Οριστικοποιήθηκαν τα πυραυλικά συστήματα των FREMM
Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010
Σύμφωνα με τη δικτυακή πύλη της έγκυρης αμερικανικής εβδομαδιαίας επιθεώρησης Defence News, Ελλάδα και Γαλλία φαίνεται να έχουν κατέληξει στις προδιαγραφές που θα έχουν τα πυραυλικά συστήματα της αντιαεροπορικής έκδοσης της φρεγάτας πολλαπλών ρόλων τύπου FREMM που θα προμηθευτεί η Αθήνα.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της MBDA, παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, η γαλλική βιομηχανία εκτιμά ότι υπάρχει βάσιμη ελπίδα το συμβόλαιο για την προμήθεια των φρεγατών FREMM από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) να υπογραφεί μέσα στο 2012. Οι συζητήσεις δε των δύο πλευρών εστιάζουν στην προμήθεια, από την Αθήνα τεσσάρων μονάδων ενώ τα υπόλοιπα δύο να αποτελούν προαίρεση.
Σύμφωνα με τη MBDA, η εταιρεία θα προμηθεύσει το ΠΝ συνολικά με 56 βλήματα επιφανείας-αέρος. Η διαμόρφωση που προτείνεται για να ικανοποιηθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ είναι οι μεγάλου βεληνεκούς Aster 30 να εγκατασταθούν σε τρείς συνολικά εκτοξευτές Sylver A50 και σε έναν Sylver Α70 στην πλώρη του σκάφους. Στην πρύμνη του σκάφους αναμένεται να ενσωματωθούν οι συνολικά έξι εκτοξευτές Sylver A35 οι οποίοι θα φέρουν του κάθετα εκτοξευόμενους MΙCA. Υπενθυμίζεται πως στο γαλλικό Ναυτικό η αντιαεροπορική έκδοση της FREMM χρησιμοποιεί τον εκτοξευτή Α70 για το βλήμα SCALP, το οποίο προσδίδει δυνατότητες μακρού πλήγματος της τάξης των 1.000 χιλιομέτρων.
Η MBDA κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα Aster και Mica ενώ η DCNS τους εκτοξευτές Sylver. Από την πλευρά της η Thales κατασκευάζει τους ερευνητές των πυραύλων, το 3D ραντάρ Herakles καθώς και το σύστημα υπερύθρων έρευνας & πρόσκτησης στόχου Artemis. Βέβαια, μέχρι στιγμής η εταιρεία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση του Aster 30 στο εξωτερικό και ο λόγος είναι το υψηλό κόστος του συστήματος.
Όπως αναφέρεται στη σχετική είδηση του defensenews.com, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικών του Γαλλικού Ναυτικού προσφάτως ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής τύπου Horizon Chevalier Paul (D621) του Marine Nationale «και εντυπωσιάστηκε από τις δυνατότητες του σκάφους» ενώ, σύμφωνα με την γαλλική πλευρά, «ζήτησαν ένα σκάφος παρόμοιων δυνατοτήτων στην τιμή μίας FREMM».
Την παρούσα περίοδο το ΠΝ αξιολογεί επιχειρησιακά και τεχνικά την προταθείσα από τη γαλλική πλευρά διαμόρφωση της FREMM ενώ η ΓΔΑΕΕ έχει στα χέρια της οικονομικά στοιχεία. Το πρόγραμμα FREMM απετέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του επικεφαλής και αντιπροσωπείας της γαλλικής αρχής εξοπλισμών (DGA) στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
http://www.defencepoint.gr
2 σχόλια:
Δηλαδή SCALP Navale δεν θα έχουν οι φρεγάτες;
Οπου ακους πολλα κερασια...
Δημοσίευση σχολίου