Συνεχίζονται οι τουρκικές "επιδείξεις κυριαρχίας" στην κυπριακή ΑΟΖ

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Η Τουρκία σκληραίνει τη στάση της έναντι της Κύπρου, επιλέγοντας τις συνεχείς παρενοχλήσεις πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ ως μέθοδο πίεσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης", την Πέμπτη 25/7 τουρκική πυραυλάκατος παρεμπόδισε την πορεία ιταλικού πλοίου που ενεργούσε για πόντιση καλωδίου για λογαριασμό της κυπριακής τηλεφωνικής εταιρείας CYTA στα όρια των οικοπέδων 7 και 1, στη δυτική κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε διαψευστεί από την κυπριακή κυβέρνηση, το τουρκικό σκάφος πλησίασε και παρεμπόδισε το ιταλικό πλοίο «Odin Finder» με αποτέλεσμα το τελευταίο να ζητήσει οδηγίες και τελικά να αναγκαστεί να επιστρέψει στην Πάφο. Μονάδες του τουρκικού ναυτικού παρέμειναν στην περιοχή επί δύο ημέρες (ως το μεσημέρι του Σαββάτου 27/7) περιμένοντας ενδεχόμενη επιστροφή του ιταλικού πλοίου.

Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό (δεύτερο στη δυτική ΑΟΖ) παρενόχλησης εκ μέρους του τουρκικού ναυτικού το τελευταίο δίμηνο και είναι πλέον σαφής ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία προτίθεται να αντιδρά όσον αφορά τις συγκεκριμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Χάρτης των "οικοπέδων" της κυπριακής ΑΟΖ, όπου φαίνεται
το όριο μεταξύ των οικοπέδων 1 και 7, όπου συνέβη το περιστατικό. 

Για το περιστατικό συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΦ στην οποία παρέστη και ο υπ. Άμυνας ενώ κοινοποιήθηκαν διαβήματα της Δημοκρατίας σε Ιταλία και ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ξένες κυβερνήσεις εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, ενώ και οι διεθνείς εταιρείες δεν πτοούνται από τις τουρκικές ενέργειες και θέλουν να αναλάβουν νέα οικόπεδα.

Το ιταλικό πλοίο τώρα διενεργεί εργασίες στα νότια Λεμεσού και Λάρνακας με σκοπό όμως να ολοκληρώσει τις βυθομετρήσεις του στα ανοικτά της Πάφου.

Με στοιχεία από την εφημερίδαΠολίτης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP