Μια απάντηση στον Πολίτη Οπλίτη για το άρθρο «Πως μπορεί να αποκτήσει νόημα η στρατιωτική θητεία;»

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Γράφει ο Αρματιστής

Αγαπητέ φίλε Πολίτη Οπλίτη,
Θέλω να σε ευχαριστήσω για το πολύ ενδιαφέρον και ουσιαστικό άρθρο σου και οπωσδήποτε για τα πολύ καλά Ελληνικά σου, τα οποία δυστυχώς όσο περνά ο χρόνος τα ακούς και τα διαβάζεις όλο και λιγότερο. Μακάρι να μπορούσα και εγώ να γράψω με αυτό τον ωραίο και μεστό λόγο.

Χαίρομαι επίσης και για την υπογραφή σου. Πολίτης Οπλίτης. Αυτές οι δύο λέξεις περιέχουν και την πραγματική ουσία του λόγου ύπαρξης ενός στρατού που έχει σαν αποστολή την υπεράσπιση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας. Είναι ο στρατός των ελεύθερων, με την ουσιαστική έννοια του όρου, πολιτών.

Οι διαπιστώσεις σου για τη γενικότερη απαξίωση της θητείας είναι καίριες και ουσιαστικές.

Σε κάποιο σημείο γράφεις:

«Διερωτάται κανείς πως θα μπορέσει ένας νέος Έλληνας να υπηρετήσει την πατρίδα και να είναι έτοιμος για θυσίες αν γαλουχηθεί με τέτοιους μύθους και τέτοιες εθνομηδενιστικές αρχές.»
Και έχεις απόλυτο δίκιο. Δες τι γίνεται σήμερα. Στα πλαίσια της δήθεν «διάσωσης της οικονομίας», της δήθεν «δυνατότητας του κράτους να καταβάλει μισθούς και συντάξεις» και της δήθεν «σωτηρίας της πατρίδας», μας επιβλήθηκαν μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση και που ονομάστηκε «Μνημόνιο», όροι και υποχρεώσεις που ουσιαστικά απαξιώνουν τη χώρα, καταργούν την ουσία της λαϊκής κυριαρχίας, παραβιάζουν κατάφωρα το σύνταγμα και μειώνουν την εθνική κυριαρχία. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η οικονομική διακυβέρνηση της χώρας σύμφωνα με τα κελεύσματα και τις ντιρεκτίβες του ΔΝΤ, η υπογραφή του «Μνημονίου» με πλειοψηφία μικρότερη της προβλεπόμενης από το σύνταγμα και η τυφλή υποταγή των υπουργών στις οδηγίες και διαταγές των εκπροσώπων της τρόικας, δηλαδή κάποιων τεχνοκρατικών στελεχών μεσαίου μεγέθους. Είναι δυνατό αυτοί οι τεχνοκράτες να αποφασίζουν πόσες ώρες θα πετάξουν τα Ελληνικά μαχητικά;

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά, πες μου που είναι η νεολαία; Γιατί δεν αντιδρούν οι νέοι. Έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει; Γνωρίζουν οι νέοι ποιο είναι το τελικό διακύβευμα της πορείας που ακολουθεί η χώρα; Κατέβηκα σε όλες τις διαδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα σαν αντίδραση σε αυτά που μας συμβαίνουν. Η απουσία των νέων ήταν χαρακτηριστική.

Όταν παραβιάζεται το σύνταγμα και η νεολαία παραμένει απαθής, αυτό από μόνο του δείχνει πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου αποδεικνύει ότι τα πατριωτικά αντανακλαστικά μέρους της νεολαίας έχουν αμβλυνθεί. Αν αυτή η διαπίστωση έχει βάση, τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό και η θητεία να έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των νέων πολιτών και οι περισσότεροι να μιλούν για χαμένο χρόνο και πολλά άλλα.

Δεν θέλω όμως να μηδενίζω τα πάντα. Πιστεύω ότι ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας στέκεται απέναντι στην απαξίωση της θητείας και πιστεύει απόλυτα στο χρέος των πολιτών να αναλάβουν το όπλο και να υπηρετήσουν την πατρίδα. Ένα άλλο μεγάλο μέρος των νέων στέκεται προβληματισμένο απέναντι σε αυτή την υποχρέωση εξ αιτίας της πλύσης εγκεφάλου που έχει υποστεί. Όταν μιλάς με αυτούς τους προβληματισμένους νέους, διαπιστώνεις πόσο εύκολο είναι ο προβληματισμός τους και η κριτική στάση τους, να ανατραπεί υπέρ της θητείας. Έχω συναντήσει πολλούς νέους που η επιθυμία τους ήταν να υπηρετήσουν στις ειδικές δυνάμεις και φοβόντουσαν μήπως για κάποιο λόγο δεν μπορέσουν. Αυτά τα παιδιά πήγαν στις ειδικές δυνάμεις, είναι περήφανα διότι φόρεσαν τον πράσινο μπερέ, αλλά από τη στιγμή που απολύθηκαν έχουν εισπράξει εδώ και χρόνια, ένα λευκό απολυτήριο.

Πολλά όμως από αυτά τα «διαφορετικά» παιδιά, αλλοτριώνονται μέσα στην γενικότερη απαξίωση της θητείας που επικρατεί, τους λόγους της οποίας απαξίωσης, περιγράφεις πολύ εύστοχα στην παράγραφο με κεφαλίδα, «Μια σκοπιά χωρίς σκοπό …..»

Γράφεις ακόμη. «Το ζήτημα της αγωγής για την προάσπιση της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας είναι μεγάλο και θα το εξετάσουμε σε ένα άρθρο αφιερωμένο στην αγωγή». Το περιμένω με πολύ ενδιαφέρον.

Σε μια πρόταση της τελευταίας παραγράφου του άρθρου σου, γράφεις.
«Το νόημα στη θητεία ούτε νοιάζεται ούτε μπορεί να το προσφέρει άλλος θεσμός πλην των Ε.Δ.»

Επέτρεψέ μου να έχω μια διαφορετική προσέγγιση. Οπωσδήποτε οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ηγεσίες τους έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτό το έργο. Όπως έχουν και πολύ σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην απαξίωση της θητείας. Πιστεύω όμως ότι τη μπαγκέτα την κρατούν οι πολιτικές ηγεσίες. Αυτές δίνουν τον ρυθμό. Στα κόμματα και στις πολιτικές ηγεσίες ανήκει η κυρίαρχη ευθύνη για την απαξίωση της θητείας. Αυτές με τις αποφάσεις τους και τις πράξεις τους καταβαράθρωσαν την σημασία της θητείας και από χρέος τιμής των πολιτών προς τη πατρίδα, τη μετέτρεψαν σε αναγκαίο κακό. Αυτές σάλπισαν «του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε» και «όποιος δεν υπηρετεί στο Π.Ν. και τη Π.Α., αλλά στα σύνορα, είναι κ…παιδο». Και προς επίρρωση των όσων πιστεύω, ήρθαν για επιβεβαίωση οι δηλώσεις του Μπεγλίτη που καταχωρούνται σε ανάρτηση του εν κρυπτώ και με τις οποίες ενώ παραδέχεται ότι οι μονάδες και κρίσιμοι σχηματισμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας των κακών ποσοστών επάνδρωσης, αρνείται να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να αυξήσει τη θητεία, επειδή είναι μεν αναγκαίο κακό, αλλά υπάρχουν και όρια (το τελευταίο δικό μου).
Οι πολιτικές ηγεσίες επίσης είναι αυτές που μπορούν με τις αποφάσεις τους, να ανατρέψουν σχεδόν άμεσα, τη δυσμενή κατάσταση που έχουν δημιουργήσει. Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να τιμήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους υπηρετούντες σε αυτές, μόνιμους και κληρωτούς. Οφείλουν να αναδείξουν το έργο τους, την ευθύνη που επωμίζονται και την σημασία και την αξία της αποστολής που έχουν αναλάβει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό και να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή σε αυτούς που δεν επιτρέπεται να μιλούν δημόσια. Όχι λόγια αλλά έργα.

Θυμάσαι όμως κάποιο πρόεδρο, πρωθυπουργό, υπουργό άμυνας που να επισκέφθηκε ποτέ κάποιο σχηματισμό, κάποια μονάδα, που να παρακολούθησε κάποια άσκηση, που να συνέφαγε με τους στρατιώτες με καραβάνα από το καζάνι της άσκησης, που έκανε επιθεώρηση σε κάποιο στρατώνα για να δει τι φοράνε αυτοί που θα πάνε να σκοτωθούν και αν αυτό που φοράνε ικανοποιεί τις ανάγκες του μαχητή, για να δει που τρώνε, που κοιμούνται, που περνούν τον ελεύθερη ώρα τους, που πλένονται και που αφοδεύουν αυτά τα παιδιά, που η πατρίδα τους ανέθεσε να προστατεύουν την ελευθερία της; Θυμάσαι κάποιον Πρωθυπουργό ή ΥΕΘΑ που πήγε για επίσκεψη στις Μονάδες της Θράκης; Όχι αστραπή εθιμοτυπική επίσκεψη, αλλά επίσκεψη ουσίας. Ποτέ και κανένας. Μόνο το Πάσχα πηγαίνουν σε κάποιες επιλεγμένες μονάδες, των οποίων το προσωπικό ειδικά των κληρωτών, του έχει βγει η ψυχή προκειμένου να ετοιμάσουν το στρατόπεδο για να πάει ο Κωστάκης, ο Άκης και ο Γιωργάκης για να τσουγκρίσουν το αυγό τους και η κάθε μαραμένη κατίνα να χορέψει το καλαματιανό της. Ο Σημίτης έχω την εντύπωση ότι έβγαζε καντήλες και μόνο που άκουγε για «στρατά» και γι αυτό το λόγο δεν επισκέφθηκε ποτέ στρατιωτική μονάδα, το δε Πάσχα έκανε επίσκεψη στο Λιμενικό.

Όπως καταλαβαίνεις οι πολιτικές ηγεσίες και τα κόμματα δεν επιθυμούν σχέσεις με το ένστολο προσωπικό. Είναι ένα «αναγκαίο» κακό, με το οποίο δεν θέλουν να συγχρωτίζονται. Το «πληρώνουν», το ανέχονται, αλλά από και πέρα ου. Το μόνο για το οποίο νοιάζονται, είναι να γίνονται τα ρουσφέτια της πελατείας τους.

Μετά, αυτή η χωρίς καμιά αιδώ παραβίαση του συντάγματος, που την πας; Δεν παραβιάζονται κατάφωρα και συνεχώς βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλαδή αυτές της ισότητας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της δικαιοσύνης, αναφορικά με το χειρισμό των κληρωτών; Με ποια κριτήρια εκτελείται η κατανομή των κληρωτών στους Κλάδους, με ποια κριτήρια απονέμονται οι ειδικότητες και με ποια γίνονται οι μεταθέσεις; Στα φυλάκια του Έβρου, της Νυμφαίας του Εχίνου, ποιοι υπηρετούν; Στα δύσκολα ποιοι πάνε; Ποιοι υπηρετούν στο Ναυτικό και την Αεροπορία; Πόσα βγαίνουν κατά καιρούς στο φως για φυγόστρατους, βολεψάκηδες, βυσματίες, για τις στρατιές που υπηρετούν στο τρίγωνο «Πεντάγωνο – Κολωνάκι – 401 ΓΣΝΑ», για άτομα που δεν έχουν περάσει τη πύλη στρατοπέδου μετά την ορκωμοσία τους, για φυγόστρατους και πόσα άλλα; Πως χορηγούνται τα Ι3, Ι4 και Ι5; Που υπηρετούν τα καμάρια των πολιτικών, των μεγαλοδημοσιογράφων και άλλων επωνύμων; Αυτές οι δυσώδεις καταστάσεις βγαίνουν στο φως κάποια στιγμή και αμέσως μετά χάνονται στο σκοτάδι. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, δεν είναι επόμενο να συμμετέχουν στην απαξίωση της θητείας κατά τρόπο καθοριστικό;

Την υπόψη απαράδεκτη κατάσταση που όλοι γνωρίζουν και όλοι εξορκίζουν, που ο λαός το έχει τούμπανο και οι ηγεσίες κρυφό καμάρι, μόνο η αποφασιστική βούληση της πολιτικής ηγεσίας μπορεί να καταργήσει και όχι οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες γίνονται μέρος του προβλήματος.

Θυμάστε το πρώην Α/ΓΕΝ ναύαρχο Αντωνιάδη που ομολογούσε “on camera” ότι ο κάθε στρατεύσιμος του Π.Ν. είχε τον «βολευτή» του και τελικά τον Αρχηγό αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να συμπληρώνονται τα τετραγωνάκια και δεν τον ενδιαφέρει ποιο όνομα μπαίνει στο κάθε κουτάκι. Κυνική και ενοχλητική ομολογία, αλλά και συνάμα αληθινή. Ήταν ξεκάθαρη ομολογία ότι ο Αρχηγός δεν μπορούσε να κάνει τίποτε για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όταν λοιπόν ένα σύστημα είναι άδικο, δεν μπορείς να περιμένεις τίποτε το καλό.

Σήμερα όσο και αν προσπαθήσει κάποιος ηγήτορας, κάποιος διοικητής να οργανώσει απαιτητική εκπαίδευση, τα σχολεία μαχητών που προτείνεις, να απαιτήσει κόπο ιδρώτα και προσπάθεια, πάντα θα βρίσκει σοβαρά και ακαταμάχητα εμπόδια μπροστά του. Εμπόδια συναντούσαμε πριν είκοσι χρόνια, πόσο μάλλον σήμερα;

Θέλω να προσθέσω και μερικά λόγια για τους εφέδρους στους οποίους και εσύ αναφέρεσαι.

Ο Ελληνικός στρατός στηρίζεται αποκλειστικά στην εφεδρεία. Απαιτείται ένας στρατός εκστρατείας κάπου 300.000 (+) και αμφιβάλω αν υπό τα όπλα βρίσκονται πάνω από 75.000, μόνιμοι και κληρωτοί, μέσα βεβαίως και οι άφθονοι Ι3, Ι4 και Ι5, οι προστάτες, οι μειωμένης θητείας, οι πρώην ανυπότακτοι, οι πρώην φυγόστρατοι, οι τριαντάρηδες κλπ φρούτα.

Πρώτο λοιπόν και κυρίαρχο πρόβλημα, είναι ότι με τόσες μονάδες και τέτοια επάνδρωση, δεν υπάρχουν κληρωτοί για εκπαίδευση. Όταν ήμουν διοικητής Επιλαρχίας πριν 15 χρόνια, με επάνδρωση 70% και πλέον, αφαιρώντας καθημερινά (άδειες, αποσπασμένους, ΦΠ, ΕΥ, δρομολόγια, εξωτερικές υπηρεσίες, υποχρεώσεις στρατοπέδου, σκοπιές, φυλάκια και πολλά άλλα), έμεναν για την εκπαίδευση καμιά 80αρια. Με επανδρώσεις σήμερα της τάξης του 30%, ή και πιο κάτω, πόσοι να μένουν; Όταν όμως δεν εκπαιδεύονται ολοκληρωμένα οι κληρωτοί, πολύ απλά δεν υπάρχει εκπαιδευμένη εφεδρεία.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο στρατός δεν είναι αναγκαίο κακό, αλλά το ύψιστο χρέος του ελεύθερου πολίτη προς την πατρίδα. Και αυτοί νομίζω αποτελούν την πλειοψηφία. Έκφραση αυτής της μερίδας αποτελεί και η Λέσχη σας, όπως και Λέσχες καταδρομών. Ως εκ τούτου το πρόβλημα που τίθεται είναι πως μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να στηριχθούν στους εφέδρους που θέλουν να προσφέρουν. Δηλαδή ο κύριος κορμός των εφέδρων που επιστρατεύονται να αποτελείται από εθελοντές εφέδρους. Βεβαίως για να υλοποιηθεί αυτή η σκέψη, θα πρέπει πρώτα να αναδειχθεί η σημασία της θητείας σαν χρέος τιμής του κάθε πολίτη προς ότι αποτελεί την ιδέα της πατρίδας.

Μολονότι πιστεύω ότι για να αναπτυχθεί αυτή η ιδέα απαιτείται ένα διαφορετικό άρθρο, θα τοποθετηθώ με ένα πολύ απλό παράδειγμα. Γνωρίζω δύο αδέλφια, που ο ένας υπηρέτησε στους πεζοναύτες και ο άλλος στους αλεξιπτωτιστές. Εννοείται ότι το διάλεξαν και κατά τη διάρκεια της θητείας τους έλαβαν πολύ καλή στρατιωτική εκπαίδευση. Από τότε που απολύθηκαν (πριν 10 και 7 χρόνια), διαθέτουν λευκό απολυτήριο και ποτέ δεν κλήθηκαν για επανεκπαίδευση. Και οι δύο αναρωτιούνται γιατί ο στρατός δεν τους συμπεριέλαβε στην επιστράτευση, μολονότι και οι δύο ήθελαν να διαθέτουν απολυτήριο με χρώμα. Μπορεί κάποιος να κάνει κάποιους απλούς υπολογισμούς με βάση πόσες Μοίρες καταδρομών διαθέτουμε, τι επάνδρωση έχουν, πόσοι κληρωτοί υπηρετούν τη θητεία τους στις καταδρομές κάθε χρόνο, πόσοι από αυτούς είναι μεταξύ 20 και 40 ετών, πόσοι θα επιθυμούσαν να ανήκουν στην εφεδρεία και πόσες εφεδρικές Μοίρες θα μπορούσαν να συγκροτηθούν, ανεξάρτητα το πώς θα χρησιμοποιηθούν.

Πιστεύω όμως ότι οι προοπτικές για πιθανή ανάκαμψη από την απαράδεκτη κατάσταση της απαξίωσης της θητείας, βρίσκονται ακόμα πολύ μακριά.


Σχετικό άρθρο :

Πως μπορεί να αποκτήσει νόημα η στρατιωτική θητεία;



30 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:23:00 μ.μ. EEST  

Να γίνει και η Ελλάδα στρατοκρατούμενη χώρα δηλαδή όπως το Ισραήλ; Μπράβο, αυτός είναι πατριωτισμός!

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:56:00 μ.μ. EEST  

H επιχειρηματολογία του ατόμου που αυτοαποκαλείται Αρματιστής είναι αστεία.

Πρόκειται βασικά για μια ακόμα αναπαραγωγή της ισοπεδωτικής και αφελούς επιχειρηματολογίας της Ακροδεξιάς του τύπου:

*Ολοι είναι προδότες, οι πολιτικοί, οι στρατιωτικοί κτλπ, οι μόνοι που δεν είναι προδότες είμαστε εμείς οι Ακροδεξιοί, πάρε τα όπλα γενναίε πολίτη-στρατιώτη να απαλλάξεις τον τόπο απο την Δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του ...προκειμένου να εγκαθιδρύσουμε εμείς άλλη μια χούντα η οποία θα είναι δήθεν πατριωτική, αλλά θα ελέγχεται απο την CIA.*

Οπότε οι προτάσεις περι θητείας κτλπ, χάνονται μέσα απο την αντι-δημοκρατική και αντι-κυβερνητική έμμεση προπαγάνδα.

Εάν είχα την ευθύνη μιας μονάδας, άτομα με τον τρόπο σκέψης του Αρματιστή, δηλ Ακροδεξιούς για τους οποίους όλοι είναι προδότες κτλπ, θα ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που θα κοίταγα να απομακρύνω όσο το δυνατόν μακρύτερα απο οτιδήποτε έχει να κάνει με όπλο γιατί προφανώς ώς συναισθηματικά ασταθείς απόρροια της μέτριας ευφυΐας τους, είναι απρόβλεπτοι στις αντιδράσεις τους και ενδεχομένως επικύνδυνοι.

Φανταστείτε να έχετε να φέρετε είς πέρας μιαν ευαίσθητη αποστολή που έχει να κάνει με σωστή διαχείρηση ανθρωπίνων πόρων σε εισαγωγικά, και να έχεις μαζί σου κανά δυο τέτοια άτομα. Και άχρηστοι και επικίνδυνοι.

enkripto 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:10:00 μ.μ. EEST  

όπως βλέπεις συνεχίζω να ανεβάζω τον οχετό σου.

Και αυτό για να βλέπουν οι υπόλοιποι:

α) το πως ο φανατισμός αφαιρεί κάθε ιχνος κριτικής σκέψης

β)την ενδεια επιχειρημάτων των κατ'επίφαση "προοδευτικών".

Στην ουσία αντιπροσωπεύεις την συντήρηση και τις ολοκληρωτικές νοοτροπίες που χρεώνεις στους υπόλοιπους.

Νήμα 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:39:00 μ.μ. EEST  

Παιδιά εύγε για τα τελευταία άρθρα και τις συζητήσεις/σχόλια.

Συνεχείστε να ανεβάζετε τον πήχυ της προβληματικής περί της θητείας και γεκινότερα σχετικών θεμάτων για τις Ε.Δ.
και αφήστε σε άλλους όπως ο Ανώνυμος 7:56 την βληματική "επιχειρηματολογία" :-)


ΝΗΜΑ

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:21:00 μ.μ. EEST  

Προς τον ανώνυμο "11 Σεπτεμβρίου 2010 7:56:00 μ.μ. GMT+03:00"
Φιλαράκο, άμα δεν ξέρεις γιατί πρέπει να πεθάνης, δεν ξέρεις γιατί ζείς. Πρόσεξε μόνο από την πολύ "δημοκρατία" μην τυχόν και σου φύγει το "ρίμελ" ή σκίσεις κανένα "καλτσόν".

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:22:00 μ.μ. EEST  

ειμαι 17 φετος θα παω τριτη λυκειου.θελω να υπηρετησω την πατριδα και θα ηθελα να υπαρχει ξανα στην ελλαδα η εννοια του πολιτη οπλιτη,στην χωρα απο οπου ξεκινησε δηλαδη.κατι που ειναι εφικτο γιατι πως αλλιως τα καταφερε το ισραηλ?θα ηθελα να υπηρετησω στις ειδικες δυναμεις αν και δν ξερω αν γινεται κατι τετοιο για δυο λογου 1. γιατι η θητεια ειναι 9 μηνες 2. γιατι φοραω φακους επαφης(και θα ηθελα να πληροφορησει καποιος αν υπαρχει οριο μυωπιας για μονιμος στον στρατο και ποσο ειναι?)

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:39:00 μ.μ. EEST  

Φίλε ενκρυπτώ,

προσωπικά πρώτη φορά σου κάνω την τιμή να γράψω εδώ μέσα και σίγουρα τούτη εδώ η δεύτερη ανάρτηση θα είναι η τελευταία, καθότι δεν με ενδιαφέρει να γράφω σε ακροδεξιές ιστοσελίδες.

Οπότε αυτά που αναφέρεις σχετικά με συνεχιζόμενες αναρτήσεις μου δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα.

enkripto 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:44:00 μ.μ. EEST  

Δεν πειράζει παλικάρι μου.

Περαστικά

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:04:00 μ.μ. EEST  

Είμαι ο ανώνυμος που σου χάρισε γέλιο στο άλλο άρθρο, αγαπητό enkripto. Δεν είμαι αριστερός, θεωρώ την αριστερή επιχειρηματολογία εξίσου γελοία με την ακροδεξιά. Είμαι Έλληνας. Τα επιχειρήματα περί θητείας 100 μηνών και τα σχετικά ξέρω από πού προέρχονται, ακόμα και όταν φοράνε "ψύχραιμο" και "αντικειμενικό" φερετζέ. Βγάλτε τον!

kimon 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:31:00 μ.μ. EEST  

ΠΑΛΛΗΚΆΡΙΑ ΜΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΘΑ ΣΑ ΠΡΟΤΡΕΨΩ ΟΜΩΣ" ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΑΛΗΘΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ" ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΜΝΗΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ

Νίκος 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:58:00 μ.μ. EEST  

@Ανώνυμε 11 Σεπτεμβρίου 2010 7:56:00 μ.μ. GMT+03:00

Αν είχες την ευθύνη μιας στρατιωτικής ομάδας (θεός φυλάξοι), το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να απομακρύνεις είναι τους ανίκανους λουφαδόρους τσανακογλύφτες των υπουργικών γραφείων και να αφήσεις τις ιδεολογικές σου ανησυχίες εκτός της υπηρεσίας σου (όπως δεν τις είχαν αφήσει κάποιοι άλλοι "εθνοσωτήρες" μετά τον εμφύλιο).

Αλλά άλλο σε καίει εσένα αγορίνα μου, η κριτική στην κυβέρνηση και τον ΓΑΠ. Και άσε κατά μέρος τις κρίσεις περί μέτριας ευφυίας και συναισθηματικής αστάθειας γιατί το δικό σου ποστ δεν είναι ακριβώς και η αποθέωση της υψηλής διανοητικής εργασίας. Αν θέλαμε να διαβάσουμε την σοσιαλδημοκρατική κουρελαρία που θεωρείς επιχειρηματολογία σου, θα ανοίγαμε το ΕΘΝΟΣ και το ΒΗΜΑ και θα παρακολουθούσαμε νυχθημερόν τον Πρετεντέρη και τον Καψή.

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:59:00 μ.μ. EEST  

Φίλε μου δεν θα χάσω την ώρα μου να διαβάσω το δυστυχώς τεράστιο μόνο σε μέγεθος κειμένου , άρθρο σου.
Πάντως σε πληροφορώ ότι ο νέος άνθρωπος σήμερα αρνείται να ακολουθησει τις διαταγές του κάθε επίορκου καραβανά που δεν έπραξε το εθνικό του καθήκον αλλά αντίθετα άφησε ανυπεράσπιστη την πατρίδα μας ώστε να εισέρθουν μέσα οι ορδές των βαρβάρων αλλοθρήσκων λαθραίων εποίκων που μονό σκοπό είχαν την κατάληψη της πατρίδος. και την άλωση του έθνους των Ελλήνων.
Το οποίο και κατάφεραν.
Αυτά τα ολίγα . Όποιος έχει μάτια βλέπει

Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:13:00 μ.μ. EEST  

@ 9:39:

Προσωπικα εγω νομιζω οτι ο ενκρυπτω μου κανει την τιμη οταν δημοσιευει το σχολιο μου, αλλα ισως εσυ να εισαι υπερανω ολων μας.

@ 7:23 και 7:56:

Kαλα θα ηταν να διαβαζατε πρωτα και να καταλαβαινατε το δημοσιευμα πριν σχολιασετε. Γιατι κανετε αστηρικτους χαρακτηρισμους.

Ο 7:56 ειναι οχι μονο ασχετος αλλα και υβριστικος ("ακροδεξια, αντι-κυβερνητικη, αντιδημοκρατικη προπαγανδα, συναισθηματικα ασταθεις, αχρηστοι και επικυνδυνοι") . Και επειδη αναφερεται στην δημοκρατια, η δημοκρατια δεν δινει σε κανεναν το δικαιωμα να βριζει κανοντας αστηρικτους χαρακτηρισμους.

Ο ενκρυπτω δειχνει μεγαλη ανοχη με το να δημοσιευει τετοια σχολια.

Αερομεταφερόμενος 12 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:40:00 π.μ. EEST  

Καταπληκτική η αρχική ανάρτηση του ΠΟΛΙΤΗ-ΟΠΛΙΤΗ και επίσης καταπληκτική η απάντηση του ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ !!
Με τέτοιες αναρτήσεις το ήδη πολύ υψηλό επίπεδο του blog "εν κρυπτώ" εκτοξεύεται ακόμα περισσότερο.
Μην σας απασχολούν οι υβριστικές απαντήσεις των ανθελλήνων! Αντιθέτως με τις ύβρεις τους δείχνουν το πόσο πολύ ενοχλούνται !!

Αρματιστής 12 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:25:00 π.μ. EEST  

Προς: κάθε ανόητο υβριστή

Οι βρισιές και οι χαρακτηρισμοί είναι κάτι το πολύ εύκολο. Το δύσκολο είναι η αντιπαράθεση με επιχειρήματα. Είναι πολύ εύκολο να χαρακτηρίσω ως φασίστες του κερατά, όσους έβαλαν τον ανεμιστήρα και σκορπίζουν λάσπη. Όποιος λοιπόν έχει να μου προσάψει κάτι για ότι έγραψα, να επανέλθει αλλά μόνο με επιχειρήματα και να αναφέρεται σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου.

Στο κείμενό μου μιλάω για ελεύθερους πολίτες, για θητεία που πρέπει να αποτελεί χρέος τιμής των Ελλήνων προς την πατρίδα και η οποία θα πρέπει να στηρίζεται στις βασικές αρχές του συντάγματος, δηλαδή της ισότητας της ισοπολιτείας της ισονομίας και της δικαιοσύνης. Αναφέρω ότι υπεύθυνες για την απαξίωση της στρατιωτικής θητείας είναι οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι το διαφορετικό, δεδομένου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν αυτόνομο κρατίδιο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά με βάση το σύνταγμα διοικούνται από την κυβέρνηση.

Αυτά τα τόσο απλά και τόσο καθαρά, δυστυχώς είναι δυσνόητες έννοιες για πολλούς νεοέλληνες, γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζουν Ελληνικά, δεν ξέρουν να διαβάζουν και ακόμη περισσότερο να καταλαβαίνουν αυτά που διαβάζουν.


Προς: Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 7:23:00 μ.μ. GMT+03:00

Από όσα διάβασες ποιο είναι αυτό που σε οδήγησε στο συμπέρασμα ότι εγώ προτείνω στρατιωτικοποίηση άλλα Ισραήλ; Προσωπικά πιστεύω ότι θα έκανε καλό, αλλά δεν πρότεινα κάτι τέτοιο. Θέλω όμως συγκεκριμένη απάντηση για το αν σε κάποιο σημείο των όσων έγραψα, υπάρχει έστω και ο παραμικρός υπαινιγμός για στρατιωτικοποίηση τύπου Ισραήλ. Η μη απάντηση, σημαίνει ότι άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις.


Προς: Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 7:56:00 μ.μ. GMT+03:00

Αυτά που μου προσάπτεις ανόητε φασίστα του κερατά, σε ποιο σημείο του κειμένου μου τα βρήκες; Αν δεν πάρω μια ξεκάθαρη απάντηση και όχι αόριστες παπαρολογίες, τότε, ή δεν γνωρίζεις Ελληνικά και άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις, ή είσαι εκ συστήματος υβριστής, ή το πιο ευνοϊκό για σένα, να σου είχαν κάνει λοβοτομή όταν ήσουν βρέφος με αποτέλεσμα τα ημισφαίρια του εγκεφάλου σου να μην επικοινωνούν.

Έγραψα πουθενά ανόητε, να πάρει τα όπλα ο γενναίος πολίτης στρατιώτης για να απαλλάξει τον τόπο από την εκλεγμένη κυβέρνηση; Που το βρήκες αυτό; Απάντησε, γιατί διαφορετικά θα είσαι και πολύ πολύ ………


Προς: Ανώνυμος 11 Σεπτεμβρίου 2010 10:59:00 μ.μ. GMT+03:00

Τα σύνορα της χώρας δεν τα αστυνομεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η δε αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου των οικονομικών μεταναστών, αποτελεί ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής και κανενός άλλου. Εκτός εσύ αν πιστεύεις ότι ο στρατός πρέπει να βάλει μπροστά τα πολυβόλα και να θερίζει όσους περνούν τα σύνορα έξω από τις νόμιμες εισόδους.

Από κάτι τέτοιες παπάρες που γράφονται, μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι κάποιοι έχουν μαύρα μεσάνυκτα για τις βασικές αρχές του πολιτεύματος, της πολιτικής οργάνωσης της Ελληνικής δημοκρατίας και τις βασικές αρχές του συντάγματος.

Κατά τα άλλα ευχαριστώ όλους για τα σχόλια σας, ακόμη και τους υβριστές, διότι έτσι δίνεται η ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις και ίσως οι υβριστές να γίνουν πιο προσεχτικοί ή τουλάχιστο να μάθουν να διαβάζουν.

flanker7 12 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:16:00 π.μ. EEST  

Συγχαρητήρια και πάλιν στον φίλο Αρματιστή και στο εν κρυπτώ.

Μερικοί εδώ ξεχνούν ότι η Ελευερία του ατόμου αλλά και του συνόλου-κράτους δεν απορρέει μόνο από τα δικαιώματα αλλά κυρίως από τις υποχρεώσεις.

Ανώνυμος 12 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:10:00 μ.μ. EEST  

Αρματιστή γερά...
Αυτό που κάνουν αυτοί οι τύποι λέγεται ιδεολογική τρομοκρατία, και στην Ελλάδα ασκείται συστηματικά από τη μεταπολίτευση - μάλιστα από το 1996 και μετά οι τύποι περάσανε σε άλλα επίπεδα οργάνωσης...
Ο σκοπός τους είναι απλός: να συκοφαντήσουν τον πατριωτισμό και να τον ταυτίσουν με το φασισμό.
Αλλά αποτυγχάνουν, γιατί οι Έλληνες έχουν και νου και γνώση, και ξέρουν ότι πατριωτισμός και δημοκρατία είναι ΣΥΝΩΝΥΜΑ και όχι αντώνυμα. Και μια ζωή αυτοί οι τύποι θα παίρνουν το 3% του γνωστού κόμματος (ή αλλιώς, τα τρία).
Συνέχισε έτσι και μην τους αφήνεις να σε εκνευρίσουν.

Ο Πεζικάριος

enkripto 12 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:23:00 μ.μ. EEST  

να πληροφορήσω του αναγνώστες, πως ο συγκεκριμένος υβριστής είναι ΕΝΑΣ και μόνο, ο οποιος προφανώς αγνοεί εννοιες ως η ΙΡ..

Δεν θα κερδίσεις τίποτα γράφοντας περισσότερα σχόλια ως αλλο πρόσωπο, αδελφέ.

Ανώνυμος 12 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:36:00 μ.μ. EEST  

Γιατι συνγχεετε την τωρινη
ενοπλη θητεια που ως επι το
πλειστον περιλαμβανει μαζεμα
αποτσιγαρων και καθαριοτητα
με τον πολεμο?

Θεωρω την θητεια χαμενο χρονο
γιατι ελαχιστα σου μαθαινουν
σχετικα με την χρηση οπλων
και τακτικων απλα κανεις
αγγαρειες για να μην χρειαζεται
το κρατος να πληρωσει ΕΠΟΠ.

Αν ομως συμβει το παραμικρο
οπως στα Ιμια ολοι θα προστρεξουμε
να υπερασπιστουμε την Πατριδα.

Η στρατιωτικη θητεια εχει ελαχιστο
νοημα και συνισταται σε αγγαρειες
στον ονομα της Πατριδας.Οταν υπαρξει
πραγματικη αναγκη εκει θα φανει ποιος αγαπαει την πατριδα του...

Ανώνυμος 12 Σεπτεμβρίου 2010 στις 5:06:00 μ.μ. EEST  

αγαπητέ, το θέμα ειναι ΩΣ ΤΙ θα προσελθουν..

Ως cannon fodder ή ως εκπαιδευμένοι στρατιώτες;

Αυτή ειναι η ουσία του άρθρου

Νήμα 12 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:51:00 μ.μ. EEST  

"Αν ομως συμβει το παραμικρο
οπως στα Ιμια ολοι θα προστρεξουμε
να υπερασπιστουμε την Πατριδα."

Σίγουρα πολύς κόσμος θα προτρέξει αλλά χωρίς μάχιμη εκπαίδευση, φρόνημα/ηθικό, και συνειδητοποίηση του ότι πας σε αποστολή για να υπερασπιστείς όχι για πλάκα και στα αστεία... που σημαίνει να σκοτώσεις,
απλά είμαστε τελειωμένοι ή σχεδόν... που είναι το ίδιο και το αυτό.

Τα άρθρα θίγουν καίρια προβλήματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και της ένοπλης άμυνας της χώρας μας.
Συνεχίστε.

flanker7 12 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:28:00 μ.μ. EEST  

Η "ψυχή" από μόνη της, χωρίς οργάνωση και εκπαίδευση, το μόνο που καταφέρνει είναι να γεμίζει νεκροταφεία. Αντιθέτως, ένας καλά οργανωμένος και εκπαιδευμένος στρατός έχει εκ των πραγμάτων "ψυχή" που πηγάζει από αυτήν τηω εκπαίδευση και την αυτοπεποίθηση που δίνει. Η πατρίδα δεν χρειάζεται νεκρούς ήρωες, χρειάζεται ζωντανούς υπερασπιστές, νικητές

wagelis 12 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:36:00 μ.μ. EEST  

Δεν γνωρίζω πόσοι προοδευτικοί,Αριστεροί,η όπως αλλιώς θέλουν να λέγονται,έχουν γράψει και σχολιάσει το άρθρο αυτό.Ένα μονο έχω να πω.Η Δημοκρατία γνωρίζουν τι είναι? Αν το γνωρίζουν τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι η ελευθερια εκφράσεις μπορεί να την διατυπώσει ο κάθε ένας και ας μην είμαστε σύμφωνοι. Ακόμα και αν αυτός κατά την γνώμη τους είναι ακροδεξιός.Εγώ προσωπικά το Άρθρο αυτό το βρίσκω πολύ εύστοχο.Δυστυχώς κάποιους τους ενοχλεί να γίνουμε ένα πειθαρχημένο κράτος.Διότι αν γίνουμε, τότε κάποι σφογγοκωλάριοι θα πρέπει να εργαστούν και αυτό σίγουρα δεν το επιθυμούν.

Ανώνυμος 13 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:28:00 π.μ. EEST  

Βρίσκω πολύ χρήσιμο το προβληματισμό γύρω από την θητεία. Οι συζητήσεις αυτες θα έπρεπε να γίνονται στην Βουλή και να απασχολούν το ΥΠΕΘΑ. Από την δική μου εμπειρία, για ποιο νόημα να μιλήσουμε αφού οι στρατεύσιμοι λιώνουν στην σκοπιά και την αγγαρία. Και σε αυτό δεν έχουν ευθύνη μόνο οι πολιτικοί, αλλά και τα μόνιμα στελέχη των ΕΔ που την βρίσκουν με το ξεχορτάριασμα, το αντιγόπινγκ, τις ανούσιες επιθεωρήσεις κ.α. Για να μην πω οτι πολλοί αντιλαμβάνονται τους φαντάρους ως ορντινάτσες για κάθε δουλειά. Ας κοιτάξουμε όλοι τις ευθύνες μας.

ΑΧΕΡΩΝ 14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 4:41:00 π.μ. EEST  

Γιατι οποιος ενδιαφεται για την αμυνα αυτης της δυσμοιρης Πατριδας πρεπει να αντιμετωπιζει τοση απροσμετρητη ηλιθιοτητα;Eιναι,τελικα,τοσο δυσκολο να αντιληφθουν καποιοι σε ποιον πλανητη ζουν;Kαποιοι σαν τον ανωνυμο 7.56 δεν ειναι απλως ασυναρτητοι,αντιπροσωπευουν την πολυ υπαρκτη αλλα και υπουλη απειλη του ΕΦΙΑΛΤΗ.Το οτι επικαλουνται την δηθεν δημοκρατικη νομιμοτητα ειναι βεβαιως προσχημα.Εαν παμε στην ουσια του φαινομενου,θα δουμε οτι η χουντα εκανε αυτο ακριβως που ευχονται οι δηθεν δημοκρατες αντιστρατιωτικοι που βλεπουν παντου πρωην ενστολους:προδωσε την πατριδα το '74.Eγω προσωπικα χρεωνω στην χουντα την προδοσια της Κυπρου εξ ισου οσο ΚΑΙ στην μεταπολιτευση,αρα δεν ειναι θεμα πολιτικων πεποιθησεων,αλλα απλουστατα θεμα κοινης λογικης και-γιατι οχι,υγειους ενστικτου αυτοσυντηρησεως το να αναπτυξω στρατιωτικη νοοτροπια.Και προς αποφυγην παρεξηγησεως,ΔΕΝ ειμαι πρωην ενστολος,αλλα δηλωνω ΚΑΙ εγω,Πολιτης-Οπλιτης!

Tommygun 14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:43:00 μ.μ. EEST  

Δυστυχως για μια ακομη φορα αποδεικνυεται η ημιμαθεια του Ελληνα, ο οποιος αρνειται πεισματικα να συζητησει, να επιχειρηματολογησει να κανει κουβεντα βρε αδερφε. Βουρ ισια, φασιστας ο ενας, ακροδεξιος ο αλλος, σε λιγο δηλαδη οσοι μπαινουμε στο εν κρυπτω, θα οργανωσουμε εκδρομη για να παμε να επισκεφτουμε το καλοκαιρινο θερετρο του Αδολφου Χιτλερ. Ημαρτον!

Οσον αφορα τα σχολια για το αρθρο του Αρματιστη, οποιος θελει, βλεπει την ουσια, οποιος θελει βλεπει ο,τι γουσταρει. Ο σχολιασμος μου εχει να κανει αυστηρα επι του αρθρου.

Η νεολαια δεν αντιδρα διοτι δεν ενδιαφερεται. Οφειλουμε να ομολογησουμε οτι οι πολιτικοι εδωσαν πραγματικα τον καλυτερο τους εαυτο, ουτως ωστε να απαξιωθει πληρως η πολιτικη ζωη του τοπου. Σημαντικο ρολο βεβαια παιζει και η αγραμματοσυνη του Ελληνα μεσω της απαξιωσης της ελληνικης παιδειας. Εαν στα προαναφερομενα προσθεσουμε και την γνησια νεοελληνικη νοοτροπια "ο,τι φαμε, ο,τι πιουμε" ηρθε και εδεσε το χαρμανι.

Ορθα και τα σχολια περι της στασης του πολιτικου κοσμου. Οποιος αξιωθηκε να υπηρετησει στο ΚΕΤΘ και ετυχε να πεσει στην περιοδο του Πασχα, ξερει απο τρεξιμο, αγγαρειες καθως και την απαξιωση απο τους βουλευτες που περνανε μεσα απο τις γυαλιστερες τους λιμουζινες.

Στο αρθρο του Πολιτη-Οπλιτη κατεθεσα και την προσωπικη μου αποψη περι θητειας. Τυχον ενδοαφερομενος ας κανει τον κοπο να ανατρεξει στο προναφερομενο αρθρο.

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2010 στις 1:39:00 μ.μ. EEST  

ο στρατός όμως είναι και κάτι άλλο: το άτομο, ο άνδρας αποδεικνύει πόσο μάχιμα ένστικτα έχει. Ας το δούμε ανθρωπολογικά: τα ένστικτα της επίθεσης και της κατάκτησης τα έχει ο άνδρας από τότε που παρουσιάστηκε στον πλανήτη: το ένστικτό του τον προκαλεί να δει πόσο αντέχει, να πιέσει τον εαυτό του με την πειθαρχεία και την αυτοπειθαρχεία. Ακόμη και έφηβοι έλκονται από το ηλεκτρονικά πολεμικά παιχνίδια. Γιατί? Γιατί τους δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν μάχιμοι- πέρα από το πρίσμα του πατριωτισμου, των εθνικών δικαίων ή συμφερόντων. Αντίθετα τα ένστικτα της στοργής και της μητρότητας τα έχει η γυναίκα. Θέλω να πω ότι αυτοί που 'δεν γουστάρουν' το στρατό, δεν τους αρέσει η πειθαρχεία και η αυτοπειθαρχεία προσπαθούν να καταπνίξουν το ένστικτο του άνδρα που είναι η μάχη: η μάχη στο στρατό και κατόπιν η μάχη στη ζωή... Το ζήτημα καιπρόκληση που αντιμετωπίζει η εκάστοτε εκπαίδευση είναι να βγάλει από το άτομο τα μάχιμα ένστικτα και να τα διοχετεύσει στην υποστήριξη της εθνικής πολιτικής και στρατηγικής. Τι να το κάνει κάποιος να παρουσιάζεται ως υπερπατριώτης και στην ουσία να μην έχει μάχιμο πνεύμα- και να έχει υπηρετήσει σε θέσεις....άστα... το ίδιο με αυτούς που αντιδρούνε στη στράτευση. Υπό τη φενάκη ιδεολογικών επιχειρημάτων κρύβουν από τον ίδιο τους το εαυτό την πραγματικότητα: ότι έχουν αυτοευνουχηθεί, δεν είναι μάχιμοι και δεν έχουν ατυτοπειθαρχεία να αντιμετωπίσουν κακουχίες στο στρατό και τη ζωή. Η ιδεολογία και η κάθε ιδεολογία πάντα θα προσφέρουν απλόχερα επιχειρήματα για να κρύβει ο καθένας τη δειλία του.

Tommygun 15 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:44:00 μ.μ. EEST  

Νομιζω οτι τα εχεις μπερδεψει λιγο.
Επετρεψε μου να αμφιβαλλω για την αποψη περι ενστικτων, διοτι (κατα την γνωμη μου παντα) ειναι αμεσα συναρτωμενα με το περιβαλλον που βρισκεται καποιος. Μεσα σε ενα αστικο περιβαλλον λιγες οι πιθανοτητες να βγουν στην επιφανεια αυτα τα ενστικτα που ανεφερες. Αντιθετα ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα βγουν σε ακραιες μορφες πιεσης (μια μαχη ας πουμε), που στον στρατο πλεον -καλως η κακως- δεν υφιστανται.

Οσον αφορα τα πολεμικα παιχνιδια, δεν νομιζω οτι εαν δωσεις κανονικο οπλο σε εναν αυτους που "λιωνουν" με τους διαφορους τιτλους πολεμικων παιχνιδιων, θα ανταποκριθουν με την ιδια ζεση. Το παιχνιδι εχει ενα μεγαλο μειονεκτημα: δινει την ψευδαισθηση του μαχιμου. Παραδειγμα, ο ιδιος παικτης που χειριζεται (υποτιθεται) το ΑΚ-47 στο παιχνιδι, δεν θα εχει τον ιδιο ζηλο εαν κανει βολη με το κανονικο οπλο.

Η πειθαρχεια και η αυτοπειθαρχεια ειναι βασικα στοιχεια για την ζωη του καθε ανθρωπου. Δεν περιμενει κανει να τα μαθει στον στρατο, οπου σχεδον τα παντα γινονται για το φαινεσθαι. Τα μαθαινει απο μικρο παιδι στο σπιτι του. Αλλιως θα εχει προβλημα για την υπολοιπη του ζωη.

Τελειωνοντας πιστευω οτι ισχυει απολυτα αυτο που εχουν επανηλειμμενα πει παλιοτερες γενιες σχετικα με την τωρινη χρησιμοτητα του στρατου: καλλιο δυσκολη και χειρωνακτικη δουλεια, παρα θητεια. Κατι παραπανω ξερουν μαλλον.

Ανώνυμος 24 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:22:00 π.μ. EEST  

Προς ολους τους ανωνυμους που κατακρινουν τον Ε.Σ., ουτε καν πισω απο την απατηλη ασφαλεια ενος ψευδωνυμου, αλλα δεν τους πειραζει να ειναι...ανωνυμοι.

Προς ολους τους ανωνυμους δειλους λοιπον, που σκεφτονται μοναχα την παρτη τους, εχω να τους παραθεσω μοναχα μια προταση:

«...ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country.» J.F.K.

Περαστικα, και στο καλο. Η χωρα δεν χρειαζεται ανθρωπους που δεν ενδιαφερονται για τα χωματα που πατησαν οι προγονοι τους, ουτε για τους δειλους που θα σκεφτουν πρωτα το τομαρι τους και επειτα τα τομαρια των απογονων τους.

Ναι φυσικα η θητεια ειναι επι των πλειστων ανουσια. Ναι, φυσικα στο πεζικο δεν σε καθιστουν μαχητη, και σε εξι βολες με G3A3 αν πας. Ναι ειναι πλεον 9 μηνες απο την ζωη σας, καποτε ηταν 12, 17, κτλ. Αν εχετε κατι καλυτερο να κανετε μεσα σε αυτους τους μηνες, καντε το. Αλλα γιατι να τρεχετε μακρυα απο τις υποχρεωσεις σας ως πολιτες, εστω και σε αυτο το μπουρδελοκρατος που παει κατα διαβολου; Τι δικαιολογια θα βρειτε αραγε...Μονο και μονο για να αποφυγετε μια εμπειρια που δεν ζησατε, φοβουμενοι για καταστασεις που ακουσατε απο τριτους...

Ισως καποια στιγμη στην ζωη σας καταλαβετε πως σχεδον τιποτε δεν ερχεται οπως το περιμενουμε και το σχεδιαζουμε. Να κατι που μαθαινει κανεις στον Ε.Σ. Πως να αντεχει στα σκατα και να μην μεμψιμοιρει.

Τελος παντων.

Καλη ζωη.

Ανώνυμος 16 Αυγούστου 2012 στις 7:45:00 μ.μ. EEST  

Το 1980,πηγα να υπηρετησω σε ταγμα Πεζικου στην Χιο.
Στα 20 μου χρονια ειμουν αθλητικος τυπος και καθε αλλο παρα ''μαμοθρεπτο''.Δεν ειχα κανενα προβλημα με την εκπαιδευση και τις ασκησεις.Τις θεωρουσα ευκολες,σχεδον αστειες.
Ειχα ομως μεγα προβλημα με το κλιμα μεσα στον λοχο.Ενα κλιμα που συνεχως προσβαλε και επιχειρουσε να κονιορτοποιεισει την προσωπικοτητα του στρατιωτη.
Μετα καποιους μηνες κτυπησα εναν υπαξιωματικο και κατεληξα στις Σ.Φ.Αυλωνας,απ οπου,ουσιαστικα και αποληθηκα.

Ολον αυτον τον καιρο που βρισκομουν στον λοχο του ταγματος,ενα ερωτημα-μια σκεψη βασανιζε το μυαλο μου.Ενα ερωτημα που δεν ευρησκε απαντηση.
Ενα ερωτημα που αντεβαινε στην προ στρατιωτικου ,αθλητικη μου εμπειρια.
Πως γινεται να προσβαλεις καθημερινα,να καταρακωνεις την προσωπικοτητα και το ηθικο ενος μαχητη,και μετα ξαφνικα,σε περιπτωση τουρκικης επιθεσης,να ζητας απο τον ιδιο αυτον ανθρωπο,να αντιμετωπισει επιτυχως και με θαρος τον εισβολεα.

Μετα καποια χρονια,μεσα απο διαβασμα και συζητησεις,καταφερα να απαντησω στο ερωτημα αυτο.

Η κατασταση που επικρατουσε στο Τ.Π της Χιου,δεν ηταν αποτελεσμα του καπριτσιου η της ιδιοτροποιας ενος ανθρωπου η μιας ομαδας ανθρωπων που κατειχαν την αρχη στο συγκεκριμενο ταγμα.Προερχοταν απο στρατιωτικους κανονισμους και συσωρευμενες εμπειριες και παραδοσεις οσον αφορα την ''στρατιωτικη ζωη'',ενος πληθους ευρωπαικων στρατων.Απο τοτε που ξεκινησαν να υπαρχουν εθνικοι στρατοι στην Ευρωπη.
Ολο αυτο το ιστορικο μπαγκραουντ,κατεληξε να εκφραζεται ετσι οπως εκφραζοταν σε ενα ελληνικο ταγμα προκαληψεως το 1980.

Ο λογος ειναι οτι ηθελαν τον στρατιωτη του καιρου τους οχι εναν μαχητη με υψηλο ηθικο,αυτοσυνειδηση και αυτοεκτιμηση,αλλα ενα αβουλο-σπασμενο πιονι,με χρηστικοτητα παντος σκοπου.Νομιζω οτι περισοτερο τους ενοιαζε ο ''εσωτερικος εχθρος'' απο τον εξωτερικο.Αλλωστε τοτε δεν ειχαν δημιουργηθει ακομα τα ΜΑΤ.

Ειμαι ακομα προθυμος να θυσιασω την ζωη μου και την αρτιμελεια μου για την Ελλαδα,που την αγαπω περισοτερο απο αρκετους που απλα ''πουλανε Ελλαδα''.Ομως αν ξαναγινομουν παλι 20 ετων και η μοιρα με εφερνε σ εναν τετοιον στρατο,παλι και παλι στην Αυλωνα θα κατεληγα.

Κυριε Αρματιστη.Σας παρακαλω γραψτε και αναλυστε επιχειρησεις της μικρασιατικης εκστρατειας.Ειστε απολαυστικος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP