Έγκριση προμήθειας δύο περιπολικών σκαφών από την κυπριακή Βουλή

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013


Η πυραυλάκατος HETZ τύπου Saar 4.5  στη διάρκεια
συνεκπαίδευσης με το ΠΝ το 2011.
Προς υλοποίηση βαίνει το πρόγραμμα προμήθειας δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης (ΟΡV) για την κάλυψη των αναγκών της Εθνικής Φρουράς καθώς η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την ανάθεση της προμήθειας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς θα αποκτήσει δύο περιπολικά σκάφη τύπου Saar 4.5, συνολικού κόστους €100 εκατ. με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Συνολικά έχουν κατασκευαστεί 10 περιπολικά σκάφη τύπου Saar 4.5 για το Ισραηλινό Ναυτικό σε δύο βασικές διαμορφώσεις (κλάσεις Aliya και Hetz) με κύριο χαρακτηριστικό το υπόστεγο για τη φιλοξενία οργανικού ελικοπτέρου στην πρώτη.

Tα δύο σκάφη κλάσης Αliya που απέκτησε το Ισραηλινό Ναυτικό στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 μεταβιβάστηκαν στο Μεξικό το 2004 μετά από εφαρμογή προγράμματος εκσυγχρονισμού και αφαίρεση των εκτοξευτών κατευθυνομένων βλημάτων Harpoon.

Αντίθετα, σε υπηρεσία βρίσκονται οι 8 πυραυλάκατοι κλάσης Hetz που διακρίνονται για τον ιδιαίτερα βαρύ οπλισμό τους. Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει K/B επιφανείας-επιφανείας Harpoon και Gabriel, Κ/Β επιφανείας-αέρος Barak-1, CIWS Phalanx και πρυμναίο πυροβόλο 76mm. Σε γενικές γραμμές, τα περιπολικά σκάφη Sa’ar 4,5 είναι πλήρους εκτοπίσματος 490 τόνων, μήκους 61,7 μέτρων με ακτίνα ενεργείας 4.800 ναυτικών μιλίων σε ταχύτητα 19 κόμβων, μέγιστη ταχύτητα 33 κόμβων και πλήρωμα 56 ατόμων.

Άλλες πληροφορίες πάντως συγκλίνουν υπέρ της επιλογής του νέου τύπου S-72 σε διαμόρφωση OPV που αποτελεί σχεδιαστική εξέλιξη των Sa’ar 4, 4.5 και 5.

Πηγή: strategyreports

4 σχόλια:

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 5:08:00 μ.μ. EEST  

Κάποιο άλλο δημοσίευμα έλεγε για αγορά φρεγατών. Τελικά τι ισχύει;

strategy 15 Ιουλίου 2013 στις 5:50:00 μ.μ. EEST  

Στις 11 Ιουλίου, την ημέρα συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, εμφανίστηκε ένα δημοσίευμα στην αγγλόφωνη Cyprus Daily, κατά τον οποίο ανώνυμη πηγή (sic) του ΥΠΑΜ επιβεβαίωνε το ενδιαφέρον της Λευκωσίας για την προμήθεια 2 φρεγατών FREMM! Το φαιδρό δημοσίευμα ανέφερε κόστος προμήθειας (ΟΧΙ μίσθωσης) €30 εκατ. ανά μονάδα όταν το κόστος ενός περιπολικού Sa'ar 4 του Λιμενικού Σώματος ανέρχεται σε €40 εκατ.! Προφανώς οι Γάλλοι οπλάδες δε το βάζουν κάτω...

http://www.incyprus.com.cy/en-gb/Showbiz/4118/36046/french-frigates

enkripto 15 Ιουλίου 2013 στις 5:57:00 μ.μ. EEST  

No comments..

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 11:52:00 π.μ. EEST  

Ήταν φυσικό επόμενο να αγοράσουν τα ισραηλινά σκάφη Saar. Με το Ισραήλ είναι που έχουν τα περισσότερα πάρε-δώσε σε ότι αφορά τα πετρέλαια.
Γιάννης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP