Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείον

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

«Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείον». Με αυτό το σήμα ο επικεφαλής των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο ταξίαρχος Μ. Γεωργίτσης ανήγγειλε στην ηγεσία της ελληνικής χούντας, το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974, την έναρξη του πραξικοπήματος.

Το άκρως απόρρητο σήμα είναι ένα από τα ντοκουμέντα, που περιλαμβάνεται στο «Πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου» της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα γνωστά έως σήμερα ότι το πραξικόπημα αποφασίστηκε από τους Γκιζίκη («πρόεδρος»), Ανδρουτσόπουλο («πρωθυπουργός»), Μπονάνο (αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων) και Δ. Ιωαννίδη (αρχηγός της νοεμβριανής χούντας), με εισήγηση του τελευταίου, που ζητούσε «το κεφάλι του Μούσκου (Μακαρίου)», τεκμηριώνεται με κείμενα και μαρτυρίες ότι για το πραξικόπημα:
•Είχαν προηγηθεί επανειλημμένες διαβουλεύσεις των ηγετών της χούντας ήδη από τον Φεβρουάριο του 1974. Η οριστική απόφαση πάρθηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου 1974.

•Η πραξικοπηματική διαδικασία άρχισε τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου. Προσδιορίστηκε καταρχήν η 15η Ιουλίου ως η ημερομηνία εκδήλωσης και ορίστηκαν οι αρχηγοί (Μ. Γεωργίτσης, διοικητής της Ανώτερης Τακτικής Δύναμης της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο και συνταγματάρχης Κ. Κομπόκης, διοικητής των Δυνάμεων Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς).

•Η τελική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα. Συμμετείχαν οι Ιωαννίδης, Μπονάνος, Γεωργίτσης, Κομπόκης και Π. Παπαδάκης (υποστράτηγος διοικητής της Μεραρχίας του Εβρου, πρώην αρχηγός των ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο). Ο Μπονάνος ενημέρωσε τότε για την απόφαση ανατροπής του Μακαρίου, η οποία πάρθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία και την κυβέρνηση, όπως είπε. Επαναβεβαιώθηκε ο καθορισμός της 15ης Ιουλίου, η αρχηγία του πραξικοπήματος και ορίστηκε η ακριβής ώρα (7.30 π.μ.).

Στην ίδια σύσκεψη ορίστηκαν και οι συνθηματικές εκφράσεις που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν:
•«Αλέξανδρος εισήχθη νοσοκομείον» για την έναρξη του πραξικοπήματος.
•«Αλέξανδρος πάει καλά» ήταν η φράση που σήμαινε καλή εξέλιξη
•«Αλέξανδρος ασθενεί βαρέως» σήμαινε δυσμενή εξέλιξη.


Ο Μπονάνος υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε να ανησυχούν, γιατί υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν επρόκειτο να επέμβει κανένας, διότι «υπήρχε κάλυψη». Δεν προσδιοριζόταν από ποιον είχε παρασχεθεί αυτή, αλλά αιωρούνταν ότι προερχόταν από τις ΗΠΑ. Η σύσκεψη της 2ας Ιουλίου 1974 τελείωσε με την εντολή Μπονάνου - Ιωαννίδη προς τους Γεωργίτση - Κομπόκη να έρθουν σε επαφή με τους επιτελείς τους για να καταρτίσουν το σχέδιο δράσης και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του πραξικοπήματος.

Οι χουντικοί συνωμότες στην Κύπρο τις επόμενες μέρες εξέφρασαν κάποιες «τεχνικές» επιφυλάξεις.

Απορρίφθηκε η αναβολή
Οι φόβοι για την αποτυχία μεταφέρθηκαν στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου, «πλην όμως η απάντηση ήταν ότι οι ενδοιασμοί και τα αιτήματα για αναβολή του πραξικοπήματος απερρίπτοντο.

Ηταν διαταγή του ΑΕΔ και της κυβέρνησης να προχωρήσουν στην εκτέλεση της απόφασης με μοναδική τροποποίηση του αρχικού σχεδίου τον περιορισμό της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) στην κατάληψη του αεροδρομίου Λευκωσίας και τη μετάθεση της ώρας εκδήλωσης στις 8.30 π.μ.

Ετσι ερρίφθη ο κύβος για τη διπλή προδοσία: το πραξικόπημα και την εισβολή των Τούρκων...

(Τα στοιχεία έχουν αντληθεί από το «Πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου», που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Μάρτιο του 2001).
1971- 1974
Από τη Σφενδόνη έως τον Απόλλωνα

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 έχει τουλάχιστον μία θεμελιώδη ομοιότητα με τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Και τα δύο ήταν η τραγική κατάληξη μιας μακρόχρονης συνωμοτικής διαδικασίας. Το επιστέγασμα μιας μακράς πορείας υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ελληνική και κυπριακή αντίδραση, τα αμερικανικά, τα αγγλικά και τα ψυχροπολεμικά κέντρα. Μέχρι το 1974 ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και οι δημοκρατικές δυνάμεις στο νησί είχαν αντισταθεί επιτυχώς σε αλλεπάλληλα διχοτομικά στην ουσία σχέδια. Λίγο μετά την αποβίβαση του στρατηγού Γρίβα στο νησί (Αύγουστος 1971) καταστρώθηκε το πραξικοπηματικό σχέδιο «Σφενδόνη». Είχε εγκριθεί από τη χούντα της Αθήνας κι ήταν -διαπιστωμένα πια σήμερα - εν γνώσει της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. Λόγω αβεβαιότητας για την επιτυχία του εγκαταλείφθηκε την τελευταία στιγμή (προβλεπόταν να εφαρμοστεί στις 14 Φεβρουαρίου 1972).

Η «ιδέα» της ανατροπής θα επανέλθει περισσότερο επεξεργασμένη και τελειοποιημένη πολύ γρήγορα με τον «Απόλλωνα» (Σεπτέμβριος 1972). Αυτό ήταν το πιο... μεγαλόπνοο σχέδιο του Γρίβα για την ανατροπή του «νέου τυράννου» Μακαρίου, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία του ΝΑΤΟϊκού άξονα Αθήνα- Λευκωσία- Αγκυρα, με άλλοθι την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Ο Γρίβας είχε πάψει προ πολλού να είναι ο παλιός Διγενής του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Η δράση του εξαντλούνταν, πια, στον αντιμακαριακό και αντικομμουνιστικό αγώνα με τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο «Απόλλων» προβλεπόταν να εφαρμοστεί τον Ιούλιο του 1973. Ούτε αυτό ούτε κι άλλα συμπληρωματικά σχέδια (Νίκη, Γρόνθος, Τυφών, Βροντή) έγινε δυνατό να προωθηθούν για πολλούς και διάφορους λόγους. Τα δεδομένα άλλαξαν μετά τον θάνατο του Γρίβα (Ιανουάριος 1974) και τον πλήρη έλεγχο της ΕΟΚΑ Β από τη νέα χούντα της Αθήνας. Εμενε, όμως, ο πυρήνας των προηγούμενων σχεδίων. Με προσαρμογές θα μετονομαστεί σε «Αφροδίτη». Eτσι θα εκδηλωθεί η εσχάτη προδοσία της 15ης Ιουλίου 1974...

Προειλημμένη απόφαση

Με το πόρισμα καταρρίπτονται οι μύθοι ότι το πραξικόπημα: 1) Αποφασίστηκε από τη χούντα της Αθήνας μετά τη γνωστή επιστολή Μακαρίου προς τον Γκιζίκη (3 Ιουλίου 1974). Ηταν προαποφασισμένο, oι λεπτομέρειες μόνο δεν είχαν καθοριστεί , 2) Εκδηλώθηκε εξαιτίας της πρόθεσης του Μακαρίου να μειώσει τη θητεία της ΕΦ και να απομακρύνει Ελληνες χουντικούς αξιωματικούς από το νησί. Η απόφαση για την ανατροπή και την εξόντωσή του είχε ληφθεί πολύ νωρίτερα και σε χρόνο που ο Πρόεδρος-Αρχιεπίσκοπος δεν είχε εκδηλώσει τις σχετικές προθέσεις του.

Ουάσιγκτον: Να τελειώνουμε...

Αλλά πέραν της κατάρριψης αυτών των μύθων και άλλων παρόμοιων (όπως λ.χ. ότι σκόπιμα αφέθηκε να διαφύγει ο Μακάριος από το Προεδρικό Μέγαρο) το πιο σημαντικό έγγραφο στο πόρισμα σχετικά με το πραξικόπημα, με ημερομηνία 4 Ιουλίου 1974, είναι συγκλονιστικό. Μ΄ αυτό επιβεβαιώνεται η απαίτηση της Ουάσιγκτον και της Αθήνας «να τελειώνουμε το κυπριακό θέμα» και να εκδιωχθεί «με τη βία ο Μακάριος». Η ενεργός ανάμειξη των ΗΠΑ και ειδικά του υπουργού Εξωτερικών Κίσινγκερ τεκμηριώνεται με πλήθος στοιχείων.

Τ. Κατσιμάρδος
katsimar@yahoo.gr

Πηγή Έθνος

64 σχόλια:

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 11:41:00 μ.μ. EEST  

Επιτέλους, διαβάζουμε ΑΛΗΘΕΙΕΣ.
για το ρόλο του "μεγάλου" Διγενή, για την "προδοσία" του Μακαρίου, που κάλεσε του τούρκους στην Κύπρο, για τη ΒΛΑΚΕΙΑ της Ένωσης της Κύπρου με τη ΜΗΤΕΡΑ Ελλάδα. Πάμε όμως και πιο πίσω, όταν το Δεκέμβρη του '67 στον Έβρο ο παπαδόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον ντεμιρέλ, δέχεται την απόσυρση της ελλ. μεραρχίας απο την Κύπρο. μιας μεραρχίας που είχε σταλεί ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ των τούρκων και με την έγκριση των αμερικάνων, για την αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου. και αφού με την επικράτηση της ελλ. χούντας εξέλιπεν η κομμουνιστικη απειλή, η μεραρχία ήταν περιτή στη μεγαλόνησο. ο κύβος είχε ριφθεί για το μέλλον ΟΛΩΝ μας.

Ρενος 16 Ιουλίου 2013 στις 1:28:00 π.μ. EEST  

για το πρωτο σχολιο: Φιλε μου, Ο Παπαδοπουλος οντως απεσυρε τη μεραρχια, γιατι πολυ απλα ο ιδιος ο "ηρως" ο Μακαριος τον απειλησε με προσφυγη στον ΟΗΕ. Οσον αφοραγια την ενωση Ελλαδας Κυπρου, πριν μερικες μερες ητο η ΕΠΕΤΕΙΟΣ του σχεδιου ΑΤΣΕΣΟΝ,που κατετεθει απο ΗΠΑ το 64 το οποιο ο εθναρχης Μακαριος αρνηθηκε και τοτε ο Γ.Παπανδρεου ειπε το περιβοητο: άλλα συμφωνουμε και άλλα πραττετε". Καλο ειναι να υπαρξει ενα τετοιο αφιερωμα, αλλα γενικα (δε μιλαω για τον εδω ιστοτοπο που ειναι τιμη μου να δεχεται τα σχολια μου κιολας) δεν πολυπαιζει το σχεδιο Ατσεσον, γιατι καταδεικνυει το γεγονος οτι καποιον τον ενοιαζε να μη γινει εν μια νυκτι, απο Προεδρος, Νομαρχης...

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2013 στις 9:12:00 π.μ. EEST  

Το οποίο σχεδιο Ατσεσον προέβλεπε κ παραδοση του Καστελλόριζου στους Τουρκους...

dimitris 16 Ιουλίου 2013 στις 10:13:00 π.μ. EEST  

Δηλαδή Ρενο θα συμφωνούσες με τις παραχωρήσεις του σχεδίου Ατσεσον?

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2013 στις 10:19:00 π.μ. EEST  

φίλε Ρένο, χωρίς να είμαι μακαριακός, ποσώς με ενδιαφέρει τι ήθελε να είναι ο μακάριος πρόεδρος, νομάρχης, κοινοτάρχης, κ.λπ, θα σου γνωρίσω ότι με κλάματα και με απειλές τον έβαλαν να υπογράψει τις συνθήκες λονδίνου, ζυρίχης, κάποιοι που στη συνέχεια δήλωναν ότι η κύπρος είναι μακριά.
αλλά τέτοια τούβλα είναι και οι κυπραίοι που ακόμη καταδέχονται τη λάσπη κατά του μακαρίου, από τους εδώ πολιτικούς και μη, και ξεχνούν τα παιχνιδια που ΠΑΝΤΟΤΕ παίζονταν στις πλάτες τους από την μητέρα ελλάδα, μέχρι που τους έδειξε μια και καλή την αγάπη της και βέβαια ακόμη και σήμερα είτε σοσιαλιστικά είτε φιλελεύθερα συνεχίζει να την εκδηλώνει.

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2013 στις 10:42:00 π.μ. EEST  

Καλά και "άγια" ολ' αυτά ρε παιδιά. Αλλά με βασανίζουν ακόμα 3 ερωτήματα. 1) Γιατί ο Μακάριος στις 18/7/74 σαν "εκπτωτος" πρόέδρος πλέον, από το βήμα του ΟΗΕ κάλεσε τους Τούρκους να επέμβουν σαν εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο για να την "γλιτώσουν" από τους κακούς Έλληνες, 2) Πότε πρόλαβαν οι Τούρκοι του 1974 να ετοιμάσουν ένα σώμα στρατού για να αποβιβαστούν στην Κύπρο ( μέσα σε 2ημέρες ήτοι 18/7 κάλεσμα, 20/7 εισβολή) και 3) γιατί ο πραξικοπηματίας Γκιζίκης απολάμβανε μέχρι τον θάνατό του τις τιμές του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν πήγε φυλακή με τους υπόλοιπους;;;; (μήπως επειδή το παιχνίδι είναι στημένο και απο πριν ξεπουλημένο και μεις περί άλλων τιρβάζουμε;;) Υ.Γ. Πέραν του ότι "Η Κύπρος κείται μακράν", 39 ολόκληρα χρόνια τώρα, με εξαίρεση τους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, στην κατεχόμενη Κύπρο δεν έχει πέσει όχι τουφεκιά, αλλά ούτε πασχαλινή κροτίδα!!!! Ένας "έφεδρος" του 74.

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2013 στις 1:27:00 μ.μ. EEST  

1) Γιατί ο Μακάριος στις 18/7/74 σαν "εκπτωτος" πρόέδρος πλέον, από το βήμα του ΟΗΕ κάλεσε τους Τούρκους να επέμβουν σαν εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο για να την "γλιτώσουν" από τους κακούς Έλληνες

Γιατί ήταν προδότης απόγονος και αυτός του Αλκιβιάδη.

"2) Πότε πρόλαβαν οι Τούρκοι του 1974 να ετοιμάσουν ένα σώμα στρατού για να αποβιβαστούν στην Κύπρο ( μέσα σε 2ημέρες ήτοι 18/7 κάλεσμα, 20/7 εισβολή)"

Οι ετοιμασίες είχαν ξεκινήσει μια τουλάχιστον δεκαετία πριν όταν οι άγγλοι τους προέτρεψαν να μην χάσουν την κύπρο όπως την κρήτη.
οι ΕΔ ήταν έτοιμες. Οι 2 μεραρχίες κλήθηκαν κανονικά απο τα συριακά σύνορα. Οι δυνάμεις των τούρκων όχι μόνο δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο αλλά είχαν και έβγαλαν τόσα προβλήματα που η απόβαση και η προέλαση θεωρούνται ίσως η χειρότερη νικηφόρα επιχείριση του 20ου αιώνα.

"3) γιατί ο πραξικοπηματίας Γκιζίκης απολάμβανε μέχρι τον θάνατό του τις τιμές του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν πήγε φυλακή με τους υπόλοιπους;;;;"

Γιατί η ασυλία αυτού και λοιπών ήταν ο μόνος κανόνας για να έρθει ειρηνικά ο άλλος "εθνάρχης" ο οποίος σε φυσιολογικές συνθήκες θα είχε καταρριφθεί. Το περίεργο είναι ο αυτοευνουχισμός που επικράτησε απο τότε στην πλειοψηφία του λαού και δεν δολοφονήθηκε κανένας απο αυτούς.
6000 νεκροί και μιλάμε για πολυτεχνεία και λοιπές μπούρδες...

"Υ.Γ. Πέραν του ότι "Η Κύπρος κείται μακράν", 39 ολόκληρα χρόνια τώρα, με εξαίρεση τους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, στην κατεχόμενη Κύπρο δεν έχει πέσει όχι τουφεκιά, αλλά ούτε πασχαλινή κροτίδα!!!!"

Η κρήτη που έκανε ότι δεν έκανε η κύπρος είχε πλάτες εμάς. η κύπρος όχι. απο το 75 και μετά σταματάν οριστικά τα ελληνικά σχέδια ανακατάληψης, β ήπειρος νο2. είναι κρίμα γιατί το 1980 την κύπρο την παίρναμε με ένα τζιπ.

"Ένας "έφεδρος" του 74."
που και πως;


μηδενιστής

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2013 στις 3:53:00 μ.μ. EEST  

μηδενιστή, σε δικαιολογεί το νεαρόν της ηλικία σου, γιαυτό κόψε κάτι, επειδή στραβά στα έχουν πει ή στραβά θέλεις να τα βλέπεις, όπως οι χουντικοί που κατηγορούν του κυπρίους ότι ΔΕΝ πολέμησαν, λοιπόν,
1. Γιατί ήταν προδότης απόγονος και αυτός του Αλκιβιάδη.
άλλοι ήταν οι προδότες. έγιναν λεηλασίες και φονικά από τους υπερπατριώτες κύπριους, τόσο εναντίον τούρκων όσο και κυπρίων μακαριακών. κύπριοι χωρις παρωπίδες ακόμη και σήμερα το παραδέχονται. από ελλάδα βοήθεια καμία τι έπρεπε να κάνει? δεν έπρεπε να τους καταγγείλει? και όταν ερχόντουσαν οι τούρκοι, γιατί λέγανε στα παρατηρητήρια, αφήστε τους κάνουν ασκήσεις? μήπως και αυτό ο μακάριος το έλεγε?

2.οι ΕΔ ήταν έτοιμες.
και τι έκαναν? τηλεφωνούσε ο σαμψών στον μπονάνο, λέγοντας οι τούρκοι μας χτυπούν, έβγαζε το ακουστικό του τηλεφ. έξω από το παράθυρο να ακούνε τις βόμβες και ο μπονάνος απαντούσε, μας κάνεις πλάκα.

3.Το περίεργο είναι ....6000 νεκροί και μιλάμε για πολυτεχνεία και λοιπές μπούρδες...
με αυτόν τον όρο επέστρεψε ο καραμανλής. όσο για το πολυτεχνείο ΛΙΓΑ λόγια γιατί ΔΕΝ τα έζησες και είναι ΑΣΕΒΕΙΑ και ΘΡΑΣΟΣ να κατηγορείς κάτι που όχι μόνο ΔΕΝ το έζησες, αλλά και ΔΕΝ το γνωρίζεις. μήπως σου έχουν πει ότι εύελπις ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ, όταν εκείνη τη βραδιά τους είχαν ετοιμάσει, για να βγούν στους δρόμους της αθήνας και βέβαια όχι για να διαδηλώσουν.
4. απο το 75 και μετά σταματάν οριστικά τα ελληνικά σχέδια ανακατάληψης, β ήπειρος νο2. είναι κρίμα γιατί το 1980 την κύπρο την παίρναμε με ένα τζιπ.
όνειρα θερινής νυκτός για ανακαταλήψης και κολοκύθια. και ξέρεις γιατί? γιατί το ΄75 όταν έφτιαχναν το αεροδρόμιο στη Λάρνακα, οι τούρκοι έβαλαν ΠΑΛΙ μπροστά τις μηχανές των τανκς και τους σταμάτησε ο ΞΕΝΟΣ παράγων.
συνεπώς, ας κάνουμε ασκήσεις, μήπως τα δισέγγονα μας ρίξουν καμιά ντουφεκιά και άφησε τους λεονταρισμούς στην άκρη. σε λίγο οι τούρκοι ναύτες θα βγαίνουν στο σούνιο για αναμνηστικές φωτό κι εσύ μας τσαμπουνάς ανακαταλήψεις με τζιπ,όποια δεκαετία κι αν ήταν?

AXEΡΩΝ 16 Ιουλίου 2013 στις 4:01:00 μ.μ. EEST  

«γιατί το 1980 την κύπρο την παίρναμε με ένα τζιπ»
Με ἕνα τζίπ;;;

Δημήτριος 16 Ιουλίου 2013 στις 4:45:00 μ.μ. EEST  

Στο βιβλίο της Επετηρίδας των Ελλήνων Αξκών του Ε.Σ. και συγκεκριμένα στον πίνακα Επιτίμων Αξκών, μέχρι το 2007 μνημονεύονταν οι Μπονάνος και Γαλατσάνος ως Επίτιμοι Αρχηγοί, παρά το γεγονός ότι σχεδίασαν, ενέκριναν κι εφάρμοσαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Το κυριότερο όμως, ΑΠΩΛΕΣΑΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ και προκάλεσαν το θάνατο, εκτοπισμό και ξεριζωμό ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΏΝ. Όμως συγχωρέθηκαν, λαμβάνοντας συντάξεις και δικαιώματα Επιτίμων εφ΄ όρου ζωής κι απαλλαγή των Εθνικών τους εγκλημάτων, επειδή επανέφεραν τον Καραμανλή. Κακώς δεν αναφέρεται ποιος είπε το κατάπτυστο και προδοτικό "Η Κύπρος κείται μακράν". Πάντοτε ο Καραμανλής και ο Αβέρωφ υπηρετούσαν τα Αγγλικά κι Αμερικανικά συμφέροντα κι όχι τα Εθνικά.
Για ποια δημοκρατία μιλούμε στην Κύπρο του Μακαρίου; Ξεχνούμε το Επικουρικό, τις διώξεις των Ενωτικών, τη δολοφονία Γεωρκάτζη και το διωγμό του Γρίβα; Τα βασανιστήρια των Ενωτικών στις φυλακές;
Ξεχνούμε το κάλεσμα του Μακαρίου από την έδρα του Ο.Η.Ε. για επέμβαση των εγγυητριών Δυνάμεων λόγω της επαπειλούμενης δίωξης των Τουρκοκυπρίων από τους πραξικοπηματίες;
Δυστυχώς ξύνουμε κάθε χρόνο ανοικτές πληγές. Πολλά ήταν τα λάθη μας, πολλά τα πρέπει που απαιτείται να γίνουν. Το κυριότερο όμως: Εθνική ενότητα, φρόνημα, ηθικό και προετοιμασία για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Είμαστε οικονομικά στο ναδίρ, αλλά απαιτείται Εθνική και Στρκή εγρήγορση και στα 2 Ελληνικά κράτη.

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2013 στις 9:46:00 μ.μ. EEST  

στην Κύπρο οι ευθύνες βαραίνουν όλους μας και τους Κυπρίους που ήταν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα και τους Ελλαδίτες επίσης, ο διχασμός και τα αχαλίνωτα πολιτικά πάθη είναι το εθνικό μας σπορ από αρχαιοτάτων χρόνων. Και οι Κύπριοι της Εθνικής φρουράς πολέμησαν όπως και οι Ελλαδίτες αξιωματικοί τους και η ΕΛΔΥΚ έκαναν ότι μπορούσαν, δεδομένου ότι η Ε.Φ. ήταν ακόμα στα σπάργανα και μετρούσε μόλις 10 χρόνια ζωής και είχε μεγάλες ελλείψεις σε οπλισμό και πυρομαχικά, παρότι η Ελλάδα είχε στείλει την πλειοψηφία του υλικού σε πυροβολικό και άλλα όπλα, και οι λίγες αγορές της Κύπρου δεν ήταν ορθολογικές ως συνήθως γίνεται και στην Ελλάδα ( αντί να αγορασθεί υλικό αρκετό για μια σύγχρονη μηχανοκίνητη ταξιαρχία με στόχο την δυναμική εξουδετέρωση απόβασης στην Θέση της μεραρχίας Μενέλαος, με επαρκή άρματα, αυτοκινούμενο πυροβολικό, ΤΟΜΠ, όλμους, ισχυρά αντιαεροπορικά και οχήματα ΔΜ, ΤΧ, ΜΧ αγοράσθηκε υλικό χωρίς σχεδιασμό, ελάχιστα Τ-34, BTR-152, 20 πυροβόλα 100 χιλ, αγοράσθηκε λίγος ελαφρύς σύγχρονος οπλισμός από Τσεχοσλοβακία ο οποίος όμως δεν διατέθηκε στην Ε.Φ. αλλά στο Εφεδρικό την σωματοφυλακή του Μακάριου Δηλαδή) απλώς το καταλυτικό στοιχείο ήταν απλώς ότι στην ηγεσία των ΕΕΔ ήταν ανώτατοι αξιωματικοί οι οποίοι δεν είχαν σκοπό να βοηθήσουν την Κύπρο και υπηρέτησαν ξένα συμφέροντα αντί να εφαρμόσουν τα έτοιμα σχέδια άμυνας της Κύπρου και θα έπρεπε να περάσουν στρατοδικείο γ αυτό, όπως και οι πολιτικοί οι οποίοι μας ήρθαν ως Σωτήρες μετά και δεν έκαναν τίποτα ενώ μπορούσε ακόμα και τότε να περιοριστεί η ζημιά και να αποτραπεί ο Αττίλας 2 αν επενέβαινε δυναμικά η Π.Α. (η οποία ήταν σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με την ΤΗΚ), και το Π.Ν.!

ο φίλος ο οποίος αναφέρει το πολυτεχνείο ως μπούρδες σαφώς και εννοεί το φαινόμενο να γιορτάζεται το πολυτεχνείο και να δίδεται τόση σημασία σαν να είναι το 1821 και το έπος του 40, που φυσικά είναι ανόητο, το μόνο που έκανε το πολυτεχνείο ήταν να ανοίξει τον δρόμο στην εξουσία για τον Ιωαννίδη και το πραξικόπημα της Κύπρου που ήθελε ο Κίσσιγκερ. άλλωστε υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι η εξέγερση του πολυτεχνείου υποκινήθηκε από έξωθεν μυστικές υπηρεσίες και συμφέροντα για να φέρει αυτό το αποτέλεσμα, αδιάφορο το τι πίστευαν οι φοιτητές και γιατί αγωνίζονταν.

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2013 στις 11:00:00 μ.μ. EEST  

Η χούντα απέσυρε την ελληνική μεραρχία από την Κύπρο το 67.
Η χούντα προχώρησε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου που είχε σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της ΕΦ.
Η χούντα είχε στη διάθεση της αρκετές μέρες για να πάρει προληπτικά μέτρα ενάντια σε ενδεχόμενη τουρκική επέμβαση. Δεν το έκανε.
Η χούντα γύρισε πίσω τα υποβρύχια λίγες ώρες πριν δουν τον αποβατικό στόλο στα περισκόπια τους.
Η χούντα άφησε τους Τούρκους πεζοναύτες για 24 ώρες να αποτελούν τον ιδανικό στόχο για την ΠΑ, στόχος που δεν επλήγη ποτέ.

Το "Η Κύπρος κείται μακράν" που επικαλούνται κάποιοι είναι απλά δικαιολογία.

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 1:00:00 π.μ. EEST  

γιατί δεν ανοίγει ο φάκελος της Κύπρου της ελληνικής βουλής; τι έγινε με το όνομα ελλαδίτη μεγαλοεκδότη που βγήκε από την κυπριακή έρευνα ως εμπλεκόμενο στο κυπριακό πραξικόπημα και το οποίο θάφτηκε εντέχνως από όλους στην Ελλάδα; οεο;

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 9:08:00 π.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

φίλε αρχές 80 πέταγαν με το ζόρι 20 αεροπλάνα με κανιβαλισμό. η κατάσταση στο ναυτικό και στον στρατό ήταν χειρότερη. αντί να μπουκάρουμε "μεταπολιτευτήκαμε" και ο πράσινος ήλιος έδυσε την χώρα όπως φαίνεται για τα επόμενα 100 χρόνια.

@Πέτρος Κ.
για το πολυτεχνείο τα λες και καλύτερα απο μένα

@16 Ιουλίου 2013 - 11:00:00 μ.μ. EEST

ναι ναι η χούντα φταίει. μόνο η χούντα. η κακιά χούντα. η χούντα μπαμπούλας. άντε να κάνεις νάνι τώρα που το κακό τέρας-χούντα πέθανε. (σσσσσσσσσσ μην τον πεις πουθενά: και ο κακός λύκος χούντα ήταν, και οι μάγισσες και ο δρακουμέλ)

^ απόφοιτος νεοελληνικής σχολικής παιδείας.

μηδενιστής

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 9:09:00 π.μ. EEST  

ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ:
ΓΚΙΖΙΚΗΣ - ΜΠΟΝΑΝΟΣ - ΓΑΛΑΤΣΑΝΟΣ - ΑΡΑΠΑΚΗΣ - ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΜΑΚΑΡΙΟΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΑΒΕΡΩΦ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΗΣΤΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ.
Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΟΡΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΟΥΣ.
ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΚΟΥΣΤΕΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΜΙΑΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΟΥΣ.

ΣΕΛΕΥΚΟΣ

dimitris 17 Ιουλίου 2013 στις 9:39:00 π.μ. EEST  

Μια και σας βλέπω ζεστούς προτείνετε βιβλία!
εκτός απο τα "κύριοι πάτε για ύπνο" και "ελληνικά φτερά"

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 11:15:00 π.μ. EEST  

Οι αριστεροί (ψευτοδημοκράτες-κλεπτοκράτες) ως συνήθως ζουν στον ψεύτικο κόσμο τους.
Ο μακάριος (με την υποστήριξη του ακελ) ήταν που ζήτησε την αλλαγή του συντάγματος το 1963 (συγκεντρώνοντας τα περισσότερα προνόμια για τον εαυτό του!!) με αποτέλεσμα την τουρκοκυπριακή ανταρσία και την προσπάθεια δημιουργίας προγεφυρώματος (απέτυχε τότε παρά την πλήρη αεροπορική υπεροχή που απολάμβαναν οι τούρκοι). Δημιουργήθηκαν όμως τότε οι τουρκοκυπριακοί θύλακες που τόσο μεγάλο ρόλο έπαιξαν στην σύγκρουση του 1974 (βλέπε θύλακας Λευκωσίας- κάστρο Αγίου Ιλαρίωνα). Οι τουρκοκυπριακοί θύλακες που οργανώθηκαν στρατιωτικά είναι κατόρθωμα του Μακαρίου και της πολιτικής του.
Την Ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο την έδιωξε ο μακάριος. Αυτός έλεγε « Να φύγει ο στρατός κατοχής από την Κύπρο», «να φύγουν οι γκόμενοι από την Κύπρο». Μην ξεχνιόμαστε.
Και η κακιά Χούντα που ήθελε να τον εξοντώσει την πήρε πίσω για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω επιπλοκές.
Εσείς οι αριστεροί ψευτοπατριώτες θεωρείτε προδοσία την απόσυρση της Ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο το 1967, αλλά δεν θεωρείτε προδοσία την επιστολή (εκβιασμό - τετελεσμένο γεγονός) του μακαρίου προς Γκιζίκη το 1974 που ζητούσε την έξοδο από τις τάξεις της Εθνική Φρουράς όλων των 600 Ελλήνων αξιωματικών που την στελέχωναν ….ενώ θα προχωρούσε και σε μείωση της θητείας κατά 50% διαλύοντας στην κυριολεξία την αμυντική ικανότητα του νησιού.
Την κρίση του 1974 την δημιούργησε ο μακάριος. Τίποτε δεν θα είχε γίνει άμα δεν είχε στείλει την επιστολή.
Για την καρέκλα του μακαρίου και τα τερτίπια των αριστερών (αυτών που ήταν πάντοτε στο πλευρό του εχθρού) πληρώνει ο Ελληνισμός στην Κύπρο αυτά που πληρώνει.
Οι ευθύνες της Χούντας υπάρχουν. Ο Ιωαννίδης ήταν πατριώτης αλλά και συνωμοτική φυσιογνωμία. Παρά το τετελεσμένο γεγονός και τον εκβιασμό του μακαρίου, προχώρησε στο πραξικόπημα, έχοντας διαβεβαιώσεις από τους Αμερικάνους συνδέσμους του. Όταν αυτές διαψεύστηκαν, αιφνιδιάστηκε πλήρως και γι’αυτό είπε τότε το γνωστό «μας εξαπατήσατε».
Στρατό από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 20 Ιουλίου δεν έστειλε γιατί θεώρησε ότι έτσι θα προκαλούσε την σίγουρη επέμβαση των Τούρκων.
Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε πιο πάνω οι τούρκοι πάντοτε ήταν έτοιμοι για επέμβαση στην Κύπρο, για την υλοποίηση των δικών τους εδαφικών επιδιώξεων.
Σίγουρα η Εθνική φρουρά θα μπορούσε να ήταν καλύτερα-πιο σύγχρονα εξοπλισμένη το 1974, αλλά αυτή απαξιωνόταν συστηματικά από τον μακάριο (που δεν έδινε δεκάρα γι’αυτήν), ο οποίος είχε φτιάξει δικιά του πολιτοφυλακή (το εφεδρικό σώμα!!) εξοπλισμένη με ότι πιο σύγχρονο σε φορητό οπλισμό και βαρέα όπλα πεζικού.
Παρόλα αυτά η άποψη που ακούγεται είναι ότι η Εθνική φρουρά έφτανε και περίσσευε να αποκρούσει την τουρκική εισβολή αλλά δυστυχώς επικράτησε ο πανικός και η έλλειψη ηγεσίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
Η τότε Στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας είναι και αυτή που φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για την ήττα μας όντως μοιρολατρική και αδρανής τόσο στον αττιλα 1 όσο και στην δεύτερη φάση (επί Καραμανλή).
Ο αριστερός αρθογράφος (της γνωστής αριστερής φυλλάδας) του παραπάνω κειμένου ζει στην γεμάτη ψέματα εικονική πραγματικότητα του (αν επαναλαμβάνεις τα ίδια ψέματα στο τέλος τα πιστεύεις!!). ,,ζεί κάπου εκεί στις αρχές του 80!! Περασμένα μεγαλεία!!
Όλους τους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς το 1974 τους βαφτίζει χουντικούς!!
Σε κάποιο σημείο ξεφεύγει και ασκεί κριτική στην ηρωική μορφή του Ελληνισμού Γεώργιο Γρίβα Διγενή.
Ασφαλώς και είναι από μικρός έως ανύπαρκτος για να βάζει στο στόμα του τον Διγενή. Η Κύπρος θα ήταν ακόμη στα χέρια των Άγγλων (όπως τα Φώκλανς) και των αριστερών ελληνόφωνων συνεργατών τους, αν δεν υπήρχε ο Διγενής.
Το μόνο εθνικό έγκλημα που διέπραξε ο Διγενής ήταν ότι ήθελε την ένωση Ελλάδας - Κύπρου!! ΧΑΧΑΧΑ
Δεν πειράζει την Κρήτη την πήραμε μετά από 84 χρόνια (αγώνων-επαναστάσεων-ολοκαυτωμάτων). Θα έρθει και η σειρά της Κύπρου.

Alexandros 17 Ιουλίου 2013 στις 11:49:00 π.μ. EEST  

Και η παραπληροφόρηση συνεχίζεται.......

Στο Κυπριακό τα πράγματα που έγιναν είναι πολύ απλά, λίγο κοινή λογική θέλει. Μέχρι πρόσφατα είχα μερικές αμφιβολίες, αλλα η τελευταί συνέντευξη του Στρατηγού Καρούζου, μεγάλου "αντιδιξτατορικου", στο onalert, μου ξεδιάλυνε κάθε απορία! Όσο για τον Γρίβα, οποιος τον πιάνει μέχρι και στο πληκτρολόγιο του καλο είναι να πλένεται ολόκληρος με σαπούνι πρώτα!

Οι υπεύθυνοι του Κυπριακού? Μακάριος, Καραμανλής, Παπανδρέου, Ιωαννίδης!

Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι της ήττας από τη δικη μας πλευρά και της διχοτόμησης του νησιού!

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε τη συνέντευξη Καρούζου στο onalert είναι πολύ κατατοπιστική για πολλά θέματα........

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 12:16:00 μ.μ. EEST  

"Δεν πειράζει την Κρήτη την πήραμε μετά από 84 χρόνια (αγώνων-επαναστάσεων-ολοκαυτωμάτων). Θα έρθει και η σειρά της Κύπρου."

το καλύτερο του μήνα

μηδενιστής

Nikos 17 Ιουλίου 2013 στις 12:38:00 μ.μ. EEST  

Δημήτρη πολύ σωστή η προτροπή σου… ήρθε ο καιρός ο κόσμος να ξεχάσει τους μύθους και τις δοξασίες που καλλιεργηθήκαν από τις διάφορες πλευρές την περίοδο αμέσως μετά την τραγωδία με προφανή σκοπό την αποποίηση ευθυνών και την επίρριψη σε κάποιους άλλους. Επίσης, για να καταλάβει κανείς πως οδηγηθήκαμε στην τραγωδία το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να εστιάσει τη προσοχή του στα γεγονότα του Ιουλίου-Αυγουστου 74, αυτά ήταν το αποτέλεσμα πολιτικών, αποφάσεων και γεγονότων που έλαβαν χώρα κυρίως στις δεκαετίες του 50 και του 60. Το να καθόμαστε και να λέμε π.χ. τι θα γινόταν αν είχαν σηκωθεί τα F-4 και ποιος φταίει που δεν σηκώθηκαν, συγγνώμη, αλλά εγώ το βρίσκω παιδαριώδες. Αφήστε τις εξιστορήσεις των μαχών και τι θα γινόταν «αν» διότι το παιχνίδι είχε χαθεί προ πολλού! Για να μάθει κανείς γιατί και πως χάθηκε αξίζει, κατά τη γνώμη μου, να διαβάσει τα παρακάτω:

Ευάγγελου Αβέρωφ, Ιστορία Χαμένων Ευκαιριών
Μιχάλη Ιγνατίου, Τα μυστικά αρχεία του Κίσσιντζερ
Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, Περιμένοντας τον Αττίλα

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 1:35:00 μ.μ. EEST  

Αλέξανδρε με αφρόλουτρο κάνει να πλενόμαστε, για να μην μαγαρίσουμε το πληκτρολόγιο γράφοντας για τον πρώην χίτη?

μηδενιστή, του χρόνου στην Πόλη, αλλά για να παρακολουθήσουμε grand prix formula 1.
πόσο παιδιά είστε, φαίνεται από τις απόψει σας.

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 2:57:00 μ.μ. EEST  

@Nikos

"αυτά ήταν το αποτέλεσμα πολιτικών, αποφάσεων και γεγονότων που έλαβαν χώρα κυρίως στις δεκαετίες του 50 και του 60. Το να καθόμαστε και να λέμε π.χ. τι θα γινόταν αν είχαν σηκωθεί τα F-4 και ποιος φταίει που δεν σηκώθηκαν, συγγνώμη, αλλά εγώ το βρίσκω παιδαριώδες."

παιδαριώδες;

κοιτάει ένας την κοπέλα σου 5 μήνες, 2-3 φορές είπες να τον πλακώσεις αλλά δεν το έκανες, και ξαφνικά την πλησιάζει με σκοπό να κάνει @@@ και δεν κάνεις τπτ γιατί να μωρέ φταίς που δεν τον έδειρες νωρίτερα... όχι ρε φίλε τον πλακώνεις στις μάπες επιτόπου άσχετα πριν που σκεφτόσουν τις συνέπειες.

άκου το 50 και 60!!! έκατσαν ΚΟΤΕΣ ΑΠΑΝΤΕΣ επι 2 @@@@@ μήνες το 70 και φταίνε οι πατεράδες τους... εγώ λέω να τα ρίξουμε στον Κίμων που το 478 π.Χ δεν ένωσε την κύπρο με την αθήνα!

"Αφήστε τις εξιστορήσεις των μαχών και τι θα γινόταν «αν» διότι το παιχνίδι είχε χαθεί προ πολλού!"

Δεν είχε χαθεί καθόλου το παιχνίδι. Ο αττίλας Ι τέλειωσε με ελληνική νίκη. όχι συντριπτική αλλά νίκη. σε ένα μήνα ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ έγινε ο αττίλας ΙΙ που ως γνωστών χάσαμε συντριπτικά.
σε αυτόν τον ένα μήνα άλλοι κερδίσανε χώρες εμείς οχυρώναμε την κέρκυρα...

μηδενιστής

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 4:34:00 μ.μ. EEST  

@17 Ιουλίου 2013 - 1:35:00 μ.μ. EEST

"μηδενιστή, του χρόνου στην Πόλη, αλλά για να παρακολουθήσουμε grand prix formula 1"

δεν πατάω σε μέρη που θα προτιμούσα να μπω με ερπύστρια. ούτε βλέπω F1. πολύ βαρετή.

"πόσο παιδιά είστε, φαίνεται από τις απόψει σας."

φέτοθ έκλειθα τα εφθα!

μηδενιστήθ

Alexandros 17 Ιουλίου 2013 στις 5:39:00 μ.μ. EEST  

17 Ιουλίου 2013 - 1:35:00 μ.μ. Anonymos

«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

Και για να το καταλάβεις καλύτερα, ευτυχώς που υπάρχουν και παιδιά γιατί οι Ενήλικες έχουν στήσει κώλο από καιρό! Ζητω προκαταβολικά συγγνώμη από όλους τους αναγνώστες του "ιστολογιου" και από τους συντονιστές

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 6:45:00 μ.μ. EEST  

Ενα αποσπασμα απο συνεντευξη του Σαμψων..και ο καθενας να βγαλει τα συμπερασματα του...


Ποιοι πρόδωσαν και φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το πραξικόπημα και την εισβολή;

Το πραξικόπημα έγινε για να ρίξουν τη χούντα.

Πώς; Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η χούντα οργάνωσε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.

Το πέτυχαν σε 3 ημέρες. Το πραξικόπημα το έκαναν ο Αραπάκης, ο Μπονάνος, ο Ντάβος, ο Παπανικολάου, ο Γαλατσάνος για να ρίξουν τη χούντα του Ιωαννίδη και να επαναφέρουν τη δημοκρατία στην Ελλάδα με εντολή των Αμερικανών και εν συνεννοήσει με τον Καραμανλή και το Μακάριο...

Αυτό είναι το σενάριο με την εκδοχή Σαμψών...

Να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου! Βγαίνουν στις επετείους και δε λένε λέξη για το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου...

Όχι, όλοι το υποστηρίζουν και επιμένουν γι\' αυτό...

Αλλά δεν το κάνουν.

Ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης στην πολύκροτη συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα μας σπάζοντας τη σιωπή του, είχε υποστηρίξει ότι Μπονάνος, Αραπάκης ευθύνονται για την προδοσία γιατί αυτοί ανακάλεσαν τις στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Είχε πει ότι ο Αραπάκης κάλεσε τα 2 υποβρύχια που βρίσκονταν ήδη στην Πάφο και είχαν στα σκόπευτρά τους τον Τουρκικό αποβατικό στόλο να επιστρέψουν στην Ελλάδα γιατί δήθεν γινόταν εισβολή Τουρκικών δυνάμεων στη Ρόδο. Και είδαν με τα περισκόπιά τους τουρίστες στις παραλίες.

Είχατε δηλώσει πως κάθε υποβρύχιο έφερε 18 τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες και ότι τα τουρκικά αποβατικά ήταν 38.

Ακριβώς. Λάβετε υπόψη ότι τα Φάντομ τα ελληνικά, γιατί η Τουρκία δεν είχε Φάντομ, είχαν ξεκινήσει για να ισοπεδώσουν την περιοχή των 500 μέτρων εισβολής. Προδότες ήταν οι Μπονάνος, Αραπάκης και Ντάβος.

Nikos 17 Ιουλίου 2013 στις 7:37:00 μ.μ. EEST  

οκ μηδενιστη αν αυτό που κατάλαβες είναι ότι κερδιζες μέχρι το 90' αλλά εφαγες δυο γκολ στις καθυστερήσεις εγώ παω πασο ...αν δε νομίζεις ότι οι οι χώρες λειτουργούν στη διεθνή κονίστρα με λογική που ισχύει στις διαπροσωπικές σχέσεις εκεί παω διπλό πασο.

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 8:49:00 μ.μ. EEST  

αφού φέτοθ έκλειθε τα εφθά, από αυτή την ηλικία έχουν τα σημερινά πιτσιρίκια διαπροσωπικές σχέσεις?
εμείς σ΄αυτή την ηλικία είμασταν γλόμποι με κουρεμενο κεφάλι και παίζαμε με σφεντόνες πετροπόλεμο.
τι άλλο θα δουν τα μάτια μας και θ΄ακούσουν τ΄αυτάκια μας.
πάντως μηδενιστή από κοτσάνες σκίζεις. θα πας και στην Πόλη με ερπύστριες και δε βλέπεις φουκαρά μου το χάλι μας, παρά μου θέλεις και πολέμους...πολιορκητά μηδενιστή πάνω στο άσπρο άτι και τα κοπελούδια να σου πετούν λουλούδια με τις γλάστρες μαζί...

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 στις 10:18:00 π.μ. EEST  

17 Ιουλίου 2013 - 7:37:00 μ.μ. EEST

"οκ μηδενιστη αν αυτό που κατάλαβες είναι ότι κερδιζες μέχρι το 90' αλλά εφαγες δυο γκολ στις καθυστερήσεις εγώ παω πασο"

όχι. είπα οτι φάγαμε 1 γκολάκι (θες 2;) στο πρώτο ημίχρονο και κάτσαμε στο 2ο να βγάζουμε φωτογραφίες τις χαίτες και τα τατουάζ στο κωλομέρι μας αντί να πετάξουμε 2-3 μπαλάκια στον αντίπαλο.

"αν δε νομίζεις ότι οι οι χώρες λειτουργούν στη διεθνή κονίστρα με λογική που ισχύει στις διαπροσωπικές σχέσεις εκεί παω διπλό πασο."

οι σχέσεις των χωρών έχουν λογική που ισχύει και σε διαπροσωπικές σχέσεις.
πχ ο ΑΠΠ έγινε μαζικός απο τοπικός μεταξύ σερβίας-αστροουγγαρίας γιατί πριν τον πόλεμο οι γαλαζοαίματοι είχαν δώσει όρκο πίστης μεταξύ τους. ή πχ οι ΗΠΑ υποστήριξαν το ισραήλ το 73 ακόμα και με απειλή πυρηνικού πολέμου απο την ΕΣΣΔ λόγω των αποφάσεων στελεχών ισραηλινής καταγωγής στην κυβέρνηση τους. οι χώρες είναι τα κράτη, τα κράτη είναι άνθρωποι και οι άνθρωποι έχουν μυαλό αλλά και καρδιά και μερικές φορές και κρεβάτι (γνωστός γάλλος πρόεδρος έγινε διάσημος για τις διακρατικές του "σχέσεις" και τα οφέλη απο αυτές)

το να πούμε οτι καλά κάναμε και αφήσαμε 2 ολόκληρους μήνες 6,000 να πεθάνουν και να χάσουμε το 34% εθνικού εδάφους, γιατί το 50 δεν χειριστήκαμε καλά το θέμα είναι τουλάχιστον ανόητο. μέχρι την τελευταία στιγμή το πολεμάμε. χάσαμε; χάσαμε. τουλάχιστον προσπαθήσαμε.

μηδενιστής

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 στις 11:15:00 π.μ. EEST  

"Ενα αποσπασμα απο συνεντευξη του Σαμψων..και ο καθενας να βγαλει τα συμπερασματα του..."

τσίπουρο.

http://www.youtube.com/watch?v=INFEImXVogQ

μηδενιστής

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 στις 12:17:00 μ.μ. EEST  

Καλημέρα σε όλους.Έχω παρατηρήσει κατ'επανάληψη πως όταν ξεκινούν συζητήσεις γύρω απο συγκεκριμένα θέματα όπως του θλιβερού Ιουλίου του '74,οι συνομιλητές αναλώνονται σε επιμέρους ζητήματα που άπτονται των ιδεολογικών τους τοποθετήσεων.Σε αυτό το διάλογο,άλλος αναλώνεται στο εάν η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ετερόκλητη ή όχι,άλλος ταυτόχρονα τον πυροβολεί,ενώ ακόμη ένας μιλά για χίτες και διάφορα άλλα.
Η ουσία κύριοι είναι αλλού.Οτι η μισή Μεγαλόνησος χάθηκε λόγω συνδυασμένων προδοτικών κινήσεων και συμφωνιών κάτω απο το τραπέζι μεταξύ συγκεκριμένων ανθρώπων.Το ποιοί ήταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές απο ελληνικής πλευράς,φοβάμαι οτι είτε δε θα το μάθουμε ποτέ,είτε θα αργήσουμε να το μάθουμε.Έχει καταστεί εμφανές κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο οτι δε συμφέρει να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου, διότι προφανώς εμπλέκει ανθρώπους απο διάφορους χώρους και θα καούν αρκετοί,όσοι έχουν μείνει εν ζωή τουλάχιστον.Ας μείνουμε λοιπόν φέτος,μια που πλησιάζει η ημερομηνία της επετείου στη τραγικότητα του γεγονότος αυτού καθεαυτού και ας αναρωτηθούμε εάν κάποια στιγμή,κάποιοι μπορεί να είναι ακόμη ικανοί να πουλήσουν και τη ψυχή τους στο διάβολο έναντι του αντίστοιχου αντιτίμου.....


Μέντωρ

AXEΡΩΝ 18 Ιουλίου 2013 στις 1:39:00 μ.μ. EEST  

@Μέντωρ
Παρά κάποιες ψιλοενστάσεις,θα σου ἔδινα +1,ἀλλά ἐπειδή εἴμαστε και οἱ δύο Θεσσαλονικείς και μπορεί να μας παρεξηγήσουν,θα σου δώσω +1.000.

Vangelis M. 18 Ιουλίου 2013 στις 1:57:00 μ.μ. EEST  

Κυπριακο: Μια ιστορια οπου διαφοροι απιθανοι τυποι στο ονομα της Κυπρου και της Ελλαδας εκαναν οτι και ο πιο καθυστερημενος Ελληνας ή Κυπριος με αγαπη για την πατριδα θα αντιλαμβανοταν οτι ειναι καταστροφικο να το κανει.

Οι ευθυνες ειναι:
1) Του Καραμανλη και της Ελληνικης διπλωματιας για τις συμφωνιες Ζυριχης-Λονδινου.

2) Του Μακαριου για την προκληση ανησυχιας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τα Σοβιετικα και Αδευσμετα φλερτακια του.

3) Τεραστιες οι ευθυνες των πανηλιθιων της Χουντας
Α) Για την αποδυναμωνση της αμυνας της Κυπρου (αποσυρση μεραρχιας).
Β)Τον διχασμο που εφερε μεταξυ ενωτικων και Μακαριακων (ΕΟΚΑ Β, σχεδιασμοι πραξικοπηματων, δολοφονιες πολιτικων προσωπων και αποπειρες εναντιον του Μακαριου).
Γ) Το πραξικοπημα κατα του Μακαριου που εδωσε το αλλοθι στους Τουρκους και αποσυντονισε τελειως το ΓΕΕΦ και τις μοναδες του απο τον σκοπο της αμυνας της Κυπρου.
Δ) Την τυφλη εμπιστοσυνη στους Αμερικανους που απλα τους δουλευαν.
Ε) Την προδοτικη σταση των αλλοπροσαλων διαταγων για αυτοσυγκρατηση και της απαγορευσης δρασης των Ελληνικων δυναμεων (Υποβρυχια και Φαντομ) ικανων να οδηγησουν την αποβαση σε αποτυχια.

Την χουντα την ενδιεφερε να ειναι το καλο παιδι στους Αμερικανους. Συμφωνησε με του διαφορους Αμερικανους επισημους και ημιεπισημους να ριξει τον Μακαριο και να δωσει στους Τουρκους καποια σημαντικα ανταλλαγματα για την ενωση Κυπρου Ελλαδας. Οι Αμερικανοι και οι Τουρκοι ομως ειχαν αλλα σχεδια... (περιπου αυτα της σημερινης διχοτομησης.)

Αφου αρχισε η εισβολη των Τουρκων και οι Χουντικοι δεν πιστευαν στα ματια τους τους Χουντικους στην νεα κατασταση τους απασχολουσε:

Α) Να μην δυσαρεστησουν το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανους πονταροντας στο χαρτι της Ελληνοτουρκικης συγκρουσης (αυτο θα αρκουσε για να παγωσει η Τουρκικη προελαση).
Β) Ενας μελλοντικος διακανονισμος με τους Τουρκους στην βαση της διχοτομησης (αλλα με λιγοτερα εδαφη απο αυτα που κατελαβαν οι Τουρκοι).
Γ) Μερος των αξιωματικων επιτελων ηθελαν απλα να φυγει ο Ιωαννιδης και να αλλαξει με πολιτικα προσωπα η κυβερνηση στην Ελλαδα. Για τον λογο αυτο οι Ελληνες υπευθυνοι θυσιασαν την Κυπρο.
Δ) τους ενδιεφεραν περισσοτερο οι αριστεροι και οι κομμουνιστες παρα η Κυπρος (Τελειως αβασιμοι φοβοι για επιθεση απο Βουλγαρια).

Συμπερασμα: Την ευθυνη της εισβολης και επιτυχους δημιουργιας του προγεφυρωματος την εχει η Χουντα. Επετρεψε στους Αμερικανους να δωσουν το πρασινο φως που τοσο ηθελε η Τουρκια.

Με αυτους τους απιθανους μ@λακες και προδοτες στην ηγεσια του Ελληνικου στρατου και της Ελλαδας οι Τουρκοι καταφεραν και εστησαν το προγεφυρωμα τους και το διευρυναν σημαντικα κατα την εκεχειρια. Αν αποτυγχαναν λογω ανικανοτητας να κρατησουν το προγεφυρωμα να ειστε βεβαιοι οτι οι δικοι μας θα τους εστελναν τον Ελληνικο στολο να τους βοηθησει.

Τελος στην εκεχειρια και στον Αττιλα 2 εξισου καταστροφικα εδρασαν και ο Καραμανλης με τον Αβερωφ. Οφειλαν να ενισχυσουν την Κυπρο και να παιξουν το χαρτι της Ελληνοτουρκικης συγκρουσης και αυτοι αλλα εδρασαν τελειως ερασιτεχνικα και φοβικα ισως και προδοτικα. (γι αυτο μαλλον δεν ανοιγει ο Ελληνικος φακελος της Κυπρου).

Οι Αμερικανοι μαζι με τις Ελληνικες μαριονετες τους επαιξαν βρωμικο παιχνιδι το 1974 εις βαρος της Ελληνικης Κυπρου δινοντας στους Τουρκους οσα ουτε στα ονειρα τους δεν τολμουσαν να δουν.

Αυτη ειναι σε συντομια μια συνοψη για τις αιτιες των τραγικων εξελιξεων με βαση τα παμπολα δημοσιευματα και συνευντευξεις που εχω δει για το Κυπριακο.

Αυτο που με κανει και τρομαζω ειναι οτι και σημερα βλεπω να εχουμε παρομοιους απιθανους μ@λακες στην ηγεσια μας οπως και τοτε. Αυτοι οι τυποι συζητουν κατα καιρους οτι τρελο ζηταει η Τουρκια και παραχωρουν (η δεν προωθουν) αυτα που διατασει η Αμερικη.

Αγαπητοι μου δεν εχει αλλαξει κατι και δεν θα αλλαξει οσο μας κυβερνουν αυτοι οι ηλιθιοι.

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 στις 2:18:00 μ.μ. EEST  

άλλος ένας φαν! εγώ και η στανίση μετά την διαφήμιση του jumbo :D

@17 Ιουλίου 2013 - 8:49:00 μ.μ. EEST

"αφού φέτοθ έκλειθε τα εφθά, από αυτή την ηλικία έχουν τα σημερινά πιτσιρίκια διαπροσωπικές σχέσεις?"
εμείς σ΄αυτή την ηλικία είμασταν γλόμποι με κουρεμενο κεφάλι και παίζαμε με σφεντόνες πετροπόλεμο.
τι άλλο θα δουν τα μάτια μας και θ΄ακούσουν τ΄αυτάκια μας."

σοβαρά έφαγες χρόνο για να με κοροϊδέψεις με αυτό; ^ λίγο φαντασία ρε αδερφέ!

"πάντως μηδενιστή από κοτσάνες σκίζεις. θα πας και στην Πόλη με ερπύστριες και δε βλέπεις φουκαρά μου το χάλι μας, παρά μου θέλεις και πολέμους..."

είπα οτι δεν πατάω σε μέρη που θα προτιμούσα να μπω με ερπύστρια. δεν είπα οτι θα πάω αύριο ή κάποια άλλη στιγμή. το πιθανότερο να μην πάω ποτέ.

"πολιορκητά μηδενιστή πάνω στο άσπρο άτι και τα κοπελούδια να σου πετούν λουλούδια με τις γλάστρες μαζί"

εγώ και το κατερινάκι στο τραπέζι επάνω και να ρέουν γαρδένιες (και με τις γλάστρες πάκετο, πάνε 5Ε η μία και το σαββάτο έχει λαική)

http://www.youtube.com/watch?v=GFlbSgShFbE

μηδενιστής

Nikos 18 Ιουλίου 2013 στις 2:46:00 μ.μ. EEST  

Οκ μηδενιστή είπαμε πάσο …όχι τίποτα άλλο αλλά επειδή γενικά σε πάω δεν θέλω να εκτίθεσαι με αυτά που γράφεις. Σε παρακαλώ όμως μακριά από μένα ότι «καλά κάναμε και κάτσαμε με σταυρωμένα χέρια» διότι δεν ανέφερα κάτι τέτοιο. Απλά, επειδή και εγώ σαν πιτσιρικάς καθόμουν και ρουφαγα τις εξιστορήσεις που έκανε ο Βλάσσης τότε στο ειδικό τεύχος της Πτήσης (και άλλοι αργότερα απλά αυτό μου έχει μείνει) και καθόμουν και κουβέντιαζα με τα φιλαράκια μου τι θα είχε γίνει αν τα υποβρύχια χτυπούσαν και τι αν τα F-4 κτλ… τώρα πια κοντά στα 40 και έχοντας διαβάσει και 5 πράγματα παραπέρα πρότεινα 3 βιβλία που θα βοηθήσουν το κόσμο να δει τη μεγάλη εικόνα… διότι και χωρίς να έχω τη διάθεση να κάνω τον έξυπνο, απλά τυγχάνει με το συγκεκριμένο θέμα να έχω ασχοληθεί, βλέπω με μεγάλη απογοήτευση το κόσμο να πιστεύει σε κάθε απίθανη θεωρία συνομωσίας και να χρησιμοποιεί σαν πηγή και να διαμορφώνει άποψη από τα λεγόμενα ανθρώπων που εκ τον πραγμάτων δεν είναι σε θέση να είναι αντικειμενικοί π.χ. αν θες να μάθεις αν ήταν καλή η διαιτησία σε ένα ματς ΟΣΦΠ-ΠΑΟ ρωτάς τον Τάκη Τσουκαλά?
Τα γεγονότα του 74 δεν είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο, είναι η τραγική κατάληξη μιας ιστορίας που ξεκίνησε 20 χρόνια πριν. Πρέπει να δούμε πως καταλήξαμε εκεί και τι μαθήματα πρέπει να πάρουμε. Εσύ λες ότι τους είχαμε στρατιωτικά αλλά εγώ σου λέω ότι όταν ο Αμερικανός είπε στους Τούρκους μάγκες μπείτε το παιχνίδι είχε τελειώσει… το θέμα είναι γιατί ο Αμερικανός που τους είχε πει στο παρελθόν όχι το 74 είπε ναι… Γιατί ο Μακάριος έκανε ότι έκανε τότε… δεν μπορείς να εξηγήσεις τη συμπεριφορά του Μακάριου σαν να ήρθε από το διάστημα δυο μέρες πριν την εισβολή. Κατά τη γνώμη μου το ότι οι Τούρκοι έχουν σήμερα το μισή νησί είναι αποτέλεσμα σωρείας λαθών της Ελληνικής και Ελληνοκυπριακής πλευράς που έκαναν τη Τουρκία από αουτσάιντερ σε φαβορί… και τα φαβορί δύσκολα χάνουν από μια αλλαγή που θα κάνεις στο 90’…το 74 πολύ δύσκολα το γυρνούσαμε, ακόμα και αν θεωρητικά τους είχαμε στρατιωτικά, δεν κερδίζει ο στρατός με τη κυβέρνηση υπό κατάρρευση … αλλά αυτό που είπες και είναι σωστό λίγα χρόνια αργότερα τους είχαμε ξεκάθαρα…αλλα και πάλι φίλε μου δεν είσαι μόνος σε αυτό το πλανήτη …υπάρχουν και τα αφεντικά και χωρίς το πράσινο φως από αυτά δεν πας πουθενά.. και ο Σλομπο τους είχε τους UCK αλλά… θα ήσουν λοιπόν μάγκας το 77, 78, 80 να πάρεις το πράσινο φως? Η θα έτρωγες χυλόπιτα όπως έφαγε ο Τούρκος μια και δυο φόρες πριν τελικά προχωρήσει… αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 στις 2:56:00 μ.μ. EEST  

@Αδερφέ Μέντωρ

"Οτι η μισή Μεγαλόνησος χάθηκε"

θα σχολιάσω σε αυτό.

χάθηκε; και; θα/να την ξαναπάρουμε!

το "θα/να την ξαναπάρουμε!" έχει εξαφανιστεί μαζί με το "δεν ξεχνώ"-αλλά ξέχασα.

επι 40 χρόνια γίνεται ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ να μείνουμε στα γεγονότα του αυγούστου του 74.

επι 400-600 γινόταν το ίδιο μέχρι που 10 νοματαίοι και 3 φιλικοί είπαν να ανάψουν την φλόγα.

γι αυτό φίλε μου δεν θα λες: "χάθηκε", θα λες "χάθηκε προσωρινά"

μηδενιστής

ΥΓ τα πάντα ξεκινάνε απο μια ιδέα και μια επιθυμία.

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 στις 4:14:00 μ.μ. EEST  

μηδενιστή, διάβασε παραπάνω πόσο σοβαρά και απλά --ακόμη και για μας που ζήσαμε τα τραγικά γεγονότα, του ΄74-- περιγράφει ο βαγγέλης.
γράφει ακόμη και για τον από βορρά κίνδυνο, που οι τότε αρχηγάρες επικαλούνταν και όχι τι έπρεπε να είχαν κάνει για την ήδη εκδηλωθείσα αποβίβαση των τούρκων.
άφησε λοιπόν τις εξυπνάδες και μάθε να ακους και να διαβάζεις σωστά, χωρίς θεατρινισμούς και άσχετες κουβέντες.
εκείνο το καλοκαίρι χάθηκε κόσμος, αλλά και θα φύγει κόσμος άρρωστος από εκείνα τα γεγονότα, δυστυχώς χωρίς να γνωρίζει το γιατί και το ποιός ή ποιοί έπαιξαν με τις ζωές τους.

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 στις 5:02:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΟΝΤΑ

Nα σε χαρώ!!

@μηδενιστή

Απο το στόμα σου και στου Μεγαλοδύναμου το αυτί!Μακάρι!Αν και φοβάμαι οτι θα αργήσει.....


Μέντωρ

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 18 Ιουλίου 2013 στις 5:37:00 μ.μ. EEST  

35 σχόλια πάνω σε τελειωμένη ιστορία. Ήταν προαποφασισμένη η διχοτόμηση. Από πουθενά δεν έφυγαν οι Άγγλοι χωρίς να αφήσουν εμφύλιο πίσω τους, εκτός αν οι "ιθαγενείς" είχαν εγγλέζικο αίμα και τιμούσαν την βασίλισσα και την αυτοκρατορία (πχ Αυστραλία). Έτσι μόνο θα μπορούν να επεμβαίνουν εσαεί και να διατηρούν στο ακέραιο τα συμφέροντά τους. Βρήκαν ευκαιρία με τους βλάκες της χούντας που έβλεπαν παντού σοβιετικούς, εκδικήθηκαν και τον Μακάριο που τους είχε σπάσει τα @@@. Και φυσικά, όπως προσέξατε, δεν αναφέρομαι καν σε Αμερικάνους διότι οι Αγγλοσάξωνες έχουν και θα έχουν πάντοτε πανομοιότυπα συμφέροντα.

Τώρα τα μεσσιανικού τύπου οράματα "...πάλι με χρόνια με καιρούς" είναι καλά για πατριώτες κάτω των δέκα ετών. Εδώ δεν τολμάμε ούτε μια μοίρα αεροσκαφών και 2-3 φρεγάτες να στείλουμε στην Κύπρο. Η ΠΑ ακούει για ιπτάμενα τάνκερ και σφυρά αδιάφορα. Ο ΕΣ έχει γίνει παιδική χαρά με θητεία όσο ένα γκάστρωμα, έχουμε άρματα χωρίς πυρομαχικά, υποβρύχια χωρίς μπαταρίες, φρεγάτες στα όρια της απόσυρσης, πανηγυρίζουμε που εγκρίθηκαν ανταλλακτικά για τα F16, ένα μάτσο Γερμανούς (από αυτούς που 30 χρόνια πριν οι ηγέτες της Γερμανίας δεν θα τους είχαν ούτε για πιτσαδόρους)αποφασίζουν αν θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε και μια κυβέρνηση που άμα αποφασίσει στα σοβαρά να την ξεβρακώσει ο Ερντογάν, δεν θα πολυδυσκολευτεί. Ποια Κύπρος; κοιτάξτε μη βρεθούμε να στήνουμε γραμμή άμυνας στα Τέμπη.

ΥΓ: Πέντε κατσιαπλιάδες σαν τον Κόλα να στείλουν οι γείτονες, θα παραλύσει το κράτος. Δεν το συζητάμε βέβαια να στείλουν τίποτα κομάντα ψημένους στις μάχες με Κούρδους...

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 στις 5:43:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ φίλε Νίκο.

Τα γεγονότα του 70 και 80 σκιάζονται απο τον ψυχρό πόλεμο και την επιθυμία των αμερικανών να τον κερδίσουν.
Η χώρα μας υπέφερε για αυτό με αντάλλαγμα 50+ χρόνια ειρήνης μετά απο έναν καταστροφικό εμφύλιο. Χάσαμε την κύπρο (για να μην αποδειχθεί η τουρκία μισή) οι πομάκοι βαφτίστηκαν τούρκοι, οι β ηπειρώτες ξεχάστηκαν, το μοναστήρι έγινε σκοπιανικό και η βουλγαρία που έπαιζε μπάλα με ελληνικά κεφάλια την έβγαλε λες και δεν μπούκαρε με τον βοιδο-στρατό της στα ιερά χώματά μας.

Η ελλάδα όμως δεν ήταν κάποιο ανθρωπάκι που έλεγε yes sir. Με ΕΝΟΠΛΟ αγώνα έδιωξε τους άγγλους απο την κύπρο. οι άγγλοι ήταν κατακτητές, η κύπρος είχε κατοχή άσχετα αν σήμερα το ξεχάσαμε. με ελληνικά όπλα και καθοδήγηση διώξαμε μια χώρα που το 50 είχε το 1/3 του πλανήτη, πυρηνικά και αεροπλανοφόρα.
Τότε δεν υπήρχε ΗΠΑ απο πίσω; Φυσικά υπήρχε. Και την ίδια εποχή οι άγγλοι και οι γάλλοι (μαζί με το νέο ισραήλ) την έπεσαν στην αίγυπτο. Γιατί να μην κρατήσουν με τις ΗΠΑ την κύπρο μαζί; τί φοβόντουσαν;

Το 1974 στις 20 ιούλη οι υπεύθυνοι της προδοσίας έπαθαν σοκ. την πάτησαν και έκατσαν να δουν πώς θα σώσουν το τομάρι τους κάτι σαν τις βασιλικές οικογένειες στον Α και Β ΠΠ. Έστω όμως ΕΣΤΩ ότι στις 21 με μέσα αυγούστου οι ΕΕΔ έκαναν τα εξής:

1. Ανεξέλεγκτο αγώνα στην κύπρο με αποστολή του Α'ΣΣ
2. Απειλή ολικού πολέμου στην τουρκία
3. Απειλή διάσπασης του ΝΑΤΟ εν μέσω απόλυτης κυριαρχίας (1973) της ΕΣΣΔ και υποψίας καθόδου του στόλου τους απο μια πια ουδέτερη χώρα μαζικά στο αιγαίο και στην μεσόγειο

Οι αμερικάνοι δεν θα πουλούσαν και δεν θα πουλήσουν ποτέ την τουρκία - μία χώρα με κοινά σύνορα με τις ΕΣΣΔ - αλλά δεν θα πούλαγαν ούτε και μας και ούτε και το ΝΑΤΟ.

Επίσης με τα πλήγματα στην κύπρο και πες με ένα 15-17%, που είναι απολύτως σωστό και λογικό για τους τουρκοκύπριους, για "δώρο", ούτε οι τούρκοι θα χάνανε την "πολεμική" φήμη τους, δικαιολογώντας την έλλειψη ναυτικής εμπειρίας με τις ΤΘΜ και Μ/Κ ΜΠ τους στην 1 και 2 στρατιά ανέπαφες και ισχυρές απέναντι στο σφυροδρέπανο.

Απο εκεί και πέρα απο το 1974 μέχρι την άρση του εμπάργκο δεν έγινε ούτε μια κίνηση που θα ήταν απολύτως νικηφόρα (αν και θα μας έβλαπτε πολιτικά ή οικονομικά). Μετά το εμπάργκο άρχισαν τα ζειμπέκικα και οι κουμπαριές και το θέμα ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ. 40 χρόνια λήθης και ηλιθίων.

μηδενιστής

ΥΓ όσο για τον σλόμπο επι 90 μέρες δεν έκανε ότι έπρεπε να κάνει - και που κάνουν οι τούρκοι σήμερα- και που δίδαξαν οι σοβιετικοί στις πρώην γερμανικές αποικίες στην αν ευρώπη: καμένη γη. ούτε ο ίδιος παραιτήθηκε αυτοθυσιαζόμενος για τον ιερό σκοπό που τόσο τσαμπούναγε, με ταυτόχρονη συνέχιση του αγώνα απο δημοκρατική ευρωπαική κυβέρνηση, πες 6 μήνες αργότερα. τέτοιοι ηγέτες να μας λείπουν. έχουμε χιλιάδες. ο αλκιβιάδης έλληνας ήταν.

ΥΓ ο μακάριος έκανε ότι έκανε 20 χρόνια σε όλη την εισβολή. στον καθρέφτη μπροστά έλεγε "είσαι θεός, είσαι θεός, είσαι Ο θεός"

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 στις 6:21:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΟΝΤΑ

Nα σε χαρώ!!

@μηδενιστή

Απο το στόμα σου και στου Μεγαλοδύναμου το αυτί!Μακάρι!Αν και φοβάμαι οτι θα αργήσει.....


Μέντωρ

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 στις 6:31:00 μ.μ. EEST  

@ΦΚΜΚ

Γι'αυτούς όλους τους λόγους κι εγώ αποκρίθηκα με συγκεκριμένα λόγια στο μηδενιστή ,επικαλέστηκα την....Ανώτερη Δύναμη ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις,αλλά πολύ περισσότερο είπα πως θα αργήσει να γίνει-αν θα γίνει ποτέ-κάτι τέτοιο.....


Μέντωρ

Vangelis M. 18 Ιουλίου 2013 στις 9:51:00 μ.μ. EEST  

Καποια σχολια πανω στα σχολια...

Θεωρω τον απελευθερωτικο αγωνα της πρωτης ΕΟΚΑ πρωιμο και ερασιτεχνικο ως προς τις διπλωματικες συνεπειες στην υποθεση της Κυπρου. Οι Αγγλοι δεν θα αφηναν ατιμωρητους τους Κυπριους για την εξεγερση τους. Επρεπε η Ελληνικη πλευρα να συγκρατησει την ΕΟΚΑ και να διαπραγματευτει μια μελλοντικη παραχωρηση της Κυπρου (οπως εχει διαρρευσει οτι προτειναν οι Αγγλοι) με σεβασμο στα συμφεροντα των Αγγλων (βασεις και αλλες διευκολυνσεις).

Μετα την ανεξαρτησια οι Κυπριοι αντιμετωπιστηκαν ως υποτελεις ή ως ανεπιθυμητοι (αν ανηκαν στην αλλη εθνοτητα) που οφειλαν αδιαμαρτυρητα να ακολουθουν τις εντολες και επιδιωξεις της Ελλαδας και της Τουρκιας αντιστοιχα.

Επισης τρελαινομαι οταν βλεπω με τι ευκολια θυσιαζαν το 1974 Ελληνες και Ελληνοκυπριους στρατιωτες και αμαχους σε ενα παιχνιδι σικε. Δεν θα ηθελα με τιποτα να ημουν εκει και να πεθανω ή να τραυματιστω ή εστω να ταλαιπωρηθω απο τις κακουχιες του πολεμου για να δικαιολογησουν οι ηλιθιοι Χουντικοι στα ματια των Ελληνων τις παραχωρησεις τους στους Τουρκους. Και δεν ειμαι δειλος αλλα δεν χρειαζοταν οι νεκροι και οι καταστροφες για ενα πανω κατω συμφωνημενο απο πριν αποτελεσμα.

Και για το μελλον του νησιου...

Κατι σημαντικα καλυτερο απο το σχεδιο Αναν δεν αναμενεται. Εκτος και αν η Τουρκια βαλει πολλα αυτογκολ.

Προελαση των Τουρκων στην υπολοιπη Κυπρο οσο οι πανισχυροι Αμερικανοι ελεγχουν την κατασταση στην περιοχη δεν αναμενεται (εκτος και αν οι Ελληνοκυπριοι τσατισουν πολυ τους Αμερικανους).

Ανακαταληψη των Τουρκοκυπριακων εδαφων (εστω και σαν ασκηση επι χαρτου) απο Ελληνες και Κυπριους με βαση τα παροντα και στο ορατο μελλον ειναι στρατιωτικα αδυνατη. Τι μπορεις να κανεις με διαλυμενη Ελληνικη και Κυπριακη οικονομια και Στρατο προς διαλυση οταν απο την αλλη εχεις μια δυνατη στρατιωτικα, ακμαζουσα οικονομικα, και υπερμεγεθη πληθυσμιακα Τουρκια; Ακομα και αν ξεφυγουν συντομα απο την χρεοκοπια Ελλαδα και Κυπρος, ακομα και υπαρξουν σημαντικοτατα εσοδα απο την εκμεταλλευση των πιθανων κοιτασματων υδρογοναθρακων, απαιτειται αλλαγη νοοτροπιας κατι που κανεις δεν δειχνει να αντιλαμβανεται επαρκως και κανεις σε Ελλαδα και Κυπρο δεν δειχνει διατεθιμενος να δεχθει.

Το Κυπριακο για ολους τους αλλους εκτος απο τους Ελληνες, τους Κυπριους και τους Τουρκους εχει λυθει. Απο τους τρεις παραπανω ο καθε ενας διεκδικει την Κυπρο για τον εαυτο του. Αυτο κανει δυσοιωνα τα πραγματα για το μελλον. Η Κυπρος αν οι συνηθκες το επιτρεψουν ειναι παρα πολυ πιθανο να ξαναδοκιμασει τον πολεμο καποια στιγμη στο απροσδιοριστο μελλον.

Εμεις γενικα οι σχολιαστες του μπλογκ, εξακολουθουμε την εσφαλμενη προσεγγιση του Κυπριακου προβληματος με τον πατριωτισμο και τους εθνικους ποθους να σκεπαζουν την πραγματικοτητα.

Ολη η Κυπρος θα ελθει ξανα στα χερια των Ελληνων ή των Ελληνοκυπριων μονο μετα απο πολλες και εξαιρετικες ευνοιες της τυχης και της ιστοριας.

Νομιζω μια τιμια συμφωνια στην βαση της ειρηνης και της συνυπαρξης στην Κυπρο αν οι κατοικοι της Κυπρου μπορουν και ειναι δατεθιμενοι να συμβιωσουν με σεβασμο ο ενας για τον αλλο ειναι το καλυτερο για ολους. Φυσικα προυποθεση ειναι να υπαρξει παραιτηση των εθνικων ποθων της Ελλαδας (μαλλον ευκολο) και της Τουρκιας (πολυ δυσκολο) απο την Κυπρο.

Δημήτριος 18 Ιουλίου 2013 στις 9:58:00 μ.μ. EEST  

Κύριοι θα πρέπει στα Εθνικά θέματα να βγάζουμε τις κομματικές παρωπίδες, διότι έτσι κοιτούμε μονόπλευρα τα κρίσιμα θέματα του Έθνους.
Παραθέτω μερικούς τίτλους βιβλίων σχετικούς με το θέμα:
"Από την Πράσινη Γραμμή στους 2 Αττίλες" του Αντγου Ιωάννου Μπήτου,με εξαιρετικές πληροφορίες, ιδίως για τις πρώτες κρίσεις του Κυπριακού.
"Περιμένοντας τον Αττίλα" του Στγού Χαράλαμπου Χαραλαμπόπουλου, Δκτού ΓΕΕΦ, από τον Αύγουστο του 1970 έως τον Αύγουστο του 1973.
"Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο", του Υποπτεράρχου Γεωργίου Μήτσαινα, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή "ΝΙΚΗ".
"Η Μάχη της Κύπρου" του Ταξιάρχου Σέργη Γεωργίου, εξαιρετικά κατατοπιστικό, ίσως από τα καλύτερα.
Το βιβλίο του Σάββα Βλάσση για τον Αττίλα, καθώς και πολλά άρθρα για το θέμα από περιοδικά Ιστορικού περιεχομένου.

Δημήτριος 18 Ιουλίου 2013 στις 10:09:00 μ.μ. EEST  

Συμπληρώνοντας, να προσθέσω κάτι που αφορά τους "αριστερούς" αναγνώστες, σχετικό με τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή. Κύριοι, ο Γρίβας απέθανε στις 27 Ιαν 1974. Το ότι εσείς ασχολείσθε ακόμη μαζί του δείχνει τη μεγάλη του προσωπικότητα, αλλά και την ασύλληπτη έχθρα των αριστερών στο πρόσωπό του καθώς τους πολέμησε με την Οργάνωση "Χ". Μην ξεχνούμε ότι την ταυτότητά του, την αποκάλυψε ο Ζαχαριάδης στους Εγγλέζους από το ραδιόφωνο του ΚΚΣΕ. Ο Γρίβας ευτύχησε να πολεμήσει 5 αυτοκρατορίες και να εξέλθει θριαμβευτής: Οθωμανική αυτοκρατορία, Ναζιστική Γερμανία, Φασιστική Ιταλία, Σοβιετοκομμουνισμό και Βρεττανική αυτοκρατορία. Εάν οι αριστεροί είχαν μία τέτοια μορφή στις τάξεις τους, θα είχε γεμίσει η τηλεόραση και τα βιβλιοπωλεία με εκπομπές και βιβλία αντιστοίχως, με διθυράμβους και δοξαστικούς ύμνους. Δυστυχώς, Έλληνες, ως συνήθως, τον έφτασαν στο σημείο να κρύβεται σε κρύπτες και να πεθάνει απομονωμένος, κρυπτόμενος από την Ελληνοκυπριακή αστυνομία.
Πάντως η Βουλή των Ελλήνων (σε πλήρη απαρτία θα πρέπει να το ψάξω κι εννοώ την ΕΔΑ), τον τίμησε ως "ΑΞΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ". Το ίδιο και ο αντίπαλός του Μακάριος, μετά θάνατον, τον έθαψε ως "ΑΞΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ".

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 στις 10:39:00 μ.μ. EEST  

αλέξανδρε, μηδενιστή,
επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως λέμε εμείς οι μεγάλοι, που θα στήσουμε κ...σε ενδεχόμενη σύρραξη. ιδού και ο φκμκ επαναλαμβάνει τα ίδια περί ηλικίας < 10 ετών (μαθημ.συμβολισμός), οπότε τα συμπεράσματα και οι απόφάσεις δικά σας.

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 12:23:00 π.μ. EEST  

Δημήτριε, ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΑ ο νεκρός δεδικαίουται.εξάλλου το ίδιο συνέβη και με το θάνατο της θάτσερ, που αφού γκρέμισε στο διάβα της την αγγλία, στο τέλος η πλειοψηφία των εγγλέζων είχε να πει ένα καλό λόγο.
γιατί να μην κάνει το ίδιο και ο σύντροφος μακάριος για τον γρίβα? όσο για το ελληνικο τσίρκο, ουδέν σχόλιον.
πάντως κι εσύ με υπερβολές (φαίνεται ότι κόλλησες από το μηδενιστή)αφού μας γράφεις ότι εξήλθε θριαμβευτής πολεμώντας 5 αυτοκρατορίες. μάλλον ήταν απόγονος του τσένγκινς χαν ή κάποιου τέτοιου μεγάλου.

Μάριος 19 Ιουλίου 2013 στις 3:36:00 π.μ. EEST  

Ένα μπράβο στον Βαγγέλη Μ. του οποίου τις θέσεις βρήκα πιο μελετημένες, ζυγισμένες, πολιτικά αποχρωματισμένες και καταδεικνύουσες ότι ο ιδιοκτήτης τους έχει μελετήσει και τη διεθνή Ιστορία, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Θα συμφωνήσω, επαναλαμβάνοντας την ευχή πρωτίστως για ειρηνική ζωή των Κυπρίων καθώς οι ιαχές του πολέμου όσο πιο δυνατές είναι, τόσο πιο δυνατό αντίλαλο κάνουν επίσης.

AXEΡΩΝ 19 Ιουλίου 2013 στις 9:45:00 π.μ. EEST  

@Μάριος
Τον πόλεμο δέν τον φέρνουν οἱ κραυγές,ἀλλά οἱ προθέσεις,και με τον Ἀττίλα ἑντός των τειχῶν,λυπᾶμαι,ἀλλά οἱ εὐχές για εἰρήνη ἔχουν προ πολλοῦ ἀκυρωθεί.

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 9:58:00 π.μ. EEST  

@ΦΚΜΚ

Τίποτα δεν είναι τελειωμένο όσο υπάρχει στην μνήμη μας.

Η κύπρος είναι ελλάδα. και πριν 2000 χρόνια και τώρα και μετά απο 2000 χρόνια.

"Τώρα τα μεσσιανικού τύπου οράματα "...πάλι με χρόνια με καιρούς" είναι καλά για πατριώτες κάτω των δέκα ετών."

τα ίδια λέγανε και στον κολοκοτρόνη και στου λοιπούς. τα ίδια λέγανε και στον Μελά, στον Κοντούλη, στον Δραγούμη και στον Καραβαγγέλη. Στους μεγαλοιδεάτες να δεις τί λέγανε... Μέχρι και γιο-γιο για τα κακάκια τους φέρνανε.

οράματα; μεγάλη μου τιμή να τα έχω. και ας φοράω και πάμπερ.

"Ποια Κύπρος; κοιτάξτε μη βρεθούμε να στήνουμε γραμμή άμυνας στα Τέμπη. "

Αδερφέ μου διδάσκεις ιστορία και ήθος εδω μέσα αλλά και αλλού.
Απο την ιστορία που διδάσκεις είμαστε τώρα σε κακό σημείο. Δεν είμαστε στο χειρότερο όμως. Είμαστε σε μια μεσοπολεμική φάση. αναμένω έναν "μεταξά".
Τα ορκ ας κάνουν να έρθουν και ας δούμε σε ποιά "Τέμπη" θα στηθούμε. Σε αυτά στη λάρισα ή σε αυτά στις 40 εκκλησιές.

Και το καλύτερο σχόλιο που βασανίζει τον κόσμο και τα ΜΜΕ:
"Πέντε κατσιαπλιάδες σαν τον Κόλα να στείλουν οι γείτονες, θα παραλύσει το κράτος. Δεν το συζητάμε βέβαια να στείλουν τίποτα κομάντα ψημένους στις μάχες με Κούρδους... "

Α ρε ελλάδα...

Ας πούμε οτι στην έφοδο στη φυλακή έφευγαν απο τα διπλανά χωριά 2 apache, 2 chinook με πεζοναύτες.
Ας πούμε οτι αντί να τρέχουν να βρουν τον κόλα με την μισή αστυνομία που δεν έχει βγει απο τον νομό αττικής έστελναν μια διμοιρία απο την 2' ΜΑΛ.
Ας πούμε οτι αντί να βλέπουμε παιδιά με MP-5 ανα γωνία - εμείς που ασπρίσαμε με τη μνήμη του χοντρού μπάτσου με το 38 και την ξεκλείδωτη εξώπορτα - επιστρατεύαμε την εθνοφυλακή ( 4 μεραρχίες πεζικού με αποκλειστικά άνεργους ) στην αττική και αρχίζαμε σκούπα πόρτα πόρτα
Ας πούμε οτι αντί να περπατάμε και να ακούμε μπαρ-μπαρ έκανε το @@κράτος την δουλειά του χωρίς να ακούει συγκυβερνήσεις με γιαλατζί αριστερούς του ψυχικού και την μαφία του πασοκ και την αθλιότατη αντιπολίτευση έκανε την δουλειά της ξαποστέλνοντας 1 μύριο ορκ.
Ας πούμε οτι με την πρώτη μλκ έλληνα πολιτικού ή δημοσιογράφου τον μάζευαν για προδοσία και πέρναγε τα γεράματά του παίζοντας σκάκι στην 1η πτέρυγα.

Πολλά μπορούμε να πούμε. Και πολλά μπορούν να γίνουν. Τα όπλα τα παρατάνε οι ηθικά ηττημένοι.

μηδενιστής

ΥΓ ο μηδενιστής προτιμά να ζει στην 'τουρκοκρατία' και να λέει "θα απελευθερωθεί η πόλη" παρά να λέει "το παιχνίδι χάθηκε ας αλλάξω το όνομα σε αλή". για σένα ανώνυμε το λέω. τράβα στο τζαμί τώρα να ανάψεις "κεράκι" και μετά βολίδα στην σπηλιά για τον ύπνο σου.

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 10:08:00 π.μ. EEST  

"Θα συμφωνήσω, επαναλαμβάνοντας την ευχή πρωτίστως για ειρηνική ζωή των Κυπρίων καθώς οι ιαχές του πολέμου όσο πιο δυνατές είναι, τόσο πιο δυνατό αντίλαλο κάνουν επίσης."

το ίδιο σχόλιο 200 χρόνια πριν:

"Θα συμφωνήσω, επαναλαμβάνοντας την ευχή πρωτίστως για ειρηνική ζωή των ραγιάδων καθώς οι ιαχές του πολέμου όσο πιο δυνατές είναι, τόσο πιο δυνατό αντίλαλο κάνουν επίσης."

είναι πολύ ΑΣΤΕΙΟ να ακούμε λόγια ειρήνης απο έλληνες σε ελεύθερα εδάφη.
α ρε κατάντια... 30 χρόνια αντιπολίτευσης και απο έλληνες γίναμε πολιτικά αποχρωματισμένοι ρεαλιστές.
και να σκεφτούμε οτι για 3000+ χρόνια δεν φοράγαμε παντελόνια γιατί δεν χωράγανε μέσα.

μηδενιστής

ΥΓ "τόσο πιο δυνατό αντίλαλο κάνουν" -> "Ούκ έφη δε τους Λακεδαιμονίους ερωτάν πόσοι εισίν οι πολέμιοι αλλά που εισίν".

Πλουτάρχου Αποφθέγματα Λακωνικά (Άγιδος του Αρχιδάμου, 3).

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 10:23:00 π.μ. EEST  

""Crom, I have never prayed to you before. I have no tongue for it. No one, not even you will remember if we were good men or bad, why we fought, or why we died. No, all that matters is that two stood against many, that's what's important. Valor pleases you, Crom, so grant me one request, grant me revenge! And if you do not listen, then to hell with you!""

http://www.youtube.com/watch?v=xteoc9zrC2w

μηδενιστής ^ φάρμακο για τον εμετό.

Alexandros 19 Ιουλίου 2013 στις 1:27:00 μ.μ. EEST  

Διαφωνώ φιλε Βαγγέλη όσον αφορά το Κυπριακό, το Κυπριακό δεν έχει λυθεί για κανέναν στον κόσμο, αν οι Ελληνοκύπριοι δεν υποχωρήσουν στις επιθυμίες της Τουρκίας! Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ κατακεραυνώνουν τους Τούρκους και είναι αδύνατο να πετύχουν λύση προς όφελος τους εκτος και αν υποχωρήσουμε!

Αυτά τα περί ακμάζουσας Τουρκίας είναι πολύ σχετικά και θα αναγκαστώ να αναφερθώ στο παράδειγμα του Israel, αν οι Ισραηλινοί έκαναν τέτοιες σκέψεις θα είχαν εξαφανιστεί προ πολλού! Πάντοτε λίγοι ήμασταν, ποτε πολλοί οι περισσότεροι, αλλα τα καταφέραμε ως εδώ......


Αν αυτά που λέει ο Μηδενιστής είναι ευχολόγια και μύθοι και παιδιάστικα, η αυτά που λέω εγώ, τότε τι είναι αυτά τα περί ειρηνικής συμβίωσης στην Κύπρο? Ακόμα πιστεύετε ότι οι Τούρκοι είναι φιλειρηνικοί και ότι κάποτε θα ικανοποιηθούν? Αν αυτό εσείς το θεωρείτε ρεαλιστική προσέγγιση τότε καλή τύχη........

Η Πίεση που ασκείται στους Έλληνες για την Κύπρο είναι η απόδειξη πως κανένα Κυπριακό δεν έχει λυθεί, το ότι οι Αμερικανοι αισθάνονται να χρειάζονται την Τουρκια οφείλεται σε πολλούς λόγους, αντί να "μοιρολατρουμε" καλύτερα να οργανωθούμε ώστε να γίνουμε εμείς πιο σημαντικοί!

Alexandros 19 Ιουλίου 2013 στις 3:18:00 μ.μ. EEST  

http://www.defence-point.gr/news/?p=80753

Μερικές πρόσφατες φιλειρηνικές δηλώσεις του "ηγέτη"

Ανώνυμος 19 Ιουλίου 2013 στις 3:52:00 μ.μ. EEST  

σαν αύριο, ημέρα σάββατο 20 ιούλη 1974, δουλεύαμε στην οικοδομή. ώρα 12 το μεσημέρι αρχίζουν τα κλαρίνα στο τραντζιστοράκι που είχα δίπλα μου. βγαίνουν οι γυναικες και μας φωνάζουν, πόλεμος, οι τούρκοι στην κύπρο. σαλταρουμε από τις σκαλωσιές και τρέχουμε για νέα.
απο κει και πέρα το χάος. τι? ποιός? που θα πάμε?
λες και ηταν χθές.
μπορούμε να έχουμε σχετικό αυριανό αφιέρωμα στο εν κρυπτώ?
ευχαριστώ

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 19 Ιουλίου 2013 στις 4:04:00 μ.μ. EEST  

Οποιαδήποτε μορφή "ειρήνης" στην Κύπρο είναι μια όχι πια de facto αλλά de jure αναγνώριση της τουρκικής κατοχής, της κλοπής των ελληνοκυπριακών περιουσιών, του παράνομου εποικισμού, της ασύλληπτης ληστείας πολιτιστικών θησαυρών του νησιού και προσβολή στη μνήμη κοντά 1500 αγνοουμένων και χιλιάδων πεσόντων και ξεριζωμένων. Οποιαδήποτε μορφή "ειρήνης" στην Κύπρο, με την Ελλάδα και την Κύπρο στο καναβάτσο είναι συνθηκολόγηση και θρίαμβος των Τούρκων που κοντά σαράντα χρόνια τώρα έχουν γράψει στα @@ τους δεκάδες ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Η μόνη ειρήνη αποδεκτή θα είναι η επιστροφή στο στάτους προ του '74, έστω και με τις απαραίτητες (δυστυχώς) προσαρμογές στα πληθυσμιακά δεδομένα που δημιούργησε η κατοχή με τον λαθροεποικισμό. Και επειδή η Κύπρος θα ανακάμψει πολύ πιο σύντομα από εμάς, δε χρειάζεται να τσακιστούν να δεχτούν ένα ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ σχέδιο τύπου Αναν, το οποίο στήριξαν εδώ μόνο ο ΓΑΠ και εκεί μόνο ο Αναστασιάδης. Δηλαδή ακριβώς τα δυο σαϊνια που στα χέρια τους πυροδοτήθηκε η χρεωκοπία των δύο κρατών και την οποία χειρίστηκαν όπως είδαμε...άψογα και υπεύθυνα.

Είπαμε ότι γίναμε οίκος διεθνούς ανοχής, δε χρειάζεται να ανάψουμε και το κόκκινο λαμπάκι απέξω. Και μια και το ανέφερε ο μηδενιστής για παντελόνια, και τα παντελόνια ακόμα έχουν γίνει ζόρικα και μυστήρια ρούχα την εποχή μας που γεμίσαμε....στιρέλες. Και ένα απόσπασμα από το Άσμα του Αρμούρη , από την εποχή που δε φορούσαν ακόμη παντελόνια γιατί, πράγματι, τους πέφτανε στενά. Διαβάτε το όλο και δείτε πως επιτεύχθηκε τελικά η ειρήνη. Ανέκαθεν οι Σαρακηνοί έτσι μόνο καταλαβαίνουν και γίνεται ειρήνη.

[ http://users.sch.gr/geioanni/sel-politismos/sel_LOGOTEXNIA_ISTORIA_1/1/11.htm]

Εἰπέτε τὸν αὐθέντη μου καὶ τὸν γλυκύν μου κύρην,
ἕως οὗ βλέπω τὰ ὁσπίτια μου διπλομανταλωμένα,
ἕως οὗ βλέπω τὴν μάνναν μου τὰ μαῦρα φορεσμένην,
καὶ ἐβλέπω καὶ τὰ ἀδέλφια μου τὰ μαῦρα φορεμένα, ὅ
που καὶ ἂν εὕρω Σαρακηνὸν τὸ αἷμα του νὰ πίνω.

ΝΑΙΑΣ 19 Ιουλίου 2013 στις 7:37:00 μ.μ. EEST  

Διαβαζοντας προσεκτικα ολα τα σχολια των αγαπητων φιλων,διαπιστωσα οτι ολοι σχεδον εχουν δικιο,παρ'ολο που οι αποψεις τους ειναι σχεδον διαμετρικα αντιθετες.Γιατι ομως συμβαινει αυτο το παραδοξο ;. Γιατι η ενημερωση που υπαρχει για το θεμα ειναι αποσπασματικη και ειναι προιον επιλεκτικων διαρροων που εχουν κατα καιρους ελθει στην δημοσιοτητα απο πλευρες που εχουν συμφερον να παρουσιαστουν ως οι μονες που κατεχουν και αποδεσμευουν την αληθεια.
Με λιγα λογια η καθε πλευρα αθωωνει τον εαυτο της.

Μάριος 19 Ιουλίου 2013 στις 9:16:00 μ.μ. EEST  

Προς μηδενιστή, Αχέρων κλπ:

Κανείς δεν θέλει τους Τούρκους στην Κύπρο, και προσωπικά δεν τους θέλω πουθενά εντός 5000 χιλιομέτρων. Πάντα αρπακτικά ήτανε, πάντα επιθετικοί, πάντα απειλή για τους γείτονές τους και η μόνη τους προσφορά στον κόσμο ήταν η διάδοση κάποιων συνταγών για γλυκά οι οποίες δεν ήταν καν δικές τους.

Όμως, όποιος μιλάει για πόλεμο, αν θέλει να μην είναι πολεμοκάπηλος θα πρέπει να το κάνει από την οπτική γωνία αυτού που θα μπει στη φωτιά του πολέμου και δεν θα ξαναβεί, αυτού που θα βγει κουτσός, τυφλός ή ανεπανόρθωτα ψυχικά τραυματισμένος, αυτού που θα χάσει το παιδί του και αυτού που θα χάσει το σπίτι του από τις βόμβες ή το πυροβολικό, και όλες τις παραπάνω μαζί ταυτόχρονα. Εμείς νοιώθουμε προδωμένοι, ηττημένοι και διψάμε για εκδικηση αλλά έχω την αίσθηση ότι αν ρωτήσουμε τους Κυπρίους που έχουν σπίτια, παιδιά και ζωές δίπλα στην πράσινη γραμμή (με την ΤΗΚ λίγα χιλιόμετρα πιο εκεί να καραδοκεί και την ΠΑ αμφίβολο αν θα καταφέρει να φτάσει ποτέ μέχρι εκεί) ποια είναι η άποψή τους για όλο αυτό μάλλον θα απαντήσουν ότι δεν θέλουν πόλεμο, και θα είναι οι ίδιοι αυτοί που έχασαν συγγενείς και περιουσίες το '74.

Alexandros 19 Ιουλίου 2013 στις 10:48:00 μ.μ. EEST  

Μάριε μάλλον έχεις παρεξηγήσει τα πράγματα, δεν είμαστε εμείς που επιζητούμε τον πόλεμο ούτε την κατάκτηση άλλων λαών, οι απέναντι είναι και ήταν πάντοτε!

Vangelis M. 20 Ιουλίου 2013 στις 12:42:00 π.μ. EEST  

@ Alexandros

Μιας και φιλε Αλεξανδρε απευθυνθηκες σε 'μενα θα σου απαντησω.

Οταν λεω το Κυπριακο για τον υπολοιπο κοσμο εχει λυθει εννοω οτι αν ησουν Σουηδος και εβλεπες οτι ενα νησι επιβιωνει για 39 χρονια χωρις βιαιοτηττες μεταξυ των κοινοτητων του και μετα τον βιαιο διαχωρισμο τους (το 1974) θα ελεγες καλυτερα ειναι ετσι. Θα ελεγες καλυτερα ειναι απο τα 14 χρονια ανεξαρτησιας με τις πολλες συγκρουσεις μεταξυ Ελληνοκυπριων και Τουρκοκυπριων (εστω συγκρουσεις καθοδηγουμεμενες απο την Αγκυρα αν θελεις). Και στο κατω κατω αν πραγματικα ηθελαν να ενωθουν και δεν υπηρχε η καχυποψια μεταξυ των κοινοτητων (ή αν θελεις η επιρροη των εθνικων κεντρων) ποιος τους εμποδιζει? Κρινω οτι καπως ετσι θα τα εβλεπες αν ησουν ξενος.

Ειπα οτι για Ελληνες Τουρκους και Κυπριους το Κυπρικαο δεν εχει λυθει γιατι ο καθε ενας διεκδηκει για τον εαυτο του αν οχι ολη την Κυπρο. παντως το μεγαλυτερο μερος της ή να εχει το πανω χερι.

Οι Ελληνοκυπροιοι και οι Ελληνες δεν υποχωρουν στις επιθυμιες της Τουρκιας. Οπως και δεν υποχωρουσαν και οταν οι επιθυμιες της Τουρκιας και των Τ/Κυπριων ηταν ασυγκριτα μικροτερες-λιγοτερες αλλα προσπαθησαν να επιβαλλουν τις δικες τους επιθυμιες και μονο. Το αποτελεσμα γνωστο (διχοτομηση). Αν δεν σοβαρευτουμε Ελληνες και Ε/Κυπριοι θεωρω ως πιθανο αποτελεσμα την πληρη καταληψη του νησιου σε καποιο απροσδιοριστο μελλον.

Το οτι η Τουρκια βρισκεται σε φαση εντονης αναπτυξης το μαρτυρουν πληθος δημοσιευματων και οικονομικων αποτελεσματων επι αρκετα χρονια. Φυσικα θα σκασει η φουσκα της αναπτυξης καποτε γιατι η οικονομια παντα εχει κορυφες και κοιλιες. Μεχρι την πτωση ομως θα εχει ανεβει επιπεδο και θα κρατησει πολλα απο αυτο το επιπεδο για την επομενη ανοδο. Η Τουρκια για το 2011 ειχε ΑΕΠ στα 735.487 δισ. Δολαρια και η Ελλαδα στα 305.415. Το μεγεθος της οικονομιας ειναι και ενα μετρο για την ικανοτητα μιας χωρας να διεξαγει πολεμο γιατι ως γνωστο ο πολεμος κοστιζει.

Υπαρχουν τρεις παραγοντες που κρινουν την μαχητικη αξια. Η εκπαιδευση, το ηθικο, και ο εξοπλισμος. Το ηθικο επηρεαζεται σε μεγαλο βαθμο απο την εκπαιδευση και τον εξοπλισμο. Αν εχεις καλο οπλισμο και ξερεις να τον λειτουργεις αποτελεσματικα, ε πως να το κανουμε αισθανεσαι ισχυρος. Εκπαιδευση και εξοπλισμοι ομως κοστιζουν και εδω παιζει ρολο η οικονομια...

Στερεοτυπα δεν υπαρχουν και τα παντα ειναι δυνατο να αλλαξουν. Θα φερω εναν αλλο προαιωνιο εχθρο ως παραδειγμα, τους Βουλγαρους, που εδω και αρκετα χρονια συμπεριφερονται ως πολυ καλοι και ειρηνικοι γειτονες. Τιποτα δεν αποκλειει μια μερα και η Τουρκια να γινει ετσι.

Προς το παρον δεν βλεπω να εθνικα κενρα να παραιτουνται των φιλοδοξιων τους στην Κυπρο (κυριως η Αγκυρα) και ετσι θα θεωρουσα καλη κινηση Ελληνοκυπριοι και Τουρκοκυπριοι να αγνοησουν τα εθνικα κεντρα και να συμβιωσουν ειρηνικα και πολιτισμενα απολαμβανοτας τα οφελη. Δεν νομιζω ομως οτι ειναι ωριμοι για κατι τετοιο.

Τελος οφειλουμε να γνωριζουμε τις δυναμεις μας, τις αδυναμιες μας, καθως και αυτες του αντιπαλου. Αν γνωριζαμε τις αδυναμιες μας δεν θα μπαιναμε στον πολεμο του 1897. Αν ξεραμε τις δυναμεις μας το '74 δεν θα χαναμε την μιση Κυπρο. (Με την Κυπρο δεν ηταν στρατιωτικο το ζητημα αλλα κυριως ηλιθιακο. Αλλα εστω και ετσι οι Χουντικοι δεν γνωριζαν οτι ειναι τελειως ηλιθιοι!)

AXEΡΩΝ 20 Ιουλίου 2013 στις 1:12:00 π.μ. EEST  

@Μάριος 19 Ιουλίου 2013 - 9:16:00 μ.μ. EEST
Ὁ Ἀλέξανδρος ἀπάντησε καί για μένα.
Λίγα ἀκόμη διευκρινιστικά ἐκ μέρους μου,τώρα.
Κάτι εἶπες για σπίτια στην πράσινη γραμμή...
Ἐάν κάποιος ἔχει σπίτι ἐκεί ἀλλά ξεχνάει τι σημαίνει πράσινη γραμμή,λυπᾶμαι,δέν ἔχει ἐλπίδες ἐπιβιώσεως βάσει των δικῶν του προσόντων,ἐπιβιώνει ἀπό σπόντα,και μέχρι τον ἐπόμενο Ἀττίλα το πολύ.
Εἶναι βεβαίως μέρος της ἀνθρώπινης φύσεως να ἀπωθεί το δυσάρεστο ἐνδεχόμενο,ἀκόμη και το δυσάρεστο συμβάν στο ὑποσυνείδητο,ἀλλά το να πλάθεις γυάλινους κόσμους ἀντίκειται στην λογική.
Ναί,εἶστε προδομένοι καθ΄ὑποτροπή και ἐξακολούθηση,εἶστε προδομένοι ἀπό μὰς τους Ἑλλαδίτες,εἶστε προδομένοι ἀπό σὰς τους ἴδιους,ναί,ἔχετε το τραύμα του 74,ἀλλά κοιτώντας νότια,μήν κατά λάθος δείτε τον Πενταδάκτυλο σκεπασμένο με το κόκκκινο σάβανο,οὔτε τον πόλεμο ξορκίσατε,οὔτε την εἰρήνη ἐξασφαλίσατε.
Ἔχετε δύο ἐπιλογές,Μάριε,και δέν μιλάω με την ἀδιαφορία του ἀμέτοχου,γιατί το φέρω και ἐγώ βαρέως το τραύμα της προδοσίας και της ἥττας.
Ἡ μία ἐπιλογή εἶναι ἡ ἔξοδος ἀπό την πατρώα γή,σε ἀναζήτηση μίας κάποιας γῆς της ἐπαγγελίας.
Ἡ ἄλλη εἶναι αὐτή του Λυκούργου,μετά τον Β΄Μεσσηνιακό.
Ἑνδιάμεση ἐπιλογή δέν ὑφίσταται,ὁ ἑναγκαλισμός με το Ἀττίλα εἶναι ἐπιλογή ἀνάμεσα στον θάνατο,ἤ στον θάνατο:προτιμᾶς να πὰς π.χ ἀπό πνιγμό,ἀλλά ὅχι ἀπό σφαίρα.
Δικαιοῦσαι να με ρωτήσεις ἄν το βρίσκω ἡθικό και ἔντιμο να σου κάνω κήρυγμα ἀπό την (ψεύτικη,και ἀπατηλή)ἀσφάλεια της Ἀθήνας της Θεσσαλονίκης,της Κέρκυρας,ἐνώ ἐσύ στέκεις μόνος και ἀκάλυπτος ἀπέναντι στον Ἀττίλα,περιμένοντας μάταια να σε σκαπάσουν τα φτερά της Ἑλλάδας.
Σου ἀπαντῶ:εἶμαι ἐξ ἴσου προδομένος με σένα,και ἀργά ἤ γρήγορα θα ὑποστῶ και ἐγώ την μοὶρα την δική σου,ἄν δέν ἀντιδράσω-σώζοντας ἐσένα,Μάριε,σώζω τον εαὐτό μου.
Μαζί θα σωθοῦμε,ἤ μαζί θα χαθοῦμε.

Μάριος 20 Ιουλίου 2013 στις 1:55:00 π.μ. EEST  

Αλέξανδρε τίποτα απολύτως δεν έχω παρεξηγήσει. Ξέρω πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω. Γιατί εκτός από τους υπόλοιπους μιλάω και για τον εαυτό μου και είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι ο μόνος: Νομίζεις ότι το μυαλό μου δεν κοκκινίζει με δίψα για αίμα όταν σκέφτομαι τι έχει συμβεί; Όχι μόνο με τους Τούρκους αλλά και με Ιταλούς, Βούλγαρους και ειδικά με τα καρτάλια τους Γερμανούς; Νομίζεις ότι δεν ονειροπολώ "τι θα γινόταν αν η Ελλάδα ήταν ισχυρότερη στρατιωτικά απ' την Τουρκία;" ή που θα έριχνα πυρηνικές βόμβες αν είχα; Τα έχω σκεφθεί και είμαι σίγουρος όλοι εδώ μέσα, έστω κι αν δεν το παραδεχτεί κανείς.

Το ζήτημα είναι όμως αφού όλοι τα αισθανόμαστε, τι κάνουμε με αυτά. Πιάνουμε τα τουφέκια με την πρώτη ευκαιρία και ουρλιάζουμε ζητώντας κεφάλια; Νοιώθω Πατριώτης Αλέξανδρε, και αυτό με υποχρεώνει να αναζητώ το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μου χωρίς να το τοποθετώ σαν ταμπέλα για να εξυπηρετώ τα σκοτεινά μου συναισθήματα. Όσο και να διψάω για βία και εκδίκηση, καταλαβαίνω, ειδικά αφού μελέτησα Ιστορία ότι το καλύτερο σίγουρα είναι να αποφεύγεται ο πόλεμος, όταν μπορεί να αποφευχθεί.

Γι' αυτό με ενδιαφέρουν τα αμυντικά θέματα, γιατί η Άμυνα είναι συνυφασμένη με το σεβασμό που εμπνέεις, με την αυτοπεποίθηση που νοιώθεις και με το να εξασφαλίζεις την ασφάλειά σου πνίγοντας τις επιθετικές σχέψεις του εχθρού πριν καν ολοκληρωθούν στον εγκέφαλό του. Γι' αυτό θεωρώ παραμέληση της Άμυνας σαν έγκλημα. Γιατί είναι πρόσκληση στον εχθρό. Γι' αυτό ασχολούμαι και με τις πολεμικές τέχνες, όχι γιατί με ενδιαφέρει να το παίζω τσαμπουκάς (αλίμονο!) αλλά για να νοιώθω αυτοπεποίθηση έξω και να μπορώ να έχω τέτοια συμπεριφορά που να καταλαβαίνει ο πιθανός αντίπαλος ότι έχω δύναμη. Να μην τολμήσει ούτε καν να τσαμπουκαλευτεί δηλαδή ακόμα κι αν έτσι του βγαίνει. Αυτού του είδους οι νίκες είναι και οι καλύτερες, όχι αυτές που πετυχαίνονται στο πεδίο της μάχης.

Vangelis M. 20 Ιουλίου 2013 στις 10:37:00 μ.μ. EEST  

Και επειδη η ιστορια πρεπει να διδασκει, κατι που εχει σημασια για το σημερα.

Το 1974 ειχαμε μια διεθνως ανυποληπτη και ανεπιθυμητη κυβερνηση στην Ελλαδα, την κυβερνηση της Χουντας. Για την υπερδυναμη, τους Αμερικανους που στην σφαιρα επιρροης τους ανηκαν Ελλαδα και Κυπρος, η Ελληνικη κυβερνηση ηταν απλα αναλωσιμη. Θα την χρησιμοποιουσαν συμφωνα με τα συμφεροντα τους και θα την κρατουσαν οσο τους χρειαζοταν. Στην Κυπρο ειχαμε μια ανεπιθυμητη για τους Αμερικανους και το ΝΑΤΟ κυβερνηση, αυτην του Μακαριου. Η διεθνης υποστηριξη στην Τουρκια ιδιαιτερα των δυτικων χωρων δεν πρεπει να αποτελει εκλπηξη. Το ειδαμε και στις μερες μας με τον Κανταφι και τον Ασαντ.

Σημερα εχουμε μια ανυποληπτη κυβερνηση στην Ελλαδα. Ανυποληπτη γιατι ο ερασιτεχνισμος της (η απροθυμια της να αντιμετωπισει ουσιαστικα) στην διαχειριση της κρισης χρεους ειναι καταστροφικος. Υποστηριζεται απο τους ξενους μπροστα στον φοβο του Συριζα και της Χρυσης Αυγης. Στα θεματα της εξωτερικης πολιτικης πρεπει αυτη η κυβερνηση παση θυσια να μην κανει βλακειες ή μαλλον να μην κανει τιποτα γιατι οτι και να κανει θα ειναι σε βαρος της Ελλαδας. Αυτα που εχει πει ο Σαμαρας για την ΑΟΖ ειναι εκτος τοπου, χρονου και δυνατοτητων της σημερινης κυβερνησης.

Ας ξεχασουμε τα διεθνη δικαια και τα εθνικα δικαιωματα και ας καθισουμε στα κλουβια αυγα μας. Θα παθουμε παλι τουλαχιστον διπλωματικο πατατρακ απο την Τουρκια αν αυτοι οι τυποι που μας κυβερνουν επιχειρησουν να ανακηρυξουν ΑΟΖ.

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2013 στις 9:54:00 π.μ. EEST  

@Μάριος

"Όμως, όποιος μιλάει για πόλεμο, ... θα πρέπει να το κάνει από την οπτική γωνία αυτού που θα μπει στη φωτιά του πολέμου..."

Αγαπητέ Μάριε θα σου πω την δικιά μου εκδοχή. Πρώτον δεν έχω ζητήσει ποτέ πόλεμο αν δεν συμμετέχω. Δεύτερον έχω παιδιά. Αν δεν τα προστατέψω ΤΩΡΑ θα πρέπει να πολεμήσουν αυτά.

Με την τουρκία δεν υπήρχε, ούτε θα υπάρχει ειρήνη. Μόνο πόλεμος. Στο χέρι μας να διαλέξουμε το πώς και το πότε πριν το κάνουν αυτοί.

"...έχω την αίσθηση ότι αν ρωτήσουμε τους Κυπρίους που έχουν σπίτια, παιδιά και ζωές δίπλα στην πράσινη γραμμή..."

Οι κύπριοι των συνόρων όπως και οι ελλαδίτες των συνόρων έχουν τον τούρκο απέναντι. τον βλέπουν τον ξέρουν. αυτοί είναι οι πρώτοι που θα ζητήσουν την καταστροφή του. ο πόλεμος έχει απώλειες. το θέμα είναι να αποφασίσουμε εμείς τί απώλειες θέλουμε και σε ποιούς.

Ο Αχέρων μίλησε για τον 2ο μεσσηνιακό. Πραγματικά η αντίδραση των ελλαδιτών έστω και με τόση πίεση απο τις ΗΠΑ έδωσε έναν καταπληκτικό στρατό μέσα του 80. Η κύπρος που ήταν;

Αδερφέ μου έχω φίλους στην κύπρο με βίλες, μερσεντές και 2 φιλιππινέζες. Εσύ νιώθεις όπως νοιώθεις και αυτοί κάτι διαφορετικό, για να μην ξεράσω απο την συμπεριφορά ορισμένων ΥΕΑ στη σχολή. Όταν ξεστραβωθείτε και δείτε οτι η τουρκία πολεμά κάθε μέρα με κύριο όπλο τα 6 παιδιά που κάνουν θα δεις οτι το νησί στενεύει και ότι τα λούσα και τα αμάξια θα χαθούν και πολύ απότομα.

Υπάρχει παράδειγμα ανατολικά σας ο Λίβανος. Η ελβετία της μεσογείου με τα ξενοδοχεία και τον πολιτισμό άντεξε μέχρι που οι μουσουλμάνοι ξεπέρασαν σε γεννήσεις (και η είσοδος εκατοντάδων χιλιάδων παλαιστινίων) τους χριστιανούς. Δες το λίβανο σήμερα και δες την κύπρο σε 50 χρόνια.

Δικό σας το νησί. Δικιά σας η απόφαση. Εμείς εδώ αν μας φωνάξετε θα έρθουμε. Και αν δεν μας αφήσουν θα έρθουμε για "τουρισμό". Γιατί αν δεν έρθουμε θα είμαστε εμείς τα θύματα στην συνέχεια.
Με την τουρκία δεν υπάρχει εφησυχασμός εκτός και αν ψοφήσουν όλοι.

μηδενιστής

Unknown 24 Ιουλίου 2013 στις 2:49:00 μ.μ. EEST  

Μερικά σημεία για προβληματισμό:

1. Το πόρισμα για την Τραγωδία , θα έπρεπε να βγεί από κοινού (Ελλαδική και Κυπριακή Δημοκρατία). Τον να βγουν δυο προσιματα ανεξάρτητα, γεννά ερωτηματικά.

2. Δεν έχει νόημα να συζητούμε σήμερα το αν θα έπρεπε να αποδεχθούμε το σχέδιο Άτσετσον. Νόημα έχει να συζητούμε το πως φθάσαμε στο σημείο να πρέπει να διαλέξουμε κάποιο σχέδιο.

3. Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει πως η πλύση εγκεφάλου του Μακαρίου έγινε οταν αυτός εξορίσθει στις Σευχέλλες; Διότι πως είναι δυνατόν επιστρέφοντας από εκεί να έχει διαφορετικές απόψεις;

4. Το σχέδιο για τη διχοτόμηση της Κύπρου είχε συνταχθεί από τους άγγλους από το 1944 και περιλάμβανε και το Ελλαδικό εμφύλιο.

5. Ό καραμνλής υπέγραψε την καταδίκη της Κύπρου ΜΑΖΙ με το Μακάριο και τον Αβέρωφ.

6. Η χούντα απλά έπαιξε το ρόλο του χρήσιμου ηλιθίου.

7. Για την απώλεια της Κύπρου, υποάρχουν υπεύθυνοι και στην κυρίως Ελλάδα , αλλά και στην Κύπρο και δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν. Γιατι, έπαψε να ισχύει το Ε.Α.Δ; Γιατί αντι να αποσυριθούν τα Mirage F1 και άλλα , δεν "αγοράζονταν" (για τα μάτια του κόσμου) από την κυπριακή δημοκρατία;

8.Εντέχνως από το 1828 ως σήμερα, ο λαός μας έχει μέινει απαίδευτος σε οτι αφορά την πολιτική κρίση. Τους ευνοεί ο λαός να διχάζεται και με το διαίρει και βασίλευε να κυβερνούν.

9. Για εμένα το Νεοέλληνα του 2013, το αν το πραξικόπημα οργανώθηκε από τη χούντα ή από τους βρετανούς κι αμερικάνους, με ενδιαφέρει να το γνωρίζω, αλλά στην παρούσα φάση δεν αλλάζει κάτι; Η ουσία είναι μία:
Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι όπως οι Σπαρτιάτες. Μια γροθιά ώσπου να περάσουν τα δύσκολα.

Τους είδατε τους ισραηλινούς;Εχουν αντιληθφεί οτι η επιβίωση του Έθνους είναι πάνω απ' όλα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP