Παντελής Μηχανικός και Αισχύλου «Ίτε»

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Toυ Λάζαρου Μαύρου

«Και τι περιμένεις από ανθρώπους / που τους βιάσανε τις γυναίκες μπροστά στα μάτια τους / και δεν τράβηξαν τον σουγιά τους. / Απαθώς / τότε / κι απαθώς / σήμερα / ζητάνε απλώς / διαζύγιο. / Τέτοιοι ρουφιάνοι / δεν μπορούν να πολεμήσουν για τίποτε». Μετά από 36 χρόνια άλλαξε τίποτε;

Γιατί ο Παντελής Μηχανικός επέλεξε τον τίτλο «Ίτε» για το σκληρό εκείνο ποίημα στην «Κατάθεση» του 1975; Ελάχιστους ενδιαφέρει. Άλλωστε, πόσοι ξέρουν τ’ όνομα και πόσοι το έργο του αείμνηστου απ’ το 1979 ποιητή; Ωστόσο αξίζει πλείονες να συλλογιστούν ότι: Εκείνο το «Ίτε», ήταν μια σαφής δήλωση πρόθεσης να συγκρίνει τον ηττημένο Ελληνισμό μετά την τουρκική εισβολή του 1974, με τον νικητή Ελληνισμό της ασυνθηκολόγητης κατά των Μήδων εισβολέων αντίστασης του 480 π.Χρ.

Ο (Ε/κ) Έλλην Κύπριος ποιητής από το σκλαβωμένο χωριό Λιμνιά Αμμοχώστου, μετά την ήττα του ’74, 48χρονος τότε, έτη πέντε πριν από τον θάνατό του, με το «Ίτε» επικεφαλίδα των στίχων του, συνομιλούσε κι έδιδε θλιβερότατη αναφορά για την τραγωδία του 1974 μ.Χρ., στον ένα από τους τρεις κορυφαίους ανά τους αιώνες τραγικούς ποιητές, τον Αισχύλο.

Τον (Ε/α) Ελληνοαθηναίο γιο του Ευφορίωνος που (α) 35χρονος είχε λάβει μέρος, μ’ επικεφαλής τον Μιλτιάδη, στη νικηφόρα μάχη, Αθηναίων και Πλαταιέων κατά των Μήδων εισβολέων του Δαρείου, στον Μαραθώνα το 490 π.Χρ., (β) 45χρονος πολέμησε στην περίλαμπρη νίκη των Ελλήνων, με ηγέτη τον Αθηναίο Θεμιστοκλή, στη Ναυμαχία της Σαλαμίνος κατά του στόλου του Ξέρξη το 480 π.Χρ. και, (γ) 46χρονος, στην τελική κατατρόπωση των χερσαίων περσικών δυνάμεων του Μαρδονίου στη Μάχη των Πλαταιών του 479 π.Χρ. με επικεφαλής τον (Ε/λ) Λακεδαιμόνιο Παυσανία. Επειδή:

Στην τραγωδία «Πέρσαι» (στίχοι 396-399) που για τη νίκη στη Σαλαμίνα ανέβασε ο Αισχύλος το 472 π.Χρ. βρίσκεται η πασίγνωστη επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια, προστακτική ίτε του ρήματος είμι: «Ω παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νυν υπέρ πάντων αγών» («Εμπρός παιδιά των Ελλήνων, λευτερώστε πατρίδα, τέκνα, γυναίκες, των θεών τα ιερά, τους τάφους των προγόνων, τώρα θα πολεμήσετε για όλα», καθώς μετέφρασε ο Τάσος Ρούσος στις εκδόσεις «Κάκτος»). Και το πέτυχαν τότε. Με το στρατήγημα του Θεμιστοκλή. Που ο αυστηρός ιστορικός Θουκυδίδης τον εγκωμίαζε έναν σχεδόν αιώνα αργότερα: «Κράτιστος Γνώμων» και «Άριστος Εικαστής» (Α-138).

Ένατι του αισχύλειου «Ίτε», ο Π. Μηχανικός (που σε δύο γιους έδωσε τα ονόματα Ορέστης και Θουκυδίδης) περιέγραψε την οικτρή ημών των Ελλήνων κατάσταση του ‘74 με το δικό του «Ίτε»: «Και τι περιμένεις από ανθρώπους / που τους βιάσανε τις γυναίκες μπροστά στα μάτια τους / και δεν τράβηξαν τον σουγιά τους. / Απαθώς / τότε / κι απαθώς / σήμερα / ζητάνε απλώς / διαζύγιο. / Τέτοιοι ρουφιάνοι / δεν μπορούν να πολεμήσουν για τίποτε». Μετά από 36 χρόνια άλλαξε τίποτε;

Σημερινή

6 σχόλια:

AegeanHawk 22 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:33:00 μ.μ. EEST  

Συγκλονιστικό, ανατριχιαστικό!

Ανώνυμος 23 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:05:00 π.μ. EEST  

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΘΑ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ???????????????????????????? ΜΠΑ ΑΔΥΝΑΤΟΝ

Ανώνυμος 23 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:12:00 μ.μ. EEST  

Άλλαξε: Σήμερα δεν θα ζητούσαν καν διαζύγιο, αλλά θα πρότειναν "συνδιαχείριση" της συζύγου...

Ανώνυμος 24 Σεπτεμβρίου 2010 στις 2:49:00 π.μ. EEST  

Νεοέλληνες...ένα έθνος πλέον ευνουχισμένο...

Ας ανατρέξουμε στους παλιούς Έλληνες, μπας και πάρουμε διδάγματα, βρούμε πρότυπα, ανακαλύψουμε τι σημαίνει άνθρωπος...

Ειδάλλως, ας χαθούμε από προσώπου Γης.
Αυτό το μέλλον θα μας αξίζει.

Ανώνυμος 24 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:49:00 μ.μ. EEST  

Εάν θέλετε διαβάστε το βιβλίο του Έλληνος Κυπρίου πατριώτη Άντη Ροδίτη "Δέκα Χιλιάδες Μέλισσες" (ο τίτλος του βασίζεται σε ποίημα του Π. Μηχανικού).

Το βιβλίο πραγματεύεται τα χρόνια 1950 - 1956, πριν από τηςν Εθνική Κατατροφή του 1974.

Αποδίδει ευθύνες στον Μακάριο με άγνωστα στους πολλούς στοιχεία, απόλυτα τεκμηριωμένα και αντικειμενικά.

Όλοι μασ αποδίδουμε ευθύνες στην χούντα και τον κίνημα του 1974. Ο κ. Ροδίτης αποκαλύπτει πολλά πράγματα που αγνοούμε.

flanker7 25 Σεπτεμβρίου 2010 στις 6:18:00 μ.μ. EEST  

Φίλε 241149Σεπ2010, βεβαίως και έχει ευθύνες και ο Μακάριος. Με το "κίνημα του 1974" αν εννοείς τους πραξικοπιματίες;
Μήπως συμμερίζεσαι τις απόψεις τους περί επανάστασης για ένωση με την Μητέρα Πατρίδα και τα λοιπά που αράδιαζαν την στιγμή που συνειδητα, ή ασυνείδητα, προωθούσαν τα συμφέροντα των ξένων;
Η κατάλυση της Δημοκρατίας ποτέ δεν είναι προς το συμφέρον του έθνους, όποιος σκοπός κι αν προβάλετε. Μόνο ο λαός με την ψήφο του μπορεί να κάνει επανάσταση και ο κυπριακός λαός τότε αδρανούσε ή υποστήριζε άλλα πράγματα.
Οι χρήσιμοι ηλίθιοι, κατά τον Κισιγκερ, ποτέ δεν μπορούν να δικαιωθούν κρυβόμενοι πίσω από τις ευθύνες, πραγματικές και φανταστικές, και την όποια δράση ή αδράνεια του καθεστώτως του Μακαρίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP