Οριστικοποιήθηκαν τα πυραυλικά συστήματα των FREMM

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Σύμφωνα με τη δικτυακή πύλη της έγκυρης αμερικανικής εβδομαδιαίας επιθεώρησης Defence News, Ελλάδα και Γαλλία φαίνεται να έχουν κατέληξει στις προδιαγραφές που θα έχουν τα πυραυλικά συστήματα της αντιαεροπορικής έκδοσης της φρεγάτας πολλαπλών ρόλων τύπου FREMM που θα προμηθευτεί η Αθήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της MBDA, παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, η γαλλική βιομηχανία εκτιμά ότι υπάρχει βάσιμη ελπίδα το συμβόλαιο για την προμήθεια των φρεγατών FREMM από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) να υπογραφεί μέσα στο 2012. Οι συζητήσεις δε των δύο πλευρών εστιάζουν στην προμήθεια, από την Αθήνα τεσσάρων μονάδων ενώ τα υπόλοιπα δύο να αποτελούν προαίρεση.

Σύμφωνα με τη MBDA, η εταιρεία θα προμηθεύσει το ΠΝ συνολικά με 56 βλήματα επιφανείας-αέρος. Η διαμόρφωση που προτείνεται για να ικανοποιηθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ είναι οι μεγάλου βεληνεκούς Aster 30 να εγκατασταθούν σε τρείς συνολικά εκτοξευτές Sylver A50 και σε έναν Sylver Α70 στην πλώρη του σκάφους. Στην πρύμνη του σκάφους αναμένεται να ενσωματωθούν οι συνολικά έξι εκτοξευτές Sylver A35 οι οποίοι θα φέρουν του κάθετα εκτοξευόμενους MΙCA. Υπενθυμίζεται πως στο γαλλικό Ναυτικό η αντιαεροπορική έκδοση της FREMM χρησιμοποιεί τον εκτοξευτή Α70 για το βλήμα SCALP, το οποίο προσδίδει δυνατότητες μακρού πλήγματος της τάξης των 1.000 χιλιομέτρων.

Η MBDA κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα Aster και Mica ενώ η DCNS τους εκτοξευτές Sylver. Από την πλευρά της η Thales κατασκευάζει τους ερευνητές των πυραύλων, το 3D ραντάρ Herakles καθώς και το σύστημα υπερύθρων έρευνας & πρόσκτησης στόχου Artemis. Βέβαια, μέχρι στιγμής η εταιρεία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση του Aster 30 στο εξωτερικό και ο λόγος είναι το υψηλό κόστος του συστήματος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική είδηση του defensenews.com, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικών του Γαλλικού Ναυτικού προσφάτως ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής τύπου Horizon Chevalier Paul (D621) του Marine Nationale «και εντυπωσιάστηκε από τις δυνατότητες του σκάφους» ενώ, σύμφωνα με την γαλλική πλευρά, «ζήτησαν ένα σκάφος παρόμοιων δυνατοτήτων στην τιμή μίας FREMM».

Την παρούσα περίοδο το ΠΝ αξιολογεί επιχειρησιακά και τεχνικά την προταθείσα από τη γαλλική πλευρά διαμόρφωση της FREMM ενώ η ΓΔΑΕΕ έχει στα χέρια της οικονομικά στοιχεία. Το πρόγραμμα FREMM απετέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του επικεφαλής και αντιπροσωπείας της γαλλικής αρχής εξοπλισμών (DGA) στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

http://www.defencepoint.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2010 στις 9:46:00 μ.μ. EEST  

Δηλαδή SCALP Navale δεν θα έχουν οι φρεγάτες;

ΑΧΕΡΩΝ 1 Οκτωβρίου 2010 στις 12:53:00 π.μ. EEST  

Οπου ακους πολλα κερασια...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP