EKAM: Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής! «Στον κόσμο της η ηγεσία»

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013


Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης*

Μια εντελώς ασυνήθιστη κατάσταση δημιουργήθηκε μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων που εμπλέκονται στην καταδίωξη των Αλβανών δολοφόνων φυγάδων στην Ήπειρο. Αιτία οι ελλείψεις σε υλικά και οπλισμό, ιδίως στις επίλεκτες μονάδες που επί εβδομάδες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προσπάθεια. Έτσι, στελέχη της ΕΚΑΜ ξέσπασαν και απηύθυναν στους ανωτέρους τους έντονες, αλλά απολύτως δικαιολογημένες, διαμαρτυρίες για σοβαρα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με επιπολαιότητα. Ένα από αυτά είναι και ο διαθέσιμος οπλισμός, όταν επί εβδομάδες αναζητούν επικίνδυνους οπλισμένους φυγάδες, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η πολυήμερη έρευνα στα άγρια ορεινά εδάφη, έχει ως συνέπεια να συνειδητοποιηθεί για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση σε ορισμένα στελέχη της ΕΛΑΣ, η σημασία του σωστού εξοπλισμού αλλά και του καταλληλότερου οπλισμού. Η ηγεσία, όλο αυτό το διάστημα, «δεν έχει πάρει μυρωδιά από την κατάσταση», όπως σχολίασε έμπειρο στέλεχος. Ο μεγάλος αριθμός ανδρών της ΕΚΑΜ που συμμετέχει στις έρευνες, είχε ως αποτέλεσμα να φανεί η έλλειψη σύγχρονου οπλισμού 5,56 mm ο οποίος κρίνεται καταλληλότερος και πιο εύχρηστος. Σε καμμία περίπτωση οι άνδρες της ΕΚΑΜ δεν θεωρούν επαρκές το ΜΡ 5 των 9 mm όταν οι δολοφόνοι φέρουν Kalashnikov ενώ τα τυφέκια G3 και FAL των 7,62x51 mm είναι βαρειά και δεν διευκολύνουν σε εμπλοκές μικρών αποστάσεων. Έτσι, η αραβίδα Μ4 των 5,56 mm αναδεικνύεται στην «χρυσή τομή» και δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι τα στελέχη της ΕΚΑΜ είναι περισσότερο εξοικειωμένα στην χρήση αυτού του όπλου. Το πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός των Μ4 δεν επαρκεί για το σύνολο των εμπλεκομένων, καθώς εξαρχής είχε αποκτηθεί περιορισμένη ποσότητα ενώ σήμερα, μετά από μια δεκαετία συνεχούς χρήσεως, είναι και αρκετά φθαρμένα. Στην πραγματικότητα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όλα τα προγράμματα εξοπλισμού και προμήθειας σύγχρονου οπλισμού, ξεχάστηκαν και οι ηγεσίες δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον. Ως εκ τούτου, στην Ήπειρο όπου επιχειρεί η ΕΚΑΜ, ως λύση ανάγκης αποφασίστηκε ο εφοδιασμός των υπολοίπων ανδρών με ΑΚ-47 των 7,62x39 mm.

Αυτή η ασυνήθιστα έντονη διαμαρτυρία, εκπεφρασμένη κυρίως από τον επιχειρησιακά πιο έμπειρο πυρήνα στελεχών, καταδεικνύει την απόσταση που χωρίζει την φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ και του ΥΔΤ, από τα μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στην ουσία, η επαφή της ηγεσίας με «τον πραγματικό κόσμο», δηλαδή τα επιχειρησιακά ζητήματα, αποδεικνύεται μικρή. Κάτι που απογοητεύει και κουράζει τα ευσυνείδητα στελέχη που αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την αποστολή τους. Παρά τις επισκέψεις στην περιοχή προ ημερών, δεν υπήρξε ουσιαστική ενασχόληση της ηγεσίας με τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες αστυνομικοί που ερευνούν την περιοχή. Οι επισκέψεις έγιναν για λόγους «δημοσίων σχέσεων», κάτι που ερέθισε περισσότερο τα καταπονημένα επί εβδομάδες στελέχη της ΕΛΑΣ. Έμπειροι αξιωματικοί σχολιάζουν ότι ήταν ζήτημα χρόνου η εκδήλωση μιας τέτοιας αντιδράσεως. Η ΕΚΑΜ, από την πρώτη στιγμή έχει θέσει επιτακτικά το ζήτημα των εν γένει υλικών και των αδυναμιών που υπάρχουν, αλλά επί σειρά εβδομάδων η ηγεσία αδιαφορεί, εξαιτίας της «οπλοφοβίας» που την διακρίνει. Τυπική στάση ανευθυνότητος και κακώς νοουμένης δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, που διακρίνει μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, που επανδρώνει κρίσιμες θέσεις.

_________
*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

25 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 12:09:00 π.μ. EEST  

γράφει πολύ επιτυχημένο σχόλιο ο καουμπόυ και γι΄αυτή την κατάσταση, στο άρθρο για την κυπριακή τραγωδία.
όταν ένας απλός καθηγητής β΄θμιας εκπ/σης βλέπει τις τραγικές ελλείψεις και καταστάσεις οι σκ..ηγεσίες τι κάνουν?

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 2:48:00 π.μ. EEST  

Και ακόμη δεν έχει φανεί τίποτα, δεν είναι μόνο τα υλικά αυτό ξεπερνιέται κουτσά στραβά... η νοοτροπία όμως είναι απάλευτη.-

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 10:43:00 π.μ. EEST  

αθάνατο το ak-47...

Unknown 19 Ιουλίου 2013 στις 1:04:00 μ.μ. EEST  

και ποιος ειπε οτι στην Ελλαδα αυτοι που αναλαμβανουν την ηγεσια την αναλαμβανουν για να λυσουν προβληματα ? την αναλαμβανουν για να ελεγχουν να μην βγαινουν προς τα εξω τα προβληματα και να ειναι οι απο κατω ησυχοι ... οπως οι πολιτικοι μας στην Ελλαδα ετσι και οι ηγεσιες που διοριζουν

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 3:01:00 μ.μ. EEST  

Αν ημουν στην θεση τους θα με απασχολούσε ισως περισσοτερο η σταση των συναδελφων μου (των κατωτερων). Πχ αν στα μπλοκα μολις βλεπαν καλασνικοφ εκαναν τα δεοντα η πεφτανε στα βατα για καλυψη,
> Η ολη σταση τους στην ερευνα ηταν υπευθυνη ή ηταν........χαλλλλαρη?
> Πως φτανει καποιος απο την Αρτα στην Θεσπρωτια οδικως ανενοχλητος? και αναγκαζομαι (εγω ο ΕΚΑΜΙΤΗΣ και καλα)να κανω τον Ταρζαν στις ρεματιες της Ηπείρου.
>  
> Ειδικος δεν ειμαι αλλα δεν νομιζω οτι φταιει μονο το φτωχο πλην τιμιο  G3. Τα σχολια σας παρακαλω

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 3:17:00 μ.μ. EEST  

το λάθος της πολιτικής ηγεσίας είναι ότι δεν έστειλε εξαρχής το κλιμάκιο από τη Βέροια που αφοπλίζει καλάσνικοφ στο άψε σβύσε.

και επιπλέον το ζήτημα με τον Κόλα δεν αφορά μόνο την εμπλοκή αλλά και τον εντοπισμό. ας τους εντοπίζαν και η εμπλοκή μπορούσε να γίνει με όρους ευνοϊκούς για την ΕΚΑΜ (απόσταση, κάλυψη κλπ)

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 3:39:00 μ.μ. EEST  

Νοοτροπία...

Λένε ότι όταν ήμουν φαντάρος, ότι ο δκτης της νήσου ήρθε στο νησί - νεότατος και πολλά υποσχόμενος - ρώτησε το σκοπό στην πύλη της δκσης τί είναι ο τελαμώνας. Είχε περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του σε γραφεία και το όπλο του δεν είναι γνωστό για την αγάπη σε τυφέκια ή γενικά ότι βαραίνει τον ώμο. Αναρωτήθηκα ότι μα δεν έχει ιδέα ο άνθρωπος; έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα;

το υδτ και η ηγεσία της ελλάς είναι άτομα μεγάλης ηλικίας με χάσιμο επαφής με μονάδες/τμήματα τουλάχιστον μια δεκαετία.
οι μονάδες της ελάς δεύτερον δεν είναι χωροφυλακή. η εκαμ είναι η καλύτερη μονάδα εε απο όλες όσες έχουμε για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ σκοπό. αντιτρομοκρατική δράση σημείου. θες να μπουκάρουν σε αεροπλάνο; σε κτήριο; σε λεωφορείο; θες να βαρέσουν τρομοκράτη απο 1 χλμ μακρυά; είναι οι άνθρωποί σου.

θες να πάρουν τα βουνά σε καταδίωξη; μεγάλε πέφτεις έξω. δεν είναι δουλειά τους. δεν είναι χωροφυλακή. δεν έχουν ούτε τα οχήματα, ούτε τις επικοινωνίες, ούτε διατάχθηκαν ούτε θα διαταχθούν για εκπαίδευση σε τέτοιου είδους αγώνα.

Τα ίδια και η ΜΥΚ/ΛΣ. Δεν γίνεται απο τα φουσκωτά να τους βάλεις σε τζίπ και να τους κάνεις χιονοδρόμους αλπινιστές.

όταν κυνηγάς κόσμο υπάρχει στην ελλάδα μια ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ γι αυτό το σκοπό στη ρεντίνα.

αντί να κάτσουν να ψάχνουν προπολεμικά ΑΚ-47 ή να σκέφτονται για MG3 (που είναι τόσο χρήσιμα στο κέντρο μιας πόλης όσο ένα οβιδοβόλο με βλήμα canister) οι υπεύθυνοι έπρεπε να φώναζαν τον στρατό.με σκυλάκια, ελικοπτεράκια και τα πεζοπόρα τμήματα, θα παρακολουθούσαν τα παλικάρια, θα τα άφηναν να πάνε στη χώρα τους και τους την έπεφταν νύχτα χωρίς φεγγάρι εκτός συνόρων και ελληνικών παράπλευρων απωλειών. όπως τα ουκ παλιότερα με την μαφία των ναρκωτικών.

θα πει κάποιος μα δεν το σκέφτηκε κανείς βαθμοφόρος; το σκέφτηκε. αλλά είχε να σκεφτεί και τα εξής:
1. η αντιπολίτευση θα φώναζε για βιασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα του καίγανε το σπίτι οι φασίστες κουκουλοφόροι.
2. τα υψηλά κλιμάκια έλειπαν για διακοπές και επειδή θα τους ενοχλούσε θα τον είχαν στη μπούκα
3. αν έφτανε η ιδέα στο υδτ (ο γνωστός θεατής της καμένης αθήνας και των δολοφονημένων ελλήνων) η μετάθεση στο αστυνομικό τμήμα σαχάρας ήταν σίγουρη. προς θεού μην τσινίξει το πασόκ του 4% και των 250δις χρέους!!!

τα προβλήματα σε αυτή τη χώρα ξεκινούν απο ψηλά και το φταίξιμο απο χαμηλά.

πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε Leopard για την τροχαία ας αφήσουμε το στρατό να βοηθάει ανήκοντας σε μια ειδική διεύθυνση του υδτ - κάτι σαν την παλιά χωροφυλακή χωρίς να δημιουργήσουμε την τόσο αλλεργική αλλά χρησιμότατη αυτή υπηρεσία.έτσι θα έκανε και λίγο πραγματική εκπαίδευση και η δεδ που έχει βγάλει αράχνες απο την α/μακ στην κύπρο.

μηδενιστής.

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 8:40:00 μ.μ. EEST  

Που ήταν τα ΑΠΑΤΣΙ να σαρώσουν με τις κάμερες τους τα πάντα;

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει δόγμα επιχειρήσεων ούτε στην αστυνομία,όπως δεν υπάρχει και σον Ε.Σ,ας θυμηθούμε τα Ιμια.......

Φυσικά δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τον πανικό της ηγεσίας αν χρησιμοποιούνταν μονάδες και μέσα του Ε.Σ

Είμαστε υπό διάλυση

Οσο αφορά τις ειδικές μονάδες σίγουρα έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους, χωρίς υλικά και μέσα και σε αποστολές που δεν ταιριάζουν στην φύση της αποστολής και εκπαίδευσης τους

Σέλευκος
Εθελοντής Εφεδρος

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2013 στις 9:38:00 π.μ. EEST  

"Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει δόγμα επιχειρήσεων ούτε στην αστυνομία,όπως δεν υπάρχει και σον Ε.Σ,ας θυμηθούμε τα Ιμια......."

Η αστυνομία δεν έχει δόγμα χερσαίας καταδίωξης γιατί είναι αστυνομία και όχι χωροφυλακή ή στρατός.

είσαι άδικος για τα ίμια. δόγμα υπήρχε. απόβαση σε ελληνικό νησί; ολικός πόλεμος. άλλοι αποφάσισαν να μην εκτελεστεί.

μηδενιστής.

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2013 στις 10:10:00 π.μ. EEST  

Φίλε μηδενιστή,
στα Ίμια δεν υπήρχε δόγμα (κι αν υπήρχε δεν εφαρμόστηκε), στατική φύλαξη βαρχονησίδας από ΜΥΚ !!! , ή που σκέφτονταν το ΕΤΑ να κάνει ανακτάληψη !!!! , ή που έστειλανν το ΑΒ212 για αναγνώριση, που ήταν οι αμφίβιοι, που ήταν το ΠΖ που ήταν τα ΑΠΑΤΣΙ .....
Εχεις δίκιο ότι η αστυνομία δεν έχει δόγμα χερσαίας καταδίωξης γιατί είναι αστυνομία και όχι χωροφυλακή ή στρατός, αλλά αφού καταργήσαμε την χωροφυλακή και έχουμε απαγορεύσει στον στρατό να εμπλέκεται στην εσωτερική ασφάλεια, όφειλε η πολιτεία (και η αστυνομία) να έχει ένα δόγμα, με τι τρόπο, με τι μέσα και με τι μονάδες θα επιχειρεί σε τέτοιες περιοχές.
Τι δουλεία έχει η ΜΥΑ/ΛΣ στα βουνά της Ηπείρου;
Δεν έχουμε ακούσει όλοι μας ότι υπάρχουν κρύπτες οπλισμού στην Ηπειρο και την Θρακη.
Δεν είμαστε τουλάχιστον υποψιασμένοι ότι μπορουν ομάδες...... να δράσουν ανορθόδοξα και να κάνουν δολιοφθορές εν καιρό ειρήνης, πως έχει προετοιμαστεί η πολιτεία να τα αντιμετωπίσει και πότε;
Ολοι τώρα δεν μιλάνε για τα συμπεράσματα και την εμπειρία που πρέπει να αξιοποιηθεί από την επιχείρηση;

Σέλευκος
Εθελοντής Εφεδρος

Unknown 23 Ιουλίου 2013 στις 12:13:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Σέλευκε,

τα Απάτσι και γενικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις, δεν υπάρχουν για να μπαλώνουν τρύπες. Δε σημαίνει οτι επειδή η Αστυνομία πάσχει στη συγκεκριμένη μορφή Επχσεων, κάθε φορά ποθ θα εμφανίζεται ένας κόλα θα σηκώνουμε και δυο Απάτσι.
Εκτός του οτι ξεφεύγουν της Αποστολής τους, δημιουργείται και ένα τετελεσμένο κι αύριο - μεθαύριο μπορεί, επειδή δεν επαρκούν τα ματ, να δούμε Μ113 στο Σύνταγμα. Βέβαια, το πιο εξοργιστικό, είναι η ευκολία που λαμβάνουν απόφαση για χρήση Σταρτιωτικών Τμημάτων 'ολοι αυτοί οι "αντιστασιακοί" που υπό άλλες συνθήκες δεν θέλων να ακούσουν για στολή.
Η λύση είναι μια:

Επανασχεδιασμός όλου του Δόγματος και όλης της Δομής της Αστυνομίας και φυσικά επανεξοπλισμός της.

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2013 στις 1:47:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Theo Inpapaell,
δεν διαφωνώ καθόλου, σίγουρα ο επανασχεδιασμός όλου του Δόγματος και όλης της Δομής της Αστυνομίας και φυσικά επανεξοπλισμός της είναι το ζητούμενο.
Η χρησιμοποίηση των Aπάτσι δεν είναι και το ότι καλύτερο.
Το θέμα όμως είναι στην δεδομέμη στιγμή και έχοντας τη συγκεκριμένη κατάσταση, τι μέσα και δυνατότητες είχες, (γι αυτό πηγε εξ αλλού και η ΜΥΑ/ΛΣ).
Για τα Μ113 στο Σύνταγμα ουδέν σχόλιο
Τώρα εάν θα επανασχεδιάσουμε την αστυνομία ή θα επανιδρύσουμε την χωροφυλακή ή θα ιδρύσουμε στρατοχωροφυλακή ή θα χρησιμοποιήσουμε μονάδες του στρατού ή συνοριοφυλάκων είναι προς συζήτηση.
Αν και πιστεύω ότι στην συγκεκριμένη χρονική και οικονομική συγκυρία οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Σέλευκος
Εθελοντής Εφεδρος

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2013 στις 3:25:00 μ.μ. EEST  

"αύριο - μεθαύριο μπορεί, επειδή δεν επαρκούν τα ματ, να δούμε Μ113 στο Σύνταγμα"

και γιατί όχι;;; μήπως στην ιταλία στο κολοσαίο δίπλα δεν υπάρχουν θωρακισμένα; φυσικά και υπάρχουν, στην δημοκρατικότερη χώρα του κόσμου, όπου ο στρατός απο να κάθεται και να ξύνεται συμμετέχει στην ασφάλεια της πατρίδας.

ή μήπως ξεχνάμε τους ΧΙΛΙΑΔΕΣ με παραλλαγή που φύλαξαν άπαντες στους ΟΑ του 2004. εκεί ο κακός λύκ... ε στρατός δεν κινδύνευε να αρπάξει την χώρα και να την ρίξει στο γύψο;

το κρυφό μήνυμα πίσω απο το "άρματα στο σύνταγμα" το χρησιμοποιούν δύο κατηγορίες:

1. οι δήθεν αριστεροί (που αν είχαν δικά τους άρματα θα σκάβαμε στη τασκένδη ρυάκια) και ευελπιστούν σε 1500 ψήφους για να ξαναπάρουν άλλη μια τετραετία 10χίλιαρα

2. οι στρατιωτικοί ωχαδερφιστές που επιθυμούν άλλη μια 3/7τία στην καλαμάτα, στην άρτα και στα υπεάκτια και υπερακριτικά σύνορα της μεσογείων, με το νόβα την δερμάτινη πολυθρόνα και τον φραπέ, οι ίδιοι που γυρνώντας στις μονάδες το 2004 μετά την ταλαιπωρία της αθήνας κλείστηκαν για ένα τρίμηνο γραφεία τους απο την ξαφνική αδιαθεσία της εργασίας. ο ιδρώτας σε αυτούς είναι αρρώστια.

έλεος πια με την κακιά χούντα. ΠΕΡΑΣΑΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.

μηδενιστής

Unknown 23 Ιουλίου 2013 στις 4:23:00 μ.μ. EEST  

Θα συμφωνήσω και με το Σέλευκο και με τον Ανώνυμο φίλο.
Δυστυχώς στην Πατρίδα μας έχουμε μπλέξει τη βούρτσα με την οδοντόβουρτσα.

Εμένα ως Στρατιωτικό δε θα με πείραζε ένα Σώμα για παρα΄δειγμα τύπου Στρατοχωροφυλακής. Δεν τραβάω κολλήματα. Κολλάω με τους κολλημένους που είναι όπως ακριβώς τους περιγράφεις και στο τέλος θέλω πολύ να τους πω: Κοιμηθείτε όπως στρώσατε.

Unknown 23 Ιουλίου 2013 στις 4:26:00 μ.μ. EEST  

Πάντως ως φιλοσοφία η σκέψη και μόνο:
Να σηκωθεί το Απάτσι με τις θερμικές να βρει τον κόλα ή να σκανάρει τα Ίμια, είναι για γέλια......
Το κάθε όπλικο σύστημα για να σου αποδώσει τα αναμενόμενα, έχει και κάποιες Επχσιακές Χρησεις.

Άλλο τώρα που επειδή είμαστε ξεβράκωτοι και επειδη δεν θέλουμε να γίνουμε ρόμπα στο Πανελλήνιο, η μόνη λύση είναι να σηκωθεί το Απάτσι

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2013 στις 10:20:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ Theo Inpapaell,
η λύση ανάγκης στο κόλα λόγω "αδυναμίας" των ελικοπτέρων της Ε.Α ήταν να σηκωθεί το Απάτσι και η ενεδειγμένη λύση στα Ιμια ήταν να σταλεί Απάτσι για να τελειώσει την υπόθεση πάνω στν βραχονησίδα ή δίπλα ή παραπέρα.... (όπωε λεέι κι ο φίλος μηδενιστής και συμφωνώ) ελ άλλου τα Απάτσι δεν είανι μόνο για αντιαρματικό αγώνα

Η στρατοχωροφυλακή δεν με χαλάει αλλά θέλει προσοχή, μελέτη, δόγμα και άλλα πολλά
Σέλευκος
Εθελοντής Εφεδρος

AXEΡΩΝ 24 Ιουλίου 2013 στις 1:11:00 π.μ. EEST  

@Theo Inpapaell
Προ εἰκοσαετίας περίπου,στην Γερμανία εἶχε ἐξαφανισθεί ἕνα κοριτσάκι (συμβαίνει συχνά στην Γερμανία,και ἡ κατάληξη εἶναι συνήθως τραγική),αὐτό που ἔχει ἑν προκειμένω σημασία εἶναι ὅτι χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ ἄλλων και ἐπιθετικά ἐλικόπτερα Lynx του BAOR,με θερμικούς ἀπεικονιστές για τον ἑντοπισμό του κοριτσιοῦ σε δασώδη περιοχή,ἐπίσης στα «καυτά» λόγω λαθρομεταναστεύσεως σύνορα ΗΠΑ-Μεξικοῦ περιπολοῦν ἐλικόπτερα με παρόμοιο ἐξοπλισμό.
Ἀλλωστε σε ρεπορτάζ σε κανάλια ὅπως το Discovery για παράδειγμα,ἔχω δεί λήψεις ἀπό τα θερμικά των Apache στον πόλεμο του κόλπου,ὅπου διακρινόταν καθαρά οἱ ἀνθρώπινες σιλουέττες,ἴσως στα Ἴμια δέν ἦταν και τόσο γελοίο να στέλνανε τα ΑΗ-64,και πάντως ὅχι τόσο ὅσο που στείλανε το ΑΒ-212.
Τώρα στο ὅτι στην Ἑλλάδα οἱ Ε.Δ εἶναι οἱ Φιλιππινέζες του ἄς ποῦμε κράτους(ἄει σιχτήρ για κράτος ἔλεγε ὁ παπποῦς μου,ἐγώ αὐτολογοκρίνομαι),δέν θα διαφωνήσω βέβαια.

Ανώνυμος 24 Ιουλίου 2013 στις 9:01:00 π.μ. EEST  

συγνωμη αλλα ειχαμε απατσι την εποχη των ιμιων;

Οδυσσέας 24 Ιουλίου 2013 στις 9:04:00 π.μ. EEST  

Ναι.
Μάλιστα προμηθεύτηκαν πυρομαχικά των 30 χιλ από την Τανάγρα, έκαναν εσπευσμένα βολές στο Λιτόχωρο και τουλάχιστον ένα ζεύγος μεταστάθμευσε σε νησί του Αιγαίου.

TED 24 Ιουλίου 2013 στις 12:08:00 μ.μ. EEST  

Λουξεμβούργο, χθες (13Ιουλ2013 περί ώρα 15:00 τοπική):

Δύο νεαροί προσπάθησαν να κλέψουν κάποιο κατάστημα. Έγιναν αντιληπτοί και κρύφτηκαν σε χωράφι με σπαρτά.

Η αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή τυχαία παρερχόμενου οχήματος Hummer του στρατού, το οποίο διέθετε θερμικά. Τους εντόπισαν οι στρατιώτες μέσα στα στάχυα και τους συνέλαβε η αστυνομία.

Ουδείς στη μικρή αυτή χώρα διαμαρτυρήθηκε για την (εξ αποστάσεως αλλά καίρια) επέμβαση του στρατού.


Unknown 24 Ιουλίου 2013 στις 12:54:00 μ.μ. EEST  

Μ΄ αρέσει που η κουβέντα "άναψε"

Το οτι στη Γερμανια σηκώθηκε Lynx, δε μου λέει κάτι.
Ξέρετε τι θα μου άρεσε;
Να είχαμε UAV's με θερμικές, που να είχαν σχεδιαστεί από τα EAΣ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο. Να υπερίπταντο επίσης ελικόπτερα με ελεύθέρους σκοπευτές με θερμικές, Ναι αυτό θα ήταν καλό. Έφοσον σηκώνεις Απάτσι, το χρησιμοποιείς και ως Απάτσι (όπως εύστοχα είπε ο Σέλευκος), δλδ τελειώνεις τη δουλειά.
Υ.Γ: Κατα τη διάρκεια της καταδίωξης που ήταν τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ για υγιειονομική κάλυψη των αστυνομικών δυνάμεων;;;;;;;;;;

ή σχεδιάζουμε Επχσεις σοβαρές, ή παίζουμε τάβλι.

AXEΡΩΝ 24 Ιουλίου 2013 στις 2:38:00 μ.μ. EEST  

@Theo Inpapaell
«Το οτι στη Γερμανια σηκώθηκε Lynx, δε μου λέει κάτι.»
Ἑντάξει,ἕνα Lynx (με θερμικά εἴπαμε) στην Γερμανία δέν σου λέει κάτι.
Τα δεκάδες ΑΒ-206 και MD-500 ( με θερμικά και αὐτά) κατά μῆκος του Ρίο ντε λα Πλάτα;

Unknown 24 Ιουλίου 2013 στις 3:41:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Αχέροντα,

παρακολουθώ τα σχόλια σου και ομολογώ οτι είναι πολύ εύστοχα. Διευκρινίζω: δε μου λέει κάτι που οι Γερμανοι σήκωσαν Lynx, οχι το Lynx με τις θερμικές.

Απλά θα πρέπει να έχουμε υπόψην μας οτι δεν πρέπει να στρεβλώνουμε τη φιλοσοφία του κάθε οπλικού συστήματος ή των δυνάμεων.

Unknown 24 Ιουλίου 2013 στις 3:52:00 μ.μ. EEST  

Κάτι άλλο για την ΕΚΑΜ.

Επειδή έχω τύχει συνεκπαιδευόμενος με παιδιά από την ΕΚΑΜ και τη ΜΥΑ/ΛΣ και τη ΜΥΚ στο Σχολείο Καταδρομών, οφείλω να πω τα εξής:

Τα παιδιά της ΕΚΑΜ, ως δυνατότητες, ήταν μακραν καλύτεροι όλων. Απίστευτοι. Όμως στον ορεινό αγώνα και στο βουνό είχαν θέμα. Οχι οτι ήταν κάτι ακατόρθωτο για αυτούς, αλλά οι άνθρωποι χρειάζονται τριβή με το αντικείμενο. Όμως πρέπει να συνυπολογίζουμε οτι οι τρεις αυτές Μονάδες, δεν έχουν βιώσει στο πετσί τους την αλλοτρίωση ( ξενέρωμα) των πάρεργων, που οι Μοίρες Καταδρομών έζησαν από το '74 και μετά με το κάθε πάρεργο και τις συνεχείς παραδοχές.

Αυτό που θέλω να πω είναι οτι η συγκεκριμένη αντίδραση των ΕΚΑΜ θα πρέπει να μας προβληματίσει. Μην τους ξενερώσουμε κι αυτούς..

AXEΡΩΝ 24 Ιουλίου 2013 στις 4:30:00 μ.μ. EEST  

@Theo Inpapaell
Ἐγώ προσπάθησα να ὑποδείξω μία ἐφικτή συνέργεια,με βάση και τα ὅσα πληροφοροῦμαι ὅτι συμβαίνουν σε ἄλλες χώρες.
Δυστυχῶς,για να γίνει αὐτή ἡ ὑπόδειξη,ἔχει προηγηθεί σιωπηρά ἡ παραδοχή ὅτι ἔχει ἐκτραπεί της ἀποστολῆς του το ἐλικόπτερο,ὅτι ἔχει ἀποδειχθεί ἀνεπαρκής ἡ Ἀστυνομία,ὅτι ἔχει ἀποδειχθεί ἀνεπαρκές το κράτος...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP