Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων στη Μικρά Ασία

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Tην μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τίμησε η Εθνική Αντιπροσωπεία τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

Μιλώντας ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα της Ολομέλειας - στο πλαίσιο της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος - τόνισε ότι η Γενοκτονία ήταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου που κορυφώθηκε το 1922 και ο φόρος αίματος που πλήρωσαν οι Μικρασιάτες Έλληνες ήταν βαρύτατος με περίπου 500.000 νεκρούς.
Ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε επίσης ότι η ομόφωνη αναγνώριση της Ημέρας αυτής από την Βουλή των Ελλήνων ήταν ένα ιστορικό χρέος που ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα των Μικρασιατικών Οργανώσεων. Κατά την συνεδρίαση της 24ης Σεπτεμβρίου του 1998 η Βουλή έκανε δεκτή ομόφωνη σχετική πρόταση νόμου αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία της ανάδειξης ενός μείζονος γεγονότος της εθνικής μας ιστορίας.

Πρόσθεσε ότι η αναγνώριση καταδικάζει το αποτρόπαιο φαινόμενο της Γενοκτονίας και καλεί όλους να αναλογιστούν τρόπους πρόληψης τέτοιων φαινομένων που κλονίζουν τα θεμέλια του οικοδομήματος ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών του σύγχρονου πολιτισμού.
«Σήμερα, εκφράζουμε την ευχή αλλά και την πεποίθηση ότι στην συλλογική μνήμη και συνείδηση των λαών ότι η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός θα παραχωρούν τη θέση τους στη θέληση για Δημοκρατία, ειρήνη, συνεννόηση και συνεργασία» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

3 σχόλια:

Αρματιστής 15 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:13:00 μ.μ. EEST  

Ξέχασε κάτι όμως ο κύριος πρόεδρος της βουλής, όπως έχει ξεχάσει και η επίσημη Ελληνική πολιτεία 98 ολάκερα χρόνια.

Να ζητήσουν συγνώμη:

1) Από τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους μαχητές, (αξιωματικούς και οπλίτες), της Μικρασιατικής εκστρατείας, επειδή η Ελληνική πολιτεία δεν έπραξε όλα όσα έπρεπε, προκειμένου να μην αποβεί μάταιη η θυσία τους.

2) Από τις δεκάδες χιλιάδες αιχμαλώτους, αξιωματικούς και οπλίτες, που πέθαναν από τις κακουχίες ή από τη μαχαίρι των Τούρκων στα Τουρκικά κάτεργα (ο καθένας μπορεί να δει τη σχετική ανάρτηση στο εν κρυπτώ)

3) Από τις οικογένειες των νεκρών και των αγνοουμένων μαχητών, επειδή παρά την παρέλευση τόσων χρόνων, δεν ανεζήτησε και συνεχίζει να αδιαφορεί και να μην αναζητά, τα λείψανα των θανόντων μαχητών, προκειμένου αυτά, ή να επιστραφούν στην Ελλάδα και να ταφούν με τις τιμές που επιβάλλεται, ή να ταφούν σε αναγνωρισμένα στρατιωτικά νεκροταφεία στις περιοχές που φονεύθηκαν.

4) Από όλους τους Έλληνες Μικρασιάτες, διότι αφού τους ενέπλεξε σε μια τρομερή περιπέτεια, στη συνέχεια αποδείχθηκε ανίκανη να τη φέρει σε πέρας και έτσι πρόδωσε τις ελπίδες τους και τα όνειρά τους και τους οδήγησε στη σφαγή, στην εξόντωση, τη καταστροφή και την προσφυγοποίηση. Επιπλέον δε, διότι δεν κατέβαλε όλες εκείνες τις προσπάθειες που επέβαλαν οι συνθήκες, για την ταχεία αποκατάσταση των προσφύγων.

Οι Τούρκοι έκαναν τα εγκλήματά τους και τις θηριωδίες τους και η Ελληνική πολιτεία για μια ακόμη φορά στάθηκε ανίκανη να πράξει το δικό της χρέος.

Όλα αυτά για να μη ξεχνάμε.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων

Παλαιοελλαδίτης

enkripto 15 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:22:00 μ.μ. EEST  

http://www.enkripto.com/p/1922-1974.html

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:08:00 μ.μ. EEST  

Φαίνεται ότι είσαι παλαιοελλαδίτης! :-)

Πολύ σωστά αυτά που λες αλλά εγώ θα έβαζα πρώτο το δικό σου τελευταίο, με την επισήμανση ότι δεν ήταν αποκλειστικά ευθύνη του ελληνικού κράτους που οι Τούρκοι προχώρησαν στη γενοκτονία των Μικρασιατών και Ποντίων. Ήδη πριν την επέμβαση της Ελλάδας στη Μικρασία είχε ξεκινήσει η γενοκτονία των Ποντίων και οι διώξεις εναντίον Ελλήνων από άλλα μέρη της Μικρασίας.
Επίσης, για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι το ελληνικό κράτος έκανε ότι μπορούσε για την αποκατάσταση -ίσως επειδή την επέβλεπε η Κοινωνία των Εθνών-, πιο πριν ήταν που τα θαλάσσωσε. Στα υπόλοιπα που λες συμφωνώ και επαυξάνω.

ΠΚΠ (Μικρασιάτικης καταγωγής)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP