Εκνεύρισε τον Ερντογαν ο Ματσάκης....

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009


Την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε ερώτηση που υπέβαλε προς τον ίδιο ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης στο πλαίσιο επίσημου δείπνου- συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κύπριου ευρωβουλευτή.

Σε επίσημο δείπνο- συζήτηση στις Βρυξέλλες στις 19 Ιανουαρίου μετά από ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ. Ερντογάν «ανάλωσε σχεδόν όλο το χρόνο απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Ματσάκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ευρωβουλευτή.

Οπως προστίθεται, ο κ. Ματσάκης αφού αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή του ‘74 και την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ, ρώτησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό αν έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ αναφορικά με την ασφάλεια και ευημερία όλων των Κύπριων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκύπριων, «οπόταν θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα αποσύροντας άμεσα τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί».
«Αν δεν έχει αυτή την εμπιστοσύνη, τότε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι άνευ αντικειμένου», είπε ο κ. Ματσάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αναφέρεται, επίσης, ότι «πολύ εξοργισμένος, ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε..

προσωπικά στον κ. Ματσάκη, ιδιαίτερα γιατί χρησιμοποίησε τον όρο ''εισβολή'' και ''κατοχή'' και δαπάνησε μεγάλο χρονικό διάστημα μιλώντας για τις γνωστές τουρκικές θέσεις αναφορικά με το ‘60, ‘63, ‘74 το Σχέδιο Ανάν κ.λπ.».

Αναφέρεται περαιτέρω ότι «σε κάποιο στάδιο φανερά εξοργισμένος αξίωσε να δοθεί ξανά το μικρόφωνο στον κ. Ματσάκη για να απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με αυτά που λέει».
«Ο κ. Ματσάκης πήρε ξανά το λόγο, ενώ το ακροατήριο παρακολουθούσε αμήχανα την οργίλη αντίδραση του κ. Ερντογάν και αφού απολογήθηκε στους παρευρισκομένους που ο κ. Ερντογάν έπαιρνε τόσο χρόνο για να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση του, απευθύνθηκε στον κ. Ερντογάν λέγοντας του ότι δεν του ζήτησε να μας πει την ιστορία του κυπριακού προβλήματος, αλλά να απαντήσει αν έχει ή όχι εμπιστοσύνη στην ΕΕ», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο κ. Ερντογάν συγχυσμένος και πάλιν δεν απάντησε στην ερώτηση, αλλά άρχισε να κατηγορεί την ΕΕ γιατί ενέταξε την Κύπρο στους κόλπους της και ότι οι Ε/κ ξεγέλασαν την ΕΕ κ.λπ.».
«Η αντίδραση του κ. Ερντογάν», προστίθεται στην ανακοίνωση, «προκάλεσε δυσαρέσκεια και πολύ κακές εντυπώσεις στους Ευρωπαίους πολιτικούς (μεταξύ των οποίων δύο Ευρωπαίοι Επίτροποι, πολλοί ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρέσβεις), που παρευρίσκονταν στο δείπνο».

«Πολλοί σχολίασαν κατ’ ιδίαν ότι ο κ. Ερντογάν ''έπεσε στην παγίδα του Ματσάκη'' και ότι έδειξε το ''πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας'', που πόρρω απέχει από τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», προστίθεται.

Πηγή :
http://www.sigmalive.com/news/politics/115294

2 σχόλια:

Ανώνυμος 21 Ιανουαρίου 2009 στις 1:38:00 μ.μ. EET  

Δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», με τίτλο «Ο στρατός μου δεν είναι στρατός κατοχής» και υπότιτλο «ο Ερντογάν αποστόμωσε τον Ματσάκη», αναφέρεται σε δείπνο στις Βρυξέλλες στο οποίο, μεταξύ πολλών άλλων, παρακάθισαν οι Κύπριος Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης και o Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στο δείπνο ο Τούρκος Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η «Νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, εξαπάτησε την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν αποβιβάστηκαν στο νησί ως κατοχική δύναμη και ότι «δεν ήταν δυνατόν για την Τουρκία να παραμένει θεατής της εξόντωσης των αδελφών της» στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμα ότι μέλος της ΕΕ δεν είναι η Κύπρος αλλά η «Νότια Κύπρος».

http://www.sigmalive.com/news/politics/115157

Ανώνυμος 21 Ιανουαρίου 2009 στις 2:50:00 μ.μ. EET  

http://www.sigmalive.com/news/politics/115157

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP