Υπό τον πέλεκυ δημοψηφίσματος

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Tου Σταυρου Λυγερου

Για άλλη μια φορά, οι διπλωματικοί διάδρομοι έχουν πλημμυρίσει από πληροφορίες - φήμες ότι μετά τις τοπικές εκλογές, η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα εισέλθει στην τελική ευθεία. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι η αμερικανική διπλωματία πιέζει τις δύο κυβερνήσεις για επίτευξη συμφωνίας με σκοπό να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τη συζητούμενη φόρμουλα το όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και θα χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς. Επιπροσθέτως, δίνονται υποσχέσεις στην Αθήνα ότι το συμφωνηθέν όνομα θα χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και πιθανότατα τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις διμερείς σχέσεις τους με τα Σκόπια.

Την εικόνα, όμως, σκίασαν οι προ καιρού δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στα Σκόπια. Κατ’ αυτόν, η Ουάσιγκτον επιδιώκει ένα όνομα, που θα αντικαταστήσει το ΠΓΔΜ κι όχι τροποποίηση του Συντάγματος. Η λύση δεν θα αφορά το όνομα της εθνότητας/γλώσσας, που έχει μείνει εκτός διαπραγμάτευσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμμέσως θα νομιμοποιηθεί ο όρος «μακεδονική».

4 σχόλια:

Ανώνυμος 21 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:04:00 μ.μ. EEST  

Καλό είναι να λύνεις κάποια προβλήματα αλλά καλύτερο είναι να τα λύνεις όλα. Η ενδιάμεση συμφωνία που προέκυψε μετά το εμπάργκο είχε θετικά στοιχεία (αλλάξαν σημαία μιας δια παντός, υπήρξες διεθνώς ένα όνομα που δείχνει ότι κάτι τρέχει FYROM, και που σίγουρα είναι καλύτερο από το "Μακεδονία"). Από την άλλη, λύνοντας κάποια και αφήνοντας κάποια άλλα, δεν μπορείς να ξέρεις πως θα κυλίσουν τα πράγματα στο μέλλον. Έτσι μετά την ενδιάμεση συμφωνία σχεδόν παγιώθηκε το "Μακεδονία" και πολλές χώρες την αναγνώρισαν μ' αυτό. Έτσι αν "λυθεί" και το μεγάλο θέμα του ονόματος, τότε τα ζητήματα εθνότητας-γλώσσας δε θα λυθούν ποτέ και θα παραμείνουν περιθωρειακά μικροπροβλήματα. Μην ξεχνάμε ότι και η Βουλγαρία που αναγνώρισε την πΓΔΜ ως "Μακεδονία" δεν δέχεται ύπαρξη εθνότητας και γλώσσας μακεδονικής (και δικαίως αφού τα σλαβομακεδονικά είναι ουσιαστικά διάλεκτος της Βουλγαρικής). Έτσι, αν τώρα που έχουμε χαρτί πίεσης δεν τα λύσουμε όλα, το χάσαμε το τραίνο. Επίσης, πώς θα είναι αυτό το όνομα στα Αγγλικά "Republic of Macedonia of Vardar" ή "Republic of Vardar Macedonia"; Και αντίστοιχα πώς θα αποκαλούνται οι άνθρωποι; Ακόμα και στα ελληνικά πώς θα αποκαλούνται; Αυτό που λέμε Σκοπιανοί προσωπικά το βρίσκω κακόγουστο και παράλογο: κάποιον που είναι από το Μοναστήρι (Μπίτολα) θα τον πεις Σκοπιανό; Συνήθως τους αποκαλώ Σλαβομακεδόνες, αλλά αυτό δε συμπεριλαμβάνοι τους Αλβανούς της πΓΔΜ που δεν είναι λίγοι. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν πρέπει να δεχθούμε επίλυσή του χωρίς π.χ. αλλαγή του συντάγματός τους.

Ανώνυμος 21 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:06:00 μ.μ. EEST  

Στα παραπάνω να προσθέσω ότι θα είναι τουλάχιστον υποκρισία των πολιτικών μας να μας πουν λύθηκε το θέμα ενώ το συμφωνηθέν όνομα θα είναι τέτοιο που τελικά "Μακεδονία" και "Μακεδόνες" θα μείνει.

ΠΚΠ (και στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο)

Ανώνυμος 22 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:53:00 μ.μ. EEST  

Όχι μεσοβέζικες λύσεις, ένα όνομα erga omnes. Ν'αλλάξουν τη συνταγματική ονομασία τους με το νέο όνομα. ΤΕΛΟΣ

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:22:00 μ.μ. EEST  

Το σημερινό δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής για τον Αλεξ Ρόντο και το σκοπιανό ίσως θέλει να προειδοποιήσει έμμεσα για επικείμενη μυστική κινητικότητα- και ίσως ο ΔΟΛ δεν συμφωνεί με τη λύση που θα προταθεί. Αν διαβάσετε ανάμεσα από τις γραμμές το αρθρο είναι κατά βάση αρνητικό. Σε πολιτικό επίπεδο οποιαδήποτε συμφωνία θα θεωρηθεί αποτέλεσμα πίεσης απέναντι σε μια καταχρεωμένη χώρα που παλεύει με το μνημόνιο του ΔΝΤ. Ίσως η συλλογική συνείδηση δεν αντέξει τώρα (και για τα επόμενα 3 χρόνια) μια συμφωνία για το σκοπιανό που να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία. Θα επικρατήσει η εντύπωση εθνικής ταπεινωσης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP