«Αξιολόγηση οπλικών συστημάτων: Ξεχωρίζοντας τα καλά από τα κακά»
Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011
Το παρακάτω είναι ένα άρθρο του Πιέρ Σπρέυ σχετικά με την αξιολόγηση οπλικών συστημάτων.
Σχετικά με το ποιος είναι ο Πιερ Σπρέυ (και, άρα, τι βαρύτητα έχουν τα γραφόμενά του, ένα σύντομο βιογραφικό του:
Ο Pierre Sprey διετέλεσε σύμβουλος του ερευνητικού τμήματος της Grumman Aircraft από το 1958 μέχρι το 1965. Εν συνεχεία, απετέλεσε ένα από τα «Τζίνια» (“Whiz Kids”) του Υπουργού Αμύνης McNamara στο Πεντάγωνο. Εκεί, το 1967, συνάντησε τον ιδιοφυή και δημιουργικό ειδικό σε θέματα τακτικής Σμήναρχο John Boyd, της αμερικανικής αεροπορίας, και γρήγορα έγινε μαθητής του και συνεργάτης του. Μαζί με έναν άλλο καινοτόμο χειριστή μαχητικών, τον Σμήναρχο Everest Riccioni ξεκίνησαν και έφεραν σε πέρας τον βασικό σχεδιασμό (conceptual design) του μαχητικού F-16, κι εν συνεχεία οδήγησαν το πρόγραμμα σε καρποφορία, μετά από πέντε έτη συνεχούς γραφειοκρατικού ανταρτοπολέμου. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Sprey ηγήθηκε της τεχνικής πλευράς της ομάδας βασικού σχεδιασμού (conceptual design) της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας για το μαχητικό εγγύς υποστηρίξεως Α-10. Μετά, απέναντι σε ακόμη εντονότερη αντίδραση απ‘ ότι είχε αντιμετωπίσει το F-16, βοήθησε στην υλοποίηση του καινοτόμου συγκριτικού ελέγχου των πρωτοτύπων παραγωγής με πραγματικά πυρά, κι εν συνεχεία την παραγωγή του αεροσκάφους.
Ο Sprey εγκατέλειψε το Πεντάγωνο το 1971, αλλά παρέμεινε εν ενεργεία σύμβουλος για θέματα F-16, A-10, αρμάτων και αντιαρματικών όπλων, καθώς και ρεαλιστικών επιχειρησιακών δοκιμών/δοκιμών με πραγματικά πυρά για μείζονα οπλικά συστήματα. Την ίδια περίοδο, έγινε διευθυντής σε δύο εταιρείες συμβούλων: η πρώτη έκανε περιβαλλοντική έρευνα και ανάλυση, η δεύτερη παρείχε υπηρεσίες συμβούλου σε θέματα διεθνούς αμυντικού σχεδιασμού και την ανάλυση οπλικών συστημάτων. Κατά την περίοδο αυτή, συνέχισε την πρωτοποριακή εργασία του Συνταγματάρχη Richard Hallock του Αμερικανικού Στρατού στην ίδρυση του πεδίου της ανάλυσης αποτελεσματικότητας αεροπορικών και χερσαίων όπλων βάσει πολεμικής ιστορίας/πολεμικών δεδομένων. Κατά το τέλος της δεκαετίας του ’70, ο Σμήναρχος Boyd και ο Sprey, μαζί με μία μικρή, αφοσιωμένη ομάδα στελεχών του Πενταγώνου και το Κογκρέσου ξεκίνησαν την κίνηση για την στρατιωτική μεταρρύθμιση.
Προσελκύοντας σημαντική προσοχή από νεαρούς αξιωματικούς, δημοσιογράφους και γερουσιαστές, η κίνηση οδήγησε στην ίδρυση της Επιτροπής του Κογκρέσου για τη Στρατιωτική Μεταρρύθμιση και την ψήφιση αρκετών νομοσχεδίων στρατιωτικής μεταρρύθμισης στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο Sprey εξακολουθεί να συνεργάζεται με οργανισμούς και δημοσιογράφους με αντιλήψεις υπέρ της στρατιωτικής μεταρρύθμιση. Πολυάριθμα άρθρα, βιβλία και διατριβές έχουν περιγράψει την εργασία του Boyd και του Sprey για το F-16, το Α-10 και τη στρατιωτική μεταρρύθμιση. Αυτά περιλαμβάνουν το βιβλίο του Robert Coram: “Boyd: The Fighter Pilot Who Changed the Art of War” (2002) και του James Fallows: “National Defense” (1981)
Ένα άρθρο της εφημερίδας Washington Post, του 2006, που παρουσιάζει τον Sprey:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/05/15/AR2006051501518.html
Εισαγωγή:
Ο κόσμος είναι γεμάτος από μέτρια ή και άχρηστα όπλα. Τα καλά είναι λίγα κι αραιά. Το να ξεχωρίσει κανείς τη διαφορά είναι ύψιστης σημασίας για αυτούς που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα όπλα, και για τη χώρα που θα τα πληρώσει. Αν προσπαθείτε στα σοβαρά να καταλάβετε αν ένα δεδομένο μαχητικό, αντιτορπιλικό, άρμα ή τυφέκιο αξίζει να αγοραστεί, θα βρεθείτε γρήγορα θαμμένος κάτω από ολόκληρο βουνό παραπληροφόρησης. Όσο ακριβότερο το όπλο, τόσο βαθύτερα θα βρεθείτε χαμένος. Ιδού ορισμένα στοιχεία για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό:
(Ακολουθούν εφτά κανόνες, τους οποίους παραθέτουμε επιγραμματικά. Σημασία, όμως, έχει η τεκμηρίωσή τους, που είναι αρκετά μακρά για μετάφραση. Σας παραπέμπουμε στο πρωτότυπο, που είναι κεφάλαιο του βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα, και που μπορείτε να το βρείτε online εδώ κι εδώ, μαζί με σημαντικό υλικό τεκμηρίωσης. Πρόκειται για το κεφάλαιο 9 του βιβλίου)
ΚΑΝΟΝΕΣ:
1ος Κανόνας: Τα όπλα ΔΕΝ είναι το πιο σημαντικό συστατικό στις πολεμικές νίκες. Πρώτα έρχονται οι άνθρωποι, μετά έρχονται οι ιδέες, και το υλικό είναι τρίτο σε σειρά σημασίας
2ος Κανόνας: Όλα τα όπλα δεν είναι εξ ίσου σημαντικά στον πόλεμο. Η σημασία τους δε συσχετίζεται με το κόστος τους.
3ος Κανόνας: Δε μπορεί κανείς να διακρίνει τα αποτελεσματικά όπλα από τα άχρηστα χωρίς μια σαφή αντίληψη των χαρακτηριστικών των όπλων που έχουν σημασία για τη μάχη – κι αυτή η αντίληψη πρέπει να αντλείται άμεσα από την πολεμική εμπειρία και τις πολεμικές μαρτυρίες.
4ος Κανόνας: Για να κατανοήσει κανείς τα χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τα όπλα που είναι αποτελεσματικά στη μάχη από τα μέτρια ή τα άχρηστα, πρέπει κανείς να διαβάσει δέκα φορές περισσότερες πολεμικές αναφορές απ’ ότι μυθολογίες Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) ή ύμνους πολεμικών τεχνολογιών. Οι πιο χρήσιμες είναι οι πολεμικές ιστορίες που προέρχονται από την οπτική γωνία του ορύγματος, του πιλοτηρίου ή του περισκοπίου.
5ος Κανόνας: Για οποιοδήποτε όπλο, ο κατάλογος με κρίσιμα χαρακτηριστικά αποτελεσματικότητας πρέπει να περιλαμβάνει την επίδραση του όπλου στις δεξιότητες, την προσαρμοστικότητα και την εκπαίδευση του χρήστη (πρώτα οι άνθρωποι!), και, εξ ίσου σημαντικό, την επίπτωσή του στον αριθμό των όπλων (δηλ: στο επίπεδο ισχύος) που στην πράξη αποδίδεται στο πεδίο της μάχης. Οποιοσδήποτε ορισμός αποτελεσματικότητας που δεν περιλαμβάνει αυτά τα δύο στοιχεία είναι άχρηστος.
6ος Κανόνας: Στη διάκριση των καλών από τα κακά όπλα, το να βασίζεται κανείς σε αποτελέσματα δοκιμών Ε&Α για να αποτιμήσει την ακρίβεια, την πιθανότητα επιτυχούς πλήγματος, αξιοπιστίας, ακτίνας δράσης κλπ είναι καταστροφικό. Δυστυχώς, οι επιχειρησιακές δοκιμές, καθώς και οι δοκιμές πεδίου έχουν γίνει εξ ίσου άχρηστες – πλην της περιστασιακής αποκάλυψης αναπάντεχων προβλημάτων.
7ος Κανόνας: Όταν κρίνετε την αποτελεσματικότητα όπλων, αναζητήστε καταρτισμένους επικριτές, ένστολους και μη. Ζυγίστε προσεκτικά την επίγνωση και την οξυδέρκειά τους σε ότι αφορά τα μειονεκτήματα των όπλων. Αγνοήστε τους ατζέντηδες των εταιρειών, μάνατζερ προγραμμάτων αγοράς προμήθειας όπλων, ανωτάτους αξιωματικούς υπευθύνους προμήθειας εξοπλισμού, τους πολίτες υπερμάχους υψηλής τεχνολογίας και, πάνω απ’ όλα, τους «ειδικούς» και τους «έμπειρους χρήστες» που εμφανίζουν οι στρατιωτικές υπηρεσίες όποτε κάποιο από τα ευνοούμενα προγράμματά τους υφίστανται κριτική.
13 σχόλια:
Σωστος
ειδες και εσυ το αφιερωμα?
http://www.youtube.com/watch?v=UQB4W8C0rZI
sawas
:)
http://www.enkripto.com/2009/11/f-35_03.html
μου προξένησε εντύπωση πως το Rafale, Grippen αλλα και το Eurofighter έχουν διαφορετική φιλοσοφία απ οτι το αμερικάνικο F22/35.
Η διαφορές γίνονται ορατές όταν δει κάποιος τον Sprey να ξεγυμνώνει τα F22/35.
Τα νούμερα (168) μιλάνε πλέον από μόνα τους!!!
http://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-22_Raptor
Μάλλον σε καλό δρόμο είμαστε!!!
Οι γείτονες πάτησαν σε μπανανόφλουδα.
Ευχαριστώ για το λινκ
sawas
Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο. Είναι πραγματικά αξιοζήλευτο πως απλοί πιλότοι όπως ο "40second Boyd", εκμεταλλεύονται το στρατολογικό και εκπαιδευτικό σύστημα για ν' αποκτήσουν γνώσεις που τεκμηριώνουν επιστημονικά τις ιδέες τους για τον πόλεμο και στη συνέχεια αφοσιώνονται στην εφαρμογή τους στην πράξη, χωρίς να απλώνουν το χέρι τους στο μέλι και να δέχονται "δωράκια".
Η σύγκριση με τα καθ' ημάς είναι απογοητευτική.
Αγαπητέ φίλε, πίστεψέ με, η σύγκριση με τα καθ' ημάς δεν είναι τόσο απογοητευτική. Όχι γιατί εμείς είμαστε σε καλή κατάσταση, αλλά γιατί η διάβρωση του αμερικανικού αμυντικού συστήματος είναι εξ ίσου βαθειά κι έντονη με τη δική μας. Κι έχει το ίδιο βαρύ τίμημα για τις ΗΠΑ.
Δυστυχώς, και σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εμείς έχουμε μικροσκοπικό μέγεθος, και άμεσες και μεγάλες απειλές γύρω μας, και τα επίχειρα της παρακμής μας θα τα πληρώσουμε και με τίμημα εθνικό.
ο Σπρέυ έχει κατακεραυνώσει το πρόγραμμα του JSF χαρακτηρίζοντας το F-35 "αηδιαστικά ανεπαρκές" και λιγότερο agile ακόμα και από F-105:
http://www.huffingtonpost.com/winslow-t-wheeler/what-now-icarus-is-wester_b_337564.html
Θα συμφωνήσω με αρκετά από αυτά, αλλά ειδικά για τον τρίτο κανόνα, θα ήθελα να ξέρω το εξής: Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει στον πόλεμο της Κορέας καθώς και στον πόλεμο και στην εισβολή της Κύπρου. Επίσης έχουμε στείλει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ δυνάμεις σε αρκετές χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Κόσοβο και αλλού. Υπάρχει μία ειδική ομάδα αξιωματικών και επιστημόνων που να αντλεί πληροφορίες,να αναλύει και να κάνει προτάσεις αξιολόγησης για τα νέα οπλικά συστήματα και την χρήση τους τα σύγχρονα πεδία μαχών? Η πάμε και ψωνίζουμε με βάση τις προσωπικές μας γνωριμίες και πολιτικές εντολές των εκάστοτε κυβερνήσεων?
75% το β. Το υπόλοιπο, κουτσά-στραβά, το α.
@ 3 Μαρτίου 2011 1:40:00 π.μ. GMT+02:00
Αγαπητέ φίλε, η όποια διάβρωση υπάρχει στις ΗΠΑ, δεν απαγορεύει σε ανθρώπους όπως ο Βoyd και ο Sprey, να κάνουν πράγματα αδιανόητα για μας. Το σύστημα εκεί έχει βαλβίδες ασφαλείας, και καλύτερο έλεγχο. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα...
Ο Sprey παραιτήθηκε τη δεκαετία του '80 από το Πεντάγωνο γιατί, κατά τον ίδιο, είχε καταστεί πλέον αδύνατο "to build an honest plane".
Κι από τότε τα πράγματα έχουν χειροτερέψει δραματικά. Η πολιτικοποίηση των ανωτάτων αξιωματικών καθώς και η διαπλοκή τους από τις αμυντικές βιομηχανίες έχει φτάσει σε απόστευτο βαθμό - συγκρίσιμο με τον ελληνικό. Πιθανότατα, θα αποτελέσει (και ήδη αποτελεί)έναν από τους λόγους ιστορικής εξάντλησης των ΗΠΑ.
Ό,τι έκαναν οι Boyd και Sprey το έκαναν πριν το σύστημα διαβρωθεί τελείως, όταν ακόμη υπήρχαν περιθώρια. Πριν γίνει πραγματικότητα ο φόβος του Eisenhower για το "στρατοβιομηχανικό κατεστημένο"...
Το F-35 vs. F-22 είναι ένα δίλημμα που απασχολεί τις ΗΠΑ και όχι την Ελλάδα.
Επίσης δεν πρέπει κάποιος να παραβλέπει και το γεγονός ότι το F-22 είναι της Boeing, ενώ το F-35 της Lockheed. Ας πούμε το ausairpower.net το οποίο υποστηρίζει με πάθος την υπεροχή του F-22 (και όχι μόνο) έναντι του F-35, έχει κατηγορηθεί για οικονομικές σχέσεις με την Boeing, κανείς δεν μας υπογράφει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει και για τον Sprey.
Σε κάθε περίπτωση το F-35 δεν πάυει να είναι το μόνο πραγματικά stealth (με RCS μικρότερο του 10^-3 m^2) αεροσκάφος που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο για αγορά από τρίτες χώρες.
"κανείς δεν μας υπογράφει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει και για τον Sprey."
Νομίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί κανείς να το υπογράψει με ασφάλεια.
Κατ΄αρχάς, ο Sprey δεν είναι υπέρ του F-22 κι εναντίον του F-35 (άρα, από ποιον να τα πιάνει;). Είναι συνολικά κατά της φιλοσοφίας κατασκευής δεινοσαυρικών αεροσκαφών, με διαδικασίες που δεν διασφαλίζουν το συμφέρον του κράτους αλλά εξασφαλίζουν το βούτυρο των εταιρειών.
Και πάντως, το συγκεκριμένο άρθρο (αν κανείς κάνει τον κόπο να το διαβάσει ολόκληρο) δεν αναφέρεται στο F-35 αλλά αφορά κριτήρια επιλογής κι ελέγχου οπλικών συστημάτων, γενικά.
Θα συνιστούσα στους αγγλομαθείς να αγοράσουν και να διαβάσουν το βιβλίο του Robert Coram "BOYD, THE FIGHTER PILOT WHO CHANGED THE ART OF WAR" το οποίο περιγράφει εκτός από τη ζωή του BOYD, τον τρόπο που γίνονταν οι προμήθειες όπλων τις δεκαετίες του ΄50 ΄60 ΄70 και ΄80 από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και ειδικά από την αμερικανική αεροπορία. Φυσικά το βιβλίο μόνο από amazon ή αντίστοιχα ξένα βιβλιοπωλεία.
Δημοσίευση σχολίου