"Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας"...

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Αν σήμερα αναλογιζόμαστε με δέος τον τιτάνιο αγώνα της Ελλάδας το 1940, πρώτα κατά της Ιταλίας και μετά κατά της Γερμανίας, είναι και γιατί η κοινωνία μας σήμερα είναι μια κοινωνία διαφορετική από αυτήν, που στάθηκε όρθια στη θύελλα το 1940. Συχνά ξεχνάμε ότι ραχοκοκαλιά εκείνης της κοινωνίας υπήρξαν οι Ελληνίδες γυναίκες - όχι μόνο με την πολύτιμη απτή συμβολή τους (π.χ. στη μεταφορά εφοδίων στα βουνά) αλλά και με το ηθικό τους ανάστημα.

Ας δούμε αυτό το τηλεγράφημα, που γράφτηκε μόλις δυο γενιές πριν, και ας το συγκρίνουμε με σημερινές καταστάσεεις:

Πρὸς τὸν Πρόεδρον τῆς Κυβερνήσεως
Κύριον Ἀλέξανδρον Κορυζήν

Ὁ υἱός μου, Εὐάγγελος Ἰ. Ἰωαννίδης, ἀπωλέσθη εἰς τὰς ἐπιχειρήσεις τῆς Κλεισούρας.
Παρήγγειλα εἰς τοὺς τέσσαρας ἤδη ὑπηρετοῦντας υἱούς μου: Χρῆστον, Κώσταν, Γεώργιον καὶ Νίκον Ἰ. Ἰωαννίδην, νὰ ἐκδικηθῶσιν τὸν θάνατον τοῦ ἀδελφοῦ των.

Κρατῶ εἰς ἐφεδρείαν ἄλλους τέσσαρας: Πάνον, Ἀθανάσιον, Γρηγόριον καὶ Μενέλαον Ἰ. Ἰωαννίδη, κλάσεων 1917 καὶ νεωτέρων.

Παρακαλῶ κληθῶσιν ὀνομαστικῶς καὶ οὗτοι, εἰς πάσαν περίπτωσιν ἀνάγκης τῆς Πατρίδος ἢ τυχὸν ἀπωλείας ἑτέρου τέκνου μου πρὸς ἐκδίκησιν ἐχθροῦ.
Γνωρίσατε Βασιλέα μας ὅτι ὕστατον ἐπιφώνημα θέλει εἶναι:
ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΣ

Ἑλένη Ἰωάννου Ἰωαννίδου
Κυπαρισσία, 2 Φεβρουαρίου 1941




Σημείωση: Η Ελένη Ιωαννίδου τιμήθηκε από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και το Δήμο Κυπαρισσίας, σε διήμερο εκδηλώσεων (28-29 Μαρτίου 2009) στην Κυπαρισσία υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, όπου ανακηρύχθηκε «σύμβολο της Ελληνίδας μητέρας του Έπους του 1940» και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός της.

4 σχόλια:

Ανώνυμος 28 Οκτωβρίου 2012 στις 7:38:00 μ.μ. EET  

αυτα συνεβαιναν τοτε.σημερα η συγχρονη ελληνιδα απο πριν για την θητεια του καλοθρεμενου κανακαρη της

Ανώνυμος 28 Οκτωβρίου 2012 στις 11:33:00 μ.μ. EET  

μπορει η συγχρωνη μητερα να υπερβαλει.ΑΛΛΑ η σημερινη γενια δεν παει πισω. Εχω παραδειγμα το οποιο δεν μπορω να σας διηγηθω δημοσια με λεπτομερειες για ευνοητους λογους. Γενικα ομως θα σας πω οτι οταν κληθουν σημερα οι μοναδες εφεδρων να υπερασπισουν την χωρα κανεις δεν θα κλαψουρισει. και οσοι κληθουν να φυλαξουν τα αδεια στρατοπεδα αντι το μετωπο θα το θεωρησουν προσβολη. Ξερω τι σας λεω

Μanolis 29 Οκτωβρίου 2012 στις 9:06:00 π.μ. EET  

Ανωνυμε φιλε 28 Οκτωβρίου 2012 7:38:00 μ.μ. EET - και σε οσους κανουν συγκρισεις του '40 με το τωρα:
Το γραμμα της Μανας αυτης, ειναι σιγουρα μνημειο γενναιοφροσυνης και φρονηματος για την Πατριδα , ανταξιο των αρχαιων Σπαρτιατισσων, και ως τετοιο πρεπει να λογιζεται . Απο εκει και περα, κατα τη γνωμη μου, ειναι τουλαχιστον ασκοπο να συγκρινουμε την Ελλάδα και την οικογενεια του '40 με την Ελλάδα και την οικογενεια του 2012. Οι πολιτισμικες διαφορες ειναι χαωδεις (οχι παντα υπερ της σημερινης εποχης). Απο που να ξεκινησει κανεις , απο το συνηθες των πολυτεκνων οικογενειων τοτε σε σχεση με τα ενα ή δυο το πολυ που εχουμε σημερα? 'Η στο οτι οι σημερινοι Ελληνες θεωρουμαστε...πτωχοι ή πτωχευμενοι , ενω οι τοτε δεν ηταν απαραιτητο οτι ειχαν μεσα σε ολα τα σπιτια ουτε καν τουαλετα/λουτρο? Τελος , κανεις δεν πρεπει να προεξοφλει το κουραγιο των σημερινων γονεων και μακαρι να μη γινει πολεμος για να το δουμε. Οποιος επιμενει να συγκρινει το χθες με το σημερα, ισως θα επρεπε να παει στις μανες του Ηλιακη , του Γιαλοψου, του Καραθαναση και του Βλαχακου και να τους εξηγησει για ποιους λογους ακριβως ηταν σκοπιμο να χασουν τα παιδια τους στα Ιμια.

Μanolis 29 Οκτωβρίου 2012 στις 1:08:00 μ.μ. EET  

Προφανως ο Ηλιακης δεν χαθηκε με το ελικοπτερο στα Ιμια, αλλα λιγο μακρυτερα, στην Καρπαθο, με το F-16 του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP