Νύχτα. Είμαστε έτοιμοι;

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Άνδρες της 31 ΜΕΕΔ επιβιβάζονται σε ελικόπτερο
Super  Puma για την εκτέλεση νυχτερινής άσκησης.
Γράφει ο Κυναίγειρος

Το Βιετνάμ κατέδειξε στους αμερικανούς αρκετά σφάλματα όσον αφορά τον τρόπο μάχης των δυνάμεων πεζικού τους. Πεζοναύτες, Εναέριο Ιππικό, Αλεξιπτωτιστές και απλοί πεζικάριοι διαπίστωσαν ότι δεν είχαν ένα ατού που θα τους επέτρεπε να καταστρέψουν το εχθρικό πεζικό με ελάχιστες απώλειες. Οι μάχες ήταν αμφίρροπες με την κάθε πλευρά να εκμεταλλεύεται τα προσόντα της. Οι αμερικάνοι την τεράστια αεροπορική υποστήριξη και τους τόνους πυρομαχικών που έριχνε η κάθε πυροβολαρχία τους και οι βόριο-βιετναμέζοι τα εξαιρετικά ελαφρά όπλα τους και την θέληση για μάχη εκ του σύνεγγυς. Ο πόλεμος τέλειωσε και ο αμερικανικός στρατός προσπάθησε να βγάλει συμπεράσματα όπως κάνει πάντα.

Η δημιουργία της TRADOC (Δκση Δόγματος και Εκπαίδευσης) ήταν το πρώτο βήμα. Οι αξκοί της μελέτησαν όλες τις μάχες και όλες τις μικρότερες επαφές και διαπίστωσαν ότι τους έλειπε το αντίστοιχο των βόριο-βιετναμέζικων δυνάμεων: καλοεκπαιδευμένο ελαφρύ πεζικό. Μονάδες που θα λειτουργούσαν στα μετόπισθεν του αντιπάλου με ελάχιστη ΔΜ, ελάχιστη υποστήριξη που θα εισέρχονταν με ελαφρά οχήματα ή με τα πόδια. Αποστολή ήταν η αναγνώριση, οι καταδρομές, οι ενέδρες και γενικά η παρενόχληση των εχθρικών δυνάμεων. Οι υπάρχουσες δυνάμεις ήταν ελάχιστες και είχαν κυρίως α/φ ρόλο κάτι που δεν τους έδινε διάρκεια αποστολής τέτοια που να είχε αποτέλεσμα (παράδειγμα μέχρι τότε είχαν τις α/φ δυνάμεις τους στην D-Day).

Ένα άλλο που βγήκε από τις μελέτες ήταν η διαπίστωση ότι οι βιετναμέζοι δεν έβλεπαν καλά τη νύχτα κάτι που ήταν αποτέλεσμα της τροφής των δύο δυνάμεων. Ρύζι από τη μία, ολοκληρωμένα γεύματα από την άλλη. Ναι μεν το ρύζι ήταν εύκολο στην μετακίνηση, παρασκευή και μεταφορά αλλά δεν παρείχε στον στρατιώτη τις βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Η TRADOC χαμογέλασε και διέταξε την 7η να γίνει η πρώτη νυχτερινή μεραρχία της, ακολούθησαν άλλες τρεις: 6η, 10η, 25η.

Οι μονάδες αυτές με παράδειγμα τα 2 χρόνια προετοιμασίας των συμμαχικών δυνάμεων στην Αγγλία προ της απόβασης στην Νορμανδία έφτιαξαν ένα τεράστιο πρόγραμμα εκπαίδευσης μελετώντας τις ενέργειες των αξκων εκείνης της περιόδου. Για παράδειγμα ο πρώτος λόχος που πάτησε από τους δέκα χιλιάδες που πήραν μέρος σχεδόν, ήταν ο λόχος D, Oxfordshire and Buckinghamshire Light Infantry Regiment με δκτη τον ταγματάρχη John Howard και αποστολή την κατάληψη δύο γεφυρών στην Bénouville. Άσχετα με τον τρόπο μεταφοράς ο ταγματάρχης διαπίστωσε ότι η κρούση θα γινόταν νύχτα και νύχτα θα αντιμετώπιζε και την γερμανική αντεπίθεση. Ο ευφυέστατος αυτός άνθρωπος (έγινε από δεκανέας ταγματάρχης σε χρόνο ρεκόρ) είχε αποστρατευτεί πριν τον πόλεμο σαν αρχιλοχίας συντάγματος και είχε πιάσει δουλειά σαν αστυνομικός. Το νεαρό της ηλικίας του ήταν ο λόγος που είχε νυχτερινή βάρδια για δύο σχεδόν χρόνια. Οι ευρωπαίοι και οι αμερικάνοι μισούσαν τον νυχτερινό αγώνα. Εν αντίθεση με τους ρώσους ή τους κινέζους είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και δεν είχαν μάθει να ζουν την νύχτα. Ο Howard συνήθισε το σκοτάδι και έμαθε να το αγαπάει. Όταν ήρθε η ώρα πήρε τον επίλεκτο λόχο του, και με την εμπειρία του τον έλιωσε στην νυχτερινή εκπαίδευση για μήνες. Προβλήματα όπως φίλια πυρά, προσανατολισμός, αναγνώριση στόχων βγήκαν στην πορεία και επιλύθηκαν. Στο τέλος πολεμούσαν καλύτερα τη νύχτα από την μέρα και η επιχείρηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Το πρόγραμμα του καθώς και άλλων αξκων μπήκε κατευθείαν στο πρόγραμμα των μεραρχιών. Οι άντρες περνούσαν όλο το απόγευμα για ύπνο, ξύπναγαν στις 11, εκπαιδεύονταν μέχρι το μεσημέρι ασταμάτητα για δύο χρόνια. Το ’87 οι μονάδες αυτές ήταν έτοιμες και ο αμερικανικός στρατός πραγματικά δεν έκρυβε την ευτυχία του. Σε μια σύγκρουση στην Ευρώπη οι άντρες αυτοί θα συμπλήρωναν με τον καλύτερο τρόπο το δόγμα Air Land battle που ήθελε καταδρομές και κρούσεις σε βάθος. Αν και δεν ήρθε ποτέ η μέρα αυτή οι μεραρχίες χρησιμοποιήθηκαν σε δευτερεύοντα μέτωπα και η εμπειρία τους έγινε ένα καταπληκτικό στρατιωτικό εγχειρίδιο.

Το 1974 οι ΕΕΔ εμπλέκονται σε αγώνα στην Κύπρο. Οι μονάδες μας λειτουργούσαν την ημέρα κάτω από απόλυτη εχθρική αεροπορική υπεροχή παρόμοια με την δράση της γερμανικής 21η ΤΘΜ όταν κλίθηκε να διαλύσει το ανατολική προγεφύρωμα στην Νορμανδία και τον λόχο του Howard. Οι μονάδες μας απέτυχαν με βαριές απώλειες όπως και η 21η και μέχρι τον Αττίλα ΙΙ οι τούρκοι διατήρησαν το προγεφύρωμα και το τρίγωνο Κιόνελι – Λευκωσία – Μπογάζι.


Άγημα αποδόσεως τιμών της 31 ΜΚ, το 1973. Το 1974 η Μοίρα εκτέλεσε την νυχτερινή καταδρομική επιχείρηση στο τουρκικό στρατόπεδο του Κοτζά Καγιά που οδήγησε στο μακελειό των τούρκων αλεξιπτωτιστών. (Φωτ: hellarmforces2010.blogspot.gr)
Ταυτόχρονα οι ΕΕΔ είχαν στην περιοχή 4 μοίρες καταδρομών και αργότερα 5 με την Α ΜΑΚ. Οι μονάδες αυτές λόγω δόγματος πολέμησαν σχεδόν πάντα νύχτα. Ελάχιστες απώλειες, τεράστιες τακτικές επιτυχίες οδήγησαν τον τουρκικό στρατό, ένα στρατό που λόγω θρησκείας και δόγματος δεν πολεμούσε ποτέ την νύχτα, να μένει ξάγρυπνος. Υπήρξαν μέχρι καταγεγραμμένα περιστατικά προσπάθειας δωροδοκίας των καταδρομών για να μην εμπλακούν με τον αντίπαλο το βράδυ.

Ο πόλεμος τέλειωσε και ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε ένα νέο τρόπο πολέμου με δύο νυχτερινές εκπαιδεύσεις την εβδομάδα και ολική νυχτερινή εκπαίδευση στις δυνάμεις ορεινών καταδρομών και αλεξιπτωτιστών του. Πρόσφατα στις μάχες στο Κουρδιστάν εκμεταλλευόμενοι την εκπαίδευση αυτή και την τεχνολογία που είχαν σε διόπτρες κατάφεραν συντριπτικά πλήγματα στο PKK. Η εκπαίδευση απέδωσε.

Αναρωτιέμαι ποια είναι τα σχέδια του ΕΣ για τις μονάδες της ΑΣΔΕΝ; Έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο ΜΟΝΟ νυχτερινού αγώνα; Να τονίσω ότι ο αντίπαλος θα δράσει σε ένα υποθετικό σενάριο με τουλάχιστον μια ορεινή ταξιαρχία πλήρως επαγγελματική και έμπειρη σε αυτό το είδος αγώνα. Πιστεύουν ότι η παρούσα νυχτερινή εκπαίδευση είναι επαρκής ή πρέπει να αντιγράψουμε τον κύκλο εκπαιδεύσεως της 7ης Μεραρχίας;


hellarmforces2010.blogspot.gr

25 σχόλια:

Ανώνυμος 14 Ιουλίου 2013 στις 7:39:00 μ.μ. EEST  

Εσύ φίλε μου καλά τα λες και μακάρι τα γραφόμενα σου να σε προβλημάτιζαν ΜΑΚΑΡΙ

Ευστάθιος Παλαιολόγος 14 Ιουλίου 2013 στις 7:41:00 μ.μ. EEST  

[quote]Υπήρξαν μέχρι καταγεγραμμένα περιστατικά προσπάθειας δωροδοκίας των καταδρομών για να μην εμπλακούν με τον αντίπαλο το βράδυ.[/quote]

Αυτή εδώ η περίπτωση έχει καταγραφεί από συνεργείο του BBC σε συζήτηση μεταξύ Τούρκου Αξκού ΤΘ και Έλληνα έφεδρου Ανθλγού των ΚΔ(31ΜΚ), για όσους θυμούνται ένα εξωφυλλο της Στρατιωτικής Ιστορίας, αν θυμάμαι καλά, με το FN FAL και την περιγραφή των μαχών στο Πυρόι, αυτός. Του έλεγε ο Τούρκος να μην περνούν την ΓΚΠ την νύχτα, και ο ΚΔ, αρπάζοντας την ευκαιρία της... δημοσιότητας να του λέει ότι οι Έλληνες ΚΔ πολεμούν μόνο νύχτα. Αργότερα το σκεφτόταν και γελούσε...

Ανώνυμος 14 Ιουλίου 2013 στις 10:12:00 μ.μ. EEST  

Το ζήτημα φίλε δεν είναι το μέρα - νύχτα, το ζήτημα είναι να στραφεί η εκπαίδευση στην κατεύθυνση της προετοιμασίας του προσωπικού για ένα 48ωρο - 72ωρο συνεχών και έντονων επιχειρήσεων.

Τ.Τ.

ΑΧΕΡΩΝ 14 Ιουλίου 2013 στις 10:26:00 μ.μ. EEST  

Ὁ ἔφεδρος Ἀνθυπολοχαγός ἦταν ὁ Βασίλειος Ἀνδρεάδης,σωστά;

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 9:13:00 π.μ. EEST  

Οι Τούρκοι έχουν δώσει μεγάλη βαρύτητα και ιδιαίτερη έμφαση στις νυκερινές επιχειρήσεις (μετά τα παθήματα που είχαν στην Κύπρο).
Υπάρχουν αφιέρωματα στον ειδικό τύπο που περιγράφουν αναλυτικά τον εξοπλισμό (ιδαίτερη έμφαση σε θερμικά σκοπευτικά)
Φυσικά η υπεροχή τους έναντι των Ελληνικών δυνάμεων είναι σημαντική και με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν νύκτα από ειδικές δυναμείς και ειδικών επιχειρήσεων, η κατάσταση είναι μάλλον απογοητευτική.

ΣΕΛΕΥΚΟΣ
Εθελοντής - Εφεδρος

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 9:18:00 π.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΩΝ

νομίζω έχεις δίκιο.

μηδενιστής

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 1:00:00 μ.μ. EEST  

@ΑΧΕΡΟΝΤΑ,
@μηδενιστή,


Ο τέως έφεδρος ανθυπολοχαγός,νυν έφεδρος ταγματάρχης είναι ο Ανδρέας Γεωργιάδης.Το συγκεκριμένο γεγονός είναι καταγεγραμμένο στο κεφάλαιο ''Η μάχη του Πυρο'ί'ου'',βασισμένο σε προσωπικές του μαρτυρίες(Βιβλίο ''Άγνωστοι Στρατιώτες 2'',του Σάββα Δ.Βλάσση,εκδόσεις ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ).Καλή εβδομάδα σε όλους....


Μέντωρ


Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 1:16:00 μ.μ. EEST  

Οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν νύχτα ως συνέχεια της μέρας και μέρα ως συνέχεια της νύχτας. Η αντίληψη ότι θα διεξαχθούν επιχειρήσεις μόνο νύχτα και μόνο από ειδικές δυνάμεις είναι μια επικίνδυνη παραπλάνηση.

Τ.Τ.

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 2:33:00 μ.μ. EEST  

Οι ιάπωνες είχαν ξεκινήσει την νυχτερινή εκπαίδευση πριν τον ρωσοιαπωνικό πόλεμο όταν έψαχναν λύσεις για να διαλύσουν το τσαρικό ναυτικό.

μηδενιστής

tancred de hauteville 15 Ιουλίου 2013 στις 4:00:00 μ.μ. EEST  

@ Μέντωρ,

Για να είμαστε λίγο πιο ακριβείς (και να θυμούνται οι παλιοί), το συγκεκριμένο γεγονός περιγράφεται για πρώτη φορά στο "Πόλεμος & Ιστορία" τ. 76, Σεπτ. 2004 (σσ. 6-13) σε άρθρο - αφήγηση του Ανδρέα Γεωργιάδη (επιμέλεια ΣΔΒ).

ΑΧΕΡΩΝ 15 Ιουλίου 2013 στις 4:29:00 μ.μ. EEST  

@Μέντωρ
Εὐχαριστῶ για την διευκρίνηση.
Παρ΄ὅτι ἔχω (κάπου) τόσο το τεύχος της «Στρατιωτικῆς Ἰστορίας» ὅσο και το «Ἄγνωστοι Στρατιώτες 2»,δέν εἶχα την ἄνεση να το ψάξω,και ἐπιπλέον ἡ καταχώρηση του ὀνόματος Ἀνδρέας Γεωργιάδης για κάποιον λόγο δέν καταγράφηκε σωστά στο μυαλό μου-ἔξ οὖ και ἡ ἀβεβαιότητα.

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 5:26:00 μ.μ. EEST  

@tancred de hauteville

Δεν το γνώριζα,ευχαριστώ για τη διευκρίνιση....

@ΑΧΕΡΟΝΤΑ

Παρακαλώ,δε μου κάνει πάντως εντύπωση,είναι τόσα πολλά τα ιστορικά ονόματα γενικότερα που είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς πραγματικά!

Μέντωρ

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 5:48:00 μ.μ. EEST  

Οι επιχειρήσεις δεν θα διεξαχθούν μόνο νύχτα και δεν θα διεξαχθούν επιχειρήσεις μόνο από ειδικές δυνάμεις, αλλά σε καταλυτικό βαθμό (τουλάχιστον στα νησιά) θα κριθούν από τους δύο αυτούς παράγοντες.
Το ζήτημα είναι πόσο ικανοί είμαστε, σε μέσα καισε εκπαίδευση να διεξάγουμε επιτυχή νυχτερινό αγώνα.

ΣΕΛΕΥΚΟΣ
Εθελοντής Εφεδρος

Ευστάθιος Παλαιολόγος 15 Ιουλίου 2013 στις 6:20:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω το αν μια επιχείρηση θα ξεκινήσει νύχτα ή ημέρα( λέω ξεκινήσει διότι το επιχείρημα που αναφέρθηκε περί συνέχισης νυχτερινών επιχειρήσεων την μέρα και το αντίθετο ισχύει) θα εξαρτηθεί από το ποιού την πρωτοβουλία ξεκίνησε η επιχείρηση. Εξηγώ. Αν εμείς κρίνουμε ότι υστερούμε δραματικά σε σχέση με τους Τούρκους στον νυχτερινό αγώνα(ισχύει σε κάποιο βαθμό πιστεύω) τότε ίσως επιδιώξουμε ημερήσιο αγώνα όπου τα νυχτερινά πλεονεκτήματα του αντιπάλου μετριάζονται μερικώς. Το αντίστοιχο ισχύει και για όποιον πιστεύει ότι υπερτερεί την νύχτα. Θα επιδιώξει νυχτερινές ενέργειες.

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 7:02:00 μ.μ. EEST  

Θυμηθειτε λιγο
1912 κοζανη νυχτερινη επιθεση τουρκικου λοχου σκορπαει VΜΠ με τιμημα το Μοναστηρι
1921 ο Πλαστηρας στο Σαγγαριο ζηταει αδεια νυχτερινης επιθεσης αλλα ο Σωματαρχης κοιμαται με τιμημα την Αγκυρα
1941 Κρητη οι Γερμανοι αλεξιπτωτιστες περιμενουν νυχτερινη επιθεση για να παραδοθουν που ποτε δε γινεται τιμημα η Κρητη
1974 πενταμιλι οι τουρκοι νομιζοντας οτι οι Ελληνες αντεπιτιθενται τη νυχτα σκοτωνουν κατα λαθος το διοικητη και τον υποδιοικητη της αποβασης αλλα οι ΜΟιρες Καταδρομων ειναι αλλου με τιμημα την Κυπρο
1996 Ιμια .....

Δ.Ν.





Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 8:09:00 μ.μ. EEST  

ΣΕΛΕΥΚΕ γιατί θα κριθούν σε καταλυτικό βαθμό από τους δύο παράγοντες που ανέφερες; Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό, αν θέλεις διευκρίνισετο. Προφανώς αυτοί που φόρτωσαν με άρματα και πυροβολικό τα νησιά έπραξαν ανοήτως. Βέβαια ο καθένας έχει την οπτική του ανάλογα με τις εμπειρίες του. Οι καταδρομείς συνήθως βλέπουν τις επιχειρήσεις από το επίπεδο της ομάδας και τις αντιλαμβάνονται ως εναλλασσόμενα καταδρομικά χτυπήματα.

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 8:26:00 μ.μ. EEST  

Πως να γινει σοβαρη νυχτεριβη εκπαιδευση με τις υπαρχουσες δομες και νοοτροπιες;
Βραδυ εχει champions league. ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ να γινουν οι συνηθεις δημοσιουπαλλιλικες γραφειοδουλεις.
"Κατσ αυτου που.σαι. Θ α μας χτυπησ κανα ζαβο μεσ την νυχτα" αλλη μια καλη δικαιολογια να μην γινει τιποτα.
Δυστυχωςστον στρατο που υπηρετησα ηταν ποκυ πιο σημαντικο να μαθω το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ και να κανω την γλαστρα εις θρησκευτικας τελετας. Κι ολα αυτα πριν δεκα και κατι χρονια. Φανταζομαι δεν αλλαξε κατι
Ακης

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 9:16:00 μ.μ. EEST  

Στην 14μηνη θητεία μου η μοναδική νυκτερινή εκπαίδευση που κάναμε, ηταν να μας μαζέψουν σε ένα όρχο με τις επόμενες δυο ώρες να αναλώνονται σε κουβεντούλα, τσιγάρο και μηνύματα σε γκόμενες.

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 στις 10:03:00 μ.μ. EEST  

Απο το ΄74, που οι τούρκοι έτρεμαν τις νυχτερινές επιχειρήσεις εχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια και όλα αυτά τα χρόνια φρόντισαν το μειονέκτημα τους να γίνει πλεονέκτημα.

Το πρώτο κτύπημα ανήκει στον επιτιθέμενο πάντα και αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα.
Λογικό είναι ο επιτιθέμενος να δράσει σε χρόνο και τόπο ανύποπτο και φυσικά η νύκτα είναι πάντα υπερ του επιτιθέμενου.

Κατά την γνώμη μου οι τούρκοι αυτή την στιγμή έχουν την δυνατότητα να επιφέρουν νύκτα ενα καίριο στην σπονδυλική στήλη και σε όλα τα νευραλγικά σημεία άμυνας και λειτουργίας κάτά κύριως σε ένα νησί, ώστε οι δυνάμεις που θα ακολουθήσουν να βρούν τη λεία τους στο πιάτο.
Μιλάω και περιορίζομαι σε χερσαίες επιχειρήσεις και κυρίως σε νησιωτικό χώρο.
Αλλά και γενικότερα όταν η μια πλευρά έχει πληθώρα θερμικών καμερών καθώς και νυχτερινής όρασης τι ελπίδες έχει ο αντίπαλος να επικρατήσει πολεμώντας ουσιαστικά τυφλός.
Συμφωνώ με όσα έχουν ειπωθει για την μάχη της Κύπρου και γι αυτό το λόγω ανησυχώ πάρα πολύ γιατί οι ρόλοι δυστυχώς έχουν αντιστραφεί.

ΣΕΛΕΥΚΟΣ
Εθελοντής Εφεδρος

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2013 στις 9:12:00 π.μ. EEST  

εγώ έκανα αρκετές νυχτερινές:
1. στη σχολή που μας έβαλαν να βαφτούμε με λάσπη (και περάσαμε όλη τη νύχτα να πλένουμε τα ρούχα) - οι δε κύπριοι μας πήραν τα σώβρακα γιατί είχαν έρθει απο σχολείο μαχητών και εμείς απο τα κέντρα πεζικού (γνωστά και ως κέντρα τροφοδοσίας επαρχίας με ρευστό)
2. βολή με αλουμινόχαρτο. βάραγα και γέλαγα. πραγματικά απίστευτο...
3. βολές με νυχτερινή διόπτρα. 10/10 στα 300 μέτρα με την πρώτη. φυσικά περάσαμε όλο το απόγευμα ρυθμίζοντας τις διόπτρες. δεν νομίζω οτι θα έχουμε χρόνο για κάτι τέτοιο...
4. νυχτερινές πορείες. οχι ότι και πιο επαγγελματικό αλλά δεν χαθήκαμε.
5. νυχτερινή εκπαίδευση με τα λεωνίδας.

να πω οτι τα 3,4,5 έγιναν με την θέληση αποκλειστικά του νέου δκτη. ο πρώτος καλό παιδί αλλά για μανάβης και όχι συνταγματάρχης.

επειδή είχαμε χρεωμένη μια διόπτρα στο γραφείο, όταν είχα υπηρεσία την έπαιρνα και έκοβα βόλτες. βολή με το g3 όρθιος δεν κάνεις ήταν λίγο βαριά. μου έλειπαν τα νυχτερινά κιάλια καθώς το να σηκώνεις ανα 5 λεπτά το g3 σου κόβει τα χέρια.

αυτά τα ολίγα.

μηδενιστής.

Ανώνυμος 16 Ιουλίου 2013 στις 11:05:00 π.μ. EEST  

@ΣΕΛΕΥΚΟΣ

έχεις απόλυτο δίκιο.

το καραγκιοζιλίκι του 74 και οι επιχειρήσεις του 80-90 έστρωσαν τον τουρκικό στρατό.

τα λέω αρκετά χρόνια αλλά ακούω όλο αντιδράσεις...

μηδενιστής

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 10:14:00 π.μ. EEST  

Μηδενιστή υπηρέτησες στην ΕΛΔΥΚ?


Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 12:15:00 μ.μ. EEST  

@Πέτρος Κ.

όχι φίλε. ασδεν. μ/κ πεζικό με λεωνίδας.

μηδενιστής

Ανώνυμος 17 Ιουλίου 2013 στις 2:28:00 μ.μ. EEST  

Μηδενιστή,
ευχαριστώ για τα καλά λόγια κι εγώ σε νησί υπηρέτησα μ/κ πεζικό και είναι ένας από τους λόγους που ξέρω πόσο δύσκολη και ευάλωτη είναι η άμυνα του, ειδικά όταν βρίσκεται εντός βεληνεκούς του εχθρικού πυροβολικού.

Σέλευκος
Εθελοντής Εφεδρος

Ανώνυμος 18 Ιουλίου 2013 στις 10:19:00 π.μ. EEST  

@Σέλευκος

αδερφέ δεν κάνω κοπλιμέντα. αν λες κάτι καλό θα στο πω. αν όχι πάλι θα στο πω. ;)

καλή σου μέρα!

μηδενιστής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP