Θητεία – Κατηχητικό 9 μηνών

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Στις 28 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων. Αντικείμενο του μνημονίου είναι ...η Πράσινη Ανάπτυξη και οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Προ της υπογραφής, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα. Παρουσιάζουμε μία από τις ερωτήσεις που έγιναν, ασφαλώς «ενοχλητική» στην συγκεκριμένη περίπτωση, διότι είναι αρκούντος αποκαλυπτική για τις αντιλήψεις της πολιτικής ηγεσίας όσον αφορά θητεία και στρατιωτική εκπαίδευση.

Δημοσιογράφος: |Ήθελα να ρωτήσω το εξής: είπε η κα Υπουργός στην ομιλία της ότι «η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εμείς κουμπώσαμε».Έχετε ξεκινήσει ήδη κάποια προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους οι οποίοι υπηρετούν θητεία 9 μηνών. Τώρα θα αρχίσει και όλη αυτή η διαδικασία όπως είπε και η κα Υπουργός ενημέρωσης των νέων πάνω σε αυτό.
Μήπως εκτιμάτε ότι πέφτει πάρα πολύ με τέτοια παραστρατιωτικά –ας μου επιτραπεί η έκφραση- αντικείμενα στην στρατιωτική ζωή ενός νέου, που είναι μόλις 9 μηνών και η βασική του αποστολή είναι να υπερασπίζει την πατρίδα και να εκπαιδεύεται; Να εκπαιδεύεται. Όχι να μαθαίνει για την Πράσινη Ανάπτυξη. Και αυτό που ήθελα να μου πείτε εν κατακλείδι: ποια ήταν η φιλοσοφία του Υπουργείου που ώθησε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να προχωρήσετε σε αυτό το μέτρο; Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: "Κατ' αρχάς όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης, είμαστε πολύ μεγάλοι χρήστες ενέργειας, επίσης κάνουμε αλόγιστη χρήση ενέργειας. Και αυτό πρέπει να περιοριστεί. Είναι αναγκαίο για λόγους όχι μόνο δημοσιονομικούς, αλλά κυρίως για λόγους περιβαλλοντικούς και επίσης για λόγους οργανωμένης αντίληψης των πραγμάτων. Δηλαδή όταν φτιάχνουμε ένα κτήριο, ή όταν στρατοπεδεύουμε κάπου, πρέπει να κάνουμε όσο γίνεται καλύτερη χρήση των ενεργειακών πόρων και να δείχνουμε το μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι υποχρέωσή μας αυτό απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στους εαυτούς μας, εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τι σημαίνει εκπαίδευση του κληρωτού. Ο κληρωτός για να είναι μαχητής, πρέπει να έχει ορισμένες προκαταρκτικές προϋποθέσεις. Πρέπει να μπορεί να αντιληφθεί κάποια πράγματα και να τα αξιολογήσει. Διότι όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, αν δεν έχεις μια συνολική προσέγγιση, κινδυνεύεις να προκαλέσεις βλάβη επειδή το στρατηγικό, το επιχειρησιακό και το τακτικό επίπεδο στις μέρες μας πολύ συχνά συμπίπτουν. Και μπορεί ένας υπαξιωματικός σε μια μικρή φρουρά, να δημιουργήσει ένα πρόβλημα, επειδή δεν έχει μια ολοκληρωμένη αντίληψη των πραγμάτων.

Να σας δώσω και ένα παράδειγμα που απαντά έμμεσα στην ερώτησή σας. Χτες διαπίστωσα ότι υπήρχε σε έναν τηλεοπτικό σταθμό μια πολύ ενδιαφέρουσα κοινωνικά εκπομπή για τα τροχαία ατυχήματα. Αυτή θα προβληθεί σε όλες τις μονάδες. Γιατί επώνυμοι άνθρωποι, από το χώρο του πολιτισμού, από το χώρο του αθλητισμού περιγράφουν την εμπειρία τους και αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ διδακτικό και παρακινητικό για τα παιδιά. Θρηνούμε συνεχώς θύματα τροχαίων ατυχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις και μεταξύ των κληρωτών και μεταξύ των μόνιμων στελεχών.
Το να τους εκπαιδεύουμε σε αυτό, στην οδική αγωγή και στην οδική ασφάλεια, δεν έχει σχέση με την κύρια αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα παιδιά δεν πρέπει να σκοτώνονται άδικα. Πρέπει να διατηρούμε το έμψυχο δυναμικό, τους ανθρώπινους πόρους. Αυτό δεν πρέπει να γίνει; Πρέπει να γίνει. Το ίδιο ισχύει και για τους φυσικούς πόρους. Γιατί χωρίς ανθρώπινους πόρους και χωρίς φυσικούς πόρους δεν υπάρχεις ως έθνος."

Κύριοι, δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων που παίρνουν τον στρατιώτη ο οποίος καλείται να υπηρετήσει την ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ, είναι να τον καταστήσουν ικανό ΜΑΧΗΤΗ ώστε αν ποτέ χρειαστεί, να εκπληρώσει σωστά τα καθήκοντά του. Η διαπαιδαγώγηση του νέου, είναι δουλειά της οικογένειας και του σχολείου, ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

12 σχόλια:

Ανώνυμος 29 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:08:00 π.μ. EEST  

Καλά Κρασιά Μπένυ!

«Πράσινες» Ενοπλες Δυνάμεις

Για μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατίθεται η οριστικοποίηση των συγχωνεύσεων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και κατάργησης στρατοπέδων. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, άλλωστε, μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να προκαλέσει ποικίλες αναταράξεις. Ετσι, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, που συναντήθηκαν χθες, δεν ασχολήθηκαν, όπως πολλοί ανέμεναν, με την αξιοποίηση χώρων που θα ελευθερωθούν από στρατόπεδα, αλλά με πιο «πράσινες» Ενοπλες Δυνάμεις. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ενσωμάτωση περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών σε Στρατό, Αεροπορία και Ναυτικό, αλλά και στα στρατιωτικά νοσοκομεία, αρχής γενομένης από το 424, στη Θεσσαλονίκη. Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, έχει ήδη γίνει καταγραφή του προσωπικού, αλλά και των κληρωτών που διαθέτουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο σε συναφή αντικείμενα και σε κάθε επιτελείο συγκροτείται γραφείο «πράσινης ανάπτυξης», που θα ασχολείται με την εξειδίκευση προτάσεων και την προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Για κάθε στρατόπεδο καταγράφεται η «περιβαλλοντική και ενεργειακή ταυτότητα», με βάση τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες, τη γεωγραφική θέση, τον περιβάλλοντα χώρο, το είδος των οχημάτων και των οπλικών συστημάτων που υπάρχουν εκεί. Για τη διαχείριση των απορριμμάτων προβλέπεται μείωση του όγκου τους κατά 5% ανά έτος και ενίσχυση της ανακύκλωσης, που μπορεί να φθάσει μέχρι και το 40% το πρώτο έτος. Παράλληλα, σχεδιάζονται διαδικασίες ασφαλούς περιβαλλοντικά απόσυρσης οπλικών συστημάτων και κατάλοιπων βλημάτων, έλεγχος της ποιότητας εδάφους σε περιοχές όπου γίνεται χρόνια αποθήκευση υλικού πολέμου, λειτουργούν πεδία βολής, γίνονται επισκευές αεροσκαφών κ. ά. Προτεραιότητα δίδεται, επίσης, στη μείωση εκπομπών ρύπων από τα στρατιωτικά οχήματα.

Τέλος, αναμένεται να αρχίσει, σε πρώτο στάδιο σε μικρές μονάδες και απομακρυσμένα φυλάκια, η εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, με στόχο, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, μέχρι το 2020, το 20% των υψηλών ενεργειακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων να προέρχεται από ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_29/09/2010_416748

flanker7 29 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:33:00 μ.μ. EEST  

"Πράσινη Ανάπτυξη", νόμιζα ότι θα αύξανε τον αριθμό των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων....

Ανώνυμος 29 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:06:00 μ.μ. EEST  

To mp3 με τη μουσική από τον Καραγκιόζη, κάποιος;

Δε νομίζω ότι επιδέχεται άλλο σχόλιο ο υπουργός.

Πέρα από την πλάκα, απλά παριστάμεθα μάρτυρες στην συστηματική αποδόμηση ενός βασικού παράγοντα ισχύος της χώρας. Μαζί με την κατάσταση της οικονομίας, η χώρα μετατρέπεται σε κουφάρι προς σκύλευση...

Ανώνυμος 29 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:42:00 μ.μ. EEST  

Θεός φυλάξει!!!
Μόνο αυτός μας έμεινε... (και χάρη μας κάνει).

Ανώνυμος 29 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:45:00 μ.μ. EEST  

πωωωωωω 9 μηνες χάσιμο χρόνου αντι να καταργησουν τελειως αυτη την αηδία που ονομάζουν στρατιωτική θητεία. Θα έχω πανω απο το κεφαλι μου τουβλα στρατιωτικους με iq ραδικιου....και ακομα περισσοτερο θα μου δινουν και διαταγες και θα πρεπει να τους σεβομαι....

Ανώνυμος 29 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:25:00 μ.μ. EEST  

@Ανώνυμος 29 Σεπτεμβρίου 2010 9:45:00
Και μετά φίλε, θα κατεβάζεις το σωβρακάκι σου και θα ανοίγεις αυτοπροαιρέτως το κωλαράκι σου να στη φερμάρει ο Τουρκαλάς (ελπίζω να σαρκάζεις στην τοποθέτησή σου. Αν όχι, αιθεροβατείς, δεν συνορεύουμε με το Λουξεμβούργο, ούτε τη Σουηδία)

Ανώνυμος 30 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:03:00 π.μ. EEST  

αν δεν ειχες αυτους τους ανεγκεφαλους τωρα δεν θα ησουν εδω να το παιζεις ιδεολογος......αν ηταν με τις δικες σας ιδεες τωρα θα μιλουσες ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ

flanker7 30 Σεπτεμβρίου 2010 στις 5:23:00 μ.μ. EEST  

Εδώ ταιριάζει το κομμάτι εκείνο που έλεγε "Εσύ κύριε Υπουργέ έμαθες τον στρατιώτη σου να σκοτώνει;"

Ανώνυμος 30 Σεπτεμβρίου 2010 στις 5:38:00 μ.μ. EEST  

Κάποιοι έχουν μπερδέψει το brainstorming με το "τρικυμία εν κρανίω"

Ανώνυμος 1 Οκτωβρίου 2010 στις 9:46:00 π.μ. EEST  

Χαχαχα αυτοί οι μικροί που έχουν λιώσει στο wow και την "χτυπητή" και κλάνουν πατάτες και στο άκουσμα μόνο της θητείας, πολύ με διασκεδάζουν.
Καλά βρε χαιβάνια, αμα φοβόσαστε να κάνετε το στρατιωτικό σας (γιατί αυτό ακριβώς είναι και αφήστε τις ιδεολογικές παπαριές, τάχα μου τάχα μου) αν λοιπόν το φοβόσαστε τόσο πώς ακριβώς θα λειτουργήσετε στην κοινωνία όταν μείνετε μόνοι;
Η μήπως σκοπεύετε να ταλαιπωρείτε τους δικούς σας να σας ταίζουν μέχρι να γίνετε 40 και να βαράτε και καμιά (και δέκα ίσως) "πηχτές" την ημέρα;

Καημένα... αίντε φανταράκια μια χαρά εμπειρία είναι ακόμα και αν κάνεις και καμιά σκοπιά παραπάνω.
Δε χρειάζετε να μοιάζετε σε όλα με τις γκόμενες φίλες σας, φορέστε και καμιά σκελέα, όχι μόνο στριγκάκια, γυαλιά ηλίου και καψουροτράγουδα....
κότες, έ κότες.

Tommygun 3 Οκτωβρίου 2010 στις 11:49:00 μ.μ. EEST  

Κατ' επαναληψη εχω δηλωσει την εμμονη μου στον επαγγελματικο στρατο. Εχω παραπανω απο εναν λογους, τους εχω αναλυσει γιατι θεωρω οτι η θητεια εχει καταντησει κοροιδια, αλλα τετοια απαξιωση του ΕΣ απο υπουργο του δεν εχω ξαναδει. Τα στρατοπεδα ειναι σε αθλια κατασταση, το επιπεδο εκπαιδευσης μηδενικο, ο εξοπλισμος τραγελαφικος (ρωτηστε οσους εχει σε αποστολη σε Βοσνια π.χ και εχουν συγκρινει τον εξοπλισμο τους με τον αντιστοιχο ευρωπαικο). το μισο στρατευμα ειναι ταξιαρχοι, η καλυτερα ταξιδαρχοι, και εμας μας ενοιαξε η πρασινη αναπτυξη. Διερωτομαι αν ειναι ηλιθιοι, η προσπαθουν να ειναι ηλιθιοι.

Επισης στους πολεμαρχους του ποντικιου, εαν καποιος θεωρει οτι τα μηδενικα επιπεδα εκπαιδευσης ειναι αποτρεπτικος λογος για τυχον πολεμικη εμπλοκη με την γειτονα χωρα να ευχηθω να γυρισουν και το αλλο πλευρο και συνεχισουν αμεριμνοι τον πατριωτικο τους υπνο. Επισης σιγουρα δεν εχουμε γειτονες Λουξεμβουργο η Σουηδια, ωστοσο η πλειοψηφια των γειτονων μας, δεν εχουν βρακι να αλλαξουν, ποσο μαλλον να στηριξουν στρατο. Με το στανιο και με το ζορι να ταιζουμε απειλες και εχθρους και να φευγουν αερα τα κονδυλια για να τρωνε οι γαλονατοι, δεν γινεται.

Ανώνυμος 23 Οκτωβρίου 2010 στις 10:45:00 π.μ. EEST  

Με τον Μπένυ για υπουργό και τον άλλο Μπένυ με στολή για αρχηγό, στρατός δεν γίνεται. Είναι δυνατόν στο ελάχιστο διάστημα των 9 μηνών να΄χάνεται και χρόνος για την επαγγελματική εκπαίδευση των στρατιωτών; Αυτών που έχουν πάρει ή θα έπρεπε να πάρουν ανβολή για αυτή τη δουλειά; Καημένη Ελλάδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP