Γ. Μανιάτης: το α΄ εξάμηνο του 2014 τα γεωτρύπανα σε Ιόνιο - Κατάκολο

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα στο Ιόνιο και πιθανόν και στο Κατάκολο, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μανιάτης εκτίμησε ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα έχει τελειώσει όλη η έρευνα στο Ιόνιο και θα βγουν τα αποτελέσματα για τα 15 οικόπεδα.

Ανέφερε ακόμη ότι σε κάθε γεωτρύπανο απασχολούνται συνολικά 900-1.000 εργαζόμενοι (200 άμεσα και περίπου 600 έμμεσα εργαζόμενοι).

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι δεν θα λύσουμε τα προβλήματα της Ελλάδας με το πετρέλαιο.

«Τα πρώτα χρήματα έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται...Οι υδρογονάνθρακες θα μας φέρουν θετικά αποτελέσματα σε βάθος δεκαετιών», σημείωσε μεταξύ άλλων.

www.naftemporiki.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2013 στις 10:16:00 π.μ. EEST  

Μην περιμένουμε να γίνουμε πλούσιοι από τα πετρέλαια. Πάντως ελπίζω να μαζέψουμε λεφτά ώστε να ξεχρεώσουμε κάπως....
Γιάννης

AXEΡΩΝ 26 Ιουλίου 2013 στις 6:32:00 μ.μ. EEST  

Γιάννη,ἄν πώ τώρα ὅτι το μνημόνιο δέν ἦλθε τυχαία,θα εἶμαι συνωμοσιολόγος;

Γεράκι 27 Ιουλίου 2013 στις 2:12:00 π.μ. EEST  
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γεράκι 27 Ιουλίου 2013 στις 2:15:00 π.μ. EEST  

"Οι υδρογονάνθρακες θα μας φέρουν θετικά αποτελέσματα σε βάθος δεκαετιών"

Τα "θετικά αποτελέσματα" σημαίνει κάποια ελάχιστα δις (στην καλύτερη, στη χειρότερη είναι μερικές 100δες εκατ.) ανά έτος αν και εφόσον ανακαλυφθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα κι αν και εφόσον αυτά είναι αξίας δεκαπλάσιας του Πρίνου. Αν μιλάμε περι αξιόλογης συμβολής στο χρέος τότε θα πρέπει αυτά τα κοιτάσματα συνολικά να είναι 50-100 Πρίνοι. Κι όλα αυτά μετά από καμιά 5ετια στην καλύτερη και με βάθος εκμετάλλευσης 30ετιας. Προφανώς πρέπει να εξερευνήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τα όσα κοιτάσματα εντοπιστούν και σίγουρα θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη, αυτό όμως είναι διαφορετικό από το ότι θα μας σώσουν. Όσο μας έσωσαν κάτι ομογενείς και κάτι ομόλογα και τα συναφή, άλλο τόσο θα μας σώσουν τα πετρέλαια.

Δεκαετίες ολόκληρες μεγάλωσε ο Έλληνας διαβάζοντας για τον αμύθητο ορυκτό πλούτο και τα τεράστια κοιτάσματα πετρέλαια του Αιγαίου που δεν εκμεταλλευόμαστε. Αυτό που δεν διάβαζε είναι ότι α) το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του αμύθητου πλούτου ορυκτών και υδρογονανθράκων αφορά τις εταιρείες εκμετάλλευσης, β) η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου όπως ο χρυσός σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει, γ) τα κοιτάσματα του Αιγαίου όπως πλέον ομολογούν οι ειδικοί δεν είναι ούτε τεράστια, ούτε αξίζει να ασχοληθείς λόγω των γενικότερων προβλημάτων του ίδιου του Αιγαίου.

Το σενάριο "χρυσός Μακεδονίας-πετρέλαιο Αιγαίου" μετατράπηκε σε Φυσικό Αέριο εκτός Αιγαίου με το οποίο "θα τρώμε με χρυσά κουτάλια". Τις επόμενες δεκαετίες θα ασχολούμαστε με αυτό. Ας έχουμε υπόψη ότι τα εκατοντάδες δις που διαβάζουμε αφορούν εκτιμήσεις και πιθανότητες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά τόσο απαγορευτικά βάθη με τη σημερινή τεχνολογία εξόρυξης, όσο βάθη και περιοχές που δεν είναι εντός του πεδίου των πρόσφατων ερευνών. Επίσης για να υπολογίσουμε χονδρικά το καθαρό ετήσιο κρατικό οικονομικό όφελος θα πρέπει να υπολογίζουμε ως τέτοιο το ~1/5 της εκτιμώμενης αξίας των πιθανών κοιτασμάτων κι αυτό να το διαιρούμε με τα ~30 χρόνια που διαρκεί μ.ο. μια τέτοια εκμετάλλευση. Τέλος αν μιλάμε για κάποιο κοίτασμα που εκτείνεται πέρα από τα (δυνητικά ή καθορισμένα) όρια υφαλοκρηπίδας (ή/και ΑΟΖ) τότε θα πρέπει το παραπάνω αποτέλεσμα να μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ.

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2013 στις 1:44:00 μ.μ. EEST  

AΧΕΡΩΝ
Το μνημόνιο δεν ήρθε τυχαία αλλά δεν είμαι σίγουρος αν σχετίζεται τόσο πολύ με τα πετρέλαια.
Γιάννης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP