Κύπρος: Υπερτερεί ο τουρκικός στρατός έναντι της εθνικής φρουράς, Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Τα αριθμητικά δεδομένα στην Κύπρο όσον αφορά τους συσχετισμούς στρατιωτικών δυνάμεων το 2013 είναι αισθητά διαφοροποιημένα προς μεγαλύτερο ακόμη όφελος της τουρκικής πλευράς, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, σύμφωνα με ανακοίνωση, η Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΥΚΕΣΜΕ) για τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο το 2013. Όπως αναφέρεται, σε αντίθεση με την περίοδο 2001 – 2012 που οι δυνάμεις ήταν σχεδόν αμετάβλητες, τα στοιχεία για το 2013 παρουσιάζουν τις κατοχικές δυνάμεις σε ακόμη πιο πλεονεκτική θέση και πολύ πιο ενισχυμένες σε στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό, αφού από 36.000 που πιστεύεται ότι ήταν έως τελευταίως, νεώτερα στοιχεία τις ανεβάζουν στις 43.000, δηλαδή αυξημένες κατά 7.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΥΚΕΣΜΕ, τα οποία επεξεργάζεται και αναλύει ο Διευθυντής του Κέντρου, Άριστος Αριστοτέλους και τα οποία, όπως αναφέρεται, προέρχονται από ανοικτές και έγκυρες πηγές, εάν ληφθούν υπόψη οι δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων και οι εφεδρείες που διαθέτουν, το σύνολο του στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού στα κατεχόμενα ανέρχεται στις 74.000, ενώ ο αριθμός των αρμάτων της έχει μειωθεί κατά 100.

Αμετάβλητα ωστόσο παραμένουν, σύμφωνα με το ΚΥΚΕΣΜΕ, τα αριθμητικά δεδομένα στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, τόσο σε ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό, όσο και σε εξοπλισμούς. Η Έκθεση επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τον προγραμματισμό στην άμυνα και ασκεί αφόρητες πιέσεις στα επίπεδα συντήρησης και αποτελεσματικότητας της δύναμης, ενώ την ίδια ώρα νέες προκλήσεις που προκύπτουν σχετικά με την προστασία και ασφάλεια πλουτοπαραγωγικών πόρων και εγκαταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτείται να απαντηθούν. Η Έκθεση του ΚΥΚΕΣΜΕ επισημαίνει, σε ό,τι αφορά το συσχετισμό δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα, ότι η τουρκική υπεροχή παραμένει αδιαμφισβήτητη και εμφανής - χωρίς κανένα αντίστοιχο στρατιωτικό μέσο σύγκρισης της Εθνικής Φρουράς με τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις που διαθέτει η Τουρκία για την Κύπρο και την περιοχή.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το ΚΥΚΕΣΜΕ, η στρατιωτική σύγκριση των δυνάμεων έχει ως ακολούθως: Το σύνολο του ανθρώπινου στρατιωτικού δυναμικού υπό τα όπλα στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης και της ΕΛΔΥΚ, υπολογίζεται ότι ανέρχεται γύρω στις 62.950, έναντι των 74.000 που αριθμεί η δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των 5.000 Τουρκοκύπριων ενόπλων και των 26.000 Τουρκοκύπριων εφέδρων. Επίσης, μετά την απόσυρση των απηρχαιωμένων και επιχειρησιακά ακατάλληλων ΑΜΧ-30, η ΕΦ διαθέτει σήμερα 160 άρματα μάχης σε σύγκριση με 179 το 2011. Το αντίστοιχο τουρκικό δυναμικό σε άρματα μάχης έχει μειωθεί κατά 100 και ο συνολικός αριθμός αρμάτων του ανέρχεται σε 349, σε σύγκριση με 449 που ήταν κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια.Εάν ληφθούν υπόψη τα 61 άρματα της ΕΛΔΥΚ η αναλογία μειώνεται ελαφρώς σε ένα άρμα της ΕΦ για κάθε 1,6 τουρκικά άρματα.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η ΕΦ διαθέτει συνολικά 402 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), ενώ οι κατοχικές δυνάμεις διαθέτουν 627 από τα οποία τα 361 είναι τουρκικής κατασκευής, τύπου ΑΑΡC, και τα 266 αμερικανικού τύπου Μ-133. Αναφέρεται, τέλος, ότι οι δυνάμεις των Βρετανών στο νησί, καθώς και της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που διαθέτουν στρατιωτικό προσωπικό το οποίο ανέρχεται σε 1678 και 855 άτομα αντίστοιχα, παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Πηγή:iKypros

24 σχόλια:

Ευστάθιος Παλαιολόγος 3 Ιουλίου 2013 στις 5:59:00 μ.μ. EEST  

Οι αριθμοί είναι απλά αριθμοί, δεν λένε τίποτα και πολλές φορές μπορεί να κρύβουν και την αλήθεια. Και η αλήθεια στην Κύπρο έγκειτε στην απροθυμία της κυβέρνησης/πολιτείας να θωρακίσει αμυντικά το νησί. Δηλαδή, η άμυνα δεν είναι θέμα αριθμητικών συσχετισμών αλλά θέμα πολιτικής βούλησης.

ανιχνευτής 3 Ιουλίου 2013 στις 6:06:00 μ.μ. EEST  

ναι αλλά μην ξεχνάτε το γεγονός ότι αυτοί είναι απέναντι!! Σε σύντομο χρονικό διάστημα στέλνουν τόσους και άλλους τόσους στις βόρειες πλευρές που κατέχουν. Εμείς πάλι θέλουμε δυο μέρες ταξίδι από Κρήτη.. Δεν ξέρω τι αποσκοπεί αυτή η "ανάλυση", αλήθεια. Θα μου εξηγήσετε?

ΑΧΕΡΩΝ 3 Ιουλίου 2013 στις 7:58:00 μ.μ. EEST  

«μετά την απόσυρση των απηρχαιωμένων και επιχειρησιακά ακατάλληλων ΑΜΧ-30, η ΕΦ διαθέτει σήμερα 160 άρματα»
Τ-80:82 ἄρματα
ΑΜΧ-30Β2:52 ἄρματα
Σύνολο:134
Τα ὑπόλοιπα 26 τί τύπου εἶναι;
Ὅχι ὅτι ἔχει κάποια ἰδιαίτερη σημασία δηλαδή,με την παροῦσα ἑθνικοπολιτική παράλυση...

Ανώνυμος 3 Ιουλίου 2013 στις 9:39:00 μ.μ. EEST  

Μπορεί να εννοούν τα κασκαβελ...

Pro από Συμβασιλεύουσα 3 Ιουλίου 2013 στις 9:41:00 μ.μ. EEST  

Μ48Α5;;;;;

κλαδιανος κωνσταντινος 3 Ιουλίου 2013 στις 9:56:00 μ.μ. EEST  

Τα κασκαβελ φιλε μου ειναι τροχοφορα ανιχνευσης με πυροβολο τον 90mm οχι μεσα αρματα μαχης

Chris Stasinopoulos 4 Ιουλίου 2013 στις 1:45:00 π.μ. EEST  

"Εάν ληφθούν υπόψη τα 61 άρματα της ΕΛΔΥΚ"

Λοιπόν καλό θα ήταν να γίνεται πρώτα μια έρευνα πριν γραφτούν ή αναπαραχθούν κάποια άρθρα. Ως ΕΛΔΥΚ η οποία υπάγεται στο ΓΕΣ νοείται το Ελληνικό Σύνταγμα πεζικού που εδρεύει στην Κύπρο από τον Αύγουστο του 1960 μετά υπογραφή της Συνθήκης Ζυρίχης-Λονδίνου. Αριθμεί τρία στρατόπεδα, δύο είναι τα τάγματα πεζικού (1ο και 2ο) και ένα στο οποίο βρίσκεται το διοικητήριο παρέα με τα επιτελικά της δυνάμεως, ένας λόχος διοικήσεως και ένας λόχος διαβιβαστών. Οτιδήποτε άλλο "Ελληνικό" που βρίσκεται στο νησί ΔΕΝ υπάγεται στην διοίκηση της ΕΛΔΥΚ. Υπάγονται αλλού, οπότε είναι λάθος να βαφτίζουμε τα πάντα ΕΛΔΥΚ και όπως γίνεται φαντάζομαι αντιληπτό η ΕΛΔΥΚ ως σύνταγμα πεζικού ΔΕΝ διαθέτει άρματα μάχης μόνο ΤΟΜΠ.

Ανώνυμος 4 Ιουλίου 2013 στις 9:21:00 π.μ. EEST  

πρόπερσι δεν είχε κυκλοφορήσει άρθρο που έλεγε οτι επειδή ο χριστόφιας είχε σχεδό0ν διαλύσει την εφ οι τούρκοι είχαν αράξει και δεν δούλευε τπτ αξιόμαχο στο νησί;;;

πάω στοίχημα απο τα 600 άρματα άντε να δουλεύουν τα 100 ανα πάσα ώρα. για τα λοιπά όπλα δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά.

η ΕΦ και το 11ο ΣΣ απέχουν πολύ απο το να είναι αξιόμαχες και οι νησιώτες απο τις πλευρές ασχολούνται πρώτον με το να επιβιώσουν και μετά να πάρουν πίσω τα σπασμένα.

μηδενιστής

Ανώνυμος 4 Ιουλίου 2013 στις 10:34:00 π.μ. EEST  

Καθώς μας έχετε κακομάθει με άρθρα υψηλής ποιότητας θα έχετε υπόψιν σας τη συγγραφή ενός άρθρου για τη Κύπρο; Νομίζω δεν υπήρξε ποτέ σχετικό ολοκληρωμένο άρθρο. Γνωρίζω πως η συνεισφορά των αρθρογράφων είναι από μεράκι και δεν γίνεται κατα παραγγελία αλλά νομίζω θα είχε ενδιαφέρον και για το συγγραφέα και για πολλούς αναγνώστες. Αναφέρομε σε στοιχεία που είναι ελεύθερα διαθέσιμα. . Από τη γεωγραφία και τη κατανομή π.χ. 74000 τούρκοι σε ένα μέτωπο 50χλμ (;) βάθος, στοιχεία για τις υποδομές π.χ. βάση στο Τυμπού με 1 διάδρομο για μεσαία αεροπλάνα κτλ Επαναλαμβάνω για στοιχεία που είναι ελεύθερα διαθέσιμα για να μη δημιουργήσει οποιοδήποτε θέμα - και που κάποιος ενδιαφερόμενος απλά δεν έχει τις μέρες και πιθανόν τις γνωσεις που απαιτούνται για έρευνα.

TED 4 Ιουλίου 2013 στις 12:56:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 4 Ιουλίου 2013 - 10:34:00 π.μ. EEST

Στο Τυμπού; Που είναι "το Τυμπού";

"Ἀληθῶς καὶ σὺ ἐξ αὐτῶν εἶ· καὶ γὰρ ἡ λαλιά σου δῆλόν σε ποιεῖ"

Ανώνυμος 4 Ιουλίου 2013 στις 1:56:00 μ.μ. EEST  

@TED

χαχαχαχαχαχαχαχαχα

μηδενιστής

Ανώνυμος 4 Ιουλίου 2013 στις 3:12:00 μ.μ. EEST  

γονάτισαν του κύπριους οικονομικά για να τους πάρουν τα κοιτάσματα και όποιο άλλο πλούτο διαθέτει το ελεύθερο τμήμα του νησιού και ασχολούμαστε με συνθηκες στρατ.δυνάμεων 10ετιών ΄60 και ΄70.
ούτε οι ίδιοι οι αρθρογράφοι δεν πιστεύουν αυτά που γράφουν. απλώς γράφουμε για την ύπαρξη στρατ. δυνάμεων, που πολύ καλά γνωρίζουν, ότι εκτός από τις ασκήσεις δεν προκειται να ξαναντουφεκίσουν εχθρούς. αυτή είναι η αλήθεια και ας το χωνέψουμε.

Γεράκι 4 Ιουλίου 2013 στις 5:24:00 μ.μ. EEST  

@Ανώνυμο 4 Ιουλίου 2013 - 3:12:00

Αυτό που πρέπει να χωνέψουμε είναι ότι επιβάλλεται η ετοιμότητα και η προετοιμασία που προϋποθέτουν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και επίγνωση της πραγματικότητας. Απουσία αυτών προωθείται η ερμηνεία βάσει συνομωσιολογικών σεναρίων.

Ανώνυμος 4 Ιουλίου 2013 στις 7:47:00 μ.μ. EEST  

"...απηρχαιωμένων και επιχειρησιακά ακατάλληλων ΑΜΧ-30..."

Εδω να γελασω ή να βαλω τα κλαματα;

ακαταλληλα ως προς τι;! Τα Μ48;!

(Για οσους δεν εχουν μνημη μια βολτα στην Βικι για το ΑΜΧ30/Obus G (που ειναι και παλαιο)μονο για να αναφερω ενα)

.και-

ΑΧΕΡΩΝ 5 Ιουλίου 2013 στις 1:48:00 π.μ. EEST  

@.και-
Tα ΑΜΧ-30G,τα μή ἐκσυγχρονισμένα δηλαδή,ἦσαν ὅντως παρωχημένα και ὅχι ἰδιαιτέρως ἀξιόπιστα.
Ἀπ΄ὅτι ἔχω ἀκούσει,δέν διέθεταν οὔτε κἄν παθητικοῦ τύπου περισκόπια,για θερμικά οὔτε λόγος.
Το ἐρώτημα εἶναι τί θα πάρει την θέση τους,και ἡ ἀπάντηση εἶναι,με την σημερινή ὁπτική,τίποτε,και δέν ἑννοώ ὁπωσδήποτε ἄλλα ἄρματα,ἀλλά ἄς ποῦμε ἐλικόπτερα,ἤ ἕστω κορνέτ ἐπί ὀχημάτων ὑψηλῆς κινητικότητας.
Για ἄλλη μία φορά,ἡ ἀπάντηση εἶναι «τίποτε».

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2013 στις 12:02:00 μ.μ. EEST  

@AΧΕΡΩΝ
Προσωπικα θεωρω οτι ολα τα αρματα της εποχης εκεινης, μαζι με τα Μ48, που δεν φορανε θερμικα και νεο FCS εχουν προβλημα απεναντι σε αρματα με τετοιες δυνατοτητες. Το θεμα ομως ειναι γιατι στην συγκεκρημενη περιπτωση αποφασιστηκε να μην διατηρηθουν αυτα τα αρματα βελτιωνοντας τα, αλλα να τα αποσυρουν. Δεν μπορουν να θεωρηθουν ξεπερασμενα απο τις δυνατοτητες του πυροβολου που φορανε, που συνηθως ειναι και η βασικη αιτια για αποσυρση ενος αρματος μαχης (αδυναμια διατρησης προσθειου θωρακα εχθρικου αρματος), οταν δεν μπορει να γινει αναβαθμηση με νεο πυροβολο (upgun). Εκεινο που βλεπω ειναι οτι ενα αρμα με δυνητικες ικανοτητες βολης και καταστροφης αρματων μεχρι τα 3χλμ (βλεπε βικι ΑΜΧ30/Obus G)αποσυρεται ετσι! Η Μια λογικη εξηγηση ειναι οτι η ελλειψη προθεσης μαλλον δειχνει αδυναμια εξαιτιας στενοτητας οικονομικων πορων και αποδεικνειει για αλλη μια φορα την σημασια που εχουν οι οικονομικοι ποροι. Αλλα αλλο αυτο, και αλλο να βαπτιζονται «παρωχημενα» απεναντι στα Μ48. Για παραδειγμα παρωχημενα απεναντι στα Μ47/48 ηταν τα Μ24!
Η μονη εναλλακτικη λογικη εξηγηση για αυτη την αποφαση ειναι οτι μαλλον πηγαινουν σε ενα οργανωτικο σχημα με λιγοτερα μεσα και προσωπικο.

.και-

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2013 στις 1:15:00 μ.μ. EEST  

Τα ΑΜΧ-30 μάλλον θα φύγουν για τον ίδιο λόγο που έφυγαν και δω: πανάκριβα ανταλλακτικά.

μηδενιστής

ΑΧΕΡΩΝ 5 Ιουλίου 2013 στις 2:25:00 μ.μ. EEST  

@κλαδιανος κωνσταντινος
Ἔστειλα σχόλιο προς ἀπάντηση του σχολίου σας,ἀλλά ἀγνοείται ἡ τύχη του.
Ἀναγκάζομαι ἔτσι να ἐπανέλθω κατόπιν ἑορτῆς,ἀλλά αὐτό δεν σημαίνει ὅτι δέν μπορῶ να σας ἀναπτύξω το σκεπτικό μου,γι΄αὐτό μήν βιάζεστε να αὐτοανακηρυχθείτε ««νικητής».
Αὐτό που γράψατε για το 1453 ἰσχύει μέχρι κεραὶας,ὅχι βέβαια για ἑμένα,ἀλλά για τους γραικύλους που ἀποκαλείτε νόμιμη κυβέρνηση του κράτους,και που μετά βεβαιότητος ἔχετε ψηφίσει.
Ἑσείς βέβαια φαντασιώνεστε ἕπη σαν του 480-479 π.Χ,και βλέπετε Δημάρατους για Θεμιστοκλείς.
Και ἐκ μέρους μου δέν ὑπάρχει καμμία ἰδιαίτερη διάθεση να σας κάνω φροντιστήριο,κ.Κλαδιανέ,οὔτε θα κάνω δικό μου το πρόβλημα το δικό σας.
=======================================
@.και-
Το πυροβόλο του ΑΜΧ-30 ὅντως ἐξακολουθεί να εἶναι ἐπαρκῶς φονικό
ἀπέναντι σε Μ-48 ἤ και Μ-60 χωρίς πρόσθετη θωράκιση,ἀλλά το ΑΜΧ-30G εἶναι ἕνα ἀσύμφορο ἄρμα για περαιτέρω ἀναβάθμιση,με καθαρά οικονομικούς ὅρους,ἑνώ και ἡ ἐπιχειρησιακή του ἀπόδοση δέν πρόκειται βεβαίως να φθάσει στο ἐπίπεδο του Τ-80,και αὐτό ἑννοῶ ὡς προτιμητέα λύση.
Ἀπ΄ὅσα ἀκούγονται,ἀπό την ἄλλη, ἀνταλλακτικά ὑπάρχουν,ὁπότε ἡ συντήρηση τουλάχιστον θα ἦταν ἐξασφαλισμένη.
Ἀπό την στιγμή ὅμως που δέν προβλέπεται ἀντικατάσταση ἀπό ἄλλον τύπο ἄρματος,και ἡ ἁπειλή παραμένει,εἶτε θα ἀναζητήσεις ἑναλλακτικές,εἶτε θα τα κρατήσεις ὅσο γίνεται.
Τώρα,τί λύσσα τους ἔχει πιάσει με την ἀπόσυρση ὑλικοῦ,εἶναι ἕνα πολύ ἑνδιαφέρον θέμα...

Ανώνυμος 5 Ιουλίου 2013 στις 4:04:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

"Τώρα,τί λύσσα τους ἔχει πιάσει με την ἀπόσυρση ὑλικοῦ,εἶναι ἕνα πολύ ἑνδιαφέρον θέμα..."

η απόσυρση όταν μαζεύεις τα λεφτά για άλλα πράγματα πχ βλήματα για τα Mi-24 δεν είναι άσχημη.
απο την άλλη το να πετάξεις άρματα χωρίς μαζέψεις τα λεφτά για κάτι άλλο είναι ένδειξη ελλαδιτοποίησης.
καρντάσια άπαντες ουμπαγιά ουμπαγιά...

οι κυπραίοι έχασαν κάτι ψηλά και είδαν και ανεργία και έχουν πάθει σοκ... σκέψου να φτάνανε τα δικά μας χάλια.

μηδενιστής

Μάριος 5 Ιουλίου 2013 στις 8:02:00 μ.μ. EEST  

Το αληθιν΄πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι οι αριθμοί των τουρκικών αρμάτων. Είναι η τουρκική αεροπορία. Η απόσταση του νησιού από την Ελλάδα, η απουσία στιβαρής και πολυεπίπεδης Α/Α ομπρέλας κάνει τις επιχειρήσεις της ΤΗΚ πάνω απ' το νησί σχεδόν ψωμοτύρι. Τα 100κάτι άρματα της Κύπρου, εκτός και αν τα έκρυβαν θα ήταν εύκολη βορά στα εκατοντάδες F-16/F4.

Είμαι σιγουρος ότι αν δεν ήταν η διεθνής κατακραυγή με τον κίνδυνο απομόνωσης κλπ κλπ οι τούρκοι θα είχαν μικρό πρόβλημα να πατήσουν σε όλη την Κύπρο (εφ' όσον πια έχουν όλο το βόρειο τμήμα ως προγεφύρωμα.) Περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ ίσως ανέτρεπε αυτή τη δυσμενή εικόνα.

ΑΧΕΡΩΝ 5 Ιουλίου 2013 στις 10:12:00 μ.μ. EEST  

@Μάριος
Ὅντως,ἡ μεγάλη ἀπειλή εἶναι ἡ ΤΗΚ,και το ΄74 αὐτή ἔσωσε ἀπό ἐπιχειρησιακὴς ἀπόψεως τον «Ἀττίλα»(ἄν και οἱ Γεωργίτσηδες ἀποδείχθηκαν το μεγάλο,το ἀπόλυτο ὅπλο του τελευταίου).
Με πολιτικούς ὅρους,ἡ κατοχή του 40% της Κύπρου,εἶναι ὑπεραρκετή για να θέσει Κύπρο και Ἑλλάδα σε ὁμηρία,τουλάχιστον ὅσο αὐτές διακατέχονται ἀπό τα γνωστά φοβικά σύνδρομα, ἑνώ και ὁ «Ἀττίλας» εἰσπράττει την διεθνή εὐμενή ἀνοχή,ἀλλά και δια της πλαγίας,νομιμοποίηση και ἐπιβράβευση μέσω τερατουργημάτων τύπου Αὐνάν.
Το δέ Ἰσραήλ πολεμᾶ ἀποκλειστικά και μόνο για τον εαὐτό του,δέν ἔχει λόγους να προσθέτει στον κατάλογο ἐχθρούς που μποροῦν να εἶναι σύμμαχοι,ὅπως ἡ Τουρκία,και νομίζω ὅτι ἐξυπηρετείται ἀρκετά καλά και με μία ἡμικατεχόμενη Κύπρο.
Ἔτσι,κατά την ὑποκειμενική μου ἄποψη πάντοτε,ἡ συμπαράταξη του Ἰσραήλ με την Κύπρο δέν θα εἶναι ἀποτέλεσμα των ἐπιλογῶν της τελευταίας,ἀλλά της Τουρκίας,ἄν αὐτή ἐξελιχθεί σε πραγματική ἀπειλή.
Αὐτό ἰσχύει γενικὼς για τον ἀποκαλούμενο «ἄξονα» Ἑλλάδος-Κύπρου-Ἰσραήλ.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 6 Ιουλίου 2013 στις 2:42:00 π.μ. EEST  

@Αχέροντα
Ορθότατα, αυτή ακριβώς είναι η επιτομή της ανάλυσης για την ελληνοισραηλινή προσέγγιση.

ΑΧΕΡΩΝ 6 Ιουλίου 2013 στις 4:17:00 π.μ. EEST  

@Φκμκ
Με κάθε ἐπιφύλαξη,καθώς προσεγγίζω το θέμα ὡς ἔξωθι ἰστάμενος,νομίζω ὅμως ὅτι δέν κάνω λάθος στα μείζονα.
Ἀλλά και οἱ λεπτομέρειες ἔχουν την σημασία τους,και ζοῦμε σε ἑνδιαφέροντες καιρούς...
Κάποιες φορές κάνω την σκέψη ὅτι ἴσως οἱ Ἰσραηλινοί,ὅχι ὁπωσδήποτε οἱ Ἐβραίοι συνολικά,θα ἀναγκαστοῦν να παραδεχθοῦν ὑπό το βάρος της ἀμείλικτης γεωστρατηγικῆς πραγματικότητος,ὅτι ὀφείλουν να εἶναι σύμμαχοι μας,προς ἴδιον ὄφελος ἑννοείται.
Θα μας καταλάβουν και θα μας νοιώσουν σίγουρα στην περίπτωση που δέν θα μποροῦν πλέον να στηρίζονται στην ἀφειδή βοήθεια που τους ἐξασφαλίζουν τα λόμπυ.
Ἀλλά,ἄν τα λόμπυ ἀποστασιοποιηθοῦν,στο πλαίσιο κάποιου σχίσματος,πάλι σε λάθος ἄλογο θα ἔχουμε ποντάρει.
Παληά μας τέχνη κόσκινο,δηλαδή.
Θα μου πείς τώρα,γιατί τα ἀναφέρω αὐτά;
Στο σχόλιο σου,που ἔγινε ἀνάρτηση στο «εν κρυπτώ» και στο hellarmforces,γράφεις κάπου:το Ἰσραήλ δέρνει το Ἰσλάμ.
Αὐτό ὅμως,εἶναι μόνο ἡ ἐπίφαση.
Στην πραγματικότητα,το Ἰσραήλ δέρνει τους Ἄραβες,που συμπτωματικά εἶναι Μουσουλμάνοι,την ἴδια ὥρα ὅμως,τα ἐβραϊκά λόμπυ,ὁ σιωνισμός δηλαδή, πρωτοστατοῦν στην προώθηση του Ἰσλάμ στην Εὐρώπη,ἑντελῶς συμπτωματικά την τουρκική του κυρίως διάσταση:προσωπικότητες ἐβραϊκῆς-ἕστω και ἑν μέρει-καταγωγῆς,ὅπως ὁ Ντανιέλ Κόν Μπεντίτ βρίσκουν πάντα ἕναν καλό λόγο για την Τουρκία ἤ τους Τούρκους,ἀλλά και τους Σκοπιανούς παρεμπιπτόντως,το ἴδιο και ἰδρύματα ἐβραϊκῆς ἰδιοκτησίας.
Βλέπεις λοιπόν,εἶναι διφυής ἡ σχέση
του Ἰουδαϊσμοῦ με το Ἰσλάμ,και δέν ξέρω και τί ἐκτροχιασμοί θα μποροῦσαν να γίνουν,ἄν χαθεί ἡ ἐξισορρὀπηση των δύο τάσεων.

Vangelis M. 6 Ιουλίου 2013 στις 4:36:00 π.μ. EEST  

Τα 82 Τ80 συμφωνα με τα χαρτια ειναι σημαντικα ανωτερα των Μ48 Α5, Τ1 και Τ2, Η πραγματικοτητα δεν πρεπει να ειναι πολυ διαφορετικη. Ετσι αν τα Κυπριακα αρματα αντιμετωπισουν μονο τα Τουρκικα αρματα πιστευω οτι οι Τουρκοι θα χασουν λογω ανωτεροτητας του Κυπριακου υλικου.

Ομως οπως πολλοι επεσημαναν ο παραγοντας αεροπορια (και επιθετικα ελικοπτερα σε λιγα χρονια με τα Τ129) θα κρινει τον αγωνα στην Κυπρο. Αν η Ελληνικη πλευρα δεν καταφερει (ή δεν θελησει) να απαγορευσει την Τουρκικη αεροπορια απο το να πετα ανενοχλητη πανω απο την Κυπρο, τοτε τα πραγματα ειναι πολυ δυσοιωνα σε περιπτωση πολεμου.

Για στρατιωτικη επεμβαση του Ισραηλ υπερ της Κυπρου και εγω το βλεπω να ανηκει στην σφαιρα της φαντασιας. Μονο αν η Τουρκικη επεμβαση βρισκει καθετα αντιθετους τους Αμερικανους και δεν εχουν μεσα εκεινη την στιγμη στην περιοχη να επεμβουν μονοι τους θα ζητησουν απο τους Ισραιλινους να βοηθησουν.

Και να σας πω οτι η διχοτομηση (τριχοτομηση αν συνυπολογισουμε και τις Βρετανικες βασεις) νομιζω οτι βολευει τους Αμερικανους, οποτε θεωρω απιθανη την χωρις την εγκριση τους στρατιωτικη ενεργεια των Τουρκων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP