Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Καταιγιστικές είναι πλέον οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς όχι μόνο το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται στους σχεδιασμούς του Γ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τους πρώτους τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα προκάλεσε η ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Μιλένας Αποστολάκη, η οποία άφησε την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος με 152 βουλευτές. Η κ. Αποστολάκη εξέφρασε τη διαφωνία της με το εξαγγελθέν δημοψήφισμα, λέγοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες».

Εκτός της κ. Αποστολάκη και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησής τους, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Μερεντίτη, Τ. Αντωνίου, Ε. Καϊλή και Δ. Βαρβαρίγο να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής. Επιπλέον η κ. Βάσω Παπανδρέου ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας με ορίζοντα τη διασφάλιση του πακέτου που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου και στη συνέχεια προσφυγή στις κάλπες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντυπωσιάζει (αλλά και εξηγεί πολλά) η είδηση που μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Reuters, ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ότι επρόκειτο να αναγγείλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, παρά μόνο για την ψήφο εμπιστοσύνης. «Ο Βενιζέλος δεν είχε ιδέα για το δημοψήφισμα. Το μόνο που ήξερε ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης», είπε κυβερνητική πηγή στο Reuters. «Είπε στον Παπανδρέου ότι πρέπει να ενημερώσει τους ξένους εταίρους και η επιστολή συντάχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι ο Ε. Βενιζέλος εισήχθη τα ξημερώματα σε κλινική με κοιλιακό άλγος.

Το ΑΠΕ, επισημαίνει ότι «ο κ. Βενιζέλος συνέταξε αργά τη νύχτα και απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου επιστολή προς τους ξένους ηγέτες για την ενημέρωσή τους και τη διασφάλιση της υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου». Ανώνυμες πηγές δήλωσαν επίσης τόσο στο Reuters όσο και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι ο κ. Βενιζέλος είχε σήμερα το πρωί συνομιλίες με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Ακερμαν, τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν και τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν, «προκειμένου να διασωθεί η έκτη δόση, το PSI και το σύνολο του πακέτου σωτηρίας», όπως επισημαίνει το Reuters.

Οι εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου έχουν προκαλέσει αναστάτωση διεθνώς, καθώς η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου θεωρείται πως βρίσκεται πλέον στον αέρα. Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονται εμβρόντητοι από την κίνηση, ενώ αρνούνται να σχολιάσουν -έως ότου ενημερωθούν επισήμως- το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τόνισε ότι πρόκειται για τυχοδιωκτική κίνηση, που θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και υπογράμμισε ότι η ΝΔ «πάση θυσία δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο να συμβεί», προαναγγέλλοντας -ουσιαστικά- την ανάληψη πρωτοβουλίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη το απόγευμα και το ενδεχόμενο εκλογών φαντάζει πλέον πολύ πιθανό, καθώς είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει ο Γ. Παπανδρέου.

2 σχόλια:

AegeanHawk 5 Νοεμβρίου 2011 στις 1:36:00 π.μ. EET  

Λοιπόν....πού είχαμε μείνει ?....

Η ερώτηση προφανώς είναι ρητορική μιας που επιστρέψαμε στην Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Τι ήταν τελικά "όλο αυτό" το σκηνικό?

Μια φιέστα έτσι για να μην βαριόμαστε?..

Μια καλά σχεδιασμένη ψυχολογική επιχείρηση?..

Μια επιπολαιότητα με μεγάλη δόση βλακείας?..

Ενα "μήνυμα" από "κάποιους" προς "κάποιους" άλλους?..

Ενα τέστ?.. Ποιούς τεστάρανε και γιατί?...

Οτι και αν ήταν.....άντε και καλό μήνα!!!!!

Ανώνυμος 5 Νοεμβρίου 2011 στις 8:49:00 μ.μ. EET  

"Τι ήταν τελικά "όλο αυτό" το σκηνικό?"

Η μ@κ@κι@ ενός ηλήθιου, αυτό ήταν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP