Διάβημα προς τον πρέσβη της Τουρκίας για τη δράση του προξένου Κομοτηνής

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εξωτερικών αποφάσισαν επιτέλους να προβούν σε μια στοιχειώδη αντίδραση προς την Τουρκία για τη θρασύτατη δράση του προξένου Κομοτηνής Ιλχάν Σενέρ, μετά τη θαρραλέα καταγγελία του ιμάμη Καρά Χαλήλ Μπιλάλ.

Χρειάστηκε βέβαια να περάσουν δυο εβδομάδες από την αναφορά του ιμάμη (11/10) δέκα μέρες από την αρχική αποκάλυψη του θέματος (15/10) στον "Αντιφωνητή", να αναδημοσιευθεί αυτή σε διάφορα ΜΜΕ και ιστοσελίδες (μεταξύ των οποίων και το Εν Κρυπτώ), και να κατατεθεί κοινοβουλευτική ερώτηση 12 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησαν ευθέως την απέλαση του προξένου Κομοτηνής, για να προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών στο ελάχιστο, δηλαδή ένα διάβημα προς την τουρκική πρεσβεία. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

"Όταν ένας Ιμάμης διορισμένος σύμφωνα με το νόμο της Ελληνικής Πολιτείας από το Μουφτή της Κομοτηνής, δηλώνει δημόσια ότι απειλείται και συκοφαντείται από συντοπίτες του, καταγγέλλει το συμβάν με γραπτή αναφορά, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του, προς τον Υπουργό Εξωτερικών και επιλέγει τη νομική οδό για να αντιμετωπίσει τις απειλές και τη διαπόμπευσή του, ως «εγκάθετου της Ελλάδας και προδότη» από συνεργάτη του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, υπάρχει ζήτημα και πρέπει να ξεκαθαρισθεί άμεσα. Ειδικότερα και από το γεγονός, ότι καταγγέλλεται για ανάμειξη και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, προς τον οποίο θα επιδοθεί επίσημο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης, για τον καταγγελλόμενο ρόλο του Τούρκου Γενικού Προξένου στην Κομοτηνή.

Δεν είναι δυνατόν, όπως καταγγέλλεται, ενέργειες του εκπροσώπου της Τουρκίας στην Κομοτηνή καθ’ υπέρβαση των προξενικών του καθηκόντων, θέλουμε να πιστεύουμε εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης, να προκαλούν τριβές και εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα την παραμονή της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και την επικείμενη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".


Οπωσδήποτε ένα διάβημα, έστω αργοπορημένο, είναι προτιμότερο από το τίποτα - έστω κι αν δίνει την εντύπωση ότι ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος έκανε απρόθυμα το ελάχιστο, επειδή η ερώτηση των βουλευτών τον "στρίμωξε". Αλλά για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, τον Φεβρουάριου του 1990 ο τότε ΥπΕξ και νυν πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είχε απελάσει τον πρόξενο Κομοτηνής Κεμάλ Γκιούρ, επειδή σε επιστολή του προς τη Νομαρχία Ροδόπης χαρακτήριζε τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος ως ομογενείς του και ως πολίτες τουρκικού γένους. Οι πράξεις του σημερινού προξένου που καταγγέλλονται επώνυμα από τον ιμάμη Καρά Χαλήλ Μπιλάλ είναι πολύ χειρότερες από μια δήλωση σε επιστολή: είναι ανοιχτή τρομοκρατία με απειλές και εκβιασμούς εις βάρος Ελλήνων πολιτών σε ελληνικό έδαφος. Όπως σωστά έγραψαν οι βουλευτές της ΝΔ στην ερώτησή τους, αυτές οι πράξεις συνιστούν λόγο απέλασης. Αν όχι τώρα, πότε;

Και κάτι τελευταίο: ωραία τα διαβήματα και οι συζητήσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι και πάλι επιβλήθηκε η θέληση του Προξενείου: ο ιμάμης παραιτήθηκε και έφυγε από τον Σώστη... όπως είχαν φύγει και άλλοι ιμάμηδες από τη Δροσιά, τη Φωλιά, και άλλα χωριά... όπως έφυγε τελικά και η Χαρά Νικοπούλου από το Δέρειο. Κατ' ουσίαν δηλαδή επιβεβαιώνεται αυτό που ειπώθηκε στον ιμάμη Καρά Χαλήλ Μπιλάλ, ότι "στη Θράκη κάνει κουμάντο η Τουρκία". Είναι ανεκτό αυτό; Μήπως είναι καιρός για μια διαφορετική πολιτική;

1 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2012 στις 6:31:00 μ.μ. EEST  

Καμμιά κολόνα δεν υπάρχει;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP