Aναχαίτιση του «Estelle» από ισραηλινά σκάφη

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ ανέκοψε σήμερα το πρωί την πορεία του φινλανδικού πλοίου Estelle, στο οποίο επέβαιναν φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές που προσπάθησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, και το ανάγκασε να αλλάξει πορεία, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Στο Estelle επέβαιναν 20 ακτιβιστές, μεταξύ αυτών πέντε ευρωπαίοι βουλευτές: ο Ρικάρντο Σίξτο Ιγκλέσιας από την Ισπανία, ο Σβεν Μπρίτον από τη Σουηδία, ο Άξελ Χάγκεν από τη Νορβηγία, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας από την Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και ο Καναδός πρώην βουλευτής Τζιμ Μάνλι.

Το πλοίο μετέφερε 41 τόνους τσιμέντο, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά βιβλία, μουσικά όργανα και 300 μπάλες ποδοσφαίρου στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ακτιβιστές θα ανακριθούν από αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης στο λιμάνι Ασντότ του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Το Estelle περικυκλώθηκε από έξι ισραηλινά πλοία και σε αυτό επιβιβάστηκαν στρατιώτες που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της Γάζας, όπως δήλωσε ο Μίκαελ Λόφγκρεν, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ένα καράβι για τη Γάζα- Σουηδία».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι ακτιβιστές από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ δεν αντιστάθηκαν.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2006, καθώς όπως επισημαίνει αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η εισαγωγή στον παλαιστινιακό θύλακα όπλων και υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων.

Η Άβιταλ Λίμποβιτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε στο λογαριασμό της στο twitter: «Ο ναυτικός αποκλεισμός είναι απαραίτητος για την άμυνά μας, ώστε να μην φτάνουν όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα».

«Παρά τις ανακριβείς φήμες, η αναχαίτιση του Estelle έγινε με ηρεμία», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Ένα καράβι για τη Γάζα- Σουηδία», το πλοίο μετέφερε επίσης δύο ελαιόδεντρα, επικοινωνιακό εξοπλισμό και μια άγκυρα για ένα υπό κατασκευή πλοίο στη Γάζα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

18 σχόλια:

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2012 στις 12:51:00 π.μ. EEST  

ενδιαφέρον ειναι ότι αναμεσα στο πλήρωμα ήταν και ένας Ισραηλινός πρώην πιλοτος ελικοπτέρου.

NF 21 Οκτωβρίου 2012 στις 1:47:00 π.μ. EEST  

Πριν απο λιγο αντιπροσωπεια 5 ΣΥΡΙΖΑιων βουλευτων πηγε στην πρεσβεια του Ισραηλ και θυροκολλησε ψηφιμα διαμαρτυριας, καταγγελοντας τη συλληψη του πλοιου Εστελ , στο οποιο επισης βρισκονταο δυο ΣΥΡΙΖΑιοι βουλευτες. Η Κεντρικη Πολιτικη Επιτροπη του ΣΥΡΙΖΑ καταδικασε απεριφραστα το Ισραήλ:
«Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επιλογή της σημερινής Ισραηλινής κυβέρνησης να παραβιάσει κατάφορα για μια ακόμα φορά το διεθνές δίκαιο με την επιχείρηση κατάληψης σκάφους σε διεθνή ύδατα και την απαγόρευση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο Παλαιστινιακό λαό της Γάζας.»
Παρατηρηση: Οταν εγινε το επεισοδιο με το Mavi Marmara η Τουρκια κατηγγειλε το Ισραηλ στα Ηνωμενα Εθνη. Το πορισμα (εκθεση Παλμερ) που βγηκε εξοργισε τους Τουρκους : Ελεγε οτι οι Ισραηλινοι κομμαντος χρησιμοποιησαν μεν υπερβολικη και αδικαιολογητη βια, αλλα η επεμβαση τους και η νηοψια ηταν νομιμες και σε συμφωνια με το διεθνες δικαιο.
Το Ισραηλ εχει δικαιωμα εκ του διεθνους δικαιου να κανει νηοψια στα πλοια. Αυτο λεει η εκθεση των Ηνωμενων Εθνων, αυτο λεει το Διεθνες Δικαιο, αλλα αυτα ειναι ψιλα γραμματα για τους ΣΥΡΙΖΑιους.
Η λεξη «καραγκιοζηδες» ειναι μια μαλλον επιεικης εκφρασει για να περιγραψει τους Αριστερους.Εγω θα ελεγα και κατι παραπανω.....................

Προσωπικως ηλπιζα οτιοι ΣΥΡΙΖΑιοι βουλευτες θα προεβαλλαν καποια αντισταση, και οτι οι 20χρονοι πιτσιρικαδες Ισραηλινοι κομμαντος θα τους φιλοδωρουσαν με μερικα γερα χτυπηματα στο σβερκο με τους υποκοπανους των τουφεκιων τους.Οπου δεν πιπτει λογος πιπτει ραβδος.

Παντως το Ισραηλ θα απελασει αμεσα τους ΣΥΡΙΖΑιους λαθρομεταναστες.

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2012 στις 7:24:00 π.μ. EEST  

Βρε κάτι συμπτώσεις! Κάποιοι ιδεολόγοι πήγαν πάλι προς την Γάζα όταν έχει έρθει η Ισραηλινή Αεροπορία στην Ελλάδα για άσκηση.

Παιδία, άμα σας τσούζει τόσο πολύ, υπάρχει και το ξύδι.

NF 21 Οκτωβρίου 2012 στις 1:10:00 μ.μ. EEST  

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλπαζει προς την εξουσια συμφωνα με τις δημοσκοπησεις, και η συνεργασια με το Ισραηλ κινδυνευει, καθως φαινεται οτι ο σεβάσμιος Σιμον Πέρες δεν καταφερε να πεισει τον ανεκδιηγητο Τσιπρα να λογικευθει στην ιδιωτικη συναντηση που ειχαν στην Αθηνα.
Για να καταλαβουμε ολοι τι εστι ΣΥΡΙΖΑ διαβαστε τι δηλωσε στην Ποπη Τσαπανιδου ο ΣΥΡΙΖΑιος Θ. Παρασκευοπουλος. Ιδου το link:
http://www.capital.gr/News.asp?id=1644506

Tι θα κανουν για να αποτρεψουν τη φυγη ελληνικων επιχειρησεων στο εξωτερικο; (πχ ΦΑΓΕ, 3 Ε).
Θα εκδωσουν διεθνη ενταλματα συλληψης κατα των ιδιοκτητων!!!!
Εχουν ξεπερασει πλεον τα ορια της γελοιοτητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγειται ηδη στις δημοσκοπησεις ενω τα μνημονιακα κομματα της λαομισητης ξενοκρατιας καταρρεουν.
Οταν εγω ειπα οτι η Ελλαδα θα σωθει μονο με στρατιωτικο πραξικοπημα και αναληψη της εξουσιας απο εναν τιμιο και ικανο Δικτατορα με τη στηριξη του Στρατου, πεσαν ολοι επανω μου να με φανε. Αν ξερει καποιος καλυτερη λυση να μου την πει και εμενα.

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2012 στις 2:26:00 μ.μ. EEST  

Οι κύριοι αυτοί τι γνώμη έχουν για την Χαμάς άραγε; Και τί παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει;

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 21 Οκτωβρίου 2012 στις 3:28:00 μ.μ. EEST  

@ΝF
Μπράβο στον Παρασκευόπουλο. Να φύγουν έξω αλλά πρώτα θα πληρώσουν όλα τα θαλασσοδάνεια που πήραν, θα ξετινάξει το κράτος τα βιβλία της επιχείρησης και θα μπουν και τα πρόστιμα που εκκρεμούν για τις μονοπωλιακές πρακτικές στις γαλακτοβιομηχανίες, που φτάσαμε να πληρώνουμε 1,80 το λίτρο γάλα, υπερδιπλάσιο της Γερμανίας εξαιτίας των καρτέλ τους (και ο κτηνοτρόφος να φυτοζωεί). Όλες οι μεγαλοεπιχειρήσεις θησαύρισαν εις βάρος μας με την ανοχή των κυβερνήσεων. Βλέπεις καμιά μείωση στις τιμές των προϊόντων εξαιτίας της κρίσης; Που είναι ο ανταγωνισμός; Ας φύγουν λοιπόν άμα θέλουν και ας πουλάνε τα προϊόντα τους στα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Γιατί χωρίς το πλέγμα των σχέσεων κράτους - επιχείρησης τα υπερκέρδη θα κάνουν φτερά και ο ανταγωνισμός στον κανονικό καπιταλισμό είναι αμείλικτος.Άσε που όπως και να φτάσουμε, θα καταναλώνουμε περισσότερο από τους γείτονες.Και τέλος, για όποια επιχείρηση φύγει έξω η αγορά της Ελλάδας γι αυτήν θα κλείσει - ξέρετε, και στον καπιταλισμό μπορεί το κράτος να θάψει μια επιχείρηση, υπάρχουν τρόποι, όπως και να ευνοηθούν άλλες πιο νομιμόφρονες επιχειρήσεις...Οι αριστεροί ξέρουν τον καπιταλισμό καλύτερα από τους καπιταλιστές, γιατί πάντοτε ο εχθρός σου σε ξέρει καλύτερα από τον εαυτό σου.
Αν θέλετε ανοιχτή αγορά και καπιταλισμό θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Οι επιχειρήσεις στα κράτη ναούς του καπιταλισμού πληρώνουν γιγάντιους φόρους και παλεύουν με νύχια και δόντια - και με δρακόντειους αντιμονοπωλιακούς ελέγχους - να επιβιώσουν. Ο Ολάντ και Ο Σαρκοζύ δεν είναι ηλίθιοι. Ο δεύτερος δεν είναι και σοσιαλιστής.
Τέλος NF o δικτάτορας που ονειρεύεσαι ουδέποτε υπήρξε ιστορικά. Κάμποσοι σαν τον Πλάτωνα και τον Ισοκράτη (είχε ως πρότυπο τον Φίλιππο Β΄)πίστεψαν στο μοντέλο αυτό. Απογοητεύτηκαν και οι δύο οικτρά. Το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο δικτατορίας που υπάρχει τώρα είναι το παρακράτος της ΧΑ. Αν επιμένεις για να συνηθίσεις στις ιδέες αυτές ξεκίνα με μια αφίσσα του Μιχαλολιάκου

NF 21 Οκτωβρίου 2012 στις 9:40:00 μ.μ. EEST  

Περι δικτατορων:
Υπηρξαν τουλαχιστον δυο τιμιοι Δικτατορε ς στη Ελλαδα του 20ου αιωνα. Ο ενας λεγοταν Λευτερης Βενιζελος(1917-1920). Ο αλλος ηταν ο Μπαρμπα Γιαννης ο Μεταξας (1936-1941). Ηταν οι καλυτεροι Πρωθυπουργοι της Νεοτερης Ελληνικης Ιστοριας, και οσο κυβερνουσαν αυτοι η Ελλαδα ουδεποτε γνωρισε την ηττα.Φυσικα αμφοτεροι παταξαν ανελεητα την Αριστερα.

Οι υγιεις εθνικιστες δεν εχουμε σχεση με τη Χρυση Αυγη. Τουλαχιστον ομως η Χρυση Αυγη μεχρι στιγμης περιοριζεται να αναποδογυριζει παγκους και δεν κανει δολοφονικες επιθεσεις. Δεν εκαψε η Χρυση Αυγη ζωντανους τους 3 «απεργοσπαστες» της Μαρφιν. ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ.
Διορθωση: Ηταν 4 οι νεκροι της Μαρφιν: Η μια κοπελλα ηταν 5 μηνων εγκυος............)

Το μισος των ΣΥΡΙΖΑιων κατα του Ισραηλ αποδεικνυει οτι ειναι πολυ μεγαλυτεροι αντισημιτες απο τη Χρυση Αυγη.

Περι οικονομιας:
Το προβλημα με εσας τους Αριστερους ειναι οτι μισειτε ακομα και την υγιη επιχειρηματικοτητα. Μισουσατε τον Καθηγητη Στρατη Ανδρεαδη (ο οποιος σας τάιζε, χρηματοδοτωντας την ΕΔΑ!) . Μισειτε τους εφοπλιστες, που φερνουν εσοδα 10 δισεκατομμυρια ευρω ετησιως. Μισειτε καθε ανθρωπο που εκανε λεφτα, εστω και εαν τα κερδισε με την τιμια εργασια του και τις ικανοτητες του.

Ο φορος των ανωνυμων εταιρειων στην Ελλαδα, περιπου 25 %. Τα μερισματα των μετόχων φορολογουνται με αλλο ενα 20 % και φθανουμε αισιως το 45 %. Οσο και στη Δυτικη Ευρωπη.

Για σας επιχειρηματικοτητα ειναι οι ζημιογονες ΔΕΚΟ, οι αμαρτωλοι συνεταιρισμοι, και βεβαια « ο γιος του Πετρου» οπως με τοση στοργη τον αποκαλουσε ο Χαριλαος.

Η ΦΑΓΕ εχει πωλησεις 100 εκατομμυρια ευρω το χρονο και το 68 % εξ αυτων εινα εξαγωγες. Εταιρειες οπως η ΦΑΓΕ φερνουν μεσω των εξαγωγων τα λεφτα με τα οποια εισαγουμε πετρελαιο, φαρμακα κλπ.

Θα σκοτωσετε οτι απεμεινε απο την υγιη ιδιωτικη παραγωγικη οικονομια,οι φοροι της οποιας πληρωνουν το μισθο σας, και θα ολοκληρωσετε το αποτροπαιο εργο που αρχισατε το 1981.

Ωστε ξερετε τον καπιταλισμο ε; Θα γραψω μια χωριστη αναρτηση για τις απιθανες οικονομικες δηλωσεις των ΣΥΡΙΖΑιων, και ιδιως του συντροφου Στρατουλη. Οσο καταλαβαινει ενας μπαμπουινος τη Θεωρια της Σχετικοτητας, τοσο κατανοειτε και εσεις την καπιταλιστικη οικονομια.

Θελετε να γκρεμισετε τον ελληνικο καπιταλισμο αλλα δεν εχετε ιδεα με τι θα τον αντικαταστησετε. Γιατι σε αντιθεση με τα ιδεολογικα σας ξαδερφια στο ΚΚΕ εσεις ντρεπεστε να πειτε τη λεξη «κομμουνισμος».
Και παραμυθιαζετε τον κοσμακη ,κρυβωντας την απλη αληθεια: Οτι μετα την επερχομενη χρεωκοπια η Ελλαδα θα επιβιωσει μονο αν φτιαξει ενα συγχρονο καπιταλιστικο συστημα βασισμενο στις φιλελευθερες οικονομικες αρχες, με υγιεις ιδιωτικες επιχειρησεις, τις οποιες το κρατος θα διευκολυνει αντι να καταδιωκει.
Σας ταιριαζει αυτο που ειχε πει ο δικος σας Μπερτολτ Μπρεχτ:
«Εσεις λοιπον τους υποσχεστε εναν κοσμο ψευτικο, σαν αυτο που δειχνουν τα ονειρα. Εναν φοβο που μπορει η φαντασια να τον αλλαζει, η ο φοβος να τον παραμορφωνει. ΕΣΕΙΣ,ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!»

Το θεμα μας βεβαια εδω ειναι η υπονομευση των ελληνοϊσραηλινων σχεσεων απο τους ΣΥΡΙΖΑιους.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΡΩΤΕΥΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ! ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΘΗΣΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΕΛ! ΤΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ;

Ανώνυμος 21 Οκτωβρίου 2012 στις 10:47:00 μ.μ. EEST  

Το νόμισμα του καπιταλισμού έχει δύο όψεις για να κερδίζει ότι και να βγάλει το στρίψιμο. Είναι το γνωστό παιχνίδι εξουσίας μεταξύ αριστεράς και κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Οι μεν πτωχεύουν σε όλους τους τομείς την χώρα και οι δε την ξεπουλούν.
Στο θέμα μας τώρα σίγουρα παρίσταναν τους βλάκες οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ που πήγαν εκεί με το πλοίο της αγάπης αφού ξέχασαν ότι τα λέει...ο δικός τους με τον Πέρες. Τον έκραξε γι'αυτό ο Κουράκης!

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 22 Οκτωβρίου 2012 στις 2:59:00 π.μ. EEST  

@NF
Ένα ακροδεξιό παραλήρημα εφάμιλλο των ναζιστικών κηρυγμάτων του δεξιού παρακράτους κατά την κατοχή και μετέπειτα. Λες και το έγραψε ο ο Αριστείδης Ανδρόνικος. Όσο πάει και χειροτερεύει η κατάστασή σου. Προφανώς και σεβόμενος τον συγκεκριμένο χώρο δε θα απαντήσω στις βλακείες και τις ύβρεις σου. Φυσικά δε διαβάζεις ποτέ τι γράφω αλλιώς θα ήξερες ότι ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα για να μην ανέβουν στην εξουσία κάποιοι με τα δικά σου τα μυαλά και όχι μόνο δεν ντρέπομαι αλλά είμαι και περήφανος που είμαι κομμουνιστής. Ντρέπομαι μόνο που η ηγεσία του ΚΚΕ μας άδειασε αντί να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να τελειώνουμε μια και καλή με τα...σταγονίδια σαν του λόγου σου. Όσο για τους άθλιους υπαινιγμούς για τα γεγονότα της Μαρφίν, η αστυνομία ακόμη επεξεργάζεται τα βίντεο που έχει στα χέρια της (και δεν σκοτώθηκε να αποκτήσει..). Και εκεί θα μείνουν γιατί φυσικά δεν πρόκειται να συλλάβει τα τσιράκια της. Γιατί ποτέ δε γίνονται επεισόδια στις πορείες του ΠΑΜΕ; γιατί όποτε έστειλαν εκεί προβοκάτορες τους εντόπισαν σε χρόνο μηδέν...συλλογή από αστυνομικές ταυτότητες έχουν στα γραφεία του κόμματος.

Η περίφημη ιδιωτική οικονομία της Ελλάδας είναι επιχειρήσεις που ποτέ θα θα μπορούσαν να σταθούν σε σοβαρή καπιταλιστική χώρα. Όσες είναι πετυχημένες έχουν στήσει μεταξύ τους καρτέλ σε συνεργασία με το κράτος και ληστεύουν τους πολίτες. Είναι δυνατόν μέσα στην κρίση οι τιμές των προϊόντων να ανεβαίνουν συνεχώς; είναι δυνατόν οι τιμές στα προϊόντα διαφορετικών εταιριών να είναι σκανδαλωδώς ίδιες; Μέχρι και οι ξένες αλυσίδες πουλάνε τα προϊόντα τους εξωφρενικά ακριβότερα σε σχέση με ΄άλλες χώρες (π.χ γάλα). Μπορεί να είναι κανείς καπιταλιστής αλλά δεν δικαιούται να είναι αφελής, να τον ληστεύουν και να επαινεί τους ληστές του. Κατά τα άλλα ο φιλελευθερισμός είναι απλώς μια σύγχρονη μορφή φεουδαρχίας και τώρα πια που κυβερνούν φανερά οι τράπεζες έχουν πέσει τα προσχήματα. Και πάντα βέβαια το ίδιο μοτίβο: πάει καλά το κράτος, είναι καλός ο καπιταλισμός. Πέφτει μια κρίση, φταίει η αριστερά - ως γνωστόν ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα. Και άμα σφίξουν τα γάλατα υπάρχει και η λύση της ακροδεξιάς για να σωθεί η παρτίδα.
Δικτάτορας ο Βενιζέλος; και στην ίδια μοίρα με τον... Μεταξά; Αστεία πράγματα.

Δημήτρης 22 Οκτωβρίου 2012 στις 11:04:00 π.μ. EEST  

Ο Βενιζέλος όντως ανέβηκε στην εξουσία δύο φορές με στρατιωτικό κίνημα, ενώ ανήκει και στη θλιβερή μειοψηφία Ελλήνων πολιτικών που κυβέρνησαν κατόπιν ξενικής κατοχής (θυμίζω την «Ελλάδα της Θεσσαλονίκης» όπου κυριαρχούσε ο ίδιος με τη δύναμη των συμμαχικών στρατευμάτων που προσκάλεσε, έναντι της «Ελλάδας της Αθήνας», όπου υπήρχε η ελληνική κυβέρνηση, με ναυτικούς αποκλεισμούς και βομβαρδισμούς από τους «συμμάχους» και φίλους του Βενιζέλου).

Στις δημοκρατικές εκλογές του 1920, ως γνωστόν, ηττήθηκε (ή φρόντισε να ηττηθεί). Ουδείς, φυσικά, παραγνωρίζει την εμβέλεια του ανδρός, αλλά η αλήθεια να λέγεται.

Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε από τους μεγαλύτερους Έλληνες στρατιωτικούς όλων των εποχών, στον οποίο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό οι νίκες των βαλκανικών πολέμων. Δεν είναι τυχαίο το ότι, μετά το 1920, υπήρχε έντονο λαϊκό αίτημα να αναλάβει την αρχιστρατηγεία της Μικρασιατικής Εκστρατείας, πράγμα που, δυστυχώς, αρνήθηκε σθεναρά, επειδή ήθελε να είναι και Υπουργός Στρατιωτικών. Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στη δημιουργία του Έπους του 1940 δεν χρειάζεται να πούμε κάτι, τα έχει καταγράψει η ιστορία.

Πάντως, είναι αστείο να υποστηρίζει ή να κατηγορεί ένας κομμουνιστής τον Βενιζέλο ή τον Μεταξά, οι οποίοι είχαν ακριβώς την ίδια (έμπρακτη) απέχθεια προς τον κομμουνισμό.

Όπως αστείο (και θρασσύ) είναι να κάνουν κήρυγμα υπέρ της... ελεύθερης οικονομίας και της δημοκρατίας οι κομμουνιστές, οι οποίοι το μόνο πολίτευμα που γνωρίζουν και επιβάλουν, μετά ποταμών αίματος, είναι η πιο στυγνή μορφή δικτατορίας που έχει γνωρίσει ποτέ ο πλανήτης.

NF 22 Οκτωβρίου 2012 στις 12:41:00 μ.μ. EEST  

Ο Ελευθεριος Βενιζελος κυβερνησε δημοκρατικα το 1910-1915 και το 1928-1932, αλλα το 1917-1920 επεβληθη βιαιως με τη βοηθεια της Ανταντ και των πιστων σε αυτων αξιωματικων και κυβερνησε ως απολυτως Δικτατορας μεχρι το 1920. Οι γνωριζοντες ιστορια ξερουν τα γεγονοτα.

Στην περιφημη Βουλη των Λαζαρων, (1917-1920), την οποια επανεφερε ο Βενιζελος για να αποφυγει τις εκλογες, οι Κρητικοι Χωροφυλακες και οι περιφημοι «Γυπαραιοι» μπουκαραν στις συνεδριασεις και ξυλοφορτωναν αγριως οσους αντιβενιζελικους τολμουσαν να επικρινουν το Μεγαλο Κρητικο, ενώ οι ηγετες της αντιπολιτευσης εξοριστηκαν στην Κορσικη. Οι δε Κρητικοι χωροφυλακες εκαναν γυαλια καρφια τα γραφεια των αντιβενιζελικων εφημεριδων που τολμουσαν να κανουν κριτικη. Καθεστως τρομοκρατιας επεβληθη παντου.

Το δικτατορικο καθεστως Βενιζελου αποχωρησε δυστυχως την 1/11/1920. Ηταν η καλυτερη Κυβερνηση που ειχε ποτε η Ελλαδα.


Θα προτιμουσα να συζητησω τα οικονομικα με ανθρωπους που τα καταλαβαινουν, αντι να αναμασουν τσιτατα εφημεριδων. Αλλα θα επανελθω σε αυτό.

Σε ότι αφορα το αδειασμα του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ. Είναι γνωστο ότι οι Αριστεροι μισουν αλληλους πολύ περισσοτερο από ότι μισουν εμας τους υπολοιπους.

Το ΚΚΕ εξωτερικου στο οποιο υπαγεται το ΠΑΜΕ δεν εχει σχεση με τις τρομοκρατικες οργανωσεις της υπολοιπης μεταπολιτευτικης Αριστερας και είναι ισως το μονο αριστερο κομμα που ουδεποτε απειλησε ανθρωπινες ζωες μετα το 1974, παροτι εκανε πληθος άλλες εκνομες και βιαιες ενεργειες (καταληψεις κλπ).

Ώστε οι δολοφονοι της Μαρφιν ηταν τσιρακια της Αστυνομιας; Ουτε ο Τσιπρας δεν τολμησε να πεταξει τετοιο τερατωδες ψευδος. Ολοι οι αυτοπτες μαρτυρες ενοχοποιουν τους αναρχοαριστερους, οι οποιοι συνδεονται υπογειως με τις ακροαριστερες συνιστωσες του ΣΥΡΙΖΑ. Κανετε λαθος που υποτιματε τοσο πολύ τη νοημοσυνη μας. Λατευετε εσεις οι Αριστεροι τις θεωριες συνομωσιας όταν ερχεστε σε δυσκολη θεση.
Και στη 17Ν τα ιδια λεγατε, ότι οι δολοφονοι ηταν τσιρακια της αστυνομιας. Στη δικη των τρομοκρατων όμως το 2002, ολοι οι συνηγοροι και οι μαρτυρες υπερασπισης των δολοφονων ηταν στελεχη του Συνασπισμου!

ΥΓ1: Με ποιον τροπο θα «ξεμπερδεψετε» μαζι μας εσεις οι Αριστεροι; Όπως «ξεμπερδεψατε» με τον Τζωρτζη Αθανασιαδη , το Νικο Μομφερατο και κάθε άλλη φωνη που σας ενοχλουσε;

ΥΓ2¨: Αφου δηλωνεις περηφανος κομμουνιστης γιατι δεν λες ευθεως ότι θα κανετε κομμουνισμο όταν ελθετε στα πραγματα; Το ΚΚΕ το λεει αντρίκια, γιατι δεν το λετε και εσεις; Ο μαρξισμος είναι πρωτιστως μια οικονομικη θεωρια. Θα την εφαρμοσετε ναι ή όχι;


Φτωχόα και μόνος κάου - μπόυ 22 Οκτωβρίου 2012 στις 1:39:00 μ.μ. EEST  

@Δημήτρη
Έχω και τις γνώσεις και το θάρρος της γνώμης μου. Δεν είμαι στρατιωτάκι κανενός για να σηκώνομαι μπρος στον Μεγάλο Αρχηγό όπως εσύ προφανώς κάνεις. Η σύγκριση Βενιζέλου - Μεταξά είναι σαφώς ετεροβαρής υπέρ του Βενιζέλου που παρά την ενοχλητική αγγλοφιλία του υπήρξε λαμπρός πολιτικός που προώθησε τα συμφέροντα του τόπου ενώ ο δεύτερος υπήρξε ανέκαθεν το καλό παιδί της βασιλικής αυλής και το μόνο που τον τιμά είναι το ΟΧΙ (είναι δικό του, άσχετα αν ήξερε ότι δεν μπορεί να πει ναι χωρίς να επαναληφθούν τα γεγονότα του 1917)
Ίδιον των απολογητών του δικτάτορα είναι να βγάζουν τον Βενιζέλο δικτάτορα επίσης. Να θυμίσω μήπως οτι το παλάτι παρέδωσε στους γερμανοβούλβαρους ένα ΣΣ; Τι να περίμενε ο βενιζέλος, να φτάσουν οι Βούλγαροι Θεσσαλονίκη και να χάσει ο,τι κέρδισε στους Βαλκανικούς; Νοιαζόταν ο Γερμαναράς Κων/νος για Θεσσαλονίκη; Φτάνει πια με την επί το φασιστικότερον αναθεώρηση της ιστορίας από παιδάκια που διάβασαν μόνο Πλευρη και αναρτήσεις σε blog σαν εκείνο της ΕΣΠΟ στη ζωή τους. Υπάρχουν καταξιωμένοι ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ εκατέρωθεν του πολιτικού φάσματος και όχι σκιτζήδες με τον τίτλο του "ιστοριοδίφη". Διαβάστε κι ας μην συμφωνείτε. Από τα 15 μου διαβάζω Παπαρρηγόπουλο και δεν σταμάτησα ποτέ. Φυσικά διαφωνώ σε πάρα πολλά αλλά δεν παύω να διαβάζω. Μεγάλωσα διαβάζοντας για χρόνια - ως τα δεκαοκτώ σχεδόν -την εφημερίδα Ελληνικός Βορράς (ένα κλικ πριν την ακροδεξιά. Τέτοιες ανοησίες δεν έγραφαν για τον Βενιζέλο. Αλλά ο Μέρτζος δεν ήταν Μιχαλολιάκος.
Εν κατακλείδι υπάρχει γύρω μου μια δεξιά που έζησα και ζω μέσα της ως ξένο σώμα αλλά αποτελείται από ανθρώπους τίμιους και με πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα άσχετα αν μας χωρίζει ιδεολογικό χάος. Τέτοιους βρήκα εδώ και γι αυτό μένω. Σέβομαι τέτοιους ανθρώπους γιατί η όποια αντιπαράθεση γίνεται, έστω και οξεία κατά καιρούς, με επιχειρήματα και γνώσεις όχι προχειρότητες και ανοησίες τύπου "δεν δικαιούσθε να ομιλείτε". Όσοι επιθυμούν τη σιωπή και τα ...στενά παπούτσια κατά τον NF, ας απευθυνθούν στον εκκολαπτόμενο Ρούντολφ Ες της ελληνικής μας Βαϊμάρης.

Δημήτρης 22 Οκτωβρίου 2012 στις 2:36:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ «Καου-μπόυ» δεν μπορώ να ξέρω πόσες γνώσεις και ανεξαρτησία γνώμης διαθέτεις, αλλά σίγουρα δεν τις μονοπωλείς, οπότε προσπερνώ τις φαιδρότητες περί «Μεγάλου Αρχηγού».

Δεν θεωρώ ότι οιοδήποτε έντυπο διαθέτει την επιστημονική τελειότητα και όσα γράφω περί Βενιζέλου και Μεταξά συνιστούν προϊόν στοχευμένης προσωπικής μελέτης, η οποία φτάνει ως τα απομνημονεύματά τους και την αλληλογραφία που είχαν μέσω του τύπου το 1934-1935.

Το ΟΧΙ ήταν καθαρά του Ι. Μεταξά και δεν νομίζω να υπάρχουν πολλά παραδείγματα πολιτικών (σίγουρα ούτε ένα κομμουνιστών) που να πηγαίνουν κόντρα στην ιδεολογία τους προς όφελος της πατρίδας. Υποθέσεις του στυλ «τι θα γινόταν αν δεν έλεγε ΟΧΙ» μπορούμε να κάνουμε πολλές και εντελώς αλληλοσυγκρουόμενες, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα.

Όχι μόνο η αντίθεση Μεταξά στον Άξονα, αλλά και το ότι οι Γερμανοί έκαναν περίπατο ως την Αθήνα τον Απρίλιο του 1941 και για αρκετόν καιρό μετά. Άρα, αν είχε ο Μεταξάς αφήσει τους Ιταλούς, κάτι αντίστοιχο θα συνέβαινε. Και δεν ήταν ανάγκη να τους αφήσει αμαχητί. Θα μπορούσε να τους είχε διευκολύνει να νικήσουν.

Ο μόνος που επιχειρεί αναθεώρηση της ιστορίας είναι η Αριστερά, με γελοιότητες του τύπου «το ΟΧΙ το είπε ο ελληνικός λαός». Σου παρέθεσε λεπτομέρειες ο NF πιο πάνω για το πόσο «δημοκράτης» ήταν ο Ε. Βενιζέλος. Και μόνο το ότι έφερε ξένα στρατεύματα για να κόψει την Ελλάδα στα δύο ώσπου να καταφέρει να κυριαρχήσει σε ολόκληρη τη χώρα, θα έφτανε για να τον χαρακτηρίσει κανείς «προδότη» και σίγουρα ως τέτοιο θα τον κατέτασσε η ιστορία αν αυτοπροσδιοριζόταν ως «δεξιός».

Ο Ι. Μεταξάς και η οικογένειά του πέρασαν κάτι χρονάκια εξορίας στην Κορσική και στην Ιταλία ελέω της «δημοκρατικότητας» του Ε. Βενιζέλου.

Εάν όντως θέλεις να σχηματίσεις αντικειμενική άποψη περί του ειδικού βάρους και των πεπραγμένων των (επί σειρά ετών στενών συνεργατών) Ι. Μεταξά και Ελ. Βενιζέλου, μπορείς να διαβάσεις το εξαιρετικό έργο «Η ιστορία του εθνικού διχασμού» (http://www.biblionet.gr/book/122184/%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82,_%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82,_1864-1936/%CE%97_%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%94%CE%B9%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D).

Είναι άκρως διαφωτιστικό.

NF 22 Οκτωβρίου 2012 στις 4:45:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητε Δημητρη

Αδικεις τον Ελευθεριο Βενιζελο. Το 1917-1920 ηταν δικτατορας, ναι. Αλλα η επιβολη της Δικτατοριας ηταν αναγκαια. Η συμπεριφορα του Βασιλια Κωνσταντινου μαλλον δεν του αφηνε επιλογη.

Βεβαιως ο Μεγαλος Κρητικος είναι κατακριτεος διοτι ευλογησε σιωπηρως το πραξικοπημα του Πλαστηρα το 1933, ανημερα των εκλογων. Εκει ο πολιτικος αντιπαλος δεν ηταν ενας αυταρχικος βασιλιας, αλλα ο μετριοπαθης και εντιμος Παναγης Τσαλδαρης, που επιδιωκε την εθνικη συμφιλιωση.

Σε κάθε περιπτωση η Ιστορια δικαιωσε τον Μεγαλο Κρητικο. Το 1917-1920 ηταν ενας ΤΙΜΙΟΣ, ΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ. Αυτό ακριβως που χρειαζεται η χωρα αυτή τη στιγμη.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 22 Οκτωβρίου 2012 στις 5:35:00 μ.μ. EEST  

@Δημήτρη
Αφού έχεις διαβάσει το ημερολόγιο Μεταξά θα γνωρίζεις και τον προβληματισμό του για το αν μπορεί να πει ναι σε Ιταλούς. Φοβόταν ότι οι Άγγλοι θα καταλάμβαναν την Κρήτη και θα είχαμε πάλι δυο κυβερνήσεις. Συνεπώς, χωρίς να αρνούμαι ότι φέρθηκε πατριωτικά (μια φορά στη ζωή του και σίγουρα όχι το 1921-22), δεν είχε και πολλές επιλογές. Άλλωστε ο βασιλιάς και οι Άγγλοι είχαν ήδη αποφασίσει για το τι θα γίνει. Δεν κυβερνούσε αυτός βέβαια... Παρεμπιπτόντως η παράδοση ενός ΣΣ στους γερμανοβούλγαρους και η μεταφορά του στο Γκέριτζ πως ονομάζεται; Ορθότατα έπραξε ο Βενιζέλος με το κίνημα της άμυνας. Άλλοι ήταν οι προδότες, δήθεν ουδέτεροι. Εξορία του Μεταξά στην Κορσική: όπως λέμε Μακρόνησος, Γυάρος, Λέρος...
Όσο για το τι ήταν το καθεστώς Μεταξά πού πρόχειρα απαντώ με μια (επιεική κατά την κρίση μου και αρκετά αριστερίστικη - η αριστερή θα διέφερε) προσέγγιση εδώ: Η νεολαία της 4ης Αυγούστου http://el.scribd.com/doc/71205124/%CE%97-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-4%CE%B7%CF%82-%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85. Το καθεστώς Μεταξά και η εποχή 1936-1949 με ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Δημήτρης 22 Οκτωβρίου 2012 στις 6:10:00 μ.μ. EEST  

@NF
Δεν αδικώ, ούτε υποτιμώ τον Βενιζέλο. Αντιθέτως, από απλή ανάγνωση της ιστορίας, δεν μπορεί κανείς παρά να αναγνωρίσει το μέγεθος του ανδρός, όπως έγραψα και στην αρχή. Προσωπικά, μάλιστα, δεν τον χαρακτηρίζω καν σαν δικτάτορα.

@Κάου-μπόυ
Δεν είμαι οπαδός του φασισμού, ελληνικού ή ξένου, επομένως δεν έχει νόημα να προσπαθείς να μου υπενθυμίσεις τα μειονεκτήματά του.

Αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να χωρίζει τις ξενοκίνητες ή (ακόμα χειρότερα) ξενόφερτες στρατιωτικές επεμβάσεις, με το εκτεταμένο χύσιμο αδελφικού αίματος που τις συνοδεύει, σε «καλές» και «κακές», αλλίμονό μας. Είναι γνωστή η προϊστορία του κομμουνισμού σε τέτοια «κινήματα» και με έβρισκε πάντοτε αντίθετο.

Όσο για τις εξορίες, αυτό που είπα εγώ είναι ότι δεν μπορεί κάποιος που εξορίζει στη Μακρόνησο να είναι αντιδημοκράτης και άλλος που εξορίζει στην Κορσική δημοκράτης. Είναι και οι δύο το ίδιο. Πες μας εσύ τι ακριβώς.

Δημήτρης 22 Οκτωβρίου 2012 στις 7:43:00 μ.μ. EEST  

@Κάου-μπόυ
Ως προς το ημερολόγιο του Ι. Μεταξά στο οποίο παραπέμπεις, μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος; Σε ποια εγγραφή (ημερομηνία) αναφέρεται ο προβληματισμός του και υπό ποία συμφραζόμενα;

Από τον Ιανουάριο του 1937 και σε δεκάδες εγγραφές έκτοτε αναφέρει ρητώς την απόφασή του να συμπαραταχθεί η Ελλάδα με τους Άγγλους, οι οποίοι μάλιστα μας πούλησαν επανειλημμένως, παρά την συμμαχία.

Όσο για το 1921-1922 και τον ισχυρισμό ότι τάχα «μια φορά στη ζωή του» φέρθηκε πατριωτικά, είσαι όχι μόνο λάθος, αλλά και ασεβής. Σου συνέστησα ήδη να διαβάσεις το βιβλίο «Η ιστορία του εθνικού διχασμού» που περιέχει αποκλειστικά και μόνο (όλα) τα κείμενα της αλληλογραφίας δια του τύπου του Ε. Βενιζέλου και του Ι. Μεταξά. Θα διαφωτιστείς αρκούντως.

Ο άνθρωπος ήταν αριστούχος και κορυφαίος αξιωματικός του στρατού, πρωταγωνιστής και ιθύνων νους σε όλες τις μάχες των βαλκανικών πολέμων, συνυπέγραψε την παράδοση των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, προειδοποιούσε επί έτη για το μάταιον της μικρασιατικής εκστρατείας και, γενικώς, όπου ενεπλάκη θριαμβεύσαμε.

Πώς μπορούμε (εσύ, εγώ, ή οποιοσδήποτε άλλος) να έχουμε το θράσσος να αμφισβητήσουμε τον πατριωτισμό του;

Στην υποθετική περίπτωση που έλεγε «ναι» στον Άξονα (με κάποια προσχήματα) και επικαλείτο για τις πράξεις του την άποψη ότι εκτιμούσε πως η Γερμανίας θα κέρδιζε τον πόλεμο, τι θα μπορούσε να του προσάψει κανείς τον Οκτώβριο του 1940, όταν μόνο μετά από 2 χρόνια άρχισε να διαφαίνεται ότι δεν κερδίζουν οι Γερμανοί; Μόνο και μόνο τα «πουλήματα» των Άγγλων που προανέφερα ήσαν αρκετά για να δικαιολογήσουν μια τέτοια απόφασή του.

Εκείνος, όμως, αντιθέτως, εκτίμησε ότι θα νικήσουν οι Σύμμαχοι (σε μια εποχή που δεν το πίστευε κανείς) και υπερέβη τις προσωπικές και ιδεολογικές του προτιμήσεις υπέρ πατρίδος.

Μπορείς να μας αναφέρεις ΕΝΑΝ κομμουνιστή που να έπραξε κάτι αντίστοιχο;

Ανώνυμος 29 Οκτωβρίου 2012 στις 11:42:00 π.μ. EET  

@ NF

Ο Βενιζέλος κυβέρνησε δικτατορικά από 1916-20, οπότε θυμήθηκε περιέργως τις "συνταγματικές του ευαισθησίες", όπως σωστά παρατήρησε ο Καζαντζάκης, που τον ήξερε από την καλή και την ανάποδη, κι έκανε τις εκλογές βέβαιος ων ότι θα τις χάσει. Έτσι, ξέστριψε από την παγίδα που είχε ρίξει την Ελλάδα και άφησε άλλους να την πληρώσουν.

Το Κίνημα Εθνικής Αμύνης, η 'Επανάστασή' του αυτή, στηρίχθηκε κυρίως στις γαλλικές λόγχες, οι οποίες τον έφεραν και τον εγκατέστησαν στην Αθήνα έναν χρόνο μετά, όχι εντελώς αναίμακτα.

30 χρόνια αργότερα, οι ίδιες πράξεις ονομάστηκαν συνεργασία με τον κατακτητή κι έστειλαν για εσχάτη προδοσία τους Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλο και Ράλλη ισόβια.

Ο Βενιζέλος αγαπούσε την πατρίδα, αλλά πάνω απ' όλα αγαπούσε τον εαυτό του και τις άμετρες φιλοδοξίες του.

Ο ίδιος, το 1927, σε συνάντησή του με τον Ινονού στην Θ/νίκη, παραιτήθηκε όλων τα αξιώσεων επί των χαμένων πατρίδων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP