Αγορές πολλών δις ευρώ ανακοίνωσε ο Μεημαράκης
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009
Σημαντικές ανακοινώσεις σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα και την αμυντική πολιτική της χώρας έκανε σήμερα το πρωί σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεημαράκης.
Πιο συγκεκριμένα στους Γάλλους φαίνεται να καταλήγουν τα προγράμματα των νέων φρεγατών του ΠΝ (αξίας 2,2 δις ευρώ) και του ελικοπτέρου SAR , δλδ γίνεται λόγος για φρεγάτες FREMM και ε/π Super Puma αντίστοιχα. Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι έγινε αναφορά και στους πυραύλους cruise SCALP Navale οι οποίοι προσφέρονται απο τους Γάλλους και πιθανότατα θα αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας...Αυτό που δεν είπε ο Βαγγέλης Μεημαράκης είναι ότι με την κατακύρωση αυτών των προγραμμάτων σε Γαλλικές εταιρίες κλείνει ουσιαστικά και κάθε συζήτηση για το μαχητικό 4ης γενιάς τις Dassault ,το οποίο μαλλον δεν θα προσθέσει την Ελλάδα στην λίστα των εξαγωγών του..
Για το πολύπαθο πρόγραμμα .. του ΒΜΡ-3 ο υπουργός δήλωσε ότι "οδεύει προς υπογραφή της σύμβασης αν και υπάρχουν ακομα ανοιχτά θέματα που αφορούν την βιομηχανική συμμετοχή" αναφερόμενος στην απροθυμία των Ρώσων να δώσουν σε ελληνικές εταιρίες κάτι περισσότερο απο την κατασκευή ..φλάς και καλωδιώσεων.
Επίσης απότι φαίνεται η παραλαβή του Παπανικολής απο το Ελληνικό Ναυτικό θα αργήσει,καθώς η εληνική πλευρά θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί το συμβόλαιο στοχεύοντας σε μείωση της τιμής του υ/β. Και αυτό γιατί οι παρεμβάσεις που έκαναν οι Γερμανοί "αύξησαν το ακουστικό του ίχνος" σύμφωνα με τον Β.Μεημαράκη .Το βλέπουμε να οδεύει προς το εξωτερικό το υποβρύχιο..
ΥΓ Για εκείνα τα έρμα τα πυρομαχικά των Leopard 2 δεν έγινε κουβέντα παραδόξως...70 μήνες (ναι καλα διαβάσατε ! 70 μήνες !) μετά την υπογραφή της σύμβασης για τα νέα άρματα ,αυτά παραμένουν ουσιαστικά άοπλα...Είναι να αναρωτιέσε αν οι εξοπλισμοί γίνονται για να θωρακίσουν αμυντικά την χώρα η για να κερδίσουν οι εκάστοτε κυβερνώντες την εύνοια του ξένου παράγοντα ...
4 σχόλια:
Αν με την λέξη εύνοια περοφγράφεται μια στάση πιο φιλλεληνική και με χρονική διάρκεια έναντι της τουρκικής προσπάθειας να αλλάξει ο χάρτης του Αιγαίου, να υπάρξει λύση του Κυπριακού στις αρχές του Δικαίου όπως ο Γιάννο Κρανιδιώτης καθόρισε , τοτε δεν με ενοχλεί η κίνηση αυτή.
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης σε παρέμβασή του στην ειδική σύνοδο της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
για την εξωτερική πολιτική στις 20 Σεπτεμβρίου 1997 τόνισε τα πιο κάτω: «το νέο διεθνές
περιβάλλον επιβάλλει μια άλλη αντίληψη για τις διεθνείς σχέσεις. Στόχος και στρατηγική μας
παραμένει η προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται καλύτερα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας. Γι' αυτό παραμένουμε πιστοί στην
προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και της διεθνούς συνεργασίας. Οι στρατηγικοί αυτοί στόχοι δεν προωθούνται με ρητορική, βερμπαλισμούς και αφορισμούς.
Η εσωστρέφεια, η αυτάρεσκη περιχαράκωση οδηγούν σε απομονωτισμό.
Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση, αντιμετώπιση των θεμάτων, πρωτοβουλίες και πρόγραμμα».
φιλε sub92
σε ευχαριστώ για την παρέμβαση σου
θα συμφωνήσω μαζί σου εάν και εφόσον τα οπλικά συστήματα που αγοράζονται είναι εντός των προδιαγραφών που απορρέουν απο τις ανάγκες των αντίστοιχων επιτελείων δλδ όταν οι ανάγκες καθορίζουν την αγορα και όχι αντίστροφα..γιατί με την ακολουθούμενη πρακτική τα λεφτά μας (να μην το ξεχνάμε αυτό,απο την τσέπη μας βγαίνουν και ως πολίτες πρέπει να έχουμε λόγο και άποψη) επενδύωνται συχνά σε αμφιλεγόμενα συστήματα τα οποία δεν ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες
πιστεύω η άμυνα της χώρας θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προταιρεότητα ,εάν παράλληλα μπορείς να ασκήσεις και πολιτική πίεση μέσω των εξοπλισμών έχει καλώς..όταν όμως τα εξοπλιστικά πακέτα αντιμετωπίζονται ως μια μορφή "δώρου" ,κοιτάμε να δώσουμε παντού και να κράτησουμε τους πάντες "ευχαριστιμένους" και οι επιχειρησιακές ανάγκες έρχονται τελευταίες ,πιστεύω υπάρχει πρόβλημα.Και τα παραδείγματα δυστυχώς δεν είναι λίγα
Σωστά τα όσα παραθέτεις. Μα να θυμάσαι κάτι. Απειλούμαστε απο την Τουρκία , χώρα του ΝΑΤΟ, χώρα υπο ένταξη στην Ε.Ε., απειλούμαστε απο την Μεγάλη Αλβανία, χώρα υπο ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ (στην οποία δώσαμε πράσινο φώς αφήνωντας τους Βορειοηπειρώτες στην τύχη τους, ανταλάσσοντας τους με την "Τσαμουριά", και τέλος αποδεχόμενοι τους λαθρομετανάστες την ίδια ώρα που αγνοούμαι τον δίκαιο αγώνα των Κούρδων) . Επίσης ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μόνο για κάποιες ανθρωπιστικές βοήθειες ή για υποθέσεις που συμφωνούν όλες οι χώρες που έχουν δικαίωμα βέτο.
Δημοσίευση σχολίου