Ηχηρό «παρών» από τον Στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012


Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Ηχηρό «παρών» έδωσε για άλλη μία φορά ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ Αντιστράτηγος ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, με την ευκαιρία παρουσιάσεως του βιβλίου του «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;» στην παλαιά Βουλή, όπου κυριολεκτικώς δημιουργήθηκε αδιαχώρητο εντός κι εκτός του κτιρίου. Οι ομιλητές στάθηκαν ιδιαιτέρως στην προσωπικότητα του συγγραφέα και το έργο του, με κοινό παρονομαστή την απόρριψη των κατάπτυστων σεναρίων περί «πραξικοπήματος» που καλλιεργήθηκαν την περίοδο της μαζικής αποστρατείας της στρατιωτικής ηγεσίας τον Νοέμβριο του 2011. Άπαντες ανέδειξαν την χαρισματική προσωπικότητα του στρατηγού Φράγκου, η οποία ξεφεύγει από το τυπικό στερεότυπο προφίλ του μέσου στρατιωτικού.

Ο στρατηγός μίλησε για τους προσωπικούς λόγους που τον ώθησαν να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, λόγοι οι οποίοι συνδέονται με την οικογένεια και την υπηρεσιακή του σταδιοδρομία, από όπου έλαβε ισχυρά ερεθίσματα. Έχοντας υπηρετήσει ως Στρατιωτικός Ακόλουθος και ως ΑΚΑΜ στην Άγκυρα, ο στρατηγός Φράγκος έχει μελετήσει καλά την Τουρκία, τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τον τουρκικό λαό. Το βιβλίο του ασχολείται με τον τελευταίο, αποβλέποντας σε μία ενδοσκόπηση του κυρίου αντιπάλου, με βάση το αξίωμα «γνώριζε καλά τον εχθρό σου». Ο συγγραφέας υποστηρίζει με στοιχεία ότι δεν υπάρχει τουρκικό ομοιογενές έθνος και ότι η σύγχρονη Τουρκία βασίζεται σε εξισλαμισθέντες χριστιανούς στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το δε «μωσαϊκό» χριστιανών και οι άλλες εθνοτήτων που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στην Τουρκία, αποδεικνύεται από την χριστιανική – ελληνική καταγωγή μεγάλων ηγετών της, από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή, μέχρι τον Μουσταφά Κεμάλ και τον σημερινό πρωθυπουργό, Ποντιακής καταγωγής, Ερντογάν. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικώς ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ίδιας της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, οι Κούρδοι ανέρχονται σε 23.700.000! Λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός της Τουρκίας ανέρχεται σε 82 εκατομμύρια, το ποσοστό των Κούρδων ανέρχεται στο 29%.



Ο συγγραφέας ανέφερε ότι μέσα στο βιβλίο δεν καλύπτεται η Ποντιακή γενοκτονία αλλά η γενοκτονία του Ελληνισμού στο σύνολό του, εντός των κόλπων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Βασιζόμενος δε στα απτά δείγματα διατηρήσεως της ταυτότητος των κατοίκων του Πόντου, έθεσε το ζήτημα του καθορισμού στόχου για ίδρυση Ελληνικού προξενείου στην Τραπεζούντα.
Ο στρατηγός Φράγκος τόνισε πόσο μεγάλη σημασία έχει να γνωρίζει κανείς πραγματικά τους Τούρκους ώστε να τους αντιμετωπίζει σωστά όσο και το πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει ο μέσος Έλληνας ή Ευρωπαίος τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Σημείωσε ότι «στην Τουρκία δεν υπάρχουν βαθιά και ρηχά πιάτα. Όλα είναι τα ίδια. Όλοι οι Τούρκοι αποβλέπουν στην ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και με αυτή την νοοτροπία «βλέπουν» όλο τον περίγυρό τους. Αυτό που πρέπει όμως να καταστήσει αντιληπτό στον γείτονα η ελληνική πλευρά, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση ή διαπραγμάτευση χωρίς κάποιους κανόνες, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Εν κατακλείδι, η Τουρκία δεν είναι μόνο οι ένοπλες δυνάμεις της αλλά μία χώρα με πολύ μεγάλα προβλήματα που προσφάτως έχουν αναδειχθεί παγκοσμίως, εξαιτίας της κρίσεως με την Συρία. Στην τελευταία, όχι μόνο έχει αμφισβητείται η πολιτική Νταβούτογλου αλλά ήδη έχει αρχίσει και διακρίνεται η σύσταση ενός δευτέρου αυτόνομου κουρδικού κράτους, στο έδαφος της Συρίας.

Παρεμβαίνοντας στην κρίση που βιώνει η πατρίδα, ο στρατηγός Φράγκος ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν πολλά όσον αφορά τον χειρισμό της εθνικής οικονομίας αλλά δεν μπορεί κανείς να παραμελεί την Εθνική Άμυνα. Όπως είπε, εάν χαθεί έδαφος, πολύ δύσκολα επανακτάται, ενώ η ανόρθωση της οικονομίας είναι μία κρίση η οποία παρέρχεται. Απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο πρώην πρωθυπουργό κ. Πικραμένο, τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που του έδειξε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπηρεσιακού ΥΕΘΑ και στάθηκε στην υπογραφή της προμήθειας πυρομαχικών 120 mm αρμάτων μάχης, στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ της 15ης Ιουνίου 2012. Κίνηση με την οποία έκλεισε μία σοβαρή δεκαετής εκκρεμότητα. Θέλοντας δε να δώσει το μέτρο της επιπολαιότητος με την οποία αντιμετωπίζεται η Εθνική Άμυνα, ανέφερε ότι το κόστος ήταν μόλις 13,5 εκατ. ευρώ και ότι επί μία δεκαετία οι κυβερνώντες διακινδύνευαν για ένα τόσο μικρό ποσό το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των σύγχρονων αρμάτων Leopard 2. Κατέληξε δε ότι αν το συνολικό χρέος της χώρας είναι 400 δισ. ευρώ, «τότε ας γίνει 401 δισ. αλλά ας εξασφαλισθεί η Εθνική Άμυνα».

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

17 σχόλια:

Μanolis 26 Οκτωβρίου 2012 στις 10:45:00 π.μ. EEST  

Αν μη τι άλλο, ο πρωην Στρατηγος Φραγκος ειναι μια προσωπικοτητα εντελως νεα και αφθαρτη στο -πολιτικο- σκηνικο. Καμμια σχεση με τα πολιτικα ζομπι που κυκλοφορουν ακομη, και το ζοφερο περιβαλλον που τα δημιουργησε τοσα χρονια. Ειναι επισης εργατικος και ευελικτος - το απεδειξε οταν δεν ακολουθησε το Σαμαρα. Δεν ηταν το καλοκαιρι καταλληλη ωρα για δραση. Εαν κατορθωσει και να αφησει πισω (οχι να ξεχασει) το στρατιωτικο του παρελθον (η κοινωνια δεν ειναι στρατος), θα αποδειχθει σημαντικο κεφαλαιο για τον τοπο.

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2012 στις 11:18:00 π.μ. EEST  

"ειναι μια προσωπικοτητα εντελως νεα και αφθαρτη στο -πολιτικο- σκηνικο"

ξέρεις κανένα να έχει βουτήσει στα σκ@τ@ και να βγήκε καθαρός;

απο τα 2200 στα 10,000+ και μετά σε σύνταξη 1700 τσούζει. αυτός και ο λόγος 'πατριωτισμού' ΜΕΤΑ την θητεία στο ΓΕΣ.

μηδενιστής

Μanolis 26 Οκτωβρίου 2012 στις 3:16:00 μ.μ. EEST  

μηδενιστή,
Το σχολιο σου δεν εχει καμια σχεση με αυτο που ειπα και δεν διαθετουμε αμφοτεροι το εκκαθαριστικο του Φραγκου. Να μην κανουμε το ποστ αυτο αντιδικια για τα πόσα παιρνει , ειναι αδικο. Παντως συμφωνα με δικες μου πληροφοριες , ο αρχηγός του ΓΕΣ έχει βασικο μισθο 1.830 ευρώ, ενω με επιδοματα και εκτος εδρας, ανερχεται περιπου στα 4000 ευρω. Ισως να εχει και καποιες επιπλεον παροχες καλυψης εκτακτων εξοδων. Ξερεις ποσα παιρνει ο τωρινος Προεδράρας κρατικης -προς το παρον- τραπεζας, φιλαρακι του ΓΑΠ , ενω κοντευει να την ριξει στα βραχια? Τα διπλασια σχεδον απο αυτα που ειπες. Για να μη μιλησουμε για τις γοβες της γυναικας του που περναει στα εξοδα της τραπεζας ο ξεφτιλας... 'Η μηπως νομιζεις οτι ο Α/ΓΕΣ δεν πρεπει να πληρωνεται καλα?

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2012 στις 3:46:00 μ.μ. EEST  

Μηδενιστη πρεπει να εισαι πολυ ''εξυπνος'' βρε παιδι μου.
Βουλωμενο γραμμα διαβαζεις.

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2012 στις 4:31:00 μ.μ. EEST  

Αρχίσατε πάλι το εμετικό γλύψιμο στο στρατηγό παντός του γνωστού σύμπαντος Φράγκο... και αν τα έχεις δημοσίευσέ το.

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2012 στις 4:48:00 μ.μ. EEST  

ίσα ίσα Μανώλη πρέπει να παίρνει τα διπλάσια, να κάνει τη δουλειά του όσο είναι ΓΕΣ και να βγαίνει στην σύνταξη και να μένει εκεί.
Αλλιώς γίνεται ρόμπα με λύσεις τύπου καναντέρ όταν έχει πατηθεί εθνικό έδαφος ή τύπου "πήρα πυρομαχικά" αλλά "να βλέπεις ξέχασα να διαλύσω 900 στρατόπεδα".

άκουσες κανα Γράψα να γράφει βιβλία;

επειδή περνάνε πολλά κομάντα καλό να κρατάμε μικρά, πολύ μικρά καλάθια.
γιατί ηρωποιοπούμε δημοσίους υπαλλήλους που έκαναν το ελάχιστο που έπρεπε να κάνουν και μετά καταλήγουν υπουργοί, ή διευθυντές στα ελληνικά πετρέλαια, με 20,000 μισθό που πληρώνω/νουμε απο την τσέπη μου/μας.

@26 Οκτωβρίου 2012 3:46:00 μ.μ. EEST
διαβάζω ανοιχτή φορολογική δήλωση. μου φτάνει.

μηδενιστής

Mithridates 26 Οκτωβρίου 2012 στις 5:43:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 26 Οκτωβρίου 2012 4:31:00 μ.μ.

Για την περίπτωσή σου, συνιστώ ξύδι. Και την επόμενη φορά που θα επιχειρήσεις να σχολιάσεις στο Εν Κρυπτώ, πες και κανένα επιχείρημα.

Εφόσον ο Gümülcineli αποτελεί κόκκινο πανί για το κεμαλικό βαθύ κράτος και τα όργανά του, όπως η Hürriyet, σημαίνει πως κάτι καλό κάνει.

Anladın mı?

Ανώνυμος 26 Οκτωβρίου 2012 στις 9:13:00 μ.μ. EEST  

Αδερφέ Μηδενιστή,
προφανώς και αναφέρεσαι στο ανεκδιήγητο όργιο του Ε.Σ. που τον έκαναν στρατηγό τα κοπρόσκυλλα και διέλυσε το στράτευμα με τις οδηγίες του.

Ενώ το μόνο για το οποίο ίσως και να ήταν ικανός ήταν αυτό που έκανε στα μπουζούκια με κομματόσκυλο υπουργό του ΠΑΣΟΚ όταν ατυχώς και πάλι με κομματικό και μόνο σπρώξιμο υπήρξε διοικητής σε ΑΔΤΕ.

Αναλογεισθείτε,πως όταν έγινε δντης στα ΕΛΠΕ άγνωστο με τι προσόντα,στη δημοσίευση της εταιρείας έντυπη και ηλεκτρονική,κάτω από το όνομα του υπήρχε η στρατιωτική του ταυτότητα!!!Δεν την είχε πάρει καν ακόμη!!

Όσο για τους παλαιούς Καταδρομείς που έγιναν ανώτατοι και βγάζαν τα σχολεία με ωράριο στελεχών(ΚΔ,ΜΥΚ κ.α.),τις συντηρήσεις από το γραφείο και δεν ξέρουν πως δουλεύει η πυξίδα,θέλω να πιστεύω πως είναι σε κάποιο καφενέ και όχι σε καμιά μυστήρια επιτελική θέση ή ΔΕΚΟ ή υπηρεσία.

Από τις πράξεις κρινόμαστε και όχι από τις προθέσεις..καλώς ή κακώς.

Manolis 26 Οκτωβρίου 2012 στις 11:28:00 μ.μ. EEST  

Μηδενιστη,
ειναι σιγουρο οτι τιμας με το παραπανω το nickname σου. Δεν εχω καμμια διαθεση ηρωοποιησης κανενος και ειδικα δημ. υπαλληλου, απλα βαρεθηκα τους δικηγορους-βουλευτες και τα ανεπαγγελτα κομματοσκυλα που λυμαινονται τη χωρα. Ουτε βρισκω κατι κακο στο να γραφει κανεις βιβλια που εχουν , βεβαια, κατι να πουν. ΟΚ, η ''λυση Καναντερ'' ηταν λιγο μπαρουφα, απλα στεκομαι στο σχολιο του εν κρυπτω οτι πρεπει να σκεπτομαστε και αντισυμβατικες λυσεις. Για τη μη διαλυση των 900 στρατόπεδων εχει ευθυνη , οπως εχουν και οι προκατοχοι του , οπως και για τη μη καταργηση αχρηστων κρατικων φορεων , ευθυνη εχουν οι κυβερνησεις των τελευταιων 30 ετων. Με ενα ελαφρυντικο: Αν για τη μια μοιρα καναντερ που ηταν να φυγει απο τη Θεσσαλονικη , εγινε τετοιος χαμος, φαντασου τι σαματα θα κανανε για διαλυση τοσων στρατοπεδων. Το ιδιο συμβαινει και με πανεπιστημιακες σχολες. Εν τελει, μικρο καλαθι κρατω κι'εγω και οι παντες κρινονται εκ του αποτελεσματος.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 27 Οκτωβρίου 2012 στις 4:13:00 μ.μ. EEST  

@Μιθραδάτη
Όλα τα "ύποπτα" σχόλια τα τσεκάρεις βλέπω από που προέρχονται. Έχεις φαίνεται πολύ κίνηση από απέναντι... αλήθεια, από ανατολικά της Καβάλας και ως το ποτάμι έχει κίνηση στα θέματα υψηλού ενδιαφέροντος για τους γείτονες;

Ανώνυμος 27 Οκτωβρίου 2012 στις 8:35:00 μ.μ. EEST  

Μού αρέσει που κατά καιρούς πετάγεται το ανέκδοτο για Γράψα, ως μέτρο σύγκρισης. Ε ρε Jumbo που σας χρειάζεται

NF 28 Οκτωβρίου 2012 στις 6:10:00 π.μ. EET  

Ο Στρατηγος Φραγκος ηταν Αρχηγος Ταξεως στη ΣΣΕ. Πρωτος μπηκε το 1970, και πρωτος βγηκε το 1974. Ποιος επρεπε να γινει Α/ΓΕΣ αν οχι αυτος;

Μας απογοητευσε με το να ΜΗΝ κανει πραξικοπημα. Ας ειναι . Ας κατεβει στην πολιτικη και ας κανει κομμα. Η πατριωτικη-εθνικιστικη παραταξη χρειαζεται επιτελους εναν σοβαρο ηγετη και οχι καραγκιοζηδες. Αρκετα πια με τους Καρατζαφερηδες και τους Μιχαλολιακους.

Το βιβλιο του ΔΕΝ ειναι καλο και απο τα διαφορα αποσπασματα προκυπτει οτι προκειται για ενα μαλλον επιπολαιο εργο. Πολυ ενδιαφεροντα παντως τα δημογραφικα στοιχεια που εδωσε. Οι Τουρκοι χανουν τον «πολεμο της κουνιας» (cradle war) απο τους Κουρδους.

Ανώνυμος 28 Οκτωβρίου 2012 στις 9:51:00 π.μ. EET  

@ NF

"Το βιβλιο του ΔΕΝ ειναι καλο"


Θα σε ρώταγα αν το έχεις διαβάσει, πριν καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι δεν είναι καλό, αλλά με την επόμενη φράση σου επιβεβαίωσες αυτό που έχει φανεί από τα υπόλοιπα σχόλια σου, ότι γράφεις και κρίνεις πράγματα χωρίς να τα γνωρίζεις

Ανώνυμος 29 Οκτωβρίου 2012 στις 9:57:00 π.μ. EET  

@Μανόλη
δεν είμαι μηδενιστής, είμαι ρεαλιστής. έχει διαφορά αν το αν δεν υπάρχουν δικηγόροι ΣΩΣΤΟΙ-ΤΙΜΙΟΙ να κυβερνήσουν στην ελλάδα πρέπει να βάλουμε στρατιωτικούς; ο δικηγόρος σαν βουλευτής είναι νομοθέτης που είναι και η καθημερινή ασχολία του. ο στρατιωτικός τί νόμο να φτιάξει; (άλματα με πυρ και κίνηση; εδώ δεν μπορεί να φτιάξει την υπηρεσία του!!!) Αυτός είναι και ο λόγος που οι νομικοί κυβερνούν τον πλανήτη.
αν ο δικηγόρος είναι φόλα ας μην το ψηφίσουν. αν τον ψηφίζουν και το ξέρουν ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ και το μνημόνιο τους είναι λίγο. Υπάρχουν δεκάδες ΧΙΛΙΑΔΕΣ έλληνες αμόλυντοι τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό ικανοί για νομοθεσία και κυβέρνηση. δυστυχώς δεν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ΕΛΛΗΝΕΣ να τους εκλέξουν...
φυσικά αυτή είναι άλλη κουβέντα.

Ο Φράγκος είναι τρομερός αξκος όσον αφορά την ειδικότητά του: πληροφορίες. Στα υπόλοιπα δεν έκανε ούτε έδειξε οτι διαφέρει απο τη μάζα. Έκανε το καθήκον του, καλό να κάτσει και στα αυγά του τώρα. Βιβλία με DNA των τούρκων καλό να μην γράφει γιατί κάνει ρόμπα το αξίωμα του, χώρια που αρκετοί Α/ΓΕΣ δεν είχαν το ίδιο DNA με αυτόν.
Αν οι στρατιωτικοί δεν πατήσουν πόδι - πχ να παραιτηθούν μαζικά άπαντες που φέρουν δάφνες - θα συνεχίσουν να τους κυβερνούν δήμαρχοι, κοινοτάρχες και σουβλατζίδικα. Στο χέρι τους είναι να αλλάξουν το στρατό. Δεν θέλουν και δεν το κάνουν.
Σε λίγα χρόνια που ο στρατός ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ δεν θα έχει λεφτά να πληρώνει συντάξεις για 3000 στρατηγούς και τους ρίξει στο 500ρικο θα βαράνε το κεφάλι τους στο τοίχο. Πριν 10 χρόνια όταν ανακάλυψαν τον ΕΠΟΠ - τον φαντάρο που λέει πάντα μάλιστα, και χρειάζεται μια μόνο εκπαίδευση ανα 7ετία - έκαναν πάρτι λες και κέρδισαν τζόκερ. Σήμερα κλαίνε οτι δεν τους φτάνει η σύνταξη. Και η κατηφόρα συνεχίζεται....
οι στρατιωτικοί έχουν χάσει το παιχνίδι καιρό τώρα.

@27 Οκτωβρίου 2012 8:35:00 μ.μ. EEST
Ο Γράψας αναγκάστηκε να παραιτηθεί απο την Ντόρα όπως ο Φράγκος από τον Μπεγλίτη. Η μόνη σύγκριση είναι εκεί.

@ΝF
έχεις φάει κόλλημα με τα πραξικοπήματα. Σκέφτηκες οτι δεν είσαι δικός "μας";;; Στο έχω ξαναπεί και στο ξαναλέω μην εκπληρωθεί ποτέ η ευχή σου και βρεθείς στη γυάρο να μετρά μύγες απορώντας γιατί. Μόνο και μόνο που αναφέρεις τη λέξη θα έπρεπε να ντρέπεσαι. Φταίει το κράτος που έκανε 17 Νοέμβρη γιορτή με τραγούδια στα σχολεία αντί να δείχνει εικόνες με ξεκοιλιασμένες κύπριες του 74, και πατούσες απο 'αριστερούς'... 'αριστερός' επι ιωαννίδη ήταν και ο μαγαζάτορας που δεν έδινε μίζα στον ντόπιο χωροφύλακα. άνοιξε κανα βιβλίο ιστορίας αριστερών, δεν βλάπτει.

Α/ΓΕΣ δεν γίνεται ο πρώτος στην ΣΣΕ με την ίδια λογική που δεν περνάει κάποιος ιατρική επειδή ήταν πρώτος στο νηπιαγωγείο.
ο Α/ΓΕΣ είναι αποτέλεσμα 30χρονης εκπαίδευσης και σωστών πολιτικών γνωριμιών σε όλες τις χώρες.

μηδενιστής

D-Mitch 29 Οκτωβρίου 2012 στις 12:09:00 μ.μ. EET  

Μπράβο μηδενιστή, συμφωνώ απόλυτα!

D-Mitch 29 Οκτωβρίου 2012 στις 12:21:00 μ.μ. EET  

@NF

"Μας απογοητευσε με το να ΜΗΝ κανει πραξικοπημα. Ας ειναι . Ας κατεβει στην πολιτικη και ας κανει κομμα. Η πατριωτικη-εθνικιστικη παραταξη χρειαζεται επιτελους εναν σοβαρο ηγετη και οχι καραγκιοζηδες."

Τα λεγόμενά σου δείχνουν ότι αυτή η εθνικιστική παράταξη (πατριωτική ούτε για αστείο) αποτελείται από καραγκιόζηδες μην πω κάτι βαρύτερο.. Άνοιξε κανένα βιβλίο άνθρωπε, όχι κόμιξ, δεν βλάπτει την υγεία σου. Και πήγαινε και κανένα ταξιδάκι στο εξωτερικό να τα μοιραστείς αυτά που λες, θα φας τέτοιο γιουχάρισμα που θα γυρίσεις πίσω σαν βρεγμένη γάτα.. Γραφικός έχεις καταντήσει..

Ανώνυμος 29 Οκτωβρίου 2012 στις 2:50:00 μ.μ. EET  

@ D-Mitch

"...Και πήγαινε και κανένα ταξιδάκι στο εξωτερικό να τα μοιραστείς αυτά που λες, θα φας τέτοιο γιουχάρισμα που θα γυρίσεις πίσω σαν βρεγμένη γάτα.. Γραφικός έχεις καταντήσει."

"Είσαι ΟΛΑ τα λεφτά"

Γιάννης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP