Εθνική Φρουρά και χορήγηση υλικών

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Γράφει ο Δ.Μ

Η Εθνική Φρουρά είναι εσχάτως σχεδόν καθημερινά στην επικαιρότητα. Μόνο για τους λάθος λόγους. Και πως να μην είναι. Σε ένα στρατό που δεν προετοιμάζεται για πόλεμο μύρια κακά συμβαίνουν και άλλα τόσα έπονται. Το «η Ε.Φ. είναι αξιόμαχη» και άλλες φανφάρες έχουν καταντήσει κλισέ και δεν πείθουν πλέον ούτε καν αυτούς που τα εκστομίζουν.

Με την ευκαιρία των επετείων της εισβολής, όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ξεφυλλίζουμε παλιά βιβλία και περιοδικά, αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται στις μάχες. Ένα μοτίβο όλο και επαναλαμβάνεται. Αυτό της αφόρητης δίψας.

Στην Ε.Φ. του 2010, στην Κύπρο των 46 βαθμών Κελσίου και των 8 μηνών καλοκαιριού, χορηγείται μόνο ένα υδροδοχείο και η αντίστοιχη του θήκη. Δηλαδή στην μάχη τον εθνοφρουρό θα τον στείλουμε με ¾ του λίτρου νερό... Όταν για να διατηρήσει ένας υγειής άνθρωπος ένα μέσο επίπεδο ενεργητικότητας χρειάζεται περισσότερα από 7 λίτρα νερό καθημερινά φανταστείτε πόσο νερό χρειάζεται ένα αγύμναστος και χοντρός νεαρός του καναπέ ή ένας έφεδρος στη μάχη. Όταν στρατοι της δροσερής βόρειας Ευρώπης έχουν σαν όριο τα 3 λίτρα νερό στο φόρτο μάχης ούτως ώστε να διατηρούν τους στρατιώτες τους ενυδατωμένους και ταυτόχρονα να περιορίζουν την αναγκη αναχορηγίας, που ούτως ή άλλως είναι αβέβαια στην μάχη. Όταν στρατοί που πολεμούν καθημερινά και διδάσκονται μας δείχνουν τον δρόμο εμείς, μες την μακάρια σοφία μας, ξέρουμε καλύτερα.... Πιστεύω τα δύο υδροδοχεία με την ανάλογη θήκη τους για να προσαρμόζονται στην εξάρτηση είναι το ελάχιστο αποδεκτό.

Αλλά δεν είναι μόνο το νερό. Ας πούμε και για το φαγητό. Η Εθνική Φρουρά επιμένει να πιστεύει ότι εν μέσω της μάχης θα έχει την πολυτέλεια να μαγειρεύει στους φαντάρους της. Οι γαστρονομικές ανησυχίες των Κυπρίων πρέπει να ικανοποιούνται παντού και πάντοτε! Αχρείαστη πολυτέλεια όταν η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Και πάλι, κοιτάζοντας γύρω μας μπορούμε να βρούμε τις απαντήσεις. Με δύο λέξεις λέγονται «μερίδες επιχειρήσεων». Φανταστείτε τις σαν τις γνωστές μας «Μερίδες ΛΟΚ». Φυσικά οι μερίδες ΛΟΚ της Ε.Φ. είναι απομεινάρια του πολέμου της Κορέας... Κονσέρβες μεγάλου βάρους και όγκου και χαμηλής θερμιδικής αξίας. Για να μην πούμε και χαμηλής γευστικής αξίας. Όπως μας λένε φίλοι μας συνήθως τις πετάνε ώς άχρηστο βάρος και προτιμούν στις ασκήσεις άλλες του εμπορίου. Ίσως οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να πιάσουν το υπονοούμενο!

Και τέλος ας ασχοληθούμε με το πιο σημαντικό. Μάχη δεν κάνεις χωρίς πυρομαχικά. Στην Ε.Φ. συμβαίνει το εξής παράδοξο. Όλοι φέρουν 5 γεμιστήρες. Κι όταν λέμε όλοι εννοούμε και οι πεζικάριοι, και οι αεροπόροι, και οι υγειονομικάριοι, όλοι. Δεν θα πούμε αν οι 5 γεμιστήρες είναι λίγοι ή πολλοί. Αλλά, λέμε, την ίδια ανάγκη σε έτοιμα πυρομαχικά έχει ο πυροβολητής, 10 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή, με τον πεζικάριο; Αν ο στρατιώτης του Υγειονομικού αρκείται με τα 100 του έτοιμα φυσίγγια είναι δυνατό να αρκείται και ο Καταδρομέας; Συμπέρασμα; Κανένα επιχειρησιακό κριτήριο δεν λήφθηκε υπόψιν στην χορήγηση υλικών.

Είμαστε σίγουροι ότι κανένα επιχειρησιακό κριτήριο δεν λήφθηκε υπόψιν και στις πλείστες άλλες πτυχές που συνθέτουν το αμυντικό οικοδόμημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος 7 Σεπτεμβρίου 2010 στις 11:15:00 μ.μ. EEST  

Και εις ανώτερα.

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:31:00 π.μ. EEST  

Oxi tha tous dosoume mia ntamitzana nero kai ena diporto psygeio samsung mazi tous ston Polemo. Ere asxetoi...

Ανώνυμος 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 1:49:00 π.μ. EEST  

κατσιβελε, οταν δεν ξερεις τι σου γινεται να μην σχολιαζεις.

μια χαρα τα λεει το παλικαρι

Manolis 3 Ιουλίου 2013 στις 1:45:00 μ.μ. EEST  

Moνο μια παρατηρηση : στην Κυπρο , που το 100% του νησιου ειναι αμεσα προσβασιμο στον εισβολεα και με τα συγχρονα δεδομενα μπορει να μην υπαρχει ενιαιο μετωπο οπως το '74 , δεν διαφωνω καθολου στο να φερουν απαντες 5 γεμιστηρες. Αρκει να μπορουν να τις χρησιμοποιησουν οταν χρειαστει , δηλαδη να γνωριζουν καλα το οπλο τους και να μην τις στερουν απο πιο μαχιμα τμηματα . Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι οι πεζικαριοι της πρωτης γραμμης δεν πρεπει να φερουν οσες μπορουν παραπανω απο τις 5 γεμιστηρες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP