"Αν με άφηναν θα τους είχα βυθίσει"

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Με "αν" δε γράφεται η ιστορία, λένε. Κι όμως για όσους έχουν ζήσει τραγωδίες, είναι αναπόφευκτο να κοιτούν πίσω και να αναρωτιούνται αν κάτι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά. Και αν η τραγωδία εκτυλίχθηκε σε εθνικό και όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, και πάλι δεν μπορεί να αποφύγει κανείς το ερώτημα, τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά.

Τον Ιούλιο του 1974 η Ελλάδα διέθετε τέσσερα υποβρύχια τύπου 209-1100, που είχαν παραληφθεί το 1971-1972 και αποτελούσαν ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα τους. Το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου 1974 δύο εξ αυτών, τα "Γλαύκος" (S-110) και "Νηρεύς" (S-111), απέπλευσαν από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Aρχικός προορισμός ήταν η Ρόδος, αλλά οι κυβερνήτες ενημερώθηκαν συνοπτικά προ του απόπλου για το "Σχέδιο Κ". Το επόμενο πρωί, και ενώ ήδη εκδηλωνόταν η τουρκική εισβολή, τα δύο υποβρύχια, ευρισκόμενα στις Κυκλάδες, έλαβαν να εντολή να κατευθυνθούν εν καταδύσει προς Κύπρο, με μέτρα αμύνης "ως εν πολέμω". Η εντολή αυτή ανακλήθηκε, ξαναδόθηκε και ανακλήθηκε για δεύτερη φορά, όταν το "Γλαύκος" απείχε 45 ν. μίλια από την Κύπρο. Το ερώτημα, πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η επάμβασή τους την τελική έκβαση, παρέμεινε αναπάντητο.

Ο τότε κυβερνήτης του "Γλαύκου" Β. Γαβριήλ, πριν αποβιώσει το 2010, μίλησε για τα γεγονότα του 1974 σε μια συνέντευξη που δόθηκε το 2007 στον δημοσιογράφο Δημήτρη Ζαφειρόπουλο της εφημερίδας "Ελεύθερος Κόσμος". Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η αφήγησή του, και ιδιαίτερα οι εκτιμήσεις του για το πιθανό αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης υποβρυχιακής επίθεσης στον τουρκικό αποβατικό στόλο.

Κύριε Γαβριήλ σε ποια μονάδα υπηρετούσατε όταν εκδηλώθηκε η εισβολή του Αττίλα στις 20 Ιουλίου του 1974;

Είχα αναλάβει κυβερνήτης στο υποβρύχιο "Γλαύκος" από τον Μάϊο του 1973 και παρέμεινα ως κυβερνήτης τρεισήμισι χρόνια. Ένα χρόνο μετά την παραλαβή μου το υποβρύχιο πιστεύω ότι ήταν σε πολύ καλή επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αντεπεξέλθει σε οιαδήποτε άσκηση ή ακόμη και σε πόλεμο. Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες ή φήμες για την εισβολή, τις προηγούμενες ημέρες της 20ης Ιουλίου;

Υπήρχε κάποιος βαθμός ετοιμότητας στο Πολεμικό Ναυτικό;

Πληροφορίες από το Αρχηγείο Ναυτικού ότι επίκειται οποιαδήποτε εισβολή ή όχι, δεν υπήρχε τίποτε! Μόνο ό,τι πληροφορίες μπορούσαμε να αντλήσουμε από διάφορα μέσα, μιλάω από το ραδιόφωνο στην ουσία - παρόλο που δεν ήμουν αντιστασιακός, άκουγα και deutsche welle. Αλλά όταν άκουγες και έλεγε ότι απέναντι από την Κύπρο έχουν συγκεντρωθεί 100.000 τουρκικός στρατός και είναι έτοιμοι για απόβαση, μόνο αυτό σε κάνει να λάβεις τα μέτρα σου, οιαδήποτε και αν είναι αυτά. Και να είσαι έτοιμος να αντεπεξέλθεις σε ο,τιδήποτε έκαναν οι Τούρκοι.
Επομένως, συγκεκριμένος βαθμός ετοιμότητος στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν νομίζω ότι υπήρχε τέτοιος για να αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο. Δεν είχε δοθεί ποτέ κανένα τέτοιο σήμα. Απλώς τα υποβρύχια πάντα είναι ετοιμοπόλεμα και το μόνο στο οποίο μειονεκτούσαν ήταν ότι δεν είχαν πάρει τον φόρτο τορπιλών που θα έπρεπε να είχαν εφοδιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι γύρω στις 14 - 15 τορπίλες είναι ο πλήρης φόρτος τορπιλών ενός υποβρυχίου και την Πέμπτη - κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος - είχα στο υποβρύχιο 13 τορπίλες. Αυτός ήταν ο μόνος βαθμός ετοιμότητος. Και τρέχαμε τελευταία στιγμή να ανεφοδιάσουμε το υποβρύχιο και με τρόφιμα ασφαλείας, που σημαίνει ανεξάρτητος πλούς, της τάξης των 15 - 20 ημερών ή και περισσότερο αν χρειαστεί, χωρίς να ανεφοδιαστεί το υποβρύχιο. Αυτά ως προς την ετοιμότητα στο Πολεμικό Ναυτικό και ειδικότερα στα υποβρύχια.

Ποιο ήταν το ηθικό και οι αντιδράσεις των στελεχών αλλά και των απλών κληρωτών μετά την πληροφόρηση της τουρκικής επίθεσης στην Κύπρο;

Τα υποβρύχια διαθέτουν έναν μόνο ναύτη κληρωτό, τον Μάγειρα. Όλοι οι άλλοι είναι μόνιμα στελέχη υπαξιωματικοί - αξιωματικοί και θα πω ότι το ηθικό ήταν αρκετά υψηλό. Αν και το ηθικό στην ουσία δεν το κρίνεις μόνο όταν πας για κάτι. Όταν ακούσεις το μπάμ τότε ξέρεις αν μπορείς να γίνεις ήρωας ή θα γυρίσεις πίσω. Επομένως μπορώ να πω ότι το ηθικό ήταν αρκετά υψηλό και δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα στο πλήρωμα του υποβρυχίου, ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ο,τιδήποτε.

Θα μας μιλήσετε για την αποστολή των υποβρυχίων στην Κύπρο; Πότε διαταχθήκατε να μεταβείτε εκεί; Και πώς έγινε η ανάκληση αυτής της διαταγής; Υπήρχαν περισσότερες από μία διαταγές αποστολής και ανακλήσεως;

Τα υποβρύχια ξεκίνησαν από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, στις 19 του μηνός στις 3 το μεσημέρι και η εντολή που είχαμε λάβει ήταν να κάνουμε ασκήσεις περί την Ρόδο, όπου εκεί θα είχαν ασκήσεις οι Τούρκοι. Επομένως δεν απέπλευσαν τα υποβρύχια από τον ναύσταθμο έχοντας να αντιμετωπίσουν την περίπτωση πολέμου, ή έχθρικής επιθέσεως ή ό,τιδήποτε άλλο. Ξεκινήσαμε για να πάμε σε μία άσκηση. Πλήν όμως προτού αποπλεύσουμε, μας είχαν φωνάξει στο Αρχηγείο Στόλου, τον κυβερνήτη του υποβρυχίου "Νηρέας" και εμένα, κυβερνήτη του "Γλαύκος", προκειμένου να ενημερωθούμε για το σχέδιο "Κ", το οποίο αφορούσε επίθεση στην Κύπρο από τους Τούρκους και ποιες ήταν οι κινήσεις που έπρεπε να κάνουν οι Ελληνικές δυνάμεις, Στρατός, Ναυτικό και Αεροπορία. Ρίξαμε μια ματιά στο σχέδιο, ζήτησα ένα αντίγραφο, αλλά δεν μου έδωσαν γιατί ήταν απόρρητο. Αυτό ήταν η ενημέρωσίς μου σχετικά με το σχέδιο "Κ" που αφορούσε την Κύπρο. Από αυτό συνεπέρανα ότι μάλλον δεν ήταν μια απλή άσκηση, αλλά υπήρχε πιθανότης εμπλοκής ή ό,τιδήποτε άλλο. Αυτές ήταν οι εντολές.
Αποπλεύσαμε στις 19 του μηνός, ενώ η απόβαση έγινε το πρωί της 20ης, ημέρα Σάββατο. Στις επτά το πρωί τα υποβρύχια βρισκόντουσαν στις Κυκλάδες, όταν λάβαμε εντολή από το Αρχηγείο Ναυτικού να πλεύσουμε εν καταδύσει και να αναλάβουμε περιπολίες μεταξύ ακτών Κύπρου και Τουρκίας, στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Και να πλεύσουμε μάλιστα υπό πολεμικάς συνθήκας. Αυτό το σήμα ήλθε στις 20 του μηνός που είχε αρχίσει η αποβίβαση των Τούρκων, στις 4 το απόγευμα. Τα μέτρα που έπρεπε να λάβουμε ήταν μέτρα αμύνης ως εν πολέμω. Το οποίο σημαίνει πώς όταν δεις εχθρικό στόχο, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση και ερμηνεία, ρίχνεις προτού σε εντοπίσει. Διότι αν σε εντοπίσει πρώτο ένα αντιτορπιλικό, δυσκολότερα το αντιμετωπίζεις από το αν το εντοπίσεις πρώτος. Αυτό σημαίνει ότι τα υποβρύχια έχουν αυτές τις δυνατότητες, να εντοπίζουν πρώτα τα αντιτορπιλικά, τα οποία αποτελούν και τον βασικό στόχο ενός υποβρυχίου, και μετά είναι τα αποβατικά ή ό,τιδήποτε. Επομένως η διαταγή που έλαβα για να πλεύσω προς την Κύπρο, ήταν στις 20 του μηνός, στις 4 το απόγευμα. Πλέοντας προς Κύπρο και λαμβάνοντας υπ' όψιν μου όλα αυτά που με είχαν διατάξει, έλαβα σήμα ανακοπής του πλου προς Κύπρο στις 21 του μηνός στις 9 - 10 το βράδυ, όταν απείχα από το Δυτικό μέρος της Κύπρου περί τα 85 ναυτικά μίλια. Αυτή ήταν η πρώτη διαταγή που έλαβα για να επιστρέψω πίσω και να αναλάβουμε περιπολίες σε συγκεκριμένους τομείς περί την Ρόδο. Αυτή ήταν η πρώτη ανάκλησις των υποβρυχίων.
Στην συνέχεια λάβαμε στις 22 του μηνός, την επομένη ημέρα, 8 το βράδυ παρόμοιο σήμα να επαναπλεύσουμε προς Κύπρο και αναλάβουμε πολεμικές περιπολίες, κατά το πρώτο σήμα. Ο δεύτερος πλούς προς Κύπρο ανεκόπη την επομένη ημέρα 23 του μηνός, στις 7 και όταν απείχα από τις ακτές της Κύπρου 45 ν.μ. Αναφέρομαι στις ακτές της Κύπρου, διότι από εκεί και πέρα θα υπήρχε έντονος εχθρική παρουσία. Και το υποβρύχιο θα έπρεπε να λάβει ορισμένα μέτρα, ώστε να είναι σε θέση να μην εντοπιστεί εύκολα και να εκτελέσει την αποστολή του. Επομένως, αυτά ήταν τα σήματα, τα οποία τα μεν πρώτα έλεγαν να πλεύσω προς Κύπρο - υπό πολεμικάς συνθήκας - και τα δε να επαναπλεύσω σε συγκεκριμένο τομέα περιπολίας. Δύο φορές διετάχθη το υποβρύχιο να πλεύση προς Κύπρο.

Νομίζετε ότι η διαταγή για να μην υπάρξει τελικά εμπλοκή με τα τουρκικά αντιτορπιλικά και αποβατικά, ήταν προαποφασισμένη ή κάτι συνέβη στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μεταξύ των διαφόρων σημάτων που λάβατε στην αποστολή σας;
Μήπως τελικά ήλθε αργά η πρώτη διαταγή, το απόγευμα της 20 Ιουλίου να ξεκινήσετε;


Αργά ως προς το να προλαβαίναμε την απόβαση; Διαταγή περί μη εμπλοκής δεν είχαμε λάβει ποτέ. Ίσα ίσα, η διαταγή ήταν για μένα σαφής, να αποφύγω μεν την εμπλοκή μέχρι να δω τι εντολή είχα από το Ναυτικό, αλλά τα μέτρα που έπρεπε να λάβω ήταν μέτρα αμύνης ώστε το υποβρύχιο να μην πάθει τίποτε. Και να χτυπήσει τον αντίπαλο, εφόσον βρισκόταν σε οπτική επαφή μαζί του. Επομένως για εμένα, παρόλο που υπήρχαν πολλά ερωτηματικά ως προς τα σήματα τα οποία είχα λάβει, η ερμηνεία η δική μου ήταν επιτίθεσαι και μετά ρωτάς. Προαποφασισμένη; Δεν γνωρίζω τι υπήρχε στην σκέψη του κ. Αραπάκη ή των επιτελών στο Αρχηγείο Ναυτικού. Για τους αξιωματικούς του Π.Ν. υπάρχει μόνο ο Αρχηγός του Ναυτικού και δεν επηρεάζονται από κανέναν άλλον. Κανείς δεν μπορεί να δώσει εντολή σε ένα υποβρύχιο να κάνει ο,τιδήποτε, ή σε οιοδήποτε πλοίο. Επομένως, οι εντολές ήταν απευθείας από τον Αρχηγό προς τους κυβερνήτες των υποβρυχίων. Το τι είχε στο μυαλό του ο κ. Αραπάκης και τι μπορεί να είχε διαμειφθεί μεταξύ των άλλων επιτελών στο ΓΕΕΘΑ και στο Ναυτικό δεν γνωρίζω. Εγώ γνωρίζω μόνο τις εντολές τις οποίες ελάμβανα. Για προαποφασισμένη εντολή να μην εμπλακούμε, δεν νομίζω. Αλλά η όλη κατάστασις η οποία επικρατούσε, όταν δεν υπήρχε πολιτική εξουσία, να δώσει εντολές ή να αναλάβει τις ευθύνες ή τι θα κάνετε, είχε αφεθεί στον Αρχηγό του Ναυτικού να αποφασίσει ή στους Στρατιωτικούς μόνο. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να λάβουν εύκολα, μία τέτοια απόφαση περί εισβολής των Τουρκικών πλοίων. Απλώς; Πρέπει να ήταν κάποιο τέχνασμα, να μας χρησιμοποιήσουν, χωρίς να αποκλείεται ότι μπορούσαμε να επέμβουμε κιόλας. Αυτά είναι που μπορώ να σας πω.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι μήπως τελικά, η πρώτη διαταγή να πλεύσετε προς Κύπρο, απόγευμα της 20ης Ιουλίου, δόθηκε επίτηδες αργά ώστε να μην προλάβουν να πάνε τα υποβρύχια έγκαιρα;

Προσέξτε να δείτε! Όταν ανεκόπη ο πλους προς την Κύπρο μέχρι να φτάσω στην Κυρήνεια, θα ήθελα ακόμη 15 - 20 ώρες, για να εμπλακώ. 15- 20 ώρες δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι θα είχαν κατακτήσει προγεφύρωμα και θα μπορούσαν να δράσουν. Μην ξεχνάτε πότε έγινε ο Αττίλας 1 -2 και τα λοιπά. Οι Τούρκοι την πρώτη δεύτερη ημέρα, δεν ήταν σίγουροι για τον εαυτό τους ακόμη. Δεν ήξεραν αν μπορούσε να κρατηθεί το προγεφύρωμα, γιατί δεν βρήκαν καμία αντίσταση. Αν είχαν βρει αντίσταση σοβαρή, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Για να εγκατασταθεί ένα προγεφύρωμα, χρειάζεται ικανός χρόνος ώστε να βγάλεις τις δυνάμεις που πρέπει και να μπορείς να αναπληρώνεις τις δυνάμεις σου και να τις ενισχύεις ουτωσώστε να επιτύχεις τους στόχους σου. Επομένως, έστω και μια μέρα μετά να είχαν πάει τα υποβρύχια, θα είχαν επιφέρει αρκετά σοβαρές ζημιές, ώστε να τους απασχολήσει ή και να σταματήσουν την αποβίβαση. Αυτά είναι ό,τι εγώ πιστεύω. Και αυτά με βάση το όσο έχω ασχοληθεί, με την κρίση μου και λοιπά. Αν λάβετε υπόψιν σας ότι βουλιάξανε μεταξύ τους ένα αντιτορπιλικό και υπέστησαν ζημιές με το αρματαγωγό "Λέσβος" και με τον κυβερνήτη, τον Λευτέρη τον Χανδρινό, αντιλαμβάνεστε αμέσως ότι αν είχαμε βουλιάξει δύο - τρία αντιτορπιλικά, μάλλον θα είχαν σταματήσει να ενισχύουν το προγεφύρωμά τους.

Υπήρχε κάποια σύγχυση που παρατηρήσατε στις αποφάσεις του Γενικού Επιτελείου εκείνες τις ημέρες;

Και να μην το χαρακτηρίσω σύγχυση, όταν λαμβάνεις σήματα "πλεύσε" και να εγκαταστήσεις πολεμική περιπολία, να σταματήσεις μετά να πλέεις και να επανακάμψεις πίσω, και τα λοιπά, επέρχεται σύγχυσις. Έστω και μία φορά να γίνει αυτό, αν δεν σε ενημερώσουν γιατί και για ποιο λόγο γίνεται αυτό, πληροφορίες αρκετές και ικανές δεν είχαμε για να μπορούμε να κάνουμε σωστή εκτίμηση της καταστάσεως. Με τις πληροφορίες, τις λίγες που μπορούσα να έχω υπήρχε πιθανότης, να έχουν ετοιμαστεί να κάνουν απόβαση σε κάποιο ελληνικό νησί, Ρόδο, Μυτιλήνη ή ό,τιδήποτε άλλο. Επομένως δεν είχα τις πληροφορίες για να κάνω μία σωστή εκτίμηση καταστάσεως. Και όταν λαμβάνεται ένα σήμα το οποίο ακυρώνεται, και μετά ξαναλαμβάνεται σήμα να πλεύσεις πάλι στην Κύπρο, νομίζω ότι επέρχεται μία σύγχυσις ως προς το τι ακριβώς θέλουν και γιατί στέλνουν τέτοια σήματα. Επομένως, είτε το χαρακτηρίσω, είτε όχι "σύγχυση", η σύγχυση επέρχεται σε αυτούς που λαμβάνουν τέτοια σήματα.

Αν υπάρχουν ευθύνες για την Κυπριακή τραγωδία, πιστεύετε ότι ανήκουν σε πολιτικούς περισσότερο ή στρατιωτικούς παράγοντες;

Την περίοδο αυτή, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν ξέρω πώς χαρακτηρίζεται, είχαμε και στρατιωτικούς που κάναν τους πολιτικούς. Αν ήταν μόνο στρατιωτικοί, υπό πολιτική διακυβέρνηση, ίσως ήταν οι αποφάσεις διαφορετικές. Αλλά, αυτοί που μας κυβερνούσαν, και νομίζω ήταν την περίοδο την συγκεκριμένη μόνο ο Αραπάκης. Τουλάχιστον από αυτά που έχω διαβάσει μόνο αυτός συνομιλούσε με τον Σίσκο ή με τους Αμερικανούς. Δεν νομίζω ότι υπήρχε πολιτική εξουσία για να συνομιλήσει. Έστω και αν προερχόταν από πολιτικούς. Ο Κυπραίος αν θυμάμαι καλά που ήταν Υπουργός Εξωτερικών, εξαφανισμένος ήταν, όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Και ο πρωθυπουργός τα ίδια. Είχαν μείνει οι Αρχηγοί μόνο των γενικών επιτελείων, από όσο γνωρίζω. Άρα η ευθύνη ήταν σε αυτούς που μας κυβερνούσαν. Και ποίοι μας κυβερνούσαν; Οι στρατιωτικοί ! Έτσι συγκεκριμένα και απλά. Πλην όμως και στις 15 Αυγούστου, όταν ξαναλάβαμε σήμα να πλεύσουμε υπό πολεμικάς συνθήκας, όταν έγινε ο Αττίλας 2, τότε ήταν ο Καραμανλής. Ναι μεν μπορεί να μην είχε τα στοιχεία που θα έπρεπε για να αποφασίσει σωστά ή όχι, αλλά και στην περίπτωση αυτή, πάλι δεν ενεπλάκη ο Ε.Σ. με τους Τούρκους. Τώρα από κει και πέρα, οι στρατιωτικοί κυβερνούσαν, η ευθύνη πέφτει σε αυτούς. Βέβαια δεν υπήρχαν και πολιτικοί για να προσάψω ευθύνες σε πολιτικούς. Ο Καραμανλής μετά τις 25 όταν παρέλαβε, οι συνθήκες δεν ήταν ομαλές. Δεν προσπαθώ να τον δικαιολογήσω, γιατί δεν με απασχολεί ιδιαίτερα κανένας. Εγώ κάνω μία εκτίμηση, αλλά από ότι έχω δει από πιο παλιά έως και σήμερα, είτε είναι στρατιωτικοί είτε πολιτικοί, τις ίδιες αποφάσεις λαμβάνουν. Μη εμπλοκή εις πόλεμο. Ανεξαρτήτως ποιο είναι το σωστό. Δεν είναι θέμα να πούμε ότι δεν λαμβάνουν σωστή απόφαση ή όχι. Αλλά καλό θα ήταν να ήμασταν λίγο πιο επιθετικοί.

Αν τελικά τα υποβρύχια είχαν εμπλακεί με τα τουρκικά πλοία, θα μπορούσαν να επιφέρουν αποφασιστικό πλήγμα κατά της απόβασης στην Κύπρο;

Το υποβρύχιο διέθετε 13 τορπίλες. Αν είχα ποσοστό επιτυχίας 50% που είναι κάτι πολύ μικρό, σημαίνει ότι θα είχαν ακινητοποιηθεί ή βληθεί ή βυθιστεί 3 -4 ή και πέντε αντιτορπιλικά. Για εμένα αυτό ήταν ικανό να σταματήσει ό,τιδήποτε άλλο, γιατί δεν θα είχαν την υποστήριξη που χρειαζόντουσαν. Και αφού είμασταν δύο υποβρύχια, υπολογίζω ότι θα είχαμε επιφέρει ζημιά σε 6 έως 8 πλοία δικά τους. Νομίζω ότι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν.

Όταν λάβατε το σήμα κύριε Γαβριήλ για την ανακοπή της πορείας του υποβρυχίου προς την Κύπρο, βρεθήκατε σε κάποιο δίλημμα να μην υπακούσετε; Τι πιστεύετε ότι θα είχε γίνει αν δεν υπακούγατε και πλέατε προς την Κύπρο;

Σε δίλημμα, βρέθηκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπρεπε να παραβώ το σήμα. Διότι δεν είχα τα στοιχεία, δεν μπορούσα να εκτιμήσω την όλη κατάσταση με πληροφορίες, τι ακριβώς γινόταν. Τα στοιχεία αυτά όμως τα είχαν στο Αρχηγείο του Ναυτικού. Επομένως όσο και μέσα μου να ήθελα να παραβώ την εντολή, τελικά επεκράτησε η λογική του ότι δεν έπρεπε να την παραβώ και υπάκουσα στην εντολή. Χωρίς τούτο να σημαίνει ότι τελικά ήταν το σωστό. Και ως απεδείχθη μάλλον δεν ήταν το πιο σωστό που μπορούσε να γίνει. Αλλά είναι πολύ δύσκολο για έναν κυβερνήτη υποβρυχίου, προτού γίνει ένας πόλεμος, να προκαλέσει έναν πόλεμο μεταξύ Ελλάδος - Τουρκιας και να είναι αυτός ο οποίος θα είναι η αιτία να γίνει ένας πόλεμος. Εάν μεν νικούσαμε, σωστά θα είχα αποφασίσει. Εάν χάναμε, θα είχα αποφασίσει λάθος. Είναι μεγάλο το δίλημμα και μεγάλη η απόφαση που πρέπει να λάβεις για να παραβείς μια τέτοια εντολή. Εν καιρώ πολέμου υπάρχει η πιθανότητα να παραβείς αρκετές εντολές. Αλλά προτού κηρυχτεί πόλεμος, δεν νομίζω - γιατί μετά από τόσα χρόνια το σκέπτομαι και με απασχολεί - ότι θα έπρεπε να παραβώ την εντολή που είχα λάβει από το Αρχηγείο Ναυτικού, γιατί δεν είχα τις πληροφορίες, που έπρεπε να έχω.

73 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2013 στις 6:04:00 μ.μ. EEST  

Σας παρακαλώ κύριοι κάντε μια αναφορά και για την δράση των Τσομάκη, Χανδρινού (και άλλων ηρώων όπως του Μπικάκη και των δολοφονημένων καταδρομέων της "Νίκης") που εκείνες τις σκληρές ημέρες της προδοσίας, έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού σώζωντας την τιμήν της Ελλάδος, αλλά παραμένουν αγνωστοι στην "μνημονιακή" Ελλάδα των ξεπουλημένων και άχρηστων πολιτικάντηδων που στήριξαν την "καριέρα" τους και την θλιβερή ύπαρξή τους σε ένα ψέμα ("πολυτεχνείο"), και μια τραγωδία (Κύπρος).

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2013 στις 10:10:00 μ.μ. EEST  

Αφιερωμενη η αναρτηση σε οσους θεωρουν την χουντα εθνοσωτηρια. Επισης σε οσους δεν εχουν βαρεθει να λενε οτι για ολα φταιει η αριστερα.

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2013 στις 10:48:00 μ.μ. EEST  

Α ΡΕ ΓΑΒΡΙΗΛ...ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ,ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ..ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ,ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ...ΚΡΙΜΑ...

Vangelis M. 20 Ιουλίου 2013 στις 11:22:00 μ.μ. EEST  

Οι υφισταμενοι αξιωματικοι κυβερνητες αεροσκαφων, πλοιων, διοικητες μοναδων, ορθα επραξαν και ακολουθησαν τις διαταγες. Δεν μπορει καποιος σε τετοια θεση, τετοιες στιγμες να εχει την πληρη εικονα που θα του επιτρεπει να αποφασιζει το τι πρεπει να γινει. Αυτην την συνολικη εικονα την εχουν οι πολιτικοι και οι αρχηγοι των επιτελειων (την στρατιωτικη) και αυτοι διατασσουν για τις ενεργειες των υφισταμενων.

Συμφωνα με τα ιστορικα στοιχεια οι τοτε επιτελεις (πολιτικη κυβερνηση ουσιαστικα δεν υπηρχε) επαιρναν πλαστη εικονα και ψευτικες διαβεβαιωσεις απο πρακτορισκους της ΣΙΑ και τον υφυπουργο εξωτερικων των ΗΠΑ Σισκο. Αν τελικα δεν ηταν οι ιδιοι πρακτορες των ΗΠΑ εδρασαν τελικα σαν πρακτορες με την υπερβολικη ηλιθιοτητα τους.

Η Χουντα αφου εκανε το εγκληματικο πραξικοπημε εναντιον του Μακαριου μπορουσε αν ειχε εστω και εναν πραγματικο πατριωτη με στοιχειωδες αναστημα στην τοτε ηγεσια της να οδηγησει την Τουρκικη εισβολη σε αποτυχια. Η αδρανεια τους προς την κατευθυνση της δυναμικης αντιμετωπισης της εισβαλης (ασχετως αιτιων και λογων) και το αποτελεσμα τους τουρκικης επεμβασης ειναι που τους κανει ολους αυτους τους απιθανους εκτος απο νανους και προδοτες.

Ανώνυμος 21 Ιουλίου 2013 στις 7:29:00 π.μ. EEST  

Αν με αφηναν... Μια ζωη οι αλλοι μας φταινε. Δηλαδη αν βυθιζε 5-6 αποβατικα και αλλαζε λιγο τα πραγματα στο νησι, το προβλημα θα ηταν οτι θα περναγε στρατοδικειο? Οι προδοτες στρατηγοι ειχαν το πιστολι στον κροταφο απο τις ΗΠΑ (απειλη εκχωρησης περαιτερω εδαφων ισως....) Αυτος ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ τη δικαιολογια ειχε? Και οι ελληνες καταδρομεις ελαβαν εντολες υποχωρησης αλλα τις εκριναν με βαση το τακτικο τους συμφερον (αν ο ασυρματος λεει υποχωριση ειναι χαλασμενος ελεγαν). Εχουμε μαθει να κατηγορουμε ολους τους αλλους, αλλα δεν κοιταμε και λιγο τους δικους μας...

Ανώνυμος 21 Ιουλίου 2013 στις 9:40:00 π.μ. EEST  

Aν κυβερνήτης στο Γλαύκο ήταν ο Χανδρινός ................;;;;;

Σέλευκος
Εθελοντής Εφεδρος

Ανώνυμος 21 Ιουλίου 2013 στις 9:54:00 π.μ. EEST  

@ 7:29 Δηλαδη κατα την δικη σου εκτιμηση ειναι προδοτης επειδη ΔΕΝ παρεβει τις διαταγες ? Εισαι σοβαρος ? Τους προδοτες θα πρεπει να τους ψαξεις στο ΓΕΝ αλλα και στο συνολο των αξιωματικων φιλικα προσκειμενων στο δικτατορικο καθεστως.Οχι σε οσους υπακουσαν σε διαταγες μη εχοντας πληρη εικονα των τεκτενωμενων την στιγμη εκεινη.
Κατ εμε, η προσπαθεια ωστε η ηλιθιοτητα + ευθυνοφοβια + αναποφασιστικοτητα των χουντικων σε καθαρα στρατιωτικο επιπεδο (εσκεμενα αφηνω εξω το πολιτικο) ειναι προδηλη κ πασιφανης και ικανη να καταδικασει σε θανατο οχι μονο τους αμεσα υπευθυνους, αλλα και οσους ~40 χρονια μετα ψαχνουν ευθυνες στους αξιωματικους της πρωτης γραμμης ωστε εμμεσα να ελαφρυνουν τις ευθυνες της χουντας και των θαυμαστων αυτης 40 χρονια μετα.

Μ.

Ανώνυμος 21 Ιουλίου 2013 στις 10:08:00 π.μ. EEST  

Όλοι κρίνουμε με το σκεπτικό <<μετά ιησού προφήτες. Ο άνθρωπος λέει ότι δεν ήξερε ποια ήταν η τακτική κατάσταση, εμείς αφού ξέρουμε την όλη εξέλιξη λέμε έπρεπε να γίνει αυτό εκείνο κτλ. Αυτός δεν τα είχε αυτά στο μυαλό του, διαταγή περίμενε για να ρίξει, και αν την έπερνε σίγουρα θα τους κατατρόπωνε. Η πρωτοβουλία είναι δίκοπο μαχαίρι...

Ευστάθιος Παλαιολόγος 21 Ιουλίου 2013 στις 10:14:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 21 Ιουλίου 2013-7:29:00π.μ

Νομίζω η απάντηση του Vangelis M. καλύπτει πλήρως αυτά που θα σου απαντούσα.

Ψάξε αλλού τους προδότες

Μάνος 21 Ιουλίου 2013 στις 11:04:00 π.μ. EEST  

Την περιμέναμε μέσ’ απ’ τους καπνούς και τις φλόγες της κοιλάδας των Κέδρων,
Την περιμέναμε απ’ το ξάγναντο του Τρίπυλου,
την περιμέναμε βουτηγμένοι ως το λαιμό
στη θάλασσα της Κερύνειας,
συγκρατούσαμε το ξεψύχισμά μας να μας προφτάξει.
Φυλλομετρούσαμε την Ιστορία της.
Φυλλομετρούσαμε σαν ευαγγέλιο την Ιστορία της
-«να εδώ κ’ εδώ κ’ εδώ»-
και την περιμέναμε,
κι «όχι, δεν μπορεί να μην έρθει», λέγαμε
κι «όχι, δεν γίνεται να μην έρθει», λέγαμε
κι όπου να’ ναι άκου την με τους Σπαρτιάτες της
και τα «Υπό σκιάν» και τα «Μολών λαβέ» και τον «Αέρα»,
κι όπου να’ ναι άκου την!
Και πραγματικά μια νύχτα έφτασε το μήνυμα πως η Ελλάδα ήρθε.
Τι νύχτα ήταν εκείνη, μητέρα,
τι αντίλαλος ήταν εκείνος,
τι βουητό ήταν εκείνο που σάρωσε το νησί!
Αγκαλιαστήκαμε κλαίγοντας και πηδούσαμε
και φιλιόμαστε και νοιώθαμε ρίγη να μας περιλούουν
και τα στήθια μας φούσκωναν να διαρραγούν
κ’ η καρδιά μας χτυπούσε να της ανοίξουμε να βγει.
οι χαροκαμένοι ξέχασαν τα παιδιά τους
και τους αδελφούς και τους πατέρες
κ’ έκλαιγαν για την Ελλάδα πια,
κ’ έχασκαν μ’ ένα γελόκλαμα.
Κ’ έλεγαν οι δάσκαλοι «Είδατε;»
Και λέγαμε όλοι «Είδατε;»
Ώσπου την άλλη μέρα πέσαμε ως το βυθό
ώσπου την άλλη μέρα πέσαμε πέρα απ’ το βυθό,
ώσπου την άλλη μέρα βούλιαξε το Τρίπυλο, ώσπου την άλλη μέρα πισωπάτησε
σιωπηλό το Τρόοδος να βρει βράχο να καθίσει,
ώσπου την άλλη μέρα γούρλωσε τα μάτια η Αίπεια,
ώσπου την άλλη μέρα γούρλωσαν τα μάτια οι Σόλοι και το Κούριο
κ’ οι αγχόνες της Λευκωσίας
γιατί η Ελλάδα δεν ήρθε,
γιατί ήταν ψεύτικο το μήνυμα,
ψέμα η Ελληνική μεραρχία στην Πάφο,
γιατί μας είπαν ψέμα οι ουρανοί και ψέμα οι θάλασσες
και ψέμα τα χελιδόνια και ψέμα η καρδιά
και ψέμα οι Ιστορίες μας,
ψέμα, όλα ψέμα.
Είχε λέει, άλλη δουλειά η Ελλάδα,
κάτι πανηγυρισμούς,
κ ήμαστε και μακριά και δεν μπορούσε, λέει,
λυπόταν, δεν το περίμενε,
ειλικρινά λυπόταν,
ειλικρινά λυπόταν πάρα πολύ.
Κ’ οι δάσκαλοί μας έσκυψαν ντροπιασμένοι,
και τα «Εγχειρίδια» έσκυψαν ντροπιασμένα
κ’ οι δάσκαλοί μας τρέμουν τώρα πια,
και τα «Εγχειρίδια» τρέμουν τώρα πια
όσο πλησιάζουν τα περί Θερμοπυλών και τα περί Σαλαμίνος…
Δεν κάνω ποίηση, μητέρα,
έχω αντίγραφα.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΟΝΤΗ

Pro από Συμβασιλεύουσα 21 Ιουλίου 2013 στις 12:55:00 μ.μ. EEST  

Τελικα .
Οι χουντικοι αλλα και γενικοτερα οι κεφαλες του στρατευματος τα σκατωσαν . Ο Μακαριος τα σκατωσε πριν και μετα . Οι πολιτικοι που ακολουθησαν τα σκατωσαν .
Το οτι χασαμε μονο το 40% της μεγαλονησου , ηταν καθαρα θεμα γεωπολιτικων συμφεροντων των αγγλοσαξονων .
Ας μην ψαχνουμε ευθυνες αλλου και ουτε να προσπαθουμε να ριξουμε τις ευθυνες μονο στους μεν η μονο στους δε αναλογα με την πολιτικη μας "προδιαθεση" . Αν ενας απο ολους αυτους εβαζε το συμφερον του Εθνους πανω απο ΟΛΑ με γεναιοτητα και παλικαρια , και εκανε τις σωστες επιλογες . Τωρα σε ολοκληρη την Κυπρο θα κυματιζε η γαλανολευκη .
Προσωπικα θεωρω οτι κανεις δεν ειναι προδοτης ενσυνειδητα , αλλα ολοι οι παραπανω προδοσαν εκ του αποτελεσματος .

Μάριος 21 Ιουλίου 2013 στις 1:13:00 μ.μ. EEST  

Αν είναι δυνατόν να αποκαλούμε προδότη κάποιον που ακολουθεί τις διαταγές του (και μάλιστα ο οποίος δεν έχει εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει). Το βασικότερο πράγμα σε κάθε τι στρατιωτικό είναι ότι πρέπει να ακολουθούνται οι διαταγές. Αλλιώς δεν έχουμε στρατό/ναυτικό/αεροπορία, έχουμε λεφούσι. Αν είναι έτσι τότε οι πιλότοι της ΠΑ είναι και αυτοί προδότες που δεν καταρρίπτουν τα τουρκικά που παραβιάζπυν τον ΕΕΧ.

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2013 στις 12:31:00 π.μ. EEST  

Η Κύπρος τελικά ήταν μακριά γι' αυτούς που έπρεπε και φυσικά δεν εννοώ τον κυβερνήτη του υποβρυχίου

Δράκοντας

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2013 στις 3:15:00 π.μ. EEST  

Καλησπέρα. Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση σε ολους σας. Αν σε περίοδο κρίσης ήσασταν κυβερνήτης μιας ελληνικής φρεγάτας, και βλεπατε τούρκικο αποβατικο να πλησιάζει ελληνικο νησί, την στιγμη που στον ασύρματο ο Βενιζελος σας λεει να μην κάνετε τιποτα, τι θα κάνατε? Δεν μιλαω για την Κύπρο και το 74, για το Αιγαιο και το σήμερα μιλαω. Τι θα κανατε? Θα στέλνατε τους τουρκους στον πατο και θα σωζατε το νησι η θα ακούγατε τις εντολες του Βενιζελου και του Σαμαρα? Ποιο είναι το σωστο, το πρώτο η το δεύτερο? Ας απαντήσουν οι στρατιωτικοι αν θέλουν, εγω απλος πολίτης ειμαι και αυτή την απορία την εχω χρόνια…

ΑΔ

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2013 στις 9:29:00 π.μ. EEST  

Ένα ιστορικό ανέκδοτο θέλει το βασιλιά Φίλιππο Β' να στέλνει ένα μήνυμα στη Σπάρτη λέγοντας: «Αν εισβάλλω στη Λακωνία, θα ισοπεδώσω την πόλη της Σπάρτης». Η απάντηση που έλαβε ήταν ένα απλό «Αν»

μηδενιστής

Manolis 22 Ιουλίου 2013 στις 11:43:00 π.μ. EEST  

Δεν ειχα υπ'οψιν μου τη σημαντικη αυτη συνεντευξη. Δεν μπορουμε να πουμε προδοτη - και μαλιστα μετα θανατον ωστε να μην μπορει να υπερασπιστει τον εαυτο του - καποιον επειδη ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΥΣΕ τις εντολες του ανωτερου του. Απλα , εχασε την ευκαιρια να γινει εθνικος ηρωας. Ειδαμε βεβαια και τον ηρωικο Χανδρινο, τι επαγγελματικη απαξιωση ειχε , μετα την Κυπρο. Ομως , με καθε σεβασμο προς τον μακαριτη κυβερνητη του Υ/Β "Γλαυκος" , επρεπε πριν φυγει για παντα , να πει και που βρισκονται οι σκισμενες σελιδες εκεινων των ημερων, απο το ημερολογιο του πλοιου. Ή εστω ποιος τις εσκισε...

Manolis 22 Ιουλίου 2013 στις 11:48:00 π.μ. EEST  

Μηδενιστη,
Ωραιο το ανεκδοτο. Βεβαια, οχι πολυ αργοτερα, ο γιος του Φίλιππου Β' απαντησε, ισοπεδωνοντας για παντα τη φημη της αρχαιας Σπαρτης, με το εξισου Λακωνικο: ..."πλην Λακεδαιμονιων".

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2013 στις 2:49:00 μ.μ. EEST  

Όσοι υπερασπίζεστε την επιλογή του, είστε της άποψης ότι κακώς ενήργησε ο Παπάς και οι υπόλοιποι του ΒΕΛΟΣ; Και αυτοί παρήκουσαν εντολές...
Κατ' εμέ το να λέμε "έπρεπε να υπακούσει στις άνωθεν εντολές, ήταν στρατιωτικός" είναι παντελώς λάθος και ένδειξη της ευθυνοφοβίας που διακατέχει πολλούς στρατιωτικούς.
Μπορεί ο στρατιωτικός να είναι εκτελεστικό όργανο της πολιτικής ηγεσίας, απ' την άλλη όμως έχει κρίση και κρίνει, και ειδικά όταν έχουν καταλυθεί το Σύνταγμα και οι νόμοι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να δυσπιστεί...
Γιατί όμως να περάσει Ναυτοδικείο και να χάσει την συνταξούλα του ;
Η δόξα δεν συγκινεί κάποιους.
Αναρωτιέμαι πως κοιμόταν αυτός ο άνθρωπος τα βράδια.

Vangelis M. 22 Ιουλίου 2013 στις 2:58:00 μ.μ. EEST  

@ ΑΔ

Το σωστο ειναι ο κυβερνητης της φρεγατας να ακουσει τους προισταμενους του. Δεν μπορει να γνωριζει τι παιζεται γιατι μονο βλεπει ενα αποβατικο να προσεγγιζει ενα νησι. Η υπολοιπη εικονα του ειναι τελειως σκοτεινη.

Αν ο καθε υφισταμενος επραττε συμφωνα με αυτο που το ελεγε η φαντασια του (αφου ολοκληρωμενη αντιληψη δεν θα μπορουσε να ειχε) και η συνειδηση του, θα ειχαμε καθε μερα θερμα επεισοδια με τους γειτονες μας και οχι ενοπλες δυναμεις αλλα θερμοαιμους ατακτους...

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2013 στις 3:44:00 μ.μ. EEST  

@Manolis είπε...

"Βεβαια, οχι πολυ αργοτερα, ο γιος του Φίλιππου Β' απαντησε, ισοπεδωνοντας για παντα τη φημη της αρχαιας Σπαρτης, με το εξισου Λακωνικο: ..."πλην Λακεδαιμονιων".

η φήμη τους είχε ισοπεδωθεί πολύ νωρίτερα όταν πούλησαν την μ ασία. οι 7,000 όμοιοι έγραψαν τον Αλέξανδρο στα παπούτσια τους. ουδέποτε τους ενδιέφερε εκστρατεία εκτός Πελοποννήσου.
αν έλειπαν ποιός θα φύλαγε τους είλωτες και ποιός τις pamela anderson γυναίκες τους;

κρατάμε το "Αν" λοιπόν έτσι για να γουστάρουμε.

@Vangelis M.

"θα ειχαμε καθε μερα θερμα επεισοδια με τους γειτονες μας και οχι ενοπλες δυναμεις αλλα θερμοαιμους ατακτους... "

απο το στόμα σου και στου θεού το αυτί.

"Δεν μπορει να γνωριζει τι παιζεται γιατι μονο βλεπει ενα αποβατικο να προσεγγιζει ενα νησι"

σαν να λέμε: Δεν μπορει να γνωριζει τι παιζεται γιατι μονο βλεπει εναν γυμνό μεσήλικα να προσεγγιζει την 11χρονη κόρη του.

αν είναι δυνατόν!!!!!! θέλουμε και διαταγές;;;;;;;

μηδενιστής

Ευστάθιος Παλαιολόγος 22 Ιουλίου 2013 στις 6:14:00 μ.μ. EEST  

Βλέπεις ένα τούρκικο αποβατικό να πλησιάζει.

Έχεις διαταγή να μην το εμπλέξεις.

Αγνοείς τη διαταγή διότι οι διαταγές είναι για όσους θέλουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους για την προδοσία.

Το βυθίζεις.

Επιχαίρεις σαν ήρωας εκφωνίζοντας πολεμικές κραυγές.

Ανακαλύπτεις ότι το εν λόγω αποβατικό είχε μέσα περίπολο του ΕΤΑ που το "δανείστηκε" ως τον μόνο τρόπο διαφυγής του.

Οι πολεμικές σου κραυγές σταματούν απότομα.

Τα σενάρια είναι χιλιάδες. Δεν παρακούς διαταγές. Δεν έχεις την όλη εικόνα της κατάστασης.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 22 Ιουλίου 2013 στις 6:40:00 μ.μ. EEST  

Είχαν πάει ήδη στη Μ.Ασία οι Σπαρτιάτες, αρχικά με τον Θίβρωνα και στη συνέχεια με τον Αγησίλαο Β΄ από το 396-394 πΧ. Το 394 οι Πέρσες έσπρωξαν πολύ χρήμα σε Αθήνα-Θήβα και ανάγκασαν τον Αγησίλαο να γυρίσει πίσω (μάχη της Κορώνειας). Εφτά χρόνια μετά ο Αγησίλαος πούλησε με τη σειρά τους τις μικρασιατικές πόλεις και τους συμμάχους του στους Πέρσες (Ανταλκίδειος ειρήνη)και έκανε ρυθμιστές των ελληνικών πραγμάτων τους Γερμαν..εεεπ...τους Πέρσες εννοώ, με τοποτηρητές στους Σπαρτιάτες. Χωρίς σοβαρή αντίδραση από τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις. Το λες και μνημόνιο δηλαδή...

Επί του θέματος: Στην Ελλάδα η παρακοή των εντολών στον στρατό γίνεται ιστορικά πάντα για το χειρότερο και ποτέ για το καλύτερο. Σε άλλους στρατούς πάντως υπάρχουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις σοβαρά προβλήματα στη λήψη των σημάτων από τους ασυρμάτους, Λέγεται επίσης ότι τέτοια προβλήματα αντιμετώπισαν και κάποιες μονάδες καταδρομέων στην Κύπρο. Κατά τα άλλα το μόνο σχόλιο που μπορεί να γίνει στο άρθρο, έγινε από τον μηδενιστή: Αν...

Vangelis M. 23 Ιουλίου 2013 στις 2:53:00 π.μ. EEST  

Μηδενιστη πρωτου παρεις τα ολπα που θα σου δωσει η πατριδα και αρχιζεις και βαρας εναντιον σε οτι δεν σου αρεσει, σκεψου οχι δεν ειμαστε οι Ραμπο να τα κανουμε ολα μονοι μας. Χρειαζεται συντονισμος και συνεργασια με το συνολο του στρατου για να ειμαστε αποτελεσματικοι. Αν το επιτελειο δεν θελει ΄η δεν μπορει να πετυχει αυτον το συνδυασμο και την λογικη χρηση των δυναμεων τοτε η υποθεση ειναι χαμενη.

Αν στα Ιμια τα πλοια μας αρχισαν να βαρουν τους Τουρκους ποιος ξερει τι ηθελε προκυψει απο την στιγμη που η ηγεσια δεν ηθελε θερμες εξελιξεις και ειχαμε συμφωνησει μεσω Αμερικανων την απεμπλοκη. Ισως καποιοι πουν οτι καλυτερα να εμπλεκομασταν στα Ιμια, αλλα το αποτελεσμα μιας συραξης ηταν αβεβαιο και σημερα αν χαναμε θα κλαιγαμε την απωλεια αλλων εδαφων ενω αν κερδιζαμε δεν θα καταφερναμε τιποτα γιατι δεν θα μπορουσαμε να κρατησημοε (για πολλους λογους που δεν θελω να εξηγησω τωρα) Τουρκικα εδαφη. Ετσι η εμπλοκη των "ηρωων" το μονο που ειχε να μας προσφερει θα ηταν κατι αναμεσα σε απωλειες εδαφων μας και στο τιποτα ουσιαστικο.

Τελος παντων δεν μπορει να κανει ο καθενας οτι του καπνιζει. Δεν μπορει ο αστυνομικος να πυροβολει τους διαδηλωτες επειδη εχει απαγορευτει η διαδηλωση, δεν μπορει ο λοχαγος να συνεχιζει τον πολεμο την στιγμη που εχει συμφωνηθει ανακωχη. Οπως δεν μπορουσε ο αμερικανος πιλοτος να παει χωρις διαταγη να βομβαρδισει με πυρηνικα την Σοβ. Ενωση στην κριση της Κουβας επειδη εκρινε οτι οι Σοβιετικοι το ειχαν παρακανει...

Η παραβαση των διαταγων μοιζει με την ριψη ζαριων σε ενα παιχνιδι που μονο οι εξαρες κερδιζουν και σε ολους τους αλλου συνδυασμους η πλευρα σου χανει...

Υ.Γ. Και η παραβαση διαταγων εχει και την αντιστροφη κατευθυνση. Αυτη της δειλιας και της αποφυγης εκθεσης σε κινδυνους.

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2013 στις 10:46:00 π.μ. EEST  

πες τα βαγγέλη, γιατί έχουν σφίξει οι ζέστες και ο καθένας γράφει και λέει ό,τι του κατέβει.
πριν από οποιαδήποτε κίνηση πάντα πρέπει να βλέπουμε και πίσω από τον τοίχο και όχι τα αποτελέσματα της στιγμής.

AXEΡΩΝ 23 Ιουλίου 2013 στις 12:18:00 μ.μ. EEST  

«αν χαναμε θα κλαιγαμε την απωλεια αλλων εδαφων ενω αν κερδιζαμε δεν θα καταφερναμε τιποτα γιατι δεν θα μπορουσαμε να κρατησημοε (για πολλους λογους που δεν θελω να εξηγησω τωρα) Τουρκικα εδαφη.»
Το θυμικό μου το ἐκφράζει ὁ μηδενιστής,ἀλλά το ἀνωτέρω ἐδάφιό σου ἀποτελεί και δική μου διαπίστωση.
Νομίζω ὅτι θα πρέπει να ἀνοίξει αὐτή ἡ συζήτηση,και ἀφοῦ ἐσύ την ἄνοιξες,να ἐξηγήσεις και τους λόγους.

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2013 στις 1:25:00 μ.μ. EEST  

@Vangelis M.

Αγαπητέ φίλε.

επαναλαμβάνω το προηγούμενο παράδειγμα "Δεν μπορει να γνωριζει τι παιζεται γιατι μονο βλεπει εναν γυμνό μεσήλικα να προσεγγιζει την 11χρονη κόρη του."

ο καθένας κάνει ότι νομίζει και κοιτάω στην συνέχεια την φάτσα στο καθρέφτη όπως γουστάρει.

μηδενιστής

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2013 στις 2:23:00 μ.μ. EEST  

Σύμφωνα με αυτά που διαβάζω εδώ μεσα, τα λόγια που ειπε ενας τυπάκος κάποτε «Καλυτέρα να δώσουμε λιγη γη από αυτή που μας ανήκει παρα να ζουμε συνέχεια με τον φοβο ενός πολέμου» ΣΤΕΚΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΕΚΟΥΝ! Προσέξτε τι λετε μερικοί γιατί τον δικαιώνεται.

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2013 στις 4:42:00 μ.μ. EEST  

υπάρχουν δεκάδες γνωστά συμβάντα, και φαντάζομαι εκατοντάδες άγνωστα, από τον ψυχρό πόλεμο που εάν ακολουθούνταν το πρωτόκολλο και οι διαταγές θα είχαμε καμια 20αριά ολοκαυτώματα.. η μάλλον ένα και καλο.

παρανοήσεις, τεχνολογικά προβλήματα...

Οδυσσέας 23 Ιουλίου 2013 στις 4:47:00 μ.μ. EEST  

Προς αυτόν που βρίζει τους "προσκυνημένους αξιωματικούς" και τα "σπαθάκια" τους:
Το σχόλιό σου κόβεται για λόγους στοιχειώδους ευπρέπειας.

Και επειδή ίσως κάποιοι κατάλαβαν λάθος: το μεγάλο "Αν" του κειμένου και του γράφοντος αφορά το τι θα είχε συμβεί "αν δεν είχαν ανακληθεί τα υποβρύχια" (ακόμα καλύτερα: "αν τα υποβρύχια βρίσκονταν εκ των προτέρων ανοιχτά της Κύπρου" όπως θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τις 15 Ιουλίου) και όχι "αν ο Γαβριήλ παρέβαινε τις διαταγές".
Δεν μπορεί να κατηγορηθεί ένας κυβερνήτης (και μάλιστα κυβερνήτης υποβρυχίου που αναγκαστικά έχει περιορισμένη αντίληψη της συνολικής κατάστασης), επειδή υπάκουσε στις διαταγές. Στράτευμα σημαίνει πειθαρχία, όχι μόνο στη διαταγή επίθεσης αλλά και στη διαταγή σύμπτυξης - και μάλιστα κυρίως στη διαταγή σύμπτυξης. Αλλιώς δεν πρόκειται για στρατό αλλά για κλεφτουριά, με το ασκέρι του καπετάν Κίτσου και το ασκέρι του καπετάν Μήτσου που κάνει ο καθένας του κεφαλιού του.
Ο Ευστάθιος Παλαιολόγος παραπάνω εξήγησε πολύ γλαφυρά γιατί πρέπει να υπακούονται οι διαταγές, σε όλα τα κλιμάκια διοίκησης. Μόνο η ηγεσία έχει την πλήρη εικόνα, γι' αυτό έχει και την ευθύνη των αποφάσεων.
Άρα δεν τίθεται κανένα θέμα ευθυνών για τους κυβερνήτες του "Γλαύκου" και του "Νηρέα". Αλλά είναι τεράστιες οι ευθύνες αυτών που τους ανακάλεσαν - όπως και αυτών που ανακάλεσαν τη διαταγή απογείωσης των F-84 από την Κρήτη. Αυτοί είναι οι προδότες - για να μη μπερδευόμαστε.


Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2013 στις 5:01:00 μ.μ. EEST  

Καποιος ανθρωπος μενει στην ιστορια για καποια του γενναια αποφαση, τις περισσοτερες φορες μη λογικη. Ετσι λοιπον αν εσυ εκανες το καθηκον σου, παροτι δεν σε αφησαν, σημερα θα σε ηξεραν ολοι και ισως να μην ειχε χαθει η μιση Κυπρος. Τωρα λοιπον κατσε στη γωνια και λογισου αν εκανες το σωστο τοτε.

Manolis 24 Ιουλίου 2013 στις 8:50:00 π.μ. EEST  

Συμφωνω με τον Οδυσσεα. "αν τα υποβρύχια βρίσκονταν εκ των προτέρων ανοιχτά της Κύπρου" όπως έπρεπε , ισως να μην χρειαζοταν να παρακουσει διαταγες ο Γαβριήλ . Οι τουρκοι ηταν ηδη σε πολεμο και αν ανιχνευαν (οι ιδιοι ή ...αλλοι) εχθρικο υποβρυχιο αναμεσα σε Μερσινα και Κυπρο, φυσικα θα το προσεβαλαν. Εδω παραλιγο να βυθισουν τα δικα τους Α/Τ. Τοτε ο Γαβριήλ και ο καθε Γαβριήλ , δεν θα περιμενε διαταγες για να ενεργησει , διοτι θα ειχε χαλασμενο ασυρματο (μονο εκπομπη). Να μας ελεγε και για τα ημερολογια...

Ανώνυμος 24 Ιουλίου 2013 στις 10:41:00 π.μ. EEST  

@ανώνυμο 23/7 ώρα 5.01 μμ
Αν είχε σώσει τότο την μισή Κύπρο οι τούρκοι θα έκαναν ντου αλλού πάντα με τις ευλογίες των αμερικάνων και τώρα για να πας στην Θράκη ή στην Χίο και Σάμο θα ήθελες διαβατήριο. Σίγουρα πράγματα.
Η απόφαση για την διχοτόμηση της Κύπρου είχε παρθεί πριν χρόνια από μεγάλες δυνάμεις.
Ο Γαβριήλ έστω και να βύθιζε 5-6 πλοία δεν θα την έσωζε. Θα μας την έπερναν άλλη μέρα, το συντομότερο, και θα χάναμε και μερικές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δικής μας γης.
Μήπως θα τα έπερνες μετά πίσω εσύ ως νέος Γαβριήλ ?? Πολύ αμφιβάλω...
Γιάννης

Ανώνυμος 24 Ιουλίου 2013 στις 4:03:00 μ.μ. EEST  

@Γιάννης

πολλές υποθέσεις ειδικά μετά την επιστροφή του γαλλο-καραμανλή.

μηδενιστής

Ανώνυμος 24 Ιουλίου 2013 στις 4:12:00 μ.μ. EEST  

O Κυβερνήτης ενός υποβρυχίου είναι ο "άρχων" του υποβρυχίου του. Είναι πάντα υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του ειδικά όταν πριν τον απόπλου είχε πληροφόρηση για πολεμική αναμέτρηση. Είναι σαφές οτι μπορεί κατά την διάρκεια ανταλλαγής μηνυμάτων (μέσω ασυρμάτου) να υπάρξει ασυννενοησία λόγω κατασκοπείας κτλ. Κατα την δική μου άποψη ο κυβερνήτης αυτός ήτο ΑΝΑΞΙΟΣ για την διακυβέρνηση του σκάφους του και ολίγυστος για την πολεμική συγκυρία που ακολούθησε. Σωστά λοιπόν τον τρώνε οι τύψεις. Το αν θα εμπλεκόταν - απο την στιγμή που δεν ενεπλάκει δείχνει τόσο την έλλειψη αποφασιστικότητάς του, όσο και της μαχητικότητας του εφόσων εκρίθει αναποτελεσματικός στην αποστολή του. Η κρίση των αξιωματικών είναι το πιο δυνατό όπλο που καθορίζει την έκβαση κάθε πολεμικής αναμέτρισης ή σύγκρουσης. Αυτά απο εμένα.

Ο Κομμάντο.

AXEΡΩΝ 24 Ιουλίου 2013 στις 4:17:00 μ.μ. EEST  

@24 Ιουλίου 2013 - 10:41:00 π.μ. EEST
Ἑντάξει,Γιάννη,το ἑμπεδώσαμε.
Δέν θα ἦταν το 1974,ἀλλά το 1984,το 1994,το 3004,ἔ,κἄπου θα την παίρνανε την Κύπρο,μαζί με ὅτι ἄλλο ἔβρισκαν πρόχειρο,φυσικά.
Ἥ πάρτο ἀπόφαση ὅτι θέλει ἀρετή και τόλμη ἡ Ἐλευθερία,ἤ ἄρχισε να προβάρεις φερετζέ.

Ανώνυμος 24 Ιουλίου 2013 στις 4:29:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμος 24 Ιουλίου 2013 - 10:41:00 π.μ.

Μήπως είσαι ραγιας;;;;

Παρακάτω τα πιστεύω των Ελλήνων. Ριξε μια ματιά θα σε ωφελήσουν....

«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»

Α.Κάλβος
---------------------
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

Ο Κομμάντο

Ευστάθιος Παλαιολόγος 24 Ιουλίου 2013 στις 9:26:00 μ.μ. EEST  

Συνεχίζοντας στο πιο πάνω σκεπτικό μου, ο Γαβριήλ γνώριζε ότι ο Χανδρινός πήρε κι αυτός πρωτοβουλία να βομβαρδίσει την τουρκική συνοικεία της Πάφου;

Δεν θυμάμαι τώρα τις ακριβείς χρονικές λεπτομέρειες αλλά τι θα γινόταν αν από το περισκόπιο του υποβρυχίου του έβλεπε ένα αρματαγωγό να βομβαρδίζει τις ακτές της Κύπρου;

Ο Χανδρινός ήταν σε θέση τόσο λόγω του ότι ήταν ήδη Κύπρο όσο και λόγω της φύσης του πλοίου του και της επικοινωνίας με την ξηρά να έχει αρκετά καλή εικόνα των εξελίξεων ο κυβερνήτης όμως του υποβρυχίου, του πιο καταστρεπτικού όπλου του Ναυτικού;

Ας υποθέσουμε ότι ο κυβερνήτης του Αρματαγωγού έκανε λάθος και κτυπούσε φίλιους, πόσουν νεκρούς θα μετρούσε μια προσβολή με Μπόφορς και πόσες πιθανότητες υπήρχαν γρήγορα να αντιληφθεί το λάθος μέσω ασυρμάτων ή άλλων επικοινωνιών.Δεν θα είχε καμία απολύτως συνέπεια στην έκβαση του πολέμου. Ένα υποβρύχιο όμως, πρακτικά αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς πληροφορίες πέραν αυτών που έλαβε στην τελευταία ανάδυση. Η ευθύνη ενός κυβερνήτη υποβρυχίου είναι τεράστια και ορθότατα έπραξαν υπακούωντας πλήρως και ανεύ αντιλογίας τας διαταγάς.

Δεν κερδίζει πολέμους η παλλικαριά ή η "παλλικαριά". Πολέμους κερδίζει η εκπαίδευση, η πειθαρχία και η ΗΓΕΣΙΑ. Εκεί βρίσκονται οι ευθύνες. Στην όποιας μορφής Ηγεσία και κυρίως στους στρατιωτικούς της χουντικής "κυβέρνησης"

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2013 στις 12:12:00 π.μ. EEST  

@ Ευστάθιος Παλαιολόγος

Αγαπητέ αν περιμένεις απο τις ηγεσίες, να σηκώσουν το όπλο που κρατάς ΕΣΥ ο στρατιώτης, και να πυροβολήσουν αυτοί για λογαριασμό σου πλανάσαι πλάνην οικτράν.... Δεν κερδίζονται έτσι οι μάχες ούτε ένας πόλεμος.

Ο πόλεμος ή η άμυνα ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ απο την ηγεσία ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ (ή Χάνεται) απο τους ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ που τραβούν την σκανδάλη. Μην τρέφεις αυταπάτες. Ο συγκεκριμμένος "υποβρυχιάς" ήταν "καμμένο χαρτί". Προφανώς δεν γνωρίζεις κάτι που εγώ γνωρίζω μιας και υπηρέτησα στην ΜΥΚ. Τα υποβρύχια έχουν αυτονομία να πλέουν και να μάχονται μέχρι και 6-10 μήνες τελώντας σιγή ασυρμάτου. Οι δοιηκητές υποβρυχίων αφενώς πρεπει να έχουν οξυτάτη αντίληψη (όπως και κάθε αξιωματικός) αφετέρου αποπλέουν έχοντας συγκεκριμμένες οδηγίες για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Το ΠΩΣ όμως θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους εξαρτάται ΜΟΝΟΝ απο τον ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ του υποβρυχίου.

Που ήταν η δική του οξύτατη αντίληψη;; Τα αδέρφια μας σφάζονταν ανενόχλητα απο τους Τούρκους και αυτός "λέει" υπάκουσε σε εντολές...(οι οποίες δεν ταυτοποιήθηκαν κιόλας - αφού εμπεριείχαν το στοιχείο της αναίρεσης της αποστολής -πράγμα πολύ "πονηρό" για κάποιον "σοβαρό" δοιηκητή ). ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑ όμως για τον συγκεκριμμένο. Όταν γίνεται πόλεμος χρησιμοποιείς και την λογική σου. Μιλας για "περισκόπια", "αρματαγωγά" και βομβαρδισμούς. Φαίνεται καθαρά οτι δεν είσαι στρατιωτικός οπότε δικαιολογείται η σύγχισή σου. Για έναν κυβερνήτη υποβρυχίου όμως φίλε μου δεν δικαιολογείται αυτό. Κατ' αρχήν ένας "υποβρυχιάς" θα έπρεπε να βάλει σαν στόχο ΠΡΩΤΑ τα Αντιτορπιλικά με τουρκική σημαία. Πίστεψέ με ΑΝ είχε τα κότσια να το κάνει θα είχε γλιτώσει πολλές ψυχές Ελλήνων (που έπεσαν απο καταιγισμό του πυροβολικού του τουρκικού ναυτικού). ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΩΣΕΙ ΖΩΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ και θα είχε κοστίσει ΑΚΡΙΒΑ στους Τούρκους αυτή του η ενέργεια. Όλα αυτά που λές για τα Beauforts είναι η συνέπεια της άγνοιάς σου. Κατ' εμέ που είμαι κομμάντο, αυτά που είναι πιο επικίνδυνα είναι τα ΚΑΝΟΝΙΑ των Α/Τ και όχι τα πυροβολάκια ενός αρματαγωγού.

Τεσπά, δεν είσαι στρατιωτικός και αν είσαι θα έλεγα οτι είσαι δημόσιος υπάλληλος και όχι στρατιώτης. Όταν ποτέ γίνεις τότε θα με καταλάβεις.

Ως τότε ασε τον πόλεμο στα χέρια των στρατιωτών και εσύ ασχολήσου με κάτι που κάνεις καλύτερα.

Ο Κομμάντο

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2013 στις 9:28:00 π.μ. EEST  

@Ευστάθιος Παλαιολόγος

"Ας υποθέσουμε ότι ο κυβερνήτης του Αρματαγωγού έκανε λάθος και κτυπούσε φίλιους"

ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. ένα 20% των νεκρών είναι απο φίλια πυρά.

"Ένα υποβρύχιο όμως, πρακτικά αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς πληροφορίες πέραν αυτών που έλαβε στην τελευταία ανάδυση. Η ευθύνη ενός κυβερνήτη υποβρυχίου είναι τεράστια και ορθότατα έπραξαν υπακούωντας πλήρως και ανεύ αντιλογίας τας διαταγάς."

το υποβρύχιο είναι όπλο που μάχεται πάντα αποκομμένο. ο κυβερνήτης κάνει κουμάντο. γι αυτό ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου δεν είναι ο πρόεδρος μιας χώρας ο ταπεινός κυβερνήτης ενός boomer.

υπάρχουν 2 παγκόσμιοι πόλεμοι, ο β ινδοπακιστανικός και τα φώκλαντ που παρέχουν πλειάδα για 30χρονους κυβερνήτες.
μόλις χτες διάβαζα οτι μετά το πρώτο έξαμηνο μετά το περλ χάρμπορ ο Νίμιτζ ξήλωσε το 30% των κυβερνητών (πολλοί απο αναπολις) γιατί δεν είχαν @@ εεε επιθετική βούληση.
η τόλμη είναι το κύριο όπλο των υποβρυχίων και όχι οι τορπίλες.

δεν λέω - προσοχή σε αυτό - ότι ο άνθρωπος είναι προδότης ή κάτι τέτοιο. λέω ότι απλώς δεν έπραξε ως όφειλε και με το πνεύμα του όπλου του. Απο κει και πέρα συνεντεύξεις και "ΑΝ" είναι μλκς.

Γνωρίζω προσωπικά τον αξκο τροφοδοσίας ενός απο τα Τ209 τότε. Γνωρίζω οτι ο κυβερνήτης βάραγε το κεφάλι του στο περισκόπιο απο τα νεύρα του απο τις προδοτικές διαταγές.

Γνωρίζω οτι επίσης η κύπρος ΕΑΛΩ και καριέρες και συντάξεις συνεχίστηκαν και συνεχίζονται.


"Δεν κερδίζει πολέμους η παλλικαριά ή η "παλλικαριά". Πολέμους κερδίζει η εκπαίδευση, η πειθαρχία και η ΗΓΕΣΙΑ. Εκεί βρίσκονται οι ευθύνες."

Πάλι στο ίδιο βιβλίο που διαβάζω (http://www.amazon.com/Retribution-Battle-Japan-1944-45-Vintage/dp/0307275361) έχει διάφορα για άχρηστους στρατηγούς και φόλες διαταγές με τρανταχτό παράδειγμα τον ΜακΑρθουρ και την παντελώς άχρηστη εκστρατείας στις φιλιππίνες και νωρίτερα τη νήσο Peleliu γιατί ο μέγας αλκιβιάδης είχε πάρει 500,000 δολάρια απο τον πρόεδρο των φιλιππινών πριν τον πόλεμο. αυτός ο άνθρωπος που κόστισε σχεδόν 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ζωές παραλίγο να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Που θέλω να καταλήξω: ο δκτης δεν είναι πάντα σωστός. μεγαλύτερη πιθανότητα - ειδικά στην ελλάδα - να είναι παντελώς μλκς. τα τελευταία 180 χρόνια η ελλάς είχε ηγεσία πολύ κατώτατη του χειρότερου φαντάρου της.

οι έλληνες πολεμούν σαν 1η τάξεως στρατιώτες σε 3-4η τάξεως στρατό.

Στο ίδιο βιβλίο και σε χιλιάδες άλλα περιγράφεται αναλυτικά η μάχη στην ίβο τζίμα. ένα τάγμα έχασε 700 ατομα και 22 απο τους 27 δκτες λόχων!!! απο τους (40 αν θυμάμαι) ταγματάρχες που πάτησαν την ακτή μόλις 2 ήταν καλά την τρίτη μέρα. δρίες και λόχοι διαλύθηκαν και ξαναχτίστηκαν απο την αρχή 2 και 3 φορές. η μάχη κερδήθηκε καθαρά από τα @@ απλών φαντάρων που σαν λοχίες και μικροί έφεδροι αξκοι είχαν το πείσμα να φέρουν πέρα την αποστολή. ουδεμία διαταγή απο την δκση δεν έκανε καμία διαφορά μετά τα πρώτα 30 λεπτά αγώνα. παντελώς καμία. λες και δεν υπήρχαν.
Τα ίδια και στο πελελιού - χώρια που ο δκτης των πεζοναυτών ήταν λίγο εώς πολύ ξεμωραμένος.

ξέρεις φίλε τί κερδίζει πολέμους; όλα τα πάνω που περιγράφεις αλλά το σημαντικότερο είναι η θέληση για μάχη. Η ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΧΗ.


μετά τον πόλεμο ακούς πολλά απο τους χαμένους. δεν μας διέταξαν, δεν είχαμε φαί, έβρεχε, ήταν ανάδρομος ο ερμής και λοιπές αρλούμπες. απο λόγια πολλά. απο πράξεις το δευτερόλεπτο που μετρούσαν όσο τίποτα δεν θα ακούσεις τίποτα.

μηδενιστής





Στην όποιας μορφής Ηγεσία και κυρίως στους στρατιωτικούς της χουντικής "κυβέρνησης""

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2013 στις 9:59:00 π.μ. EEST  

ΑΧΕΡΩΝ αν δεν το έχεις καταλάβει κάποια παιχνίδια που παίζονται είνΙ πολυ μεγάλα και εμείς είμαστε πολύ μικροί. Το είδαμε και με το άνοιγμα του Καραμανλή σε Ρωσία που μετά κάηκε εδώ το σύμπαν και καταλήξαμε σαν βρεγμένες γάτες κρυμμένες στην γωνία μας. Είδες μετά τελικά τον αγωγό και τα ΒΜΡ-3 ?? Εγώ δεν τα είδα.

Οι άσχετοι που λένε να άνοιγε πυρ ο Γαβριήλ για να σώζαμε την Κύπρο αγνοούν πως στο καπάκι θα χάναμε όλη την Θράκη.
Με τα λόγια όλα εύκολα τα έχουν.

Ο Καραμανλής πούλησε την Κύπρο σε αντάλλαγμα να μπούμε στην ΕΟΚ. Αν δεν είχαμε μπει σήμερα θα ήμασταν η Αλβανία της Ευρώπης.
Γιάννης

Γεράκι 25 Ιουλίου 2013 στις 10:50:00 π.μ. EEST  

Συνέπεια της άγνοιας είναι να μπερδεύει κανείς πυροβόλα με αεροπλάνα. Ένας λόγος του γιατί πρέπει να υπακούει κάποιος σε διαταγές ανωτέρων. Το να μην υπακούς σε διαταγές δεν είναι καν κλεφτουριά, κι εκεί υπάρχει ιεραρχία κι ακολουθούνται διαταγές. Η ανυπακοή διαταγών στερεί από το στράτευμα το χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει από το άναρχο μπουλούκι, την πειθαρχία.

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2013 στις 11:26:00 π.μ. EEST  

H συνέπεια της άγνοιας είναι να κρίνει κανείς εκ του ασφαλούς με βάση την ορθογραφία και όχι την ουσία. Το να υπακούς σε διαταγές είναι γεγονός. Ποιές διαταγές όμως;;;

Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Αν ποτέ βρεθούμε σε μέρος που σφυρίζουνε οι σφαίρες του εχθρού γύρω μας, (Ω μη γένοιτο) και λάβεις διαταγές να μην εμπλακείς - και τις ακολουθήσεις - τότε δεν θα σε ήθελα στρατιώτη δίπλα μου. Απλά γιατί είσαι ένα καμμένο χαρτί. Παύεις να είσαι αξιόμαχος, και αυτό θα στοιχήσει την ζωή και των δύο μας. Η ιεραρχία εκ του ασφαλούς της αποστάσεως κάνει λάθη. Ο μόνος που έχει απόλυτη συνείδηση μιας κατάστασης είναι εκείνος ο οποίος βρίσκεται στο πεδίο της μάχης. Αν και εκείνος διστάσει να πυροβολήσει για να αμυνθεί, τότε εκείνος είναι ο πρώτος νεκρός, και η "ηγεσία" είναι ο 2 βλάκας της "ήττας". Μιλάτε για πειθαρχεία;;; Ποιά πειθαρχεία;;; Δηλαδή ποιοί νομίζετε οτι πολέμισαν το '74;;; Να σας λύσω την απορία για να μην κουράζεστε. Οι "Κομμάντο". Αυτοί έκαναν την διαφορά, και δεν αφέθηκαν οι τούρκοι να κατακτήσουν με περίπατο την Κύπρο. Νομίζετε οτι την μάχη την έδωσαν πειθαρχώντας σε "αλληλοσυγκρουόμενες" διαταγές απο το Γενικό Επιτελείο;;; Την εποχή εκείνη οι σωστές διαταγές τις περισσότερες φορές έφταναν μετά την λήξη ενός πολεμικού συμβάντος. Τεσπά πιείτε τα καφεδάκια σας. Δίκιο είχε ο Γέροντας Παΐσιος που έλεγε οτι σήμερα το αξιόμαχο της Ελλάδας είναι ένα μηδενικό. Με τις απαντήσεις ορισμένων απο εσάς βλέπω τόσο το αξιόμαχο όσο και τις πρωτοβουλίες σας. Και για αυτούς που μιλούν για διαταγές, αυτό που μετράει πέραν όλων των διαταγών είναι ο ΟΡΚΟΣ του Στρατιώτη να υπερασπίζεται με την ζωή του κάθε σπιθαμή Ελληνικής γής. Πιείτε τα καφεδάκια σας τώρα. Να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας κρίμα είναι....

Ο Κομμάντο

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2013 στις 11:47:00 π.μ. EEST  

@Γεράκι

Εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις που κατώτεροι και ανώτεροι αξκοι και στρατιώτες έγραψαν στα παπούτσια τους διαταγές, δείχνει οτι ο στρατός αποτελείται απο ανθρώπους και όχι ρομπότ με καρδιά και μυαλό.

Η πειθαρχία στον ελληνικό στρατό δεν επιβάλλεται με μαστίγια ή εκτελέσεις αλλά υπάρχει εσωτερικά σε όλους απο ΑΓΑΠΗ για την ΠΑΤΡΙΔΑ.

Επίσης η πειθαρχία στον ΕΣ ειδικά που αποτελείται απο πλήθος ηγητόρων που παίρνουν μέρος σε μια δράση πρέπει να έχει νόημα για αυτούς αλλιώς "Γεια σας" και θα τους ψάχνεις. Δεν είμαστε οι ιάπωνες στον ΒΠΠ να πεθάνουμε για τον αυτοκράτορα.

Χαρακτηριστική στάση του ΠΝ είναι το Βέλος στην Ιταλία και ο βομβαρδισμός της Πάφου. Στην ΠΑ άλλοι έφυγαν για Κύπρο με τα νοράτλας και άλλοι έπιασαν ρόδο και έγιναν Α/ΓΕΑ.

Πολλά τα παραδείγματα και διάφορες οι εξελίξεις τους. ένα το κρατούμενο: όσο διατάσεις ανθρώπους μλκς διαταγές θα έχεις και προβλήματα.

μηδενιστής

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2013 στις 12:16:00 μ.μ. EEST  

@Κομμάντο

Αγαπητέ φίλε,μια παράκληση και παρακαλώ το διαχειριστή να μου παραχωρήσει τον ανάλογο ζωτικό χώρο να την εκφράσω.Ορμώμενος απο το τρόπο με τον οποίο μίλησες στον Ευστάθιο Παλαιολόγο.Θα παρακαλούσα κι εσένα και όλους τους φίλους στρατιωτικούς να χαμηλώσετε λίγο το προφίλ σας όταν είστε σε διάλογο με εμάς τους απλούς πολίτες.Κοινώς, λίγο ξεκαβαλήστε το άλογο.Το μπλογκ θαρρώ είναι ανοιχτό στις απόψεις όλων,οι οποίες όλες λίγο ή πολύ εμπεριέχουν και το στοιχείο της υποκειμενικότητας,εκτός αν διεκδικεί κάποιος το παπικό αλάθητο.Μη ξεχνάς,μια που αναφέρεσαι σε στρατιώτες,οτι το θεσμό αυτό των οπλιτών,ΛΥΒιτών και ΔΕΑ κατά κύριο λόγο το κρατήσαμε ψηλά εμείς,οι έφεδροι πολίτες,όταν πολλοί συνάδελφοί σου είδαν τη καριέρα στο στρατό ως δημοσιο'υ'παλληλίκι.Ούτε μπορεί ο εκάστοτε στρατιωτικός να προσθαφερεί ή να κατανέμει το λόγο σε αυτούς τους διαλόγους.Νομίζω οτι ο συντονισμός είναι αποκλειστικό θέμα του διαχειριστή.
Έχω άσχημη προσωπική εμπειρία με συνάδελφό σου προ μηνών,ο οποίος μου έγραψε'' εσύ εδώ δεν έχεις καμία δουλειά'',επειδή εξέφρασα διαφορετική άποψη απο αυτόν,μάλλον με δηκτικό τρόπο και τον έτσουξε ελαφρώς.Τέτοιο επίπεδο-δάπεδο είχε ο ανεγκέφαλος αυτός,έτσι εκφράστηκε.Περισσότερη αυτοσυγκράτηση λοιπόν,για το καλό των ώριμων συζητήσεων....


Μέντωρ

Οδυσσέας 25 Ιουλίου 2013 στις 1:33:00 μ.μ. EEST  

@ "Κομάντο":

Δυστυχώς τα σχόλιά σου ανέβηκαν πριν να τα ελέγξω, αλλιώς δεν θα ανέβαιναν ποτέ. Ο άνθρωπος που λέει "εγώ που είμαι κομάντο" μυρίζει παπάτζα από μακριά. Ο αληθινός δεν το φωνάζει.
Και επειδή ο ίδιος δεν σου απαντάει (προφανώς από σεμνότητα) να σου πω εγώ ότι αν υπάρχει ΕΝΑΣ σε αυτό εδώ το φόρουμ που δικαιούται να φέρει τον τίτλο "κομάντο" με κεφαλαίο, είναι ο "Ευστάθιος Παλαιολόγος" που εσύ λες ότι δεν είναι στρατιωτικός.
Άλλες λεπτομέρειες δεν θα δώσω, για ευνόητους λόγους. Αλλά αν ήξερες σε τι άνθρωπο μιλάς, θα είχες λουφάξει σε κάποια τρύπα αντί να λες ΜΑΛΑΚΙΕΣ.
Τώρα πιες το καφεδάκι σου και πάψε να τρολάρεις.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 25 Ιουλίου 2013 στις 2:25:00 μ.μ. EEST  

Oδυσσέα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά πιστεύω ότι είναι αχρείαστο. Ίσως αν μπορούσες να το κατέβαζες το τελευταίο σου ποστ(χωρίς να θέλω να παρέμβω στην διαχείρηση, όπως εσύ νομίζεις καλύτερα) και να κινηθούμε στο πνεύμα του Μέντωρα.

Θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Μέντωρα και θα παρακαλούσα να σχολιαστεί το τελευταίο μου ποστ, χωρίς να είμαι ειδικός στον υποβρύχιο πόλεμο, υπήρχαν άραγε πιθανότητες για ένα "blue on blue" με το Λέσβος;

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2013 στις 2:49:00 μ.μ. EEST  

@Γιάννη

''Ο Καραμανλής πούλησε την Κύπρο για να μπούμε στην ΕΟΚ.Εάν δεν είχαμε μπει,θα ήμασταν η Αλβανία της Ευρώπης''.Γιάννη,τη γλώσσα σου τη βούτηξες στο μυαλό προτού τα γράψεις αυτά;Σοβαρολογείς τώρα;Απο που προκύπτει αυτό(οτι τη πούλησε για να κερδηθεί κάτι άλλο) και μάλιστα το παρουσιάζεις ως ευλογημένη κίνηση;

Μέντωρ

Μάριος 25 Ιουλίου 2013 στις 3:35:00 μ.μ. EEST  

Για άλλη μια φορά η πόλωση αποκρύπτει την αλήθεια. Φίλτατοι, το ερώτημα αν ήταν προδότης ή όχι δεν είναι το ίδιο με το αν έπραξε σωστά ή όχι. Ο προδότης ξέρουμε καλά τι είναι, είναι αυτός που ηθελημένα υπονομεύει τη χώρα του είτε με πράξεις είτε με απραξία, -ασχέτως κινήτρου. Αυτό ο Γαβριήλ σίγουρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Του είπαν να πάει, πήγε (και με ομολογημένη τη διάθεση να εμπλακεί). Του είπαν να γυρίσει γύρισε. Το αν έπραξε σωστά το συζητάμε.

Και για να ξαναπω τη γνώμη μου για αυτό το θέμα, θεωρώ ότι έπραξε σωστά. Ο άνθρωπος έκανε ότι τον διέταξαν και κάθε στρατιωτικός πρέπει να κάνει αυτό το πράγμα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει καμία εικόνα για το τι συμβαίνει. Όταν ο Γαβριήλ έλαβε την εντολή του δεν είχε μπροστά του ούτε τουρκικά αποβατικά, ούτε αντιτορπιλικά ούτε τίποτα. Άδεια θάλασσα. Έπρεπε να μυρίσει τα δάχτυλά του για να καταλάβει τι γινόταν; Πως να ήξερε αν π.χ. η κρίση είχε αποσοβηθεί πολιτικά; Σε τέτοια περίπτωση το να τορπιλίσει κάποιο πλοίο μπορεί να είχε ολέθρια αποτελέσματα. Όταν γύρω σου έχεις μόνο τα σίδερα του υποβρυχίου και οι αισθητήρες σου είναι κενοί δεν γίνεται να παρακούσεις. Κάνεις αυτό που σου λένε οι ανώτεροι.

AXEΡΩΝ 25 Ιουλίου 2013 στις 4:12:00 μ.μ. EEST  

@Γιάννη
Για τα παιχνίδια,το μέγεθος και την ἐπίδραση,δέν διαφωνῶ,και οὔτε μπορῶ να πώ ὅτι ««γνωρίζω» τί παίζεται,ἀφοῦ εἶμαι στην ἀπέξω.
Οὔτε οἱ ἑθνοαποτέτοιοι μεσσίες μας με κατέστησαν ποτέ κοινωνό των σχεδίων και δεσμεύσεων τους,και μιλάω για τα πίσω ἀπο την κουρτίνα.
Ἄν παρατήρησες,ἀπέφυγα να τοποθετηθώ ὡς πρός το δίλημμα του Γαβριήλ,ἐπειδή, παρ΄ὅτι ἔχω σχηματίσει ἄποψη με τον καιρό,δέν παύει να εἶναι ἐκ του ἀσφαλοῦς και ἐκ των ὑστέρων.
Ἄλλο εἶναι ὅμως το θέμα,και συγκεκριμένα το γιατί ὓπάρχει Στρατός και πότε προβλέπεται να ἐπιτελέσει την ἀποστολή του.
Σύμφωνα με τα γραφόμενά σου,εἴμαστε καταδικασμένοι να ὑποστούμε δεινώτερη ἦττα ἄν κάνουμε χρήση των ὅπλων μας,ἀπ΄ὅτι ἄν δέν κάνουμε,πράγμα που κατά την προσωπική μου ἄποψη ἑμπερικλείει λογική ἀντίφαση,ἐκτός ἄν για την Ἑλλάδα εἰδικά,ἰσχύει κἄποιος ἰδιαίτερος φυσικός νόμος,πράγμα για το ὁποίο ἔκανα και ὄχληση στον Vangelis M.
Ἡ διαφορά στην ὁπτική την δική μου και την δική σου δέν ἔγκειται στο ὅτι παίζονται παιχνίδια,ἀλλά στο ἄν και πότε πρέπει να καταφεύγουμε στην ἰσχύ των ὅπλων.
Το να κερδίζεις μία μάχη σήμερα,που μπορεί ἀκυρωθεί αὔριο,δέν παύει να εἶναι μία νίκη σήμερα,ἐνώ το αὔριο εἶναι ἄδηλο:κανείς δέν μπορεί να ἐγγυηθεί ποιά θα εἶναι ἡ γεωπολιτική-γεωστρατηγική πραγματικότητα σε δέκα-εἴκοσι-τριάντα χρόνια,το ζητούμενο εἶναι να ἐπιζήσεις ἀλώβητος και να εἶσαι ἐκεί για τον νέο γῦρο και την νέα εὐκαιρία.
Διότι ἐάν ἰσχύει το «εἶναι μάταιο,ἀφέσου»,ἔ,τότε να το κλείσουμε το μαγαζί,να ἀναζητήσουμε μία νέα γὴ της ἐπαγγελίας ἐκτός Ἓλλάδος,ἤ να μιμηθοῦμε τους Ἐβραίους στην Μασσάντα,δηλαδή να αὐτοκτονήσουμε πρίν τα χειρότερα.
Ἥ μήπως καλύτερα να κάνουμε το γουρούσι και ὅσους πάρουμε μαζί μας;

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2013 στις 4:24:00 μ.μ. EEST  

@Γιαννης

"Οι άσχετοι που λένε να άνοιγε πυρ ο Γαβριήλ για να σώζαμε την Κύπρο αγνοούν πως στο καπάκι θα χάναμε όλη την Θράκη.Με τα λόγια όλα εύκολα τα έχουν."

είμαι άσχετος και τα έχω εύκολα αλλά είχα και μπαμπά στην επιστράτευση σε Μ48Α3 και 11 βολές το λεπτό στα 1200 μέτρα.

"Ο Καραμανλής πούλησε την Κύπρο σε αντάλλαγμα να μπούμε στην ΕΟΚ. Αν δεν είχαμε μπει σήμερα θα ήμασταν η Αλβανία της Ευρώπης."

όχι αδερφέ μου.

την πούλησε για να κρατήσει την καρέκλα. αλκιβιάδης και αυτός.

αν δεν μπαίναμε ΕΟΚ το πολύ να είμαστε όπως πριν το 2000. 5-6 χιλιάδες δραχμούλες στο πορτοφόλι και πλούσιοι. θυμάσαι το σουβλάκι στις 170δρχ; έχει φτάσει τα 2,40Ε!!! 9 κατοστάρικα!!!!

μηδενιστής

AXEΡΩΝ 25 Ιουλίου 2013 στις 11:50:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστής
«είχα και μπαμπά στην επιστράτευση σε Μ48Α3»
Μ48Α3;το ΄74;

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2013 στις 11:54:00 μ.μ. EEST  

γράφετε τόσα, άσχετοι από στρατ. πειθαρχία και το τι σημαίνει υπακούω σε διαταγές ανωτέρων, πολύ περισσότερο όταν βρίσκομαι στα κατάμπαρα της θάλασσας και με κάνουν μπαλάκι το πινγκ-πονγκ, πηγαινε εδώ κι εκεί και συγχέεται το υποβρύχιο με την περίπτωση Χανδρινού. Ο Χανδρινός ενεπλάκει στον πολεμο και πολύ σωστα έπραξε, αφού του λένε, οι τούρκοι μας χτυπούν, γυριστε πίσω και εκείνος ευρισκόμενος πλεόν σε πολεμική σύρραξη, δεν λέει περιμένω διαταγές ή εντολές, αλλά αποβιβάζει στρατό και χτυπάει τον εχθρό στο δόξα πατρί και για να προστατευσει το αποβιβαζόμενο στράτευμα. έτσι έχουν τα πράγματα.
τώρα για το μηδενιστή--που τα ξέρει όλα-- τον αράπη κι αν τον πλένεις....

Pro από Συμβασιλεύουσα 26 Ιουλίου 2013 στις 9:12:00 π.μ. EEST  


Αν ο άνθρωπος ΕΒΛΕΠΕ την απόβαση ΗΞΕΡΕ τι γινόταν και είχε την δυνατότητα θα χτυπούσε . Θα παράκουγε τις διαταγές και θα έκανε το σωστό . Αυτό που του λέει η συνείδησή του . Αυτό που λέει σε όλους μας . Ποιός Έλληνας Στρατιώτης βλέπει τα αδέλφια του να πεθαίνουν και υπακούει σε διαταγές υποχώρησης;;; Κανένας . Ο "μή Έλληνας" κάνει τέτοια πράγματα .

Για το σημείο που ήταν ο Κυβερνήτης και για το επίπεδο τακτικής αντίληψης που είχε έκανε το σωστό . Υπάκουσε .
Οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι Αστροστόλος και το 209 , δεν είναι το Εντερπράιζ με τον Κερκ (Σταρ-Τρεκ) .
Ορισμένοι φίλοι εξαντλούν την αυστηρότητά τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους όλες τις παραμέτρους . Εύχομαι να μην κριθούν ΠΟΤΕ οι ίδιοι από τα παιδιά τους τόσο αυστηρά .

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 στις 9:23:00 π.μ. EEST  

@AXEΡΩΝ
"Μ48Α3;το ΄74;"

μπορεί να ήταν και Μ48Α2C - το A2C έχει τον οριζόντιο φλογοκρύπτη; αν ξέρεις πες μου και μένα γιατί δεν θυμάται ο κύριος. έφυγαν απο άσσηρο για τα σύνορα. ποιά μονάδα ήταν τότε εκεί;;;;
έχω δεκάδες φώτο απο M24,M47,M48 και δυστυχώς καμία απο AMX-30.

@25 Ιουλίου 2013 - 11:54:00 μ.μ. EEST

τον νενέκο και αν τον πλένεις...

μηδενιστής.

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 στις 10:13:00 π.μ. EEST  

Τον Οκτώβριο του 1973 οι άραβες επιτέθηκαν στο Ισραήλ το οποίο αιφνιδιάστηκε και ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση. Λίγους μήνες μετά έγινε η κατάληψη της μισής Κύπρου από τους τούρκους. Τυχαίο ? Δεν νομίζω !
Αυτοί εκεί έχουν μοναδική διέξοδο στην θάλασσα αλλά αν χάσουν έναν πόλεμο δεν γίνεται να πέσουν στην θάλασσα και να αρχίσουν να κολυμπάνε για όσο αντέξουν. Θα πρέπει να πάνε σε κάποια ξένα εδάφη. Και τα πιο κοντινά είναι στην Κύπρο....
Φάγανε την μισή Κύπρο για να την έχουν καβάτζα για το μέλλον σε ώρα ανάγκης....

Όταν ο Καραμανλής μας έβαλε στην ΕΟΚ είπε μετά πως εκείνη η μέρα ήταν η πιο ευτυχισμένη της ζωής του. Αυτός επειδή είχε τόσο μυαλό όσο 20 εκατομμύρια Κομμάντα μαζί (σοβαρολογώ πολύ !!!) ήξερε τι έκανε.
Όταν κάποια χρόνια πριν είπε πως η Κύπρος είναι μακριά την πούλησε σε αντάλλαγμα να μπούμε στην ΕΟΚ.
Αν δεν μπαίναμε στην ΕΟΚ τις επιδοτήσεις και τα δάνεια που μας έχουν δώσει μέχρι σήμερα δεν θα τα βλέπαμε ποτέ ούτε σε καρτ-ποστάλ.
Θα παραμέναμε μία τριτοκοσμική χώρα στην ίδια μοίρα με την Αλβανία του Χότζα και την Βουλγαρία του Ζίφκοφ.
Εκτός αν περιμέναμε να μας δανείσει δις ο Αραφάτ με τα ,,πετροδόλαρα,, , ο Καντάφι και ο Ορτέγκα.

Επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή οι ευρωπαίοι απείλησαν να μας κόψουν τα δανεικά αν ψηφίζοταν ο νομος για τον βασικό μέτοχο. Δηλαδή ο κάθε εργολάβος έργων να μην μπορεί να είναι παράλληλα ιδιοκτήτης ΜΜΕ. Πήγε ο κάθε Μπόμπολας από εδώ και ζήτησε την βοήθηεια των ευρωπαίων συναδέλφων του και τελικά κατάφεραν να σταματήσουν την ψήφιση του νόμου.
Αλλιώς θα μας έκοβαν λένε τα δανεικά.... Και μετά ποιος θα μας δάνειζε για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, να πετάξουν τα Φ-16, να πλεύσουν τα πλοία στο Αιγαίο κτλ ??

Ας σκεφτούμε τι θα μας έκαναν αν τους πηγαίναμε κόντρα στην κατάληψη της Κύπρου.

Ο Βασίλης Γαβριήλ σωστά είπε πως δεν είχε την συνολική εικόνα. Έστω πως βύθιζε 5-6 πλοία αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει πόλεμος. Και τι θα γινόταν αν τον χάναμε... (θα βοηθούσαν πολύ οι αμερικάνοι και εβραίοι για αυτό) ?? Νταξ, για να πηγαίναμε σήμερα στην Χίο, Σάμο, Ρόδο, Θράκη θα πρέπει να είχαμε διαβατήριο και βίζα από την τουρκική πρεσβεία....

Ο περισσότερος κόσμος είναι ακόμη σε βαθιά μεσάνυχτα. Νομίζει πως θα πάρουμε την ΑγιαΣοφιά έτσι για πλάκα. Την στιγμή που δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω το κέντρο της Αθήνας.... Βγαίνει ο κάθε πιτσιρικάς αφγανός και μαχαιρώνει στον λαιμό τον όποιο Μανώλη Καντάρη...

Το παιχνίδι στην Κύπρο ήταν πολύ μεγάλο και εμείς εδώ ήμασταν πολύ μικροί για να το σταματήσουμε. Και αν το κάναμε στην τελική θα την παθαίναμε μετά αλλού πολύ πιο χοντρά. (απώλεια Θράκης, μεγάλων νησιών)
Γιάννης

AXEΡΩΝ 26 Ιουλίου 2013 στις 10:29:00 π.μ. EEST  

@μηδενιστής
Ὀριζόντιο φλογοκρύπτη εἶχε ἡ συντριπτική πλειοψηφία (πιό σωστά:πλειονότητα) των Μ-48,Μ-48Α1,Α2,Α3,καθώς και κάποια Μ-47,ἐπίσης κάποια πυροβόλα εἶχαν τον στενό,και κάποια τον φαρδύ κύλινδρο ἐκκενώσεως ἀερίων,ἀλλά αὐτό δέν εἶναι κριτήριο ἀναγνωρίσεως της παραλλαγῆς του Μ-48.
Πολύ χονδρικά,το ἀρχικό Μ-48 δέν ἔφερε πυργίσκο ἀρχηγοῦ πληρώματος,και το κάλυμμα του κινητήρος εἶναι του ἐπίπεδου τύπου.
Το Μ-48Α1 εἶναι το Μ-48 ἀλλά με πυργίσκο ΑΠΜΑ,τύπου Μ-1 ἤ Μ-2 ἄν θυμᾶμαι καλά (ὅχι πάντως τον Μ-19 του Μ-60).
Το Μ-48Α2/Α2C ἔχει το ἴδιο (περίπου) κάλυμμα κινητήρος με το Α3/Α5/Μ-60,πράγμα που ἐπιτρέπει την διαφορετική τοποθέτηση των ψυγείων ἐλαίου,λόγω μεγαλύτερης χωρητικότητος του διαμερίσματος κινητήρος,χάρη στο ὑψηλώτερα τοποθετημένο κάλυμμα,ἀφήνοντας περισσότερο χώρο για τις δεξαμενές καυσίμου(1270 λίτρα ἔναντι 778 στα δύο προηγούμενα,κατανάλωση βάσει στοιχείων κατασκευαστοῦ 5 λίτρα ἀνά χιλιόμετρο,ἕναντι 7 λίτρων ἀνά χιλιόμετρο στα δύο προηγούμενα),αὐτονομία 256 χιλιόμετρα ἕναντι 112.
Το Α-3 εἶναι χονδρικῶς το Α-2,ἀλλά με πετρελαιοκινητήρα,δεξαμενή 1420 λίτρα,κατανάλωση 2,5 λίτρα ἀνά χιλιόμετρο,αὐτονομία 483 χιλιόμετρα.
Το 1974 ὅμως,στην Ἑλλάδα ὑπήρχαν μόνο Μ-48 και Μ-48Α1.

AXEΡΩΝ 26 Ιουλίου 2013 στις 10:40:00 π.μ. EEST  

@μηδενιστή
Δέν ἔχω ὑπ΄ὅψιν ποιά μονάδα Τ/Θ βρισκόταν τότε στην Ἄσσηρο,ἀλλά τα ΑΜΧ-30 ἦσαν μόλις 60,ἀπό την παραγγελία του 1969,και ὅλα ἦσαν συγκεντρωμένα στο ΚΕΤΘ,τότε ἀκόμη στην τοποθεσία Γουδῆ,ὑπό την 30ή ΕΜΑ.
Ἄλλα 130 εἶχαν παραγγελθεί τον Ἰούνιο του 1974,και βεβαίως κανένα δέν εἶχε παραδοθεί τον Ἰούλιο του ἕτους ἐκείνου,ἀλλά μεταξύ 1976 και 1980,και με αὐτά ἐξοπλίστηκε ἡ ΧΧΙΙ ΤΘΤ,με τις 31η και 32α ΕΜΑ.

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 στις 10:56:00 π.μ. EEST  

το νενέκο που τον βλέπεις εξυπνάκια, διάβασε τον ...από Συμβασιλεύουσα, που γράφει τα ίδια και άσε μας ήσυχους.

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 στις 10:58:00 π.μ. EEST  

@Pro

κανείς δεν είναι στην θέση του κυβερνήτη και στην θέση του κάθε κυβερνήτη για να κρίνει ο ίδιος ανάλογα με τα επιχειρησιακά δεδομένα. σίγουρα με τις πληροφορίες που είχε ο άνθρωπος έκανε και έπραξε ότι θεωρούσε ο ίδιος σωστό.
όπως είπα κανείς δεν τον θεωρεί προδότη. αλίμονο. μπορεί για 1 μέρα ο άνθρωπος να είχε βυθίσει 10 καράβια και να είχε σώσει την κύπρο.

μια ερώτηση τώρα: ο κυβερνήτης είδε στον ρόδο τον κόσμο να κάνει μπάνιο, έμαθε για την κύπρο, διαπίστωσε οτι οι 100,000 άντρες ήταν 10,000 στα παράλια, και ότι ο στόλος αποβατικών στην μ.ασία δεν ήταν μεγαλύτερος αυτού της νορμανδίας, αλλά ήταν 4 φέρυ μποτ, 5 τράτες, 2 ψαρόβαρκες και μια πλαστική βαρκούλα περιπτέρου. γυρνάει πίσω στην αθήνα μαζί με την υπόλοιπη παρέα.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΟΕΟ;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΤΑΞΕΙΣ;;;; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ;;;;

Αν τον διέταζαν ίσως να μην πέθαιναν ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αφού ΔΕΝ τον διέταξαν τί έκανε απο εκεί και πέρα;;;;

και δεν μιλάω μόνο για τον συγκεκριμένο αλλά ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των ΕΕΔ.

Θα σου πω τί έκανε ο στρατός:
1. ανακήρυξη 2 εθναρχών (γελάει απο τον τάφο του ο κεμάλ και μάλιστα για διπλό λόγο)
2. αγάλματα και δρόμοι παντού για τους εθνάρχες, δίκη για χούντα, επίτιμοι στρατηγοί οι ανώτατοι δκτες
3. απόλυτη αδιαφορία για πόσα; 40 χρόνια
4. ουδεμία ενέργεια εντός του στρατεύματος για ανορθόδοξο πόλεμο, αντίσταση, ή οτιδήποτε.

και πες οτι όχι ρε φίλε μέχρι το 80κάτι το παλεύανε. απο τότε εγκατέλειψαν την κύπρο;;;;;;; πάμε καλά;;;;; οι παππούδες τους δεν βάραγαν τους άγγλους;;;; τα εγγόνια τίποτα;;;

οι ΕΕΔ είναι ΕΝΟΧΕΣ αδιαφορίας και εγκατάλειψης. έχω ξαναπεί: ακόμα και αν ο λαός είναι βλάκας είναι καθήκον τους να τον ξυπνήσουν να τον ταρακουνήσουν να τον αφυπνίσουν. χωρίς πραξικοπήματα και βλακείες. με 2-3 λόγια που θα βγάζουν νόημα, με προσωπική δουλειά, με αυταπάρνηση και υπέρβαση καθήκοντος. πρέπει να μπαίνεις στρατό και να βλέπεις την κύπρο παντού και να βλέπεις τον κόσμο μέσα να σκίζεται για αυτό.

όταν έγινε ο μακεδονικός και οι βαλκανικοί οι αξκοι τίμησαν τα παντελόνια τους. οι απόγονοι αυτών είδαν τον σολωμού να πέφτει και απλώς έκατσαν αμέτοχοι μην και χαθεί το βιοτικό επίπεδο και η φιλιππινέζα.

Δεν κρίνω τί έκαναν το 74. ΔΕΝ ΖΟΥΣΑ το 74. Τώρα και ζω και τώρα πληρώνω του μισθούς τους. ρωτάω ρε παιδιά που είναι η κύπρος;;;;;

μηδενιστής

Υγ τα ίδια και για την β ήπειρο.

ΝΑΙΑΣ 26 Ιουλίου 2013 στις 11:43:00 π.μ. EEST  

@ Ανωνυμος 21 Ιουλιου 07:29.
Συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ μαζι σου,δικαιολογιες του τυπου 'κρατα με κυρα Δεσποινα' ειναι μονο για τις Ελληνικες κωμωδιες.

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 στις 12:44:00 μ.μ. EEST  

Αν η Ελλάδα ήταν αυτεξούσια χώρα και όχι κατεχόμενη ο Αραπάκης θα είχε δικαστεί (τουλάχιστον) και πιθανότατα εκτελεστεί.
Αντίθετα τιμήθηκε (αφού εκτέλεσε τις εντολές των κατακτητών)είναι πλούσιος και του πληρώνουμε και σύνταξη !
Αντίθετα τον ήρωα Χανδρινό τον δολοφόνησαν και με την "μέθοδο Παναγούλη" γιατί πήγε να τους χαλάσει τα σχέδια.

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 στις 12:51:00 μ.μ. EEST  

μηδενιστής, ρωτάω ρε παιδιά που είναι η κύπρος;;;;;
απάντηση: Συντεταγμένες: 35°07′00″N 33°24′00″E35.1167°N 33.4°E (Χάρτης)
ζήσε με το μακεδονικό αγώνα και τους βαλκανικούς πολέμους και άφησε τους πολιτικούς και τους νοήμονες στρατιωτικούς να κάνουν τη δουλειά τους, που θα μας πεις ότι μας πληρώνεις κιόλας και δεν τιμάμε τα παντελόνια μας.
τόσα σου έχουν γράψει ακόμη να βάλεις μυαλό; δεν είναι αυτός ο χώρος για συζητήσεις καφενείου και αφού δεν ζούσες το ΄74, ΜΟΝΟ διάβαζε για τα γεγονότα και χωρίς να έχεις ιδέα ΜΗΝ κρίνεις, το παράκανες.

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 στις 12:51:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

"ἀλλά τα ΑΜΧ-30 ἦσαν μόλις 60,ἀπό την παραγγελία του 1969,και ὅλα ἦσαν συγκεντρωμένα στο ΚΕΤΘ,τότε ἀκόμη στην τοποθεσία Γουδῆ,ὑπό την 30ή ΕΜΑ"

γουδί ήταν ο πατέρας μου νομίζω μέχρι και τον γενάρη του 74. στο πολυτεχνείο ήταν μέσα και είδαν απο πρώτο χέρι την επιστροφή των αμχ-30.

"Ἄλλα 130 εἶχαν παραγγελθεί τον Ἰούνιο του 1974,και βεβαίως κανένα δέν εἶχε παραδοθεί τον Ἰούλιο του ἕτους ἐκείνου,ἀλλά μεταξύ 1976 και 1980,και με αὐτά ἐξοπλίστηκε ἡ ΧΧΙΙ ΤΘΤ,με τις 31η και 32α ΕΜΑ"

νομίζω ότι το 76 είχε απολυθεί αφού πέρασε απο τα νεοαποκτηθέντα Μ24 της λήμνου.

ευχαριστώ για τις πληροφορίες

μηδενιστής

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 στις 12:57:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

σχετικά με τα Μ48 έχω μια φώτο απο παρέλαση το 73 τον μάρτη με 2 τύπους μ48. αυτός που είναι ο πατέρας μου έχει πύργο σαν το Μ60 περίπου αλλά το άρμα απο πίσω έχει άλλο τύπο πιο κοντό και πιο μυτερό...
πάντα πίστευα οτι τα άρματα με τους "νέους" πύργους ήταν Α2 ή Α3 και οι παλιοί πύργοι σε Α1.

άρα μιλάμε για σκέτα και Α1... ναι και κάτι καινούργιο!!!

μηδενιστής

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 στις 1:12:00 μ.μ. EEST  

@Γιάννη,

Και πάλι δεν προκύπτει οτι ο Πόλεμος του Γιομ Κιππούρ ήταν η αιτία να χαθεί η Κύπρος.Το καθεστώς της χούντας δεν επεδίωκε να διατηρεί επισφαλείς σχέσεις με τις ΗΠΑ,μάλιστα τις ήθελε και ως αντίβαρο στη πολιτική του αντίπαλου Μακαρίου και τα φλερτ του με τη Σοβιετική Ένωση.Ο ίδιος ο Χένρυ Κίσσινγκερ,εάν δε με απατά η μνήμη μου,έχει διαψεύσει το μεγαλύτερο μύθο που έχει κυκλοφορήσει περί της απαγόρευσης διέλευσης των αεροσκαφών απο τον ελληνικό εναέριο χώρο,εκφράζοντας ''τις ευχαριστίες
του στις ηγεσίες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας που έθεσαν τα αεροδρόμιά τους στη διάθεση των ΗΠΑ και Ισραήλ''.Κάποτε μάλιστα οι φήμες περί εμφάνισης F-111 έμφορτα με πυρηνικές βόμβες στο Ελληνικό τις ημέρες εκείνες,έδωσαν και πήραν,ίσως όχι αβάσιμα.Άρα;Ένιωθαν οι Αμερικανοί ανασφάλεια απο ελληνικής πλευράς όσο ήταν οι χουντικοί στην εξουσία και έπρεπε να καταληφθεί η μισή Κύπρος;Δε νομίζω....Άλλη ήταν η αιτιολογία και ο Vangelis M. με το ΦΚΜΚ μάλλον είχαν δώσει τη πληρέστερη ερμηνεία,περί αγγλοσαξονικού μένους και εκδίκησης σε άλλο ποστ.
Θαρρώ οτι μάλλον ο Κ.Καραμανλής ο πρεσβύτερος μας ενέταξε στην ΕΕ,τότε ΕΟΚ,προκειμένου να μην ξαναζήσει ο Εληνισμός ανάλογη εθνική τραγωδία και απώλεια εδαφών και όχι κατόπιν ανταλλάγματος......


Μέντωρ



Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 στις 3:20:00 μ.μ. EEST  

@ίδιος ανώνυμος

"που θα μας πεις ότι μας πληρώνεις κιόλας"(δημόσιος υπάλληλος ικα καλλιθέας;;;)

τσ τσ τσ κακό παιδί ο μηδενιστής που τόλμησε να θίξει τους βετεράνους!!!

==============================================================================

@Μεντωρ

"Άλλη ήταν η αιτιολογία και ο Vangelis M. με το ΦΚΜΚ μάλλον είχαν δώσει τη πληρέστερη ερμηνεία,περί αγγλοσαξονικού μένους και εκδίκησης σε άλλο ποστ"

η κύπρος ήταν και είναι βάση μέσα σε κοιτάσματα γκαζιού και δίπλα σε πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. πώς θα έκαναν τον πόλεμο του 56 χωρίς αυτήν; πώς θα έχουν σκοπέτο έξω απο το σουέζ ένα απο τα ΔΥΟ περάσματα στο κόσμο; (τα ίδια με την κύπρο και χειρότερα περνάει το κέρας της αφρικής και η υεμένη)
η είσοδος της ΕΣΣΔ στην κύπρο ήταν ο δεύτερος λόγος.
το γλύψιμο στην τουρκία για να διαθέσει τα 60 τότε μύρια κόσμου σε ένα πόλεμο ο τρίτος.
τέταρτον η αγγλία ουδέποτε ήθελε ισχυρά κράτη ή αυτόνομα κράτη στην περιοχή. είναι ίσως η μόνη χώρα που αντιγράφει κατα κράτος την ρώμη. μικρά κρατίδια για να κάνει τα γούστα της.

πολλοί οι λόγοι. ελάχιστες οι αντιδράσεις σε αυτούς. καμία σύσφιξη με ΗΠΑ σε σημείο ταιβάν ή ν κορέας, καμία συμμετοχή σε "φίλιους" πολέμους. ΕΝΑ αεροπλάνο να στέλναμε με νοσοκόμους στο ισραήλ το 73 και η κύπρος θα ήταν ελληνική.
'Αν' το 74 ήμασταν πιο αποφασισμένοι το στραπάτσο του μουσολίνι θα επαναλαμβανόταν. μπορεί να μας μισούσαν αλλά θα είχαμε σεβασμό και την ησυχία μας.

επίσης θεωρώ αρνητικό της φυλής μας (και είμαι περήφανος για αυτό) την μη εξαφάνιση του τουρκοκυπριακού πληθυσμού αλα αγγλία ή τουρκία. οποιαδήποτε απο τις 2, ειδικά η πρώτη, θα είχε φτιάξει στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

"Θαρρώ οτι μάλλον ο Κ.Καραμανλής ο πρεσβύτερος μας ενέταξε στην ΕΕ,τότε ΕΟΚ,προκειμένου να μην ξαναζήσει ο Εληνισμός ανάλογη εθνική τραγωδία και απώλεια εδαφών και όχι κατόπιν ανταλλάγματος......"

η ΕΟΚ ήταν 6 χρόνια αργότερα και ήταν και είναι οικονομικός οργανισμός άχρηστος για οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση. οργανισμός τραπεζών είναι και όχι αρμάτων.
πολεμικός οργανισμός είναι το ΝΑΤΟ. όχι μόνο βγήκαμε εκτός - αφήνοντας πίσω την εκπαίδευση και αυξάνοντας την καχυποψία μη τέλεσης καθηκόντων στον αναμενόμενο τότε 3ο ππ - αλλά επιτρέψαμε να αρθεί το εμπάργκο που είχε καταστρέψει το στρατό της τουρκίας περισσότερο απο μια εισβολή της βέρμαχτ.

ποιός τα έκανε αυτά; ο "εθνάρχης" ο οποίος με την μηχανή του χρόνου πήγε 10,000 πρίν και πέταξε την πέτρα αντί του δευκαλίωνα...

προστασία απο εθνικές τραγωδίες κάνεις με πολλά πράγματα αλλά ΟΧΙ με άρση εμπάργκο, ξάπλα και αδιαφορία.

όσο για την ΕΟΚ η οικονομία του 80 και αυτή του 2013 δείχνουν οτι υπήρξε τεράστιο στρατηγικό σφάλμα.
η υπόθεση θυμίζει τριτοκοσμική χώρα της β αφρικής που εισήλθε και καλά στην δύση για να ψωνίζουν οι κυρίες των ανωτέρων στο λονδίνο και ο κόσμος να πεινάει. το 80 ένας άντρας ζούσε οικογένεια χωρίς πτυχίο και αγόραζε και σπίτι. σήμερα...

μηδενιστής

Pro από Συμβασιλεύουσα 26 Ιουλίου 2013 στις 10:13:00 μ.μ. EEST  

@μηδενιστη ...... Για το σχολιο που απευθυνεται σε εμενα .

Συμφωνω σε ολα οσα εγραψες κατα τα λοιπα.

Για την επιλογη του την στιγμη που εφτασε στην Ροδο ........ μην ξεχναμε οτι τοτε επαιζε ολοκληρωτικος πολεμος με την Τουρκια ως επιλογη . Εγινε επιστρατευση και υπηρχε εντονο το ενδεχομενο . Ολοι περιμεναν τον Δειμο . Αλλαξε το παιχνιδι απο προσυμφωνημενες "πρωτοβουλιες" των οπως φαινεται συνυπευθυνων , οι οποιοι επετυχαν και το ακαταδιωκτο απο την "διαδοχο" κατασταση .
Η αποψη σου για την στρατιωτικη ηγεσια τοτε , αλλα και για τους λοιπους "Εθναρχες" ειναι συμφωνη με την δικη μου (σε παραπανω σχολια σου η παλιοτερα)

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 στις 11:11:00 μ.μ. EEST  

Σε όσους μετέχουν στην συζήτηση και επιχειρηματολογούν για το εάν έπρεπε να εξαπολύσει βολές εναντίον Τουρκικών στόχων ο κυβερνήτης ή όχι, για το εάν είχε πλήρη εικόνα της τακτικής κατάστασης, για το εάν σωστά έπραξε ακολουθώντας διπλοαναιρούμενες διαταγές, θα ήθελα να σας θυμίσω τα παρακάτω λόγια, κάποιου που συνέδεσε το όνομά του με αυτό των Ελλήνων Ηρώων, αποδεικνύοντας πως τελικά είχε τουλάχιστο 10 κιλά @@

"...Ποιός Λαγάκος ρε Εδώ Μανουράς!..."

ΥΓ. Κι ο Λυμπέρης, διαταγές ακολουθούσε και τηρούσε πιστά το πρωτόκολλο υπακοής στην πολιτική ηγεσία, αλλά "ΑΝ"...

Γεράκι 27 Ιουλίου 2013 στις 3:07:00 π.μ. EEST  

@Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 - 11:11:00

Kάνεις λάθος με το παράδειγμα του Λυμπέρη, αν τηρούσε πιστά το πρωτόκολλο υπακοής στην πολιτική ηγεσία δεν θα άφηνε αφύλακτη τη μια βραχονησίδα, ήταν δική του πρωτοβουλία, κι επί της ουσίας αντίθετη της πολιτικής εντολής που είχε. Τέτοια γίνονται όταν μπερδεύονται οι ρόλοι κι ο καθένας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, δεν έχουν θετικά αποτελέσματα. Στο θέμα του υ/β δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να έχει επαρκή αντίληψη, όλη η κατάσταση ήταν πολύ θολή, όχι μόνο με τα της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

AXEΡΩΝ 27 Ιουλίου 2013 στις 5:18:00 π.μ. EEST  

@μηδενιστή
Ὅλες τις παραλαβές ἐλαφρών και μέσων ἀρμἀτων,που ὑπήρχαν το 1974,μπορείς να τις βρείς ἐδώ:

http://www.onalert.gr/files/File/pdf/Istoria_tou_Ippikou.pdf

στις σελίδες 91-95
ἐνώ στις ἐπόμενες καλύπτεται ἡ περίοδος 1974-94.

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2013 στις 1:38:00 μ.μ. EEST  

Μέντωρ αυτοί θα την έπερναν την μισή Κύπρο όπως και να είχε το πράγμα. Η απόφαση είχε ληφθεί 20 χρόνια πριν το 1974. Με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ φάνηκε πως πλέον δεν έπρεπε να το καθυστερούσαν άλλο το πράγμα. Μετά από 11 μήνες πάει το νησί....
Για να το πάρουμε πίσω μόνο 2 τρόποι υπάρχουν. Να κάνουμε πόλεμο ή οι αμερικάνοι να πουν στους τούρκους να φύγουν.
Γιάννης

Ανώνυμος 29 Ιουλίου 2013 στις 10:34:00 π.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

Σ' ευχαριστώ για το βιβλιάκι.

μηδενιστής

Ανώνυμος 12 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:44:00 π.μ. EET  

Πολλοί μιλήσαν για τα γεγονότα της
ΚΥΠΡΟΥ , εκτός από τον τότε ΑΓΕΝ,
τον κ.Αραπάκη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP