Υπόθεση παρεμβολέων SONAK: Δίωξη σε 19 άτομα για απιστία σε βαθμό κακουργήματος

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013


Ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε αυτή και άμεση συνέργεια άσκησε η επίκουρη Εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου κι άλλων 18 προσώπων, για την υπόθεση της προμήθειας 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης από την εταιρεία SONAK το 2001.

Εκτός του Θ. Λιακουνάκου οι διώξεις στρέφονται επίσης κατά δύο πρώην γενικών γραμματέων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Γ. Κολίρη και Ε. Βασιλάκου), ενός διευθυντικού στελέχους της SONAK και 15 αξιωματικών που συμμετείχαν στη διαδικασία εισηγήσεων και λήψης αποφάσεων για τη συγκεκριμένη προμήθεια, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην αρχηγού ΓΕΣ. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι 19 κατηγορούμενοι κλήθηκαν στην εισαγγελέα και αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Η συγκεκριμένη σύμβαση (που τυπικά παραμένει σε ισχύ!) είναι πραγματικά μια "Ιστορία με σημεία και τέρατα", όπου το Δημόσιο βρέθηκε "και κερατάς και δαρμένος": Αφ' ενός ο ΕΣ δεν παρέλαβε ποτέ το υλικό ηλεκτρονικού πολέμου που είχε παραγγελθεί (και είναι άκρως αναγκαίο), και αφ' ετέρου λόγω των σκανδαλωδών προβλέψεων της σύμβασης του 2001 (πχ. προκαταβολή 35 εκ. Ευρώ επί συνολικής αξίας προγράμματος 72 εκ. Ευρώ, ενώ συνήθως η προκαταβολή δεν ξεπερνά το 40%) η διατησία που έγινε το 2007 δικαίωσε την SONAK, επιδικάζοντάς της 3 εκ. Ευρώ και επιτρέποντάς της να κρατήσει την προκαταβολή και τις εγγυητικές επιστολές!

Η ζημιά του Δημοσίου από την όλη υπόθεση ήταν της τάξης των 40 εκ. Ευρώ και, κατά τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, είναι απόρροια ενεργειών και αποφάσεων του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου 'Αμυνας που εγκλώβισαν το Δημόσιο.

Το πρόβλημα σε αυτή την υπόθεση είναι ότι κάποιος λείπει από το κάδρο: ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Τσοχατζόπουλος δεν μπορεί να διωχθεί, γιατί οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων υπουργών έχουν ήδη παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Σε κάθε περίπτωση, η ποινική δίωξη (επιτέλους) σε βάρος προσώπων που λυμαίνονταν το χώρο των στρατιωτικών προμηθειών για πολλά χρόνια είναι ένα ελπιδοφόρο στοιχείο...


1 σχόλια:

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2013 στις 11:03:00 μ.μ. EEST  

Πολίτες δύο ταχυτήτων. Χτύπημα στην καρδιά του συντάγματος.

"Νόμος περι ευθύνης Υπουργων"
Απο μόνος του ο τίτλος είναι πρόκληση.
Θα προτιμούσα εναν νόμο "περι ανευθυνότητας Υπουργων".

Θα συμφωνήσω πάντως, τα στοιχεια είναι ενθαρυντικά.

Ν.Μ.Π.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP