Βόρεια Ήπειρος : "Ένας στο χώμα, χίλιοι στον αγώνα"

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ήταν 12 Αυγούστου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Αλβανοί τραμπούκοι, παρακρατικοί δολοφόνησαν τον Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα. Τον πρόλαβαν όταν ανέβηκε στην μοτοσυκλέτα του. Πέσανε απάνω του με το αυτοκίνητο που οδηγούσαν, τον έριξαν στο έδαφος και πέρασαν δύο φορές πάνω από το σώμα του με το αυτοκίνητό τους για να σιγουρευτούν πως τον αποτελείωσαν. Το… έγκλημα που είχε διαπράξει το θύμα τους ήταν πως μιλούσε… Ελληνικά.

Οι Αλβανοί τραμπούκοι είχαν φθάσει στις 9 Αυγούστου και είχαν αρχίσει να επιτίθενται σε όποιον άκουγαν να μιλάει ελληνικά. Την πρώτη ημέρα ξυλοκόπησαν στο Λιβάδι της Χιμάρας έναν… ελλαδίτη τουρίστα επειδή μιλούσε στο κινητό του… Ελληνικά με την οικογένειά του στην Αθήνα. Οι τραμπούκοι συνέχισαν να προκαλούν, να βρίζουν, να απειλούν και να χειροδικούν. Ομάδα Χιμαριωτών επισκέφθηκε το αστυνομικό τμήμα ζητώντας από τον διοικητή να καταθέσουν μήνυση και να επιληφθεί η αστυνομία του θέματος. Ο διοικητής τους απομάκρυνε βίαια με ύβρεις συνεπικουρούμενος από αστυνομική δύναμη. Η κατάσταση ήταν πλέον ανυπόφορη. Το βράδυ οι τραμπούκοι έφθασαν σε κατάστημα στο Καμπί όπου υπήρχαν αρκετοί Χιμαριώτες και τους είπαν να μην μιλάνε ελληνικά γιατί εδώ είναι Αλβανία. Οι Χιμαριώτες αντιδράσανε, υπήρξε συμπλοκή, μεταξύ αυτών ήταν και ο Αριστοτέλης, τον οποίο ύστερα από λίγο τον εντοπίσανε στην μοτοσυκλέτα του και τον σκοτώσανε. Οι Χιμαριώτες ξεσηκώθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο ζητώντας την σύλληψη και τιμωρία των δραστών. Ακόμα να προστατευθεί η ελληνική εθνική καταγωγή τους σύμφωνα με το δίκαιο και να απομακρυνθεί ο αστυνομικός διοικητής.

Ο νεκρός Αριστοτέλης Γκούμας ετάφη με το φέρετρο τυλιγμένο στην γαλανόλευκη. Όλη η Χιμάρα παρευρέθη και συνόδευσε την κηδεία απαγγέλλοντας τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Διαδηλώσεις έγιναν τις επόμενες ημέρες με ανάμενα κεριά. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν ένας στο χώμα, χίλιοι στον αγώνα. Τελικά η αστυνομία συνέλαβε επτά τραμπούκους, ο ένας όμως μόνο προφυλακίστηκε και οι υπόλοιποι αφέθησαν ελεύθεροι αφού τους απαγγέλθησαν κατηγορίες. Τα αλβανικά ΜΜΕ προσπάθησαν στην αρχή να περάσουν την δολοφονία σαν ένα απλό αυτοκινητιστικό ατύχημα, κάποιοι ηρωοποίησαν τους δράστες και ακόμα υπήρξε δήλωση πως δεν θα υπάρξει Αλβανός δικαστής που θα δικάσει αυτούς τους πατριώτες.

Ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε πως εγκληματική ενέργεια είναι το κλείσιμο του δρόμου (από τους Χιμαριώτες;) και αυτή πρέπει να τιμωρείται. Βέβαια ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την δολοφονία διότι σίγουρα δεν μπορούσε να πράξει και διαφορετικά δεδομένης της προσπάθειας της χώρας να ενταχθεί στην Ε.Ε. αλλά και η δήλωσή του ήταν τέτοια που αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες (π.χ. «αν είναι πραγματικά τα γεγονότα όπως καταγγέλλονται».

Τα πράγματα όμως δεν σταματούν εδώ. Στην συνέχεια άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά της οικίας όπου κατοικεί η οικογένεια του θύματος. Μετά από αυτό είχαμε σειρά πυρκαγιών σε διάφορα σημεία της Χιμάρας. Ο τρόπος που εκδηλώθηκαν δείχνει καθαρά εμπρησμούς. Στις 24 Αυγούστου δε από αυτοκίνητο Φολκσβάγκεν σκαραβαίος (αρ. TR7755) όπου επέβαιναν τέσσερεις Αλβανοί, πυροβόλησαν με κυνηγετική καραμπίνα πολλές φορές κατά της καφετέριας που διατηρεί στο Λιβάδι της Χιμάρας ο Παντελής Κοκαβέσης, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Χιμαριωτών και άτομο που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις μετά την δολοφονία. Η αστυνομία συνέλαβε δύο από τους τέσσερεις δράστες και κατάσχεσε το αυτοκίνητο και το όπλο.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω..

Κλείνει το ελληνικό σχολείο Βουλιαρατίου η αλβανική κυβέρνηση

Η Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Άνω Δρόπολης Βορείου Ηπείρου «Οι Σελλοί» μας έστειλε Δελτίο Τύπου - Διαμαρτυρία, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρεται «Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την κατασκευασμένη απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στο ιστορικό σχολείο του Βουλιαρατίου. Το εν λόγω σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, στην ατελεύτητη ροή των χρόνων, διαδραμάτησε σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση της γλώσσας μας και στη διατήρηση της παιδείας μας… ΔΥΣΤΥΧΩΣ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου εμποδίζει πλέον συμφέροντα κάποιων κύκλων εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Με μεθοδευμένες ενέργειες και με τους δήθεν νόμους της η αλβανική κυβέρνηση στοχεύει στον αφανισμό της Άνω Δρόπολης… Ζητάμε από τον Υπουργό Παιδείας της Αλβανίας να ακυρώσει την ληφθείσα απόφαση… Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς όλες τις αρχές και τους ιθύνοντες, ότι ενωμένοι θα αγωνιστούμε για να μην πραγματοποιηθούν σχέδια σκοτεινών κύκλων που στοχεύουν στον εκπαιδευτικό μαρασμό της περιοχής μας».

Προβλήματα στα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου

Την 1η Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς στον ελληνικό σχολείο της Χιμάρας η αλβανική αστυνομία κάλεσε του επτά αποσπασμένους Έλληνες εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν εκεί και τους ανακοίνωσε πως παραβίασαν τον αλβανικό νόμο παραμένοντας στην Αλβανία επί μακρό και ασκώντας… επαγγελματική δραστηριότητα. Τους ζήτησαν να υπογράψουν δηλώσεις ότι αποδέχονται τα αδικήματα που διέπραξαν. Οι πέντε εκ των επτά υπέγραψαν οι δε άλλοι δυο δεν υπέγραψαν. Στην συνέχεια τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν την αλβανική επικράτεια διαφορετικά θα συλληφθούν. Οι δυο που δεν υπέγραψαν εκλήθησαν να αναχωρήσουν άμεσα στους δε άλλους πέντε έθεσαν διορία μερικών ημερών. Είναι φανερό πως μετά από αυτό οι αλβανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία και υπάρχει απαγόρευση εισόδου πλέον των εκπαιδευτικών στην Αλβανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι έφεραν ελληνικά υπηρεσιακά διαβατήρια και ήσαν αποσπασμένοι από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Το ελληνικό σχολείο της Χιμάρας λειτουργεί με άδεια του Αλβανικού Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρωινός Λόγος, των Ιωαννίνων, το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να διακόψει τις αποσπάσεις από την νέα σχολική χρονιά Ελλήνων εκπαιδευτικών στα σχολεία της Βορείου Ηπείρου αλλά και του εξωτερικού γενικά. Ακόμα σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μας υπάρχει η σκέψη στο Υπουργείο Παιδείας να παραχωρηθούν τα ελληνικά σχολεία που λειτουργούν με αποσπασμένους δασκάλους από την Ελλάδα στην δικαιοδοσία του Αλβανικού Υπουργείου Παιδείας. Να σκεφθούμε μόνο πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παραδώσει στις αλβανικές αρχές το Ελληνικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου που λειτουργούσε από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και είχαν επιστρέψει οι Έλληνες ιατροί που υπηρετούσαν εκεί. Με την ελληνική αποχώρηση το νοσοκομείο έπαυσε να λειτουργεί όπως πριν και μετά από λίγο καιρό οι αλβανικές αρχές το έκλεισαν στερώντας από τους Βορειοηπειρώτες αλλά και από όλο τον πληθυσμό της περιοχής την εξαιρετική περίθαλψη και φροντίδα που είχαν.

Επικοινωνήσαμε με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Παντούλα ο οποίος μας δήλωσε πως είχαν υπάρξει κατ’ αρχάς τέτοιες σκέψεις από την Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Δραγώνα αλλά τελικά δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Τα σχολεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν όπως πριν και ότι θα αποσπαστούν και πάλι Έλληνες εκπαιδευτικοί για να στελεχώσουν τα σχολεία.

Ελπίζουμε πως όσα μας μετέφερε ο κ. Παντούλας θα συμβούν, θα πρυτανεύσει τελικά το εθνικό συμφέρον και τα σχολεία θα λειτουργήσουν και πάλι όπως πριν προσφέροντας στους Βορειοηπειρώτες μαθητές παιδεία υψηλού επιπέδου.


Απο το ενημερωτικό δελτίο 50 του Βορειοηπειρωτικού Πρακτορείου Ειδήσεων nenanews.eu

7 σχόλια:

Ανώνυμος 3 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:50:00 μ.μ. EEST  

Τα παιδιά της θύελας ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ .
Ο καιρός της δόξας ΚΟΝΤΕΎΕΙ .
Ο καιρός της ολοκλήρωσης ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ .

Ζήτω η Ελλάς .

ΔΗΜΑΚΗΣ

Ανώνυμος 3 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:04:00 μ.μ. EEST  

Η αναπτερωμένη αλβανική αυτοπεποίθηση έχει τούρκικη τροφοδότηση. Στην pax ottomanica που οραματίζεται ο Νταβούτογλου, ο αλβανικός μουσουλμανικός "πυλώνας" κατέχει εξέχουσα θέση. Το ερώτημα είναι, τι δουλειά έχουμε εμείς να στέργουμε στην υλοποίηση του οράματός του. Αν συνεχίσουμε έτσι, αύριο θα μας σκοτώνουν μπροστά στο σπίτι μας, ακόμα και στην Αθήνα...

Ανώνυμος 3 Σεπτεμβρίου 2010 στις 5:46:00 μ.μ. EEST  

Coward attacks are in place and will increase on all fronts. If the people are oppressed and government is polemios of Ellinismos,the people must teach now and as always bear the responsibility. Let every house and every street be a beacon of light of truth through the teachings of Ellinismos and Christianity. Practice resolute patience.Pray for .... O KAIROS GAR EGGYS.

Ανώνυμος 3 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:24:00 μ.μ. EEST  

Μας σκοτώνουν και σήμερα μπροστά στο σπίτι μας , στην Χιμάρα .
Πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό , ότι η Β. Ήπειρος , δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας ή της Κύπρου . Η απόκρυψη της ένδοξης ιστορίας αυτής της περιοχής , υπήρξε συνειδητή επιλογή των Ελληνικών κυβερνήσεων από το 1913 , έτος κατά το οποίο ο Βενιζέλος την παρέδωσε , για να δημιουργηθεί το κράτος της Αλβανίας . Αυτό πρέπει να τελειώσει . Η αλήθεια πρέπει να λάμψει .

Ανώνυμος 3 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:27:00 μ.μ. EEST  

Αν οι Αλβανοί , θέλουν να ζήσουν μαζί με τους Βορειοηπειρώτες ειρηνικά , όλα θα πάνε καλά . Αν νομίζουν όμως ότι θα τους αφήσουμε να εξοντώσουν τους δικούς μας , είναι γελασμένοι .

Ανώνυμος 3 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:28:00 μ.μ. EEST  

Το μόνο που θα καταφέρουν , είναι μαζικές απελάσεις Αλβανών από την Ελλάδα . Μετά να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουν αυτό .

Ανώνυμος 3 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:46:00 μ.μ. EEST  

Κύριοι του ΥΠΕΞ, στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει η αρχή της αμοιβαιότητας! Όποιος επιθυμεί καλές σχέσεις, πρέπει να το αποδυκνύει με πράξεις και όχι λόγια.

Έτσι είστε κ. Μπερίσα, πάρτε ένα όμορφο βέτο για την ΕΕ και τα ξαναλέμε όταν το ξανασκεφτείτε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP