Το Νομοσχέδιο για τις Κρίσεις των Αξιωματικών και η Αμυντική Ισχύς της Χώρας - Μέρος IIΙ

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

12 Σεπτέμβρη 2010. Κυριακάτικη εφημερίδα ("V") βγάζει στην δημοσιότητα έγγραφο-ντοκουμέντο του ΥΠΕΘΑ της εποχής άκη Τσοχατζόπουλου, άκρως ενδεικτικό του αξιοκρατικού ελληνικού..συστήματος προαγωγών στον ΕΣ. Στο εν λόγω έγγραφο διαβάζουμε πως ταξίαρχοι γίνονταν υποστράτηγοι έπειτα από υποδείξεις ...δημάρχου,.. νομάρχη και λοιπών πολιτικών προσώπων όπως η σημερινή βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου. Προφανώς βασιζόμενοι σε άκρως επιχειρησιακά κριτήρια απο την εκτενή στρατιωτική τους εμπειρία...

Η ουσία; Στην ανωτέρω εικόνα παρουσιάζεται το ισχύον σύστημα κρίσεων – προαγωγών – τοποθετήσεων, όπως ορίζεται από το Νόμο2439/1996 “Ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις”, ΦΕΚ Α' 219/1996, καθώς και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Κι επειδή αυτά είναι παλιά, και δε γίνονται πλέον τέτοια πράγματα, να θυμίσουμε γιατί ο κ. Ρόβλιας διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εσωτερικών για μία, μόλις, εβδομάδα. (Το λάθος του δεν ήταν, φυσικά, ότι έστειλε ραβασάκι σαν αυτό της κας Τόνιας, αλλά ότι ήταν τόσο απρόσεκτος που το ραβασάκι βγήκε στη δημοσιότητα αμέσως...)

Το ανωτέρω νομικό πλαίσιο, όμως, κρίθηκε ανεπαρκές, και γι' αυτό υποβληθηκε στη Βουλή (και πέρασε προσφάτως) Νομοσχέδιο που προβλέπει νέες, ακόμη πιο βελτιωμένες και περισσότερο εκσυγχρονισμένες διατάξεις.

Σκεφτείτε, μόνον, την άρση της υποχρεωτικής αποστράτευσης λόγω προαγωγής ανωτέρου (με την παράλληλη επετηρίδα) – μέτρο σωστό κατ΄αρχήν – και τι έχουν να δουν τα ματια μας με αυτό το νέο εργαλείο διαχείρισης προσωπικού, σε συνδυασμό πάντα με τα σχετικά σημειώματα, ραβασάκια, τηλεφωνήματα και λοιπά εργαλεία.

Το συμπέρασμα είναι απλό: το ισχύον σύστημα είναι ανεπαρκές και λανθασμένο, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΕΔ δεν προέρχεται από τις αδυναμίες του ιδίου του συστήματος, αλλά από την αντίληψη των πολιτικών προϊσταμένων τους που θεωρούν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις (όπως άλλωστε όλος ο δημόσιος τομέας) είναι προσωπικό τους φέουδο που μπορούν να τον (απο)ρυθμίζουν σύμφωνα με τις κομματικές ανάγκες της στιγμής.

Και το βασικότερο: δεν υπάρχει κανένα απολύτως σύστημα το οποίο να μπορεί να αποτρέψει την κατάσταση αυτή, όσο η πολιτική ηγεσία έχει τέτοιες αντιλήψεις και προθέσεις. Τα συστήματα τα εφαρμόζουν άνθρωποι, κι αυτοί είναι που κρίνουν τον τρόπο εφαρμογής τους.

Για του τι είδους εφαρμογή προτίθεται να κάνει ο κ. Βενιζέλος, δε χρειάζεται να κουραστούμε για να το μάθουμε. Τα δείγματα γραφής είναι, ήδη, πλούσια.

7 σχόλια:

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 8:19:00 μ.μ. EEST  

Όχι ότι δεν ξέρουμε τι γίνεται, αλλά είναι αλλιώς να το βλέπεις και σε χαρτί...
Ε ρε χάλι.

Ανώνυμος 14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:00:00 μ.μ. EEST  

Εισαγγελέας δεν υπάρχει να τους τυλίξει σε μιά κόλλα χαρτί;

Ή νoιάζονται περισσότερο για τα μισθολογικά τους;

Νήμα 14 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:06:00 μ.μ. EEST  

Προϋπόθεση της διεξόδου: Ο εξαναγκασμός τού υπαίτιου για την κρίση πολιτικού προσωπικού, ώστε να καταστεί εντολοδόχος της κοινωνίας

'Ολα αυτά τα φαινόμενα ως τα κυρίαρχα μοτίβα νοοτροπίας (δεν είναι μια και δυο περιπτώσεις) δεν αλλάζουν με την συνεχόμενη αλληλο-ανοχή/συνενοχή και ατιμωρίσια σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

'Αντε να δούμε πως απο τις διαπιστώσεις θα περάσουμε στην δράση και στην πραγματική αλλαγή του κυβερνητικού τοπίου.
Είναι γεγονός απο βαθύ ύπνο/λήθαργο ξυπνάει κανείς δυσκολότερα και αργότερα...
ΚΑΤΩ Η ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ/ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑ.

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:37:00 π.μ. EEST  

ΚΑΤΩ ΚΑΙ Ο ΓΥΨΟΣ

ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΟΙ "ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ"

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:08:00 π.μ. EEST  

"Κι επειδή αυτά είναι παλιά, και δε γίνονται πλέον τέτοια πράγματα, να θυμίσουμε γιατί ο κ. Ρόβλιας διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εσωτερικών για μία, μόλις, εβδομάδα."

Ο κ. Ρόβλιας επέστρεψε στην κυβέρνηση μετά από 10 μήνες.
Προφανώς πιστεύουν ότι "οι υπήκοοι" έχουν ξεχάσει τον λόγο που έφυγε.
Άλλωστε, όπως παρατήρησε ο αρθρογράφος, "δε γίνονται πλέον τέτοια πράγματα"

Νήμα 16 Σεπτεμβρίου 2010 στις 5:17:00 μ.μ. EEST  

Οι αυτόνομες, αυτοπροσδιοριζόμενες κοινωνίες δεν χρειάζονται ούτε γύψους ούτε στόκους ούτε γυψοσανίδες ούτε φυσικά εθνοσωτήρες!

ΑΞΙΟ ΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ ! Άξιες κοινωνίες εκεί στοχεύουν!


ΝΗΜΑ

ΑΧΕΡΩΝ 17 Σεπτεμβρίου 2010 στις 3:24:00 π.μ. EEST  

Σωστα τα λες,αλλα προκειμενου για την δικη μας κοινωνια,δεν ειμαι καθολου,μα καθολου αισιοδοξος...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP