Επέμβαση του στρατού στην Αίγυπτο, δεν παραιτείται ο Μόρσι

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Τεθωρακισμένο όχημα του αιγυπτιακού
στρατού πριν λίγο σε δρόμο του Καϊρου 
Κρίσιμες ώρες περνάει η Αίγυπτος, με ορατό τον κίνδυνο εμφύλιας διαμάχης και αιματοχυσίας. Το τελεσίγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων προς τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έχει εκπνεύσει από τις 17.30 (ώρα Ελλάδος), και στο κέντρο του Καϊρου έχουν εμφανιστεί στρατιωτικές δυνάμεις επί τεθωρακισμένων, οι οποίες "παρέλασαν" κοντά στην προεδρική κατοικία και κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Λίγο πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου είχε συνεδριάσει εκτάκτως η στρατιωτική ηγεσία.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο αντίθετες διαδηλώσεις: αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ αναμένοντας τις κινήσεις του στρατού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και μια ογκώδης διαδήλωση ισλαμιστών υποστηρικτών του Αιγύπτιου προέδρου. Το κλίμα είναι εξαιρετικά τεταμένο, καθώς περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μόρσι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Πριν λίγο η Washigton Post μετέδωσε ότι ο στρατός αναπτύσσει τεθωρακισμένα οχήματα σε συνοικίες του Καΐρου όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οπαδοί του ισλαμιστή προέδρου.

Ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ Αλ Χαντάντ, έγραψε στο Twitter ότι ένα «πλήρες στρατιωτικό πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη και «τα άρματα μάχης έχουν αρχίσει ήδη να κινούνται στους δρόμους». Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να έχουν απαγορεύσει στον Μόρσι και ανώτατα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας δήλωσε ότι πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα «ενάντια στη θέληση του λαού, και δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία».

Ο επικεφαλής των Aιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι ανακοινώνει την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων κυρίαρχη μορφή είναι ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ο οποίος διορίστηκε πριν από ένα χρόνο από τον ίδιο τον Μόρσι υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σχέδιό του για την «μετάβαση προς την ομαλότητα» προβλέπει αναστολή ισχύος του Συντάγματος για αδιευκρίνιστη περίοδο, διάλυση της ισλαμοκρατούμενης Βουλής και συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης. Με τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι συναντήθηκε ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος εκπροσωπεί το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας και οργανώσεις νέων που ηγούνται τους διαδηλώσεων, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες της Αιγύπτου.


Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνήθηκε να συναντηθεί με την στρατιωτική ηγεσία. Εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε πως ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει «όρθιος σαν ένα δένδρο, υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του, παρά να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ελπίδες των Αιγυπτίων για δημοκρατία». Στην τελευταία του ανακοίνωση ο πρόεδρος Μόρσι ξεκαθαρίζει δεν παραιτείται και καλεί στο σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης» προς άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα, χωρίς να εμφανίζεται διατεθειμένος για οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση. Η αιγυπτιακή προεδρία αναφέρει ότι καθιστά τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπεύθυνα για την παρακώλυση πολιτικής πρωτοβουλίας για το σχηματισμό επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το ανησυχητικό είναι ότι και οι δύο πλευρές, σε ανώτατο επίπεδο, δηλώνουν πρόθυμες να θυσιάσουν και τη ζωή τους, υποδηλώνοντας πρόθεση αγώα μέρις εσχάτων. Τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διεμήνυσαν πως θεωρούν την «ελευθερία πιο πολύτιμη από τη ζωή». Από την άλλη πλευρά, το Ανώτατο Συμβούλιο των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε: «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητο».

Αν αποστασιοποιηθεί κανείς από τα εμπρηστικά λόγια και τη ραγδαία ροή των εξελίξεων, μπορεί να εξαγάγει ένα αρχικό πολιτικό συμπέρασμα: όπως στη Συρία, έτσι και στην Αίγυπτο, οι παλιές κοσμικές δομές εξουσίας που προέρχονται από την εποχή του Μπάαθ, ανθίστανται στο ανερχόμενο κύμα του ισλαμισμού και, μετά από την αρχική οπισθοχώρηση, αντεπιτίθενται. Η έκβαση της αναμέτρησης είναι αμφίρροπη, το διακύβευμα τεράστιο, και ο δυτικός κόσμος (που πλέον έχει άφθονα δείγματα γραφής από το ισλαμιστικό στρατόπεδο και στις δύο χώρες) πρέπει επειγόντως να εγκαταλείψει την αφελή υποστήριξη αγιατολάδων ως φορέων δημοκρατικής αλλαγής...

1 σχόλια:

Αναδελφος 3 Ιουλίου 2013 στις 9:36:00 μ.μ. EEST  

Οι κοσμικοι αιγυπτιοι στρατιωτικοι, βλεποντας την βαθμιαια επικρατηση των ισλαμιστων στους περισσοτερους τομεις της πολιτικης ζωης, αντιληφθηκαν οτι αν δεν αντιδρουσαν θα ειχαν την τυχη των τουρκων συναδελφων τους, που "ξεδοντιαστηκαν" σταδιακα απο τον Ερντογαν και την παρεα του.Ετσι αντεδρασαν, επιβαλλοντας τις αποψεις τους δια των οπλων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP