Εκπαίδευση συντακτών στο ΣΕΘΕ - Επαναλειτουργία του ΠΒ Σχίζας
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Toυ Σάββα Δ. Βλάσση
Μία πρωτότυπη ιδέα υλοποίησε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται μπροστά σε θέματα δημοσίων σχέσεων και προβολής του έργου της Πολεμικής Αεροπορίας. Με εισήγηση του εκπροσώπου Τύπου Αντισμηνάρχου (Ι) Κωνσταντίνου Γράψα, ομάδα διαπιστευμένων συντακτών στο ΥΠΕΘΑ παρακολούθησε το Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλασσίας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ) στις εγκαταστάσεις της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) στην Καλαμάτα. Με δεδομένη την εμπειρία των συντακτών στις πτήσεις με μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ, κρίθηκε σκόπιμη η συμπλήρωση της εκπαίδευσής τους με το συγκεκριμένο σχολείο, που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την σωστή ανταπόκριση στις σπάνιες περιπτώσεις εγκαταλείψεως αεροσκάφους.
Οι 6 συντάκτες προσκολλήθηκαν στην 17η σειρά μαχητικών/2010, μαζί με νέους ανθυποσμηναγούς και έμπειρους αξιωματικούς οι οποίοι διέρχονται το σχολείο για την συντήρηση των γνώσεών τους, όπως ο Υποδιοικητής της 120 ΠΕΑ Σμήναρχος (Ι) Γρηγόριος Δημακογιάννης. Για τους συντάκτες, η 20ή Σεπτεμβρίου αφιερώθηκε σε θεωρητικά μαθήματα και η 21η Σεπτεμβρίου σε καθαρά πρακτικά, με την εκτέλεση ενεργειών στην θάλασσα, μεταξύ των οποίων και ρίψη με Parasail από ύψος 500 ποδών, παραμονή στην ατομική λέμβο για 90 λεπτά και περισυλλογή από ελικόπτερο ΑΒ-205 της 358 ΜΕΔ.
Καμμία δυσκολία ή πρόβλημα δεν προέκυψε κατά την διάρκεια της εκπαιδεύσεως, αφήνοντας φανερά ικανοποιημένους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους. Με την ολοκλήρωση της εκπαιδεύσεως, ο Διοικητής του ΣΕΘΕ Αντισμήναρχος (Ι) Γαβριήλ Καραβλίδης, με τους εκπαιδευτές Ανθυποσμηναγό Θεοχάρη Πλεματιά, Αρχισμηνία Γεώργιο Αλεβίζο, Επισμηνία Παναγιώτη Τσέκα και Υποσμηνία Θεόδωρο Νικολόπουλο, απένειμαν το σχετικό δίπλωμα. Σημειώνεται ότι οι εντυπώσεις των συντακτών από την διδασκαλία και την φιλοξενία του προσωπικού της ΠΑ, υπήρξαν άριστες από κάθε άποψη.
Και μια ευχάριστη είδηση
Η γνωριμία των συντακτών του ΥΠΕΘΑ με τους αξιωματικούς της 120 ΠΕΑ και του ΣΕΘΕ, στάθηκε αφορμή για να διαπιστωθεί το υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως και ο επαγγελματισμός του προσωπικού, σε συνδυασμό με την έμφαση που αποδίδει η ΠΑ στα θέματα ασφαλείας. Επιπλέον, ενημερώθηκαν με ικανοποίηση ότι το Πεδίο Βολής Σχίζας, αποδόθηκε και πάλι, μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην 120 ΠΕΑ για την εκπαίδευση των νέων ανθυποσμηναγών. Επί 6 έτη, το ΠΒ είχε διακόψει την λειτουργία του, καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είχε υποκύψει σε πιέσεις κι εκβιασμούς «παραγόντων» της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι για προσωπικούς λόγους (επιχειρηματικούς, πολιτικούς-μικροκομματικούς) είχαν προβεί σε διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, με πρόφαση την… «ηχορύπανση» που προκαλούσαν δήθεν τα αεροσκάφη της 120 ΠΕΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να παρουσιασθεί ένα σοβαρό κενό στην εκπαίδευση των νέων ανθυποσμηναγών, οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε βολές αέρος-εδάφους. Όπως χαρακτηριστικώς ελέχθη από αξιωματικό: «Ο νέος ανθυποσμηναγός εκπαιδεύεται σε αποστολές αέρος-αέρος και αποστολές αέρος-εδάφους. Όταν δεν τον εκπαιδεύεις στις δεύτερες, είναι σαν να τον στέλνεις στις Μοίρες με κομμένο το ένα πόδι. Θέλουμε “κουτσούς” Ιπταμένους; Δεν νομίζω».
Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να αποδοθούν εύσημα στην ηγεσία της ΠΑ και προσωπικώς στον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Βασίλειο Κλόκοζα, για την επιτυχία αυτή, η οποία προϋπέθετε και την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Πράγματι, ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δυσκολεύθηκε να αντιληφθεί το επιχειρησιακό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να εγκριθεί άμεσα η σχετική εισήγηση του ΓΕΑ, που προκάλεσε ανακούφιση στο προσωπικό της ΠΑ.
Το ΠΒ Σχίζας δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με την 120 ΠΕΑ, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ως αναπόσπαστο τμήμα της υποδομής της Πτέρυγος, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Σε πρακτικό επίπεδο, το ύψος πτήσεως των αεροσκαφών που εκτελούν βολές, δεν δημιουργεί κανέναν ενοχλητικό θόρυβο για κάποιον που βρίσκεται στο έδαφος. Επιπλέον, οι βομβίδες που χρησιμοποιούνται δεν είναι παρά εκπαιδευτικές που αφήνουν μόνο καπνό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν θόρυβο από έκρηξη, ούτε μολύνουν το περιβάλλον από υπολείμματα εκρηκτικών υλών. Για κάθε πονηρό ενδεχόμενο, ούτως ή άλλως, το προσωπικό της 120 ΠΕΑ, προβαίνει σε περισυλλογή των υπολειμμάτων, ακριβώς για να μην υπάρχει κανένα έρεισμα διαμαρτυρίας στους «ψευτο-οικολόγους».
*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι Εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.
Στην φωτογραφία : Οι εκπαιδευόμενοι διαπιστευμένοι στο ΥΠΕΘΑ συντάκτες, σε φάση από την πρακτική εκπαίδευσή τους στο ΣΕΘΕ
2 σχόλια:
Συγχαρητήρια στην ΠΑ για την πρωτοβουλία!
Και ακόμα περισσότερα για την απόφαση περι επανενεργοποίησης του πεδίου βολής, κόντρα στις πιέσεις των τοπικών αρχόντων.
Ωραία κίνηση που έπρεπε να είχε εδώ και 20 χρόνια και φυσικά για όλους όσους πετάνε με ΠΑ !
Αλήθεια οι υπόλοιποι που δεν έχουν περάσει το ΚΕΘΑ πρέπει να πετάνε με μαχητικά της ΠΑ;
Δημοσίευση σχολίου