Η "εβραϊκή διασπορά" υποκίνησε τα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ, κατά τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Beşir Atalay, μιλώντας χθες στην επαρχία του Κιρίκαλε, απέδωσε τις διαδηλώσεις της πλατείας Ταξίμ και του πάρκου Γκεζί σε εβραϊκή ανάμειξη. Είναι η πρώτη φορά που τα συγκεκριμένα γεγονότα αποδίδονται σε "εβραϊκό δάκτυλο" (αν και όχι ευθέως στο κράτος του Ισραήλ) από επίσημα τουρκικά κυβερνητικά χείλη.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός εμφανίζεται να δηλώνει ότι "υπάρχουν κάποιοι κύκλοι που ζηλεύουν την ανάπτυξη της Τουρκίας. Ενώνονται όλοι, από τη μια μεριά είναι η εβραϊκή διασπορά. Είδατε τη στάση των ξένων ΜΜΕ στη διάρκεια των γεγονότων του πάρκου Γκεζί: άρχισαν να τα μεταδίδουν άμέσως, χωρίς να κάνουν μια αξιολόγηση της κατάστασης”. Ο Αταλάυ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης ότι τα διεθνή ΜΜΕ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη "συνομωσία", καθοδηγώντας τις ταραχές. Κατέληξε λέγοντας ότι "όσοι προσπαθούν να κλείσουν το δρόμο της Μεγάλης Τουρκίας θα αποτύχουν".

Σε ανακοίνωση του γραφείου του, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι προέβη στις δηλώσεις αυτές, αλλά τα δημοσιεύματα επικαλούνται βιντεοσκοπημένες δηλώσεις.

Ας σημειωθεί ότι και ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφερθεί στο "λόμπυ των επιτοκίων" και τα διεθνή ΜΜΕ ως υποκινητές των επεισοδίων, αλλά είναι η πρώτη φορά που μέλος της τουρκικής κυβέρνησης αποδίδει ευθύνη στο εβραϊκό στοιχείο.

Υπενθυμίζεται ότι τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί ξεκίνησαν στις 27 Μαϊου, με διαδηλώσεις πολιτών που αντιδρούσαν στα σχέδια οικοδόμησης εμπορικού κέντρου στη θέση του πάρκου, που βρίσκεται κοντά στη γνωστή πλατεία Ταξίμ. Οι διαμαρτυρίες σύντομα επεκτάθηκαν σε όλη την Τουρκία και μετατράπηκαν σε μαζικές διαδηλώσεις της κοσμικής μερίδας της τουρκικής κοινωνίας κατά της ισλαμιστικής κυβέρνησης Ερντογάν. Η καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία υπήρξε βίαιη, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς και περισσότερους από 7.000 τραυματίες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Ιουλίου 2013 στις 9:03:00 μ.μ. EEST  

Άει ψόφα ρε κοπρόσκυλο κι εσύ!

Ανώνυμος 3 Ιουλίου 2013 στις 1:23:00 π.μ. EEST  

Όχι ΜΗ! Τέτοιους ηλίθιους χρειαζόμαστε απέναντι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP