71η Αερομεταφερόμενη ΤΞ : Εκπαίδευση αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Το ακόλουθο πολύ ενδιαφέρον βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Στρατού ελήφθη κατα την διάρκεια άσκησης της Ταξιαρχίας (8/9/2010), την οποία παρακολούθησε και ο ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Φραγκούλης Φράγκος στο πλαίσιο της επίσκεψης του σε Σχηματισμούς και Μονάδες του Β’ Σώματος Στρατού. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε εκτέλεση επιχειρήσεων εντός κατοικημένων περιοχών απο προσωπικό της Ταξιαρχίας.



23 σχόλια:

kostakoutas 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:56:00 μ.μ. EEST  

Έφεδροι ειναι ή επαγγελματίες;

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 5:13:00 μ.μ. EEST  

Πολύ ευχάριστα νέα, επιτέλους ο ΕΣ δείχνει την πρέπουσα έμφαση στον αγώνα εντός αστικών περιοχών

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 5:51:00 μ.μ. EEST  

Αποσπασματικά τα πλάνα. Νομίζω ότι ιδίως στις είσόδους και την εκκαθάριση, θέλουν περισσότερη τριβή. Υπήρχαν σοβαρές αταίλιες. Πράγματι ήταν κληρωτοί ή ΕΠΟΠ; Τέλος, υπήρχαν αρκετά αναχρονιστικά στοιχεία λόγω υλικού (π.χ. Huey και Rappel μέσα σε κατοικημένο τόπο; Που είναι οι συλλογές FAST ROPE;)

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:22:00 μ.μ. EEST  

Ένα πολύ μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους ανθρώπους του ΓΕΣ για την ανάρτηση του βίντεο όπως επίσης ΜΠΡΑΒΟ και σε εσάς παιδιά που το αναδημοσιεύετε.
Επιτέλους κάποιοι στο ΓΕΣ
καταλαβαίνουν την δύναμη της εικόνας και του βίντεο στο διαδίκτυο. Ελπίζω στο μέλλον να κάνουν και πιο τολμηρά για τα δεδομένα μας βήματα, δημιουργώντας λογαριασμούς στο youtube στο flickr κτλ.

ΑΧΕΡΩΝ 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:41:00 μ.μ. EEST  

Διαθετει η71η ΤΟΜΠ καιαρματα;Mαλλον παλι καποια απο τις συνηθεις κουτοπονηριες της''ηγεσιας''...

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:26:00 μ.μ. EEST  

Navy Seal CBQ

http://www.youtube.com/watch?v=fRLqxSMzlgw

enkripto 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:57:00 μ.μ. EEST  

που ακριβώς την είδες την κουτοπονηριά;

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:46:00 μ.μ. EEST  

ξέρει κάποιος τι διόπτρες φοράνε στην έφοδο μεστο σπίτι και γιατί?

flanker7 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:21:00 μ.μ. EEST  

PVS-14. Θα τις φωρούσαν κανονικά το βράδυ αλλά υπό την προυπόθεση να υπήρχε πηγή υπέρυθρου φωτισμού αλλιώς δεν βλέπουν την τύφλα τους σε κλειστό σκοτεινό χώρο

Ανώνυμος 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:59:00 π.μ. EEST  

Το βίντεο μπορεί να επιγράφεται ως δραστηριότητα της 71ης ΤΑΜ, αλλά ήταν συνδυασμένη επιχείρηση της 71ης με στοιχεία της 33ης ΤΜΚ και της 1ης ΤΑΞΑΣ, δηλαδή ουσιαστικά ήταν η "ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ" άσκηση του Β'Σ.Σ.

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:59:00 π.μ. EEST  

όλοι είναι επαγγελματίες

Ηλίας από Κομοτηνή 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:26:00 π.μ. EEST  

Το ΓΕΣ δείχνει να καταλαβαίνει επιτέλους ότι: α) πρέπει να δοθεί έμφαση στον αγώνα εντός αστικών περιοχών και β) ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει τη σύγχρονη τεχνολογία για σκοπούς "marketing" των Ενόπλων Δυνάμεων, ήτοι την προσέλκυση υποψηφίων για είσοδο στις στρατιωτικές σχολές, στις Ειδικές Δυνάμεις κλπ. αλλά και για αύξηση της αποτροπής. Η προσπάθεια είναι καλή και πρέπει να συνεχιστεί. Προσωπικά όμως μου προκαλούν έντονο προβληματισμό τα ακόλουθα:
1. Έλλειψη σύγχρονων μεταφορικών μέσων. Τα ΤΟΜΠ Μ-113 δύσκολα θα επιζήσουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης και δεν έχουν ικανή θωράκιση για προστασία του μεταφερόμενου πεζικού, ούτε φέρουν επαρκή ισχύ πυρός για υποστήριξή του. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα ελικόπτερα Χιούι.
2. Λάθη στις τεχνικές εισόδου και εκκαθάρισης κτιρίων. Στο χρονικό σημείο 0:49 του βίντεο, λόγου χάρη, φαίνεται πως ένας άνδρας σκαρφαλώνει με γάντζο σε παράθυρο, χωρίς κάποιος συνάδελφος του να καλύπτει το ίδιο το παράθυρο από εμφάνιση εχθρού. Ακόμα και εάν έχει προηγηθεί ρίψη χειροβομβίδας ο χρόνος αναρρίχησης φαίνεται πως είναι αρκετός για να εισέλθει εκ νέου στο δωμάτιο κάποιος αντίπαλος. Επίσης στο σημείο 1:15 φαίνεται πως κανείς δεν ασφαλίζει το εσωτερικό του κτιρίου για την περίπτωση εμφάνισης εχθρού από το σημείο που βρίσκεται η κάμερα.
3. Έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού. Οι ομάδες εισόδου φαίνεται να περιορίζονται στις αραβίδες Μ4 και τα ελαφρά πολυβόλα Μ249 (ακατάλληλα και δύσχρηστα για εκκαθάριση κτιρίων), χωρίς να χρησιμοποιούνται πιστόλια, καραμπίνες, λοστοί, βαριοπούλες, σκάλες, εκρηκτικά για παραβίαση θυρών ή άνοιγμα οπών σε τοίχους κλπ.
4. Περιττή έκθεση σε κίνδυνο πολύτιμων μέσων. Τα άρματα περισυλλογής Μ-88 είναι πολύ λίγα σε αριθμό και πολύτιμα για να εκτίθενται εντός κατοικημένων τόπων οι οποίοι σε καιρό πολέμου θα βρίθουν από πολυβόλα, βομβιδοβόλα, RPG κλπ. Ένα άρμα μάχης με προσαρμοσμένη λεπίδα γαιοπροώθησης θα έκανε τη δουλειά το ίδιο καλά, με καλύτερη προστασία από εχθρικά πυρά λόγω θωράκισης και δυνατότητα άμεσης παροχής πυρών υποστήριξης στο φίλιο πεζικό με το πυροβόλο και τα πολυβόλα του. Επίσης θεωρώ πως είναι ριψοκίνδυνη η προσγείωση ελικοπτέρου για περισυλλογή τραυματία τόσο κοντά στη ζώνη μάχης και ανάμεσα σε κτίρια, ειδικά εφόσον αυτά δεν έχουν εκκαθαριστεί πλήρως. Θα ήταν προτιμότερη η μεταφορά του με νοσοκομειακό ΤΟΜΠ σε προκαθορισμένο σημείο συγκέντρωσης τραυματιών που θα βρίσκεται πιο πίσω για να ακολουθήσει από εκεί η αεροδιακομιδή του.
5. Έλλειψη αληθοφάνειας. Οι άνδρες με τις κίτρινες λωρίδες για να κρατάνε τις άκρες των σκοινιών για λόγους ασφαλείας κατά τη διάρκεια της καταρρίχησης δε θα υπάρχουν σε πραγματικές συνθήκες, ούτε βέβαια τα βολικά σκαμμένα από πριν ορύγματα στα οποία θα καταφύγει το πεζικό.
6. Ενδεχόμενη έλλειψη προσωπικού. Δεν ξέρω φυσικά την προβλεπόμενη δύναμη σε άνδρες των διμοιριών της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας. Πάντως, στο σημείο όπου οι δύο ομάδες πεζικού καταφεύγουν στα ορύγματα, ακούγεται ο εκφωνητής να λέει «ταυτόχρονα μια άλλη διμοιρία κινείται…», πράγμα που σημαίνει ότι οι άνδρες των δύο ομάδων αποτελούν την πρώτη διμοιρία, η οποία έχει μόλις 9 άνδρες στην πρώτη ομάδα (ένας που περιμένει πρηνηδόν και 8 που έρχονται) και 7 στη δεύτερη που κινείται στο βάθος (ένας και 6 αντίστοιχα), συνολικά δηλαδή μόλις 16 άνδρες, αριθμός μάλλον μικρός, ειδικά για επιχειρήσεις εντός κατοικημένων τόπων όπου αναμένονται μεγάλες απώλειες. Εκτός εάν έτσι προσομειώνονται αυτές ακριβώς οι απώλειες!
7. Παρωχημένη τεχνική καταρρίχησης από ελικόπτερα η οποία τα εκθέτει στα πυρά του αντιπάλου για απαράδεκτα μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρεμπιπτόντως, η πρώτη επιχειρησιακή χρήση (όχι απλή συμμετοχή σε άσκηση) του συστήματος FRIES (Fast Rope Insertion Extraction System, ή απλά Fast Rope) έγινε το 1981 (ναι, 1981) με την κατάληψη πλοίου από τους Βρετανούς κατά τον πόλεμο των Φώκλαντ.

ΑΧΕΡΩΝ 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:46:00 π.μ. EEST  

Προς ''εν κρυπτω''.Ο ανωνυμος 9.59 και ο ELIAS τα ειπαν ολα.Η ''ηγεσια''προσπαθει να παρουσιασει την71η ως αρτιο σχηματισμο για ολες τις αποστολες -ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ-ενω η μαυρη αληθεια ειναι οτι προκειται για Ταξιαρχια ''επι χαρτου''.Ετσι απλα.

enkripto 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:49:00 π.μ. EEST  

o ανώνυμος 9.59 είπε ότι η παρουσία αρμάτων στην άσκηση ωφείλεται...στην κουτοπονηριά της ηγεσίας ενώ ο Εlias εκανε προσεκτική κριτική (στα περισσότερα σημεία συμφωνώ και εγώ), τονίζοντας όμως οτι η προσπάθεια είναι καλή και πρέπει να συνεχιστεί.

Σε αντίθεση με το σχόλιο περι "Ταξιαρχίας επι χάρτου", δεν τα ισοπέδωσε όλα

Δυστυχώς την εχουμε αυτή την τάση ως λαός.

Αερομεταφερόμενος 13 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:02:00 μ.μ. EEST  

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον Elias. Έχει απόλυτο δίκιο για τα Μ113 και τα Χίουϊ. Τα ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ και τα μεταφορικά ελικόπτερα θα έπρεπε να έχουν την απόλυτη προτεραιότητα στο εξοπλιστικό μας πρόγραμμα.
Λάθη στην τακτική υπάρχουν και αρκετά όμως νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή αρχή. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ούτε σκέψη για τέτοιες επιχειρήσεις και φυσικά για εκπαίδευση σε μάχη σε κατοικημένους τόπους. Αρκεί αυτά τα λάθη που κάνουν τώρα στην αρχή, να τα διορθώσουν στην συνέχεια
Όσον αφορά τον εξοπλισμό θα διαφωνίσω. Ναί οι βαριοπούλες, τα πιστόλια και οι καραμπίνες είναι πιο κατάλληλες για μάχη εντός σπιτιών κτλ, αλλά η 71ή όπως και η 33ή δεν είναι τα ΕΚΑΜ, αλλά μονάδες στρατού, που ναι μεν εκπαιδεύονται πλέον ΚΑΙ για μάχη αστικών περιοχών, όμως δεν ειδικεύονται σε αυτήν. Το να χρησιμοποιεί κάθε μονάδα διαφορετικά όπλα ανάλογα την αποστολή που έχει θα ήταν πολύ καλό αλλά ανέφικτο όταν μιλάμε για επίλεκτο πεζικό και όχι για μονάδες ειδικών επιχειρήσεων
Προκαλεί στον φίλο Elias εντύπωση ότι η διμοιρία αποτελείτε απο 16 άνδρες και δικαίως. Η εξήγηση είναι απλή. Στην 71ή Α/Μ η ομάδα μάχης δεν αποτελείτε απο 9 άνδρες αλλά απο 6. Έτσι οι 3 ομάδες μάχης που περιλαμβάνουν την Διμοιρία μας κάνουν 18 άνδρες.

ΑΧΕΡΩΝ 14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 3:17:00 π.μ. EEST  

Προς εν κρυπτω.Τα περι κουτοπονηριας της ηγεσιας τα ειπα εγω και οχι ο ανωνυμος 9.59.Και δεν εχω καμμια προθεση να ισοπεδωσω τα παντα.Τα παιδια της 71ης ειναι προθυμα,εχουν φιλοτιμο και πασχιζουν,αλλα βεβαιως δεν μπορουν να κανουν αυτα που θα επρεπε να κανει η ηγεσια,δλδ να προικοδοτησει την ταξιαρχια με τα απαραιτητα μεσα,οπως επαρκη και ικανα ελικοπτερα-ουτε τα 20 ΝΗ-90 EAN KAI OTAN παραληφθουν θα ειναι αρκετα.Και αν θελετε να γνωριζετε,οι ασκησεις αεροκινησεως στην 71η,γινονται πλεον μονο απο ενα ταγμα,και οχι και απο τα τρια.

Ανώνυμος 28 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:39:00 μ.μ. EEST  

ΚΥΡΙΟΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΧΘΟΥΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Ο ΕΣ. ΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΣΚΟΥΜΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ.

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2010 στις 11:22:00 π.μ. EEST  

ΣΥΓΝΩΜΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ.......ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΑΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ???ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ....ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΟ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΑΥΤΗ Η ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ....ΤΟΤΕ ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΠΩΣ ΕΙΝΑ Ι ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ....Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ....ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜ ΕΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ....ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ.....

enkripto 23 Οκτωβρίου 2010 στις 11:30:00 π.μ. EEST  

Ανώνυμε, δεν θα επαναληφθεί. Την επόμενη φορά θα φροντίσουμε να σου στείλουμε το υλικό για προέγκριση.

Μόνο άσε μια διεύθυνση για να μην ψάχνουμε όλο το Φόρτ Μπράγκ αδικα.

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2010 στις 11:54:00 π.μ. EEST  

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ! ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΕΣΤΕ! ΑΛΛΑ, ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ. ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ...ΜΙ ΑΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ...ΚΑΛΗ ΓΙ ΑΠΕΖΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ....ΤΟ FORT BRAG ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΑΚΡΙΑ...ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΟΛΛΑ....ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤ;ΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΛΛΑ.....
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,

enkripto 23 Οκτωβρίου 2010 στις 12:20:00 μ.μ. EEST  

Αντί να πείς ένα μπράβο που ξεκίνησε επιτελους μια προσπάθεια προς την σωστή κατευθυνση, ή έστω να κάνεις καλόπιστη κριτική όπως μερικοί φίλοι παραπάνω, ερχεσαι εδω μέσα βγάζοντας μόνο χολή, κακιζοντας μας μαλιστα που είχαμε το θράσος να δείξουμε οτι ο ΕΣ αρχισε δειλα-δειλα να μπαίνει στο σκεπτικό των MOUT

Διαβασες πουθενά ότι "αυτο ειναι το επιπεδο που πρεπει να φτάσουμε"; Τι μικρότητες είναι αυτές;

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2010 στις 12:26:00 μ.μ. EEST  

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΟΙ ΤΟΝΟΙ. ΑΠΛΑ ΕΙΜΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ ΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΗΝ 71 ΑΜ ΤΞΧΙΑ ΝΑ ΤΗ ΧΑΙΡΕΣΤΕ!ΑΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!! ΝΑ ΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ......
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΟΥ ΠΖ ΜΑΣ.....ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.....ΑΛΛΑ ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ.... ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ....

AegeanHawk 23 Οκτωβρίου 2010 στις 5:17:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμε που γράφεις με κεφαλαία, μην γράφεις με κεφαλαία, δηλαδή μην "κραυγάζεις". Είναι κουραστικό στην ανάγνωση.

Αντε σου εύχομαι ολόψυχα και ΓΕΠΣ, σύντομα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP