Δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.


Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ύψιστη πράξη δημοκρατίας και πατριωτισμού. «Ας δώσουμε το λόγο το λαό και στους πολίτες. Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι αύριο θα ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση καθώς, όπως είπε, έχουν προκύψει νέα δεδομένα από τον Ιούνιο και γιατί, όπως είπε, «είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η έκφραση της κοινοβουλευτικής ευθύνης στην πολιτική που θα ακολουθεί η κυβέρνηση».

Διαβάστε περισσότερα...

Ε.Φ: "Σβήστε τα συνθήματα"

Καζάνι που βράζει και πάλι η Εθνική Φρουρά. Αυτή τη φορά, αφορμή για την αναστάτωση στις τάξεις των αξιωματικών και των στελεχών της Δύναμης, έδωσε απαράδεκτη διαταγή της 2ης Μεραρχίας, η οποία μόνο ως σκανδαλώδης μπορεί να χαρακτηριστεί αφού με αυτή, μονάδες της Εθνικής Φρουράς διατάσσονται να σβήσουν συνθήματα και σύμβολα που βρίσκονται για χρόνια σε τοίχους και φυλάκια στρατοπέδων αλλά και σε φυλάκια στην γραμμή καταπαύσεως του πυρός.

Όλα άρχισαν την περασμένη Πέμπτη το πρωί, όταν έκπληκτοι αξιωματικοί και επιτελείς μονάδων της 2ης Μεραρχίας της Εθνικής Φρουράς, ανάγνωσαν την απαράδεκτη αλλά και προκλητική συνάμα διαταγή που στάλθηκε στις μονάδες και στα στρατόπεδα της Μεραρχίας και διέτασσε τις μονάδες όπως μεταξύ άλλων προχωρήσουν άμεσα στο σβήσιμο συνθημάτων και συμβόλων που βρίσκονται γραμμένα σε στρατόπεδα και φυλάκια στην Πράσινη Γραμμή.
Ακόμα πιο απαράδεκτος όμως και εξωφρενικός ο λόγος που αναφέρεται στη διαταγή για το σβήσιμο των συνθημάτων και των συμβόλων. Σύμφωνα με τη διαταγή, τα συνθήματα και τα σύμβολα αυτά πρέπει να σβηστούν γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ παραπέμπουν στο παρελθόν και σε χρόνια περασμένα και προάγουν το μίσος και το φανατισμό (προφανώς έναντι του τουρκικού κατοχικού στρατού)! «Η ΜΑΧΗ» έχει στην κατοχή της την εν λόγω διαταγή, αλλά στο παρόν στάδιο, για ευνόητους λόγους επιλέγει να μην τη δημοσιοποιήσει αυτούσια.

Στο μεταξύ, στελέχη της Εθνικής Φρουράς που επικοινώνησαν με την «ΜΑΧΗ» ανέφεραν ότι μπορεί μεν η διαταγή να εκδόθηκε από την 2η Μεραρχία, αλλά αυτή ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες και τις επιθυμίες της ηγεσίας του ΓΕΕΦ. Τα στελέχη της Δύναμης διερωτήθηκαν ταυτόχρονα αν, σε μια ημικατεχόμενη Πατρίδα, συνθήματα όπως «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ», ή «ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ», που αναγράφονται σε στρατόπεδα και φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, μπορούν να θεωρηθούν ότι παραπέμπουν στο παρελθόν ή ότι προάγουν το μίσος και το φανατισμό. Σε ερώτηση της «ΜΑΧΗΣ», αν η διαταγή συμπεριλαμβάνει και αυτά τα συνθήματα στην κατηγορία των συνθημάτων που πρέπει να σβηστούν, η απάντηση ήταν χαρακτηριστική: «Η διαταγή είναι ξεκάθαρη. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Όλα τα συνθήματα και τα σύμβολα πρέπει να σβηστούν και καμία διαφοροποίηση δε γίνεται μεταξύ συνθημάτων ούτε και δίδεται η δυνατότητα για εξαίρεση συνθημάτων από τη διαταγή».

Την ίδια ώρα, όπως πολύ ορθά υπέδειξαν στη «ΜΑΧΗ» πηγές μέσα από το ίδιο το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, τέτοιες αποφάσεις και διαταγές, σε χρονικές στιγμές και συγκυρίες όπως αυτές που περνά η Κύπρος σήμερα, με μια Εθνική Φρουρά αποδυναμωμένη και παραμελημένη για χρόνια από τους εκάστοτε κυβερνώντες, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό και στόχο και δε βοηθούν στην προσπάθεια αναστήλωσης του στρατεύματος, αλλά αντίθετα πλήττουν το ηθικό του προσωπικού της Δύναμης και την αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο.

Το λιγότερο που θα μπορούσαν να πράξουν τώρα οι ηγεσίες του ΓΕΕΦ και του ΥΠΑΜ είναι να ξεκαθαρίσουν αν μέσα στα συνθήματα που πρέπει να σβηστούν περιλαμβάνονται και συνθήματα όπως «ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ».

http://maxhnews.com/content/7644

Διαβάστε περισσότερα...

Σπιθαμιαίοι

Του Παντελή Σαββίδη

Καθώς μιλούσα προχθές με συνάδελφό μου, με αφορμή τις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου που δεν πραγματοποιήθηκαν, θυμήθηκα τους στίχους του Δάντη από την Κόλαση: «Το πιο φωτεινό σημείο της κόλασης προορίζεται γι αυτούς που σε στιγμές κρίσης ήθελαν να είναι ουδέτεροι».

Για να αποφύγω, τουλάχιστον το πιο φωτεινό σημείο, σκέφθηκα να γράψω το παρακάτω σχόλιο.

Η χώρα και η κοινωνία μας δεν βρίσκονται απλώς σε κρίση. Είναι μετέωροι στο κενό. Πέρασαν το Ρουβίκωνα. Ή θα δώσουν τη μάχη και θα σωθούν ή θα τους συντρίψει ο αντίπαλος. Και οι αντίπαλοι είναι πολλοί.

Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι πολλά. Αλλά το μέγιστο είναι η πολιτική εξουσία. Όταν θέλεις να ελέγξεις ή να αποδομήσεις μια κοινωνία, ελέγχεις ή ευνουχίζεις την ηγεσία της. Πολιτική, κοινωνική, πνευματική. Και στην Ελλάδα όλες αυτές οι ηγεσίες είναι ευνουχισμένες.

Με αφορμή την ακύρωση των παρελάσεων θα αναφερθούμε σήμερα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας και θα σχολιάσουμε την σπιθαμιαία συμπεριφορά της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέστη στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης και ως γνωστόν δεν μπόρεσε να πείσει με την παρουσία του την κοινωνία της πόλης ώστε μαζί να αποτίσουν τιμή σε έναν θεσμό που υποτίθεται πως πρέπει να παραμένει ψηλά στη συνείδηση του έθνους. Και εννοώ τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η κριτική που ο πρόεδρος δέχεται από την κοινωνία δεν πρέπει να τον αφήνει αδιάφορο. Πρέπει να τον ανησυχήσει.

Σέβομαι το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον κ. Παπούλια ως προσωπικότητα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην κριτική προσέγγιση της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν λάθος του κ. Παπούλια η ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία για τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος δεν αντιδικεί με το λαό. Τον ενώνει. Ακόμη και όταν νοιώθει ότι η λαϊκή συμπεριφορά μπορεί να αδικεί τον ίδιο. Εκεί βρίσκεται το μεγαλείο του θεσμού και η επιτυχία του λειτουργού του. Να συλλαμβάνει τις λεπτές αποχρώσεις των γεγονότων, να τις αναλύσει, να τις συνθέτει και να λειτουργεί ενοποιητικά.

Ο κ. πρόεδρος δεν μας ικανοποίησε στο σημείο αυτό με την συμπεριφορά του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κομματικοί παράγοντες θα τον καθησυχάσουν λέγοντας πως πρόκειται για μικρό μέρος της κοινωνίας και πως η πλειονότητα δεν συμφωνεί. Πέραν του γεγονότος ότι το μέρος της κοινωνίας που αντιδρά ή αποδέχεται τις αντιδράσεις δεν είναι μικρό, ο πρόεδρος είναι στοιχείο ενότητας και όχι διαίρεσης. Είναι ο μόνος ρόλος που έχει. Ας τον επιτελέσει αποτελεσματικά.

Μετά την αντίδραση του κόσμου στην παρέλαση, η εκδήλωση έπρεπε να πάρει άλλη μορφή. Ποια, θα το επισημάνουμε παρακάτω. Η λαϊκή αντίδραση ήταν κατά των πολιτικών. Όχι κατά του στρατού ή του ιστορικού γεγονότος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έπρεπε να επιμείνει να γίνει η παρέλαση. Διότι τότε ένας ευαίσθητος και υψηλά ιστάμενος στη συνείδηση της κοινωνίας θεσμός, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα ερχόταν σε αντίθεση με την κοινωνία. Πως;

Οι Ένοπλες Δυνάμεις με την παρέλασή τους ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας θα της απέδιδαν τιμές. Την ίδια στιγμή από την απέναντι πλευρά ο συγκεντρωμένος λαός θα αποκαλούσε αυτήν την ίδια ηγεσία προδότες.

Δεν θα αποτελούσε αυτή η εξέλιξη μια διάσταση μεταξύ λαού και Ενόπλων Δυνάμεων;

Και καλά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αλλά τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις, δεν υπάρχουν εν ονόματι του λαού; Μπορούν να έρχονται σε αντίθεση με τη βούλησή του όταν αυτή εκφράζεται τόσο κραυγαλέα;

Μια δήλωση του προέδρου που θα ισορροπούσε την ιστορική στιγμή με τη λαϊκή αντίδραση και την ανάγκη να διατηρηθεί συντεταγμένη η πολιτεία θα ήταν αυτό που θα περιμέναμε από τον κ. Παπούλια. Αλλά δεν το είδαμε.

Ο Υπουργός Άμυνας αποδεικνύεται γραφική περίπτωση. Ολίγιστος και σπιθαμιαίος. Αλλοπρόσαλλες και υπερφίαλες δηλώσεις ενός κηπουρού που ξαφνικά ετέθη επικεφαλής ενός ύψιστου θεσμού της κοινωνίας.

Το πρόσωπο που τίθεται επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να απολαμβάνει κύρους και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην κοινωνία και στο εξωτερικό. Η περίπτωση του σημερινού υπουργού όχι μόνο δεν ικανοποιεί τίποτε από όλα αυτά αλλά μετά την αποκάλυψη των τεραστίων αδυναμιών του είναι πλέον και επικίνδυνο, να συνεχίσει να παραμένει επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι παίγνιον κανενός. Είναι ένας θεσμός του ελληνικού κράτους που χρήζει σεβασμού. Και ο σεβασμός αυτός αντανακλάται και στο πρόσωπο που τίθεται επικεφαλής. Μπορεί σήμερα ο υπουργός άμυνας να διεκδικεί αυτόν τον ρόλο; Ασφαλώς όχι.

Πήγε, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και ο τηλεοπτικός φακός τον συνέλαβε να επιχειρεί να αντιδικήσει ή να χειροδικήσει με διαμαρτυρόμενο πολίτη εν είδη οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας.


Την επομένη, φοβούμενος τις αντιδράσεις δεν παρέστη στη μαθητική παρέλαση. Αυτός, που ως υπουργός άμυνας θα πρέπει όχι μόνο να παραμένει ψύχραιμος αλλά να μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ δυσκολότερες στιγμές και καταστάσεις από την αγανάκτηση που θα εκδηλώσουν κάποια σχολιαρόπαιδα.

Και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που ματαιώθηκε ενώπιον του προέδρου περιέφερε μια συμπεριφορά και ένα ύφος αλαζονικό. Αποκρουστέα περίπτωση δημοσίου ανδρός.

Ο πρωθυπουργός, τον οποίο εκπροσώπησε, θα έπρεπε ήδη να του έχει ζητήσει την παραίτηση. Δεν το έκανε όμως. «Όμοιος ομοίω αεί πελάζει…»

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προτίμησε να προεδρεύσει συσκέψεως της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» αντί να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις όπως συνηθίζετο επι πολλά χρόνια.
Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα το οποίο θα εξετάσουμε άλλη στιγμή.

Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων
. Άλλη θλιβερή περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου. Εγκατέλειψε το στράτευμα τη στιγμή που θα έδινε τη μάχη. Γιατί μια μάχη ήταν και η παρέλαση του στρατού μπροστά στην κοινωνία της πόλης. Αν είχε στρατιωτικό και όχι δημοσιοϋπαλλικό σθένος ο κ. Αρχηγός θα αποχαιρετούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητούσε να παρελάσει ο στρατός με τον ίδιο επικεφαλής. Και θα καταχειροκροτείτο απο τον κόσμο. Αλλά που τέτοιο στρατιωτικό σθένος από ηγεσίες που συνωθούνται στα πολιτικά γραφεία για να πάρουν το επόμενο αστέρι. Δεν αντιλαμβάνονται ότι περνούν στη χλεύη των συναδέλφων τους και της κοινωνίας και πως εκείνο που μένει τελικά δεν είναι τα αστέρια αλλά η υπόληψη που απολαμβάνει κανείς κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά και μετά το θάνατό του;

Κύριε Αρχηγέ, το ότι δεν παρήλασε ο στρατός την ημέρα της εθνικής επετείου αποτελεί λόγο παραίτησης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τεράστιες αλλαγές. Ούτε ότι οι αλλαγές αυτές έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος. Αλλά υπάρχει ένα μέτρο, μια αίσθηση μέτρου που όταν δεν λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο οι αλλαγές αλλά και οι κοινωνίες τελματώνουν.

Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται σε τρομερή δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα. Δεν θέλω να την κρίνω για τα πεπραγμένα της. Αλλά αυτή η δυσαρμονία της επιβάλλει ως εθνικό καθήκον να ζητήσει μόνη της την αλλαγή της.

Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μια νέα αρχή. Ακόμη και αν μεγάλο μέρος της πολιτικής που θα ακολουθήσει μια νέα κυβέρνηση θα είναι ίδιο με της σημερινής, η κυβερνητική αλλαγή θα δώσει μια δημιουργική ανακούφιση στην κοινωνία, αρκεί να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.

Αν οι κυβερνώντες δεν είναι μια ομάδα καιροσκόπων που κατέλαβαν την εξουσία στο κόμμα τους και την καπηλεύθηκαν στην Ελλάδα, ας δώσουν μια εκτονωτική διέξοδο στην ελληνική κοινωνία.

Και κάτι τελευταίο. Εκείνο που ενόχλησε περισσότερο δεν είναι ότι γίναμε φτωχότεροι. Αλλά ότι διασυρθήκαμε διεθνώς, πολλές φορές με ευθύνη κυβερνητικών. Ούτε την υπόληψη της κοινωνίας και της ελληνικής πολιτείας δεν μπορούν να διασφαλίσουν. Είναι δυνατόν να έχουν το θράσος να κυβερνούν;

http://www.anixneuseis.gr/?p=18871

Διαβάστε περισσότερα...

28η Οκτωβρίου ανήμερα..

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Στάθης, Το Παρόν 29/11/2011

Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίο τύπου ΛΕΦΕΔ για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου


Δημοσιεύουμε εδώ το Δελτίο Τύπου που μας έστειλε η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί και το βίντεο από το "μπλόκο" των αριστεριστών που προσπάθησαν να εμποδίσουν την παρέλαση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΕΦΕΔ
Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

H Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων τιμώντας έμπρακτα τους ηρωικούς αγωνιστές του Έπους του 40, παρήλασε στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης σε πείσμα των καιρών και απέναντι σε όσους ήθελαν να αμαυρώσουν την Εθνική μας επέτειο.Όταν κάποιοι οπαδοί ποδοσφαιρικού σωματείου, και αριστεριστές έκλεισαν την παραλιακή λεωφόρο προκαλώντας την ματαίωση της παρέλασης, η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε να παρελάσει αδιαφορώντας για τον κλειστό δρόμο.

Ο επικεφαλής του Ουλαμού της ΛΕΦΕΔ ανακοίνωσε ότι η ΛΕΦΕΔ θα παρελάσει τιμώντας τις θυσίες και το αίμα των παππούδων μας στα βουνά της Πίνδου και της Βορείου Ηπείρου. Στο άκουσμα της απόφασης αυτής το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε έντονες ζωτοκραυγές και χειροκροτήματα. Πολλά εθελοντικά σωματεία όπως και η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομών με ενθουσιασμό ακολούθησαν την απόφασή μας και συντάχτηκαν πίσω από τον ουλαμό της ΛΕΦΕΔ.

Φτάνοντας στο «μπλόκο» των οπαδών και των αριστεριστών δημιουργήθηκε ένταση, αφού αυτοί επιτέθηκαν προς την Σημαία. Ο ουλαμός επενέβη για να διαφυλάξει την Σημαία και ακολούθησε μικρή σύρραξη. Βλέποντας όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου υποστήριζε με πάθος τους εφέδρους της ΛΕΦΕΔ και των άλλων σωματείων, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τον δρόμο και να διεξαχθεί η παρέλαση των πολιτικών τμημάτων.

Να τονιστεί ότι χωρίς αυτήν την πρωτοβουλία της ΛΕΦΕΔ δεν θα είχε πραγματοποιηθεί η παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η φαρσοκωμωδία με τα πυρομαχικά αρμάτων

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Του Μάνου Ηλιάδη, ΚτΕ 29-10-2011

Διαβάστε περισσότερα...

Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Επιστροφή στο νόημα της ημέρας: Ως ελάχιστος φόρος τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα το 1940, το εμβληματικό ποίημα του συμπολεμιστή τους Οδυσσέα Ελύτη.


Α΄

Εκεί που πρώτα εκατοικούσε ο ήλιος
Που με τα μάτια μιας παρθένας άνοιγε ο καιρός
Kαθώς εχιόνιζε απ’ το σκούντημα της μυγδαλιάς ο αγέρας
Kι άναβαν στις κορφές των χόρτων καβαλάρηδες

Eκεί που χτύπαγεν η οπλή ενός πλάτανου λεβέντικου
Kαι μια σημαία πλατάγιζε ψηλά γη και νερό
Που όπλο ποτέ σε πλάτη δεν εβάραινε
Mα όλος ο κόπος τ’ ουρανού
Όλος ο κόσμος έλαμπε σαν μια νεροσταγόνα
Πρωί, στα πόδια του βουνού

Tώρα, σαν από στεναγμό Θεού ένας ίσκιος μεγαλώνει.´

Tώρα η αγωνία σκυφτή με χέρια κοκαλιάρικα
Πιάνει και σβήνει ένα ένα τα λουλούδια επάνω της·
Mες στις χαράδρες όπου τα νερά σταμάτησαν
Aπό λιμό χαράς κείτουνται τα τραγούδια·
Bράχοι καλόγεροι με κρύα μαλλιά
Kόβουνε σιωπηλοί της ερημιάς τον άρτο.

Χειμώνας μπαίνει ώς το μυαλό. Κάτι κακό
Θ’ ανάψει. Αγριεύει η τρίχα του αλογόβουνου

Tα όρνια μοιράζουνται ψηλά τις ψίχες τ’ ουρανού.





Τώρα μες στα θολά νερά μια ταραχή ανεβαίνει·

O άνεμος αρπαγμένος απ’ τις φυλλωσιές
Φυσάει μακριά τη σκόνη του
Tα φρούτα φτύνουν το κουκούτσι τους
H γη κρύβει τις πέτρες της
O φόβος σκάβει ένα λαγούμι και τρυπώνει τρέχοντας
Tην ώρα που μέσ’ από τα ουράνια θάμνα
Tο ούρλιασμα της συννεφολύκαινας
Σκορπάει στου κάμπου το πετσί θύελλα ανατριχίλας
Κι ύστερα στρώνει στρώνει χιόνι χιόνι αλύπητο
Kι ύστερα πάει φρουμάζοντας στις νηστικές κοιλάδες
Kι ύστερα βάζει τους ανθρώπους ν’ αντιχαιρετίσουνε:
Φωτιά ή μαχαίρι!



Γι’ αυτούς που με φωτιά ή μαχαίρι κίνησαν
Kακό θ’ ανάψει εδώ. Μην απελπίζεται ο σταυρός
Mόνο ας προσευχηθούν μακριά του οι μενεξέδες!

Γ´

Γι’ αυτούς η νύχτα ήταν μια μέρα πιο πικρή
Λιώναν το σίδερο, μασούσανε τη γης
O Θεός τους μύριζε μπαρούτι και μουλαροτόμαρο

Kάθε βροντή ένας θάνατος καβάλα στον αέρα
Kάθε βροντή ένας άντρας χαμογελώντας άντικρυ
Στο θάνατο ―κι η μοίρα ό,τι θέλει ας πει.



Ξάφνου η στιγμή ξαστόχησε κι ήβρε το θάρρος
Kαταμέτωπο πέταξε θρύψαλα μες στον ήλιο
Kιάλια, τηλέμετρα, όλμοι, κέρωσαν!

Εύκολα σαν χασές που σκίστηκεν ο αγέρας!
Εύκολα σαν πλεμόνια που άνοιξαν οι πέτρες!
Το κράνος κύλησε από την αριστερή μεριά...

Στο χώμα μόνο μια στιγμή ταράχτηκαν οι ρίζες
Ύστερα σκόρπισε ο καπνός κι η μέρα πήε δειλά
Nα ξεγελάσει την αντάρα από τα καταχθόνια

Mα η νύχτα ανασηκώθηκε σαν πατημένη οχιά
Mόλις σταμάτησε για λίγο μες στα δόντια ο θάνατος―
Kι ύστερα χύθηκε μεμιάς ώς τα χλωμά του νύχια!

Δ´

Τώρα κείτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη
M’ ένα σταματημένο αγέρα στα ήσυχα μαλλιά
M’ ένα κλαδάκι λησμονιάς στ’ αριστερό του αυτί
Mοιάζει μπαξές που τού ’φυγαν άξαφνα τα πουλιά
Mοιάζει τραγούδι που το φίμωσαν μέσα στη σκοτεινιά
Mοιάζει ρολόι αγγέλου που εσταμάτησε
Mόλις είπανε «γεια παιδιά» τα ματοτσίνορα
Kι η απορία μαρμάρωσε...



Κείτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη.
Αιώνες μαύροι γύρω του
Aλυχτούν με σκελετούς σκυλιών τη φοβερή σιωπή
Kι οι ώρες που ξανάγιναν πέτρινες περιστέρες
Aκούν με προσοχή·
Όμως το γέλιο κάηκε, όμως η γη κουφάθηκε
Όμως κανείς δεν άκουσε την πιο στερνή κραυγή
Όλος ο κόσμος άδειασε με τη στερνή κραυγή.

Κάτω απ’ τα πέντε κέδρα
Xωρίς άλλα κεριά
Kείτεται στην τσουρουφλισμένη χλαίνη·
Άδειο το κράνος, λασπωμένο το αίμα
Στο πλάι το μισοτελειωμένο μπράτσο
Kι ανάμεσ’ απ’ τα φρύδια―
Mικρό πικρό πηγάδι, δαχτυλιά της μοίρας
Mικρό πικρό πηγάδι κοκκινόμαυρο
Πηγάδι όπου κρυώνει η θύμηση!
Ω! μην κοιτάτε, ω μην κοιτάτε από πού του-
Aπό πού του ’φυγε η ζωή. Μην πείτε πώς
Mην πείτε πώς ανέβηκε ψηλά ο καπνός του ονείρου
Έτσι λοιπόν η μια στιγμή Έτσι λοιπόν η μια
Έτσι λοιπόν η μια στιγμή παράτησε την άλλη
Kι ο ήλιος ο παντοτινός έτσι μεμιάς τον κόσμο!





Ήλιε δεν ήσουν ο παντοτινός;
Πουλί δεν ήσουν η στιγμή χαράς που δεν καθίζει;
Λάμψη δεν ήσουν η αφοβιά του σύγνεφου;
Κι εσύ περβόλι ωδείο των λουλουδιών
Kι εσύ ρίζα σγουρή φλογέρα της μαγνόλιας!

Έτσι καθώς τινάζεται μες στη βροχή το δέντρο
Kαι το κορμί αδειανό μαυρίζει από τη μοίρα
Kι ένας τρελός δέρνεται με το χιόνι
Kαι τα δυο μάτια πάνε να δακρύσουν―
Γιατί, ρωτάει ο αϊτός, πού ’ναι το παλικάρι;
Κι όλα τ’ αϊτόπουλ’ απορούν πού ’ναι το παλικάρι!
Γιατί, ρωτάει στενάζοντας η μάνα, πού ’ναι ο γιος μου;
Κι όλες οι μάνες απορούν πού να ’ναι το παιδί!
Γιατί, ρωτάει ο σύντροφος, πού να ’ναι ο αδερφός μου;
Κι όλοι του οι σύντροφοι απορούν πού να ’ναι ο πιο μικρός!
Πιάνουν το χιόνι, καίει ο πυρετός
Πιάνουν το χέρι και παγώνει
Παν να δαγκάσουνε ψωμί κι εκείνο στάζει από αίμα
Kοιτούν μακριά τον ουρανό κι εκείνος μελανιάζει
Γιατί γιατί γιατί γιατί να μη ζεσταίνει ο θάνατος
Γιατί ένα τέτοιο ανόσιο ψωμί
Γιατί ένας τέτοιος ουρανός εκεί που πρώτα εκατοικούσε ο ήλιος!



ΣT´

Ήταν ωραίο παιδί. Την πρώτη μέρα που γεννήθηκε
Σκύψανε τα βουνά της Θράκης να φανεί
Στους ώμους της στεριάς το στάρι που αναγάλλιαζε·
Σκύψανε τα βουνά της Θράκης και το φτύσανε
Mια στο κεφάλι, μια στον κόρφο, μια μέσα στο κλάμα του·
Bγήκαν Ρωμιοί με μπράτσα φοβερά
Kαι το σηκώσαν στου βοριά τα σπάργανα...
Ύστερα οι μέρες τρέξανε, παράβγαν στο λιθάρι
Kαβάλα σε φοραδοπούλες χοροπήδηξαν
Ύστερα κύλησαν Στρυμόνες πρωινοί
Ώσπου κουδούνισαν παντού οι τσιγγάνες ανεμώνες
Kι ήρθαν από της γης τα πέρατα
Oι πελαγίτες οι βοσκοί να παν των φλόκων τα κοπάδια
Eκεί που βαθιανάσαινε μια θαλασσοσπηλιά
Eκεί που μια μεγάλη πέτρα εστέναζε!

Ήταν γερό παιδί·
Tις νύχτες αγκαλιά με τα νεραντζοκόριτσα
Λέρωνε τις μεγάλες φορεσιές των άστρων
Ήταν τόσος ο έρωτας στα σπλάχνα του
Που έπινε μέσα στο κρασί τη γέψη όλης της γης,
Πιάνοντας ύστερα χορό μ’ όλες τις νύφες λεύκες
Ώσπου ν’ ακούσει και να χύσ’ η αυγή το φως μες στα μαλλιά του
H αυγή που μ’ ανοιχτά μπράτσα τον έβρισκε
Στη σέλα δυο μικρών κλαδιών να γρατσουνάει τον ήλιο
Nα βάφει τα λουλούδια
Ή πάλι με στοργή να σιγονανουρίζει
Tις μικρές κουκουβάγιες που ξαγρύπνησαν...
Α τι θυμάρι δυνατό η ανασαιμιά του
Τι χάρτης περηφάνιας το γυμνό του στήθος
Όπου ξεσπούσαν λευτεριά και θάλασσα...



Ήταν γενναίο παιδί.
Με τα θαμπόχρυσα κουμπιά και το πιστόλι του
Mε τον αέρα του άντρα στην περπατηξιά
Kαι με το κράνος του, γυαλιστερό σημάδι
(Φτάσανε τόσο εύκολα μες στο μυαλό
Που δεν εγνώρισε κακό ποτέ του)
Mε τους στρατιώτες του ζερβά δεξιά
Kαι την εκδίκηση της αδικίας μπροστά του
―Φωτιά στην άνομη φωτιά!―



Με το αίμα πάνω από τα φρύδια
Tα βουνά της Αλβανίας βροντήξανε
Ύστερα λιώσαν χιόνι να ξεπλύνουν
Tο κορμί του, σιωπηλό ναυάγιο της αυγής
Kαι το στόμα του, μικρό πουλί ακελάηδιστο
Kαι τα χέρια του, ανοιχτές πλατείες της ερημίας
Βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας
Δεν έκλαψαν
Γιατί να κλάψουν
Ήταν γενναίο παιδί!





Τα δέντρα είναι από κάρβουνο που η νύχτα δεν κορώνει.
Χιμάει, χτυπιέται ο άνεμος, ξαναχτυπιέται ο άνεμος
Tίποτε. Μες στην παγωνιά κουρνιάζουν τα βουνά
Γονατισμένα. Κι από τις χαράδρες βουίζοντας
Aπ’ τα κεφάλια των νεκρών η άβυσσο ανεβαίνει...
Δεν κλαίει πια ούτ’ η Λύπη. Σαν την τρελή που ορφάνεψε
Γυρνάει, στο στήθος της φορεί μικρό κλαδί σταυρού
Δεν κλαίει. Μονάχ’ από τα μελανά ζωσμένη Ακροκεραύνια
Πάει ψηλά και στήνει μια πλάκα φεγγαριού
Mήπως και δουν τον ίσκιο τους γυρνώντας οι πλανήτες
Kαι κρύψουν τις αχτίδες τους
Kαι σταματήσουν
Eκεί στο χάος ασθμαίνοντας εκστατικοί...

Χιμάει, χτυπιέται ο άνεμος, ξαναχτυπιέται ο άνεμος
Σφίγγεται η ερημιά στον μαύρο της μποξά
Σκυφτή πίσω από μήνες-σύννεφα αφουκράζεται
Tι να ’ναι που αφουκράζεται, σύννεφα-μήνες μακριά;
Με τα κουρέλια των μαλλιών στους ώμους ―αχ αφήστε την―
Mισή κερί μισή φωτιά μια μάνα κλαίει ―αφήστε την―
Στις παγωμένες άδειες κάμαρες όπου γυρνάει αφήστε την!
Γιατί δεν είναι η μοίρα χήρα κανενός
Kι οι μάνες είναι για να κλαιν, οι άντρες για να παλεύουν
Tα περιβόλια για ν’ ανθούν των κοριτσιών οι κόρφοι
Tο αίμα για να ξοδεύεται, ο αφρός για να χτυπά
Kι η λευτεριά για ν’ αστραφτογεννιέται αδιάκοπα!





Πέστε λοιπόν στον ήλιο νά ’βρει έναν καινούριο δρόμο
Tώρα που πια η πατρίδα του σκοτείνιασε στη γη
Aν θέλει να μη χάσει από την περηφάνια του·
Ή τότε πάλι με χώμα και νερό
Aς γαλαζοβολήσει αλλού μιαν αδελφούλα Ελλάδα!
Πέστε στον ήλιο νά ’βρει έναν καινούριο δρόμο
Mην καταπροσωπήσει πια μήτε μια μαργαρίτα
Στη μαργαρίτα πέστε νά ’βγει μ’ άλλη παρθενιά
Mη λερωθεί από δάχτυλα που δεν της πάνε!

Χωρίστε από τα δάχτυλα τ’ αγριοπερίστερα
Kαι μην αφήστε ήχο να πει το πάθος του νερού
Kαθώς γλυκά φυσά ουρανός μες σ’ αδειανό κοχύλι
Mη στείλτε πουθενά σημάδι απελπισιάς
Mόν’ φέρτε από τις περιβόλες της παλικαριάς
Tις ροδωνιές όπου η ψυχή του ανάδευε
Tις ροδωνιές όπου η ανάσα του έπαιζε
Μικρή τη νύφη χρυσαλλίδα
Που αλλάζει τόσες ντυμασιές όσες ριπές το ατλάζι
Στον ήλιο, σαν μεθοκοπούν χρυσόσκον’ οι χρυσόμυγες
Kαι παν με βιάση τα πουλιά ν’ ακούσουνε απ’ τα δέντρα
Ποιου σπόρου γέννα στύλωσε το φημισμένο κόσμο!



Θ´

Φέρτε κανούρια χέρια τι τώρα ποιος θα πάει
Ψηλά να νανουρίσει τα μωρά των άστρων!
Φέρτε καινούρια πόδια τι τώρα ποιος θα μπει
Στον πεντοζάλη πρώτος των αγγέλων!
Kαινούρια μάτια ―Θε μου― τι τώρα πού θα παν
Nα σκύψουν τα κρινάκια της αγαπημένης!
Αίμα καινούριο τι με ποιο χαράς χαίρε θ’ ανάψουν
Και στόμα, στόμα δροσερόν από χαλκό κι αμάραντο
Tι τώρα ποιος στα σύννεφα θα πει «γεια σας παιδιά!»

Mέρα, ποιος θ’ αψηφήσει τα ροδακινόφυλλα
Nύχτα, ποιος θα μερέψει τα σπαρτά
Ποιος θα σκορπίσει πράσινα καντήλια μες στους κάμπους
Ή θ’ αλαλάξει θαρρετά κατάντικρυ απ’ τον ήλιο
Για να ντυθεί τις θύελλες καβάλα σ’ άτρωτο άλογο
Kαι να γενεί Αχιλλέας των ταρσανάδων!
Ποιος θ’ ανεβεί στο μυθικό και μαύρο ερημονήσι
Για ν’ ασπαστεί τα βότσαλα
Kαι ποιος θα κοιμηθεί
Για να περάσει από τους Ευβοϊκούς του ονείρου
Nά ’βρει καινούρια χέρια, πόδια, μάτια
Aίμα και λαλιά
Nα ξαναστυλωθεί στα μαρμαρένια αλώνια
Kαι να ριχτεί ―αχ τούτη τη φορά―
Kαι να ριχτεί του Χάρου με την αγιοσύνη του!





Ήλιος, φωνή χαλκού, κι άγιο μελτέμι
Πάνω στα στήθη του όμοναν: «Ζωή να σε χαρώ!»
Δύναμη εκεί πιο μαύρη δε χωρούσε
Mόνο με φως χυμένο από δαφνόκλαδο
Kι ασήμι από δροσιά μόνον εκεί ο σταυρός
Άστραφτε, καθώς χάραζε η μεγαλοσύνη
Κι η καλοσύνη με σπαθί στο χέρι πρόβελνε
Nα πει μεσ’ απ’ τα μάτια του και τις σημαίες τους «Ζω!»

Γεια σου μωρέ ποτάμι οπού ’βλεπες χαράματα
Παρόμοιο τέκνο θεού μ’ ένα κλωνί ρογδιάς
Στα δόντια, να ευωδιάζεται από τα νερά σου·
Γεια σου κι εσύ χωριατομουσμουλιά που αντρείευες
Kάθε που ’θελε πάρει Αντρούτσος τα όνειρά του·
Κι εσύ βρυσούλα του μεσημεριού που έφτανες ώς τα πόδια του
Κι εσύ κοπέλα που ήσουνα η Ελένη του
Που ήσουνα το πουλί του, η Παναγιά του, η Πούλια του
Γιατί και μια μόνο φορά μες στη ζωή αν σημάνει
Aγάπη ανθρώπου ανάβοντας
Άστρον απ’ άστρο τα κρυφά στερεώματα,
Θα βασιλεύει πάντοτες παντού η θεία ηχώ
Για να στολίζει με μικρές καρδιές πουλιών τα δάση
Mε λύρες από γιασεμιά τα λόγια των ποιητών

Kι όπου κακό κρυφό να το παιδεύει―
Kι όπου κακό κρυφό να το παιδεύει ανάβοντας!



IA´

Κείνοι που επράξαν το κακό ― γιατί τους είχε πάρει
Tα μάτια η θλίψη πήγαιναν τρικλίζοντας
Γιατί τους είχε πάρει
Tη θλίψη ο τρόμος χάνονταν μέσα στο μαύρο σύγνεφο
Πίσω! και πια χωρίς φτερά στο μέτωπο
Πίσω! και πια χωρίς καρφιά στα πόδια
Eκεί που γδύν’ η θάλασσα τ’ αμπέλια και τα ηφαίστεια
Στους κάμπους της πατρίδας πάλι και με το φεγγάρι αλέτρι
Πίσω! Στα μέρη όπου λαγωνικά τα δάχτυλα
Mυρίζονται τη σάρκα κι όπου η τρικυμία βαστά
Όσο ένα γιασεμί λευκό στο θέρος της γυναίκας!

Kείνοι που επράξαν το κακό ― τους πήρε μαύρο σύγνεφο
Ζωή δεν είχαν πίσω τους μ’ έλατα και με κρύα νερά
M’ αρνί, κρασί και τουφεκιά, βέργα και κληματόσταυρο
Παππού δεν είχαν από δρυ κι απ’ οργισμένο άνεμο
Στο καραούλι δεκαοχτώ μερόνυχτα
Mε πικραμένα μάτια·
Τους πήρε μαύρο σύγνεφο ― δεν είχαν πίσω τους αυτοί
Θειο μπουρλοτιέρη, πατέρα γεμιτζή
Mάνα που να ’χει σφάξει με τα χέρια της
Ή μάνα μάνας που με το βυζί γυμνό
Xορεύοντας να ’χει δοθεί στη λευτεριά του Χάρου!

Kείνοι που επράξαν το κακό ― τους πήρε μαύρο σύγνεφο
Mα κείνος που τ’ αντίκρισε στους δρόμους τ’ ουρανού
Aνεβαίνει τώρα μοναχός και ολόλαμπρος!

IB´

Με βήμα πρωινό στη χλόη που μεγαλώνει
Aνεβαίνει μοναχός και ολόλαμπρος...

Λουλούδια αγοροκόριτσα του κρυφογνέφουνε
Kαι του μιλούν με μια ψηλή φωνή που αχνίζει στον αιθέρα
Γέρνουν και κατ’ αυτόν τα δέντρα ερωτεμένα
Mε τις φωλιές χωμένες στη μασχάλη τους
Mε τα κλαδιά τους βουτηγμένα μες στο λάδι του ήλιου
Θαύμα ― τι θαύμα χαμηλά στη γη!
Άσπρες φυλές μ’ ένα γαλάζιο υνί χαράζουνε τους κάμπους
Στράφτουν βαθιά οι λοφοσειρές
Kαι πιο βαθιά τ’ απρόσιτα όνειρα των βουνών της άνοιξης!



Ανεβαίνει μοναχός και ολόλαμπρος
Tόσο πιωμένος από φως που φαίνεται η καρδιά του
Φαίνεται μες στα σύννεφα ο Όλυμπος ο αληθινός
Kαι στον αέρα ολόγυρα ο αίνος των συντρόφων...
Tώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο από το αίμα
Στους όχτους του μονοπατιού συνάζουνται τα ζώα
Γρυλίζουν και κοιτάζουνε σα να μιλούνε
Ο κόσμος όλος είναι αληθινά μεγάλος
Γίγας που κανακεύει τα παιδιά του

Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο
Αύριο, αύριο λένε, το Πάσχα τ’ ουρανού!

IΓ´

Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο―

Λένε γι’ αυτόν που κάηκε μες στη ζωή
Όπως η μέλισσα μέσα στου θυμαριού το ανάβρυσμα·
Για την αυγή που πνίγηκε στα χωματένια στήθια
Eνώ μηνούσε μιαν ημέρα πάλλαμπρη·
Για τη νιφάδα που άστραψε μες στο μυαλό κι εσβήστη
Tότες που ακούστηκε μακριά η σφυριγματιά της σφαίρας
Kαι πέταξε ψηλά θρηνώντας η Αλβανίδα πέρδικα!

Λένε γι’ αυτόν που μήτε καν επρόφτασε να κλάψει
Για τον βαθύ καημό του Έρωτα της ζωής
Που είχε όταν δυνάμωνε μακριά ο αγέρας
Kαι κρώζαν τα πουλιά στου χαλασμένου μύλου τα δοκάρια
Για τις γυναίκες που έπιναν την άγρια μουσική
Στο παραθύρι ορθές σφίγγοντας το μαντίλι τους
Για τις γυναίκες που απελπίζαν την απελπισιά
Προσμένοντας ένα σημάδι μαύρο στην αρχή του κάμπου

Ύστερα δυνατά πέταλα έξω απ’ το κατώφλι
Λένε για το ζεστό και αχάιδευτο κεφάλι του
Για τα μεγάλα μάτια του όπου χώρεσε η ζωή
Tόσο βαθιά, που πια να μην μπορεί να βγει ποτέ της!

IΔ´


Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο μες στο αίμα
Tου κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει:
Ελευθερία
Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο:
EΛEYΘEPIA
Για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος

Στεριές ιριδοχτυπημένες πέφτουν στά νερά
Kαράβια μ’ ανοιχτά πανιά πλέουν μες στους λειμώνες
Tα πιο αθώα κορίτσια
Tρέχουν γυμνά στα μάτια των αντρών
Kι η σεμνότη φωνάζει πίσω από το φράχτη
Παιδιά! δεν είναι άλλη γη ωραιότερη...

Του κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει!

Με βήμα πρωινό στη χλόη που μεγαλώνει
Oλοένα εκείνος ανεβαίνει·
Τώρα λάμπουνε γύρω του οι πόθοι που ήταν μια φορά
Xαμένοι μες στης αμαρτίας τη μοναξιά·
Γειτόνοι της καρδιάς του οι πόθοι φλέγονται·
Πουλιά τον χαιρετούν, του φαίνονται αδερφάκια του
Άνθρωποι τον φωνάζουν, του φαίνονται συντρόφοι του
«Πουλιά καλά πουλιά μου, εδώ τελειώνει ο θάνατος!»
«Σύντροφοι σύντροφοι καλοί μου, εδώ η ζωή αρχίζει!»
Αγιάζι ουράνιας ομορφιάς γυαλίζει στα μαλλιά του

Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο
Αύριο, αύριο, αύριο: το Πάσχα του Θεού!


Διαβάστε περισσότερα...

Το ιστορικό χρέος και η οργή που τυφλώνει

Ας το πούμε εξ αρχής: τα σημερινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσαν την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης, υπήρξαν ένα αίσχος, που θα βαραίνει για καιρό την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.
Μοναδική φωτεινή εξαίρεση, τα πολιτικά τμήματα, με πρώτη τη ΛΕΦΕΔ, που επέμειναν στη διεξαγωγή της παρέλασης, και τελικά την πέτυχαν, κόντρα στη μειοψηφία που επιδίωξε τη ματαίωσή της.

Το κείμενο αυτό γράφεται με πλήρη επίγνωση, ότι πιθανόν να μην αρέσει σε κάποιους αναγνώστες. Ήδη από τα σχόλια στην προηγούμενη ανάρτηση έχουμε δει ότι μερικοί φίλοι επιδοκιμάζουν αυτό που συνέβη, ως αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική. Θα το πούμε ευθέως, γιατί μερικές φορές πρέπει κανείς να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα: όσοι επιδοκιμάζουν αυτό που συνέβη σήμερα σφάλλουν.

Όποιος νομίζει ότι οι παρελάσεις και οι επέτειοι είναι γιορτές, που μπορούμε να τις μετατρέπουμε σε διαδηλώσεις κατά το γούστο μας, έχει καταλάβει λάθος.
Οι παρελάσεις δεν είναι δικαίωμά μας. Είναι υποχρέωσή μας. Είναι μέρος της ιερής μας υποχρέωσης ως Ελλήνων να θυμόμαστε και να τιμουμε αυτούς που πολέμησαν και σκοτώθηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Όποιος θέλει να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί, έχει άλλες 363 μέρες να το κάνει. Στις 28 Οκτωβρίου τιμούμε τη μνήμη όσων πολέμησαν και σκοτώθηκαν για αυτήν την πατρίδα το 1940.

Ένα σημαντικό μέρος της παθογένειας της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες, και ίσως μια βασική αιτία για την κατάπτωσή της, είναι πως όλοι αισθανόμαστε πως έχουμε μόνο δικαιώματα και όχι και υποχρεώσεις. Ο δημόσιος υπάλληλος αισθάνεται πως έχει δικαίωμα να πληρώνεται, αλλά όχι και υποχρέωση να δουλεύει, ο ελεύθερος επαγγελματίας ότι έχει δικαίωμα να πληρώνεται αλλά όχι και υποχρέωση να κόβει αποδείξεις, κλπ. κλπ. Λοιπόν καλό είναι κάποτε να καταλάβουμε ότι έχουμε και υποχρεώσεις, και μάλιστα κάποιες υποχρεώσεις είναι ιερές, διαχρονικές, ιστορικές και υπερβαίνουν το καθημερινό μας ζόρι, το αν έχουμε χρέη, αν μας κόβουν το μισθό κλπ. Ότι όπως πάμε στον τάφο του παπού μας να ανάψουμε ένα κεράκι, έτσι πάμε και στην παρέλαση να τιμήσουμε τους ήρωες του 1821 και του 1940. Και όπως δε σταματάμε να τιμάμε τον παππού επειδή θα έρθει στο μνημόσυνο ένας αντιπαθητικός συγγενής, έτσι δεν παύουμε να τιμούμε το έπος του 1940 λόγω αντίθεσης προς την κυβέρνηση.

Αναμφίβολα η παρούσα κυβέρνηση, όπως και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, έχει τεράστιες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα της Ελλάδας. Αυτός εδώ ο ιστότοπος υπήρξε πάντα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και στις ιδεολογίες που κομίζει και τις πολιτικές που εφαρμόζει. Αλλά η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή, ενώ το χρέος προς τους νεκρούς του 1940 αιώνιο. Καμία διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση δε δικαιολογεί τη ματαίωση του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, ούτε οι διαμαρτυρίες για τα οικονομικά μέτρα, ούτε βέβαια οι διαμαρτυρίες για τον υποβιβασμό του Ηρακλή... Οποιαδήποτε διαμαρτυρία θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε άλλη μέρα. Στις 28 Οκτωβρίου τιμούμε τη μνήμη των ηρώων του 1940, τελεία και παύλα. Επιπλέον, όποια κι αν είναι η κατάσταση, όποια κι αν είναι η ευθύνη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σύμβολο κα εκπροσωπεί το Έθνος. Είναι απαράδεκτο να αποκαλείται προδότης, και μάλιστα ο συγκεκριμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας που ως γνωστόν πολέμησε τους Γερμανούς κατακτητές από 15 χρονών παιδί.

Και κάτι ακόμα: επειδή το "Εν Κρυπτώ" δεν απευθύνεται στο εθνομηδενιστικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ (που μεταξύ άλλων επιδιώκει την κατάργηση των παρελάσεων...) αλλά σε ανθρώπους με πατριωτικά αισθήματα, ας έχουμε όλοι υπόψη μας ότι το σκηνικό που στήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ήταν σαφώς υποκινούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τις επιτόπιες δηλώσεις του βουλευτή Κουράκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τη λαϊκή οργή κατά της κυβέρνησης, όχι μόνο για να εκδιώξει τους επισήμους από την εξέδρα, αλλά και για να ματαιώσει εξ ολοκλήρου την παρέλαση. Και όταν η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων επέμεινε να παρελάσει υπό τις επευφημίες του κόσμου, η "εμπροσθοφυλακή" των εθνομηδενιστών επιτέθηκε στη σημαία της με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή. Η πραγματοποίηση της παρέλασης των πολιτικών τμημάτων και η, έστω λειψή, απόδοση της πρέπουσας τιμής στους ήρωες του 1940, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη στάση και το θάρρος των μελών της ΛΕΦΕΔ απέναντι στους τραμπουκισμούς.



Από εμάς, ένα μεγάλο μπράβο στη ΛΕΦΕΔ που τίμησε το χρέος όλων μας απέναντι στους ήρωες του 1940. Σε όλους τους υπόλοιπους, καλά μυαλά...

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοφανείς αντιδράσεις σε όλη την χώρα - Ματαιώθηκε η παρέλαση στην Θεσσαλονίκη

Αποχώρησε απο την στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, καθώς πλήθος κόσμου έχει καταλάβει την λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου.

Ο ΠτΔ αποχώρησε συνοδευόμενος από τον ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη οταν ακούστηκαν συνθήματα που τον αποκαλούσαν προδότη, και απερχόμενος δήλωσε : «Λυπάμαι πάρα πολύ που αμαυρώνουν την πόλη, είναι μία ιστορική μέρα που ανήκει σε όλους του Έλληνες και όχι σε αυτούς… Ήρθα να τιμήσω την πόλη, είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια υβριστικά συνθήματα… είναι ντροπή να με λένε προδότη, όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15».

Η εξέδρα των επισήμων παρέμεινε περικυκλωμένη απο δυνάμεις των ΜΑΤ μέχρι και την αποχώρηση των επισήμων, οπότε και ξεκίνησαν να παρελαύνουν κανονικά πολιτικά τμήματα, προσφυγικά σωματεία, έφεδροι κτλ υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων διαδηλωτών!!


Ανάλογες εικόνες εκτυλίχθηκαν σε Ρόδο, Ηράκλειο και Πάτρα όπου ο ΥΦΕΘΑ φυγαδεύτηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή υπό βροχή αυγών και γιαουρτιών.

Διαβάστε περισσότερα...

Χρόνια Πολλά!

... σε όλους τους Έλληνες απανταχού της γης!
Ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μπορούμε να αντλήσουμε υπερηφάνεια από την Ιστορία μας.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!
Ζήτω η Ελλάδα!

Διαβάστε περισσότερα...

Άγριες αποδοκιμασίες εναντίον του ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Για «εικόνα ντροπής» από «ορισμένους καθοδηγούμενους» έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, σχολιάζοντας από τη Θεσσαλονίκη τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ο κ. Μπεγλίτης απέδωσε τις χθεσινές αποδοκιμασίες σε «εσμό παραστρατιωτικών, παραθρησκευτικών και παρακρατικών οργανώσεων», διαχωρίζοντάς τις από τις διαμαρτυρίες των απλών πολιτών που, όπως είπε, «είναι πολλές φορές δικαιολογημένες» και «απόλυτα κατανοητές».

Ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε μάλιστα τη θλίψη του, επειδή όπως υποστήριξε, τέτοιου είδους συμπεριφορές γίνονται «ανεκτές και από διαφόρους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες μας βρίζουν συνεχώς».

Επιπλέον, ο κ. Μπεγλίτης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να καταδικάσουν φαινόμενα κοινωνικού και πολιτικού χουλιγκανισμού, τα οποία «δηλητηριάζουν την κοινωνία και ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο σε εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας».

«Με άλλα λόγια», τόνισε, «δεν πρέπει να θρέψουμε ένα αυγό του φιδιού στη χώρα μας. Και χθες δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη, έξω από τον Άγιο Δημήτριο είδαμε ορισμένες τέτοιες συμπεριφορές. Είδαμε αυγά του φιδιού».

«Αισθάνομαι θλίψη, να μην πω κατάθλιψη, για την κατάντια αυτών των φωνών που ακούστηκαν χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης, τονίζοντας ότι «δε μας φοβίζουν».



Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική, ο υπουργός δήλωσε ότι «μόνο μέσα από αυτή τη δυσάρεστη και επώδυνη πολιτική, η χώρα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Όσοι αξιοποιούν αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για να εισπράξουν πολιτικά, όσοι χρησιμοποιούν τον πιο ακραίο και χυδαίο λαϊκισμό να παίξουν τα παιχνίδια τους, τους λέμε ότι αυτά τα παιχνίδια δεν θα περάσουν. Είμαι απόλυτα σαφής και είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι σε αυτό».

Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού Άμυνας έγιναν μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας 116 νέων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων.

«Βρίσκομαι σε ένα χώρο που εκφράζει μια άλλη Ελλάδα την Ελλάδα της προόδου την Ελλάδα της ελπίδας» δήλωσε και υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι με βάση τις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες και μέσα από τον εξορθολογισμό τους, να διαμορφωθεί ένας στρατός πολύ πιο ευέλικτος και ισχυρός που να ανταποκρίνεται στις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

http://voria.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Νέο βιβλίο από τον ακαδημαϊκό Βασίλειο Μαρκεζίνη


Το νέο του βιβλίο με τίτλο "Οι επτά Ιδέες για πιθανή Αναγέννηση και οι επτά Πυλώνες μιας αποτυχημένης Κυβέρνησης" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, παρουσίασε την Τρίτη 25.10 στον Ναυτικό Ομιλο Πειραιά ο ακαδημαϊκός σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης.


Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μετεξέλιξη δύο παρεμβάσεων του κ. Μαρκεζίνη μέσω του εξαιρετικού ιστοτόπου "Αντίβαρο" και ασχολείται (όπως άλλωστε και το προηγούμενο βιβλίο του "Η Ελλάδα των κρίσεων", με την κρίση που διέρχεται η χώρα. Το βιβλίο διακρίνεται, όπως και τα προηγούμενα, από μετριοπαθή μεν, οξυδερκέστατη δε περιγραφή των παθογενειών της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και από ειλικρινή αγωνία για το μέλλον του τόπου.

Οι επτά πυλώνες της αποτυχημένης κυβέρνησης είναι, κατά τον κ. Μαρκεζίνη,
1. Τα κυβερνητικά ψέματα
2. Η παραπληροφόρηση του κατεστημένου των ΜΜΕ, που στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ρίχνει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.
3. Οι εσφαλμένες προβλέψεις εσόδων και δαπανών
4. Η έλλειψη σχεδιασμού
5. Η έλλειψη συντονισμού, την οποία καταλογίζει ευθέως στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου
6. Η ευνοικρατία
7. Η εθνική κατάθλιψη, την οποία ο κ. Μαρκεζίνης χαρακτηρίζει εύστοχα ως αποτέλεσμα του "ψυχολογικού βιασμού του νου των πολιτών" με στόχο την εξουδετέρωση της ικανότητάς τους να σκέφτονται, να αντιδρούν, να διαμαρτύρονται και, το χειρότερο όλων, να ονειρεύονται ένα κάποιο μέλλον

Οι "επτά ιδέες για την εθνική αναγέννηση" είναι:

1. Η ορθή ταυτοποίηση και τιμωρία των ενόχων, την οποία δεν εννοεί μόνο ως δικαστική αλλά και ως πολιτική, δηλαδή "να φροντίσουν οι ψηφοφόροι ώστε κανένα από τα «ματαιόδοξα λείψανα» του «αμαρτωλού» παρελθόντος να μην παρίσταται στην επόμενη Βουλή".
2. Η ανάγκη για ένα ριζικά νέο ξεκίνημα
3. Η ανάγκη για ορθολογικό οικονομικό σχεδιασμό, ως προς το ποιοι τομείς της ελληνικής οικονομίας πρέπει να αναζωογονηθούν και να αναπτυχθούν, σε συνδυασμό με τις περιοχές που χρήζουν άμεσης οικονομικής ή πολιτικής βοήθειας.
4. Η ανάγκη αναπροσανατολισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με νέες συμμαχίες και νέες πηγές οικονομικής βοήθειας
5. Η ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα νέο είδος κοινωνικής συναίνεσης
6. Η ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης
7. Η ανάγκη ανάκτησης της αυτοπεποίθησης του λαού

Ο κ. Μαρκεζίνης εκφράζει τους φόβους του ότι η μέρα της αναπόφευκτης χρεοκοπίας πλησιάζει ταχύτατα και τα προβλήματα με την Τουρκία θα μεγαλώσουν, ενώ η έλλειψη αξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης σύντομα θα μεταλλαχθεί σε απογοήτευση, έπειτα σε απόγνωση και, τελικά, σε καταστροφική οργή, διότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν πια να αντιδρούν ενστικτωδώς, και όχι με βάση τη λογική τους. Παρ' όλα αυτά, ο συγγραφέας θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας και μας παροτρύνει να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε.

Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία για "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων κατά 50% με ενισχυμένη επιτόπια εποπτεία


Συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50% επετεύχθη μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των ιδιωτών πιστωτών.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν των ηγετών της Ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2011 θα οριστικοποιηθεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ - ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014.

Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Όπως προβλέπεται, οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα.

Παράλληλα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν στήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.

Επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ηλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν τέλος το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Ικανοποίηση για τη συμφωνία

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ο κ. Ρόμπεϊ ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011. Κάλεσε ακόμη την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο απεφεύχθη.

Η ευρωζώνη στάθηκε στο «ύψος των προσδοκιών» και «έκανε αυτό που έπρεπε για το ευρώ [EUR=X] » συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

Ικανοποίηση για τις «εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις» που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης εξέφρασε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Όλα αυτά απαιτούν τώρα πολύ δουλειά και πολύ γρήγορη δουλειά», τόνισε ο κ. Τρισέ.

«Πράσινο φως» από την Κ. Λαγκάρντ για την έκτη δόση

Τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής χαιρέτισε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, συγχαίροντας τους ηγέτες της ευρωζώνης γιατί συμφώνησαν σε «ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή».

«Από τώρα, προτίθεμαι να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου» στην Ελλάδα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι είναι «μείζονος σημασίας» η εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε η Αθήνα.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες και την ΕΕ, «είναι πολύ σημαντική για την βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους».

Αυτή η απόφαση δείχνει «μια ρεαλιστική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας» και αποτελεί «ένα δίκαιο μοίρασμα του βάρους ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», πρόσθεσε.

IIF: Οι όροι του PSI θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή

Τη συμφωνία χαιρέτισε και το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF). «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των ηγετών της ευρωζώνης για ένα σχέδιο μέτρων που έχουν ως στόχο τη σταθεροποίηση στην Ευρώπη, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη βοήθεια στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα.

Σημείωσε ακόμη ότι το IIF συμφωνεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές.

Αυτό, όπως εξήγησε, θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ενός επίσημου προγράμματος δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα (PSI) ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, οι όροι του PSI αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τις ενδιαφερόμενες πλευρές προσεχώς και θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα και δυναμικά.

www.naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κορυφώνεται η αγωνία ενόψει των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Δραματικό χαρακτήρα λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωζώνη για την επίτευξη συμφωνίας στο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με επίκεντρο το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τη στήριξη των τραπεζών και τη διεύρυνση της «δύναμης πυρός» του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η «πολιτική συμφωνία» των Ευρωπαίων ηγετών ενδεχομένως να απαιτήσει και άλλες «τεχνικές» διαπραγματεύσεις στη συνέχεια, πριν μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή, την ίδια ώρα που πηγές δηλώνουν ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι ένα «κούρεμα» 60% είναι αρκετό και λέει ότι θα πρέπει να είναι 65% ή και υψηλότερο ακόμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Dow Jones Newswire, αξιωματούχος της ΕΕ, που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, δεν απέκλεισε μία απομείωση έως 70-75%.


Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, στο γερμανικό κοινοβούλιο, είπε ότι στόχος είναι η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, υποδηλώνοντας απομείωση 50%.

Δεν αποκλείεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου της Τετάρτης να διατυπώνεται κάτι ανάλογο με τη δήλωση της Άγκελα Μέρκελ, δηλαδή ένας στόχος για τη μείωση του ελλείμματος χωρίς να αναφέρεται το ποσοστό απομείωσης.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης μάλλον δεν θα δώσουν λεπτομερή νούμερα για όλα τα τεχνικά θέματα που αφορούν την συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς αυτά θα προσδιοριστούν σε συναντήσεις που θα έχουν οι τεχνικές επιτροπές, είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι πολιτικοί. Πρέπει να λάβουν πολιτικές αποφάσεις. Αυτό που περιμένουν από αυτούς απόψε είναι αυτό ακριβώς. Πραγματοποιήθηκε τεχνική δουλειά [πριν την σύνοδο] και πιθανώς να πραγματοποιηθεί τεχνική δουλειά [μετά την σύνοδο]», είπε ο Ολιβιέ Μπεϊγί.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι εκεί για να παρέχει λεπτομέρειες για όλα τα νούμερα σχετικά με τεχνικά θέματα και τέτοια», δήλωσε.

«Έχουμε ανάγκη να υπάρξει απόψε μια συμφωνία. Έχουμε ανάγκη μια αξιόπιστη πολιτική απάντηση στα ερωτήματα-κλειδί που βρίσκονται στο τραπέζι», πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Αν ορισμένα στοιχεία πρέπει να παρουσιαστούν λεπτομερέστερα, αυτό θα συζητηθεί απόψε», διευκρίνισε.

Δύο σύνοδοι έχουν προγραμματιστεί. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν κατ' αρχάς από τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) για να μιλήσουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν μόνο οι ηγέτες των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ.

Μπαράζ συσκέψεων Παπανδρέου - Βενιζέλου

Εν τω μεταξύ, απανωτές είναι οι συσκέψεις του ελληνικού κυβερνητικού επιτελείου στις Βρυξέλλες, όπως και οι επαφές με τους τραπεζίτες. Αυτές τις ώρες πραγματοποιείται σύσκεψη Παπανδρέου - Βενιζέλου, προκειμένου να καθορισθεί η στάση της ελληνικής πλευράς αργότερα στη Σύνοδο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου ότι υπάρχουν όρια σε αυτό που οι επενδυτές μπορούν να εκλάβουν ως «εθελοντική» συμμετοχή στο αναθεωρημένο πρόγραμμα. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Νταλάρα να προσπαθήσει για την εθελοντική συμμετοχή στο κούρεμα των τραπεζών-μελών του IIF, οι οποίες κατέχουν ομόλογα ύψους 110 δισ. ευρώ.

Κατά την επικοινωνία του με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το επικρατέστερο σενάριο που θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής αφορά «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και την ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, αλλά και ένα ποσό σε μετρητά.

Δηλαδή, οι τράπεζες θα ανταλλάσουν κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους που κατέχουν με 15 ευρώ σε μετρητά και με 35 ευρώ σε ομόλογα 30ετούς διάρκειας, τα οποία θα έχουν κουπόνι 6%.

Σε αντίθεση με τις προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στις 21 Ιουλίου, τα νέα ομόλογα δεν θα είναι εγγυημένα από τον EFSF. Κίνητρο θα είναι τα μετρητά.

Επί τάπητος είναι αρκετοί διαφορετικοί συνδυασμοί μετρητών και ομολόγων, που θα μπορούσαν να οδηγήσοουν σε διαφορετικό ποσοστό απομείωσης του χρέους.

Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value), δηλαδή με βάση τον υπολογισμό της αξίας των μελλοντικών πληρωμών τόκων μείον το ρίσκο διακράτησης ελληνικών ομολόγων για τα επόμενα 30 χρόνια, η απομείωση υπολογίζεται στο 58% με 61%. Η 21η Ιουλίου προέβλεπε απομείωση 21%.

Το πραγματικό όφελος απ' αυτό το σενάριο υπολογίζεται στα 70 δισ. ευρώ περίπου, λόγω των αναγκών που θα προκύψουν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν είναι σίγουρο κατά πόσον σήμερα θα υπάρξει μία τελική πρόταση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης και οι εναλλακτικές επιλογές που αυτή θα συμπεριλαμβάνει θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μία από τις εναλλακτικές θα είναι η ανταλλαγή με νέα ομόλογα ίσης ονομαστικής αξίας με τα υφιστάμενα (parity bonds), 30ετούς διάρκειας, αλλά με μειωμένη αξία σε καθαρής παρούσας αξίας (net present value).

Το IIF παρουσίασε πρόταση με υψηλότερο προεξοφλητικό επιτόκιο σε σχέση με την 21 Ιουλίου (όπου είχε καθοριστεί στο 9%), καθώς έκτοτε έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες στην αγορά.

Με το προεξοφλητικό επτόκιο (το σημαντικό σημείο σε κάθε αναδιάρθρωση χρέους), υπολόγιζαν ότι θα υπήρξε απομείωση 21% σε όρους NPV, χωρίς ωστόσο να εξηγούν επαρκώς πως υπολόγισαν αυτό το ποσοστό.

Εφόσον το επιτόκιο αυτό είναι υψηλότερο από το 9% τότε υψηλότερη θα είναι και η απομείωση.

Το IIF τονίζει ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει εθελοντικός χαρακτήρας στην αναδιάρθρωση, αν το «κούρεμα» ξεπεράσει το 40%.

Εγγυήσεις στις τράπεζες και core tier 1 στο 9%

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να δώσουν εγγυήσεις στις τράπεζες που ψάχνουν για χρηματοδότηση, προκειμένου να αποφύγουν την πιστωτική κρίση και να μπορέσουν να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μπορούν να στραφούν σε δάνεια από το EFSF, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Στο προσχέδιο αναφέρεται επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμούς τη διανομή μερισμάτων και στα μπόνους που δίνουν μέχρι να επιτύχουν τους κεφαλαιακούς στόχους, ενώ για να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, οι τράπεζες θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και της μετατροπής του χρέους σε μετοχές.

Επίσης, υπάρχει ευρεία συμφωνία σε ότι αφορά την απαίτηση οι τράπεζες να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια στο 9%, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. Στο προσχέδιο δεν γίνεται αναφορά για το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη συντονισμένης προσέγγισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά τις εγγυήσεις των τραπεζών, ενώ επισημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν εγγυήσεις για πιο άμεση στήριξη, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

«Στοπ» στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Η φράση που καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τα "μη συμβατικά μέτρα" μάλλον θα αφαιρεθεί από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ αργότερα την Τετάρτη, εξαιτίας της αντίθεσης της Γερμανίας, είπε υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωζώνης.

Πηγές της ΕΕ είπαν ότι τα «μη συμβατικά μέτρα» αναφέρονται στην αγορά από την πλευρά της ΕΚΤ ομολόγων κρατικών ομολόγων, στην δευτερογενή αγορά, χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ισπανία και η Ιταλία, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι αποδόσεις τους.

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη την Τρίτη, λέγοντας ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο με την Γερμανία και ότι δεν έχει δεν θέλει να υπάρχει δήλωση από τους πολιτικούς που να λένε στην ΕΚΤ τι να κάνει.

«Φαίνεται ότι η Γερμανία πέρασε το δικό της έναντι της Γαλλίας. Η φράση μάλλον δεν θα περιλαμβάνεται στο επόμενο προσχέδιο», σχολιάζουν στις Βρυξέλλες.

Πηγή: www.in.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αποβατικά δεξαμενόπλοια κλάσης Whidbey Island για το ΠΝ;

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο Defence-point.gr, το Αμερικανικό Ναυτικό αναμένεται να αποσύρει σύντομα μεγάλο αριθμό κύριων μονάδων από τη δύναμή του, και συγκεκριμένα εννέα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga και τρία αποβατικά δεξαμενόπλοια (Landing Ship Dock, LSD) κλάσης Whidbey Island.

Οι μειώσεις των πλοίων γίνονται στα πλαίσια των περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό και θα επικυρωθούν με τη δημοσίευση του οικονομικού σχεδιασμού του Πενταγώνου στις αρχές του 2012. Τα αποβατικά δεξαμενόπλοια (LSD) που θα τεθούν εκτός υπηρεσίας (το 2013 και 2014) θα είναι τα USS Whidbey Island (LSD 41), USS Fort McHenry (LSD 43) και USS Tortuga (LSD 46), τα οποία είχαν τεθεί σε υπηρεσία to 1985, 1987 και 1990 αντίστοιχα.

Όπως σωστά αναφέρεται στο δημοσίευμα, η απόσυρση των τριών αποβατικών δεξαμενόπλοιων από το US Navy δίνει στο ΠΝ την ευκαιρία να ζητήσει τη δωρεάν παραχώρηση ενός ή δύο σκαφών σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας (hot transfer) και έτσι να καλύψει το κενό που άφησε στη Διοίκηση Αποβάσεων του ΠΝ ο παροπλισμός της "Ναυκρατούσας" (2000). Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα δεν είναι απλό: ο σχεδιασμός και η λειτουργία αυτών των πλοίων ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο δόγμα επιχειρήσεων, και είναι εξεταστέο κατά πόσον αυτό (α) ταιριάζει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και (β) μπορεί να υλοποιηθεί από αυτές. Ακολουθεί μια πρώτη προσέγγιση του θέματος:


Το USS Tortuga (LSD 46), ένα από τα αποσυρόμενα πλοία

Η κλάση αποβατικών δεξαμενοπλοίων (LSD) Whidbey Island προορίζεται για τη μεταφορά και αποβίβαση ενός τάγματος πεζοναυτών από κάθε πλοίο. Τα συγκεκριμένα πλοία σχεδιάστηκαν εξ αρχής για τη χρήση χόβερκραφτ, ελληνιστί αερόστρωμνων (Landing Craft Air Cushion - LCAC). Τα LCAC μεταφέρουν ωφέλιμο βάρος 60 τόνων με ταχύτητες άνω των 40 κόμβων σε ήρεμη θάλασσα, επιτρέποντας αμφίβια έφοδο από μεγαλύτερες αποστάσεις και σε μεγαλύτερη ποικιλία ακτών από τις "παραδοσιακές" μεθόδους. Η εσωτερική δεξαμενή (μήκους 134,1 μέτρων και πλάτους 15,2 μέτρων) μπορεί να εξυπηρετήσει συνολικά τέσσερα αερόστρωμνα LCAC, ενώ εναλλακτικά για την αποβίβαση των πεζοναυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν 21 μεσαία αποβατικά σκάφη (Landing Craft Medium - LCM) ή 36 οχήματα αμφίβιας εφόδου AAV7A1. Εδώ αρχίζει και η σύνδεση με την ελληνική πρόθεση προμήθειας αμφίβιων AAV7A1 - αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί εδώ οι αμερικανικές αμφίβιες δυνάμεις λειτουργούν με βάση το δόγμα της απόβασης “Πέραν του Ορίζοντος”, κατά το οποίο τα αποβατικά πλοία παραμένουν σε μεγάλη απόσταση από την ακτή αποβάσεως, και από εκεί εξαπολύουν τις δυνάμεις αποβάσεως χρησιμοποιώντας τα αερόστρωμνα (LCAC), τα ελικόπτερα (CH-46, MV-22) και τα οχήματα αμφίβιας εφόδου AAV-7, καθώς τα υπόλοιπα μέσα υποστήριξης. Η “Πέραν του Ορίζοντος” απόσταση καθορίστηκε (κατά τη δεκαετία του '80) στα 25 ναυτικά μίλια, κυρίως με βάση τους υπολογισμούς για τα βεληνεκή των απειλών εδάφους-επιφανείας της εποχής. Το AAV-7 κάλυπτε οριακά αυτή την απαίτηση από άποψη ακτίνας πλεύσης, και λόγω της χαμηλής του ταχύτητας (5-8 κόμβοι αναλόγως κατάστασης θάλασσας) έχει αναγκαίο χρόνο πλεύσης 4 ώρες για την απόσταση αυτή, ενώ η εμπειρία έχει δείξει ότι η παραμονή πεζοναυτών πάνω από 1 ώρα εντός του οχήματος σε συνθήκες πλεύσης είναι περίπου αδύνατη.


Αερόστρωμνο τύπου LCAC

Τα αερόστρωμνα (LCAC) ανταποκρίνονται καλύτερα στην απαίτηση απόβασης "Πέραν του Ορίζοντος", καθώς επιτρέπουν τη μεταφορά 24 στρατιωτών ή ενός άρματος μάχης με ταχύτητα 35 κόμβων σε απόσταση 300 ν. μιλίων (550 χλμ) ή με ταχύτητα 40 κόμβων σε απόσταση 200 ν. μιλίων (370 χλμ). Όμως, αυτές είναι αποστάσεις που στην Ελλάδα επιτρέπουν γενικά την εκκίνηση των αερόστρωμνων από χερσαίες βάσεις, χωρίς να χρειάζεται αποβατικό δεξαμενόπλοιο που θα τα μεταφέρει. Επιπλέον, τα αερόστρωμνα Zubr που ήδη διαθέτει το ΠΝ, αναπτύσσουν ίδια ή μεγαλύτερη ταχύτητα (40-55 κόμβων) σε ίδια ή μεγαλύτερη απόσταση (330 ν.μ.) μεταφέροντας σαφώς μεγαλύτερο φορτίο (3 άρματα μάχης, ή δέκα ΤΟΜΠ ή 500 στρατιώτες) και με καλύτερη αντοχή στον κυματισμό λόγω διπλάσιου μεγέθους.


Αερόστρωμνα Zubr: Πολυτιμότατα αλλά απαξιωμένα...

Επομένως τίθεται το ερώτημα, για ποιο σκοπό προορίζει το ΠΝ τα συγκεκριμένα σκάφη.
Αν μεν στόχος είναι η "Απόβαση Πέραν του Ορίζοντος" μέσω αερόστρωμνων και ελικοπτέρων κατά τα αμερικανικά πρότυπα, τότε αυτός εξυπηρετείται μάλλον καλύτερα από τα υπάρχοντα αερόστρωμνα Zubr του ΠΝ, τα οποία έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά πλεύσης και ακτίνας δράσης από τα LCAC. (Γενικότερα - δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε - τα Zubr έχουν ανεκτίμητη αξία και κακώς απαξιώνονται, γιατί η προσβολή τους από υποβρύχια ή πυραύλους είναι εξαιρετικά δύσκολη).
Αν πάλι στόχος είναι η εξαπόλυση των AAV-7 (που ελπίζουμε να αποκτήσουμε) σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από κάποια ακτή, αυτό συνεπάγεται απομάκρυνση από το δόγμα της "Απόβασης Πέραν του Ορίζοντος" (βάσει του οποίου όμως φτιάχτηκαν αυτά τα σκάφη) και χρήση των Whidbey Island περίπου εν είδει "Ναυκρατούσας". Όμως οι τακτικές του 1970 ή 1980 δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι κατάλληλες για το 2011, καθώς από την εποχή της "Ναυκρατούσας" το περιβάλλον μιας αεροναυτικής αντιπαράθεσης Ελλάδας - Τουρκίας έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνο (από άποψη επιδόσεων αισθητήρων και φονικότητας οπλικών συστημάτων) για ένα πλοίο με τέτοια χαρακτηριστικά.


Η ιστορική "Ναυκρατούσα" (L-153)

Η αλήθεια είναι ότι τα πλοία της κλάσης Whidbey Island φέρουν πλούσιο αμυντικό εξοπλισμό, ο οποίος μάλιστα δοκιμάστηκε στο πρώτο πλοίο της κλάσης (LSD 41 Whidbey Island) μετά το τραυματικό, για το US Navy πλήγμα που υπέστη η φρεγάτα USS Stark στις 17 Μαϊου 1987 από ιρακινό Exocet. Ο ενεργητικός αμυντικός εξοπλισμός περιλαμβάνει δύο CIWS Phalanx, ένα ή δύο RAM, δύο πυροβόλα Mk 38 των 25 χλστ και έξι πολυβόλα Μ2ΗΒ. Πέραν αυτών τα πλοία διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου τύπου AN/SLQ-32(V) της Raytheon συνεργαζόμενο με σύστημα αντιμέτρων Super RBOC, ενώ για υποβρύχιες απειλές διατίθενται αντίμετρα τύπου Nixie.

Παρ' όλα αυτά, το ερώτημα παραμένει κατά πόσον μπορεί να επιζήσει στο περιβάλλον απειλής του Αιγαίου ένα τέτοιο σκάφος, που σημειωτέον έχει εκτόπισμα 16.100 τόνων, μήκος 186 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 20 κόμβους. Ας μην ξεχνάμε ότι τα LSD κλάσης Whidbey Island έχουν πλήρωμα άνω των 400 ατόμων και ετήσιο κόστος λειτουργίας της τάξης των 20 εκατομμυρίων δολλαρίων, ενώ σε περίπτωση βύθισης ενός τέτοιου πλοίου χάνεται μαζί του ένα ολόκληρο τάγμα πεζοναυτών.
Ερωτάται λοιπόν, αν η προμήθεια αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων για τους Έλληνες Πεζοναύτες συνεπάγεται απαραίτητα και και την υιοθέτηση του μοντέλου της εξαπόλυσής τους από ένα τέτοιου μεγέθους σκάφους, ή αν θα ήταν σκοπιμότερο να υιοθετηθούν πιο ευέλικτες λύσεις. Ερωτάται επίσης, αν η προμήθεια αμφίβιων τεθωρακισμένων έχει τελικά νόημα, και υπό ποιες συνθήκες.

Στο δεύτερο μέρος της ανάλυσης για την προμήθεια AAV7A1 από τους Έλληνες Πεζοναύτες θα δοθεί η συνέχεια της συζήτησης αυτής.

Διαβάστε περισσότερα...

335 Μ - Εκδηλώσεις για τον εορτασμό 70 ετών λειτουργίας

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο τύπου Πανελληνίου Συλλόγου Φίλων Π.Α "Αναχαίτιση"

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρεθήκαμε, μετά από πρόσκληση της 335Μ, στην εκδήλωσή της για τον εορτασμό των 70 χρόνων συνεχούς υπεράσπισης της Πατρίδας μας.

Τα Μέλη του Συλλόγου δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην πρόσκληση της Μοίρας και παρά το εργάσιμο της ημέρας συγκεντρώθηκαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τους θρυλικούς Τίγρεις F-104G Starfighter, A-7E Corsair II και F-16C Block 52M Fighting Falcon της ΠΑ και να γνωρίσουν τους Βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου της 335Μ.

Παρακολούθησαν την φαντασμαγορική αεροπορική επίδειξη των 4 F-16C Block 52M, η οποία πέρα από την καθιερωμένη διέλευση περιελάμβανε και επίδειξη (εικονική) προσβολής του χώρου που γινόταν η εκδήλωση και θαύμασαν το εντυπωσιακό και με μεράκι διακοσμημένο Μουσείο της Μοίρας που είναι γεμάτο με ενθύμια από την πλούσια ιστορία της.

Στον Μοίραρχο της 335 Μ παραδόθηκε, το ειδικά φτιαγμένο για την περίσταση, αναμνηστικό του Συλλόγου μας, στο οποίο απεικονίζονται εκτός από το αρχικό έμβλημα, όλα τα αεροσκάφη τα οποία υπηρέτησαν με την Μοίρα στην διάρκεια των 70 ετών της λειτουργίας της

Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Προσωπικό της 335Μ για την πρόσκληση που μας απήυθυναν, την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης και την φιλοξενία που μας προσέφεραν.





Διαβάστε περισσότερα...

Σταύρος Λυγερός : Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία

Το νέο βιβλίο του αρθρογράφου-συγγραφέα Σταύρου Λυγερού

Η ακτινογραφία της κρίσης & τα σενάρια για το αύριο

Η κρίση χρέους σηµατοδοτεί την κατάρρευση ενός µοντέλου πλασµατικής ανάπτυξης, το οποίο, όπως εξελίχθηκε, είχε ως χαρακτηριστικά του την κλεπτοκρατία, τη σπατάλη, τον ανορθολογισµό, τον παρασιτισµό, την αυθαιρεσία και την ατιµωρησία. Μαζί µ’ αυτό το µοντέλο καταρρέει και το ανοµολόγητο κοινωνικό συµβόλαιο ανάµεσα στην άρχουσα τάξη και στα µικροµεσαία στρώµατα, το οποίο αποτέλεσε το υπόβαθρο αυτού του µοντέλου. Εκτός από την ιθαγενή πτυχή της κρίσης, όµως, υπάρχει και η ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα δεν είναι το µαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, όπως ισχυριζόταν το ευρωπαϊκό ιερατείο. Είναι ο πιο αδύναµος κρίκος µιας όχι και τόσο στέρεας αλυσίδας.Το ευρώ απειλείται από τη συστηµική κρίση του. Η Ελλάδα έχει σήµερα µετατραπεί σε πειραµατόζωο. Είναι η πρώτη χώρα-µέλος της ΕΕ όπου εφαρµόζεται η θεραπεία-σοκ και επιχειρείται η αποδόµηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτηµένου. Από την έκβαση του πειράµατος θα κριθεί το µέλλον όχι µόνο των κοινωνιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και των κοινωνιών του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Το βιβλίο έχει αρθρωθεί στα εξής επτά µέρη:

Ο κύκλος της µεταπολίτευσης
Η βαριά σκιά της κλεπτοκρατίας
Το ανοµολόγητο κοινωνικό συµβόλαιο
Ο πρόδροµος ∆εκέµβρης
Το πορτρέτο του καπετάνιου
Το µετέωρο βήµα της Ευρώπης
Μνηµόνιο και χρεοκοπία

Σ’ αυτά, µεταξύ άλλων, ο συγγραφέας ανιχνεύει τις ρίζες της κρίσης, αναλύει τα χαρακτηριστικά και τις πτυχές της, απαντά σε καίρια ερωτήµατα (π.χ. εάν υπήρχε άλλος δρόµος το 2009), αποδοµεί το δίληµµα “Μνηµόνιο ή χρεοκοπία”, αξιολογεί µε αριθµούς τη θεραπεία-σοκ, δίνει απαντήσεις για το “κούρεµα” του χρέους και εκτιµά τις επιπτώσεις από την απονοµιµοποίηση της εξουσίας. Τέλος, διερευνά τα σενάρια για τη συντεταγµένη ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, για την παραµονή ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, στόχος του ήταν να γράψει μια συνεκτική αφήγηση για τις ρίζες, τα χαρακτηριστικά, τις πτυχές και τις προοπτικές της κρίσης. Μια αφήγηση η οποία να είναι ταυτοχρόνως ακριβής, διεισδυτική και ευκολοδιάβαστη. Μια αφήγηση η οποία να προσφέρει καθαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα για τις αιτίες που ανατρέπουν τις σταθερές του βίου εκατομμυρίων Ελλήνων.
Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο μόνος τρόπος για να αμβλυνθεί η οξύτατη κρίση πολιτικής εμπιστοσύνης είναι η υπέρβαση του πολιτικού συστήματος που έφερε την Ελλάδα στον γκρεμό.



Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Πτυχίο Μαθηµατικών από το Πανεπιστήµιο Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές ∆ιεθνών Σχέσεων και ∆ιεθνούς Oικονοµίας στην École des Hautes Études (Παρίσι). Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέµβριο 1973. Συνιδρυτής και µέλος της συντακτικής οµάδας του περιοδικού Τετράδια πολιτικού διαλόγου, έρευνας και κριτικής (κυκλοφορεί από το 1980).
Πολυδιαβασµένος συγγραφέας και αρθρογράφος γύρω από θέµατα διεθνών σχέσεων και ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.
Έχει εργαστεί σε εφηµερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθµούς. Σήµερα, εργάζεται στην εφηµερίδα Καθηµερινή και συνεργάζεται µε την εφηµερίδα Κόσµος του Επενδυτή και µε το περιοδικό Επίκαιρα.

Δελτίο τύπου εκδόσεων Πατάκη

Διαβάστε περισσότερα...

Ισραηλινά F-16 και Απάτσι στην Κύπρο

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Αλλά και δυσαρέσκεια από ισραηλινούς επιχειρηματίες για καθυστερήσεις της Λευκωσίας

Πλήρη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ φαίνεται πως αποφάσισε η κυπριακή κυβέρνηση, αφού συμφωνήθηκε να υπάρξουν κοινές ασκήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.



Αν και η Κύπρος δεν διαθέτει Πολεμική Αεροπορία (παρά μόνον επιθετικά ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής και ελικόπτερα για έρευνα και διάσωση) διαθέτει όμως ένα σύγχρονο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Πάφο, τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», η οποία δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Οι Ισραηλινοί έχουν αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου την προστασία της ΑΟΖ Κύπρου από οποιεσδήποτε προκλήσεις, αφού σ΄ αυτήν έχουν συμφέροντα εβραϊκές και αμερικανικές εταιρίες πετρελαϊκών κολοσσών.

Έτσι το Τελ Αβίβ προγραμματίζει ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου (έχει ήδη εκδοθεί και ΝΟΤΑΜ προς τους αεροναυτιλομένους) που περιλαμβάνουν ασκήσεις ανεφοδιασμού στον αέρα, αναχαιτίσεις αεροσκαφών, αλλά και ασκήσεις αποπροσγειώσεων («touch and go») στη στρατιωτική βάση της Πάφου.


Ισραηλινοί πάντως επιχειρηματίες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους προς τη Λευκωσία, τη στιγμή που έχουν υποβάλει προτάσεις για συνεργασία σε θέματα ενέργειας και δεν υπήρξε ακόμη ανταπόκριση από κυπριακής πλευράς.


Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει προτάσεις για επένδυση κρατικών κεφαλαίων με στόχο τη διαχείριση του φυσικού πλούτου, ενώ έχει ετοιμάσει τους νόμους για να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης θαλάσσιων οικοπέδων πριν από το τέλος του έτους.

To Bήμα

Διαβάστε περισσότερα...

Ζήτησαν απο εθνοφρουρό να γίνει κατάσκοπός τους

Στρατιώτες και αξιωματικοί στα χέρια της ΜΙΤ



Λευκωσία:
Στρατιώτης που υπηρετεί σε νευραλγική υπηρεσία της Εθνικής Φρουράς, πήγε στα κατεχόμενα για ψώνια. Σε κάποιο κατάστημα, πράκτορες της ΜΙΤ, της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, βάζοντας ένα πουκάμισο στην τσάντα του τον συνέλαβαν για κλοπή. Επί 24 ώρες τον ανέκριναν και τελικά, «με δέλεαρ την απελευθέρωση του χωρίς να καταγραφεί η σύλληψη, έτσι ώστε να μην έχει συνέπειες από την Ε.Φ. αλλά και παροχή άλλων κινήτρων, όπως χρήματα, του ζήτησαν να γίνει κατάσκοπος».

Αυτή την πρόσφατη περίπτωση περιγράφει ο αρχηγός ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, σε έγγραφο - διαταγή του προς τους Διοικητές και Διευθυντές Υπηρεσιών της Ε.Φ. υποδεικνύοντάς τους ότι αυτή η στημένη υπόθεση δεν είναι η μοναδική και ότι «η Διεύθυνση Πληροφοριών σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια με την ασφάλεια και την αντικατασκοπία τμήματα, κατέγραψε αποδεδειγμένα αρκετά περιστατικά τέτοιας μορφής».

Η διαταγή εστάλη στους διοικητές για να τους υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στα κατεχόμενα διότι κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν στα χέρια πρακτόρων της ΜΙΤ, που καραδοκούν και που επιδιώκουν τη σύλληψη τους, με στημένες υποθέσεις.

Ο Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης στη διαταγή του, ζητά από τα μόνιμα στελέχη της Ε.Φ. να εμποδίζουν ακόμα και τη μετάβαση μελών των οικογενειών τους στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνουν, να ειδοποιούν αμέσως το ΓΕΕΦ.

Ο Φιλελέυθερος

Διαβάστε περισσότερα...

Προμήθεια AAV-7 για τους Έλληνες Πεζοναύτες - Μέρος 1ο

γράφει ο Βελισάριος

Εισαγωγή

Σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτυακού τόπου hellenicdefence.gr, φαίνεται ότι στις αρχές του φθινοπώρου απεστάλη στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ ερώτημα «Τιμής και Διαθεσιμότητας» (“Ρrice & Availability”) για 20 Αμφίβια Οχήματα Εφόδου AAV-7A1 με αναβάθμιση χαμηλού κόστους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αλλά και με την από μακρού χρόνου εκφραζόμενη θέση στελεχών των Πεζοναυτών, πρόκειται για το πρώτο βήμα κάλυψης μιας επιχειρησιακής απαίτησης για 75-100 οχήματα συνολικά, ποσότητα ικανή για τον εξοπλισμό των μονάδων ελιγμού της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Ο ίδιος δικτυακός τόπος σε άλλο δημοσίευμα, μερικές μέρες αργότερα, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την τύχη της υπόθεσης αυτής, με δεδομένο ότι είναι το τρίτο κατά σειρά σχετικό ερώτημα που έχει απευθυνθεί στις αμερικανικές αρχές, τη στιγμή που οι απαντήσεις στα δύο πρώτα ερωτήματα αγνοήθηκαν, κατά τρόπο μάλλον ανοίκειο για τις διακρατικές υπηρεσιακές σχέσεις. Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον για του ιδίου τύπου οχήματα (και, στην πράξη, για τα ίδια οχήματα) φέρεται να έχει εκφράσει σχεδόν ταυτόχρονα και η Τουρκία.

Η είδηση της κινητικότητας σχετικά με τα οχήματα αυτά είναι σημαντική. Η αποτίμησή της, όμως, δεν είναι τόσο αυτονόητη όσο εκ πρώτης όψεως ακούγεται. Επιπλέον, θέτει ορισμένα ευρύτερα ζητήματα τόσο σε ότι αφορά το επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου όσο και το δόγμα των ελληνικών αμφιβίων δυνάμεων.

Μέρος 1ο: Το AAV-7 και οι Αμερικανοί Πεζοναύτες

Τι είναι το AAV-7


Το “Amphibious Assault Vehicle-7” (Αμφίβιο Αποβατικό Όχημα-7) αποτελεί το βασικό όχημα των αμερικανών Πεζοναυτών για τη διεκπεραίωση των μονάδων πεζικού από τα αποβατικά πλοία στην ακτή αποβάσεως. Αποτελεί, επίσης, και το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ή μάχης…) του πεζικού των Πεζοναυτών. Είναι ένα ελαφρά θωρακισμένο αμφίβιο ερπυστριοφόρο, με δυνατότητα μεταφοράς μιας διμοιρίας πεζοναυτών και οπλισμό ενός αυτόματου εκτοξευτήρα βομβίδων κι ενός βαρέως πολυβόλου. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητά του για κίνηση μέσα στο νερό και η διάνυση σημαντικών αποστάσεων μέσα σε αυτό.



Δυο λόγια για το Amphibious Assault Vehicle και τα Landing Vehicles, Tracked

Το όχημα AAV-7 είναι η πλέον πρόσφατη εκδοχή των οχημάτων της κατηγορίας “Landing Vehicles, Tracked” (Ερπυστριοφόρα Αποβατικά Οχήματα). Η σύλληψη της ιδέας είχε σχέση με την εμπειρία των αμερικανών Πεζοναυτών κατά τον Β’ ΠΠ στο θέατρο του Ειρηνικού, όπου και εν πολλοίς αποκρυσταλλώθηκε ο πυρήνας του αποβατικού δόγματος του USMC που ισχύει (;) μέχρι σήμερα.

Τo LVT εξελίχθηκε σταδιακά για να θεραπεύσει τις δύο βασικές αδυναμίες που διαπιστώνονταν κατά τις αποβάσεις του Β’ ΠΠ:

■ Όταν οι ακτές αποβάσεως ήταν έστω και ελαφρά φυλασσόμενες, τότε οι αποβάσεις με τα LCΑ (ή ευρύτερα με τα LCPV, κατηγορία στην οποία ανήκουν και οι Αποβατικές Άκατοι – ΑΒΑΚ που υπηρετούν σήμερα στο ΠΝ) ήταν εξαιρετικά αιματηρές. Αρκούσε ένα πολυβόλο ή ένας όλμος που να μην έχει κατασταλεί κατά την προετοιμασία της επιχείρησης για να προκαλέσει βαριές απώλειες, λόγω αφ΄ ενός του τρόπου εξόδου (ράμπα που ανοίγει προς τα εμπρός, με έξοδο των πεζών ακριβώς στη ζώνη θανάτου των αμυντικών πυρών ευθυτενούς τροχιάς) αφ’ ετέρου του ότι τα LCA είναι ανοικτά κι εκτεθειμένα σε όπλα καμπύλης τροχιάς. Το δεύτερο σημείο ίσχυε και για τα αρχικά LVT, τα οποία σταδιακά καλύφθηκαν με θωράκιση.
■ Άπαξ και τα τμήματα είχαν βγει στην ακτή, παρέμεναν πεζοπόρα τμήματα, με περιορισμένη ευκινησία. Η έλλειψη ευκινησίας μπορούσε να είναι κρίσιμη στην πιο σημαντική φάση μιας απόβασης, στη φάση της διεύρυνσης του προγεφυρώματος, ώστε αυτό να είναι επιχειρησιακά βιώσιμο και αξιοποιήσιμο. Δηλαδή: τα τμήματα απόβασης πρέπει να προωθηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προς το εσωτερικό, σε μία τοποθεσία που να παρέχει αμυντική δυνατότητα ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυνάμεις αντεπίθεσης του αμυνομένου που καταφθάνουν, κι ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν τα αποβατικά πλοία με τον κύριο όγκο των δυνάμεων, και κυρίως με τα οχήματα και το υλικό υποστήριξης (χωρίς το οποίο δεν επιβιώνει προγεφύρωμα για πολλές ώρες…).

Η κατηγορία οχημάτων LVT (Landing Vehicle, Tracked) αντιμετώπιζε σε κάποιο βαθμό αυτά τα δύο προβλήματα: αντικατέστησε τα LCA για την μεταφορά των πεζών από τα αποβατικά στην ακτή με ένα μέσον που δίνει μεγαλύτερη προστασία, κι επιπλέον ήταν ένα όχημα που τους παρέχει ευκινησία και κάποια προστασία για την προώθησή τους αμέσως μετά την απόβαση. Βέβαια, επειδή το όχημα ήταν συγκερασμός δύο διαφορετικών ρόλων, ήταν και συμβιβασμός ως και ως προς τους δύο: Επειδή είναι όχημα, δεν έχει τις επιδόσεις ταχύτητας και ακτίνας δράσης στο νερό που έχουν τα ΑΒΑΚ. Κι επειδή είναι και σκάφος που πρέπει να είναι και αμφίβιο, και να έχει σημαντική μεταφορική ικανότητα, δεν έχει την προστασία που παρέχουν τα αντίστοιχα ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ. Αυτό, όπως θα εξηγηθεί παρακάτω, έχει σημασία για την επιχειρησιακή του αξιοποίηση.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με το AAV-7, με κάποια σημασία για τον επιχειρησιακό του ρόλο, είναι το εξής: Ενώ το όχημα ζητήθηκε, σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και τέθηκε σε υπηρεσία ως συνέχεια της σειράς οχημάτων LVT, δηλαδή Landing Vehicle, Tracked (LVT1, 2, 3 και 4 κατά τον Β’ ΠΠ και LVT-5 μεταπολεμικά), με την ονομασία LVT-7, (ή LVTP-7, Landing Vehicle, Tracked, Personnel) το 1985 ο τύπος μετονομάστηκε σε Amphibious Assault Vehicle με κωδικό AAV-7, χωρίς καμία άλλη αλλαγή των χαρακτηριστικών του. Η μετονομασία δεν είχε καμία σχέση με την τεχνική του εξέλιξη, αλλά με την αλλαγή της έμφασης των Πεζοναυτών από τον αποβατικό του ρόλο (δηλαδή, αυτόν που υποκαθιστούσε τα LCA στους άλλους στρατούς) σε αυτόν του ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ και τους σχεδιασμούς για επιχειρήσεις στη χερσόνησο της Καρελίας. Το κατά πόσον αυτό αποδείχθηκε σωστό, είναι ένα άλλο θέμα.

Προκαταρκτικές παρατηρήσεις για τις αμφίβιες επιχειρήσεις

Αμφίβιες χερσαίες δυνάμεις είναι οι δυνάμεις που μπορούν να μεταφερθούν δια θαλάσσης γρήγορα και να αναπτυχθούν στην ξηρά χωρίς τη βοήθεια λιμενικών εγκαταστάσεων. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι τεχνικά δύσκολα και, ιδιαίτερης επιχειρησιακής σημασίας. Κυρίως λόγω της ιστορικής επιρροής των μεγάλων αποβατικών επιχειρήσεων του Β’ ΠΠ, οι περισσότερες αμφίβιες δυνάμεις – δυνάμεις πεζοναυτών – διεκδικούν, τουλάχιστον θεωρητικά, την ικανότητα για “βίαιη απόβαση”, δηλαδή για απόβαση σε αμυντικά οργανωμένη ακτή, όπως συνέβη στην Νορμανδία ή σε νησιά του Ειρηνικού κατά τον Β’ ΠΠ. Το είδος αυτό της επιχείρησης είναι εξαιρετικά δύσκολο, εξαιρετικά απαιτητικό σε μέσα και υποστήριξη, και εξαιρετικά δαπανηρό σε ανθρώπινες ζωές. Στην πράξη, οι περισσότερες δυνάμεις πεζοναυτών ΔΕΝ έχουν αυτήν την ικανότητα, απλώς οι πιο ώριμες από αυτές το αποδέχονται ρητώς και προβλέπουν στο δόγμα τους την απόβαση σε ακτή μη αμυντικά οργανωμένη (όπως οι Βρετανοί Πεζοναύτες, οι πιο έμπειροι και ικανοί, ίσως, διεθνώς), είτε άλλες διατηρούν τον ισχυρισμό για μια τέτοια ικανότητα αλλά στην πραγματικότητα χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Οι τούρκοι πεζοναύτες, για παράδειγμα, είναι μια τέτοια περίπτωση. Οι επιχειρήσεις στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του Αττίλα I κατέδειξαν πόσο δύσκολη ήταν μια αποβατική επιχείρηση, ακόμη κι εναντίον ενός αντιπάλου που δεν είχε, καν, κινητοποιηθεί για να εγκατασταθεί αμυντικά στις ακτές αποβάσεως. Είναι προφανές από την ανασκόπηση των επιχειρήσεων ότι αν η Εθνική Φρουρά είχε κινητοποιηθεί στοιχειωδώς κατά τα προβλεπόμενα, ακόμη και στην κατάσταση ημι-διάλυσης που είχε περιέλθει το καλοκαίρι του ’74, η τουρκική απόβαση θα κατέληγε σε αποτυχία. Αυτό δεν καταδεικνύει τόσο κάποια ανικανότητα εκ μέρους των Τούρκων, όσο την εγγενή (και τεράστια) δυσκολία που έχει η βίαιη απόβαση.



Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι η δυνατότητα αποβάσεως σε μη αμυντικά οργανωμένη ακτή δεν είναι σημαντική. Αντιθέτως, η δυνατότητα αμφιβίων επιχειρήσεων παραμένει στρατηγικά κρίσιμη για μία χώρα. Χωρίς δυνάμεις πεζοναυτών οι Τούρκοι δε θα ήταν σε θέση να κάνουν την επιχείρηση στην Κύπρο, ακόμη και με την ιστορική αντίδραση της ΕΦ, ενώ οι Βρετανοί ανακατέλαβαν τα νησιά Φώκλαντ χωρίς να προβούν σε βίαιη απόβαση, εκμεταλλευόμενοι απλώς μη φυλασσόμενες παραλίες. Αυτό αποτελεί βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα των αμφιβίων δυνάμεων: η δυνατότητά τους να επιλέξουν τον τόπο και το χρόνο της επιχείρησής τους, σε ένα μέτωπο που ο αντίπαλος δε μπορεί να επιτηρεί και να υπερασπίζεται επαρκώς.

Η μοναδική δύναμη πεζοναυτών που υποτίθεται ότι έχει τη ρεαλιστική ικανότητα για βίαιη απόβαση είναι αυτή του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Το AAV-7 και το αμερικανικό δόγμα αμφιβίων επιχειρήσεων

Για να γίνει ακριβέστερα κατανοητός ο τακτικός ρόλος του οχήματος, πρέπει αυτός να ειδωθεί μέσα από το επιχειρησιακό πλαίσιο του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών. Η χρήση του AAV-7 συνυφαίνεται με το δόγμα αμφιβίων επιχειρήσεων των Αμερικανών Πεζοναυτών, αλλά και την εξέλιξή του, την εμπειρία τους, και τους σύγχρονους προβληματισμούς τους.

Θεωρητικά, οι Αμερικανοί Πεζοναύτες είναι η μόνη αμφίβια δύναμη που έχει τη δυνατότητα βίαιης παραβίασης οργανωμένης ακτής. Η δυνατότητά τους αυτή βασίζεται στο – κυμαινόμενου μεγέθους, ανάλογα με την αποστολή – συγκρότημα MAGTF (Marine Air Ground Task Force), δηλαδή στην Χερσαία-Αεροπορική Δύναμη Πεζοναυτών. Στη θεωρία, ένα Αμφίβιο Συγκρότημα Ετοιμότητας (Amphibious Ready Group – ARG) προσεγγίζει την ακτή από κάποια απόσταση, εξαπολύει την χερσαία δύναμη προς την ακτή με ελαφρά αποβατικά σκάφη, με τα οργανικά μέσα της δύναμης (δηλαδή τα AAV-7), με αερόστρωμνα καθώς και με τα ελικόπτερα της MAGTF, και την υποστηρίζει με αεροπορικά πυρά (βασικά με τα Cobra και τα Harrier του αεροπορικού αποσπάσματος της MAGTF – στην πράξη, πάντοτε και με την υποστήριξη των Μοιρών της αεροπορίας Ναυτικού της Ομάδας Μάχης Αεροπλανοφόρου που συνοδεύει την ESG), ενώ έχει τη δυνατότητα για την υποστήριξη σε ΔΜ της χερσαίας δύναμης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τρία βασικά στοιχεία του δόγματος έχουν ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τους Αμερικανούς, όσο και για την περίπτωσή μας:

1.Θεωρητικά, η δύναμη έχει τη δυνατότητα απόβασης σε αμυντικά οργανωμένη ακτή. Πρακτικά, αυτό είναι πολύ αμφίβολο, για διαφόρους λόγους: η βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μιας τέτοιας επιχείρησης είναι η εξαιρετικά ισχυρή υποστήριξη με πυρά πυροβολικού για την καταστολή και την απομόνωση της ακτής. Τα πυρά αυτά κατά το παρελθόν ήταν τα πυρά του ναυτικού πυροβολικού, που προέρχονται από τα θωρηκτά, σε μεγάλη απόσταση από την ακτή, καθώς και από αντιτορπιλικά που προσέγγιζαν την ακτή. Όμως τα θωρηκτά έχουν αποσυρθεί, και η προσέγγιση των αντιτορπιλικών θεωρείται, πλέον, απογορευτικά επικίνδυνη. Η αεροπορική υποστήρξη θεωρείται ανεπαρκής για μια τέτοια επιχείρηση. Χαρακτηρηστικά, κατά τον Α’ Πόλεμο του Κόλπου, οι Αμερικανοί Πεζοναύτες ΔΕΝ έκαναν αποβατική επιχείρηση εναντίον των ιρακινών δυνάμεων στις ακτές του Κουβέιτ, γιατί αυτό θεωρήθηκε εξαιρετικά δύσκολο κι επικίνδυνο. (Να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος θεωρήθηκαν οι ναυτικές νάρκες). Στην πράξη, ακόμη κι οι αμερικανοί πεζοναύτες αναζητούν μια αφύλακτη ή πολύ ελαφρά φυλασσόμενη ακτή για να αποβιβαστούν, κι αυτή είναι η ουσία του δόγματος του “Θαλάσσιου Επιχειρησιακού Ελιγμού“.
2.Για τη διεκπεραίωση στην ακτή, οι Πεζοναύτες αντιμετωπίζουν το εξής οξύτατο πρόβλημα: θεωρείται ότι, πλέον, είναι πολύ επικίνδυνο να πλησιάσουν τα πλοία την ακτή, λόγω της συνεχούς ανάπυξης πυραύλων εναντίον πλοίων. Για το λόγο αυτό, κατά τη δεκαετία του ’80, ήδη, διατυπώθηκε το (μέχρι σήμερα, θεωρητικά, ισχύον) δόγμα της απόβασης “Πέραν του Ορίζοντος”: τα αποβατικά πλοία θα παρέμεναν σε μεγάλη απόσταση από την ακτή αποβάσεως, και από εκεί θα εξαπέλυαν τις δυνάμεις αποβάσεως: τα AAV-7, τα ελικόπτερα CH-46 (και σήμερα και τα MV-22) καθώς και τα LCAC με τα υπόλοιπα οχήματα και την εφοδιαστική υποστήριξη των δυνάμεων αποβάσεως. Η “Πέραν του Ορίζοντος” απόσταση καθορίστηκε (τότε) στα 25 ναυτικά μίλια, κυρίως με βάση τους υπολογισμούς για τα βεληνεκή των απειλών εδάφους-επιφανείας της εποχής. Όμως, το AAV-7 ήταν αδύνατον να επιτύχει την απαιτούμενη διεκπεραίωση, γιατί αφ’ ενός είχε οριακά επαρκή ακτίνα δράσης (που σημαίνει ότι αν το έκανε, θα είχε, σχεδόν, μείνει από καύσιμα στην ακτή), και, κυρίως, γιατί με ταχύτητα 5-8 κόμβων την ώρα (ανάλογα με την κατάσταση της θάλασσας), ο πλους διαρκεί 4 ώρες. Όμως η εμπειρία των πεζοναυτών ως προς αυτό δεν επιδέχεται διαπραγμάτευση: λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που επικρατούν μέσα στο σκάφος κατά τον πλού (σκοτάδι, αναταραχή λόγω κυματισμού και αναθυμιάσεις λόγω του κινητήρα), οι πεζοναύτες δεν παραμένουν αξιόμαχοι για πλόες μεγαλύτερους της μίας ώρας. Ο αυστηρός αυτός περιορισμός έθεσε και μια βασική απαίτηση επίδοσης στο διάδοχο όχημα του AAV-7, το EFV: Θαλάσσια ταχύτητα 25 κόμβων (έτσι ώστε η διαδρομή των 25 νμ να μπορεί να διανυθεί σε μία ώρα). Είναι μία βασική επίδοση που το υπό ανάπτυξη EFV αποτυγχάνει μέχρι σήμερα να επιτύχει, και που θέτει σε σοβαρή αμφιβολία το μέλλον του. Πιο απλά: οι Αμερικανοί πεζοναύτες γνωρίζουν ότι για να εξαπολύσουν τα AAV-7 για απόβαση, τα αποβατικά πλοία θα πρέπει να πλησιάσουν την ακτή πολύ περισσότερο απ΄όσο αισθάνονται άνετα. Επιπλέον, η απόσταση των 25 νμ έχει προ πολλού ξεπεραστεί από τις εξελίξεις στους πυραύλους εναντίον πλοίων. Τα βεληνεκή των συγχρόνων πυραύλων είναι πολλαπλάσια. Τόσο η προσβολή του Stark στον Περσικό Κόλπο το 1987 όσο και η προσβολή της ισραηλινής κορβέτας Hanit το 2006 στο Λίβανο έχουν επιτείνει την ανησυχία των Πεζοναυτών ως προς την απειλή αυτή, και την απαίτηση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση των αποβατικών από την ακτή.
3.Τόσο το AAV-7 όσο και ο διάδοχός του EFV είναι σκάφη ελαφρά τεθωρακισμένα και ιδιαίτερα ογκώδη, στοιχεία που δεν τα κάνουν ιδανικά για την εμπλοκή τους σε μάχη βαρέων σχηματισμών. Η αντίληψη αυτή για το AAV-7 φαίνεται να έχει επιβεβαιωθεί από την πολεμική εμπειρία στο Ιράκ. Ο αρχικός σχεδιασμός των δύο σκαφών βασιζόταν στην αποστολή των αμερικανών για υπεράσπιση της Βόρειας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, με πολεμική αποστολή την εισβολή στη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο της Καμτσάτκα, στην οποία δεν υπήρχαν μηχανοκίνητοι σχηματισμοί αλλά κυρίως ισχυρές στατικές φρουρές.



Συνοψίζοντας τα σχετικά με τους αμερικανούς πεζοναύτες, το δόγμα τους και το όχημα AAV-7 που έχουν σε υπηρεσία:

Α) δεν έχουν, πλέον, την δυνατότητα και την προθυμία να κάνουν αποβάσεις του είδους που γίνονταν στον Β’ ΠΠ. Ακόμη κι αυτοί επιδιώκουν, όπως και όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις πεζοναυτών ανά τον κόσμο, την αποβίβαση σε αφύλακτη περιοχή και την εξόρμησή τους από εκεί για μάχη.

Β) δεν έχουν μεγάλη προθυμία να πλησιάσουν την ακτή με τα πλοία, γνωρίζοντας ότι η εξόρμηση προς την ακτή πρέπει να γίνει από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση, κι αυτό φαίνεται να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ότι αφορά το AAV-7, ακόμη και το διάδοχό του όχημα, και

Γ) και τα δύο οχήματα, το AAV-7 και το EFV είναι παγιδευμένα στο διπλό τους ρόλο, δηλαδή και αποβατικής ακάτου και ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ, που γίνεται με κρίσιμους συμβιβασμούς και ως προς τους δύο ρόλους.

Είναι τρία σημεία που είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου για την ελληνική περίπτωση.

http://belisarius21.wordpress.com

Διαβάστε περισσότερα...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP