Η άλλη όψη της επίσκεψης Νταβούτογλου

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

f

Του Σταύρου Λυγερού

Την παράσταση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου κέρδισε η δήλωσή του για «ελεύθερο» Αιγαίο, η οποία αποδόθηκε σε μεταφραστικό λάθος, αλλά, όπως συνήθως, η ουσία βρίσκεται αλλού. Δεν χρειάζεται να εγκύψουμε σ’ αυτή τη δήλωση για να μάθουμε τις τουρκικές προθέσεις. Η Αγκυρα προβάλλει συνεχώς και ξεκάθαρα τις θέσεις της και φροντίζει να τις συνοδεύει με πράξεις.

Η ρητορική του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών είναι κλασικό δείγμα δημόσιας διπλωματίας. Δεν μπερδεύει την εξωτερική πολιτική με τις δημόσιες σχέσεις. Ξέρει, όμως, να χρησιμοποιεί τις δημόσιες σχέσεις και τα ρητορικά ανοίγματα για να υπηρετήσει τη στρατηγική του. Ο Νταβούτογλου προσπαθεί να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν απειλεί την Ελλάδα, αλλά και εργάζεται για να απαλλάξει τις διμερείς σχέσεις από προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Για να διαλύσει τις ελληνικές επιφυλάξεις και να εντάξει την Αθήνα στη στρατηγική του, επιστρατεύει το δέλεαρ ενός κοινού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή. Η νεοοθωμανική στρατηγική χρησιμοποιεί τακτικές ήπιας ισχύος, με στόχο να ρυμουλκήσει την Ελλάδα σε τροχιά δορυφοροποίησης. Ετσι, ενώ η τουρκική διπλωματία καλλιεργεί ένα κλίμα διευθέτησης, δεν εγκαταλείπει τις πάγιες επεκτατικές θέσεις και τις προκλητικές πρακτικές της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μονομερής και αυθαίρετη οριοθέτηση των τουρκικών θαλάσσιων ζωνών στην Α. Μεσόγειο. Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2011 η Αγκυρα είχε χαράξει 11 θαλάσσια οικόπεδα συνολικού εμβαδού 20.000 τ. χλμ. νότια, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της Αττάλειας. Ορισμένα από αυτά τα «οικόπεδα» παραβιάζουν την αρχή της μέσης γραμμής και εισέρχονται βαθιά στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Τον περασμένο Απρίλιο δημοσίευσε επίσημους χάρτες που παραβιάζουν και την κυπριακή και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πριν από 40 ημέρες, μάλιστα, επιχείρησε να προσδώσει υπόσταση στην αυθαιρεσία της, καταθέτοντας σχετικά έγγραφα στον ΟΗΕ. Η Αθήνα απάντησε μόνο με διάβημα, ενώ θετική είναι η σχετική αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ενώ η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει με αυθαίρετες μονομερείς ενέργειες τετελεσμένα, ο Νταβούτογλου προσπαθεί να αποτρέψει την Ελλάδα από την άσκηση νόμμιμων δικαιωμάτων της. Εξέφρασε στον Ελληνα ομόλογό του την αντίθεση της χώρας του στην ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ πριν οριοθετηθούν χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα. Η Αγκυρα έχει σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να μετατρέψει τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις της σε διμερείς διαφορές. Προβάλλει τις απειλές της σαν θεμιτή προσπάθεια προάσπισης των δικαιωμάτων της.

Υπενθυμίζουμε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι νόμιμο δικαίωμα που ασκείται μονομερώς. Δηλώνοντας επισήμως ότι η επέκταση είναι αιτία πολέμου, η Αγκυρα μετέτρεψε ένα ελληνικό δικαίωμα σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το ίδιο ακριβώς επιχειρεί να πράξει και με την ΑΟΖ. Ο Αβραμόπουλος πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν αληθεύει η πληροφορία πως είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ελλάδα προς το παρόν δεν θα ανακηρύξει ΑΟΖ.

Εκτός αυτών, ο Νταβούτογλου επανέλαβε τη θέση για εξαίρεση του Καστελλόριζου από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις διερευνητικές επαφές για τις θαλάσσιες ζώνες. Η Αγκυρα εμφανίζει το Καστελλόριζο όχι ως ακροτελεύτιο κρίκο στην ελληνική νησιωτική αλυσίδα, αλλά σαν αποκομμένες νησίδες έξω από τις τουρκικές ακτές. Με τον τρόπο αυτόν, επιχειρεί να αποδυναμώσει την επήρρειά τους στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, εάν ποτέ η υπόθεση φθάσει στο Διεθνές Δικαστήριο.

Μέχρι τότε, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και επιχειρεί να οικειοποιηθεί ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα ανατολικά της γραμμής Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - Κρήτη. Στις 13 - 14 Νοεμβρίου 2008, μάλιστα, είχαν εκδοθεί δύο τουρκικές αναγγελίες για διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών νοτίως του Καστελλόριζου, από νορβηγικό σκάφος. Ηταν μία έμπρακτη προειδοποίηση προς την Αθήνα να μην ανακηρύξει ΑΟΖ και προχωρήσει σε έρευνες. Μερικές ημέρες πριν (Οκτώβριος 2008), ο τότε αρχηγός του τουρκικού ναυτικού Μετίν Ατάτς είχε δηλώσει: «Εκτιμώ ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων, επειδή προσεχώς θα αποκτήσει σπουδαιότητα. Λόγω των πετρελαίων που διαθέτει, θα μετατραπεί σε έννα δεύτερο Κόλπο. Η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει».

Οπως στο Αιγαίο, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τη διεξαγωγή ερευνών ως μηχανισμό πρόκλησης κρίσης για να αποτρέψουν την Ελλάδα από την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός της για εκμετάλλευση κοιτασμάτων. Στόχος τους είναι να την υποχρεώσουν ή σε μία εκτός διεθνούς δικαίου μοιρασιά ή σε συνεκμετάλλευση. Μοιρασιά και συνεκμετάλλευση ελληνικού πλούτου.

Η Αθήνα φοβάται τουρκικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι Τούρκοι καλλιεργούν τον ελληνικό φόβο και με τη συνεχή και έντονη αεροναυτική παρουσία τους στην περιοχή. Θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι έχουν θέσει υπό τον στρατιωτικό έλεγχό τους τη θάλασσα μεταξύ της γραμμής Ρόδου - Κρήτης και της Κύπρου.

www.kathimerini.gr

18 σχόλια:

TED 15 Οκτωβρίου 2012 στις 5:45:00 μ.μ. EEST  

Και για να μας αποδείξει ο Νταβούτογλου ότι τα περί "ελεύθερου" Αιγαίου τα εννοεί ειλικρινά, χτες μας επισκέφθηκε "αβλαβώς" μια κορβέτα του TDK (TCG Bafra) που έφτασε πάλι μέχρι την Εύβοια.

Έτσι, γιατί ο λόγος του Αχμέτ πασά είναι συμβόλαιο.

Ανώνυμος 15 Οκτωβρίου 2012 στις 7:41:00 μ.μ. EEST  

Μήπως κανείς ξέρει για το καθεστώς αρχιπελάγους που μπορεί να κηρύξει η Ελλάδα αντί για 12 μίλια? έχω την εντύπωση ότι μπορεί να κερδίσει πολύ περισσότερα από 12 μίλια και μπορεί η όλη υπόθεση με τα 12 μίλια να ήταν μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού της ελληνικής πλευράς από αυτήν την δυνατότητα. Εν ολίγοις η ελλάδα σαν νησιωτικό κράτος θα μπορούσε να κυρήξει καθεστώς αρχιπελάγους και αντι 12 μίλια να ενσωματωθουν στα εθνικά ύδατα όλα τα διεθνή ύδατα ανάμεσα σε ελληνικά νησιά εφόσον ανάμεσα τους δεν παρεμβάλεται νησί άλλου κράτους, έτσι λύνεται το καθεστώς έως τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. μήπως αυτό είναι που στα αλήθεια φοβάται η τουρκία? και αυτό προσπαθεί να εμποδίσει? δεν ξέρω ακριβώς τις λεπτομέρειες ίσως κάποιος με μεγαλύτερες γνώσεις επί του θέματος να μας διαφωτίσει

πέτρος.

kostantinos kladianos ipaxiomatikos PN 15 Οκτωβρίου 2012 στις 9:47:00 μ.μ. EEST  

ARKETA ME THS VLAKIES KAI ITOPATHIES ASXETON OPOS O KOMMOUNISTIS KIRIOS LIGEROS!!!! H TOURKIA KANENA ELENXO DEN EXI STRATIOTIKA STO AIGAIO! OI ELLINIKES ENOPLES DINAMOIS AERONAFTIKOS EXOUN KAI THA EXOUN TON ELENXO EKI POU O POLIS LIGEROS PETA THS MPOURDES TOU! EXOUMAI ANOTERH ISXIROTERH ENOPLH ISXH, THA TOUS TSAKISOYMAI AN AMFISVITISOYN THN AOZ! OSO GIA THN DIELEFSH AFTH INE AVLAVHS MHN MAS PIANOI ITOPATHIA, KAI ANTISTIXES DIAVEVEO KANOUN OI KANONIOFOROI MAS STA TOURKIKA IDATA XORIS ANTIDRASH TOURKIKH! H ELLAS PISTEVO SINTOMA THA EXI AOZ! ANTE ME THS ANOISIES TOU KATHE KOMMOUNAROU LIGEROU KAI SIA!! DIELEFSH SKAFOUS XENHS XORAS PROVLEPETE ME TO SISTIMA MAXHS APENERGOPIOIMENO! KAI TA PLOIA MAS MESO ESM ECM MPOROUN NA TO DOUN AFTO! MHN KOLATE SE TSAMPOYKADES THS PLAKAS! OTAN KANOYMAI AOZ OYTE APO TO NASTATHMO DEN THA VGOYN VLEPONTAS THN ELLINIKH AERONAFTIKH ISXH ANEPTIGMENH STO AIGAIO OPOS INE PANTA VEVEA.

kostantinos kladianos 15 Οκτωβρίου 2012 στις 9:59:00 μ.μ. EEST  

kai to trigono rodos krhth kipros ine ipo thn prostasia tou ellhnikou naftikou kai aeroporias kirie ligere oxi ton tourkon.

Ανώνυμος 16 Οκτωβρίου 2012 στις 12:21:00 π.μ. EEST  

Αφού, όλα είναι τόσο ανθηρά στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και αφού ο ενιαίος χώρος Αιγαίου-Κύπρου είναι ασφαλισμένος, γιατί δεν ανακηρύσσουμε ΑΟΖ; Να μην αναφερθώ στην αμαρτωλή ιστορία της υφαλοκρηπίδας.
Κατά την άποψή μου, ο Λυγερός για μια ακόμα φορά αναλύει με καθαρότητα και διεισδυτικότητα την πραγματικότητα των εθνικών θεμάτων.

ΠΚΠ

Ανώνυμος 16 Οκτωβρίου 2012 στις 12:12:00 μ.μ. EEST  

Ο Σταύρος Λυγερός έχει απόλυτα δίκιο και μας "ανοιγει" τα μάτια, εκεί που οι ιθίνοντες μας τα κλείνουν! Ας μη ξεχνάμε ότι "ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται"
Γνωρίζουν πολύ καλά οι τουρκαλάδες ότι "ελέω δντ" και "ελληνικού παράσιτου" σε λίγο δεν θα έχουμε τη δυνατότητα ούτε βάρκα να κινήσουμε ή χαρταετό να πετάξουμε! και σίγουρα έρχονται εδώ για να μας το επισημάνουν με τα ειρωνικά τους χαμόγελα ή να μας το δείξουν με τις πράξεις τους και ας τους καθίζουμε εμείς κάτω από πίνακες της ενδόξου ιστορίας μας! Να δούμε στο τέλος που θα καθίσουν εμάς!
Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, οι τράπεζες ζητάνε πάλι "τα ρέστα" για να ρίξουν χρήμα στην αγορά (μυριάκις φορές ειπωμένο και μόνο χρήμα δεν βλέπουμε!),πολυεθνικές και μεγάλες επιχειρήσεις "παιρνουν μαύρο δρόμο" για ποιά ΑΟΖ και κυριαρχικά δικαιώματα μπορούμε να μιλάμε;!!

Γιάννης

Alexandros 16 Οκτωβρίου 2012 στις 1:56:00 μ.μ. EEST  

Η Αλήθεια είναι ότι δυστυχώς είμαστε απομονωμένοι, εκείνο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μας! Από ο,τι φαίνεται δεν μας παίρνουν και πολύ στα σοβαρά ούτε οι Αμερικανοι ούτε και οι Ευρωπαίοι. Οι λόγοι είναι πολλοί, καταρχάς η αφερεγγυότητα μας στα οικονομικά και το ότι οι πολιτικοί μας είναι διεφθαρμένοι, όταν δηλαδή πας να μιλήσεις σοβαρά στο εξωτερικό και ο συνομιλητής ξέρει ότι κανένας πολιτικός από αυτούς που αντιπροσωπεύεις δεν νοιάζεται για την πατρίδα παρα μονο για την τσέπη του τότε και εκείνος δεν ακούει ουσιαστικά. Δεύτερον, τόσα χρονια που δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα κανένας δεν πίεσε ούτε την ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ είτε για τα ζητήματα με την Τουρκια είτε με τα Σκοπια, δεν ζητούσαμε πράγματα παρα μονο κρατούσαμε μια στάση υποχώρησης, αυτό βεβαια συνέβαινε γιατί συνειδητά οι πολιτικοί μας αποδυνάμωναν τις ένοπλες δυνάμεις τις χώρας με όλους τους πιθανούς τρόπους και αυτό γιατί φοβόνταν έχοντας τις εμπειρίες της δικτατορίας, φοβόνταν πως αν οι ένοπλες δυνάμεις είναι ισχυρές τότε δεν θα μπορούν να κάνουν τις κομπίνες τους και από ο,τι αποδείχτηκε είχαν ίσως δίκιο. Τρίτον, υπάρχει πολύς κόσμος που κάνει σωστές παρατηρήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνοτουρκικά, όπως ο Λυγερός, λένε γραφουν, προσπαθούν να πείσουν, αλλα είναι δύσκολο έως αδύνατο να αλλάξουν αυτοί που είναι ήδη προσκυνημένοι, δυστυχώς αυτοί οι πολιτικοί μας έχουν αποδεχτεί από μονοι τους την Ελλάδα ως χωρα στη σφαίρα επιρροής των Νεοοθωμανών, το Αιγαίο μοιρασμένο, έχουν την άποψη ας δώσουμε και κάνα νησί, ας δώσουμε και λίγο Αιγαίο και ας μοιράσουμε και τα πετρέλαια μας, αν είναι να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, σας πληροφορώ μάλιστα πως αυτές οι απόψεις, όπως και οι απόψεις Σημίτη ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας πόλεμος και πως οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι συμβολικές η και καθόλου, είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένες στην κοινωνία μας εν συγκρίσει με άλλες χώρες ποσο μάλλον με τη γείτονα. Αυτά βεβαια είναι τα αποτελέσματα της μεταπολίτευσης.
Τέταρτον, δεν υπάρχει στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, δεν υπάρχει καμια, εκτος ίσως από αυτό που λέει ότι πρέπει να είμαστε στην ΕΕ και αν ρωτήσεις κάποιον σου λέει τη γνωστη ατάκα, αυτά είναι απόρρητα, μα τι απόρρητα εδώ όλος ο κόσμος γραφει την "εξωτειρκη" πολιτική που θέλει να ακολουθήσει σε βιβλία, χωρια που μια τέτοια δήλωση είναι εκ προοιμίου απαράδεκτη και προδιαθέτει ακόμα και τους μεγάλους αρνητικά, διότι αφήνει υπονοούμενα ότι διεκδικούμε κάτι που θα κάνει κακό σε κάποιους άλλους. Βεβαια η αλήθεια είναι πως η πολιτική είναι απόρρητη γιατί αφενός δεν υπάρχει και αφετέρου ο,τι υπάρχει δεν μορέι να ειπωθεί στην Ελληνική κοινή γνώμη γιατί θα τους πάρουν με τις πέτρες! Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και δυστυχώς εμενα μου μοιάζουν αξεπέραστα και οι συνθήκες γύρω μας αλλάζουν εις βάρος μας, οποτε φαντάζει δύσκολο να βελτιωθεί η κατάσταση.
Χαίρομαι που υπαξιωματικός βλέπει τα πράγματα όπως τα βλέπει και έτσι πρέπει να τα βλέπει και αυτή τη στιγμή έτσι είναι κάπως τα πράγματα, απλώς αυτή τη στιγμή ο χρόνος δουλεύει εναντίον μας.

Ανώνυμος 16 Οκτωβρίου 2012 στις 3:43:00 μ.μ. EEST  

στο παραπάνω σχόλιο το ορθό είναι:
"ιθύνοντες"

ο δαίμων του τυπογραφείου και η τρέλα που με έχει πιάσει, διαβάζοντας από το πρωΐ ότι οι τρόϊκα ζητάει να μας πάρουν και τα σώβρακα! χεσμένα της κάνουν! αϊ στο διάολο τσογλάνια! που είσαι ρε παράσιτο να σε κοπανάω και να μη σε λυπάμαι!! να παρακαλάς για έλεος και να γελάω όπως οι ναζίδες!! το κακό που μας έκανες!!είχε το θράσσος το Πάσχα να πάει και στην εκκλησία και να λέει ότι είναι βαφτισμένος ορθόδοξος!! ο δηλωμένος μασονοκοπρίτης με τις ποδιές και τα λάβαρα!

Γιάννης

enkripto 16 Οκτωβρίου 2012 στις 8:06:00 μ.μ. EEST  

κ. Κλαδιανέ, παρακαλώ αφήστε τα σχόλια σας στα Ελληνικά.

όπως γράφει στην φόρμα σχολίων "Σχόλια εκτός θέματος, ύβρεις και greeklish δεν θα δημοσιεύονται."

κλαδιανος κωσταντινος στρατιωτικος 16 Οκτωβρίου 2012 στις 8:58:00 μ.μ. EEST  

@προς alexandros:η ελλαδα ειναι πολυ δυνατη για να γινει δορυφορος της τουρκιας! ειμαστε χωρα κυριος ανταγωνιστης της τουρκιας! με ανεπτυγμενη οικονομια και πολυ ισχυρη ενοπλη δυναμη! πιστευω η παρουσα κηβερνηση να στησει μια πραγματικα ισχυρη φιλελευθερη οικονομια ,και τοτε σαν μια μεσαια δυναμη η ελλας θα καταστησει την μελλοντικα σαθρη οικονομικα τουρκια δικο της δορυφορο.

Ανώνυμος 16 Οκτωβρίου 2012 στις 11:16:00 μ.μ. EEST  

Κ.Κλαδιανέ για διαβάστε το άρθρο: Αιγαίο: "Αβλαβείς" διελεύσεις και βλαβεροί συνειρμοί γιατί μου φαίνεται ότι η παρορμητικότητα σας σας κάνει και βλέπεται τα πράγματα κοντόφθαλμα.

Alexandros 17 Οκτωβρίου 2012 στις 3:16:00 π.μ. EEST  

Η παρούσα κυβέρνηση θα τα κάνει αυτά? Μακάρι. Το δικό μου ερώτημα είναι, αυτοί πιστεύουν αυτά που γράφετε εσείς παραπάνω, εγώ τα πιστεύω και για αυτά προσπαθώ να πείσω όποιον μπορώ, αυτοί που μας κυβερνάνε όμως τα πιστεύουν? Να ξεκαθαρίσω πως γράφοντας την παρούσα κυβέρνηση, εννοώ τις κυβερνήσεις, Παπανδρέου Ανδρέα έως και σήμερα, χωρίς ούτε μια εξαίρεση, μιας και θεωρώ πως πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση.

Alexandros 17 Οκτωβρίου 2012 στις 3:17:00 π.μ. EEST  

Το σχόλιο απευθύνεται στον Κύριο Κλαδιανό

Ανώνυμος 17 Οκτωβρίου 2012 στις 2:23:00 μ.μ. EEST  

απαντάτε σε ένα παλικάρι κάτω των 14...

κλαδιανος κωσταντινος στρατιωτικος 17 Οκτωβρίου 2012 στις 4:09:00 μ.μ. EEST  

@προς alexandro:κατανοω της ανησυχιες σας κυριε αλεξανδρε.πιστευω οτι οι πολιτικοι μας εχουν κατανοησει καποια δεδομενα.

κλαδιανος κωσταντινος στρατιωτικος 17 Οκτωβρίου 2012 στις 5:56:00 μ.μ. EEST  

@ προς ανωνυμο 2 και 23 καλα εσυ πρεπει να εισαι πολυ ασχετος και βαρος στην κοινωνια

κλαδιανος κωσταντινος στρατιωτικος 17 Οκτωβρίου 2012 στις 6:02:00 μ.μ. EEST  

ανωνυμε 2 και 23 πες μας το ονοματακι σου εγω το λεω και ειμαι 30 ετων

Ανώνυμος 18 Οκτωβρίου 2012 στις 11:28:00 π.μ. EEST  

@κλαδιανος κωσταντινος

δηλαδή αν σου πει Νίκος Παπαγιαννόπουλος (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82) θα πας να τον δείρεις;

στο ίντερνετ είσαι. μπορεί να μιλάς με την τζούλια αλεξανδράτου, έναν αξιωματικό πληροφοριών στην άγκυρα ή κάποιον που μπορεί να βρει σε μισή ώρα ποιος είσαι, που μένεις, πόσα λεφτά έχεις στην τράπεζα μέχρι και φωτογραφίες σου...
οπότε πρώτη και τελευταία συμβουλή: δεν έχει νόημα να τσακώνεσαι στο ίντερνετ!
στην ξεφτίλα θα σου στέλνουν ντελίβερι καθημερινά 4 πίτσες χαχαχαχαχα

καλή συνέχεια και με μυαλό!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP