Μπερίσα: «Η Ελλάδα δεν θα μπλοκάρει τις ενταξιακές διαδικασίες»

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα σχολίασε σήμερα τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Χιμάρα.

«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει και θα λάβει θέση αποκλεισμού στις ενταξιακές διαδικασίες. Υπάρχει ένα μακροσκελές θέμα, το οποίο έχει μείνει από την εποχή των συμφωνιών που έχουν συναφθεί χρόνια πριν. Αλλά γενικώς η Ελλάδα είναι παράγοντας που έχει προωθήσει τις ενταξιακές διαδικασίες στην περιοχή. Να μη λησμονήσουμε ότι δήλωση περισσότερο υποστηρικτική για όλα τα Βαλκάνια έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη, στη Συνάντηση της Θεσσαλονίκης, συνεπώς εγώ πιστεύω ότι τα προβλήματα μπορεί να λυθούν σε αυτό το πνεύμα και ότι το συγκεκριμένο πνεύμα υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση».

Ο Σ. Μπερίσα σχολίασε την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε και του προέδρου της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνου στην Αθήνα. «Η επίσκεψή τους - είπε - είναι πολύ λογική. Είναι εκπρόσωποι δύο πολιτικών δυνάμεων. Όσον αφορά τις δηλώσεις χωρίς στοιχεία, αποτελούν απλώς ρητορική και τίποτε άλλο».

Αναφερόμενος στο θέμα της Χιμάρας ο Μπερίσα είπε «Η Χιμάρα είναι μέρος όπου η διγλωσσία αποτελεί υπαρκτή πραγματικότητα, δεν μπορείς να το αρνηθείς. Αυτοί οι πολίτες μιλούν περισσότερους από δύο αιώνες τις δύο γλώσσες και βάση αυτής της πραγματικότητας τους αναγνωρίστηκε το δικαίωμα. Όταν ιδρύθηκε το αλβανικό κράτος αυτοί είχαν ένα σχολείο για να μάθουν την ελληνική γλώσσα».

Ο κ. Μπερίσα προέβη στις παραπάνω δηλώσεις σε συνέντευξη κατά τη Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:16:00 μ.μ. EEST  

Για μένα το μόνο κακό στις δηλώσεις του είναι η υπερβολική σιγουριά του ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τους στηρίζει. Κατά τ' άλλα είναι θετικό ότι σε επίπεδο ρητορίας τουλάχιστον μιλάει για ελεύθερη χρήση των δυο γλωσσών και λέει στους πολίτες του ότι αυτή είναι μια ελευθερία που πρέπει να απολαμβάνουν. Το ζήτημα είναι να πάψει να έχει την παραπάνω σιγουριά και να του πει η Ελλάδα ότι αν δε σεβαστούν πλήρως τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών δε θα δουν ΕΕ. Και να τους παγώσουν και κάποια από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που λαμβάνουν για να το συνειδητοποιήσουν!

ΠΚΠ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP