Ειδικές Δυνάμεις σε ρόλο ΜΑΤ;

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Στιγμιότυπο από την άσκηση "Πυρπολητής 8"
Toυ Σάββα Βλάσση

Τα χθεσινά επεισόδια στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης που προκάλεσαν κάποιοι άμυαλοι, ήταν μια μεγάλη ατυχία εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Που οδήγησε σε ένα σοβαρό λάθος την στρατιωτική ηγεσία, η οποία διέταξε την απόσπαση μιας διμοιρίας Ειδικών Δυνάμεων για την ενίσχυση της ασφαλείας του ΥΠΕΘΑ. Κι επειδή κανείς, ούτε ο υπουργός, δεν τολμά να τούς πει με σαφήνεια τί ακριβώς θα κάνουν αν ξαναγίνει κάτι παρόμοιο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο προσωπικό καθώς ΠΛΗΤΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. Μόνη λύση, ο Α/ΓΕΕΘΑ να ανακαλέσει την διαταγή, η οποία δεν προωθεί την δυναμική που έχει δημιουργήσει ο ίδιος στις διακλαδικές Ειδικές Επιχειρήσεις.

19 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2012 στις 7:39:00 μ.μ. EEST  

Τελικά δε πιάσαμε ακόμη πάτο....

Αρματιστής 5 Οκτωβρίου 2012 στις 9:20:00 μ.μ. EEST  

Πρέπει κάποια στιγμή να γίνουμε σοβαροί.

Είναι αδιανόητη η εισβολή πολιτών σε στρατόπεδα. Δυστυχώς το παράδειγμα το έδωσαν οι απόστρατοι. Να μη το ξεχνάμε.

Αλλά τέτοια περιστατικά δεν αντιμετωπίζονται από στρατιωτικά τμήματα. Αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί στρατιωτικό τμήμα να έρθει στα χέρια με πολίτες. Μου είναι αδιανόητο. Και ασφαλώς όσοι μιλούν για χρήση όπλων, μάλλον θα πρέπει να ψαχτούν…

Το δις εξαμαρτείν όμως, δείχνει ανοησία. Σηκώσανε μια φορά τα ρολά. Αυτό σημαίνει ότι τα παθητικά μέτρα ασφάλειας της εισόδου του ΠΑΠΑΓΟΥ, ήταν της πλάκας. Και δυστυχώς δεν τα άλλαξαν.

Κατά τα άλλα οι κλαυθηρμοί και οι οδυρμοί των αστράτευτων, των φυγόστρατων, των βολεμένων, των κοπανατζήδων, αυτών που υπηρέτησαν τη θητεία τους από τη θέση των εκφωνητών των ειδήσεων κάποιων μέσων και όλων αυτών που η ιδεολογία τους είναι ο κοσμοπολιτισμός, σχετικά με την εισβολή στο στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ και ότι αυτό αποτελεί ευθεία βολή στα ιερά και τα όσια του «έθνους», είναι για τα σκουπίδια.

Και όταν ακούω κάτι τέτοιες αηδίες από ανθρώπους που είναι οι αβανταδόροι ότι κακού έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε βάρος της πατρίδας, του λαού και των ΕΔ, κάτι μου μυρίζει άσχημα. Διότι η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση, η χειραγώγηση και τα σουτ της μπάλας στην εξέδρα, καλά κρατούν. Και έτσι αντί να συζητάμε για τη καταιγίδα που έρχεται, συζητάμε για την εισβολή στου ΠΑΠΑΓΟΥ, τα 600 δις, τη CD, τους 36 πολιτικούς που ψάχνει το ΣΔΟΕ, τους 2000, τους 54.000 ΚΛΠ.

Οι αλεξιπτωτιστές να γυρίσουν στη μοίρα τους και ας μη σκέφτονται κάποιοι ανόητα.

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2012 στις 10:32:00 μ.μ. EEST  

Δεν κατάλαβα.....τι παραπανω θα προσφέρει μια διμοιρία ειδ.δυν. από μια επιπλέον διμοιρία αστυνομικών; Τις γνώσεις για ανορθοδοξο πόλεμο; Μήπως το ΥΕΘΑ φοβάται καμία ασύμμετρη απειλή από τους συνδικαλιστές ;; Ελεος.....

wotan398 5 Οκτωβρίου 2012 στις 11:01:00 μ.μ. EEST  

Ασφαλώς και ηταν απαράδεκτη η εισβολή στο ΥΕΘΑ, για τον οποιοδήποτε λόγο.
Απο εκεί και πέρα, οι "μαγκιές" ενός κατ'εξακολούθηση επιδειξία της το πάλαι ποτέ αποκτηθείσης "πουλάδος" και αλλων για ...ενοπλη αντιμετώπιση των διαδηλωτών είναι η χειρίστη υπηρεσία πρός τις ΕΔ για τις οποίες κόπτονται.
Σε μια χώρα που η κοινή γνώμη διαπαιδαγωγήθηκε με ιστορίες για ΕΑΤ - ΕΣΑ, για "χούντες" κλπ ποιό θα ηταν το αποτέλεσμα εικόνων στρατονόμων να συμπλέκονται με διαδηλωτές ;
Ψυχραιμία, να ταρακουνηθεί η περί αλλα τυρβάζουσα ΕΛΑΣ να πράξει το καθήκον της και ο κ. Αρχηγός να ασχολείται λιγότερο με το twitter και το "κατέβασμα στον λαό". Δεν είναι δουλειά του να συνδιαλέγεται με οχλο, γιατί περί οχλου επρόκειτο.

Ανώνυμος 5 Οκτωβρίου 2012 στις 11:04:00 μ.μ. EEST  

@ Αρματιστη
Είναι αδιανόητη η εισβολή πολιτών σε στρατόπεδα. Είναι πολλά ακόμα τα αδιανόητα που συμβαίνουν στη χώρα μας. Εν τέλη, η ιστορία δεν θα θυμάται τα μπουλούκια που μπούκαραν στο πεντάγωνο, αλλά τους γυαλισμένους, τους νομίμους και τους ηθικούς. Και θα τους περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα.

Ανώνυμος 6 Οκτωβρίου 2012 στις 1:54:00 π.μ. EEST  

Το γεγονός της εισβολής πολιτών στο Γενικό Επιτελείο είναι απαράδεκτο, αλλά θυμίστε μου, σε [b]ποιά[/b] δυτική χώραέχουν χρησιμοποιήσει στρατιώτες τα όπλα τους κατά συμπατριωτών* τους που διαδηλώνουν και ενίτοτε επιχειρούν να εισβάλλουν σε στρατιωτικές και "ευαίσθητες" εγκαταστάσεις ;
Να θυμίσω εντονότατες διαδηλώσεις την δεκαετία του '80 στην Δυτική Ευρώπη κατά των Ευρωπυραύλων, σε πυρηνικούς σταθμούς κτλ.
Πότε έγινε χρήση όπλων από στρατιώτες κατά πολιτών ;
Έχετε λαλήσει κάποιοι και βλέπετε εχθρούς στους απεργούς ;
Δεν συμμερίζομαι όλα τα αιτήματά τους, ήταν κρατικοδίαιτοι, προνομιούχοι κτλ, τελούν εν τρικυμία στο κρανίω όταν κάνουν τέτοιες ενέργειες, αλλά το να φαντασιώνεστε Έλληνες στρατιώτες να πυροβολούν διαδηλωτές σε μια χώρα στην οποία πριν λίγες δεκαετίες αυτό συνέβαινε, ξεπερνάει τα όρια του αστείου, και γίνεται επικίνδυνο.
Οι καιροί είναι δύσκολοι.

*εξαιρούνται περιπτώσεις κατεχόμενων πόλεων (π.χ Ισραήλ), όπου εμπλέκονται εθνοτικές-θρησκευτικές διαφορές.

tancred de hauteville 6 Οκτωβρίου 2012 στις 1:58:00 π.μ. EEST  

Θέλω ειλικρινά να αποφύγω τον σχολιασμό και την σύγκριση των δυο γεγονότων των τελευταίων ημερών, της άσκησης στην Χίο και της εισβολής στο ΥΠΕΘΑ αλλά η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης δεν με αφήνει. Βρίσκετε παραλληλισμό στα δυο αυτά γεγονότα; Αν όχι, επιτρέψτε μου να αναλύσω το σκεπτικό μου.

Από την μια έχουμε μια «αιφνιδιαστική άσκηση» με την συμμετοχή της «Δύναμης Δ» και άλλων ευφάνταστων, εύηχων και εύσχημων μονάδων να εισβάλλουν στην Χίο κατόπιν εντολής Α/ΓΕΕΘΑ και εκεί να βρίσκουν ετοιμοπόλεμες μονάδες να τους περιμένουν στους (φυσικά μη ανακοινώσιμους) προβλεπόμενους χρόνους. Όλα λειτούργησαν σαν καλοκουρδισμένο ελβετικό ρολόι, σαν καλοστημένο σκηνικό Όπερας στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χωλ. Στον αιφνιδιασμό απάντησαν με εγρήγορση, στην ταχύτητα απάντησαν με φαντασία και όλοι στο τέλος έμειναν ικανοποιημένοι και πήγαν σπίτι για νέα μετάλλια. Άλλη μια δύσκολη άσκηση κατέδειξε την καλολαδωμένη μηχανή που λέγεται ΕΣ. Σωστα;

Λάθος! Και χρειάστηκαν 400 εργάτες ναυπηγείων να δείξουν με τον καλύτερο τρόπο στον Α/ΓΕΕΘΑ τι θα πει αιφνιδιασμός. Αιφνιδιασμός σε τρεις πράξεις: 1. Κανένας δεν πρόσεξε 400 άτομα να κινούνται οργανωμένα, να φτάνουν στον χώρο με τα ΜΜΜ, με ντουντούκες, με πανό, με σημαίες, κανένας δεν είχε την παραμικρή πληροφόρηση ή δεν έδωσε σημασία στο ότι θα πήγαιναν στο ΥΠΕΘΑ. 2. Η «κουνουπιέρα» που υπάρχει στην είσοδο του υπουργείου (και όχι κάποιου τυχαίου υπουργείου) θα έπρεπε να είναι φτιαγμένη ακριβώς για έναν σκοπό. Αυτόν που δεν εκπλήρωσε. Να κρατήσει έξω αυτούς που προσπαθούν να μπουν μέσα. Γιατί η Αμερικάνικη Πρεσβεία να έχει αντιαρματικά εμπόδια (αυτά που κατ’ ευφημισμόν τα λένε ζαρτινιέρες) και υψηλότερης ασφάλειας πύλη από το ΥΠΕΘΑ; Όπως είπε και ο Αρματιστής, αφού δεν δούλεψε μια φορά, γιατί δεν την ξηλώσανε; 3. Κατέβηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ να μιλήσει με παράνομους εισβολείς σαν κανένας οδηγός λεωφορείου που μιλάει με επιβάτες που εισέβαλαν στο λεωφορείο του και τους παρακαλά να κατέβουν γιατί θα βρει τον μπελά του. Πως αυτός ο άνθρωπος μετά θα απαιτήσει σεβασμό από τους κατωτέρους του;

Τραγέλαφος σε τρεις πράξεις. Η «καρδιά» των Ενόπλων Δυνάμεων, ο «εγκέφαλος» των Ενόπλων Δυνάμεων, το γόητρο των Ενόπλων Δυνάμεων, το ΥΠΕΘΑ καταλαμβάνεται από 400 εργάτες! Προτείνω αυτή η ενέργειά τους να διδάσκεται από δω και πέρα στις Στρατιωτικές Ακαδημίες ως μια από τις πιο πετυχημένες ενέργειες στα παγκόσμια χρονικά και βέβαια ας εισαχθεί και σαν άσκηση, ανακατάληψη υπουργείου κατά το ανακατάληψη βραχονησίδας.

Ανώνυμος 6 Οκτωβρίου 2012 στις 3:48:00 π.μ. EEST  

Δεν πάρθηκε τυχαία αυτή η απόφαση Σάββα Βλάσση.Ισως υπάρχουν πληροφορίες.Ισως θέλουν να διασφαλίσουν το ΥΠΕΘΑ και να αποδεσμεύσουν την αστυνομία με απασχόληση στην πόλη της Αθήνας.Αν τις επόμενες ημέρες θα καίγεται η Αθήνα η κίνηση αυτή θα είναι πρός όφελος η πρός ζημία...

enkripto 6 Οκτωβρίου 2012 στις 7:33:00 π.μ. EEST  

"Το γεγονός της εισβολής πολιτών στο Γενικό Επιτελείο είναι απαράδεκτο, αλλά θυμίστε μου, σε ποιά δυτική χώραέχουν χρησιμοποιήσει στρατιώτες τα όπλα τους κατά συμπατριωτών* τους που διαδηλώνουν και ενίτοτε επιχειρούν να εισβάλλουν σε στρατιωτικές και "ευαίσθητες" εγκαταστάσεις ;"

ποιός μίλησε για πυροβολισμούς;

Μερικοί στρατονόμοι με γκλομπς θα μπορούσαν άνετα να κάνουν την δουλειά αυτή και να μην δούμε τα ρεζιλίκια που είδαμε.

Αφού "οι καιροί είναι δύσκολοι", τότε να ανοίξουμε και το ΕΘΚΕΠΙΧ στο κοινό..

enkripto 6 Οκτωβρίου 2012 στις 7:37:00 π.μ. EEST  

Και μετά απορούμε για ποιο λόγο έχουν πάρει θάρρος μέχρι και οι φιλοσκοπιανοί εντός Ελλάδος και βγαίνουν δημόσια ζωσμένοι με ΑΚ.

Η λέξη "ρεμπέτ ασκέρ" μας λέει κάτι;

Ανώνυμος 6 Οκτωβρίου 2012 στις 12:38:00 μ.μ. EEST  

Όσοι -και με το δίκιο τους- χλεύασαν την ιδέα να φυλάξει η Ζ' ΜΑΚ το ΥΠΕΘΑ, ας κρατήσουν κάπου μέσα στην άκρη του μυαλού τους και την πιθανότητα οι καταδρομείς να μην βρίσκονται εκεί για αντιμετώπιση πολιτών διαδηλωτών. Δεν ξέρουμε τι πληροφορίες έχουν οι γνωρίζοντες, και καλά κάνουμε και δεν ξέρουμε. Να είστε σίγουροι ότι τα κομμάντα δεν θα χρησιμοποιηθούν σαν ΜΑΤ. Οι απειλή δεν είναι μόνο οι διαδηλωτές.....

Ανώνυμος 6 Οκτωβρίου 2012 στις 2:16:00 μ.μ. EEST  

Όμως σκεφτείται ότι επλήγη το κύρος τους, ότι 'δεν προσέχουν τα του οίκου τους' και ότι πρέπει να καλούν τα ΜΑΤ (άλλο υπουργείο) για την φύλαξη από εφόδους 'πολιτών'. Αυτονόητο για έναν επιτελάρχη με κύρος και αξιοπρέπεια να προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τα δικά του μέσα και να μην δέχεται να τον προστατεύει άλλο υπουργείο. Εκπαίδευση για αντιμετώπιση όχλου προβλέπεται στις ειρηνευτικές αποστολές. Και ο λαός θα σεβαστεί ακόμη περισσότερο τις ΕΕΔ αν εκδιώξουν με δικά τους μέσα και προσωπικό από το δικό τους χώρο τους πάντα πολιτικά υποκινούμενους 'αγανακτισμένους απεργους'. Οι δηλώσεις βουλευτή του ΚΚΕ για 'αστυνομοκρατία' στην κάμερα δείχνουν το μέγεθος της παράνοιας που ο μέσος δημοκρατικός πολίτης της χώρας δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί και θα χαιρότανε να έβλεπε δυναμικά μέτρα για την προάσπιση της νομιμότητας.

Ανώνυμος 6 Οκτωβρίου 2012 στις 4:27:00 μ.μ. EEST  

Το θέμα της φύλαξης του Πενταγώνου, ή οποιουδήποτε άλλου στόχου, δεν αφορά στον επιτελάρχη, ή τον στρατό. Είναι θέμα πολιτείας, κυβερνήσεως, για να το πω πιο απλά.

Αν η κυβέρνηση του λέει "η αστυνομία θα σε φρουρεί", ο επιτελάρχης δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Αν η κυβέρνηση του πει, "φρόντισε για την φρούρηση (ασφάλεια) του Πενταγώνου, του ναυστάθμου κλπ., τότε είναι αρμοδιότης και ευθύνη δική του να δει πώς θα το κάνει.

Ελπίζω, αν -ο μη γένοιτο- εισβάλει κάποιος στην Ελλάδα, να το αναθέσουν στον στρατό και όχι στα ΜΑΤ!

Ανώνυμος 6 Οκτωβρίου 2012 στις 7:16:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ κύριε Βλάσση,
αυτό είναι το αποτέλεσμα της Ειδικοδυναμολατρείας που καλλιεργείται/-ε τόσα χρόνια στην Ελλάδα, με μεγάλη ευθύνη του ειδικού τύπου.
Εδώ και δύο, τουλάχιστον, δεκαετίες οι Ειδικές Δυνάμεις είναι το μόνο τμήμα που λαμβάνει, ας πούμε, μία πιο ουσιώδη και ρεαλιστική εκπαίδευση και προηγμένο οπλισμό κι εξοπλισμό. Και λέω, ας πούμε, διότι ανάλογη εκπαίδευση κι εξοπλισμό λαμβάνουν σε άλλα κράτη οι Πεζικάριοι και το προσωπικό όλων των Κλάδων.
Έτσι, όπου υπάρξει κενό, θεωρείται - δικαιολογημένα εν μέρει, αφού σχεδόν κανείς άλλος δεν είναι εκπαιδευμένος κι εξοπλισμένος - ότι θα πρέπει να καλυφθεί από τις Ειδικές Δυνάμεις, επιβαρύνοντας δυσανάλογα το προσωπικό και το ηθικό τους.
Στο εν λόγω περιστατικό κατάλληλα εκπαιδευμένοι, εξοπλισμένοι και με σαφείς διαταγές και δοκιμασμένα μέτρα παθητικής κι ενεργητικής ασφαλείας Στρατονόμοι ή η ΟΑΣ, θα μπορούσαν άνετα να υπερασπιστούν την τιμή, την αξιοπρέπεια και το συμβολισμό ενός θεσμού όπως το ΓΕΕΘΑ. Δείτε λ.χ. την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη εγκαταστάσεων. Έστω, κατ' αντιστοιχία (αφού παγίως ακολουθούμε αμερικάνικα πρότυπα και συνεκπαιδεύσεις) οι Έλληνες Πεζοναύτες, θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο; (Αλλά εδώ δεν διαθέτουν ούτε αντίστοιχο Τμήμα Αναγνωρίσεως/RECON όπως οι USMC η πλωτό διοικητήριο στο Αιγαίο όπως οι Νορβηγοί, αν δεν κάνω λάθος, αυτά θα λέμε τώρα;)
Επομένως, η λύση είναι ο καθένας να εκπαιδεύεται και να χρησιμοποιείται εφ' ω ετάχθη. Διαφορετικά, ας τους καταργήσουμε όλους πλην Ειδικών Δυνάμεων.
Ο ειδικός τύπος και οι Έφεδροι των Ειδικών Δυνάμεων θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να προωθούν τη διάχυση του καταδρομικού πνεύματος σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις, και όχι να τις υπεπροβάλλουν, απαξιώνοντας εμμέσως όλους τους άλλους, οδηγώντας στα σημερινά αποτελέσματα.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα γεωστρατηγικά δεδομένα της πατρίδος και της περιοχής μας, ολόκληρες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Εφέδρων ή, τουλάχιστον, των Εθελοντών Εφέδρων, θα έπρεπε να μετατραπούν άμεσα σε μία Επίλεκτη Δύναμη Ταχείας Αντιδράσεως και όχι να βάζουμε μία χούφτα αξιέπαινων και όντως επιλέκτων ανδρών να κάνουν τα πάντα! Οι απειλές πλεόν για τον Ελληνισμό είναι τόσες που οι Ειδικές Δυνάμεις, απλά δεν επαρκούν!
Φιλικά,
ΚΗΦΕΥΣ

Ανώνυμος 7 Οκτωβρίου 2012 στις 2:40:00 π.μ. EEST  

Απλά έχουν χάσει όχι μόνο την μπάλα αλλά και το γήπεδο!Φοβούνται αλλά δεν ξέρουν τι ακριβώς και αυτό τους κάνει αμήχανους...τουλάχιστον.

Ανώνυμος 7 Οκτωβρίου 2012 στις 11:19:00 π.μ. EEST  

Αυτό που έγινε τώρα κύριε Βλάσση, είναι στάνταρ πρακτική. Την δεκαετία του 90 που είχαμε τα μεγάλα κύματα λαθρομετανάστευσης από την Αλβανία, οι ειδικές δυνάμεις στέλνονταν σε τακτική βάση στα σύνορα, με αποστολή την φύλαξη τους αλλά με ευνουχισμένους κανόνες εμπλοκής. Το ίδιο έγινε μετά τα Ίμια, με τις ειδικές δυνάμεις να στέλνονται σε διάφορες βραχονησίδες με την ίδια αποστολή. Είχαν απλωθεί τόσο πολύ ορισμένες μονάδες, με ταυτόχρονες αποστολές αποσπασμάτων και στα δυο μέτωπα, που αντιμετωπίζονταν σοβαρότατα προβλήματα στις μονάδες αυτές. Σε κάθε θεωρητικά δύσκολη κατάσταση, η πρώτη επιλογή του ΓΕΣ είναι οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων. Ο υπόλοιπος στρατός είναι για τα μπάζα. Το ξέρετε. ΟΛΟΙ, από τα στελέχη μέχρι τον τελευταίο οπλίτη, είναι πλημμελώς ως απαράδεκτα ανεκπαίδευτοι, ποτισμένοι με την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που είδαμε και στο Υπουργείο Άμυνας, παντελώς ανίκανοι να εκτελέσουν την παραμικρή αποστολή που ξεπερνά την καθημερινή προσποίηση ότι δουλεύουν.

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2012 στις 9:44:00 π.μ. EEST  

@tancred de hauteville

σωστότατος

μηδενιστής

Alexandros 9 Οκτωβρίου 2012 στις 4:35:00 μ.μ. EEST  


tancred de hauteville


Πως να αντικρουστεί η αλήθεια, έχει δίκιο!

Ανώνυμος 9 Οκτωβρίου 2012 στις 8:31:00 μ.μ. EEST  

Ο πατος αργει ακομη....
Σημερα το αγημα για τη Καγγελαριο ειχε μια δρια απο τη 2α ΜΑΛ και δυο δριες απο Ζ ΜΑΚ. (Δυναμη Δ, διακλαδικοτητα,SOF,κλπ,κλπ)
Σε λιγο και στη παρελαση.
Και το ΕΤΑ αγημα στο Νταβου....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP