο: έστω οτι είσαι στρ σε Zu-23 και βλέπεις ε/π να κατεβάζει κόσμο...
αιφνιδιαστική άσκηση = ΨΕΜΑΑΑΑΑΑ

καταρχήν πάλι η δύναμη Δ; πάλι τα ίδια άτομα; οι άλλοι 300,000 είναι ορφανοί;
τα μεχμετζίκ που θα έρθουν πρώτο κύμα 150,000 θα τους αντιμετωπίσει η δύναμη Δ;

δεύτερον ποιός έκανε ανακατάληψη α/β; ούτε οι rangers δεν το σκέφτονται. έχει να γίνει απο το μάλεμε και πετσοκόφτηκε η καλύτερη μεραρχία του κόσμου.
άλλο ένα σενάριο βγαλμένο απο ταινίες, έρχεται και το red dawn II στο σινεμά οπότε η επόμενη άσκηση θα είναι α/φ για κατάληψη της θεσσαλονίκης...

τρίτον ποιός αμυνόταν; η μονάδα - πιθανόν μ/κ - πόσα άτομα είχε, πόσα λειτουργικά οχήματα κτλ; χωρίς το ΓΕΣ να έχει ενημερώσει όπως έκανε σε ίμια, 30 και βάλε μέρες πριν, η κατάσταση θα ήταν αστεία φαντάζομαι. τα ίδια ισχύουν ακόμα και για την πιο μάχιμη μονάδα στο κόσμο πόσο μάλλον μονάδα της ασδεν που το μισό προσωπικό φοράει απο μέσα μαγιό.

η άσκηση πώς εκτελέστηκε; έφτασαν τα καταδρόμια και μετά ήρθαν τα λεωνίδας και μετά; με αβολίδοτα; με φωνές;
φαντάζομαι 30 λοκατζήδες και 200 φαντάρους μπρούμυτα να κάνουν μπαμ μπαμ...

εκείνο το ριμάδι το Miles και εκείνο το διακλαδικό κέντρο ασκήσεων εδάφους που θα είχε νόημα να γινόταν αυτή η άσκηση θα το εφαρμόσει κανείς;

το 89-90 (δεν θυμάμαι) ο Φρανκς (διοικητής του 7ΣΣ το 91) έφτασε στην ΕΣΣΔ και τον πήγαν να δει άσκηση με Τ80. είδε ο άνθρωπος τα μιλιούνια αρμάτων και τομα και γύρισε στην αμερική χαζογελώντας. όταν τον ρώτησαν στην επιστροφή είπε ότι το πεδίο ασκήσεων είχε τα ίδια σημάδια απο ερπύστριες.
το ίδιο σενάριο, η ίδια πορεία, η ίδια αντίδραση, η ίδια ξερή άσκηση =το ίδιο άθλιο αποτέλεσμα .
στα επόμενα χρόνια οι ρώσοι έτρωγαν τα μούτρα τους στη τσετσενία και έψαχναν το λόγο στη θωράκιση των αρμάτων...

ο ΕΣ έχει σκοπό 1. να φυλάει σύνορα - δεν το κάνει. 2. να εκπαιδεύει κόσμο - δεν το κάνει. 3. να κάνει παρελάσεις - δεν το κάνει όσο καλά η β. κορέα. δεν ξέρω πια γιατί χαλάμε και σάλιο

μηδενιστής

Ανώνυμος 3 Οκτωβρίου 2012 στις 5:42:00 μ.μ. EEST  

Ενα είναι σίγουρο.Μας δίνουν το παράδειγμα.Παρ΄όλες τις οικονομικές αντιξοότητες κρατούν το ηθικό ακμαίο και κοιτούν πραγματκά τη δουλειά τους!Το καλύτερο μήνυμα στη κοινωνία μας!!

Οδυσσέας 3 Οκτωβρίου 2012 στις 6:07:00 μ.μ. EEST  

@ Δόκιμο:
Να διευκρινίσουμε κάτι.
Μιλάς για τη σημερινή άσκηση ή για παλιές εμπειρίες σου;

Unknown 3 Οκτωβρίου 2012 στις 8:41:00 μ.μ. EEST  

Όλοι αρνητικά σχόλια και ειρωνίά όλοι να δείξουν οτι κάτι ξέρουν παραπάνω και οτι τα έχουν "φάει με το κουτάλι". Ευτυχώς δε μας έχει κάνει κανείς απόβαση ...ακόμα ούτε έχει καταλάβει κάποιο αεροδρόμιο στο Αιγαίο τόσο κακό είναι να εκπαιδευόμαστε? Μπράβο σε όσους έχουν και τέτοιες έννοιες, μπράβο σε όσους δεν κοιμούνται ήσυχοι ή δε μένουν ξάγρυπνοι επειδή δε μπορούν πλέον να πάνε στα μπουζούκια...

Αναδελφος 3 Οκτωβρίου 2012 στις 10:06:00 μ.μ. EEST  

Καθε ασκηση ειναι θετικη, καθως δινει την δυνατοτητα για αξιολογηση αντιδρασεων και εξαγωγη συμπερασματων.Οσο πιο ρεαλιστικη τοσο το καλυτερο, ενω ειδικα για τους αμυνομενους τους βγαζει απο την ρουτινα της συνεχους αναμονης.Υπερβολη θεωρω μονον οσα γραφονται περι ενημερωσης των αμυνομενων,την στιγμη που οι αλεξιπτωτιστες προσγειωνονταν καθως κατι τετοιο σε πραγματικες συνθηκες θα σημαινε την απωλεια του πλεονεκτηματος των αμυνομενων να τους προσβαλλουν στον αερα, οταν ειναι και περισσοτερο ευαλωτοι.

"Δόκιμος" 3 Οκτωβρίου 2012 στις 10:59:00 μ.μ. EEST  

@ Οδυσσέα

Δεν γνωρίζω για τη σημερινή άσκηση. Μιλάω από προσωπικές εμπειρίες, και για να σε προλάβω δεν ήμουν αραχτός σε καμιά μονάδα, κάποτε, ούτε να σε επηρεάζει το παρατσούκλι μου. Οι εμπειρίες μου πέρα από προσωπικές, είναι κι από συγγενικά πρόσωπα που έχουν διατελέσει σε διάφορες θέσεις του ΕΣ στο εσωτερικό κι εξωτερικό ο μεν ένας σα πυροβολήτής ο δέ άλλος ως καταδρομέας. Είμαστε αρκετοί στο σόι με το ίδιο μικρόβιο!

Και συμφωνώ με το "μηδενιστή" που μάλλον κι αυτός πικραμένος είναι για αυτό "τα χώνει" κάθε φορά.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν θίγω κανενός την άσκηση. Καλά και γίνονται, έχουν φαντασία, βελτιωνονυ τη μαχητικήικανότητα και ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση. Ειδικά αυτές τις ημέρες χρειάζεται. Αλλά συμφωνώ με το μηδενιστή. Πάλι οι ίδιοι 300. Οι ίδιοι 300 είναι στις ασκήσεις στα περιοδικά, στο you-tube, κι από κει και πέρα το χάος. Και μην μου πει κανείς οτί ο 9μηνίτης φαντάρος συγκρίνεται με τον επαγγελματία! Η ο 9μηνίτης φαντάρος είναι τόσο άρτια εκπαιδευμένος (χαμπάρι δεν έχει προλάβει να πάρει) που ξύπνησε πρωί - πρωί και ήταν η ψυχολογία του και η εκπαίδευση του 100% έτοιμο; για ανακατάληψη, τρομάρα του!

Κοροϊδευόμαστε ή κάποιοι από εμάς έχουν ποτίσει το μυαλό τους με τα συνεχεί δημοσιεύματα που αφορούν τις ίδιες και τις ίδιες μονάδες και έχουν ξεχάσει πως είναι ο υπόλοιπος ΕΣ.

Και κάτι τελευταίο. Οι γείτονες αν ποτέ τυχόν τολμήσουν εχθρική ενέργεια, έχουν και υλικό και αρκετούς μπαρουτοκαπνισμένους με το PKK.

Εμείς;


SPY_GR 3 Οκτωβρίου 2012 στις 11:31:00 μ.μ. EEST  

@ "Δόκιμος"
Προσπάθησε να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, μην τα ισοπεδώνεις όλα.Θα σε βοηθήσει στην υπόλοιπη ζωή σου...

@ μηδενιστής
Οπως παραπάνω (άν και κρίνοντας από το όνομα δεν σου δίνω πολλές ελπίδες!)

Σημ.1) Καμμιά σχέση οι ασκήσεις των σοβιετικών με τον πόλεμο της Τσετσενίας.Ειχαν στόχο τις πεδιάδες της Δυτικής Ευρώπης και όχι να μάχονται ανάμεσα σε πολυκατοικίες...

Σημ.2) Η επιχείρηση Urgent Fury -Γρενάδα 1983 σου λέει κάτι? Οι πολυδιαφημισμένες Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις με το ζόρι τα κατάφεραν απέναντι σε ένα μικροσκοπικό νησί-κράτος.Από αυτό το πραγματικό γεγονός δεν μπορεί όμως κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα ότι οι Αμερικάνοι είναι/ήταν για τα μπάζα!

Ανώνυμος 3 Οκτωβρίου 2012 στις 11:36:00 μ.μ. EEST  

Ένας φανταρος μέσα σε έξι μήνες μπορεί να γίνει ένας αξιοπρεπέστατος μαχητής. Η κακη εκπαίδευση των κληρωτών οφείλεται αποκλειστικά στους ευθυνόφοβους και με δημοσιουπαλληλική νοοτροπία αξιωματικούς. Και δεν χρειάζονται κονδύλια για μια στοιχειώδη γυμναστική, εκμάθηση τακτικών, ατομικού οπλισμού κλπ. Οι αξιωματικοί όμως και οι ΕΠΟΠ χρησιμοποιύν τους φαντάρους για τις αγγαρείες.

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2012 στις 12:02:00 π.μ. EEST  

Τις φωτογραφίες με τους πεζικάριους που φορουν τη κατσαρόλα θα ήθελα να ήξερα ποιος φωστήρας τις αποδέσμευσε.

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2012 στις 10:05:00 π.μ. EEST  

Η , θα κάνει το καθήκον της δεν αμφιβάλει κανείς, δεν ε΄΄ιναι δυνατόν όμως να πιστέυεικανέις ότι μόνο στην Δ θα κερδίσει μια σύγκρουση.
Οταν η επένδρωση των μονάδων ΠΖ, είναι σε τραγικά επίπεδα και οι εκπαίδευση που λαμβάνουν σε ακόμα πιο τραγικά επίπεδα, απλά δεν υπάρχει καμία ελπίδα .
Οτι κι αν κερδίσει η Δύναμη (με βαρύ φόρο αίματος), θα χαθεί διότι το υπόλοιπο στρατευμα δεν θα μπορεί να ακολουθήσει.
Οτι έγινε και στην Κύπρο το 74, οτι σχεδόν κέρδισαν οι μοίρες στο πεδίο της μάχης, χάθηκε από το υπόλοιπο στράτευμα.
Αν δεν αποκτήσουμε πραγματικά μάχιμη εφεδρεία, ασ μην ελπίζουμε τίποτα.
Σε ένα πόλεμο που θα πρωτοχρησιμοποιηθει η Δ και οι ειδικές δυνάμεις,χρειάζεται ριζική και άμεση αναβάθμιση του όπλου του πεζικού, το οποίο είναι τελέιως παραμελιμένο.
ΣΕΛΕΥΚΟΣ

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2012 στις 10:49:00 π.μ. EEST  

Τσούζει ε; Το ξέρω. Είδα και γω τις φώτο.

Δεν θέλω να σχολιάσω αλλά καλό το ΓΕΣ να μην ξαναβγάλει φώτο, καλό να μην ξανακάνει και άσκηση. Ας δώσει τα λεφτά σε φάρμακα για παιδάκια. Καλύτερα να έχουν/με την συνείδηση καθαρή.

@φίλε SPY_GR
Το 80 μάθαιναν πως θα καταλάβουν το δυτ. Βερολίνο, το αμβούργο κτλ Δες πώς πήραν την καμπούλ και βρες μου μια επιχείρηση τόσο καλογραμμένη από την κατάληψη του εμπέν εμαελ. το πρόβλημα όπως είπα ήταν αλλού: λάθος τρόπος εκπαίδευσης
Δεύτερον οι αμερικάνοι στην γρενάδα και στον παναμά έκαναν πρόβα αρχικά, και μετά εφαρμογή, του Goldwater–Nichols Act. Δεν ζορίστηκαν καθόλου. Απλώς δοκίμαζαν τον νέο επαγγελματικό στρατό και την διαχείριση αυτού. Το 91 πέρασαν σουβλάκι σε 24 ώρες πρακτικά έναν εμπειροπόλεμο στρατό με 50 μόλις απώλειες.
Όσες θέλει ο ΕΣ για να στείλει από την καλαμάτα στον έβρο μια ταξιαρχία μόνο και μόνο από τα τροχαία.

μηδενιστής

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2012 στις 11:22:00 π.μ. EEST  

Το πρόβλημα με τις ασκήσεις είναι ότι δεν υπάρχει αληθοφάνεια και πραγματικό όφελος!!

Απλά γίνονται για να παίρνουν εύσημα και προαγωγές οι καραβανάδες!

Απλά γιατί αυτοί που τις διατάσουν είναι άσχετοι και κομπλεξικοί!!

Διότι οι κατώτεροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που έχουν τις ικανότητες και την θέληση απλά εκτελούν για να περάσει ό χρόνος να προαχθούν στον επόμενο βαθμό εως ότου αράξουν κάπου και γλιτώσουν τις ασκήσεις!

Γιατί δεν μπορού να κάνουν και αλλιώς με τις κοπλεξάρες ανωτάτους που διοικούν!Υπάρχει μεγάλο χάσμα!

Άντε να τους ξεγελάσουν με κανα καινούριο υλικό(επιγονατίδες,camel back,γάντια και γυαλιά προστασίας,πλατύργυρο καπέλο και καμιά νέου τύπου εξάρτηση).

Ας ξεκινήσει παντού, πρώτα η κίνηση με πραγματικά πυρά όμαδος-διμοιρίας-λόχου μέρα νύχτα μέχρι να γίνουν έτοιμοι για σινεμά και έπειτα πάμε και στα υπόλοιπα!

ΟΠΛΙΤΗΣ 4 Οκτωβρίου 2012 στις 3:34:00 μ.μ. EEST  

Δεν πιστεύω στο στοιχείο του ''αιφνιδιασμού'' στο Ε.Σ, συμμαθητής δεν ''κρεμάει'' συμμαθητή για πολλούς λόγους και όχι μόνο συναισθηματικούς. Ο φόβος της επαγγελματικής ανεπάρκειας είναι διάχυτος για αυτό ο νόμος της σιωπής και της κάλυψης καλά κρατεί.
Όποιος πιστεύει στη εξάμηνη εντατική και πραγματική εκπαίδευση των στρατευμένων είναι αφελής.
Ο Ε.Σ αναλώνεται σε υπηρεσίες,αγήματα, οικοδομικές εργασίες συντηρήσεως, γραφιάδες,πωλητές ΚΨΜ,στην διευθέτηση χώρων και στις προετοιμασίες για τις επιθεωρήσεις που τα αποτελέσματα τους είναι τα ίδια για τα τελευταία 23 χρόνια.
Για να μη το ξεχάσω ένας από τους κύριους ΑΝΣΚ είναι τα κέρδη από το ΚΨΜ και τους καφέδες, για να είναι σε θέση οι Μονάδες να συντηρήσουν εγκαταστάσεις και οχήματα.
Καληνύχτα στον Ελληνικό Στρατό

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2012 στις 3:41:00 μ.μ. EEST  

Καλά θα ήταν τα καινούργια κράνη αλλά πολεμάμε με ότι έχουμε. Βάλε απο την τσέπη σου λεφτά μηδενιστή και αγόρασε. Μην μπερδεύεται την Ελλάδα με τις ΗΠΑ και αυτά που βλέπετε στις ταινίες. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει επαγγελματικό στρατό. Και μην περιμένει κανείς οτι το κράνος και οι εξαρτήσεις θα σας σώσουν τις ζωές. Το βασικότερο είναι να μπορείς να ρίξεις με το ατομικό τυφέκιο και να ξέρεις πως θα κινηθείς. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα απο το επίπεδο των κληρωτών. Σε σχέση με ΕΠΟΠ που είχα δει ήταν πιο σοβαροί και φέρονταν πιο ρεαλιστικά. Ας έλειπαν οι γεμιστήρες.

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2012 στις 4:38:00 μ.μ. EEST  

@4 Οκτωβρίου 2012 3:41:00 μ.μ. EEST

εκτός του οτι δεν ανέφερα τη λέξη κράνος - όχι οτι δεν είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα πάνω σε φαντάρο απο την μάχη της Kadesh το 1274πΧ - πραγματικά απο ότι είδες στις φώτο αυτό σου τράβηξε τη προσοχή;;;;; λες να με πείραξε η εξάρτηση;;;;

"Προσωπικά εντυπωσιάστηκα απο το επίπεδο των κληρωτών."

στείλε βιογραφικό στον σεφερλή.

μηδενιστής

Ανώνυμος 4 Οκτωβρίου 2012 στις 5:41:00 μ.μ. EEST  

Πάλι γκρίνια!!!

Τέτοια πράγματα είχαμε να δούμε 2012 χρόνια!!!

Μπράβο στην ΑΓΕΕΘΑ που "δεν" είχε δάφνες!!!

Ο Αλάσκας.

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2012 στις 9:55:00 π.μ. EEST  

@Αλάσκας

1. Πες μου σε παρακαλώ τί είδες εσύ που τόσο εντυπωσιάστηκες, εκτός απο 1 δρια με σινουκ/χιουι του 70 και την ΔΑΕ με την καναδέζα, μέρα μεσημέρι χωρίς καπνογόνα, βαρέα όπλα, με μπαμ μπαμ στο όρθιο, έναν επόπ με το καλτσόν της γκόμενας του στη μούρη και διάφορους να ποζάρουν αλά next top model με άδεια όπλα της εποχής του βιετνάμ.
ποποοοοοοοοοοο!!!! τώρα ΝΑΙ η χίος θα σωθεί! τρομερά διδάγματα τόσο για το επιτελείο όσο και για το εκπαιδευόμενο προσωπικό!!!!

2. Μπράβο στον ΑΓΕΕΘΑ, που βγήκε με μέσο τον κολλητό του βλάκα αφού έφαγε μια ντουζίνα ανώτερους, που έχει σκιστεί στις ανούσιες ασκήσεις με 50 επαγγελματίες για να βγάζει φώτο και να λέει μπράβο στο τουίτερ...

Η τάφρος εντωμεταξύ έχει σταματήσει, η θητεία έμεινε στους 9, τομα γιοκ, πυρομαχικά γιοκ, καμιά βόλτα για να να μάθουμε στο ισραήλ γιοκ, εκπαίδευση για πόλεμο το 2012 γιοκ, οι δεα φυλάνε πύλες, αλλά περνάνε αέρα κάθε μέσα οι προαγωγές μετά την αποστράτευση -για την πολύτιμη και συστηματικότερη του έθνους- σύνταξη. βγήκαν πιο πολλοί αντιστράτηγοι σε σύνταξη φέτος παρά τα μέλη της ΔΑΕ που είδαμε.

πολύ γκρίνια ρε γαμώτο ε;

μηδενιστής

"Δόκιμος" 5 Οκτωβρίου 2012 στις 11:09:00 π.μ. EEST  

@Μηδενιστής

ΔΩΩΩΣΕΕΕΕΕΕ! ΠΕΣ ΤΑΑΑΑ!

Ευτυχώς που εδώ γράφονται και μερικές αλήθειες (που ενοχλούν) μπας και ξυπνήσει κανείς...

Όσο για το περιστατικό στο ΥΠΕΘΑ και την λάθος κίνηση του ΓΕΕΘΑ, μου θυμίζει την εντολή Μπεγλίτη στο Φραγκούλη να κατέβει να κατευνάσει τα πλήθη των συνταξιούχων - απόστρατων. "Κλάσικ" κίνηση να στέλνεις άλλον να βγάλει τα κάστανα στη φωτιά.
Αλλά αυτά λίγοι τα αντιλαμβάνονται...

enkripto 5 Οκτωβρίου 2012 στις 2:27:00 μ.μ. EEST  

Ας μην τα ισωπεδώνουμε όλα.

Που είδατε "ΤΑΕ με καναδέζες"; ΤΑΕ βγήκαν κυριως VBL με 0.50. Για τα ελληνικά δεδομένα η απεικόνιση ήταν αρκετά μεγάλη, ποια διμοιρία;

Δεν ασκούνται τους κράζουμε. Ασκούνται και πάλι τους κράζουμε.

Δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πάντα-αμέσως.

Είπαμε κριτική αλλά με μέτρο, η συνεχής γκρίνια κατά πάντων δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μόνο που καταφέρνει είναι να περνάει το μήνυμα ότι κάθε προσπάθεια είναι μάταιη, και ως εκτούτου δημιουργεί ηττοπάθεια και σταρχιδισμό.

Αυτό θέλετε;

Ανώνυμος 6 Οκτωβρίου 2012 στις 2:32:00 π.μ. EEST  

Μη λέτε λεπτομερειες. Έχω δει και εχω πάρει μέρος σε ασκήσεις. Ο εχθρός θα συντριβεί πριν πατήσει ελληνικό έδαφος. Η τάφρος δεν έχει σταματήσει. Αλλά και να σταματούσε, οι Τούρκοι θα γίνουν σκόνη απο Apache, Leo2 και πολλά άλλα. Μετά απο 5-6 χρόνια, αν έχουμε τα ίδια οικονομικά χάλια και αν έχουν Altay και F-35, ίσως να έχουν μικροπιθανότητες. Και πάλι δύσκολα. Προς το παρόν τα καλύτερα τους τμήματα ξεκληρίζονται απο ελαφρύ πεζικό (PKK). Ας ερθουν με Sabra και Leo 2A4 και θα καλοπεράσουν. Ή με τα ΤΟΜΑ τους που απο τις πολλές κομπίνες στην κατασκευή τα διαπερνά G-3 με διατρητικά...

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2012 στις 10:39:00 π.μ. EEST  

@αγαπητό enkripto

ούτε ασκούνται, ούτε 'ασκούνται' καν. φώτο βγάζουν για την μούρη του Α/ΓΕΕΘΑ. μην μας κοροϊδεύουν. ούτε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

φυσικά και είναι ΜΑΤΑΙΗ η προσπάθεια. ΤΕΤΟΙΑ προσπάθεια.

είδες κάτι που θέλει μπράβο; νομίζω εκτός των ασκήσεων με τους ισραηλινούς δεν έχουμε κάνει ρεαλιστική άσκηση πρόσφατα. είδες κανα τακτικό συγκρότημα να κινείται με 100% κόσμο χωρίς να πατάει στις ίδιες γραμμές στο χώμα -απο τη χούντα- σε άσκηση; με πυρά; με ΕΑΥ; πιστεύεις οτι θα γινόταν ένα ελληνικό National Training Center και δεν θα έκλαιγα απο τη χαρά;;;;

Που να πω μπράβο φίλε μου;;;; στο καλτσόν; στο άδειο τυφέκιο; έχω να δω χειροβομβίδα σε φαντάρο πεζικού απο τη θητεία μου. πιστεύεις οτι δεν πονάω κάθε φορά που βλέπω τέτοια φώτο;;;; σταρχιδισμός; όχι ρε φίλε δεν το δέχομαι όταν ο ελεύθερος χρόνος μου είναι στο να πάνε τα λεφτά ΜΑΣ στη σωστή χρήση και όχι πεταμένα στο στρατόπεδο ΥΓ στην άρτα και σε φιγούρες στο τουίτερ. δεν έχουμε πια λεφτά για πολυτέλειες. δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, δεν έχουμε κορμιά για πέταμα. ή το καταλαβαίνουμε ή καλύτερα τα λεφτά σε ιδρύματα για άρρωστα παιδάκια.

στρατό της βούρτσας δεν θα επευφημήσω!
ρωτάς τί θέλω; γυρίσω με την δρία μου ζωντανός απο πόλεμο. ζητάω πολλά; ΝΑΙ. πληρώνω φόρους για αυτό; ΝΑΙ. έχω ελπίδα να γυρίσω; εσύ πες μου και να πάρει ο κάθε επαγγελματίας ευθύνη ΤΩΡΑ, για να πει τα νέα στη γυναίκα και στο παιδί μου αν δεν γυρίσω.

μηδενιστής - μην το δημοσιεύσεις. δεν θέλω να χαλάω το κλίμα και με τα γεγονότα στο γεεθα έχει πέσει στον καιάδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP