Δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.


Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ύψιστη πράξη δημοκρατίας και πατριωτισμού. «Ας δώσουμε το λόγο το λαό και στους πολίτες. Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι αύριο θα ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση καθώς, όπως είπε, έχουν προκύψει νέα δεδομένα από τον Ιούνιο και γιατί, όπως είπε, «είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η έκφραση της κοινοβουλευτικής ευθύνης στην πολιτική που θα ακολουθεί η κυβέρνηση».

29 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 31 Οκτωβρίου 2011 στις 9:08:00 μ.μ. EET  

Δεν εὶμαι συνταγματολὸγος,αλλὰ απὸτὸτι γνωτὶζω,δημοψὴφισμα για δημοσιονομικὰ θὲματα ΔΕΝ επιτρὲπονται(τὼρα τελευταὶα το ὲμαθα,στο πλαὶσιο του θορὺβου για το μνημὸνιο).
Τι εκτροπὴ ὲχει κατὰ νου το ὲκτρωμα;

Ανώνυμος 31 Οκτωβρίου 2011 στις 9:35:00 μ.μ. EET  

Καλό το πυροτέχνημα.

Αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το ερώτημα και πως θα κληθούμε ως λαός να ψηφίσουμε "ναι" ή "όχι", την στιγμή που δεν ξέρουμε τίποτα τα ανταλλάγματα που θα κληθούμε να δώσουμε για το κούρεμα.

Ανώνυμος 31 Οκτωβρίου 2011 στις 10:22:00 μ.μ. EET  

ότι ερώτημα και να βάλουν στο δημοψήφισμα NAI σημαίνει νομιμοποιήση σε ότι έκανε 2 χρόνια τώρα και λευκή επιταγή για άλλα 2 ενώ ΟΧΙ σημαίνει μάλον πτώχευση, το πιθανότερο έξοδο από ευρώ και ίσως και από την ΕΕ...εύχομαι να τους προλάβουν οι εξελίξεις και να έχουμε εκλογές πριν το δημοψήφισμα..ακούν οι βολευτές του πασόκ που ψήφιζαν τόσο καιρό από "πατριωτικό" καθήκον? θα κάνουν τώρα για 1η φορά το πραγματικό πατριωτικό τους καθήκον να πάμε σε εκλογές? ΥΓ κάποιοι είχαν αναφέρει όταν ζητήθηκε δημοψήφισμα στο 1ο μνημόνιο ότι το Σύνταγμα απογορεύει δημοψήφισμα σε σχέση με δημοσιονομικά κτλ. Μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει ή διαψεύσει?

Ανώνυμος 31 Οκτωβρίου 2011 στις 10:30:00 μ.μ. EET  

Άρθρο 44
2.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
"εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών"
α) τι ερώτημα θα βάλουν για να ξεπεράσουν "εκτός από τα δημοσιονομικά"
β) ποιοί 180 (3/5) θα το ψηφίσουν

AegeanHawk 31 Οκτωβρίου 2011 στις 10:51:00 μ.μ. EET  

Αυτό που με προβληματίζει έντονα είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων. "Κανονικά" αν πιστεύουν στις θέσεις τους θα έπρεπε να βλέπουν το δημοψήφισμα θετικά, αφού ο Λαός θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας του.
Τέλος πάντων υπάρχει χρόνος να συζητηθεί διεξοδικά το κάθε τι και να υπάρξει οσο το δυνατόν περισσότερη ενημέρωση με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και λιγότερες "άναρθρες κραυγές".

Αλήθεια......οι Ευρωπαίοι ήταν ενήμεροι?...τι λένε?... τι θα πουν?...

Μπαίνομε πάλι σε μια 3μηνη αστάθεια?... Την δόση της 11ης Νοεμβρίου θα την πάρομε?.... ή θα πρέπει να περιμένομε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος?.... Αν το δημοψήφισμα είναι αρνητικό τι θα γίνει?....Θα πάμε σε εκλογές?....Ακυρώνονται περσινό μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο?....

Από 'τι φαίνεται μπαίνομε σε μια προεκλογική περίοδο χωρίς εκλογές στο τέλος της.
Θα μπορούσε να πει κανείς οτι ο ΓΑΠ μεσω του δημοψήφισματος ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης απο τον Ελληνικό Λαό με τελείως πλάγιο τρόπο, αλλοιώς οριστική χρεοκοπία, έξοδο απο την Ευρωζώνη κλπ.....

Ο Θεός να μας φωτίσει......

Ανώνυμος 31 Οκτωβρίου 2011 στις 10:56:00 μ.μ. EET  

Πάει, ο πρωθυπουργός έχει λαλήσει. Δλδ θα μας πεί, ή με τρώτε στη μάπα ή σας φτωχεύω άτσαλα.

Δεν πάει καλά. Εκλογές τώρα!

Ανώνυμος 31 Οκτωβρίου 2011 στις 11:11:00 μ.μ. EET  

Μην κολλάτε στα δημοσιονομικά. Θα το πουν "κρίσιμο εθνικό θέμα" κατά το πρώτο εδάφιο, κι έτσι θα πάει με την απλή πλειοψηφία των 151.

Ανώνυμος 1 Νοεμβρίου 2011 στις 8:54:00 π.μ. EET  

Πολιτικός αριβίστας.Θέλει να τρομοκρατήσει γέρους με άνοια και να πανικοβάλει κάθε είδους Κατίνες για να τους έχει συνενόχους στο ξεπούλημα και τη λεηλασία της χώρας.

Ανώνυμος 1 Νοεμβρίου 2011 στις 8:59:00 π.μ. EET  

Κατά πώς διαβάζω το Άρθρο 44 λοιπόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα με δύο τρόπους.
1. Αν το προτείνει το υπουργικό συμβούλιο και του το ζητήσουν 151 από δαύτους
2. Αν σε ψηφισμένο νομοσχέδιο το ζητήσουν 180 από δαύτους.

Το πρώτο αφορά σε "κρίσιμα εθνικά θέματα" ενώ το δεύτερο σε "σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά".

Προφανώς η πρώτη προσέγγιση είναι και η ευκολότερη. Εγώ πάντως δηλώνω το εξής:

Alors, c'est la guerre !

Γεράσιμος

Ανώνυμος 1 Νοεμβρίου 2011 στις 9:59:00 π.μ. EET  

Ο πρωθυπουργός της συμφοράς

Η μεγαλύτερη δυστυχία για την Πατρίδα μας είναι ότι σε μια κρίσιμη καμπή, την κυβερνάει ένας εξουσιομανής άνθρωπος, που μπροστά την καρέκλα του, δεν υπολογίζει τίποτα. Η πρόταση για το δημοψήφισμα, δείχνει το μέγεθος της ανευθυνότητας του ανδρός.

Αν ο κ. Παπανδρέου στις 27 Οκτωβρίου «διαπραγματεύτηκε» μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα (έτσι μας είπε δημόσια και ο ίδιος και ο κ. Βενιζέλος), τότε ποιός ο λόγος να τη θέσει σε δημοψήφισμα; Δεν φοβάται μήπως ….παρασυρθεί ο λαός και την καταψηφίσει;

Αν πάλι ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε μια κακή συμφωνία, τότε γιατί μας είπε ψέματα, όταν έμπλεος ικανοποίησης μας την παρουσίασε ως επιτυχία; Και γιατί δεν έχει το θάρρος να το ομολογήσει, αλλά ζητάει από τον Ελληνικό λαό να διορθώσει τα εγκληματικά του λάθη;

Η αλήθεια είναι ότι πρόταση για το δημοψήφισμα αποδεικνύει ότι ο κ. Παπανδρέου αναζητά «φύλο συκής» για να κρύψει την πολιτική του γύμνια και αποτυχία.

Κατ’ αρχήν, από τη αναγγελία του δημοψηφίσματος αμφιβάλλω, αν υπάρχει πλέον δανειακή σύμβαση!

Ποια χώρα της ΕΕ, θα σπεύσει να κυρώσει μια δανειακή σύμβαση όταν αυτή τελεί υπό την αίρεση του ελληνικού λαού;

Δεύτερον, η Ελληνική Βουλή είναι δυνατόν να ψηφίσει μια σύμβαση, την οποία αργότερα μπορεί να καταψηφίσει ο Ελληνικός λαός; Αντιλαμβάνεται ο κ. Παπανδρέου ότι παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς; Και μάλιστα επικίνδυνα;

Ας υποθέσουμε ό,τι όλα αυτά ξεπερνιούνται, πιστεύει στ’ αλήθεια ο κ. Παπανδρέου ότι ο Ελληνικός λαός θα έχει τον χρόνο να ….μελετήσει μια σύμβαση η οποία βρίθει τεχνικών λεπτομερειών, που είναι δυσνόητες ακόμα και για τους ειδικούς; Άρα το δίλημμα είναι κίβδηλο.

Ανώνυμος 1 Νοεμβρίου 2011 στις 10:00:00 π.μ. EET  

Να έρθουμε τώρα στην ουσία του πράγματος. Γιατί ο κ. Παπανδρέου οδηγήθηκε σ’ αυτή την απόφαση;

Μια πρώτη εξήγηση είναι πως με τη κοινοβουλευτική του ομάδα στα πρόθυρα της διάλυσης, αναζητούσε τρόπο να τη συσπειρώσει. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εγκλωβίζονται προσωρινώς.

Δεύτερον, θεωρεί ότι έτσι ανταποκρίνεται στο αίτημα για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών.

Τρίτον, κερδίζει πολιτικό χρόνο για να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό και άλλα κρίσιμα νομοσχέδια.

Τέταρτον, ουσιαστικά μετακυλύει στον Ελληνικό λαό τις ευθύνες της δικής του πολιτικής ανεπάρκειας.

Θα του συμβεί αυτό που εξορκίζει

Με το 75% του εκλογικού σώματος να διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική και το σύνολον των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον της ιδέας του δημοψηφίσματος, αμφιβάλλει κανείς για το αποτέλεσμα;

Έτσι, το πιθανότερο είναι το δημοψήφισμα να μετατραπεί σε μια μαζική αποδοκιμασία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικώς.

Ποιες, επομένως, θα είναι οι συνέπειες;

Ο κ. Παπανδρέου, βάζει τη χώρα σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Δεύτερον, εκβιάζει σκαιότατα τον ελληνικό λαό με καταστροφικά διλήμματα. Και αυτό θα το βρεί μπροστά του.

Τρίτον, υπονομεύει μια συμφωνία την οποία παρουσίασε ως επιτυχία του, άρα αυτοαναιρείται!

Τέταρτον, αποδεικνύεται αναξιόπιστος έναντι των εταίρων, με τους οποίους συμφώνησε τη δανειακή και ουδείς πλέον θα τον παίρνει στα σοβαρά.

Πέμπτον, με μια μαζική αποδοκιμασία, ο κ. Παπανδρέου δεν θα μπορέσει να παραμείνει ούτε μια μέρα στην εξουσία. Άρα, τελικά θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε εκλογές τις οποίες με το δημοψήφισμα προσπαθεί να αποφύγει προσωρινώς.

Ανώνυμος 1 Νοεμβρίου 2011 στις 10:00:00 π.μ. EET  

Εν κατακλείδι, με το δημοψήφισμα ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί να οργανώσει τη δραπέτευσή του, παραδίδοντας μάλιστα στο διάδοχό του μια διαλυμένη χώρα. Τον απασχολεί μόνον η προσωπική του διάσωση και «γαία πυρί μειχθήτω». Ξέρει ότι δεν έχει ελπίδες να κερδίσει το δημοψήφισμα! Γνωρίζει, επίσης, ότι αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα επιδεινώσει την οικονομία μας. Όμως ακόμα και τώρα, επενδύει στο φόβο! Τρέφει μια αμυδρά ελπίδα, μήπως, ο Ελληνικός λαός, μπροστά στο φάντασμα της χρεοκοπίας, του δώσει παράταση χρόνου. Πλανάται. Αν πάλι χάσει, θα έχει να λέει, ότι δεν φταίει ο ίδιος, αλλά ο λαός που ήταν …ανώριμος και η αντιπολίτευση που τον παραπλάνησε!

Ελπίζει στην καταστροφή για να δικαιωθεί.

Πολύ φοβούμαι ότι με αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού, η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια. Είναι στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποτρέψει τους τυχοδιωκτισμούς του κ. Παπανδρέου. Ίσως είναι και καθήκον του..

Κώστας Ροδινός

Ανώνυμος 1 Νοεμβρίου 2011 στις 10:30:00 π.μ. EET  

θα πληρωνεται μερι να γινει το δημοψηφισμα ?

Ανώνυμος 1 Νοεμβρίου 2011 στις 12:06:00 μ.μ. EET  

Γιατι τρομάζει ορισμένους το δημοψήφισμα? Πότε οι εκπρόσωποι του λαού ρώτησαν τελευταία φορά τον λαό για κάτι μεγάλο? Ποτέ. Γιατί πάντα πρέπει να δίνουμε στην πολιτική ελιτ της χώρας λευκή επιταγή για τα πεπραγμένα της και να θυμόμαστε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα στις εκλογές μόνο? Κύριοι, ορίστε. Αν σας τρομάζει το δημοψήφισμα τότε είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας.

Ανώνυμος 1 Νοεμβρίου 2011 στις 12:08:00 μ.μ. EET  

Κατ' αρχάς, το τι θα ψηφίσει ο κάθε σκεπτόμενος Ελληνας πατριώτης είναι εύκολο: θα ψηφίσει το αντίθετο απο αυτό που θα μας προτρέψει να ψηφίσουμε το ΚΚΕ, ο Ριζοσπάστης, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κόντρα Τσάνελ και ο Τράγκας, καθώς όλοι αυτοί είναι μαζί στο ίδιο μπλόκ. Προσωπικά, καλύτερα να πεθανω ή να μου κοπεί το χέρι, παρά να ψηφίσω ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ ή γενικά Αριστερά είτε σε εκλογές είτε σε δημοψήφισμα.

Απο κεί και πέρα, ο Παπανδρέου έκανε Ρουά ΜΑΤ. Τα ψέμματα τελειώσαν. Οσοι λοιπόν τζάμπα μάγκες ωρύονταν τόσο καιρό για προδότες, ριψάσπιδες κτλπ, καίγοντας και καταστρέφοντας την Ελλάδα εισπράτοντας πάντα το μισθό τους, ας ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για να να πάει ο τόπος σε εκλογές.

Τα ερωτήματα είναι πλέον αυταπάντητα:

-Θέλετε εκλογές;

Ψηφίστε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

-Σας πειράζουν οι "ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές τοκογλύφοι καπιταλιστές";

Ψηφίστε να μην πάρετε τα λεφτά τους και να φύγετε από το Ευρώ. Εξω απο την ΕΕ, έξω απο το ΝΑΤΟ, όχι στον ιμπεριαλισμό, οχι στον καπιταλισμό, ναι στον Τρίτο Δρόμο, ναι στον αφοπλισμό, ούτε μια ώρα στο στρατό κτλπ.

-Σας πειράζει ο προδότης Παπανδρέου;

Ας παραιτηθούν οι βουλευτές της ΝΔ και όποιος άλλος θέλει και να οδηγήσουν εκείνοι, με την δική τους ευθύνη, την χώρα σε εκλογές για να την απαλλάξουν από αυτόν.

-Θεωρείτε ότι ο Παπανδρέου ήταν ένα ανδρείκελο των ευρωπαίων που θέλουν απλά να αγοράσουν την χώρα μας τζάμπα;

Ψηφίστε ΟΧΙ και ρίξτε τον.

Μαγκιά σας. :-)

AegeanHawk 1 Νοεμβρίου 2011 στις 12:49:00 μ.μ. EET  

Οι δηλώσεις του Σαμαρά "δείχνουν" πιθανή μαζική παραίτηση των βουλευτών της ΝΔ ώστε να πάμε σε εκλογές.

Αν υποθέσομε οτι ένα δημοψήφισμα είναι η κορυφαία κίνηση αμεσότατης Δημοκρατίας με τι "κουράγιο" η αντιπολίτευση πάει να το αποτρέψει?

Η "φιλολογία" περί απώλειας Εθνικής κυριαρχίας όλο αυτό το διάστημα, σταματάει?.....
Η "πολυλογία" περί προδοτών και άλλων "εύκολων" και "πρόχειρων" χαρακτηρισμών θα σταματήσει προς εκείνους που ζητούν απο τους Ελληνες την ΑΜΕΣΗ συμμετοχή τους στην "Μεγάλη Ευθύνη"?....

Τελικά είναι ο Ελληνικός λαός "Κυρίαρχος" ουσιαστικά ? ή είναι κυρίαρχος θεωρητικά ?.....

Πότε επιτέλους σ' αυτή τη χώρα θα μπεί το "Εμείς" πάνω απο το "Εγώ"?.....

enkripto 1 Νοεμβρίου 2011 στις 2:46:00 μ.μ. EET  

Πιθανότατα οχι σε δημοψήφισμα δεν θα φτάσουμε αλλα ούτε στην ψηφοφορία της Παρασκευής..Μόλις ανεξαρτητοποιήθηκε η Μιλένα Αποστολάκη, στους 152 το Πασοκ


AegeanHawk, νομίζω ότι δεν υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που να πιστεύει οτι τον έπιασε τώρα ο πόνος τον κ.Παπανδρέου για την λαική βούληση.Μετά απο Μνημόνιο 1, Μεσοπρόθεσμο, κτλ κτλ. Ολα με 150+1..

Είναι προφάνες ότι πρόκειται για ένα τελευταίο εκβιασμό του ΓΑΠ, ο οποίος θα θέσει εν αμφιβόλω την θέση της χώρας εντός του ευρωπαικού οικοδομήματος μόνο και μόνο για να κερδίσει λίγο παραπάνω χρόνο στην καρέκλα.

Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος.

AegeanHawk 1 Νοεμβρίου 2011 στις 3:27:00 μ.μ. EET  

Το απόγευμα συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για αλλαγή της ηγεσίας των ΕΔ.....σύμφωνα με την ΝΕΤ

Ποτέ δεν είναι αργά να "πιάσει" τον οποιοδήποτε ο "πόνος" για την λαϊκή βούληση. Στο κάτω-κάτω η ουσιαστική λαϊκή βούληση, και όχι η "μαστίχα",.... είναι το ζητούμενο.

Ολοι,....μα όλοι, προ των ευθυνών μας.

Κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνος μεταξύ των πολιτικών που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Απο ότι φαίνεται η δήλωση Σαμαρά θα μείνει σε θεωρητικά πιεστικό επίπεδο και δεν "κρύβεται" κάποια παραίτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ώστε να οδηγηθούμε σε εκλογές....

enkripto 1 Νοεμβρίου 2011 στις 3:54:00 μ.μ. EET  

Προσωπικά πιστεύω ότι η διενέργεια εκλογών είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφταστεί η λαική βούληση, σε σχέση με ένα δημοψήφισμα του οποίου το ερώτημα θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενο.

"Κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνος μεταξύ των πολιτικών που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση."

Εδώ απλά διαφωνούμε. Ο καθένας έχει της ευθύνες του, διακριτές, συγκεκριμένες και διαφορετικής βαρύτητας κατα περίπτωση.

Ανώνυμος 1 Νοεμβρίου 2011 στις 4:04:00 μ.μ. EET  

"Το απόγευμα συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για αλλαγή της ηγεσίας των ΕΔ.....σύμφωνα με την ΝΕΤ

Μπορεί και να μην προλάβει..Όπως και να έχει είναι ακόμα ένα δείγμα του πόσο επικίνδυνος είναι ο άνθρωπος, εδώ καταρρεει το σύμπαν και η μόνη του εγνοια ειναι να προλαβει να αλλαξει τους αρχηγους για να περάσει ανωδυνα το ξεκοκαλισμα των ΕΔ που εξήγγειλε ο Μπεγλίτης

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2011 στις 11:29:00 π.μ. EET  

ναι στο δημοψήφισμα
οχι στην δανειακή σύμβαση.
τόσο απλά ειναι τα πράγματα.
όποιος φοβάται ειναι χέστης..

Caspian 2 Νοεμβρίου 2011 στις 11:50:00 π.μ. EET  

Προς όλους αυτούς που μιλάνε για "εκβιασμούς" και τα συναφή,ας μας πούνε ακριβώς που έγκειται ο "εκβιασμός".Το δημοψήφισμα δεν είναι δημοκρατική διαδικασία;Κάθε πολίτης δεν επιλέγει αυτό που προτιμά,ανεξαρτήτως τι είναι αυτό;Αν θεωρεί ότι υπάρχουν παγίδες σε κάποια από τις επιλογές,είναι ελεύθερος να ψηφίσει την εναλλακτική.Στην τελική,όπως και να είναι διατυπωμένο το ερώτημα,η ουσία είναι μία:αν ο ελληνικός λαός επικυρώνει τη νέα συμφωνία ή όχι.Όσο για τους λόγους που προκρίνεται το δημοψήφισμα...

Η νέα συμφωνία δεν επρόκειτω ποτέ να περάσει από τη βουλή με 180 ψήφους.Το να την περάσει με 151 πιθανότατα θα ήταν μάλλον αντισυνταγματικό.Επιπλέον,θα ήταν πολύ πιθανό να μην ψηφιστεί ούτε από το ΠΑΣΟΚ λόγω "συνειδησιακών προβλημάτων" κ.ο.κ.Σε κάθε περίπτωση,χωρίς κάποιου είδους λαϊκή νομιμοποίηση η συγκεκριμένη κυβέρνηση (που σε κάθε νομοσχέδιο που περνάει από τη βουλή χάνει και 1-2 βουλευτές) δε θα είχε χρόνο ζωής πέρα από μερικούς μήνες μέσα στο 2012 (που με τη σειρά του σημαίνει εκλογές).Και μόνο 2 είναι οι τρόποι ο λαός να εκφραστεί δημοκρατικά:εκλογές και δημοψήφισμα (οι δημοσκοπήσεις δυστυχώς για τους ενίοτε αντιπολιτευόμενους δεν εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή).Οι εκλογές δε θα αναδείκνυαν αυτοδύναμη κυβέρνηση.Πιθανότερη θα ήταν η επαναπροκύρηξή τους με τα ίδια αποτελέσματα.Με δεδομένη την πολιτική παιδεία που υπάρχει στην Ελλάδα,ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μάλλον είναι απίθανος.ΑΝ ισχύουν τα προηγούμενα(προσωπικές απόψεις είναι),εκλογές(είτε τώρα,ή μέσα στο 2012)σημαίνουν μήνες ακυβερνησίας,διάστημα στο οποίο θα πτωχεύσουμε πανηγυρικά.Εξάλλου νομίζω πως παρασκηνιακά έχει καταστεί σαφές από τους δανειστές μας,πως εκλογές ίσον χρεωκοπία,αν και δεν μπορώ να το αποδείξω.Μόνη λύση για πιθανότητα λαϊκής νομιμοποίησης,χωρίς τις παρενέργειες και τα επακόλουθα των εκλογών,απομένει το δημοψήφισμα.Σε περίπτωση που περάσει,έστω και με 152 βουλευτές η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει απρόσκοπτα ότι προβλέπεται,οι διάφορες απεργίες που παραλύουν την οικονομική ζωή της χώρας θα χάσουν τη νομιμοποίησή τους και καλώς ή κακώς,με εκχώρηση κυριαρχίας ή όχι,θα έχουμε μία τελευταία ευκαιρία ανασύνταξης.Αν ο λαός πει πως δε θέλει,τότε θα αποδειχθεί πως και πάλι ήταν σωστή απόφαση η επίκληση της κρίσης του κόσμου,καθώς σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα έβαζε την υπογραφή της σε κάτι που οι Έλληνες δε θέλουν και δεν υπήρχε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί στην πράξη.Άρα ούτε ανεύθυνο είναι (ή αν είναι αδυνατώ να δω τον λόγο).Δηλαδή,υπευθυνότητα τι θα ήταν;Η υπογραφή μίας συμφωνίας που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι δεν τη θέλει ο λαός;Ή οι εκλογές αποτελούν πιο υπεύθυνη επιλογη;Και στην τελική,μία συγκεκριμένη και σαφής απόφαση από τον ελληνικό λαό είναι ίσως από τους ελάχιστους τρόπους να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνασπισμού,καθώς η βούλησή του λαού θα καταστεί σαφής, καθότι το δημοψήφισμα δίνει ξεκάθαρες εναλλακτικές λύσεις (κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα με τις εκλογές καθώς η μπαρουφολογία των πολιτικών δίνει και παίρνει).Όσο για τα περί "αποδράσεως",αν αυτός ήταν ο σκοπός του,καλύτερο για αυτόν θα ήταν να πάει σε εκλογές όπου γνωρίζει το αποτέλεσμα εκ των προτέρων και να ξεμπερδεύει,όπως είχε κάνει και ο προκάτοχός του.

Caspian 2 Νοεμβρίου 2011 στις 11:55:00 π.μ. EET  

Το γιατί δεν είχε γίνει δημοψήφισμα στο 1ο μνημόνιο,είναι σωστός προβληματισμός (σε αντίθεση με τα σχόλια περί εκβιασμών,αποδράσεων κτλ).Προφανώς θα έπρεπε να είχε γίνει.Πιθανόν ο ΓΑΠ να πίστευε ότι με 160 είναι ασφαλής και μάλλον υπολόγιζε ότι τα πράγματα θα είχαν παει καλύτερα.Είναι υποκριτικό από αυτήν την άποψη σίγουρα να κάνεις δημοψήφισμα τώρα και όχι τότε.Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιδημοκρατικό ούτε ανεύθυνο.Με τις παρούσες συνθήκες άλλος δρόμος δεν υπάρχει.Δημοψήφισμα γίνεται γιατί δεν μπορεί να βασιστεί στην Κ.Ο του και δεν μπορεί να πάει σε εκλογές.Πιστεύω πως το δημοψήφισμα ενοχλεί πολλούς γιατί αφενός διαμαρτύρονται για την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου,μα αφετέρου για πρώτη φορά θα κληθούν οι ίδιοι να δουν την αλήθεια κατάματα και να πάρουν οι ίδιοι την απόφαση για το τι πρέπει να γίνει και όχι κάποιος πολιτικός που θα τον ψηφίσουν γιατί θα "πιστέψουν" τα ωραία του λόγια που θα τους βολεύουν και τα οποία τελικα οταν δεν πραγματοποιηθούν θα μπορούν να του επιρρίψουν την ευθύνη και να απαλλάξουν τον εαυτό τους από αυτήν.Το ζήτημα είναι πως πράγματι είναι χλωμό το αν θα καταφέρει καν να φτάσει ως το δημοψήφισμα.

Οδυσσέας 2 Νοεμβρίου 2011 στις 4:50:00 μ.μ. EET  

@ Caspian:
Ακριβώς επειδή έπρεπε να έχει γίνει δημοψήφισμα πριν ενάμιση χρόνο για το πρώτο Μνημόνιο (πράγμα που σωστά δέχεσαι), γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι αθέμιτος εκβιασμός το δημοψήφισμα τώρα (πράγμα που λαθασμένα απορρίπτεις).
Ο ΓΑΠ δε ρώτησε το λαό όταν το χειμώνα του 2009-10 γύρναγε τον κόσμο φωνάζοντας ότι χρεωκοπούμε και ανεβάζοντας τα spreads.
Δε ρώτησε το λαό όταν ο χρόνος εκκαθάρισης των συναλλαγών short σε ομόλογα αυξήθηκε από Τ+3 σε Τ+10, διευκολύνοντας την υποτιμητική κερδοσκοπία.
Δε ρώτησε το λαό όταν "γείωσε" τη ρωσική προσφορά για δάνειο 25 δις το Φεβρουάριο του 2010.
Δε ρώτησε το λαό όταν δέχτηκε το πρώτο Μνημόνιο, μετατρέποντας χρέος οφειλόμενο προς τράπεζες βάσει ελληνικού δικαίου σε χρέος οφειλόμενο προς κράτη βάσει αγγλικού δικαίου, και με εμπράγματες εγγυήσεις.
Δε μας ρώτησε ποτέ όσο μας πήγαινε στο χείλος του γκρεμού, και έρχεται τώρα να μας ρωτήσει;

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2011 στις 4:52:00 μ.μ. EET  

Μου έρχεται στο μυαλό η εξής παρομοίωση: ας πούμε ότι έχουμε μια 16χρονη κοπέλα και κάποιος αποφασίζει για τη ζωή της.
Πρώτο ερώτημα, να μείνει παρθένα ή να τη βιάσει ο θείος της; Αποφασίζεται το δεύτερο.
Επόμενο ερώτημα, να καταγγείλει το θείο της ή να τον συγχωρήσει και να αρχίσει να την πασάρει στους φίλους του; Αποφασίζεται το δεύτερο.
Επόμενο ερώτημα, εμφανίζεται κάποιος μαστρωπός για να τη "βγάλει στο κλαρί", να τον ακολουθήσει ή όχι; Αποφασίζεται να τον ακολουθήσει.
Και τώρα η τελευταία ερώτηση: από δω και μπρος, να εκδίδεται σε πορνείο ή στο πεζοδρόμιο;
Αυτή η κοπέλα είναι η Ελλάδα, και από όλες τις ερωτήσεις, της δίνουμε δικαίωμα να απαντήσει μόνο στην τελευταία, ενώ σε όλες τις προηγούμενες επιλογές δε ρωτήθηκε η γνώμη της. Πώς νομίζεις θα απαντήσει; Έχει πια καμία σημασία το ερώτημα;
Εγώ νομίζω ότι αν τελικά γίνει το δημοψήφισμα, η μόνη σωστή στάση είναι η αποχή.

Ανώνυμος 2 Νοεμβρίου 2011 στις 7:04:00 μ.μ. EET  

Caspian αντιγράφω από το σχόλιο σου: "Προς όλους αυτούς που μιλάνε για "εκβιασμούς" και τα συναφή,ας μας πούνε ακριβώς που έγκειται ο "εκβιασμός"." Θα ήθελα να σου απαντήσω με ένα παράδειγμα χωρίς να το πάρεις προσωπικά αλλά με αίσθηση χιούμορ. Θα σου κάνω μια ερώτηση και απάντησε με ΝΑΙ/ΟΧΙ μόνο όπως θα έκανες σε δημοψήφισμα: "της αρέσει της γυναίκας σου όταν τη δέρνεις?" ΝΑΙ/ΟΧΙ. Τον βλέπεις τον εκβιασμό? είναι είτε το ΝΑΙ είτε το ΟΧΙ έκφραση ελεύθερης βούλησης? και συνεχίζοντας στο σχόλιο σου "καθότι το δημοψήφισμα δίνει ξεκάθαρες εναλλακτικές λύσεις" ποιες ακριβώς είναι αυτές στο ερώτημα?

Caspian 2 Νοεμβρίου 2011 στις 8:31:00 μ.μ. EET  

Οδυσσέα

Κανείς λογικός δεν αμφιβάλλει (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος) για το μέγεθος της αποτυχίας των χειρισμών της κευβέρνησης αυτής.Ναι,ανέβηκε χωρίς κανένα σχέδιο,όχι,δε ρώτησε το λαό ποτέ&για τίποτα και ναι,έρχεται και τον ρωτάει τώρα.Είναι υποκριτικό,διότι αν είχε τις 160 έδρες δε θα πήγαινε σε κανένα δημοψήφισμα.Υποκρισία θα ήταν οι εκλογές,διότι παρουσιάζονται ως λύση,όταν μόνο χειρότερα μπορουν να τα κάνουν τα πράγματα (εκτός&αν κάποιος πιστεύει ότι την επόμενη μέρα θα βγει ισχυρή κυβέρνηση που θα "επανεκκινήσει την οικονομία").Εκβιασμός το δημοψήφισμα δεν θα ήταν,ειδικά από τη στιγμή που η απόφαση του λαού θα ήταν ελεύθερη,καθοριστική&δεσμευτική,για αυτόν&για τον επόμενο.

Αν υποθέσουμε ότι κάνω λάθος,ποιοι συγκεκριμένοι λόγοι καθιστούν το δημοψήφισμα εκβιασμό;Ούτε το υπόβαθρο υποκρισίας (δεν έγινε δημοψήφισμα στο 1ο,γιατί γίνεται στο 2ο;) ούτε τα σφάλματα του παρελθόντος μειώνουν την αξία της απόφασης που θα έπαιρνε ο λαός που αυτός θα είναι που θα επιλέξει.Το δημοψήφισμα θα επιβεβαιώσει τη θέληση του κυρίαρχου λαού.Θα είναι ουσιαστικά η 1η φορά που ο λαός θα πάψει να κρύβεται πίσω από τις φούστες των "κακών" πολιτικών και θα αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη των αποφάσεων που λαμβάνονται.Ήταν πολύ βολικό επί 3 δεκαετίες να λέει ο καθένας μας,"τον ψήφισα μα αποδείχθηκε ψεύτης,εγώ τι φταίω;" ή "τι θα κάνει ο λαός αν του τάζουν λαγούς με πετραχείλια,δε θα τον ψηφίσει;".

Το δημοψήφισμα στην πραγματικότητα ενοχλεί επειδή οι ίδιοι οι πολίτες,ότι και να επιλέξουν,θα πάρουν μία απόφαση που ξέρουν ότι δε θα τους βγει σε καλό.Διότι και οι δύο εναλλακτικές είναι κακές (αυτό από μόνο του το καθιστά μη-εκβιαστικό).Αλλά ρεαλιστικά,καλώς ή κακώς,αυτές οι 2 επιλογές έχουν μείνει πλέον:1)μνημόνιο-κατάψυξη για 10-15χρόνια-εκχώρηση κυριαρχίας(;)-πιθανώς τελευταία ευκαιρία-πιθανώς και να μη γίνει τίποτα ή 2)πτώχευση-έξοδος από το ευρώ-και ότι βρέξει ας κατεβάσει. Και ενοχλεί επειδή θα είναι οι ίδιοι που θα αποφασίσουν και όχι οι πολιτικοί,τους οποίους μετά βολικά θα μπορούσαν να κατηγορήσουν για τα πάθη τους,χάνοντας ταυτοχρόνως το ρόλο του μ.Χ προφήτη και το αγαπημένο του έλληνα "τι θα έκανα εγώ στη θέση του".

Αυτή είναι η άποψή μου και σε συνδιασμό με την προηγούμενη μου τοποθέτηση,νομίζω πως το δημοψήφισμα είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να ληφθεί μια συγκεκριμένη,νομιμοποιημένη και δεσμευτική απόφαση (κακή ή λιγότερο κακή) για το μέλλον της χώρας,η οποία θα ακολουθηθεί ΣΤΑΘΕΡΑ (κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ εώς τώρα).Τα περί εκβιασμού τα θεωρώ ανούσια ,τα περί αποδράσεως ανεδαφικά και τα περί μη συμμετοχής απόδραση.

AegeanHawk 2 Νοεμβρίου 2011 στις 10:54:00 μ.μ. EET  

Η παρελθοντολογία του τι έκανε και τι δεν έκανε ο καθείς (και όχι μόνο ο ΓΑΠ) δεν μας βοηθάει καθόλου στην παρούσα φάση.

Το μεγάλο ζήτημα είναι τι γίνεται απο 'δω και πέρα.

Το θέμα είναι να "βρούμε" τουλάχιστον ΕΝΑ κοινό σημείο εκκίνησης για την σωτηρία. Κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο στη παρούσα φάση στους κόλπους των πολιτικών μας (τρομάρα τους).....οπότε ας μιλήσει ο Λαός....επιτέλους.

Ανώνυμος 3 Νοεμβρίου 2011 στις 4:56:00 μ.μ. EET  

Με αφορμή την ακύρωση της παρέλασης, είχα γράψει ότι ορισμένοι μπερδεύουν το κράτος με την κυβέρνηση, και επιδιώκουν να πλήξουν την δεύτερη αποδομώντας το πρώτο. Τελικά, η κυβέρνηση, δλδ ο πρωθυπουργός, αποφάσισε να συμμετάσχει και αυτός στο θέατρο του παραλόγου, ταυτίζοντας τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του με μια- υποτιθέμενη- αποδοκιμασία της ευρωπαϊκής πορείας του κράτους, ζητώντας από τους πολίτες να "πάρουν θέση". Όμως, τόσο καιρό οι αποδοκιμασίες προς τον ίδιο και την κυβέρνησή του ελαύνονται από το γεγονός ότι με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες τους κινδυνεύει ακριβώς αυτή η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας (όπως ακριβώς το -10% στις εκλογές του 2009 κατέδειξε την αποδοκιμασία προς την αναποτελεσματικότητα του έτερου επιγόνου και του κομματισμού που και εκείνος εκπροσωπούσε, ο οποίος επίσης αναπαρήγαγε με συνέπεια τις χειρότερες παθογένειες της μεταπολίτευσης που μας έφτασαν σήμερα σε αυτό το χάλι). Οι κάλπες έρχονται. Ας αναλάβει ο καθένας από εμάς τις ευθύνες του, και ιδίως όσοι ψηφίζουν δικομματισμό να είναι έτοιμοι να χρεωθούν την κατάρρευση του κράτους στην οποία αναπόδραστα οδηγoύν τα κρατικά-κομματικά μοντέλα των δυο "μεγάλων", τα οποία διαφέρουν μόνο στο χρώμα του χαρτιού περιτυλίγματος. Οι ψηφοφόροι του δικομματισμού ανάμεσα στην φαυλοκρατία των 2 "μεγάλων" και την ακυβερνησία των "μικρών" επιλέγουν την φαυλοκρατία και λαμβάνουν ακυβερνησία (για να παραφράσω τον Τσώρτσιλ).
Φιλικά,
Advo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP