Ρωγμές για τον Ταγίπ Ερντογάν

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Το πραξικόπημα στην Αίγυπτο εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας και η συμπεριφορά της Αμερικής, που αρνείται να λάβει θέση υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος άλλωστε δεν αντιστρατεύθηκε ποτέ τα συμφέροντά της, είναι και μία ήττα για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος είχε αναδειχθεί σε «λαϊκό ήρωα» μετά τη νίκη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις σκηνές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όταν αφίχθηκε σαν σουλτάνος ο Ταγίπ Ερντογάν για να συναντήσει τους… υπηκόους του.

Ηταν και μία από τις κακές στιγμές του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος έδειξε το απολυταρχικό του πρόσωπο. Στην Τουρκία «πάγωσαν» και σε άλλες χώρες με ενδιαφέροντα στην περιοχή ανατρίχιασαν…

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πλέον προβλήματα. Δεν είναι ο αδιαμφιβήτητος ηγέτης της Τουρκίας, ούτε ο απόλυτος άρχοντας στο κόμμα του. Η αμφισβήτηση της δύναμής του είναι πλέον ισχυρή και στον στενό κύκλο των συνεργατών του. Η απώλεια της εύνοιας του Γκιουλέν και η υποστήριξη του τελευταίου προς τον Αμπντουλάχ Γκιουλ και τους λεγόμενους εκσυγχρονιστές, που δεν είναι φανατικοί όπως ο Ερντογάν, μπορεί να αποδειχθεί το τελειωτικό χτύπημα για τον μέχρι πρόσφατα παντοδύναμο ηγέτη.

Τα παραπάνω δεν είναι «ευσεβείς πόθοι» ούτε αποκυήματα της φαντασίας μας. Είναι η πραγματικότητα στην Τουρκία, όπως μεταφέρεται στην Ουάσιγκτον μέσω επισήμων καναλιών. Η χώρα βράζει και η συνεχιζόμενη αστυνομική βία και καταπίεση απλά μεταθέτει τις εξελίξεις, που θα είναι καταλυτικές για τον Ερντογάν και την επικυριαρχία του στα τουρκικά πολιτικά πράγματα.

Πολύ ορθά οι παρατηρητές θεωρούν τις συνεχιζόμενες «προκλήσεις» των πολιτών στο Πάρκο Γκεζί και στην Πλατεία Ταξίμ ως δοκιμές για τη μεγάλη αναμέτρηση. Χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι απρόβλεπτες, και οι λαοί δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον στρατό παρά στους πολιτικούς. Με δεδομένη τη ρευστή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι παραλογισμός να έχει αποφασίσει η Λευκωσία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, αφού η Αγκυρα επιθυμεί λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν που θα παραδώσει για πάντα την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Αγκυρας.

www.ethnos.gr

2 σχόλια:

Μάριος 11 Ιουλίου 2013 στις 3:02:00 μ.μ. EEST  

Άσχετο με το θέμα όμως άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για "κήρυξη ανεξαρτησίας του Δυτικού Κουρδιστάν" δηλαδή σε εδάφη της Συρίας. Να υποθέσω ότι το "Εν Κρυπτώ" αναμένει σοβαρές πληροφορίες πριν δημοσιεύσει κάτι; Το ζήτημα είναι σοβαρό...

ΝΑΙΑΣ 11 Ιουλίου 2013 στις 9:05:00 μ.μ. EEST  

Μπορει ο Μορσι να εξυπηρετησε προσωρινα τα συμφεροντα των Αμερικανων αλλα η συμμετοχη του στους αντικαθεστωτικους του Ασαντ,πιστευω οτι φοβισε τα καθεστωτα του Κολπου που ζουν με την αγωνια μιας γενικευμενης επικρατησης των Αδελφων μουσουλμανων.Περαν αυτου υπηρξαν και τα γεγονοτα στην Τουρκια με τις προθεσεις ισλαμοποιησης απο τον Ερντογκαν,ετσι λοιπον η 'λαικη οργη' εδωσε την καλλιτερη ευκαιρια για καθαιρεση του Μορσι και ελεγχο της καταστασης απο τον στρατο.Αλλωστε και οι 'αντικαταστατες' ειναι 'δικα΄μας παιδια και 'δοκιμασμενα',ιδιως ο Ελ Μπαραντει,του οποιου το βιογραφικο αρχιζει απο δολοφονος των παιδιων του Ιρακ μεχρι την κολεγια με τον Σορος και τον Μπρεζινσκι στο Open Society Institute,εναν οργανισμο που παρεμβαινει στις εσωτερικες υποθεσεις των χωρων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP