Παν-κουρδικό συνέδριο στα σκαριά...

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Κούρδοι από την Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία συμφώνησαν να οργανώσουν ένα παν-κουρδικό συνέδριο, για να ξεπεράσουν τους ιστορικούς διχασμούς και να προετοιμαστούν για να εκμεταλλευτούν πλήρως την αναταραχή στην περιοχή.


Οι Κούρδοι, που συχνά περιγράφονται ως το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο χωρίς δικό του κράτος, θεωρούν τα σύγχρονα σύνορα που έχουν διαρέσει την πατρίδα τους το "Μεγάλο Κουρδιστάν" ως μια ιστορική αδικία. Η γεωπολιτική καταδίκασε τους Κούρδους να ζουν σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, και οι δικές τους αντιμαχόμενες ιδεολογίες και παραταξιάκοί ανταγωνισμοί έχουν εμποδίσει την επίτευξη ευρύτερης ενότητας, και μάλιστα έχουν προκάλέσει και ένοπλες εμφύλιες συγκρούσεις.

Αντιπρόσωποι από 39 κουρδικά κόμματα συμμετείχαν σε μια συμβολική συνάντηση στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν της Δευτέρα 22 Ιουλίου, αν και οποιεσδήποτε κοινές πρωτοβουλίες, και πολύ περισσότερο η πολιτική και θεσμική ενότητα που κάποιοι ονειρεύονται, απέχουν ακόμα πολύ.

Για το συνέδριο δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνία, αλλά κάποιοι συμμετέχοντες είπαν ότι θα μπορούσε να διοργανωθεί ακόμα και τον επόμενο μήνα.

"Ο κύριος στόχος μας με τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου είναι να καταλήξουν όλες οι κουρδικές πολιτικές παρατάξεις σε μια κοινή στρατηγική και φωνή", δήλωσε ο ηγέτης του Ιρακινού Κουρδιστάν Masoud Barzani στην ομιλία του, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση στο Arbil ως "ιστορική". "Καλώ όλους τους συμμετέχοντες να δουλέψουν μαζί, με πνεύμα αδελφοσύνης και πατριωτισμού, μακριά από στενές πολιτικές ιδεολογίες."

Διαδοχικές κυβερνήσεις στη Βαγδάτη, τη Δαμασκό, την Τεχεράνη και την Άγκυρα εκμεταλλεύονταν για πολλά χρόνια την έλλειψη ενότητας των Κούρδων για να ματαιώνουν τις προσδοκίες τους για περισσότερη ανεξαρτησία σε μια ενωμένη πατρίδα, και κατά καιρούς κατέφευγαν στην ωμή βία για να τους καταστείλουν. Ο ιρακινός δικτάτορας Saddam Hussein προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων Κούρδων με αέρια.

Ο Ramzy Mardini, αναλυτής του "Iraq Institute for Strategic Studies" σχολιάζει ότι οι διαιρέσεις των Κούρδων αποτελούν ακόμη ένα σοβαρό εμπόδιο: "Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Κούρδων οδηγεί σε αντιφατικές πολιτικές, που μειώνουν τη δυνατότητά τους να πάρουν θέση ως νικητές της Αραβικής Άνοιξης".

Παρ' όλα αυτά, οι Κούρδοι που έλυσαν τις παραταξιακές διαφορές τους με εμφύλιες συγκρούσεις στη δεκαετία του 1990, σήμερα διοικούν το δικό τους ουσιαστικά κράτος στο Β. Ιράκ και απολαμβάνουν ανεπανάληπτη ευημερία, την ώρα που η σεκταριστική βία απειλεί να διαλύσει την υπόλοιπη χώρα.

Στη Συρία, ο εμφύλιος πόλεμος έδωσε την ευκαιρία για περισσότερη αυτονομία των Κούρδων μετά από χρόνια καταπίεσης από τον πρόεδρο Bashar al-Assad και τον πατέρα του, που είχε αρνηθεί την υποκοότητα σε χιλιάδες και είχε κατασχέσει τα εδάφη τους.

Στην Τουρκία, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) βρίσκεται σε συνομιλίες για τον τερματισμό του τριαντάχρονου ένοπλου αγώνα, με αντάλλαγμα περισσότερα δικαιώγματα για τους Κούρδους, που αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας.

Μόνο στο Ιράν έχει παραμείνει η κατάσταση των Κούρδων χωρίς σημαντικές αλλαγές.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Κούρδοι βλέπουν τις ιστορικές εξεγέρσεις που σημειώνονται στην περιοχή υπό το πρίσμα του οπορτουνισμού", σημειώνει ο Mardini. "Μέσω της ανατροπής της πολιτικής τάξης πραγμάτων θα μπορούσαν τελικά να επαναχαραχθούν τα κρατικά σύνορα. Οι Κούρδοι προσπαθούν να βρίσκονται στην πλεονεκτικότερη θέση για να εκμεταλλευτούν εκείνη τη στιγμή".

(Ρεοπρτάζ: Isabel Coles; Editing: Kevin Liffey)
Πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Ιουλίου 2013 στις 10:53:00 μ.μ. EEST  

ε ρε πρεμούρα με τους κούρδους

Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2013 στις 4:06:00 μ.μ. EEST  

Εγω απο την αλλη τρεμω στην ιδεα για το τι ανταλλαγματα θα παρει η τουρκια στα δυτικα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP